onsdag 24 oktober 2012

Samsung Series 5 Recension: AMD som bäst

Samsung Series 5 Recension: AMD som bäst
Jerry Jackson - 2012/10/24

Om du vill ha en Ultrabook, men vill inte spendera $ 900 eller mer sedan Samsung kan ha den perfekta lösningen: AMD-baserade Samsung Series 5 ultratunna bärbara dator ger dig samma Ultrabook form med bättre grafik och en lägre prislapp. Fortsätt att läsa för att se om vi tycker det är en bra affär.

Översikt
Samsung har visat ett seriöst engagemang under de senaste två åren till den ultratunna bärbara marknaden. Serie 9 Intel-baserade Ultrabooks och Serie 5 ultrathins använder Intel-och AMD-processorer har varit paradnummer i Samsungs sortiment av bärbara datorer.

Tyvärr, orden "Ultrabook" och "ultratunn" brukar komma med en ultra-dyr prislapp. AMD-baserade Series 5 laptop hoppas kunna ändra på det konsumenternas uppfattning om högt pris och ge en bättre multimediaupplevelse för start.

Bygg och Design
Samsung erbjuder Series 5 ultratunna bärbara datorer i både 13-tums och 14-tums sorter och vi valde att se den 14-tumsmodell med AMD-teknik inuti (serie 5 NP535U4C). Det är viktigt att notera att medan Series 5 med Intel Core i5 eller Core i7-processorer inuti kallas en "Ultrabook" Series 5 med AMD-processor och grafik är märkt som bara en "ultratunn bärbar dator" eftersom Intel äger Ultrabook namn. Som sagt, Series 5 Ultrabook och Series 5 ultratunna bärbara dator är exakt samma på utsidan.

En av de viktigaste designelement differenciating Series 5 från dyrare Series 9 (andra än användning av Intel-processorer) är att Series 5 Ultrabooks och ultrathins använda plast yttre chassidelar i stället för aluminiumlegering. Detta hjälper till att hålla Series 5 bärbara datorer ljus i vikt även om de är något tjockare än Series 9 Ultrabooks på vissa ställen (0,82 "tunn på Series 5 jämfört med 0,6" på Series 9). Totalt byggkvalitet är fortfarande ganska bra även om det finns några platser som handlovsstöden och luckan på undersidan av den bärbara datorn där plasten känns lite för tunt.

När det gäller hållbarhet, skall serie 5 lever vanligaste användningen och missbruk så länge du inte gör något dumt med låg profil fack-lastning DVD-enhet. Locket Skärmen känns ganska ridgid och bör ge utmärkt skydd skärm. Vi kunde inte skapa och skärm snedvridningar eller "vågor" genom att trycka på baksidan av skärmen och det är oftast en bra indikator på att locket gör ett bra jobb att skydda displayen.

Om du tar en snabb titt på botten av serie 5 ser du några bra och dåliga nyheter i form av uppgraderingar. Samsung var vänlig nog att inkludera en enkel-lucka på undersidan som gör att du kan uppgradera RAM, hårddisk och trådlöst kort efter köpet, om du bestämmer dig för att det är nödvändigt (mer om det senare i recensionen). Tyvärr, liksom de flesta ultratunna bärbara datorer på marknaden för Series 5 använder ett integrerat batteri så det finns inget sätt att ersätta den inbyggda batteriet utan att helt demontering din bärbara dator. Kort sagt, händer om något till din bärbara dator batteri du är bättre att skicka tillbaka den till Samsung för reparation.

Hamnar och funktioner
Den 14-tums Series 5 laptop har alla sina stora hamnar på vänster och höger sida av chassit och ingenting på framsidan eller baksidan kanter. Du ser en 4-i-1-kortläsare (SD, SDHC, SDXC, och MMC), headset, standard VGA och HDMI samt två USB 3.0-portar och en USB 2.0-port. Den mindre 13-tums Series 5 (NP535U3C) endast har en USB 3.0-port, men har två USB 2.0-portar och har inte plats för den inbyggda DVD-enheten finns på sin storebror. Alla hamnbeskrivningar nedan listas från vänster till höger.


Vänster: AC-jack, Ethernet, två USB 3.0-portar, VGA, HDMI och headset (hörlurar / mikrofon)

Höger: 4-in-1 kortläsare, USB 2.0-port, DVD-enhet och Kensingtonlås

För att hålla det här ultratunna laptop så tunn som möjligt använde Samsungs ingenjörer en hopfällbar Ethernet-uttag på vänster sida av den bärbara datorn. Du vänder helt enkelt ner "luckan" på den nedre kanten av Ethernet-porten för att låta en vanlig Ethernet-kabel för att passa in. Det är också värt att nämna att även om detta 14-tums bärbar dator uppfyller mått för en Ultrabook denna laptop har fortfarande utrymme inne för en DVD-enhet ... ett trevligt tillägg om du vill titta på film när du reser eller bara behöver installera program som inte finns på nätet.

Skärm och högtalare
Den 14-tums skärm på Series 5 är en ganska genomsnittlig LED-bakgrundsbelyst HD-skärm med 1366 x 768 upplösning. Den ena värt post notera här är att Samsung klokt beslutat att använda ett anti-glare eller matt skärm ytan och en ljus 300-nit bakgrundsbelysning så att skärmen är faktiskt användbar utomhus i starkt solljus (förutsatt att du har bakgrundsbelysningen kom hela vägen ).

Med detta sagt, kan vi inte vara alltför imponerad här bara för Samsung Series 9 NP900X3C har 1600 x 900 upplösning skärm med vad Samsung kallar en "PLS" skärm, som liknar en IPS-typ display i att betraktningsvinklarna är nästan obegränsad. Du kan luta tillbaka PLS skärm eller dra den framåt tills locket skärmen är nästan stängd och bilder på skärmen ser likadana ut. Detta är en stor fördel när man gör färgkritisk video eller fotoarbete. Tyvärr är skärmen på Series 5 bara en vanlig TN-typ display så att du kommer börja märka olika grader av färgskiftning så fort du luta skärmen framåt eller bakåt eftersom färgåtergivningen är bara upprätthållas när dina ögon tittar skärmen rakt framifrån.


Det finns två 2W stereohögtalare placerade precis abvove tangentbordet och under skärmen gångjärn. Det är värt att nämna att dessa högtalare är faktiskt större (och har en högre watt betyg) än högtalarna som används på den dyrare Samsung Series 9 Ultrabooks. Eftersom högtalarna är placerade ovanför tangentbordet ljudet riktas uppåt och mot användaren gör för en mer njutbar ljudupplevelse. Men Samsung placerat de två högtalarna mindre än tre inches från varandra och när stereohögtalarna är att nära lyssnaren blir nästan en falsk mono effekt. Om du har utsikt över närheten till stereohögtalarna ljudet är ganska realistiskt mellan låga och höga frekvenser med lite bas. Totalt sett är vi imponerade av de små högtalarna på denna laptop.

Tangentbord och pekplatta
Serie 5 kommer med en ganska standard Chiclet-stil eller "ö-stil" tangentbord. Tangenterna har en kort resa gemensam för den senaste generationen Samsung Series 9 och Series 5 tangentbord men det finns tillräckligt med taktil återkoppling för att leverera en trevlig skrivkänsla. Nycklarna är tyst och det finns inget tangentbord flex alls (främst eftersom ultratunna bärbara datorer inte har något utrymme inne för flex). Tangenterna är stora nog att hitta genom beröring och hög kontrast vitt bokstäver gör det ganska lätt att se nycklarna i ett mörkt rum, även om tangentbordet saknar LED-bakgrundsbelysning.

Jag tycker också det faktum att Home, PgUp, PgDn, och avsluta-knappar är alla belägna i en rad på höger sida av tangentbordet i stället för att spridas isär på olika platser. Jag gillar hur knapparna är stora och lätta att hitta med känsla. De plam vilar är ganska bekväm, men till skillnad från Series 9 handlovsstöden som är tillverkade av ett massivt block av aluminium dessa handlovsstöden har en "kant" där handledsstödet möter den nedre halvan på chassit. Det finns också en liten "gnissel" när man trycker på den högra handstödet eftersom plasten är bara lite för tunt på den platsen.

ELAN pekplattan är ganska stor för en 14-tums bärbar dator (som är större än den som finns på 14-tums HP Pavilion DM4) och funktioner dedikerade vänster och höger musknapp (som är allt svårare att hitta på moderna bärbara datorer). Den släta matt pekplatta yta är omgiven av en fasad kant och spårning var smidig och exakt. Min enda klagomål om styrplattans knappar är att de har mycket grunda kasta / feedback och de producerar ett kraftigt "klick" när man trycker.

Vår Samsung Series 5 (NP535U4C) recension enheten har följande specifikationer:

  • Windows 7 Home Premium 64-bit (Windows 8 Ready)
  • 14-tums LED HD antireflexbehandlad bildskärm (1366 x 768, 300 nits)
  • AMD Quad-Core-A10-4655M processor (2,1 GHz klockor hastighet, 1MB cache) med AMD Radeon HD 7620G-grafik
  • 4GB DDR3-1600 RAM (8GB max stöds)
  • 750GB 5400rpm hårddisk (uppgraderat till 128 GB SSD - Samsung 830/MZ-7PC128)
  • 802.11a/b/g/n trådlös nätverksadapter
  • Intern Bluetooth v4.0
  • Integrerad 720p webkamera
  • DVD + /-RW Super Multi Dual Layer optisk enhet
  • 1-års standard delar och arbete garanti
  • 8-cells Li-Po inbyggt batteri
  • 45 W nätadapter
  • Vikt: £ 3,99.
  • Mått: 13.1 x 9.0 x 0.82 tum
  • MSRP: $ 849,99 ($ 649,99 på många återförsäljare)

Prestanda och Benchmarks
Samsung erbjuder Series 5 NP535U4C med AMD A10-4655M som är en quad-core Accelerated Processing Unit (APU) med en TDP på ​​endast 25W (det är 25W för både processorn och grafiken) vilket innebär låg värme och bättre batteritid. De on-die Radeon HD 7620G-grafik har 384 GPU kärnor med varierande GPU klocka 360 MHz till 497MHz. Det är värt att nämna att en del av Samsung litteraturen nämner denna laptop kommer med Radeon HD 7500G-grafik, men det är ett stavfel på grund av att 13-tums Samsung Series 5 (NP535U3C) använder dual-core AMD A6-4455M APU och att processorn använder 7500G grafik.

Den medföljande 750GB 5400rpm hårddisk är något av en blandad välsignelse. Till att börja med ger dig massor av lokal lagring för att arkivera alla dina personliga filer, men kompromissen är att denna hårddisk är oförlåtligt långsam. När vi började testa serie 5 kunde vi inte räkna ut varför det tog så lång tid att växla mellan program och lansera nya applikationer efter den bärbara datorn startats i Windows 7. Så fort vi bytte den medföljande 750GB HDD för en billig ($ 100) 128GB Samsung SDD Samsung Series 5 blev genast mycket snabbare, nästan en fördubbling av PCMark 7 benchmark poäng.

Det enda prestation flaskhals som vi upplevt med Series 5 jämfört med en typisk Intel-baserade Ultrabook med samma storlek och form var den medföljande 750GB hårddisk. Eftersom alla Ultrabooks använder en SSD eller HDD med mSATA SSD för cache, är det orättvist att jämföra dessa bärbara datorer utan att spendera de extra $ 100 för att uppgradera Series 5 med en SSD. När uppgraderad, SSD tillät denna AMD-baserade ultratunna att tävla head-to-head med den senaste Ultrabooks, som i allmänhet överstiger prestandan hos ASUS Zenbook UX32 Ultrabook utrustad med en Intel Core i5-processor. Tänk på att ASUS UX32 är prissatt till $ 899, så för bara $ 749 ($ 649 gatupriset plus $ 100 SSD uppgradering) kan du ha en bärbar dator med bättre prestanda.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter total systemprestanda i Windows 7 (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark 11 åtgärder övergripande grafik prestanda i spel med DirectX 11 (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet prestandatester:


Gaming Performance
Även om Samsung Series 5 inte marknadsförs som en "gaming anteckningsboken" det är värt att komma ihåg att AMD främjar aktivt A-serien Trinity-processorer som har "diskret klass grafik" så att du faktiskt kan spela spel som normalt inte skulle vara spelbara på en ultratunna laptop. AMD Radeon HD 7620G-grafik inbyggda i A10-4655M APU ger en förvånansvärt kapabel spelupplevelse även med nyare spel som Max Payne 3 på en minimibildhastighet långt över 30 bilder per sekund i DirectX 11-läge med detaljinställningar på hög. Detta är inte något du kan göra med en budget Ultrabook och bidrar till den totala AMD värdeerbjudande.

Värme och buller
Bullernivåer var mestadels en icke-fråga med AMD-baserade Series 5. Vi märkte en viss fläktljud (ungefär som en avlägsen hårtork) när du spelar grafik-intensiva spel som Max Payne 3, eller när du kör riktmärken, men för det mesta kunde vi bara höra fläkten om vi höll ner på Series 5 upp till våra öron för att lyssna.

Vi gjorde rekord en hot spot på undersidan av den bärbara datorn nära kylflänsen för APU och ovanför RAM, detta område nådde en topp yttre temperatur på 103 grader Fahrenheit, medan spel men vanligtvis legat runt 91 grader vid surfning. Totalt sett är vi inte särskilt oroade "lap bränna" från den här bärbara datorn så länge du inte håller den i knät för en timme eller mer när man spelar.

Batteritid
Serie 5 med AMD A10-4655M APU levererade 6 timmar och 27 minuters batteritid med det inbyggda batteriet. Detta är helt i nivå med batteritiden som vi har sett från de flesta Intel-baserade Ultrabooks. Vår standard batteritid testet sätter skärmen till 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och kontinuerligt uppdatera en hemsida på en 60-sekunders intervall, och Windows 7 inställd till "balanserad" effektprofil. Mer än sex timmars batteritid medan ständigt surfning är förmodligen mer än tillräckligt för den typiska konsumenten, bara vara medveten om att batteritiden kommer att sjunka om du gör mer intensiva uppgifter som att spela spel eller redigera video.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats

Vi kanske är lite oroliga rekommendera AMD-baserade Series 5 vid fullt MSRP av $ 849,99, men gatupriset för bara $ 649,99 gör detta till en mycket mer attraktiv affär för människor som vill ha anständiga multimedia i en ultratunn bärbar dator.

AMD A10-4655M APU ger mycket av samma rå prestanda som de senaste Intel Core i5-processorer med mycket få undantag. Faktum är att Radeon HD 7620G-grafik inbyggda i A10-4655M APU ger en signifikant bättre spelprestanda än Intels integrerade grafik ... åtminstone med nyare spel.

Återigen, den enda prestation flaskhals som vi upplevt med Series 5 jämfört med en typisk Intel-baserade Ultrabook var den medföljande 750GB hårddisk. Eftersom alla Ultrabooks använder en SSD eller HDD med mSATA SSD för cache, är det orättvist att jämföra dessa bärbara datorer utan att spendera de extra $ 100 för att uppgradera Series 5 med en SSD. När uppgraderad, SSD tillät denna AMD-baserade ultratunna att tävla head-to-head med den senaste Ultrabooks, som i allmänhet överstiger prestandan hos ASUS Zenbook UX32 Ultrabook utrustad med en Intel Core i5-processor. Tänk på att ASUS UX32 är prissatt till $ 899, så för bara $ 749 ($ 649 gatupriset plus $ 100 SSD uppgradering) kan du ha en bärbar dator med bättre prestanda.

Fördelar:

  • Excellent AMD pris / prestanda
  • Bra tangentbord
  • Imponerande batteritid

Nackdelar:

  • Plaster är för tunn i vissa fläckar
  • 1366x768 skärmupplösning
  • Långsam HDD begränsar artificiellt prestanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar