onsdag 26 januari 2011

Sony VAIO EG recension

Sony VAIO EG recension
Jerry Jackson - 1/26/2011

Sony varumärke förknippas ofta med ett högre prislapp, men VAIO E-serien bärbara datorer är de mest prisvärda bärbara datorer tillgängliga från Sony. Den 17-tums VAIO EG, den 14-tums EA och 15-tums VAIO EB erbjuder traditionella prestanda och multimedia funktioner för mindre än $ 800. Fortsätt att läsa för att ta en närmare titt på VAIO EG.

Vår granskning enhet av Sony VAIO EG (VPCEC3BFX) har följande specifikationer:

  • Intel Pentium P6100 2,0 GHz dual core-processor
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • 17-tums LED-bakgrundsbelyst skärm (1600x900)
  • ATI Mobility Radeon HD 5470 (512 MB)
  • 4GB DDR3 (1066MHz) systemminne
  • 320GB hårddisk (5400 rpm)
  • Blu-ray-spelare / DVD-brännare
  • Bluetooth (2.1 + EDR)
  • Ethernet: 10Base-T/100Base-TX/1000Base-T
  • Wi-Fi: 802.11/b/g/n
  • Standardkapacitet Lithium-ion batteri (5000mAh)
  • Mått: 16,1 (B) x 1,2 (H) x 10.7 (D) inches
  • Vikt: 7,3 pounds
  • Färg: Lava Black
  • Utropspris: 749 $

Bygg och Design
Sony VAIO EG är en 17-tums mainstream och multimedia bärbar dator från Sony. De E-serien bärbara datorer är de mest prisvärda fullfjädrade bärbara datorer i VAIO produktlinje och du kan nog hävda att den "E" står för "Economy class." Den bärbara datorn kroppen är gjord av en kombination av matt och polerad svart plast. Samtliga plast känner sig fast med knarrande ljud när man trycker på chassit. Som sagt, med tanke på storleken på den bärbara datorn, är dessa plaster utspridda över ett så stort område att bärbara yttre kurvor och flexar i fast tryck. Trots detta är vi inte alltför bekymrad över den totala hållbarheten av chassit ... i synnerhet som det är en stationär dator som sällan kommer att lämna ditt skrivbord. Skärmen gångjärn erbjuda tillräckligt motstånd för att hålla displayen på plats ännu inte så spänd att öppna den bärbara datorn är svårt.

Locket skärm och bärbara fot är tillverkade i matt plast medan palmrests och tangentbord surround är täckta i blank svart akryl. Det övergripande utseendet är ganska diskret, men slutresultatet är en ren design. På gott och ont, det är hjärtat i VAIO EG stil: rena och enkla. Denna notebook kommer att passa in på ditt skrivbord i ditt studentrum, ditt vardagsrum eller ditt skrivbord. Bara inte förvänta sig att vända för många huvuden som baseras på enbart utseende.

Användare som vill uppgradera eller justera VAIO EG kommer att hitta massor att hålla dem glada när de ser på botten av den bärbara datorn. Sonys tekniker var vänliga nog att inkludera två paneler på undersidan av chassit som gör att du kan byta ut RAM-minnet eller hårddisken med vad du vill. Vår granskning enhet kom med 4 GB systemminne (kan uppgraderas till 8 GB) och en långsam 320 GB hårddisk (mer om det senare). De flesta prestandafokuserade ägare kommer förmodligen vill lägga till mer RAM-minne och en snabbare hårddisk eller SSD-enheten (SSD) efter att köpa denna bärbara dator.

Hamnar och funktioner
Port val på VAIO EC är bra men inte bra för en 17-tums bärbar dator. Systemet har tre USB 2.0-portar, en extra eSATA / USB-kombinationsport, hörlurar och headset jack, VGA-utgång, HDMI-utgång, Ethernet, och både SDHC-kort och Memory Stick-kortplatser. Med tanke på att det är samma layout som vi har sett på den mindre VAIO EB och VAIO EA, skulle vi ha velat se minst en USB 3.0 eller till och med en FireWire-port bara för att fylla det oanvända utrymmet och göra ägarna känna att de får mer för pengarna.


Front: SDHC och Memory Stick-kortplatser
och ljudkontakter

Bakre: Inga portar

Vänster: Ström jack, Ethernet, VGA, HDMI,
eSATA / USB 2.0-port och Expresscard
slits

Höger: Tre USB 2.0-portar, fack-lastning
optisk enhet, Kensington-lås


Tangentbord och pekplatta
Alla Sony VAIO E-serien bärbara datorer använder en Chiclet stil (ö-stil) tangentbord, men det 17-tums EG höjt ribban med införandet av en särskild knappsatsen. Detta kan bara vara ett stort försäljningsargument för studenter och alla som gör regelbundna datainmatning, men vi gillar att se den extra tangentbordsutrymme kommer till användning så här på större bärbara datorer. Tangentbordet på VAIO EC är mycket bekväm för att skriva med gott om utrymme mellan de individuella knapparna för att förhindra alltför stora stavfel. Tangentbordet fack i sig är något försänkt på huvuddelen av den bärbara datorn och detta designelement fungerar perfekt med den valfria tangentbords huden ($ 19,99). Tangentbordet hud är en formsydd bit av silikongummi som skyddar nycklarna från typiska slitage samt att ge en spilltålig yta. Vi tog en närmare titt på den typ av tangentbord hud i vår Sony VAIO EA recension om du är intresserad.

VAIO EG pekplattan känns lite liten för en bärbar dator av denna storlek, men det har separata vänster-och högerknapparna på standardplatsen. Pekplattan är multi-touch kapabel och fungerar med den medföljande programvaran för att ge rörelsebaserade kontroller (med undantag för två fingrar scroll) inne i Windows samt inom vissa av VAIO medie programvaran. Än en gång var det glansiga pekplatta ytan drabbade eller missar bland redaktörerna i vårt kontor. En del av vår personal gillade den mjuka känslan av pekplattan, medan andra ville ha en mer strukturerad yta. Känsligheten var stor ur lådan och rörelse i X-och Y-axeln var utjämnade att förhindra ovaler medan du ritar cirklar på pekplattan. Vänster och höger pekplattknappar avger ett milt hörbart klick när man trycker med ett medeldjup på varje knapptryckning.

Återigen, jag önskar bara att denna pekplatta var fysiskt större med tanke på storleken på skärmen och resten av den bärbara datorn.


Skärm och högtalare
Sony VAIO EG har en glänsande 17,3-tums skärm med LED backliting och 1600x900 skärmupplösning. Detta är bättre än de 1366x768 skärmar som används på många budget 17-tums bärbara datorer, och Sony gör att du kan uppgradera skärmen till en full 1080p-modell (1920x1080) för en extra $ 100. Displayen i vår recension prov har en relativt genomsnittlig kontrastförhållande på 223:1 med bra färgmättnad. Ljusstyrka är bra för normal användning inomhus eftersom skärmen visade en maximal ljusstyrka på 252 nit i vårt testlabb. Det är mer än tillräckligt ljus i de flesta inomhusmiljöer och en del utomhusbruk men skärmen är inte riktigt stark nog att använda utomhus roligt i direkt solljus. Även om skärmen är blank är det inte så reflekterande som de många konsument bärbara datorer som erbjuder "kant till kant" glas skärmar som är utsatta för allvarliga reflexioner.

De stereohögtalare inbyggda i VAIO EG är relativt utmärker och drivs av standard Intel High Definition Audio i moderkort chipset. Jag blev lite chockad över att Sony inte dra nytta av den större chassi och satte en subwoofer inne i EG liknar vad de flesta 17-tums multimedia bärbara datorer har i dag. Ljudprestanda är bra för en generell laptop, men de lider av ett grunt sortiment och saknar djup bas som vi ser i 17-tums multimedia bärbara datorer och till och med 15-tums Dell XPS 15 .

Prestanda och Benchmarks
När du börjar shopping för en prisvärd 17-tums stationär dator för mindre än $ 800 kommer du att upptäcka att de flesta av dessa bärbara datorer ger ungefär likvärdig prestanda. Ett sätt att Sony försökte skaka saker (och göra saker billigare) var att erbjuda VAIO EG med en relativt hög prestanda dedikerade alternativ grafik och använda det för att driva multimedia samtidigt som du använder lägre kostnad processorer som 2,0 GHz Intel Pentium P6100 med dubbla core processor. Sony erbjuder numera EG med en rad högre prestanda Intel Core i3, i5 och i7-processorer, men du kan fortfarande hitta VAIO EG bärbara datorer i butiker som använder de äldre processorer.

Vår granskning prov av Sony VAIO EG hanterar de flesta applikationer och multitasking arbetsuppgifter bara bra, men vi märkte lite extra fördröjning vid programväxling och lansering trots 4 GB systemminne. Dessutom har 320 GB hårddisk som ingår i denna konfiguration är en långsammare 5400rpm modell som gör systemstart, och ladda stora filer lite långsammare än bärbara datorer är utrustade med 7200rpm hårddiskar.

Ändå kommer de flesta konsumenter att finna att även våra svagare konfiguration test av VAIO EG ger mer än tillräckligt med kraft för grundläggande datoraktiviteter.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (höga poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Medan värmeeffekten från de flesta moderna plog bärbara datorer är en mindre fråga, tar vi tid att mäta externa chassi temperaturer ändå. "Lap bränna" är ett vanligt klagomål bland många genomsnittskonsumenter som använder sina bärbara datorer som "bärbara datorer" i timmar åt gången. Under normal användning (låg eller tomgång CPU-aktivitet) stannade VAIO EG någorlunda sval vid beröring. Plasten på toppen och botten av chassit nådde aldrig oacceptabla temperaturer och det enda område som var nära att farligt het var värmen avgaser ... och du bör vara smart nog att inte trycka på ventilen mot ditt ben i alla fall.

Fläktljudet var måttlig jämfört med liknande storlek bärbara datorer med integrerad grafik. Medan tomgång fläkten inne i VAIO EG var antingen inaktivt eller extremt tyst. Efter längre tids användning eller efter att vara stressad med högpresterande applikationer som videoredigering programvara eller benchmarkingverktyg systemfläkten sparkade på högvarv och var tillräckligt högt för att vara märkbar i ett helt kontor eller klassrumsmiljö.

Batteritid
Om det finns någon signifikant underwhelming funktion för Sony VAIO EG det måste vara batteritid. Moderna bärbara datorer med integrerad grafik och standardbatterier bör inte ha några problem att ge mer än fyra timmars batteritid i en kontinuerlig användningssituation. I våra tester med skärmens ljusstyrka minskas till 70%, trådlösa aktiva och uppfriskande en webbsida var 60 sekunder, och Windows 7 i "balanserad" energisparläge, VAIO EG stannade kvar för bara 2 timmar och 48 minuter. Det är inte dåligt alls jämfört med batteritid från äldre Intel Core 2 Duo-baserade bärbara datorer, men nyare bärbara datorer som Toshiba Satellite A665 och Dell Inspiron 17R levererar mycket bättre batteritid tack i någon liten del till de nyare Intel Core-serien processorer.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
Efter att ha tillbringat flera veckor med VAIO EG min allmänna uppfattning är att detta är en bra bärbar dator till ett rimligt pris. Vår granskning enhet är en av de äldre konfigurationer som fortfarande finns i detaljhandeln (inklusive många Sony Style tegel och murbruk butiker som finns i köpcentra), men nyare konfigurationer ger bättre processorer till ett utropspris på $ 750.

Det är synd att vi inte kunde testa en av dessa nyare konfigurationer, eftersom den långsammare Pentium-processor, och långsammare hårddisk i vårt testsystem visade sig vara mindre än imponerande. På den ljusa sidan, de AMD ATI dedikerad grafik ger detta stationär dator bärbara all den kraft den behöver för att hantera multimedia-applikationer och några moderna spel.

Den byggkvalitet känns lite svag i fläckar, men Sony VAIO EG gör en fin multimedia bärbar dator om du är på en budget ... och det är ännu mer imponerande om du köper de nyare konfigurationer.

Fördelar:

  • Bra skärmupplösning
  • Solid grafikprestanda
  • Rimligt pris

Nackdelar:

  • Genomsnittlig skärmens kontrast
  • Dålig batteritid
  • Genomsnittlig byggkvalitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar