onsdag 26 januari 2011

Sony VAIO EG recension

Sony VAIO EG recension
av Jerry Jackson - 2011/01/26

Den Sony varumärke är ofta förknippat med en premie prislapp, men VAIO E-serien bärbara datorer är de mest prisvärda bärbara datorer tillgängliga från Sony. Den 17-tums VAIO EG, 14-tums EA och 15-tums VAIO EB erbjuder traditionella prestanda och multimedia funktioner för mindre än $ 800. Fortsätt läsa för att ta en närmare titt på VAIO EG.

Vår granskning enhet av Sony VAIO EG (VPCEC3BFX) har följande specifikationer:

  • Intel Pentium P6100 2.0GHz processor med dubbla kärnor
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • 17-tums LED-bakgrundsbelyst skärm (1600x900)
  • ATI Mobility Radeon HD 5470 (512 MB)
  • 4GB DDR3 (1066 MHz) systemminne
  • 320 GB hårddisk (5400rpm)
  • Blu-ray-spelare / DVD-brännare
  • Bluetooth (2,1 + EDR)
  • Ethernet: 10Base-T/100Base-TX/1000Base-T
  • Wi-Fi: 802.11/b/g/n
  • Standardkapacitet Lithium-ion batteri (5000mAh)
  • Mått: 16,1 (B) x 1,2 (H) x 10,7 (D) inches
  • Vikt: 7,3 pounds
  • Färg: Lava Svart
  • Utropspris: $ 749

Bygg och Design
Sony VAIO EG är en 17-tums mainstream och multimedia laptop från Sony. E-serien bärbara datorer är de mest prisvärda fullfjädrade bärbara datorer i VAIO produktlinje och du kan förmodligen hävda att den "E" står för "Economy". Den bärbara datorn kropp är gjord av en kombination av matt och polerad svart plast. Alla plaster känner fast med knarrande ljud när man trycker på chassit. Som sagt, med tanke på storleken på den bärbara datorn, är de plast utspridda över ett så stort område som den bärbara datorn yttre kurvor och sladdar enligt fast tryck. Trots detta är vi inte alltför bekymrad över den totala hållbarheten av chassit ... särskilt eftersom detta är en stationär dator som sällan lämnar ditt skrivbord. Skärmen gångjärn erbjuder tillräckligt motstånd för att hålla skärmen på plats ännu inte så spänd att öppna den bärbara datorn är svårt.

Skärmen lock och bärbara bas är tillverkade av matt plast medan palmrests och tangentbord surround täcks glänsande svart akryl. Den övergripande utseendet är ganska underskattade, men slutresultatet är en ren design. På gott och ont, det är hjärtat i VAIO EG stil: ren och enkel. Denna bärbara passar in på ditt skrivbord i ditt studentrum, vardagsrummet eller ditt skrivbord. Bara inte förvänta sig att vända för många huvuden bygger på utseende ensam.

Användare som vill uppgradera eller justera VAIO EG kommer att hitta massor att hålla dem glada när de ser längst ned i den bärbara datorn. Sonys tekniker var vänliga nog att inkludera två åtkomstpanelerna på botten av chassit som låter dig byta ut RAM-minnet eller hårddisken med vad du vill. Vår granskning enhet kom med 4 GB systemminne (kan uppgraderas till 8 GB) och en långsam 320GB hårddisk (mer om det senare). De flesta prestanda-fokuserade ägare kommer förmodligen vill lägga till mer RAM-minne och en snabbare hårddisk eller SSD-enheten (SSD) efter att köpa den här anteckningsboken.

Hamnar och funktioner
Port markering på VAIO EG är bra men inte bra för en 17-tums bärbar dator. Systemet har tre USB 2.0-portar, en ytterligare eSATA / USB combo port, ett hörlursuttag och headset jack, VGA-utgång, HDMI-utgång, Ethernet, och både SDHC-kort och Minnesplatser Stick. Med tanke på att detta är samma layout som vi har sett på de mindre VAIO EB och VAIO EA, skulle vi ha velat se åtminstone ett USB 3,0 eller ens en FireWire-port bara för att fylla det oanvända utrymmet och gör ägare känner att de får mer för pengarna.


Front: SDHC och Memory Stick-kortplatser
och ljudingångar

Bak: Inga portar

Vänster: Strömuttag, Ethernet, VGA, HDMI,
eSATA / USB 2,0-port och ExpressCard
kortplats

Höger: Tre USB 2.0-portar, fack-laddning
optisk enhet, Kensington-lås


Tangentbord och pekplatta
Alla Sony VAIO E-serien bärbara datorer använder en chiclet-stil (ö-stil) tangentbord men 17-tums EG höjt ribban med införandet av en särskild numeriska tangentbordet. Detta kan bara vara en stor försäljningsargument för studenter och alla som gör regelbundna datainmatning, men vi vill se extra tangentbord utrymme tas tillvara så här på större bärbara datorer. Tangentbordet på VAIO EG är mycket bekvämt för att skriva med gott om plats mellan de enskilda tangenter för att förhindra alltför stavfel. Tangentbordet facket själv är något försänkt på huvuddelen av den bärbara datorn och den här designelement fungerar perfekt med tillvalet Keyboard ($ 19,99). Tangentbordet hud är ett formpassande bit silikongummi som skyddar nycklarna från typiska slitage samt ge en spillsäker yta. Vi tog en närmare titt på den typ av tangentbord skinn i vår Sony VAIO EA recension om du är intresserad.

VAIO EG pekplattan känns lite små för en bärbar dator av denna storlek, men det har separata vänster och höger knapparna på standardplatsen. Pekplattan är multi-touch kapabel och fungerar med den medföljande programvaran för att tillhandahålla gest-baserade kontroller (med undantag för två fingrar scroll) i Windows samt inom några av VAIO Media Software. Återigen var den glansiga pekplatta yta drabbade eller missar bland redaktörerna i vårt kontor. Några av vår personal gillade mjuk känsla av pekplattan, medan andra ville ha en mer strukturerad yta. Känslighet var stor ur lådan och rörelse på X-och Y-axeln var utjämnade för att förhindra ovaler när du ritar cirklar på pekplattan. Vänster och höger pekplattknapparna avger en svagt klickljud när man trycker med ett medeldjup på varje knapptryckning.

Återigen, jag önskar bara detta pekplatta var fysiskt större med tanke på storleken på skärmen och resten av den bärbara datorn.


Skärm och högtalare
Sony VAIO EG har en glansig 17,3-tumsskärm med LED backliting och 1600x900 skärmupplösning. Detta är bättre än de 1366x768 skärmar används på många budget 17-tums bärbara datorer, och Sony gör att du kan uppgradera skärmen till full 1080p modell (1920x1080) för en extra $ 100. Displayen i vår granskning prov har en relativt genomsnittlig kontrastförhållande på 223:1 med god färgmättnad. Ljusstyrka är bra för normal användning inomhus som skärmen visade en maximal ljusstyrka på 252 nit i vårt testlabb. Det är mer än tillräckligt ljus i de flesta inomhusmiljöer och några utomhus men skärmen är inte riktigt stark nog att göra utomhusbruk roligt i direkt solljus. Även om skärmen är blank är det inte så reflekterande som de många konsumenter bärbara datorer som erbjuder "kant-till-kant" glas skärmar som är benägna att allvarliga reflektioner.

De stereohögtalare inbyggda i VAIO EG är relativt utmärker och drivs av standard Intel High Definition Audio i moderkort chipset. Jag var lite chockad över att Sony inte dra fördel av större chassi och sätta en subwoofer innanför EG liknar vad de flesta 17-tums multimedia bärbara datorer har idag. Ljudprestanda är bra för en allmän laptop, men de lider av ett grunt område och saknar djup bas som vi ser i 17-tums multimedia bärbara datorer och även 15-tums Dell XPS 15 .

Prestanda och Benchmarks
När du startar shopping för en prisvärd 17-tums stationär dator för mindre än $ 800 kommer du att upptäcka att de flesta av dessa bärbara datorer ger ungefär likvärdig prestanda. Ett sätt att Sony försökte skaka upp saker och ting (och göra saker mer överkomligt) var att med en relativt hög dedikerad prestanda grafik alternativ och användning som för att driva multimedia erbjuda VAIO EG när du använder billigare processorer som 2,0 GHz Intel Pentium P6100 med dubbla processor. Sony erbjuder numera EG med ett utbud av högre prestanda Intel Core i3, i5 och i7-processorer, men du kan fortfarande hitta VAIO EG bärbara datorer i butiker som använder de äldre processorer.

Vår granskning prov av Sony VAIO EG hanterar de flesta applikationer och multitasking uppgifter bara bra, men vi märkte lite extra fördröjning vid programväxling och lansering trots 4 GB systemminne. Dessutom är det 320 GB hårddisk som ingår i denna konfiguration en långsammare 5400rpm modell som gör systemstart och laddning massiva filer lite långsammare än bärbara datorer är utrustade med 7200rpm hårddiskar.

Ändå kommer de flesta konsumenter att upptäcka att även vår svagare testa konfiguration av VAIO EG ger mer än tillräckligt med kraft för grundläggande datoranvändning aktiviteter.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter systemets totala prestanda (höga poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Medan värmeeffekten från de flesta moderna allmänna ändamål bärbara datorer är ett mindre problem, tar vi tid att mäta externa chassi temperaturer ändå. "Lap bränna" är ett vanligt klagomål bland många genomsnittskonsumenten som använder sina bärbara datorer som "bärbara datorer" för timmar åt gången. Under normal användning (låg eller tomgång CPU aktivitet) VAIO EG stannade rimligen sval vid beröring. Plasten på toppen och botten av chassit nådde aldrig oacceptabla temperaturer och det enda område som var nära att farligt varm var värmen avgaser ... och du bör vara smart nog att inte trycka på ventilen mot benet ändå.

Fläktljud var måttlig jämfört med liknande storlek bärbara datorer med integrerad grafik. Medan tomgång fläkten inuti VAIO EG var antingen inaktiva eller extremt tyst. Efter lång tids användning eller efter att stressad med högpresterande applikationer som videoredigering programvara eller verktyg benchmarking systemfläkten sparkade på högvarv och var högt nog att vara märkbar i en ganska kontor eller klassrumsmiljö.

Batterilivslängd
Om det finns någon signifikant underwhelming funktion till Sony VAIO EG det måste vara batteritid. Moderna bärbara datorer med integrerad grafik och standard batterier bör inte ha några problem som ger mer än fyra timmars batteritid i en kontinuerlig användning situation. I våra tester med skärmens ljusstyrka minskas till 70%, trådlösa aktiva och uppfriskande en webbsida var 60 sekunder, och Windows 7 i "balanserad" energisparläge, stannade VAIO EG om för bara 2 timmar och 48 minuter. Det är inte dåligt alls jämfört med batteritid från äldre Intel Core 2 Duo-baserade bärbara datorer, men nyare bärbara datorer som Toshiba Satellite A665 och Dell Inspiron 17R levererar mycket bättre batteritid tack i någon liten del till de nyare Intel Core-serien processorer.

Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats
Efter att ha tillbringat flera veckor med VAIO EG min allmänna uppfattning är att detta är en bra bärbar dator till ett rimligt pris. Vår granskning enhet är en av de äldre konfigurationer som finns fortfarande i butiker (inklusive många Sony Style tegel och murbruk butiker som finns i köpcentra), men nyare konfigurationer ger bättre processorer för ett utropspris på $ 750.

Det är synd att vi inte kunde testa en av de nyare konfigurationer, eftersom den långsammare Pentium-processor och långsammare hårddisk i vårt testsystem visade sig vara mindre än imponerande. På den ljusa sidan, AMD ATI dedikerad grafik ger denna stationär dator bärbara all makt den behöver för att hantera multimedia-applikationer och några moderna spel.

Den byggkvalitet känns lite svag i fläckar, men Sony VAIO EG gör en fin Multimedia Notebook om du är på en budget ... och det är ännu mer imponerande om du köper de nyare konfigurationer.

Fördelar:

  • Bra skärmupplösning
  • Fast grafikprestanda
  • Rimligt pris

Nackdelar:

  • Genomsnittlig skärmens kontrast
  • Dålig batteritid
  • Genomsnittlig byggkvalitet


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar