onsdag 24 oktober 2012

Samsung Series 5 Recension: AMD at its Best

Samsung Series 5 Recension: AMD at its Best
av Jerry Jackson - 2012/10/24

Om du vill ha en Ultrabook men inte vill spendera $ 900 eller mer än Samsung kan ha den perfekta lösningen: AMD-baserade Samsung Series 5 ultratunna bärbara ger dig samma Ultrabook form med bättre grafik och en lägre prislapp. Fortsätt läsa för att se om vi tycker att det är en bra affär.

Översikt
Samsung har visat ett seriöst åtagande under de senaste två åren till ultratunna bärbara marknaden. Serien 9 Intel-baserade Ultrabooks och serien 5 ultrathins med Intel och AMD-processorer har varit paradnummer av Samsung linje av bärbara datorer.

Tyvärr orden "Ultrabook" och "ultratunn" brukar komma med en ultra-dyra prislapp. AMD-baserade Series 5 bärbara hoppas att ändra på det konsumenternas uppfattning om högt pris och ge en bättre multimediaupplevelse att starta.

Bygg och Design
Samsung erbjuder Series 5 ultratunna bärbara datorer i både 13-tums och 14-tums sorter och vi valde att granska 14-tumsmodell med AMD-teknik inuti (serie 5 NP535U4C). Det är viktigt att notera att medan serien 5 med Intel Core i5 eller Core i7-processorer inuti kallas en "Ultrabook" Series 5 med AMD-processor och grafik är märkt som bara en "ultratunn bärbar dator" eftersom Intel äger Ultrabook namn. Som sagt, serie 5 Ultrabook och serie 5 ultratunna bärbara är exakt samma på utsidan.

En av de viktigaste designelement differenciating Series 5 från dyrare serien 9 (andra än användning av Intel-processorer) är att serien 5 Ultrabooks och ultrathins använder plastdetaljer yttre chassi istället aluminiumlegering. Detta hjälper till att hålla serien 5 bärbara datorer låg vikt trots att de är något tjockare än Serie 9 Ultrabooks i vissa fläckar (0,82 "tunn på Series 5 jämfört med 0,6" på Series 9). Totalt byggkvalitet är fortfarande ganska bra även om det finns några fläckar som handlovsstödet och luckan på undersidan av den bärbara datorn, där plasten känns lite för tunt.

När det gäller hållbarhet, bör Series 5 överlever vanligast bruk och missbruk så länge du inte gör något dumt med låg profil fack-loading DVD-enhet. Skärmen Locket känns ganska RIDGID och bör ge utmärkt skydd för skärmen. Vi kunde inte skapa och snedvridning skärm eller "krusningar" genom att trycka på baksidan av skärmen och det är oftast en bra indikator på att locket gör ett bra jobb att skydda skärmen.

Om du tar en snabb titt på botten av serie 5 ser du några bra och dåliga nyheter i form av uppgraderingar. Samsung var vänlig nog att inkludera en enkel lucka på undersidan som gör att du uppgraderar RAM-minnet, hårddisken och trådlösa kortet efter inköpet om du bestämmer att det är nödvändigt (mer om det senare i recensionen). Tyvärr, liksom de flesta ultratunna bärbara datorer på marknaden serien 5 använder ett integrerat batteri så det finns inget sätt att ersätta det inbyggda batteriet utan att helt demontera din bärbara dator. Kort sagt, om något händer med din bärbara dator batteri du är bättre att skicka tillbaka den till Samsung för reparation.

Hamnar och funktioner
Den 14-tums serie 5 laptop har alla sina stora hamnar på vänster och höger sida av chassit och ingenting på fram-eller baksidan kanter. Du kommer att se en 4-i-1-kortläsare (SD, SDHC, SDXC, och MMC), headsetuttag standard VGA och HDMI samt två USB 3.0-portar och en USB 2.0-port. Den mindre 13-tums serie 5 (NP535U3C) har endast en USB 3.0-port men har två USB 2.0-portar och har inte plats för den inbyggda DVD-enheten finns på sin storebror. Alla port beskrivningarna nedan listas från vänster till höger.


Vänster: nätuttaget, Ethernet, två USB 3.0-portar, VGA, HDMI och headset (hörlurar / mikrofon)

Höger: 4-i-1 kortläsare, USB 2,0-port, DVD-enhet och Kensingtonlås

För att hålla det här ultratunna bärbara dator så tunn som möjligt Samsung ingenjörer använde en fällbar Ethernet-uttaget på vänster sida av den bärbara datorn. Du vänder helt enkelt ner "dörren" på den nedre kanten av Ethernet-porten för att möjliggöra en vanlig Ethernet-kabel för att passa in. Det är också värt att nämna att även om detta 14-tums bärbar dator uppfyller mått kraven för en Ultrabook denna laptop fortfarande har utrymme inuti för en DVD-enhet ... ett trevligt tillägg om du vill titta på film när du reser eller bara behöver installera programvara som inte är tillgänglig på nätet.

Skärm och högtalare
Den 14-tums skärm på Series 5 är en ganska genomsnittliga LED-bakgrundsbelyst HD-skärm med 1366 x 768 upplösning. Den en givande posten notera här är att Samsung klokt beslutat att använda ett anti-glare eller matt skärm yta och en ljus 300-nit bakgrundsbelysning så att skärmen är faktiskt användbara utomhus under starkt solljus (förutsatt att du har bakgrundsbelysningen dök upp hela vägen ).

Med detta sagt, kan vi inte alltför imponerad här helt enkelt eftersom Samsung Series 9 NP900X3C har 1600 x 900 upplösning skärm med vad Samsung kallar en "PLS" skärm, som liknar en IPS-typ visas i att betraktningsvinklarna är nästan obegränsade. Du kan luta tillbaka PLS bildskärmen eller dra den framåt tills skärmlocket är nästan stängd och bilder på skärmen ser likadana ut. Detta är en stor fördel när man gör färgkritiska video eller foto arbete. Tyvärr är skärmen på Series 5 bara en vanlig TN-typ display så att du börja märka olika grader av färgskiftning när du lutar skärmen framåt eller bakåt eftersom färgåtergivning endast upprätthållas när dina ögon tittar skärmen rakt framifrån.


Det finns två 2W stereohögtalare ligger bara abvove tangentbordet och under skärmen gångjärn. Det är värt att nämna att dessa högtalare är faktiskt större (och har en högre watt rating) än högtalarna som används på de dyrare Samsung Series 9 Ultrabooks. Eftersom högtalarna är placerade ovanför tangentbordet ljudet riktas uppåt och mot användaren gör för en roligare ljudupplevelse. Men placerade Samsung de två högtalarna mindre än tre inches från varandra och när stereohögtalare är att nära lyssnaren får nästan en falsk mono effekt. Om du har utsikt över närheten av stereohögtalare ljudet är ganska realistiskt mellan låga och höga frekvenser med viss bas. Sammantaget är vi imponerade med små högtalare på denna laptop.

Tangentbord och pekplatta
Serie 5 levereras med en ganska standard chiclet-stil eller "ön stil" tangentbord. Tangenterna har en kort resa som är gemensam för den senaste generationens Samsung Series 9 och serie 5 tangentbord, men det finns tillräckligt taktil återkoppling för att leverera en trevlig skrivkänsla. Nycklarna är tyst och det finns inget tangentbord flex alls (främst eftersom ultratunna bärbara datorer inte har något utrymme inuti för flex). Nycklarna är stora nog att hitta genom beröring och med hög kontrast vita bokstäver gör det ganska lätt att se tangenterna i ett mörkt rum, även om tangentbordet saknar LED-bakgrundsbelysning.

Jag tycker också det faktum att Home, PgUp, PgDn, och End tangenter är alla belägna i en rad på höger sida av tangentbordet i stället för att spridas isär på olika platser. Jag gillar hur tangenterna är stora och lätt att hitta med känsla. De plam vilar är ganska bekväm men till skillnad från Serie 9 handlovsstödet som är gjorda av ett massivt block av aluminium dessa handlovsstödet har en "kant" där handledsstödet möter den nedre halvan på chassit. Det finns också en liten "pip" när man trycker på den högra handledsstödet eftersom plasten är bara lite för tunt på den platsen.

Den ELAN Pekplattan är ganska stor för en 14-tums bärbar dator (större än den som konstaterades på 14-tums HP Pavilion dm4) och har dedikerade vänster och höger musknappar (som allt svårare att hitta på moderna datorer). Den jämn matt pekplatta yta omges av en avfasad kant och spårning var slät och korrekt. Min enda klagomål om pekplattknapparna är att de har mycket grunt kast / feedback och de producerar en kraftigt "klick" när man trycker.

Vår Samsung Series 5 (NP535U4C) recension enheten har följande specifikationer:

  • Windows 7 Home Premium 64-bitars (Windows 8 Redo)
  • 14-tums LED HD bländskydd skärm (1366 x 768, 300 nits)
  • AMD Quad-Core A10-4655M processor (2.1GHz klockor hastighet, 1MB cache) med AMD Radeon HD 7620G grafik
  • 4GB DDR3-1600 RAM (8GB max antal som stöds)
  • 750GB 5400rpm hårddisk (uppgraderad till 128 GB SSD - Samsung 830/MZ-7PC128)
  • 802.11a/b/g/n trådlös nätverksadapter
  • Intern Bluetooth v4.0
  • Integrerad 720p webbkamera
  • DVD + /-RW Super Multi Dual Layer optisk enhet
  • 1-års standard reservdelar och arbete garanti
  • 8-cells Li-Po inbyggt batteri
  • 45W nätadapter
  • Vikt: 3,99 £.
  • Mått: 13,1 x 9,0 x 0,82 inches
  • MSRP: $ 849,99 ($ 649,99 på många återförsäljare)

Prestanda och Benchmarks
Samsung erbjuder Series 5 NP535U4C med AMD A10-4655M, som är en quad-core Accelererad Processing Unit (APU) med en TDP på ​​bara 25W (det är 25W för både processorn och grafiken) betyder låg värme och bättre batteritid. On-die Radeon HD 7620G-grafik har 384 GPU kärnor med en variabel GPU klocka 360 MHz till 497MHz. Det är värt att nämna att en del av Samsungs litteraturen nämner denna laptop kommer med Radeon HD 7500G-grafik, men det är ett stavfel eftersom 13-tums Samsung Series 5 (NP535U3C) använder dual-core AMD A6-4455M APU och att processorn använder 7500G grafik.

Den medföljande 750 5400rpm hårddisk är något av en blandad välsignelse. Till att börja med, detta ger dig massor av lokal lagring för att arkivera alla dina personliga filer, men kompromissen är att denna hårddisk är oförlåtligt långsam. När vi började testa Series 5 vi inte kunde räkna ut varför det tog så lång tid att växla mellan program och starta nya program efter den bärbara datorn startats om i Windows 7. Så snart vi bytte den medföljande 750GB hårddisk för en billig ($ 100) 128GB Samsung SDD Samsung Series 5 omedelbart blev mycket snabbare, nästan en fördubbling av PCMark 7 benchmark poäng.

Den enda prestation flaskhals som vi upplevt med serien 5 jämfört med en typisk Intel-baserad Ultrabook med samma storlek och form var den medföljande 750GB hårddisk. Eftersom alla Ultrabooks använder en SSD eller HDD med mSATA SSD för cache, är det orättvist att jämföra dessa bärbara datorer utan att spendera de extra $ 100 för att uppgradera serie 5 med en SSD. När uppgraderats får SSD denna AMD-baserade ultratunna att konkurrera head-to-head med de senaste Ultrabooks, allmänhet överstiger prestandan hos ASUS Zenbook UX32 Ultrabook utrustad med en Intel Core i5-processor. Tänk på att ASUS UX32 är prissatt till $ 899, så för bara $ 749 ($ 649 street plus $ 100 SSD uppgradering) kan du ha en bärbar dator med bättre prestanda.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter systemets totala prestanda i Windows 7 (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark 11 mäter totalt grafikprestanda i spel med DirectX 11 (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet prestandatest:


Spelprestanda
Även om Samsung Series 5 inte marknadsförs som en "gaming anteckningsboken" det är värt att komma ihåg att AMD aktivt främjar A-serien Trinity processorer ha "diskret klass grafik" så att du faktiskt kan spela spel som normalt inte skulle spelas på en ultratunna laptop. AMD Radeon HD 7620G-grafik inbyggda i A10-4655M APU ger en förvånansvärt kapabel spelupplevelse även med nyare spel som Max Payne 3 till en minsta bildhastighet väl över 30 bilder per sekund i DirectX 11-läge med detaljerade inställningar på hög. Detta är inte något som du kan göra med en budget Ultrabook och lägger till den totala AMD värdeerbjudande.

Värme och buller
Bullernivåer var mestadels en icke-fråga med AMD-baserade Series 5. Vi märkte en viss fläktljud (ungefär som en avlägsen hårtork) medan du spelar grafik-intensiva spel som Max Payne 3 eller medan du kör riktmärken, men för det mesta kunde vi bara höra fläkten om vi höll botten Series 5 upp till våra öron att lyssna.

Vi gjorde rekord en hot spot på undersidan av den bärbara datorn nära kylflänsen för APU och över RAM, detta område nådde en topp yttre temperatur på 103 grader Fahrenheit, medan spel men vanligtvis legat runt 91 grader medan surfning. Sammantaget är vi inte särskilt oroade "varv bränna" från denna bärbara dator så länge du inte hålla det i knät i en timme eller mer när man spelar.

Batterilivslängd
Serie 5 med AMD A10-4655M APU levererade 6 timmar och 27 minuter batteritid med det inbyggda batteriet. Detta är helt i nivå med batteritiden vi sett från de flesta Intel-baserade Ultrabooks. Vår standard batterilivslängd testet ställer skärmen till 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och kontinuerligt uppdatera en webbplats på en 60-sekunders intervall, och Windows 7 inställd på "balanserad" power-profil. Mer än sex timmars batteritid medan ständigt surfning sannolikt mer än tillräckligt för den typiska konsumenten, bara vara medveten om att batteriets livslängd kommer att minska om du gör mer intensiva aktiviteter som att spela spel eller redigera video.

Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats

Vi kan vara lite oroliga rekommendera AMD-baserade Series 5 vid full MSRP av $ 849,99, men gatan priset för bara $ 649,99 gör detta till en mycket mer attraktiv affär för människor som vill anständiga multimedia i en ultratunn laptop.

AMD A10-4655M APU levererar mycket av samma råa prestanda som de senaste Intel Core i5 processorer med mycket få undantag. Faktum är att Radeon HD 7620G-grafik inbyggda i A10-4655M APU ger en signifikant bättre spelprestanda över Intel Integrated grafik ... åtminstone med nyare spel.

Återigen var det enda resultatet flaskhals som vi upplevt med serien 5 jämfört med en typisk Intel-baserad Ultrabook den medföljande 750GB hårddisk. Eftersom alla Ultrabooks använder en SSD eller HDD med mSATA SSD för cache, är det orättvist att jämföra dessa bärbara datorer utan att spendera de extra $ 100 för att uppgradera serie 5 med en SSD. När uppgraderats får SSD denna AMD-baserade ultratunna att konkurrera head-to-head med de senaste Ultrabooks, allmänhet överstiger prestandan hos ASUS Zenbook UX32 Ultrabook utrustad med en Intel Core i5-processor. Tänk på att ASUS UX32 är prissatt till $ 899, så för bara $ 749 ($ 649 street plus $ 100 SSD uppgradering) kan du ha en bärbar dator med bättre prestanda.

Fördelar:

  • Utmärkt AMD pris / prestanda
  • Trevlig tangentbord
  • Imponerande batteritid

Nackdelar:

  • Plast är alltför tunna i vissa fläckar
  • 1366x768 upplösning skärm
  • Långsam hårddisk begränsar artificiellt prestanda


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar