fredag 23 december 2005

Dell Latitude D610 och HP Compaq NC6220 Jämförelse Review (pics, specifikationer)

Dell Latitude D610 och HP Compaq NC6220 Jämförelse Review (pics, specifikationer)
av SquareAperture - 2005/12/23

av Michael Mao, Toronto, Kanada

Denna översyn är en jämförelse av HP Compaq NC6220 och Dell Latitude D610 bärbara datorer. Båda dessa bärbara datorer är klassificerade som tunn och ljus maskiner business class. Den Dell är min personliga system för skolan och HP är det system som jag har för arbete. Denna jämförelse är mycket lägligt eftersom jag precis köpt Dell flera månader sedan och jag skrev en recension på den när min arbetsgivare plopped denna nya HP på mitt skrivbord. Det var häftigt, för nu kan jag skriva en jämförelse omdöme!

Innan jag går in här omdömet Jag vill beskriva de kriterier som jag kommer att betygsätta dessa bärbara datorer. För det första använder jag främst mitt arbete och personliga bärbar dator för e-post / Excel / Word / internet, så kontor programmets prestanda är viktigare för mig än spel / grafikprestanda. Men eftersom jag inte får ett ord med i hur jag vill mitt arbete bärbara hårdvara som är HP i denna jämförelse konfigurerad mycket annorlunda än min Dell. Därför kan jag inte utföra en äpplen-till-äpplen riktmärke jämförelse. Andra jag naturligtvis inte har priset inte heller kan jag kommentera kundtjänst för HP Notebook, eftersom jag inte köpa den och jag använder mitt företags interna IT-avdelning för support. Slutligen anser jag faktorer som ergonomi, användarvänlighet, bildkvalitet, byggkvalitet, batteritid och storlek för att vara lika viktigt för direkt prestanda, så jag kommer att väga dessa faktorer jämnt i min sammanfattning.

Ok, låt oss komma till det du kom hit för! De två maskinerna spec'd ut enligt följande:

HP Compaq NC6220:

  • Intel Pentium M 1,6 GHz (533MHz FSB)
  • 512 MB DDRII RAM (en kanal)
  • 14,1 "1024x768 skärm
  • Intel Media Accelerator 900
  • 40GB, 5400rpm hårddisk
  • DVD / CD-ROM

Dell Latitude D610:

  • Intel Pentium M 1,86 GHz (533MHz FSB)
  • 1 GB DDRII (dual channel)
  • 14,1 "1024x768 skärm
  • Intel Media Accelerator 900
  • 40 GB, 5400rpm hårddisk
  • CD-RW/DVD ROM
  • Intel PRO / Wireless BG

Jag kommer inte att komma in i små detaljerna här, för fullständiga specifikationer går du till Dell och HP: s webbsidor .

Som du kan tydligt se Dell trumf HP när det gäller RAM och processorhastighet. Jag köpte Dell online för ca CAD $ 2.200, som inkluderar en tre års CompleteCare garanti. Jag rekommenderar starkt att få minst tre år på garantin, eftersom du aldrig vet vad som kommer att hända med bärbara datorer på vägen, särskilt för business class maskiner som kommer att ta en hel del övergrepp. Vid tidpunkten för Dell köper jag övervägde Lenovo ThinkPad och denna HP också, men jag har inte köpa dem av kostnadsskäl.

Figur 1: HP Compaq NC6220 (till vänster), Dell Latitude D610 (höger). Dell-logotypen under skärmen är täckt med en strategiskt placerad lyckokaka förmögenhet :-) ( se större bild )

Bygg och Design

Båda tillverkarna plockade färgscheman som är lågmäld, dämpad och lämpligt affärsmässiga. Utsidan av Dell är silver med en ljusare silverfärgade spärren. Inuti är tangentbordet och pekplattan omges av plast bezel med samma ljus silverfärg. Det finns en rad med knappar ovanpå tangentbordet består av strömbrytaren, mute och volym upp / ner-knapparna. I HP har en mörkgrå exteriör och interiör, med tangentbordet och pekplattan omges av en svart plast bezel. Det finns fler knappar på HP: Kraft, information, wifi on / off, presentationsläge, mute och volym upp / ner. Jag gillar djupare färg HP - det påminner mig om Lenovos ThinkPad design och utseende rikare.

När det gäller att bygga och design, låga centrala färgteman för de två maskinerna är de enda kvaliteter som de delar. På alla andra sätt NC6220 är miles före D610. Uppbyggnaden kvaliteten på de komponenter som vi kan se och röra på Dell ser andra kurs när de placeras bredvid HP: det finns stora skillnader mellan ljuset silver bezel och resten av skalet ovanför tangentbordet (så mycket så att när jag först såg det tänkte jag att det var en del saknas eller att något inte fästs i på rätt sätt under tillverkning), mellan hårddisken modulen och resten av det yttre, mellan skärmen bezel och skärmen i nedre centrala läge precis ovanför Dell-logotypen och mellan skärmen och kroppen av den bärbara datorn när den är stängd. Var också batteriet löst i sitt fack, även efter att den har låst i chassit. Jag var tvungen att kila lite silvertejp i batterifacket för att batteriet sitter stabilt inuti chassit. Dessutom är Dell exteriör material (alla plast, med undantag av ett slags metallegering över LCD-skärmen) så smidig att jag inte kan få en bra hand hålla den. Detta gör hanteringen av den bärbara datorn en mycket känslig övning varje gång jag transportera den från en plats till en annan i mitt hus. Slutligen är spärren på Dell helt enkelt billigt. Fjädern åtgärder spärren lämpar sig inte till den naturliga stängningsrörelsen av locket, som ofta kräver extra ansträngning att stänga och snaps våldsamt när det hakar fast. Efter några månader av användning, är spärren visar tecken på färg marker.

Å andra sidan, är HP som en noggrant utarbetad bit precision klocka bredvid Dell. Varje lucka och varje intilliggande komponent placeras precis där de borde vara, med minimala luckor och släta, oavbruten övergångar från en del till en annan. Till exempel är infattningen ovanför tangentbordet en separat del från resten av ramen som omger botten av tangentbordet och pekplattan. Men utformat ingenjörerna på HP gränssnittet med små luckor och stylade funktioner som smälter komponenterna i varandra och i den övergripande utseendet på tangentbordet. Jag kunde knappt märker gränssnittet. Alla större komponenter som batterier och DVD-ROM är fästa skallra-fri. Den låses fast i en vätska, mjuk rörelse när du stänger locket, vilket ger en mjuk men positiv feedback att det är stängt. Det är precis rätt tyngd av textur på utsidan så att du bekvämt kan ta den bärbara datorn utan att för mycket tryck. Det, mina Notebook PC vänner, är att uppmärksamma detaljer.

Figur 2: Framsida Dell topp, HP botten. Både bärbara högtalare är framåtvänd ( se större bild )

Size-wise, är HP vinnaren även här, om du inte använder den längre livslängd batteri. Utan den, är HP tunnare och ser trimmer sedan Dell. Den skarpa och edgy design ger också det en mer up-to-date utseende. Men förstör den Extended Life-batteri denna design. Det är en kil som ser det som fäster till botten av den bärbara datorn. Detta resulterar i två saker: en, lutar det bärbara datorns tangentbord mot dig, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på dina önskemål, och två, det förstör den rena stilen på notebook-datorn genom att lägga till en ful och skrymmande bit till chassit. Det är avskyvärda. Jag gillar Dells utförande av använda mediefacket för den extra batteriet mycket bättre. Visst förlorar du använda CD / DVD när man kör med batteriet, men jag använder inte det mycket ändå, så jag föredrar Dells lösning till HP-talet.

Båda maskinerna känner sig mycket tålig och robust. De båda har tuffa metallpaneler som skyddar LCD-skärmen, har biffiga gångjärn, båda chassi är starka nog för att maskinen ska plockas upp av hörnet utan någon märkbar böjning, och båda har spillsäkra tangentbord och chock monterade hårddiskar. Jag märkte att handledsstödet på HP är bara lite styvare än Dells. Återigen, jag ger extra beröm till HP för att uppmärksamma detaljer. Det finns ytterligare två gummi stötfångare på tangentbordet, direkt under den vänstra och högra Alt-tangenterna, som tjänar till att skydda skärmen från att träffa tangenterna när locket stängs. Med det sagt men skulle jag inte tveka att ta någon av dem för en resa över landet.

Skärm och högtalare

Ingen av dessa skärmar är något att skriva hem om. De är XGA-upplösning, matt skärmar med subpar från axeln synlighet. Med HP: s skärmens ljusstyrka är betyget 150 nits, och med maximal ljusstyrka (med omgivande inaktiverat givaren) är det bara knappt tillräckligt för kontorsmiljö. Dell publicerar inte de tekniska specifikationerna för sina 14,1 "skärm, men observation är det bara något bättre. Varken skärmen har några döda pixlar.

Jag kommer att ge kanten till Dells här eftersom dess färger verkar mer levande, och ljusstyrka är bättre än HP. Latitude sju ljusstyrkenivåer täcker ett brett spektrum, även om jag fann att endast de tre är användbara.

Figur 3: Dell vänster, HP höger. Maximal ljusstyrka. Ljussensor inaktiverad på HP. Den Dell ser riktigt ljust jämfört med HP i den här bilden, men i verkligheten båda är inte mycket konkurrenskraftiga ( se större bild )

Figur 4: Dell vänster, HP höger. Dimmest inställning. Ljussensor inaktiverad på HP. I HP har ett mycket smalt inställningsområde som ni kan se från figur 3 och 4. Lägg märke till den ojämna belysningen nära botten av Dell-skärmen ( se större bild )

Jämfört med den nya generationen av LCD-skärmar som kan pumpa ut 200nits eller mer, dessa skärmar är helt enkelt inte konkurrera med vad du kan få från de nya ThinkPad eller ens Dells egna skärmar UltraSharp.

Högtalarna är också mediokra på dessa maskiner, som förväntat från bärbara datorer i den här klassen.

På en sida notera, lider denna D610 från ofiltrerade elektroniskt brus genom hörlursuttag, ett problem som jag förstår vanligt i Latitude raden av bärbara datorer. Dessutom, varje gång notebook-datorn sparkar in maximal prestanda läge verkar det att släppa ut ett gällt elektroniskt brus. Om någon vet en fix på dessa problem, vänligen kontakta mig!

Tangentbord, pekplatta och punkt stick

På detta område lyser HP igen. Först kommer jag att skicka med tangentbordet del av översynen, eftersom jag anser att båda är mycket bra gjort. De har ingen flex, tangenterna känns bara rätt och var kritiska nycklar är väl placerade. Tangenterna på Dell är släta medan tangenterna på HP har en liten struktur. Jag gillar båda.

När man tittar på pekplattan och punkt stick på Dell men jag återigen påmind om bristande uppmärksamhet till detaljer Dell har betalat i utformningen dem. Den D610 synpunkt stick är ett radergummi topp gummi kärna med en hårig huvud. Denna uråldriga konstruktion känns billig och det sliter snabbt. Jag bara börjar min sjätte månaden av ägandet av denna maskin, med hjälp av punkten stick sparsamt, och jag är redan på min andra knoppen. Jag kommer att vara på min tredje knoppen i början av nästa år. (Dell säljer paket med tre ersättare noppor för ca $ 10). I denna takt kommer de att göra en annan $ 50 av mig innan min garanti är över! Pekplattan är en något försänkt område med bra manöverutrymme. Dock är markören rörelser med pekplattan hackig och känslig, och min hand skulle borsta misstag medan jag skriver. Jag försökte att minska känsligheten för att minska problemet, men markören kontroll med minskad känslighet var hemskt.

Musknapparna på Dell är lite förbryllande. Den feedback på de knappar som är ihopkopplade med punkt stick är helt annorlunda än de som ihopkopplade med pekplattan. Med pekplattknapparna driva med en sådan högt klick som jag trodde något under knappen skulle bryta. I skarp kontrast, punkten stick knapparna är mjuk och hade en trevlig känsla. Detta kan inte vara ett problem för vissa, men eftersom jag ofta använder både punkt pinne och pekplatta samtidigt, osammanhängande känsla bara inte låna en kvalitet känsla till upplevelsen.

Figur 5: styrplattor. HP vänster, Dell höger. Observera de olika knapparna stilar på Dell. De känner annorlunda när du klickar också ( se större bild )

Ah, NC6220. Pekplattan / punkt stick combo på denna maskin är nästan perfekt. Poängen Stick är en mjukt gummi nub med många små barn noppor på toppen för ett bra grepp. Musknapparna är tillverkade av samma mjuka gummimaterialet, med en mjuk men positiv klick. De pekplatta rörelserna är jämna och flytande, är beröring klickande lätt, och knapparna känns identiska med punkt stick-knapparna. Det är också försänkt djupare in i chassit för att minska risken för en användares hand oavsiktligt borsta det medan skriver. Rullningslisten är lyhörd och dedikerat område på plattan är genial. Det enda problemet jag har med denna inställning är att mellanslagstangenten ligger bara lite för nära-punktens stick. Min tumme skulle faktiskt träffa knapparna medan jag skriver om jag inte är försiktig.

Figur 6: Pointsticks / nycklar. Dell vänster, HP-höger. Observera säden på HP tangenterna och trevlig greppvänlig styrpinne ( se större bild )

Ingång och-utgång

Dell får stor här. Medan både bärbara datorer sport en liknande uppsättning portar, finns det några signifikanta skillnader som sätter Dell isär i denna jämförelse

Jag börjar på höger sida av maskinerna. Dell har media bay och 2 USB-portar på denna sida, medan HP har media bay, 2 USB, hörlurar, mikrofon och serieportar. Dell placerade smart för USB-portarna mot ryggen, där kringutrustning är anslutna till dessa portar kommer inte att påverka din mus-toting högra hand. Med HP dock placerade dem nära fronten gör musanvändning mycket besvärliga när något är ansluten till dem. Varför inte HP sätta dem i ryggen?

Figur 7: Höger sida. Dell topp, HP botten ( se större bild )

Den vänstra sidan av Dell har lås, hörlurar, mikrofon, IR-port och PCMCIA / smartcard slots. Med HP har lås, LAN, modem, 1 USB och PCMCIA / smartcard / SD kortläsare kortplats. IR-porten på HP är i fronten.

Figur 8: Vänster sidan. Dell topp, HP-botten. Notera de stora klyftorna mellan hårddisken bostäder och resten av den bärbara datorn Dell (det ligger nedanför PCMCIA-kortplatsen) ( se större bild )

På baksidan av dessa maskiner hittar du makt, övervaka, seriell, parallell, 2 USB, LAN, modem och S-video på Dell, och S-video-, kraft och portar övervaka för HP. Även om inte många människor använder parallellport-ansluten kringutrustning längre, är det skönt att veta att Dell faktiskt bryr sig om bakåtkompatibilitet. Det är en livräddare när du får slut på bläck på bläckstråle och måste damma av din gamla parallella connect LaserJet II att avsluta ett papper.

Figur 9: Back view. Dell topp, HP botten ( se större bild )

Om du har att hålla reda, kommer du att märka att Dell inte har en SD-läsare, vilket är en synd idag. Dock har den fyra USB-portar jämfört med HP: s tre. I min mening är det bättre att ha fler USB-portar, för alla våra anslutna USB-komponenter. Vid senaste räkningen har jag åtta (mus, tangentbord, PDA, bläckstråle, laser, extern hårddisk, MP3-spelare, digitalkamera).

Batteri

Eftersom maskinerna inte är konfigurerade identiskt, kan jag inte köra en meningsfull head-to-head batteri nedgånget test. Baserat på allmän användning, men jag skulle säga att Dell har ett litet försprång på batteritid, i genomsnitt drygt 3 timmar med full ljusstyrka och allmän affärsverksamhet (e-post, Excel, ordbehandling, surfa) innan kräva en avgift. En snabb blick på batteriet på Dell indikerar att den har en effekt på 53WHr, medan jag räkna HP till cirka 51.2WHr. Det är möjligt att förlänga batteritiden på båda maskinerna genom att köpa en förlängd batteritid. Som diskuterats tidigare är HP: s en ohygglig utseende kil som fäster till botten av enheten, och Dell är en enhet som swappar till mediefacket. Med Extended Life-batteri är det tänkbart att sätta i en 6 timmars arbetsdag utan ett besök till ett eluttag för båda enheterna.

En sak som ofta förbises när man utvärderar batteriet på en bärbar dator är dess laddningstid. För folk i farten, tillgång till eluttag är få och långt mellan, och när det finns en tillgänglig för användaren kanske inte har mycket tid på det innan han / hon måste få flytta igen. Snabbladdning tider är därför viktigt att behålla friheten att inte behöva binda sig till ett uttag under arbetsdagen. På detta område Dell är också en vinnare. Dess huvudsakliga batteriet laddas i ungefär en timme, med datorn. På HP är det nästan en och en halv timme.

Figur 10: Underifrån, Dell ( se större bild )

Figur 11: Underifrån, HP ( se större bild )

Prestanda

Jag kunde köra Super Pi och HDTune på båda systemen. I allmänt bruk båda dessa maskiner känns mycket kapabel i multitasking mellan min e-postklient, flera fönster webbläsare och kontorsprogram.

Nedan är resultaten som erhållits från att köra Super Pi, ett program som tvingar den bärbara datorns processor att beräkna Pi till 2 miljoner siffrorna i noggrannhet:

Notebook Tid
Dell Latitude D610 1m 44s
HP Compaq NC6220 2m 00s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
Asus Z70A (1.6GHz Pentium M) 1m 53s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
  HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
HP DV4170us (Pentium M 1,73 GHz) 1m 53s
Sony VAIO S380 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s

HD Tune:

Dell:

HP:

Men som ett företag användaren en annan typ av prestanda rankas lika viktigt som 1/10 av en sekund i SuperPi eller 200 poäng i 3DMark. Jag talar om boot tider, återhämta sig från sömn / viloläge gånger och återhämta sig från sömn / viloläge tillförlitlighet. Hur många gånger har du återhämtat en anteckningsbok ur sömnen, bara för att mötas av en tom skärm med en blinkande markör? Eller försökte återuppliva en maskin från viloläge, men fick vänta cirka 15 minuter (en överdrift) när maskinen går igenom sin bios kontroll och sedan långsamt läser 1 gig data, bokstavligen byte för byte, tillbaka till sin RAM? Vi har alla varit där, och vi har alla haft att leva med förlorad data och tidsödande stövlar när din chef väntar på någon viktig del av information eller när papperet beror på femton minuter.

För denna del av översynen jag tt fem sömn / återuppliva och fem viloläge / återuppliva procedurer. Resultaten sammanfattas i tabellen. Maskinerna är startas för varje test. Jag börjar timing när standby / viloläge knappen trycks in och stoppar klockan när jag kan se skrivbordet och börja använda musen. Jag kunde inte jämföra boot gånger eftersom Dell har XP installerat och HP har W2K. För nu kommer jag att ta både OS använder samma sömn och rutiner viloläge. Men om någon vet en skillnad mellan sömn och funktioner viloläge mellan XP och W2K snälla släpp mig en linje.

Dell Latitude D610

HP Compaq NC6220

Dell Latitude D610

HP Compaq NC6220

Sleep

Revive tid

Sleep

Revive tid

Hibernate

Revive tid

Hibernate

Revive tid

1

7s

6S

3s

12S

1

28s

24s

64s

30s

2

4s

3s

4s

11s

2

22s

20s

64s

34s

3

5s

4s

6S

12S

3

22s

20s

56s

32s

4

5s

4

4s

10s

4

22s

21s

57s

30s

5

5s

3s

5s

10s

5

23S

20s

55s

31s

Alla tider registrerades med bärbara datorer inkopplad

Viloläge tider för Dell är bra, inte mycket i min mening. Det lämnar fortfarande HP i dammet. Vad som är intressant här är att även om Dell hade dubbelt minne i HP, som i teorin bör ta Dell dubbelt så lång tid att gå i ide, dess Dual channel minnesarkitektur verkligen snabba upp saker och ting när du skriver innehållet i RAM-minnet till hårddisk. Det är tillräckligt snabb för att slå mindre minnesstorlek, enda kanal installationen av HP.

Passningstid för Dell är bra. Jag är lite förbryllad av de tider postat från HP. Det var mycket angelägen om att gå in i vänteläge, men verkar vilja ta sin tid att återuppliva från den.

Tillförlitlighet-vis, har jag inte haft några problem med vänteläge eller viloläge på HP under de tre veckor som jag har haft den här maskinen. Om mitt minne är korrekt Dell inte återuppliva efter en längre standby / viloläge endast vid ett fåtal tillfällen.

Kundtjänst

Min enda möte med stöd var med DVD / CDRW på Dells. Det var döda vid ankomsten. Det tog ca 20 minuter på telefon med Dells support för att ordna transporten av en ny enhet. Upplevelsen var krångel, men en död komponent vid ankomsten ska inte hända i första hand.

Jag har inte haft erfarenhet av stöd för HP.

Slutsats

Efter avprickning upp poängen, här är hur de två maskinerna klarat:

  • Bygg och Design - HP
  • Skärm - Dell
  • Högtalare - Rita
  • Tangentbord och pekplatta - HP
  • Input och output portar - Dell
  • Batteri - Dell
  • Processor och prestanda - Dell
  • Totalt: Dell 4, HP 2

Jag bör notera dock att Dell bara knappt pep ut en seger i batteriet och skärmen avdelning.

Sammantaget är min allmänna uppfattningen att HP skulle göra en bättre total verksamhet anteckningsbok, eftersom det bara har en känsla av att det är bättre skruvas ihop totalt, var mer eftertanke ges till dess konstruktion och utformning känns mer raffinerad sedan Dell. Jag får mer glädje jobbar på det. Den Dell känns som det är utformat och sätta ihop ganska slumpmässigt, om än med hållbara och robusta komponenter (med undantag för punkt stick). Som läsare av bil tidningar, kan jag inte låta bli att tänka skriftligen denna översyn som jag jämföra en Pontiac Sunfire till en Honda Civic. Båda tjänar deras primära funktion är mycket bra, men förfining som du skulle hitta i Civic kommer inte att matchas av Sunfire.

Så om jag hade valet igen, skulle jag köpa Dell Latitude D610 eller HP Compaq NC6220 för min personliga bruk? Svaret är varken. Enligt min mening är skärmen på HP helt enkelt oacceptabelt för denna dag, för detta pris. Eftersom LCD spelar en så stor roll i köpbeslut av en anteckningsbok, skulle jag inte köpa det av detta skäl. Du kan alternativet för SXGA skärm som har fått betyget 180nits, men jag har inte sett det så jag inte kan kommentera hur mycket bättre det egentligen är. Jag skulle inte få D610 eftersom även om det har bra prestanda, hållbarhet och batteriets prestanda, tror jag inte det finns någon ursäkt för sin brist på byggkvalitet och uppmärksamhet på detaljer, med tanke på dess kostnader. Jag är särskilt besviken på styrpinne / styrplatta design.

Den enda bärbara närvarande finns på marknaden som kommer att tillfredsställa hela min uppsättning kriterier är ThinkPad T eller Z-serien. Lenovo har nyligen minskat sina priser så att de kan nu vara en värdefull behandling.

Dell Latitude D610

Fördelar:

  • Fast bygga
  • Bra värde för pengarna (om du har en kupong)
  • 4 USB-portar
  • Batteriernas prestanda

Nackdelar:

  • Bristande uppmärksamhet till detaljer: fula luckor
  • Stiff spärr
  • Lite på den stora sidan för tunna och lätta kategori
  • Dim skärm
  • Styrpinne inte hållbart
  • Irriterande elektroniska ljud

HP Compaq NC6220

Fördelar:

  • Fast bygga
  • Slimmad design, kompakt storlek
  • Stora pekplatta / styrpinne

Nackdelar:

  • Hemskt skärm
  • Mellanslag för nära musknappar
  • Dålig port platser

Pris och tillgänglighet:

HP Compaq NC6220

Dell Latitude D610



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar