onsdag 12 januari 2011

HP Pavilion dm1z recension

HP Pavilion dm1z recension
Jerry Jackson - 1/12/2011

Den nya HP Pavilion dm1 (även kallad Pavilion dm1z) är en 11-tums bärbar dator som använder den senaste AMD Fusion-teknik för att kombinera en snabb dual-core-processor och kraftfull grafik inuti en budget-prissatta netbook alternativ. Är detta den bästa nya bärbara dator för 2011? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Vår HP Pavilion dm1 (dm1z) har följande specifikationer:

  • AMD E-350 med AMD Radeon HD 6310 Graphics (dual-core processor på 1,6 GHz och dubbla DX-11 SIMDs vid 500 MHz)
  • 11,6-tums 1366 x 768 HD-glänsande skärm med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 7 Home Premium (64-bitars)
  • 3 GB DDR3-minne
  • 320 GB, 7200 rpm HDD (Hitachi Travelstar 7K500)
  • Gigabit Ethernet och 802.11b/g/n trådlöst
  • Bluetooth 3.0 (Ralink Motorola BC8)
  • 6-cells Li-ion batteri (51Wh)
  • Dimensioner: 11,45 (L) x 8,45 (bredd) x 0,9 till 1,25 (H) inches
  • Vikt: 3.53 pounds
  • MSRP: $ 449,99

Bygg och Design
Den nya HP Pavilion dm1 är en evolutionär uppdatering av förra årets paviljong dm1z och dv2 från 2009. Stilistiskt har dm1 mer gemensamt med dm3. Faktum är att om du placerar den nya dm1 sida vid sida med förra årets dm3, ser du att den här 11-tums bärbar dator är i grunden en mindre version av dm3. Vid en första anblick är det lätt att förväxla dm1z för en av de dussintals HP netbooks som har visat upp under de senaste åren. Lyckligtvis har Pavilion dm1 mycket mer att erbjuda än de med låg prestanda netbooks.

Bygga kvalitet är i nivå med vad vi har sett från resten av HP Pavilion Ultraportabel bärbara datorer och HP Mini netbooks. De plaster som används i chassit är hållbara och tillräckligt tjock för att förhindra flex eller sprickbildning under tryck. Lock Plast skärmen ger tillräckligt skydd för skärmen, men i mitten av locket gör böja inåt i fast tryck (var försiktig fastnar detta i overhead fack på din nästa resa). Locket har också en attraktiv matt svart lack med svart pinstriping gjort i glansig färg. Detta gör fingeravtryck fläckar mycket mindre synliga än vad vi ser på bärbara lock med blanka lackjobb. Att öppna upp skärmen, gångjärnen har tillräckligt med spänning för att hålla skärmen på plats när det är orörlig, men inte tillräckligt med spänning för att hålla skärmen på plats när du bär den runt. Resten av kroppen av den bärbara datorn verkar vara väl utformade med minimalt chassi flex och inga uppenbara knarrar från plasten.

Ett område av design som förmodligen kommer att få ett blandat mottagande är botten av den bärbara datorn. HP beslutat att ge de nya dm1 ett rent utseende med en enda massiv bottenplatta fäst med skruvar som är dolda under trampdynorna. Vid första anblicken finns det ingen expansion bay lucka här och inget sätt att snabbt uppgradera RAM eller byta ut hårddisken. Visst, kommer den överväldigande majoriteten av människor som köper en $ 450 laptop aldrig öppna den för att göra uppgraderingar. Men om du tar bort batteriet, skjut batterifrigörbrytaren igen och dra framåt på bottenplattan, kommer hela botten av den bärbara datorn glider framåt ger dig tillgång till RAM, hårddisk och trådlösa kort. Jag önskar bara att det var lite mer uppenbart för ägare som vill uppgradera den bärbara datorn själv.


Hamnar och funktioner
Port valet på HP Pavilion dm1z är ganska standard för en modern netbook eller 11-tums ultraportabel bärbar dator. HP ger dig tre USB 2.0-portar, HDMI-ut, VGA, Gigabit LAN (dold bakom en gummi dörr), och en enda ljudutgång för headset, mikrofoner och hörlurar. Den har även en SDHC-kortplats för lastning bilder från kameran när du reser eller utöka ditt tillgängliga lagrings. Den enda port som saknas här är en USB 3.0-port. Eftersom vi börjar att se USB 3.0 på mer konsument bärbara datorer och det finns många USB 3.0 externa hårddiskar på marknaden, vi verkligen önskar att HP hade hittat ett sätt att sätta minst en USB 3.0-port på denna bärbara dator. Dessutom, eftersom USB 3.0 har mer spänning än USB 2.0, skulle det innebära att USB-tillbehör och telefoner kan laddas på halva tiden det tar än att ladda över en USB 2.0-port. Här är en snabb tur runt den nya Pavilion dm1:


Framsida: Altec Lansing märkta högtalare


Bakifrån: Batteri och skärm gångjärn


Vänster sida: växelström, säkerhetslås, värme vent, aktivitetsljus, HDMI och USB 2.0-port


Höger sida: Media kortläsare, ljudutgång, två USB 2.0-portar, VGA och LAN.


Skärm och högtalare
Den 11,6-tums LED-bakgrundsbelyst skärm på HP Pavilion dm1z är som de flesta andra blanka skärmar vi har sett på 11-tums bärbara datorer och netbook-alternativ. Den 1366 x 768 upplösning är bra för att surfa på webben, redigera foton, eller ens titta på 720p HD-filmer. Färg och kontrast är genomsnittliga tack vare den glansiga ytan och LED-bakgrundsbelysning. Vi spelade in en verklig kontrast på 216:1 i vårt labb och en maximal ljusstyrka på 226 nits, tillräckligt ljust för inomhusbruk under nästan alla artificiella ljus och tillräckligt ljus för utomhusbruk (så länge den ofiltrerade solen inte skiner direkt på skärmen och skapa reflektioner). Om du luta skärmen framåt eller bakåt, färgerna börjar se svag eller mycket urblekta. Horisontella vinklar var bättre, vistas synlig tills cirka 60 grader.

De inbyggda högtalarna är placerade på framkanten av den bärbara datorn och skjut ljudet framåt mot användaren. Dessa högtalare bär varumärket Altec Lansing med Dolby-ljud bearbetning. Totalt ljudkvaliteten är bra för ett par små stereohögtalare. Talarna hade mycket lite låg frekvensrespons att tala om och en rimlig mängd mellanregister. Detta är bra för att lyssna på ljud i Windows varning eller tittar på en YouTube-klipp, men är inte den bästa lösningen för att dela musik eller en film i ett litet rum. Inriktningen högtalare orsakar också problem om du har den bärbara datorn om på en säng eller pressas mot tjocka kläder i ditt knä. Jag kunde lätt hindra högtalarna på min säng Hjälparen gör ljudet låter dämpat. Kort sagt, skulle musik-och filmälskare vara bättre att använda ett trevligt par hörlurar eller ansluta den bärbara datorn till en stereo genom sin HDMI-utgång.

Tangentbord och pekplatta
Den nästan fullstort tangentbord på Pavilion DM1 är bekväm för att skriva med den perfekta mängden viktig återkoppling och ro, vadde klick. HP bestämt sig för ett höjt Chiclet-stil (även kallad ö-stil) tangentbord med relativt stora tangenter och gott om utrymme mellan varje tangent för att undvika stavfel. Tangentbordet stödstrukturen är helt enkelt fantastiskt med absolut ingen flex eller "studsa" under hård typning press. Tangenterna i sig har en mjuk matt finish på toppen som bidrar till att öka finger dragkraft men kan vara benägna att samla hudfett med tiden.


Pekplattan på nya dm1z är en Synaptics modell med tillräcklig känslighet, minimal fördröjning och integrerad pekplatta knapparna under det nedre vänstra och högra hörn pekplattan ytan. Å ena sidan är detta den perfekta typen av styrplattan för att använda på en ultraportabel bärbar dator eftersom det tillåter HP att sätta största möjliga styrplattan i ett litet utrymme utan att behöva offra utrymme för separata pekplattknappar.

Å andra sidan, sprang vi in ​​i samma problem som vi har sett på de flesta pekplattor med integrerade knappar. Nämligen, om du råkar vara en av de bärbara datorer som vilar ett finger eller tummen på en knapp när du flyttar markören med den andra, är det möjligt att pekplattan kommer att tolka de två fingrar på styrplattan som en två- finger gest eller snabbt flytta markören mellan de två fingrar när du lyfter ett finger från styrplattan yta.

Ett annat potentiellt problem jag stötte på när man testar den dm1 är att pekplattknappar ofta inte kommer att registrera ett klick om du inte trycker på yttersta kanten av hörnet med en god mängd tryck. Ibland phenomenom var mer problematisk än andra, så jag misstänker att HP skulle kunna förbättra på knappen känsligheten via en drivrutinsuppdatering.

Prestanda och Benchmarks
HP Pavilion dm1 erbjuder imponerande prestanda trots sin nybörjar pris. Även om det finns många bärbara datorer på marknaden med snabbare processorer och överlägsen grafik, vårt laboratorium testresultat visar att du kommer att ha svårt att hitta en annan bärbar dator med överlägsen verkligt utfall i varje kategori för så lite som $ 449.

Hemligheten är den nya AMD Fusion-teknik. I det här fallet, HP valt den nya AMD "Zacate" E-350 accelererad enhet (APU), som kombinerar en dual-core processor med 1,6 GHz klockfrekvens med ett Radeon grafikprocessorer (GPU) på en enda processor dö. Inte bara tillåter denna HP att pressa mer datorkraft i ett mindre område, men det betyder Pavilion dm1 erbjuder mycket mer video och grafik hästkrafter än en i samma prisklass netbook med en Intel Atom-processor.

Den närmaste konkurrerande Intel-baserad netbook är ASUS Eee PC 1215N ($ 499) med en dual-core Intel Atom-processor och NVIDIA Ion 2-grafik. Medan ASUS netbook genererar några imponerande siffror i våra syntetiska prestandatester, var mindre än imponerande vår verkliga resultatutvärdering. Den dual-core Atom var inte så "laggar" som singel-core Atom-processorer som finns i budgeten netbooks, men det var fortfarande långsam i Windows-miljö och Nvidia-grafik kämpade med nyare spel även på de lägsta inställningarna på grund av den svaga Intel-processor.

Den Acer Aspire 1830T-68U118 ($ 899) är en liknande storlek 11-tums notebook skryt en Intel Core i7-680 1,46 GHz Ultra Low Voltage-processor med Intel Turbo Boost Technology körs i hastigheter upp till 2,53 GHz. Aspire 1830T var ungefär dubbelt så snabbt som den nya 11,6-tums Apple MacBook Air ($ 999) eller HP Pavilion dm1 enligt wPrime syntetiska benchmark, men Pavilion DM1 kraftigt ut-utförde dyrare Acer bärbar dator i både syntetiska och verkliga video / spelprestandatester.

På tal om spel den nya dm1z förutsatt fullt tillräcklig bildhastighet medan du spelar Left 4 Dead 2. Även om denna bärbara dator inte levererar samma i spelet prestanda Alienware M11x ($ 799) det gjorde mycket bättre än väntat för en netbook alternativ. Vi testade även Mass Effect 2 på den nya Pavilion dm1 bara för att se hur långt vi kan driva det. Mass Effect 2 var "knappt" spelbart på denna bärbara dator eftersom bildhastighet var relativt låga, men det fanns inga grafiska buggar eller kraschar under gameplay och du kan göra det om du inte har något emot ett par dopp i bildhastighet.

En annan stark indikation på videoprestanda i Pavilion DM1 är att HP säljer en extern Blu-ray-enhet så att du kan titta på Blu-ray-filmer med hjälp av denna $ 450 laptop. Jag anslöt dm1 till en HDTV och hade inte några problem att titta stamma fria 1080p filmer på HDTV samtidigt kontrollerar några webbplatser på den bärbara datorns inbyggda skärm.

Med andra ord, har du att spendera mycket mer än $ 449 om du vill ha en Intel-baserad bärbar dator som erbjuder bättre prestanda än HP Pavilion DM1 i samma 11-tums fotavtryck.

Det fanns några överraskningar när vi sätter denna bärbara dator genom sina steg i vårt labb. De flesta av de syntetiska och verkliga prestandatester matchade vad jag såg i AMD E-350 testbädd bärbara förra året. Den enda anledningen till att några av de riktmärken Testbed träffa siffrorna för Pavilion DM1 är att testbädd använde en 80 GB SSD-hårddisk (SSD) i stället för en billig hårddisk.

Den 320 GB, är 7200 rpm hårddisk tillräckligt snabbt för att snabbt lasta mest grundläggande program som Microsoft Office eller Adobe Photoshop, men det helt enkelt inte erbjuder de extrema skurar av hastighet som du får från en SSD eller en hybrid hårddisk som Seagate Momentus XT. Visst, HP skulle behöva höja priset på Pavilion dm1 om de lagt till en SSD (HP erbjuder nu en 128 GB SSD som en uppgradering för en extra $ 290), men det är värt att nämna att denna bärbara dator går ännu bättre med en snabbare enhet.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter spelprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Gaming prestandatester:

Värme och buller
Under stress låg effekt AMD E-350 APU knappt höjde ytter fall temperaturen på HP Pavilion dm1. Efter 30 minuter med både CPU och GPU stressad, botten av den bärbara datorn inte ens var nära att nå 90 grader Fahrenheit. Under normala förhållanden på eller i närheten av tomgång, var samma ställen ca 5-8 grader kallare. Systemfläkten arbetar hårdare i den här anteckningsboken när grafiken vara stressad, men det är som att fläktvolym som vi hört från Acer Aspire 1830T och bör inte vara alltför störande för de flesta människor i en typisk skola eller kontorsmiljö.

Batteritid
Vid tidpunkten för denna skrift HP: s webbplats gör ett särskilt djärvt påstående att den nya HP Pavilion dm1z levererar "upp till 9,5 timmars batteritid" från den medföljande 6-cellsbatteri. Jag har inte de specifika testmetoderna som används för att komma fram till den siffran, men jag misstänker att denna siffra kommer från att använda Mobile riktmärke med den bärbara datorn körs på ett väsentligen viloläge med skärmen inställd på minimal ljusstyrka. Vi antar att de flesta användare av bärbara datorer kommer att ställa sina skärmar lite ljusare för genomsnittlig daglig användning och kommer att aktivt surfa på Internet för det mesta de använder sin bärbara dator.

I våra tester med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiva samtidigt uppfriskande en webbplats på vanliga 60-sekunders intervall, och Windows 7 set till Balanced profilen, HP Pavilion dm1 fortsatte springa i 6 timmar och 49 minuter. Jag har ingen tvekan om att du kan förlänga batteritiden förbi 7-timmars varumärke om du sänker ljusstyrkan på skärmen och inte aktivt laddar sidor var 60 sekund. Som jämförelse ASUS Eee PC 1215N netbook med dual-core Atom-processor och Nvidia ION grafik stannade på 5 timmar och 34 minuter och Apples nya 11,6-tums MacBook Air levereras 6 timmar och 15 minuter.

Slutsats
Vid slutet av dagen, är det svårt att inte gilla den nya HP Pavilion dm1z. HP och AMD löst alla de viktigaste klagomålen som människor haft med den tidigare generationen av AMD-baserade ultraportbales: Dålig batteritid, höga temperaturer, och endast tillräcklig prestanda.


Den nya AMD Fusion APU-teknik ger verkligen några imponerande resultat i form av HD-video, spel, och även lägger till några "snappiness" i en grundläggande Windows-miljö. Vid tidpunkten för denna skrift (januari 2011) konsumenterna kommer att ha svårt att hitta en Intel-baserad ultraportabel bärbar dator eller netbook som ger bättre verklig prestanda och batteritid över hela linjen för samma pris ... och som säger en hel del.

Flera andra företag meddelade andra bärbara datorer och netbook-alternativ på CES 2011 som använder samma AMD E-350 APU, så det är svårt att säga om HP Pavilion DM1 är den bästa av gäng, men det är verkligen bättre än någon netbook vi har omdömet hittills.

Fördelar:

  • Bästa video-och spelprestanda i prisklass
  • Bra tangentbord
  • Bra batteritid och lågt pris

Nackdelar:

  • Enstaka pekplatta glapp
  • Ingen USB 3.0-port
  • Levererar inte anspråk "9,5 timmar" batteritid i verkliga världen använder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar