onsdag 2 augusti 2006

Samsung X60 Studentbook Review (pics, specifikationer)

Samsung X60 Studentbook Review (pics, specifikationer)
av notabenem - 2006/08/02

Det är nu mer än en månad sedan min Samsung X60 anlände. Det är en trevlig liten demon jag berätta. Jag köpte den från http://www.studentbook.de , eftersom det var ett mycket konkurrenskraftigt erbjudande (på den tiden) gick jag vidare och beställde det med följande specifikationer:

  • Processor: Intel Core Duo (T2300 / 1,66 GHz) 2 MB Cache 667 MHz FSB
  • OS: Microsoft Windows XP Home
  • RAM: 1,024 MB PC2-4200 (1 x 1,024)
  • Hårddisk: 100 GB SATA 5,400 RPM (tvivel här)
  • Display: 15,4 "WSXGA + (1680x1050) Bländning TFT
  • Grafikkort: ATI X1600 256 MB
  • Optisk enhet: Ultra Slim DVD-Super-Multi Dual Layer brännare
  • Kommunikation: Wi-Fi-802.11a/b/g, 100/1000 Ethernet, 56K V.92-modem, Bluetooth 2,0
  • Extra: Fjärrkontroll i Express-kortplats
  • Fall: Silver magnesiumlegering fall
  • Batteri: ca. 3 timmar
  • Service: 24 månader på plats för hela Europa.
  • Vikt: ca. 2480 gramms
  • Pris: Â £ 1135 tillsammans med sjöfart.

Jag fick vänta i mer än en månad för den bärbara datorn att anlända efter beställning, eftersom det var i en mycket hög efterfrågan, och företaget hade att backa beställa den. Men jag tror ändå att det var värt att vänta. Den främsta anledningen till att jag beslutat att köpa den här boken var dess funktioner i förhållande till vikt. Jag var villig att betala mer för en lättare bärbar dator och ändå kunna spela vissa spel, så jag valde X60 över Acer Aspire 5672 och ASUS A6JM (som du kan få även en mycket duktig elev pris här: http:/ / www.campuspoint.de/shop/pi516690660.htm?categoryId=15 ). Två månader efter mitt beslut, jag tror fortfarande inte att det är en bärbar dator slå X60 i ovan nämnda egenskaper.

Mycket har redan skrivits om X60 , så jag tänker inte skriva om vad som skrivs. Jag kommer att fokusera mer på mina egna användning visningar.


Samsung X60 ( Visa större bild )

Den bärbara datorn kom en kol-svart låda, med en lysande bild av silver maskin. Och faktiskt, efter att riva lådan isär, var innehållet en bländande utsikt också. Den första kontakten sa att det var en riktigt lätt bärbar dator. Tyvärr detta intryck varade bara tills jag insåg att batteriet saknas. Efter att fästa batteriet var det mer eller mindre förväntade vikten ca 2,5 kg. Batteriet är på baksidan, så om du ska lyfta den bärbara datorn greppa den i fronten kommer att göra det ser tyngre att det faktiskt är, men tro mig, det är fortfarande mycket bekvämt att bära runt. Efter att ha använt det bara en månad kan jag inte berätta för mycket om kvaliteten på magnesium fallet, men verkar vara ganska resistenta mot min omvärld.

Display:

Det finns inga döda pixlar på skärmen, men det finns några intressanta artefakter som är synliga på en svart bakgrund när den betraktas från sidan. Se bilden nedan.


( se stor bild )

Upplösningen är 1600x1050 och jag verkligen köra det på denna resolution trots mindre än perfekt ögon. Det är själv-förvånande att jag inte vill sänka upplösningen. Vid sänkning av upplösningen texten är fortfarande klart och tydligt, och jag tror inte att detta är bara ClearType förtjänst. Justera upplösning var något jag var alltid rädd för att göra den LCD-skärmar, baserat på mina tidigare erfarenheter. Dock kan denna display ta bara någon upplösning du vill ha.

När det gäller ljusstyrka, använder jag det mesta inomhus, där det är lämpligt ljust eller svagt - som jag vill ha det. I direkt solljus är det användbart, men inte lysande alls, färger knappt synliga. Inställningen Ljusstyrka är inte ihågkommen över omstarter, om man använder batteriet Manager - mer om detta senare. Det finns ingen större ljus läckage eller ojämn bakgrundsbelysning.

Tangentbord:

Detta är något jag inte är nöjd med. Först av allt, har det fått de tyska märkningen på det, men det är den minst irriterande. Störning på # 1: PageUp / Ner / Home / End / del / Infoga nycklar är bara väldigt olämpligt placerade, se bilden nedan.


( se stor bild )

Jag kan inte navigera med knapparna utan att behöva kontrollera varje gång innan jag använder dem - en sådan tid odåga. På Fn / Ctrl nycklar byts:


( se stor bild )

Och det finns inget alternativ i BIOS för att korrigera detta. Tangentbordskombinationer som Ctrl / Shift-X är en riktig huvudvärk med mitt etablerade och beprövade finger-layout. Den vänstra SHIFT är också mycket kort, å andra sidan den rätta är överdimensionerad i min mening. Även om dessa är irriterande, eftersom tiden går kommer jag säkert vänja sig vid layouten. Det är något emellertid att tiden löser inte: känslighet. Störning "Principal" är tangentbordet känslighet i allmänhet, men framför allt på mellanslagstangenten. Om jag röra den på sin högra sida, jag hör "klick", men det finns ingen effekt. Jag hamnade flera gånger skriva ihop ord utan mellanslag - även när du skriver denna översyn. På något sätt måste verkligen hårt tryck jag inte van vid.

Pekplatta:

Jag började använda en mus som börjar med dag 1 med den här bärbara datorn, men en snabb test visade inte några problem med styrplattan. Knapparna är lämpligen styv, men inte alltför stel. Synaptics drivrutiner kan installeras, men det fungerar ganska bra även utan dem. Känsligheten hos pekplattan kan inte ställas in utan att använda Synaptics drivrutin sviten, därför det mesta jag håller pekplattan inaktiveras helt. Saken är den jag har hittat mig själv att flytta markören oavsiktligt med händerna alldeles för ofta. Denna inställning är dock inte ihåg mellan omstarter.

Portar:

X60 har ett helt regemente portar, tyvärr finns det bara 3 USB-portar (två på baksidan) - det är lite av en nackdel. Om en används för mus, och en för webbkameran, finns det bara en kvar på höger sida. Detta är lite irriterande, men sedan igen, det är inte så svårt att leva med det.

Det finns ingen DVI-port, men det är närvarande i portreplikatorn som är där du verkligen behöver det. Jag förväntar mig inte att använda en bärbar dator med en extern LCD-panel utan en portreplikator. För ocassional ansluter VGA är tillfredsställande. I ditt "kontor" men där den bärbara datorn kommer att vara den för det mesta är det verkligen praktiskt att bara driva din bärbara dator i dockan och ha alla anslutna enheter.

På vänster sida hittar du VGA-kontakt, ExpressCard-kortplats, telefonlinje, en FireWire-port och ljud kontakter: mikrofoningång, hörlursutgång ut och SPDIF. Det är viktigt att notera att SPDIF faktiskt kombineras med hörlurar-out är 3,5 jack-kontakt. Detta var första gången jag kom över en sådan lösning, men jag gillar det eftersom det sparar utrymme! ExpressCard-kortplatsen är hem för den tunna fjärrkontrollen. Detta är ett annat praktiskt verktyg. Du kan starta och manipulera din favorit mediaspelare (men oftast bara AVS) från din säng :)


( se stor bild )

Det finns en IR-port rätt i fronten, bredvid kortläsaren. Förvänta dig inte FIR dataöverföringar men beter det som en HID (Human Interface Device) kompatibel USB-enhet. Den tar emot signalerna från den medföljande fjärrkontrollen och beter slags tangentbord. Detta innebär också att det är mycket osannolikt att du kommer att lyckas haka WinLIRC på den. Men om du gör det att fungera, glöm inte att lägga upp "How To" i NotebookReview.com forum .


( se stor bild )

Dessutom har vi en S-video ut, en Gigabit Ethernet-anslutning, ett hål för Kensingtonlås och nätkontakten på baksidan. Den högra sidan av den bärbara datorn är helt upptagen av DVD combo, vilket ger en liten plats bara för en enda USB-port och WiFi-omkopplaren.


Vy över AC ( se stor bild )


Baksidan portar ( se stor bild )


Höger sida ( se stor bild )

Högtalare och ljud:

Högtalarna besviken verkligen mig. Inte för att jag väntade Bose eller Harmann Kardon, men även min tidigare HP NC6000 hade bättre ljud. Och om inte bättre, än åtminstone ett par dB högre. Högtalarna ligger på båda ändarna av den svarta remsan ovanför tangentbordet är bara personsökare. Den interna ljudkort är av mycket hög kvalitet dock. Ansluta mina KOSS hörlurar, musiken verkligen inspirerande. Inget brus, inga omgivande ljud, bara rent ljud, men ganska vanligt. Lyckligtvis, om den ordinarie bas bara inte skulle göra, det finns alltid SRS! Detta gör lägre frekvenser faktiskt darrande. Den inbyggda stereomikrofon gör ett riktigt bra jobb med Skype, särskilt med "Voice"-inställningar. Det finns absolut inget behov av en mikrofon på headsetet.

Värme & Buller:

Värmeeffekten är också på vänster sida, vilket är bra! Den wristpad blir inte varm även när spel (också bra). Den nya BIOS-08XA möjliggör helt fläktlös drift - du kan inte höra dig notebook igång. Hårddisken är också trevlig och lugn. Du kan lämna den bärbara datorn körs under natten bredvid din säng för några P2P och det kommer inte störa din sömn.

Mjukvara:

Det förinstallerade operativsystemet var tyska. Även om jag talar tyska, jag kan bara inte stå något på datorn som inte är engelska (jag är av ungersk nationalitet), var så det första att med Windows XP Pro installera om operativsystemet. Inte säker på om jag verkligen behövde "Pro", men eftersom jag hade det, det var det självklara valet. Installationen var enkel, alla drivrutiner levererades på en DVD, och bortsett från det, kan du ladda ner dem från http://www.samsungpc.com . Samsung buntar ett par verktyg, även om jag inte hitta alla dem användbara. Det viktigaste (för mig) var följande:

MagicKB - ser de ytterligare tangenterna på tangentbordet arbete och lägger till en förenklad OSD

DisplayManager - är tänkt att ersätta den förenklade OSD MagicKB med ett snyggt alfa-blandade grafik. Jag gillar särskilt detta!

Samsung Battery Manager - Jag har det installerat, men för att vara ärlig, jag använder inte den. Vid denna punkt (version 2.0.1.7), medger "Anpassad" profilen inte du definiera olika inställningar utifrån batteristatus - detta är en besvikelse. Endast den fördefinierade profilen har denna förmåga, men än en gång: max ljusstyrka är bara för mycket för AC och den minsta ljusstyrkan räcker inte för en trevlig vy när den DC. Den automatiska dim funktionen är snyggt ändå.

Samsung Network Manager - Jag hade svårt att använda detta program och jag inte verkligen behöver det. Det kan fortfarande vara en användbar applikation för vissa - gör det möjligt att byta nätverk / ombud och förmodligen Wifi inställningar, även om jag hade problem med den senare en. Jag kunde bara inte sätta Wifi som jag ville använda det här verktyget. Den inbyggda i Windows Wifi administratör gjorde jobbet i stället.

Firstware Recovery Pro - Detta skapade en hel katastrof. Personligen skulle jag föreslå att du undviker den med alla medel. När jag hade min nya OS installerat, ville jag ta en bild av det använda denna programvara, eftersom det medföljande. Denna app kan du skapa ett särskilt utsett partition för säkerhetskopiering. Mig själv, är den picky person jag är, ville använda den första partitionen (normalt hör till AVS NU - rätta mig om jag har fel). Firstware tillät inte att man i stället insisterade det att hugga baksidan av min data partition [D:]. Okej då, ta lite GB från baksidan av min enhet. Den chop var okej, men när jag beslutat att ta bort den partitionen, eftersom jag bara var inte nöjd med Firstware. Plötsligt hela mitt D-enhet försvann med alla mina data på den. Jag var tvungen att få det bättre av min kunskap och verktyg för att återställa partitionen och åtminstone en del av de mer viktiga filer jag redan hade där. Från denna punkt, återvände jag bara till min beprövade verktyg: Acronis TrueImage.

AVS Premium - Installerat. En mycket trevlig, helskärm ansökan med en media DB. Jag gillar det, men sedan igen, jag tycker det är för skrymmande, plus att det inte kan spela Quicktime och RealMedia. Tyvärr är detta det enda program som kan svara på dessa 3 specialtangenter på sidan (Videoo, Bildspel, musik).

CyberLink DVD Solution - Installerad, men jag har inte använt den ... ännu. Hårddisken är tillräckligt stor för att hålla alla mina filer, och när jag behöver en mediaspelare, ja, inget kan slå MediaPlayerClassic.

Prestanda:

SuperPi och alla ansökningar benchmarking har lagts fram av tidigare granskare , så jag kommer utelämna denna del. Vad som verkligen betyder något för mig är att köra ReplayGain i foobar2000 gör jobbet i hastigheter kring 150x realtid, uppnår mitt favoritspel (LiveforSpeed) 60-70 fps med 4xAA, 4xAF i 1400x1024 och att SFZ SoundFont spelaren från RGC: ljud är kunna göra 64 polyfoni med kvalitet inställning av 32 med en 150MB ljud teckensnitt. Om du inte vet vad som är SFZ och vad som är en SoundFont, du uppenbarligen inte behöver det, och sluta undrar om :-)

Men sedan kan jag utelämna inte HD riktmärke. Processorn är alltid samma i en given bärbar dator, men den medföljande hårddisken varierar väldigt ofta, så här det går. Följande är hämtat från SIW:

Typ Fasta hårddiskmedia
Modell HTS541010G9SA00
Gränssnitt IDE ATA
SERIENUMMER MP2ZM4X0H3W0BR
Översyn MBZOC60D
Storlek 92 GByte
Avtagbar Nej
Plats Sekundär Controller - Master-enhet
Controller Buffertstorlek 7538 KBytes
Anlagen DMA, LBA, IORDY_Disable, IORDY
PIO-läge stöd 0 - 1 - 2 - 3 - 4
DMA SW-läge Stöd stöds inte
DMA MW-läge stöd 0 - 1 - 2
UDMA-läge Stöd 0 - 1 - 2 - 3 - 4 (ATA/66) - 5 (ATA/100)
Aktuell UDMA mode 5 (ATA-100)
Stöd NCQ Ja
Stöd IFPWRMNGTRCV Ja
SMART Support Ja

Den enda tvivlar jag har här, om det verkligen fungerar med NCQ. Det säger gränssnittet är ATA (i motsats till SATA), men NCQ stöds. Enligt tillverkarens webbplats stöder denna enhet endast modellen SATA 1,5 GB / s (dvs. SATA1) och så vitt jag vet, SATAII, rev. 2,5 krävs för NCQ. Så hur är det??


( se stor bild )


Batteri:

Ett fulladdat batteri räcker exakt 3 timmar för mig, med WiFi på, skärmens ljusstyrka på minimum och göra "kontor" arbete, surfning, dokument redigering och lyssna på musik. Processorn utnyttjande är nästan alltid noll med alla dessa processer, så det är en annan indikator på prestanda. Naturligtvis med full bakgrundsbelysning eller 100% CPU batteriet träffar knappast 2 timmar märket, men med tanke den kraftfulla GPU är det motiverat. Men inte uthållighet mästare trots allt.

Slutsats:

Jag är nöjd med mitt köp, trots de brister jag har nämnt ovan. Totalt visade det sig vara exakt maskinen jag hade förväntat mig. Det är definitivt inte lång batteritid ultraportabel bärbar, men en väl blandad blandning av en desktop-ersättare multimedia-PC med den för en bärbar bärbar dator. De kallar det studentbook. Feature-vis, det är en student dröm. Allt du kan tänka dig. När det gäller priset är berörda, även om det är ett mycket konkurrenskraftigt pris på marknaden, tror jag fortfarande att detta är lite dyrt för den genomsnittlige köparen ..


Fördelar:

  • CPU-prestanda
  • Stora GPU
  • Ljus
  • Bygga kvalitet
  • Fjärrkontroll
  • Förblir sval
  • Högupplöst ljusstark visning
  • Tyst
  • Rikligt hamnar

Nackdelar:

  • Keyboard frågor
  • Visa artefakter
  • Några av de medföljande verktygen har ännu inte mogna
  • BIOS minns inte inställningarna för ljusstyrka eller pekplatta status (aktiverad / inaktiverad)
  • Ganska dåliga högtalare
  • USB-anslutningen på höger


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar