måndag 12 december 2005

HP Pavilion DV4000 (Pentium M 1.73GHz, ATI X700) Recension (bilder, specs)

HP Pavilion DV4000 (Pentium M 1.73GHz, ATI X700) Recension (bilder, specs)
av togus - 2005/12/12

av Patten Williams, Maine USA

HP DV4000 med ATI X700 GPU

HP DV4000 ( se större bild )

HP har ett rykte om att vara konservativ med grafik paket på sina bärbara datorer. Men företaget gjorde några riktiga buller i september 2005 när det släpptes ett nytt arbetade DV4000 med ATI X700 GPU. Jag skulle läsa några bra recensioner av HP DV4000 och hade varit imponerad med det, men jag hade skjutits upp eftersom det bara erbjuds Intel integrerad grafik.
Jag hade letat efter en mainstream anteckningsbok och storlek och vikt DV4000 hade rätt i ballpark, en 15,4 "widescreen och den vägde en skugga över 6,5 pounds med 6 cells batteri. Nu var det som erbjuds med bra grafik och priset verkade för bra för att vara sant Här är vad jag beställde.:

  • Processor Sonoma 740, 1,73 GHz
  • 15,4 WXGA Bright View Widescreen
  • 128 ATI Mobility (TM) RADEON (R) X700
  • 512MB DDR2 SDRAM (1x512MB)
  • 80 GB 5400 RPM hårddisk
  • DVD / CD-RW-enhet
  • Intel (R) PRO / trådlös 2200BG WLAN
  • 6 cells litiumjonbatteri med gratis extra batteri
  • XP Home Edition

Med en 6% akademisk rabatt och $ 50,00 rabatten jag slutade betala $ 1170,11 för min nya maskin.

Skäl för att köpa:

Jag köpte den här maskinen främst eftersom min fru och jag kommer att resa en hel del i de kalla månaderna. Vi lever i Maine så "de kalla månaderna" betyder när som helst mellan september och maj, vi vill spendera lite tid i solen och vi behöver en dator för att resa med. Jag är semi-pensionerad och måste ansluta med mina kollegor här i Maine när jag är borta. Förutom kommunikation för arbete och sociala ändamål använder vi den nya bärbara för att titta på DVD-skivor, bränna musik, digital fotografering och sist, men absolut mest krävande, spel. Jag gillar att spela några ganska krävande 3D-spel och naturligtvis "där osten får bindin '" som vi brukar säga här i Maine. Att vara en skotte, jag har en uttalad känsla för att behålla mina pengar. Bang för Buck är ett mycket högt värde med mig.

Jag hade tittat på Fujitsu N3500s , stora maskiner med fantastiskt skärmar, men inte den starkaste GPU och lite tung. Den Sony FS790 fångade mitt öga, igen jag älskade displayen och vikten var rätt, men 4200 RPM hårddisk, svag GPU och rykte för dåligt stöd höll mig tillbaka. ASUS jag gillade mycket, jag köpte nästan en Chembook 2370Va men kostnaden och WSXGA upplösning kom i vägen (jag gillar WXGA bara bra).

Så efter sätt alldeles för mycket forskning vi nått den punkt där min fru krävde att jag väljer en maskin. Du ser, det fanns löv att kratta, båtar att lägga undan, yada yada ... och min bekymrar dig över detta köp var i vägen. Jag visste bara att jag inte skulle hitta en maskin som hade samma starka grafiska paket, rätt storlek och den låga kostnaden så jag tryckte av.

Jag köpte maskinen genom HP Shopping , jag tror att det enda sättet att gå. Att gå direkt via HP kan inte vara det enda sättet du kan anpassade ställa din bärbara dator, men jag tror det är det bästa. De erbjuder fri frakt för det mesta, och i de flesta stater du inte betalar moms. Jag vill inte heller att fastna mellan en återförsäljare och byggare om en garanti fråga kommer upp. HP säljare var hjälpsamma och tillät mig att ändra mig om min garanti alternativet (egentligen avbryta extra tid och oavsiktliga alternativ skador som jag köpte i ett ögonblick av extrem stumhet). Jag tog den standard inget alternativ kostnad sjöfart och maskinen levererades till mig före den tidpunkt HP hade lovat att starta frakt från Kunchan, Kina.

Eftersom jag har fått maskinen jag har kallat teknisk support en handfull gånger och jag har blivit positivt överraskad. Jag hade hört massor av skräckhistorier om HP: s support och jag var bekymrad över hur det skulle gå (jag är en lång tid Gateway kund ... bakifrån när de var ett bättre företag och gav riktigt bra stöd). I varje fall fick HP på linjen snabbt, hade bra svar och gick den extra milen med mig. Jag har ganska dålig hörsel (min fru hävdar att det är ett klassiskt fall av kön dövhet) och skenande berättelser om dåligt stöd från obegripliga människor från exotiska asiatiska länder var en annan oro för mig ... men än så länge, inte ett problem. De HP Kundtjänst personal på från Indien har visat sig vara kunniga, hjälpsamma, artig och fråga om kundtillfredsställelse. Jag har varit ännu mer förvånad över att ha fått följa upp samtal för att kartlägga min tillfredsställelse.

Så fick jag maskinen jag ville till ett bra pris och hittills teknisk support har varit mycket bra. Jag är glad.

Bygga & Design:

Medan DV4000 inte är lika sexig ser som ett ASUS Z70va eller en Sony FS 790, är ​​det ingen hund heller. Det är 1,32 "tjock och har en fin svart grill över hela fronten HP-logotypen är liten och med små kursiv stil ... ganska coolt Maskinen verkar välbyggd,.. Den har en solid känsla och bra toleranser på lederna och sådana . Det finns en viss flex på undersidan av maskinen på höger i rutan där den optiska enheten finns. Enheten väger cirka £ 6,6. med en 6-cells batteri. stängningsmekanismen / spärr är nästan tyst, det är trevligt att stänga det och inte hör ett klick Det ser robust också,. har två metall loopar avstånd ca 3,5 inches isär HP versionen (Compaq versionen är V4000T) har ett silver ytterhölje och är svart när de öppnas för användning Compaq har.. motsatt färgsättning. Fallet är hårdplast (Hej, vad du förväntar dig till detta pris?) snarare än metall eller kolfiber. Jag har läst en del folk är missnöjda med detta som de känner att det repor lätt ... kan " t bevisa det av mig ännu.

HP DV4000 ovan vy ( se större bild )

Det är lite av flex på LCD locket, speciellt i toppen och om fingertryck är fast appliceras på ryggen, kan distorsion ses på skärmen.

HP DV4000 undersida ( se större bild )

Hårddisken och RAM-kortplatser är mycket tillgängliga och byta ut dessa kommer inte att vara ett problem. Det är mycket bra inlägg på avhandlingar processer på: den här platsen .

Skärm:

Displayen är utmärkt (jag menar att det inte är en Fujitsu eller Sony, men dess multi-hundratals dollar billigare och har mycket mer GPU kraft än antingen en N3500 eller Vaio FS790). Jag beställde den glansiga skärmen och verkligen gillar det, men detta är något man skulle behöva bestämma sig utifrån hur maskinen ska användas, jag använder min inuti och utanför det direkta ljuset från solen för det mesta. Om du använder ofta i starkt solljus skulle vara mycket bättre med matt skärm. Jag spelar spel, redigera / titta på digitala bilder och titta på DVD på min, för dessa ändamål widescreen glänsande skärm är perfekt. Den enda skärm upplösning är WXGA Widescreen (1280x800), en oro när jag köpte maskinen, jag trodde att jag kanske vill WSXGA. Som det visade sig att jag är glad jag fick lägre upplösning, det är fortfarande skarp och detaljerad med levande färger. Jag tror att jag kanske har problem med de mindre bilderna på en WSXGA eller WUXGA skärm. Det finns gott om tillgänglig fastigheter på 15,4 widescreen, två fönster kan öppnas och arbetat med sida vid sida utan problem. Det fanns inga döda pixlar upptäckts av pixel kompis, är ljusstyrkan konsekvent från topp till botten och sida till sida. Det finns inga ljus läcker runt kanterna av skärmen.

För mig är den största försäljningsargument för maskinen X700 GPU ... en mycket solid komponent. Jag kan spela DOOM3 på medium inställningar, Call of Duty, Halo och Unreal Tourney II på högsta inställningarna utan problem eller nedgångar. Detta är endast 512 MB RAM, med 1 eller 2 Spelningar Jag förväntar mig att spelprestanda skulle verkligen vara imponerande.

Högtalare och ljud:

Jag har hört underskott så jag betalade extra uppmärksamhet åt detta när jag smekte olika modeller på Best Buy, Staples och Circuit City. Många bärbara datorer bara fungerar inte för mig på grund av svaga talare ... men inte här, de Altec Lansing-högtalare är riktigt bra. Visst, de är en tinny, finns det ingen ombord subwoofer, men det är att vänta med en bärbar dator. Ljudet är imponerande volym och när vevas jag kan höra dem från andra sidan rummet utan allvarliga klippning. Men ljudet Max ljudstöd är bara OK. Ljud Max stöder inte sin egen grafisk equalizer så det enda alternativet jag kunde hitta för bas / diskant-kontroller var att genomföra den grafiska equalizern i Media Player. Jag befinner mig med hörlurar med enheten och jag ska verkligen få ett par små själv högtalare när vi ut på vägarna och använda maskinen som en nöjescentrum.

Processor och prestanda:

Pentium M är verkligen en mycket imponerande processor ... detta var mitt första PM baserad maskin och prestanda förvånade mig, jag skulle läsa att P-Ms utför liknande P4 dimensionerade för dubbla MHz är ett påstående jag en gång accepterade inte men nu tror nästan rätt på. Jag köpte 740-processor (jag tror att många människor lider av testosteron förgiftning när de väljer en processor ... Jag menar, hur snabbt kan du åker rullskridskor?) Och det är snabb i denna maskin. Denna processor inte ens värma upp det mesta, även när 6 eller 8 program är öppna (utom 3D-spel förstås) och wifi är på.

Jag blev missnöjd med hur lång tid det tog att starta upp och stänga av maskinen. HP lägger sin andel av bloatware på maskiner. Jag ville inte gå igenom en komplett ren installation dock så jag sprang msconfig och rensas upp uppstarten och tjänster register. Jag använder också CCleaner och RegScrub XP regelbundet. Dessa är bra verktyg jag rekommenderar till någon, väl ... nästan vem som helst som en behöver betala en del uppmärksamhet när du använder dessa verktyg. Jag också de-frag, kör skivan städa upp och göra täta antivirus-och skanningar spionprogram. Skillnaden i prestanda är häpnadsväckande.

Enheten går ganska cool, gör ordbehandling, e-post och så (med wifi på) fläktarna knappt kan höras. Just nu processorn temp är 44c och HDD 36c. Konvertera en sparad cd att bränna en kopia hoppar CPU temp upp till 69c till 75c och resulterar i en CPU-belastning på mellan 91 och 95 procent. Efter 25 minuters spel Unreal Tourney II (med AC adoptanten inkopplad) och sedan komma ut ur spelet och kör PC Wizard processorn och temps HDD hade förändrats endast en grad varje. Detta, tror jag, är ett bevis på effektiviteten i kylfläkten och hur snabbt PM skalor ner när den stora bearbetningen efterfrågan avlägsnas. Naturligtvis när du spelar temps inte ökar mycket, särskilt DOOM3, och det är inte bekväm att hålla maskinen i ett knä med shorts på, måste man vara försiktig för att hålla fläkten ventilen öppen ... Jag ignorerade detta en gång och maskinen stänger av sig själv på grund av termisk överbelastning.

Jag älskar den 5400 RPM hårddisk. Naturligtvis en 7200 skulle vara trevligt, men de kostar några dollar och orsaka mer värme. Jag har läst en studie ( länk till studera ) som gör så att 7200s inte drar mer ström än 5400s men jag har svårt att acceptera att, fysik verkar kräva att det tar kräver arbete att snurra ett objekt med högre hastighet och som sådan borde kräva mer makt för att göra det extra arbetet. Hur som helst är 5400 tillräckligt för mina behov och hämtar information snabbt nog.

Jag köpte 512Mb eller RAM i en pinne för att jag var lat. Jag skulle rekommendera spara lite deg genom att köpa 256 och sedan få en spelning från Newegg, Tiger Direct eller någon annanstans.

Prestanda:

Nedan följer några riktmärken körs på DV4000. Maskinen beräknas Pi till 2 miljoner siffror i 1m44s. Köpa Pentium M 770 kommer att skära 20s utanför den hastighet, men kommer att kosta nästan $ 300 mer.

Notebook Tid
HP Pavilion DV4000 (1,73 GHz Pentium M) 1m 44s
Dell Inspiron 9300 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
Asus Z70A (1.6GHz Pentium M) 1m 53s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
Sony VAIO S360 (1,7 GHz Pentium M) 1m 57s
HP DV4170us (Pentium M 1,73 GHz) 1m 53s
Sony VAIO S380 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s

Här kommer några resultat från PCMark04, 3DMark05 och HDTune:

Futuremark PCMark04 poäng
ThinkPad T43 (1,86 GHz, ATI X300 64MB grafik) HP DV4000 (1,86 GHz Pentium M, ATI X700 128MB)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,33 MB / s 3,203 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 27,19 MB / s 25,573 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 23,4 MB / s 22,521 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 10,88 MPixels / s 10,127 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1914,17 MB / s 1675.262 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 2,82 KB / s 2,690 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 54,11 MB / s 50,725 MB / s
Ljud konvertering 2496,87 KB / s 2555,25 KB / s
Webbsida rendering 5,27 Sidor / s 4,941 sidor / s
DivX Video Compression 51,71 FPS 47,116 FPS
Fysik Beräkning och 3D 159,19 FPS 169,398 FPS
Grafik minne - 64 rader 868,44 FPS 1739.148 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score 727 3DMarks 2.439 3D Marks
CPU Score 3414 CPUMarks -
Gaming Tester
GT1 - Return To Proxycon 3,3 FPS -
GT2 - Firefly Forest 2,2 FPS -
GT3 - Canyon Flight 3,4 FPS -
CPU Tester
CPU-test 1 1,18 FPS -
CPU-test 2 2,9 FPS -

HD Tune Resultat
Temperatur 38 C
Överföringshastighet min 17.3MB / S
Överföringshastighet max 38,0 MB / S
Överföringshastighet MVG 29,5 MB / s


Tangentbord och pekplatta:

Tangentbord och pekplatta ( se större bild )

Tangentbordet är fast, stel och nycklarna har en trevlig känsla. Ta bort, esc, Ctrl och piltangent set är på hörnen av tangentbordet och lätt går att hitta i mörker (Tangentbordet lyser inte). Likaså hem / pg upp / pg dn / avsluta-knapp uppsättning är en trevlig plats placeras vertikalt på höger sida av tangentbordet. Det finns en full storlek "enter", "Backspace", "caps lock", "fliken" och (båda) "Shift" nycklar ... allt som jag uppskattar gett mina trubbiga fingrar. De gjorde ett bra jobb på tangentbordet för denna maskin.

Pekplattan fungerar bra. Jag har hört en del negativ om det på forum, men jag har haft några problem. Den har en rullningslist på höger sida som är ganska smart. Standardinställningarna är precis rätt för mig när det gäller känslighet. Klicka med vänster och höger knapparna fungerar bra och knapparna är enorma.

Det är en viktig uppsättning (med mjuka blått ljus) ovanför tangentbordet. Dessa styr DVD, WiFi och, för att ställa av till vänster på / av funktionen i datorn. Den DV4000 tillåter att använda dessa tangenter för att styra DVD utan att starta upp Windows.

Ingångs-och utgångsportar:

Det finns 4 USB-portar, två på varje sida av fallet samt en PC-kortplats, Express-kortplats, 6 i 1 läsare, IEEE 1394 videoport, nätverksuttag, telefonjack och nätadapter uttaget på vänster sida . På höger sida, den optiska enheten, hörlurar, mikrofon jack, VGA bildskärm, S-video-uttaget och säkerhetslås montering. Det är ingenting annat än en fläkt vent på baksidan av maskinen. Jag gillar att ha alla portar och uttag på sidorna ... Jag gillar också att HP har lämnat ikoner på kanterna av tangentbordet varje uttag och portar så att du kan hitta dem när du använder tangentbordet. Det finns ingen parallellport för skrivare.

Vänster sida ( se större bild )

Höger sida ( se större bild )

HP DV4000 ovan vy ( se större bild )

På vänster i högtalargallret, är den, laddning och HDD tänds.

Trådlöst:

PRO / Wireless 2200BG wifi fungerar bra, nary en droppe på mitt hem trådlös router eller ute. Hur stor var det att hitta alla dessa trådlösa nätverk i de flesta städer, dess like där gamla tecknad serie om vad som händer bakom stängda dörrar, där du ser en bild av en vanlig muromgärdad gården och bakom väggarna dinosaurier chatta samtidigt som drinkar och en Bar-BQ ... Vem visste? Jag kan få på nätet nästan var som helst gratis (utom Starbucks och Barnes and Noble, som tar ut en avgift för tjänsten .... dålig marknadsföring flytta jag tänkte "). Jag köpte inte Bluetooth alternativet, men det är bara några få dollar mer om man behöver det. Jag tänkte att om jag behöver det senare ska jag köpa en Bluetooth-mus (jag vet Targus modellen har en mottagare som kommer att stödja 5 eller flera enheter förutom mus). Det finns en infraröd port och den lilla fjärrkontrollen jag köpte fungerar bra.

Strömadaptern:

Är liten, blir varm och fungerar. Den har fina långa sladdar, så det kommer att spänna en bit från vägguttaget till maskinen. Vad mer kan man säga om strömadaptrar ... Jo, jag läste om en användare vars adaptern gick dåligt och HP kunde inte hitta en att ersätta den.

Operativsystem och programvara:

Jag köpte Windows Home Edition och det fungerar bra för de flesta människor, om man inte är på ett stort nätverk eller är mycket orolig för säkerheten eller mycket allvarligt om spel. Jag tror den extra $ 79 för Pro bättre kunde användas för mer RAM-minne. Maskinen kom med MS Works, som jag inte använder eftersom jag har min egen kopia av Office Pro. Det har också den vanliga utbud av HD-video / kamera programvara, iTunes och alla svälla ware att alla hatar så mycket. HP har levererat ett OS-skiva och återställningsskivorna. Adobe Photoshop Album Starter Edition är ... ja, jag antar svag skulle vara snällaste sikt. Jag tror den programvara som följer med de flesta någon bra digitalkamera skulle tjäna bättre.

Batteri:

Jag får inte mycket, men inte fruktansvärda batteritid från en 6-cell ... bara runt 2,5 timmar med wifi på och göra uppgifter kontorstyp. Jag fick en andra 6-cells gratis med min maskin (ett erbjudande som HP tog fart ungefär en vecka efter att den nya DV4000 gjordes tillgängligt). Batteriet sticker inte från botten av den bärbara datorn, den 12 cellen sticker om tum från botten av fallet. Vissa tror att det gör ett bra grepp när du bär maskinen med ena handen men jag tror den bärbara datorn är tillräckligt tjock så är utan extra.

Kundtjänst:

Som nämnts tidigare, har kvaliteten på kundsupporten varit en välkommen överraskning. HP blir knackade hårt i forum och inte poäng väl i den sista PC Magazine läsarundersökning så jag väntade problem här ... ta i trä, men det har varit ett nöje. Jag vill reda ut alla problem jag kan tidigt eftersom jag valde den grundläggande 1 års garanti och support ... Jag köpte maskinen med ett guld MasterCard, så 1 års garanti blir fördubblats, för $ 15,00 per år jag lagt en ryttare för återanskaffningsvärdet mina husägare som täcker den bärbara datorn för skador, inklusive förlust, med en $ 250 avdragsgill.

Klagomål:

Jag önskar att jag fick bättre batteritid, men det är inte realistiskt med tanke på 15,4 displayen och GPU i denna maskin. Jag önskar att det fanns ingen flex alls i området för den optiska enheten och locket kan vara lite styvare. Jag skulle älska en metallegering eller kolfiber fall. Förstå att ingen av dessa är verkliga problem, men jag når att hitta något att klaga på.

Lovorden:

Sammantaget är jag mycket nöjd med denna enhet. Displayen är skarp och tydlig med bra färg, är det mycket snabbt, och tangentbordet har en trevlig känsla. GPU är, om inte ett djur, en riktig stark komponent som spelar allt jag har kastat på det. Jag tycker det är en absolut stjäla för pengarna, överlägset bästa värdet jag hittade.

Slutsats:

Det är inte så sexig ser som ett ASUS, Fujitsu och Sony, men det är en solid maskin. Endast tiden kan utvisa om byggkvalitet, men denna maskin kostar hälften av vad en Ferrari kostar nästan tredjedel vad en Qosmio G25 kostnad och prestanda är inte så långt borta någon av dessa. Jag rekommenderar det till alla på en budget som vill ha en ganska stark 32 bitars maskin.

Pris och tillgänglighet: HP DV4000

Andra HP DV4000 Omdömen från NBR:

  • HP DV4000 1.86GHz, X700 Notebook Review av Slappy
  • HP dv4170us Recension av HumanTorch
  • HP DV4000 integrerad grafik Recension av BobJones


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar