onsdag 14 december 2005

Dell XPS M140 och Inspiron 630m Review (pics, specifikationer)

Dell XPS M140 och Inspiron 630m Review (pics, specifikationer)
av abaxter - 2005/12/14

av Andrew Baxter, New York, USA

Dell XPS M140 ( se större bild )

Dell XPS M140 Recension

Den Dell XPS M140 är en 14-tums widescreen bärbar dator som också är säljs som Inspiron 630m via Dells verksamhet webbplats *. Den M140 / 630m ersätter den ärevördiga Inspiron 600m 14-tums bärbar dator ( 600m recension ) som erbjuds av Dell för nästan 2-år. XPS M140 har en utmärkt batteritid, bra prestanda, dedikerade XPS kundernas tekniker stöd och den ständigt populära valfria glansiga skärmen, dubbat "TrueLife" av Dell.

* Observera att 630 inte kommer med Windows Media Center Edition som tillval och kommer inte med XPS stöd, priser och erbjudanden skiljer sig också på dessa bärbara datorer tillsammans med Badget indikerar XPS M140 eller 630m

Specifikationer Betygsatt som:

  • Intel Pentium M processor 750 (1.86GHz/2MB Cache/533MHz FSB)
  • Äkta Windows XP Media Center Edition 2005
  • Pris: $ 1,173.00
  • Display 14,1 tums WXGA TrueLife LCD-panel
  • Minne 512MB delat DDR2 SDRAM (2 256 DIMM)
  • Grafikkort Integrerad Intel Graphics Media Accelerator 900
  • Hårddisk 60 GB 5400RPM hårddisk
  • Integrerat modem och NIC Intern 56K modem och integrerad nätverkskort
    Optisk GRATIS 8x CD / DVD-brännare (DVD + /-RW) med dubbla lager DVD + R skriva kapacitet
  • Trådlösa nätverkskort Intel PRO 2200 intern trådlös (802,11 b / g, 54Mbps)
  • Batteri 6-cells primärt litiumjonbatteri (53 wattimmar)
  • Mått: 1,5 tum x 13,0 inches x 9,6 inches (höjd x bredd x djup) (med 9-cells utökat batteri djupet ökar till ca 10,25-inches)
  • Vikt: 5,47 £. med 6-cells batteri och 40GB HD, cirka £ 5,9 med 9-cellsbatteri
  • Begränsad garanti, tjänster och support 1 års begränsad garanti plus 1 år Mail-In

XPS - Vad finns i namnet?

När XPS M140 släpptes och vi fick reda på det var att vara en 14-tums skärm bärbar dator, föryngrad alla och antog att detta skulle vara i linje med tidigare XPS maskiner och har en anständig grafikkort och därmed fungera som en bärbar spelmaskin . Men detta var inte fallet, eftersom den grafiska lösningen för XPS M140 visade sig vara Intel integrerad grafik, vilket innebär ingen Doom 3 eller Half Life 2 spelande. Några vågade en gissning att så småningom XPS M140 skulle uppgraderas till erbjuda ett dedikerat grafikkort, men detta kommer inte att vara fallet.

När du köper en XPS maskin får du en bättre upplevelse produktförpackningen än den vanliga bruna lådan du brukar få med en Dell ( se större bild )

Dell förklarar att XPS nomenklaturen inte motsvara "gaming anteckningsboken" utan snarare en bättre upplevelse på något slags sätt, med XPS M140 som innebär bättre batteritid än andra Inspiron maskiner (ger större rörlighet) och ett dedikerat team av XPS kunder stödpersoner och tekniker. Du får också trevligare förpackning och produktpresentation än genomsnittet Dell Inspiron - boxen maskinen anländer i har XPS branding och det gör skrivbordsunderlägg, det är meningsfullt för vissa och inte andra.

Orsaker till att köpa

Min anledning att köpa den här bärbara datorn var enkel, jag var nyfiken på det nya XPS inte gaming anteckningsboken och ville granska den. Jag är ett stort fan av bärbara maskiner, särskilt i 14-tums och under kategori. Det är inte en bärbar dator ska jag hålla, helt enkelt en jag ska spela med och sedan sälja på eBay - det är precis vad jag gör.

Var och hur Köpta

Jag köpte den här bärbara datorn via Dell.com den 1 november 2005, vilket var den veckan det släpptes. De uppskattade ett fartyg datum 16 november, eftersom detta var en ny anteckningsbok jag förväntade långsammare fartyg gånger. 16 november kom, och ingen bärbar dator, men Dell skickade ett mail av ordning försening med följande text:. "Vi har granskat din beställning Även om vi hade förväntat att kunna leverera din beställning förr, upplever vi en oväntad försening med din beställning # # # # # # # # # och inte kommer att kunna leverera denna order och alla tillhörande order tills på eller före 2005/11/23. Ingen åtgärd krävs för att gå vidare med det nya datumet, men om du inte vill vänta kan du avboka din beställning. "Fair enough, var kommunikationen tydlig och jag hade spårat min beställning tidigare och visste att det inte skulle vara i tid. Men sedan nästa dag, 2005/11/16 Jag fick en e-skepp anmälan från Dell som sa "Tack för att shoppa med Dell Grattis! Din beställning levereras på 2005/11/17." Och sedan nästa dag UPS levererade det den 11/18 - två dagar efter det datum, som var bra eftersom allt kommunicerades och jag kunde spåra det.

Jag har aldrig upplevt beställa problem genom Dell, tror jag att de gör ett bra jobb, kanske det bästa av alla företag där ute.

Designa och bygga

Den XPS M140 antar samma utseende som vad vi har sett med många av de senaste Dell Inspiron bärbara datorer. Att vara en grå kropp, med vita knutar - eller "vit stötfångare" som vissa vill kalla dem, även kollision skydd de inte, så gå inte spela stötfångare bärbara datorer. Totalt utseendet är okej, jag skulle ha föredragit något mer i stil med dagens XPS erbjudanden från Dell där kroppen är grå och trim är svart för en något mer professionellt utseende.

Ovan bild av XPS M140 ( se större bild )

Den totala bygga på XPS M140 är ganska anständigt, använder den gångjärn för en säker känsla skärm och lock öppning och stängning erfarenhet, det kommer definitivt inte att vackla som några av de genomskinliga bärbara datorer budget erbjudande. Den faktiska skydd som locket är mycket bra, det finns några förstärkning där för att skydda skärmen och om du trycker in på baksidan du inte kommer att orsaka krusningar på skärmen - vilket innebär att när du shove din XPS M140 i ett tätt packade väska finns mindre chans att skada skärmen och den kommer att få allmänt bättre skydd. Gummit stannar på skärmen verkar vara rätt höjd för att förhindra repor på tangenterna på skärmen, något som inte alltid är fallet - jag har även sett många en Apple PowerBook med skärmar märkas upp med nyckel gnugga.

Lägg märke till vita knutar på Dell XPS M140, det är samma som det du ser på Inspiron 9300 och Inspiron 700m ( se större bild )

Den M140 är definitivt mer portabel än de större Dell 6000, kommer du inte känna som om du släpa en tegelsten runt med M140. Det är inte en tunn och lätt som det är 1,5 "tjock - en sann tunn-och-ljus bör vara mycket nära 1" tjock. Dock är vikten av £ 5,5 (med 6-cells batteri) inte illa alls och det kommer inte väger för mycket för mycket bär den runt. Batteriets livslängd är utmärkt också (diskuteras senare) så kombinationen av låg vikt och bra batteri gör detta ett stort urval som en bärbar dator med en skärm stor nog för bekväm visning.

Kroppen Höljet är tillverkat av plast, men det är inte vanligt, det är stel och har ingen sag eller ge den. Handlovsstödet är definitivt fast. Borsten metall silver utseende ärendet är tänkt att ge ett metalliskt utseende - den vita plasten på kanterna sorts ger bort den sanna plastkonstruktion dock och är en stor anledning jag inte gillar det så mycket.

Skärm

Dell XPS M140 widescreen ger fin och fet färgkontrast ( se större bild )

XPS M140 skärmen är en 14 "widescreen XGA (WXGA) med möjlighet TrueLife (blank skärm) för + $ 25. Den glansiga skärmen uppgradering är ganska populär, valde jag det. De som inte är bekant med blank yta kommer att vara ganska överraskad av hur mycket eftertanke får du på skärmen. jag gillar det för det faktum svarta verkar svartare och vita vitare, den totala kontrasten och djärvhet av färger förbättras. den glansig finish vanligtvis uppnås genom att helt enkelt lägga till ett speciellt lager ovanpå den vanliga skärmen - som är den strategi Dell har tagit med M140.

Dell XPS M140 TrueLife skärm är reflekterande som visas i denna bild, eftersom det reflekterar över sig själv ( se större bild )

Displayen är ljus och lätt att se, allt är klart och djärvt. De horisontella betraktningsvinklar är okej, även om du kommer att upptäcka att visning rakt på medan du tittar på en film är bättre än att sitta åt sidan där det blir en stor mörkare. Lätt läckage är ganska minimal och inte ett problem, kan du se bakgrundsbelysningen i botten men bara i ett mörkt rum.

Dell XPS M140 har en liten mängd ljus läckage i botten, men ingenting utanför vad som är normalt ( se större bild )

I ett klagomål jag har är att det verkar på vit bakgrund finns det ett visst mått av vad som kan beskrivas som kornighet i bakgrunden, detta beskrivs ofta som "gnistrar" i forum bärbara diskussion. Detta har varit ett klagomål med vissa Dells bärbara datorer i det förflutna, såsom XPS2 ( Dell XPS2 Recension ) som uppenbarligen använder samma tillverkare, Samsung, för LCD-skärmen som M140. Ärligt är dock frågan inte en stor förtret för mig, mycket av det psykologiska och varierar beroende på individ huruvida du märker eller bryr sig om det.

Som en sida noterar, jag använde en Inspiron 700m bärbar dator för ett tag och måste säga att jag fortfarande tycker att det är det bästa visning på en Dell bärbar dator som jag har använt. Jag önskar M140 dupliceras den erfarenheten.

Högtalare

Högtalarna på XPS M140 är en mycket trevlig överraskning. Jag har blåst bort för att vara ärlig. Jag har alltid låga förväntningar med bärbara högtalare, och oftast dessa förväntningar uppfylls, men XPS M140 ger högt, tydligt trevlig stereoljud från dess ligger fronthögtalare. Det är definitivt bra för DVD att titta och jag skulle till och med gå långt som att säga om du använder denna laptop att resa bara lämna resor högtalarna bakom om du har dem, skulle de extra besväret att bära högtalare inte värt det som inbyggda högtalare är tillräckligt bra. Om du är hemma eller på kontoret, kan du tänka på att få några externa högtalare för extra bas och rikedom. En stor tummen upp på den över genomsnittet inbyggda högtalare men.

Processor och prestanda

Du kan konfigurera Dell M140 med upp till en Pentium M 770-processor (2,13 GHz). Detta skulle ha varit overkill för mina behov, så jag valde Pentium M 750 (1,86 GHz). Om du inte spelar spel och behöver inte den bästa möjliga prestanda då 1.73GHz eller 1.86GHz är de mest populära hastigheter att välja. Dessa hastigheter kommer att ge mycket kvick prestanda, installera program kommer att vara snabb och multitasking ett gäng vanliga kontorsprogram är inte en utmaning för 1,86 GHz processor.

Det finns ingen dedikerad grafikprocessor med Dell XPS M140, så betyder det att du inte kommer att kunna spela krävande spel på denna bärbara dator och kör intensiva sekvenser videoredigering i Adobe After Effects kommer att visa sig långsamt. Återigen, detta är inte en gaming anteckningsboken, se till Inspiron 9300 eller XPS M170 för den typen av kapacitet.

Standarden hastighet för en hårddisk i XPS M140 är 5400 RPM, vilket är bättre än ett lager 4200rpm hårddisk får du med en Inspiron. Hårddisk hastighet kan ofta vara en flaskhals, så detta 5400RPM standardisering är ett välkommet steg upp. 7200 RPM hårddisk konfigurationer finns också med XPS M140.

Riktmärken

Vi använder programmet Super Pi för att beräkna antalet Pi till 2-miljoner siffror noggrannhet, är detta ett bra sätt att bara tvinga processorn att utföra arbete för att beräkna ett nummer och härleda resultat från den tid det tar att nå slutmålet. Nedan finns en tabell som visar hur XPS M140 med 1,86 GHz processor stackar mot andra bärbara datorer.

Notebook Tid
Dell XPS M140 (1,86 GHz Pentium M) 1m 41s
Dell Inspiron 9300 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
Asus Z70A (1.6GHz Pentium M) 1m 53s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
  HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
HP DV4170us (Pentium M 1,73 GHz) 1m 53s
Sony VAIO S380 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s

Nedan finns benchmark resultat vunnits PCMark04 och 3DMark05 är resultatet av XPS M140 jämfört med en HP DV4000 15,4 "skärm bärbar dator med en dedikerad ATI Radeon X700-grafikkort. Lägg märke till DV4000 poäng vägen högre på grafik relaterade tester, belyser det faktum det M140 kommer inte bra på grafik intensiv programvara.

Futuremark PCMark04 poäng
Dell XPS M140 (1,86 GHz Penitum M, Intel-grafik) HP DV4000 (1,86 GHz Pentium M, ATI X700 128MB)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,32 MB / s 3,36 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 26,66 MB / s 27,7 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 23,46 MB / s 24,3 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 10,87 MPixels / s 11,04 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1866,81 MB / s 1986,89 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 2,85 KB / s 2,95 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 53,74 MB / s 55,58 MB / s
Ljud konvertering 2478,85 KB / s 2555,25 KB / s
Webbsida rendering 5,53 Sidor / s 5,44 Sidor / s
DivX Video Compression 50,35 FPS 52,4 FPS
Fysik Beräkning och 3D 98,57 FPS 186,5 FPS
Grafik minne - 64 rader 479,95 FPS 1830,06 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score 274 3DMarks 2.536 3D Marks
CPU Score 2281 CPUMarks 3557 CPUMarks
Gaming Tester
GT1 - Return To Proxycon 1,1 FPS 10,3 FPS
GT2 - Firefly Forest 0,9 FPS 8,0 FPS
GT3 - Canyon Flight 1,4 FPS 12,6 FPS
CPU Tester
CPU-test 1 1,3 FPS 1,3 FPS
CPU-test 2 1,8 FPS 3,1 FPS

För dem som är intresserade hårddisken prestanda din bärbara dator till HDTune riktmärke skärmbild efter att kör är nedan:

Tangentbord och pekplatta

Dell XPS M140 tangentbord och pekplatta ( se större bild )

Dell XPS M140 har en typisk Dell tangentbord. Den har en standard layout och är full storlek. Det har vad jag skulle kalla lätt beröring nycklar, vilket betyder att den inte tar för mycket tryck för att registrera en viktig strejk. Jag är van att använda en ThinkPad-dator i vilken nycklarna är mycket mer fast och man kan verkligen känna varje knapp individuellt. Men eftersom det inte finns något flex i tangentbordet och det känns fast, det finns inte mycket att klaga på. Det känns inte lika trevligt som en ThinkPad-tangentbord i min mening, men det är säkert bra övergripande och jag gillar det.

Pekplattan är ganska stor i storlek och smidig känsla, båda bra egenskaper. Jag gillar speciellt knapparna, de gör en mycket lätt ljud när du klickar och du kan verkligen känna dem som de har en bra mängd resor när man trycker.

Ingång och-utgång

Du får följande portar och fack med M140:

  • 4-USB 2.0-portar
  • Ljudingångar: linjeutgång (externa högtalare / hörlurar) och extern mikrofon
  • Video: 15-stifts bildskärm
  • FireWire (IEEE 1394-port)
  • S-Video: 7-stifts mini-DIN-kontakt
  • 10/100 Ethernet LAN: RJ-45-kontakt
  • Modem: RJ-11-kontakt
  • ExpressCard-kortplats
  • 5-i-1 Flash-minneskort läsare

Du kan inte klaga på antalet portar här, hamnen erbjudanden är i nivå med eller bättre än nästan alla andra 14 "notebook ute. Dell kunde klämma in fler hamnar på grund av att denna maskin är inte så tunn som vissa andra 14 "skärm bärbara datorer, men om du värdesätter hamnar över tunna en bärbar dator så det kommer att bli en positiv för dig. 4 USB 2.0-portar på en 14-tums skärm laptop är verkligen generös.

Höger sida bild av Dell XPS M140 portar: optisk enhet, 2 USB 2.0-portar, modem port, Ethernet-port ( för större bild )

Sidovy från vänster av Inspiron XPS M140: fläkt, S-video-port, FireWire, mikrofonuttag, hörlursuttag, multi-kortläsare, ExpressCard-kortplats ( Se större bild )

Dell XPS M140 baksidan vy: 2 USB 2.0-portar, eluttaget ( se större bild )

Dell XPS M140 framsidan vy: På framsidan är de två högtalarna på vardera sidan, i mitten är 8 media knappar för stum, volym ner, volym upp, spela upp / paus, bakåt, framåt, stopp, media direkt knappen ( se större bild )

Värme och buller

Medan XPS M140 är tyst, blir det ganska varmt på botten och på handlovsstödet. Det är inte en fruktansvärd mängd värme, men mer än jag skulle vilja och sämre än genomsnittet. Det blir obekvämt att använda på varvet efter en viss tid, särskilt om du kör mer krävande program som tänjer processorn.

Trådlös

Du har möjlighet att konfigurera XPS M140 med antingen Intel PRO 2200 eller 2915 internt trådlöst kort. Du kan också få inbyggd Bluetooth. Jag konfigurerade XPS M140 med Intel 2200-kort och det fungerar bra för mig med en Netgear 802.11g router jag har. Jag kan också upptäcka många andra omgivande trådlösa nätverk. Tack vare Dell platser antenner i skärmen för att få bättre mottagning du hittar många nätverk och signalstyrkan får du är bättre. Som standard programvara för att hantera anslutningar är Intel trådlösa anslutningar.

Batteri

XPS M140 har möjlighet att konfigureras med en standard 6-cells batteri eller längre livslängd 9-cells batteri. Jag valde den 6-cells batteri för att se vad den standard konfigurationen av XPS M140 skulle erbjuda. Svaret är, resultaten är helt fantastiskt. Jag fick 4-timmars batteritid på nivå med XPS M140 5 ljusstyrka (5/8) med Wi-Fi och bara göra lätta uppgifter. Den 9-cells batteri ska få dig om 7-timmars batteritid (enligt Dell), men nackdelen med den större batteriet är det sticker ut på baksidan en bit och kommer att lägga extra tyngd till den bärbara datorn. Det beror bara var och vad du använder en bärbar dator för huruvida du känner 9-cellen är en värdig uppgradering för dig.

Operativsystem och programvara

Tyvärr XPS linje kommer fortfarande med den typiska mängden sopor programvara får du med en Dell Inspiron bärbar dator. McAfee är på det hela tiden poppar upp meddelanden var 10-sekunder och göra något på egen hand, oavsett om du vill det eller inte. Saker som AOL, SPCS rättegång och några Corel rättegång bildbehandlingsprogram är på det för att nämna några och kommer att dyka upp och försöka få dig att prenumerera / köpa programvaran. De som är kunniga nog kan försöka göra en ny installation av Windows XP, men för andra som inte vill göra det kan du gå igenom processen att avinstallera program eller ta bort dem från start med msconfig (Start> Kör> skriv: " msconfig "och gå till" Start "-fliken).

Operativsystemet jag har är Windows Media Center Edition 2005. Detta är i grunden Windows XP med Media Center-mjukvara på toppen. Jag fick inte en TV-tuner med min config eftersom jag bara inte intresserad av att behöva en separat mottagare (ingen möjlighet inbyggd). Jag kunde bara valt Windows XP Home och jag skulle ha samma funktionalitet som jag inte använder något av Media Center alternativen.

En mycket trevlig sak du får med XPS M140 är media direkt funktionalitet som gör att du snabbt ladda upp maskinen för att spela musik, visa bilder eller titta på en DVD. Detta gör du genom att klicka på "Media Direkt"-knappen på framsidan av den bärbara datorn. Första gången du gör detta tar det en minut att starta och konfigurera, men efter att det är en snabb 15-sekunder att få till ett program som låter dig spela upp musik och andra medier. Jag var imponerad av gränssnittet och användarvänlighet, alla media knapparna på framsidan arbete precis som de gör i själva Windows uppstart.

KUNDSUPPORT

Dell har en engagerad personal för teknisk support människor för XPS raden av bärbara datorer. Dessa tekniker runt om i världen, så att oavsett när du ringer kan du få hjälp. Jag har inte kallat kundsupport eller hade något behov av att, från att läsa på nätet yttranden men det verkar som om servicenivån och hastighet som du får någon förbättras. Jag har aldrig haft problem med Dells service och support, de har alltid varit snabb och det finns både online chatt-och telefonsupport. Dell rullar ut en ny tjänst som kallas Tech Direct som gör att du kan interagera med en tjänst stödperson på nätet, under sessionen kan du gå till en webbplats och de kommer att kunna ta över din dator och fixa det som du tittar på. Så Dell är att vara proaktiv med ständigt förbättra stöd och som förtjänar beröm.

Slutsats

Till slut Dell XPS M140 visar sig vara en väl avrundad bärbar maskin. Batteriets livslängd är stor, skärmen är trevligt (om än ett par fel), är antalet erbjudna portar utmärkt, kan bygga och designa ganska bra och extra XPS kundsupport skadar inte heller. Den 14 "skärm ger dig en ganska bekväm tittarupplevelse, saker och ting inte är trånga, men ändå kan du ha en bärbar dator. Road krigare fortfarande vill ha något lite smalare och lättare för en 14-tums bärbar dator, så XPS M140 är inte för dem. Det är synd att M140 inte har någon grafikkort som detta innebär Dell har fortfarande inget svar på Asus W3V eller Sony S-serien bärbara datorer som erbjuder dedikerade grafikkort och möjligheten att göra lite högre slutet spel. Men totalt plustecknen genom uppväger minuses för M140 och om det verkar denna maskin passar din livsstil behöver då inte tveka att trycka på knappen Köp på denna laptop.

Fördelar

  • Utmärkt batteritid på 4-timmar med ett 6-cells batteri eller 7 timmar med ett 9-cells
  • Trevlig skärm övergripande
  • Bra mängd portar, över genomsnittet för en 14-tums skärm notebook
  • Bra tangentbord
  • Bra övergripande bygga
  • Dedikerad XPS kundsupport

Nackdelar

  • På tyngre sida för en 14 "skärm anteckningsbok £ 5,6 med ett 6-cells batteri och cirka £ 6 med ett 9-cells
  • Inget grafikkort erbjuder
  • Vissa kornighet på skärmen med vit bakgrund - om du inte gillar reflexer undvika TrueLife
  • Körs varm på undersidan och kan få obekväm i knät
  • Inga SXGA-upplösning erbjuder

Pris och tillgänglighet: Dell XPS M140 Prissättning



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar