måndag 4 juni 2007

Sony VAIO TX850p recension

Sony VAIO TX850p recension
av ilovesocks - 2007/06/04

av Kellen Steffen

Översikt och introduktion

Jag har alltid gillat små, vackra saker. Det är vad drog mig till Sony VAIO TX850p , en snygg liten anteckningsbok från Sonys ultraportabel VAIO TX linje. Det verkar som Sony vill rikta "resande personal" med TX linje, varför estetik, ringa storlek och batteritid verkar betonas i sin design.


Den TX850p var den nyaste TX när det dök upp på marknaden i slutet av sommaren 2006, fram till Sony släppte TXN serien som sammanföll med Microsofts lansering av Windows Vista. Efter att ha sett och använt en TXN25, kan jag säga att det för närvarande är den enda skillnaden mellan TX och TXN serie som den senare kommer med Windows Vista Business och har en något snabbare processor (en Core Solo ULV U1500 på 1,33 GHz).


Sony VAIO TX850p (Visa större bild)

Sony VAIO TX850p specifikationer:

  • Intel Core Solo-processor Ultra Low Voltage (ULV) U1400 (1.2GHz, 2 MB L2-cache, 533 MHz FSB)
  • 1GB DDR2 RAM (utbyggbart till 1,5)
  • 80GB 4200-RPM hårddisk
  • Inbyggd DVD + /-R-brännare
  • Intel GMA 950 integrerad display adapter stöds av Intel 945G Express Chipset
  • 11,1 "WXGA skärm (1366x768 upplösning) med XBRITE teknik
  • Microsoft Windows XP Professional w / SP2
  • Intel PRO / Wireless 3945 A / B / G Wireless LAN
  • Integrerad Bluetooth
  • Fingeravtrycksläsare
  • PCMCIA-kortplats
  • Memory Stick / SD-minneskort
  • 2 USB-portar / D-Sub VGA ut / portreplikator / mikrofon / hörlurar
  • Uppringt modem / FireWire / Ethernet
  • Ögonblick på DVD / Musikspelare

Info om processorer:

Intel har idag två rader processor produkt med ordet "kärnan" i sina namn: Core och Core 2. När du väljer en processor ska du vara noga med att kontrollera vilken serie processorn är i (Core eller Core 2) samt det verkliga modellnamnet (Ensam, Duo) (naturligtvis inte alla processorer från Intel är Core-eller Core 2). Viktigast inte alla Core 2 processorer är dual-core. Exempelvis är en Core 2 Solo-processor en enda processor med Core 2 arkitektur (egentligen är det en dual-core processor med en kärna fysiskt avaktiverad). Omvänt är en Core Duo-processor en dual-core processor med Core-arkitektur. Core 2-processorer i allmänhet betraktas som överlägsen Core-processorer, men Intel har ännu att utveckla och släppa Core 2 ULV (Ultra Low Voltage) och Core Duo ULV-processorer. Det är anledningen till att TX850p endast kommer med en Core Solo, det är den enda kärna / Core 2 ULV-processor på marknaden.

Intel har troligen valt dessa förvirrande namn för sina CPU linjer i hopp om att dra nytta av okunniga konsumenter som kan tycka att Intel är den enda tillverkaren av dual-core processorer.

När detta skrivs, det finns inte många applikationer som drar nytta av dual-core processorer "kapacitet, men det verkar som de är processorerna i framtiden, och fler och fler utvecklare skriver för dual-core arkitektur. Således är en dual-core maskin mer "framtidssäker" - det vill säga mindre sannolikt att bli föråldrade inom en snar framtid.

Orsaker till att köpa

Min sökning började som en för den mest prisvärda ultraportabel bärbar dator jag kunde hitta, vilket ledde mig först till Averatec, en föga känd bärbara tillverkare, med sina 1000-serien som har en 10,6 "skärm, anständiga specifikationer och vid den tiden en attraktiv $ 999 prislapp. Men när jag såg VAIO TX850P, skjutit i höjden min budget snabbt. Jag ansåg också Lenovo ThinkPad X60 för sin ringa storlek, Core Duo processor (som är en dual-core processor till skillnad från TX850P s inre Core Solo ) och legendariska ThinkPad byggkvalitet.

Var och hur Köpta

Denna laptop har köpt på mitt universitet bokhandel för $ 2049, vilket var bara om det lägsta börskursen vid tiden (oktober 2006). Det är lite brant, men ett halvår senare, jag fortfarande tycker att det var en utmärkt köp för mina behov.

Bygga & Design

Estetisk design är en av TX-serien "bästa attribut. Tangentbordet och lägre dryck av den bärbara datorn är en cool grå stöder en rakbladstunna svart skärm bostäder. Fodralet är tillverkat av kolfiber, vilket möjliggör både flexibel styrka och låg vikt (Sony citerar £ 2,75 med standard batteri).


Uppifrån av TX850p (se stor bild)

Sony har lyckats pressa massor av funktioner och prylar i denna lilla maskin, och ändå tycker jag placeringen av de olika hamnarna, strömbrytare och knappar för att vara helt optimalt, och de ser bra ut också. Strömknappen, som är genomskinlig och lyser grönt när datorn är på, ligger på en upphöjd puckel längst ned på skärmen, tillsammans med en rad andra multimedia knappar och en mjuk utmatningsknapp för den optiska enheten. Den Wi-Fi/Bluetooth växeln samt mute och volym + / - knapparna är placerade på framsidan, precis under högra när du skriver, de är funktionella och fast. Rekvisita till Sony för detta.

Tyvärr, byggkvalitet är en av de mindre kvaliteter TX850p, men det är inte hemskt. Eftersom ärendet är tunn kolfiber, det flexar en liten mängd, men jag tvivlar inte sin styrka. Men det finns definitivt svaga punkter i konstruktionen (se bilder):

  • Det finns ett lock över en av USB-portarna och modemporten. Jag tror faktiskt inte att detta är nödvändigt, eftersom det hindrar tillgång till de viktiga USB-portar. Klaffen själv verkar också vara ganska tunn, vilket gör mig rädd för att använda den port av rädsla för att bryta skyddet över tiden. För att åtgärda detta problem använder jag en USB-hubb för att snabbt fästa flera USB-enheter som använder en lätt tillgänglig port.


    (Se stor bild)
  • Sony placerade Kensingtonlås direkt ovanför ledig USB-port. Detta gör det omöjligt att samtidigt låsa datorn och har en perifer ansluten till den porten.

  • Röret vid ett av hörnen i min laptop bröt, så att locket kan skjutas inåt. Detta skedde förmodligen eftersom den bärbara datorn sätts i en hylsa som går vertikalt i en ryggsäck. Men den bärbara datorn har babied hela dess livslängd, så detta brott är lite orimligt.


    Trasiga gångjärn rör området (se stor bild)


    (Se stor bild)

  • Skärmen vinglar inte lätt och knappast rör sig när du skriver, men det kommer rippel ganska lätt med tryck eller vridning. Men det är inte troligt att detta kommer att ske av en slump, det tar viljestyrka. Jag vill också att gångjärnen var lite mer omfattande, men det bör inte vara en stor sak så länge du inte försöker använda sak som en roddmaskin.

  • Den svagaste länken är den optiska enheten. Ligger på höger sida, är facket lätta men tunn och shakeable - den kan flyttas på för mycket när det är öppet. Som jämförelse den optiska enheten brickor i Dells bärbara datorer är rock robust. Det är tekniskt två utkastningsknapparna: en "mjuk"-utmatningsknappen som är mjukvarubaserad och ett pyttelitet-tiny utmatningsknappen på skivfacket som skickar kommandot eject direkt till enheten. Och med "teeny-tiny" Jag menar liten. Det är också under en ås, vilket gör det svårare att få till - jag nästan aldrig använder den. Lyckligtvis är den mjuka utmatningsknappen mycket lättillgänglig och fungerar ganska bra. Min största qualm med denna laptop i allmänhet är med den optiska enheten, både i beteende (se Processor och prestanda) och i byggkvalitet. Men jag använder inte det så ofta och andra ultraportabla användare förmodligen inte kommer att behöva heller.

På den positiva sidan är höljet jämn och matt nog att skaka av fingeravtryck och är lätt att rengöra. Totalt sett några outhärdliga problem med byggkvalitet, och igen, ser TX850p fenomenal. Denna laptop har några problem att få kommentarer från vänner och även förbipasserande ... om du är i denna typ av sak, naturligtvis.

Skärm


Sony TX850p skärm (Visa större bild)

Displayen är den plats där TX850p lyser (no pun intended). Det är glänsande, skarpa, levande, har inga döda pixlar (eller åtminstone mina inte), nästan aldrig bligar, och har det bredaste ljusstyrkan mellan alla bärbara datorer jag någonsin sett. Det finns 9 nivåer av ljusstyrka, och jag aldrig gå över 6. Den lägsta inställningen är ungefär lika ljus som en bit papper och är bra för mörka rum eller bara spara på batteriet.

Den maximala upplösningen är 1366x768, vilket har en 16:9-förhållande och är utmärkt för att titta widescreen video, eftersom de fyller hela skärmen. Denna resolution är också högre än de flesta av TX-serien konkurrenter, såsom ovan nämnda ThinkPad X60 (max upplösning 1024x768) och AVERATEC 1000 (1280x760). Det finns också ett kortkommando (Fn + F10), som omedelbart sänker upplösningen till en 4:3 ratio'd 1024x768 om du verkligen behöver se något litet. Jag nästan aldrig använda denna funktion som jag inte har några problem att läsa text på 11,1 "skärm. Det kan vara praktiskt men om du ofta befinner dig böjd över eller skelning (men om så är fallet, kanske du vill överväga en bärbar dator med en större display).

Som med alla blanka skärmar är det ganska känslig för fingeravtryck och synlig damm. Jag ger mitt en mild torkning nedåt ungefär en gång per dag med en mjuk trasa (eller en bomull ärm) och en god rengöring med iKlear våtservetter en gång i månaden.

Displayen är också unik genom att den är belyst av lysdioder i botten snarare än de konventionella kalla katoder används i nästan alla moderna datorer. Lysdioder är mer strömsnål än kalla katoder, som kräver viss makt konvertering, vilket leder till förbättrad batteritid. Mer om det senare.

Högtalare

Inbyggda högtalare är aldrig den högsta punkten av en bärbar dator översyn, men TX högtalare är faktiskt inte så illa. Dessa små (1/2 "diameter) högtalare kan inte jämföra med kända varumärken laptop högtalare som Harman Kardons, men en sak jag har märkt är att de är tydligare än andra bärbara datorer". Detta gör dem verkar starkare än de andra , särskilt när du tittar på video där förståelse dialogen är viktig. En DVD som var oerhört svårt att höra med full volym på en Apple MacBook och en Dell var lätt tolka på TX. Men TX högtalare är sämre än de andra i termer av låg frekvenssvar, och de snedvrider lätt (återigen, på grund av den lilla diametern). jag personligen hålla ombord ljudkort funktionshindrade att spara på batteriet och koppla in en USB-DAC när jag är på mitt skrivbord.

Processor och prestanda

I CPU avdelningen har TX850p en fördel gentemot sina föregångare, som hade Pentium M-processorer, eftersom den har den nya, effektivare 65nm arkitektur i sin Core Solo-processor.

Den optiska enheten är irriterande. Inte bara är det av mindre byggkvalitet som tidigare nämnts, men till skillnad från de flesta optiska enheter som när åtkomst, snurra upp till full hastighet och hålla snurra på den hastighet i ungefär en minut eller två efter att skivan slutar att läsas, gör detta en så bara några sekunder efter det att enheten slutar används. Detta innebär att om du sluta läsa från en skiva, även för ett par sekunder, saktar enheten ned. Så, om du surfar kataloger på en dataskiva, när du bestämmer vilken katalog att välja eller vilken fil du vill öppna, har skivan slutat snurra. När du öppnar nästa katalog eller fil, måste du vänta på skivan att snurra upp till full hastighet igen och sedan kommandot exekveras. Denna process är meningslöst, eftersom inte bara är det en hel del långsammare, men det kräver mer ström eftersom det tar mer energi att starta en massa spinning än det gör för att hålla den snurrar.

TX-serien använder en liten 1,8 "hårddisk -. Samma typ av hårddisk som du hittar i iPod och andra hårddiskbaserad bärbara enheter naturligtvis bidrar detta möjliggöra TX s lilla storlek och lång batteritid Även de 80GB. Storleken är ganska bra, och i nivå med mycket större bärbara datorer. Dessa hårddiskar bara snurra på 4200 rpm, medan de flesta ultrabärbara använder 2,5 "5400-RPM hårddiskar, vilket bör göra TX långsammare än sina konkurrenter. Dessutom har det funnits många rapporter att även de 2,5 "-enheter är utbytbara (dvs. uppdateras), TX s 1,8" är enheten inte. Jag har inte märkt TX850p att vara så långsam laddningstid, men kanske användare från snabbare riggar skulle äventyras. Om du använder många minne törstiga program, rekommenderar jag expansion av RAM från beståndet 1GB till max 1,5 GB så snart som möjligt för att minimera personsökning, vilket kan bromsa datorn betydligt. Observera att beståndet RAM-konfigurationen är 2 x 512MB pinnar och en av dem är lödd direkt på moderkortet - du kan inte ens komma åt den från undersidan. Detta innebär att det enda sättet att nå det högsta belopp är att ersätta den andra 512 stick med ett 1GB.

Totalt sett är TX850p ganska kvick i min vardag, vilket förmodligen är allt som en blivande ultraportabla konsumenternas behov. Tillfälligt byte till andra, snabbare bärbara datorer och sedan tillbaka till TX850p lämnar mig inte hänga heller.

Riktmärken

Följande är några riktmärken för att ge dig en uppfattning om hur TX850p utför.

Super Pi Jämförelse resultat

Super Pi ger en indikation på total processorhastighet.

Notebook Tid
Sony VAIO TX850p (1,2 GHz Core Solo) 1m 55s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 59s
Lenovo ThinkPad T60 (2.00GHz Core 2 Duo T7200) 1m 03S
Toshiba Satellite P205-S6287 (1,73 GHz Core 2 Duo Intel T5300) 1m 24s
Toshiba Satellite A205 (1,66 GHz Core 2 Duo) 1m 34s
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52) 2m 05s
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T2400) 59s
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core 2 Duo) 1m 02S
Toshiba A100 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo) 1m 29s
HP dv5000z (2,0 GHz Sempron 3300 +) 2m 02S

Det verkar som den 65nm Core-arkitekturen har en anständig fördel över Pentium M i detta test, det 1.2GHz Intel Core Solo ULV-processor utförs nästan liksom en 1,6 GHz Intel Pentium M regelbundet spänning.

Jämförelsetabell för PCMark05

PCMark05 tester systemets totala prestanda.

Notebook PCMark05Score
Sony VAIO TX850p (1,2 GHz Core Solo) 1.428 PCMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 4.084 PCMarks
Toshiba Satellite P205-S6287 (Intel 1.73GHz T5300 + GMA 950) 2.981 PCMarks
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52, ATI X1270) 2.420 PCMarks
Toshiba Satellite A135 (Core Duo T2250, Intel GMA 950) 3.027 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Fujitsu LifeBook A6010 (1,66 GHz Core 2 Duo, Intel GMA 950) 2.994 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Toshiba Tecra M6 (1.66GHz Intel T2300E, Intel GMA 950) 2.732 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Sony VAIO FE590 (1.83GHz Core Duo) 3.427 PCMarks

På baksidan, verkar det som om Core Solo har ingen fördel framför Pentium M i PCMark05, och kan även vara en nackdel på grund av dess lägre clockspeed. Tar det som du vill, men kom ihåg att riktmärken ibland har lite bäring på verkliga applikationer.

3DMark05 Jämförelse Resultat

3DMark05 testar 3D-prestanda för en bärbar dator - uppenbarligen inte en stark punkt i varje ultraportabel.

Notebook 3D Mark 05Results
Sony VAIO TX850p (1,2 GHz Core Solo) 327 3DMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 911 3DMarks
Toshiba Satellite P205-S6287 (Intel 1.73GHz T5300 + GMA 950) 559 3DMarks
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52, ATI X1270) 871 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 2.013 3D Marks
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400) 1.791 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3DMarks
Alienware Aurora M-7700 (AMD Dual Core FX-60, ATI X1600 256MB) 7.078 3D Marks
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.092 3D Marks
Asus V6Va (2,13 GHz Pentium M, ATI X700 128 MB) 2.530 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks
Dell XPS M1210 (2,16 GHz Core Duo, nVidia Go 7400 256MB) 2.090 3D Marks

Nog sagt. Intel GMA 950 bara verkligen inte upp till rendering i 3D. Men det kommer definitivt att kunna hantera allt 2D, StarCraft Ho!

HD Tune

HDTune mäter hårddiskens prestanda:


(Se stor bild)

Värme och buller

TX-serien handlar om värme ganska bra. Eftersom den optiska enheten tar upp ungefär hälften av den bärbara datorn fotavtryck (allvarligt), är alla andra interna maskineri sitter på vänster sida. Det är därför bara den vänstra sidan av TX-serien värms upp, och det är också där den enda fläkten finns.

Intressant, får TX varm snabbare när det är på ett trä skrivbord än när det är i mitt knä. Det kan bara vara mina rumsförhållanden. Endast sällan gör det blir för varmt för att bekvämt ha på knä, och det är aldrig för varmt att skriva. Observera att i de flesta rumsförhållanden kommer fläkten nästan alltid komma på så småningom, oavsett vad du gör med den bärbara datorn. Det är inte tyst, tyvärr, men det är ganska tyst, även vid full hastighet. I ett klassrum, arbete kontor eller möte är fläkten ohörbar. Eftersom tidigare recensioner av TX frågorna serien rapport med buller och konstant fläkt spinning, jag frestad att säga att Sony skulle ha förbättrat TX850p i detta avseende.

Tangentbord och pekplatta

Kort sagt tangentbordet och pekplattan är en fröjd att använda, vilket är en viktig faktor i den långsiktiga njutning att använda en bärbar dator.


(Se stor bild)

Jag föredrar nu detta tangentbord till alla andra - både bärbara datorer "och Full Keyboard resor tangentbord. Sony har gjort ett utmärkt arbete krymper dem nere för att passa in på denna lilla anteckningsbok, jag märker inte alls att det inte är en fullstor en. Nycklarna känner extremt stabil, och det finns ingen böjning av tangentbordet under normalt skriva tryck. Några saker att notera om tangentbordet:

  • Som med de flesta bärbara datorer, det finns en funktion (fn), som måste tryckas för att kunna använda Scroll Lock, Paus, Break, Hem, Sida upp / ned, och nycklar End, liksom att ändra skärmens ljusstyrka. Home, Page Up / Down och End tangenter är placerade till vänster, upp / ned och höger piltangent respektive, som jag gillar väldigt mycket. Delete-tangenten är också i de yttersta övre högra hörnet, vilket gör det lätt att hitta.
  • Det finns ingen inhemsk knappsatsen på tangentbordet, naturligtvis, så det är märkt på huvuddelen av tangentbordet i orange tal som är lite svårt att se. De kan endast användas genom att slå på Number Lock, så jag använder inte det numeriska tangentbordet så ofta. Detta är en sak om fullstora tangentbord som jag missar, med Windows Räknaren är plågsamt långsam.
  • Även andra bärbara datorer som har provat min TX tangentbord säger att de gillar det.

Pekplattan har en omedelbar och lyhörd känsla för det, och är av bra storlek, inte för liten, inte för stor. Förarna tillåter konfigurationen av höger och nedre kanten för att användas som rullande områden, så dra med fingret upp och ner längst till höger på plattan rullar den aktuella sidan upp och ner, och att göra det längs botten av kudden rullar kudden höger och vänster. En sak att notera är att om du installerar drivrutiner för en extern mus med mer än 3 knappar, kommer den ursprungliga pekplatta förare skrivas över (se avsnittet Kundtjänst).

Jag med kommentarer om fingeravtrycksläsaren i detta avsnitt. Fingeravtrycksläsaren och dess Protector Suite är en biometrisk försvar mot självutnämnda "haXXs0Rz." När en användare ingångar deras fingeravtryck (det kan lagra upp till 1001 per finger på varje hand), glidande fingret över läsaren kan ersätta ett lösenord på Windows inloggningsskärmen, och en gång loggat in i Windows, glidande ett finger över läsaren får du upp en meny med alternativ inklusive "Lås datorn", "Lås My Safe" (som är en krypterad del av hårddisken som bara kan nås med ett finger dra), och webbformulär kan omedelbart fyllas ut när informationen är registrerat hos Protector Suite. Jag har bara använt fingeravtrycksläsaren för att logga in i Windows. Läsaren fungerar ganska bra, även om varje gång på ett tag den beslutar att inte minnas mig. Vid dessa tillfällen kan lösenordet lätt skrivas i stället.

Ingång och-utgång

TX-serien har följande portar:

  • 2 USB 2,0
  • uppringt modem
  • 9-stifts FireWire
  • D-Sub video ut (kan upplösningar upp till 1600x1200 @ 60 Hz - OBS: drivrutinerna för Intel GMA 950 integrerad display adapter är lite begränsad i det att de inte medger anpassade upplösningar, så du har fastnat med antingen . 16:9 eller 4:3 förhållande Inte ens PowerStrip kan fixa det - jag försökte Detta var lite av en besvikelse eftersom jag har en 16:10 LCD-skärm som jag inte kommer att kunna använda till sin fulla potential)..
  • Ethernet
  • SD och Sonys Memory Stick Pro / Duo kortläsare - ganska bra eftersom jag råkar ha en Sony kamera. Allt jag måste göra det poppa ut kortet ur kameran och skjut in den till TX.
  • 1/8 "Hörlursuttag och mikrofon i
  • Portreplikatorn på botten

Detta verkar vara en ganska bra mängd platser för pluggar att gå för en så liten bärbar dator. Införandet av FireWire är särskilt imponerande, många större bärbara datorer inte har det.


Vänster sida bild av TX850p (se stor bild)


Höger sida bild av TX850p (se stor bild)


Framsida portar och knappar på TX850p (se stor bild)


Titta på höger sida upp och ner (se stor bild)

Trådlös

Det TX850p levereras med en Intel PRO / Wireless 3945 A / B / G kort, vilket är en trevlig steg upp från den äldre TX s 2200 B / G. Mottagningen verkar vara i nivå med bärbara datorer av alla storlekar, så inga problem där. Den har också inbyggd Bluetooth, som jag inte använder så jag inte kan kommentera den. Sony har en praktisk litet program som kan användas för att enkelt välja vilka trådlösa enheter styrs av Wi-Fi-omkopplaren på framsidan av den bärbara datorn. Så min Bluetooth-stack är alltid avstängd och det trådlösa kortet tänds när jag vänder på strömbrytaren.

De flesta VAIO TX bärbara datorer innehåller också en WAN anordning som gör det möjligt för användaren, för en månatlig avgift, för att få tillgång till Cingular Wireless nationella EDGE-nät, som kan ge trådlös bredbandsuppkoppling nästan var som helst. Men det var inte med i min modell.

Batteri

Äntligen. Batteriet. När jag frågar de flesta andra människor hur länge deras laptop batteri varar, är svaret oftast mellan 2-3 timmar - ibland lite mer, ibland mindre.

Som TX850p ägare, kan jag stolt säga att jag tror inte att jag kunde få mitt batteri för att köra ut i 3 timmar om jag ville. Jag antar att kanske om jag inkopplad och började defragmentera några externa hårddiskar, körde HD Tune på den interna hårddisken, vände på det trådlösa kortet och ansluten till en extremt svag signal, och såg en film med skärmen på maximal ljusstyrka, så kanske batteriet bara skulle pågå i några timmar.

Batteriet livslängd TX850p är vida överlägsen den hos någon annan bärbar dator som jag känner till. Här är några exempel på den batteritid som jag har upplevt med FireWire, modemet och den optiska enheten inaktiveras och CPU strömhantering som att strypa processorn till 50% vid tomgång och ramp upp till någonstans därifrån till 100 % under belastning:

  • Titta på en DVD i InstantOn (se avsnittet Om programvara) med högtalare på full volym, skärmen på hög ljusstyrka: 2,5 timmar
  • Redigering ljud, kodning av video, sammanställa kod etc. med skärmens ljusstyrka medium och Wi-Fi på: 4,5 timmar (den lägsta Windows gången jag sett)
  • Trådlös surfning med skärm på medelhög ljusstyrka (kom ihåg, medium ljusstyrka är ljus): 8 timmar
  • Samma sak med en extremt svag signal: 6-7 timmar
  • Anteckningar i Anteckningar med skärmens ljusstyrka på låg-och Wi-Fi-off: 10 timmar (förutspåtts av Windows - verkar vara korrekt eftersom batteriet är ~ 90% efter en timme)
  • Tomgång med skärmen stängd: 14 + timmar

Detta är den standard batteri! Sony erbjuder en utökad batteri också, vilket sannolikt skulle driva den övre delen av batteriets livslängd till cirka 20 timmar, med 10 timmar är en rimlig förväntan för måttlig användning.

Nätadaptern är ganska liten, välbyggd, inte gör någon buller (inte ens någon högfrekventa toner - Jag har hört några högljudda där ute), och det finns kardborrband på kabeln för att hålla ihop allting under transitering.

Observera att jag har varit helt noggranna i att hålla antalet Windows-tjänster låg, mängden av spionprogram så nära noll som möjligt, och antalet program som körs i bakgrunden för att vara minimal (totalt 29 processer vid tomgång). Dessa siffror är också lite optimistisk. Trots detta är det inte orimligt att förvänta sig 6-7 timmar från TX med konstant måttlig användning och TX kommer bokstavligen köra hela dagen lång om det tas i vänteläge eller skärmen är stängd när den inte används. Jag har också höga förväntningar på TX batteritid när jag får det dubbel-uppstart med Gentoo Linux.

En sista anmärkning är att man ska komma ihåg att för att uppnå detta lång batteritid, har prestanda offras. Lenovo ThinkPad X60s med sin dual-core processor, bör vara en bra affär snabbare på vissa uppgifter, men även med ett utökat batteri, gör X60s inte varar lika länge som TX med en standard batteri.

Operativsystem och programvara

TX-serien levereras med Windows XP Professional, inklusive SP2. Tyvärr finns det inga backup skivor som, vilket stör vissa människor mer än andra. Oavsett är ingen skiva strategi blir mer och mer vanligt med de flesta tillverkare. Sony gör har ett verktyg som kan användas för att bränna återställningsskivor (2 DVD), så det borde vara en av de första saker att göra med en ny VAIO TX.

Som med de flesta bärbara datorer är en del av hårddisken partitionerad ut som en återhämtning sektor som kan användas i samband med den medföljande VAIO Recovery programvara. Den kan användas för att helt återställa hårddisken till det tillstånd den var i när den lämnade fabriken, eller det kan bara installera om drivrutiner eller program som användaren väljer. Jag har inte använt en fullständig återhämtning ännu, men de ominstallationer jag har gjort hittills har alla gått bra.

Den medföljande VAIO Power Management erbjuder alternativ betydligt mer omfattande än de som finns med Windows ensam, som är bra för en dator kontrollfreak som jag. Några av dem omfattar inaktivera den optiska enheten, modemet och / eller FireWire-port, strypning CPU (ned till 50%), och ställa in maximal fläkthastighet.

TX levereras med en måttlig mängd "bloatware", inklusive Sonys SonicStage media och bärbar enhet Management Suite och olika andra media-baserade skräp. Lyckligtvis finns det ingen "Specialerbjudande!" eller rättegång programvara. Även flera av de inklusive VAIO-program är ganska bra, såsom HDD Protection (låser enheten huvudet när en viss mängd [tre valbara nivåer] av chock upptäcks), Power Management, Säkerhetskopiering och återställning. Det finns också en VAIO central program som ger snabb åtkomst till alla dessa. Om du verkligen vill gå extrem, det är ett program som gör att du kan bromsa DRAM klockan från 533 MHz till 400 MHz för en extra skjuts i batteritid. Så innan du går på ett raseri i Lägg till eller ta bort program bort allt med "Sony" eller "VAIO" i den, läsa programnamnet noggrant och kanske försöka hitta och köra den på hårddisken för att räkna ut exakt vad det gör innan du avinstallerar den.

En av de mer spännande programvara kapacitet TX är dess InstantOn läge. Om AV-Mode-knappen hålls nere när datorn är avstängd, kommer det att gå in i ett slags DVD / musikspelare läge där DVD eller CD-skivor kan spelas utan att starta i Windows. Men gör de jämförelsevis korta (i motsats till dess Windows-baserade gånger) 2,5 timmar att batteriet gav i det här läget (med full volym, ljusstyrka) mig att undra om det skulle vara bättre att titta på DVD-skivor från Windows? Ändå är förmågan att vända sin laptop till en dedikerad bärbar DVD-spelare snyggt.

KUNDSUPPORT

Kundtjänst kan kontaktas per telefon, e-post eller genom chatt. Det visar sig att min särskilda VAIO TX (jag är osäker på om de är alla så här) är dålig på att hitta sina egna förare. Till exempel när en USB-hårddisk är ansluten för första gången, är min laptop inte när jag installerade en fem-knappars mus på TX och omedvetet skrivit över pekplattan förare så att den inte längre fungerade, jag hade problem. För att återställa drivrutinerna, jag var tvungen att manuellt tala guiden Lägg till maskinvara för att söka efter drivrutiner i C: \ Windows \ inf eftersom den inte vet att titta där själv.

Jag lärde mig detta genom att kontakta Sonys kundsupport via chatt. Det tog ett tag för teknikern att förstå mitt problem, men när de gjorde, de snabbt berättade för mig hur man fixar det.

TX levereras med ett års delar och arbete garanti. Det kostar mer att förlänga garantin, men jag har ännu inte hittat en länk för priset på Sonys webbplats.

Slutsats  

Jag rekommenderar starkt Sony VAIO TX850p för den resande användaren (eller en som liksom jag, bara gillar små enheter), som inte är makthungriga, som insatt i datorer sanering och inte tänka att ge sin maskin lite TLC.

Jag skulle inte rekommendera denna laptop till någon med en budget, gamer, en användare som sysslar med manipulation av multimedia (dvs. videokodning, ljudkomprimering, etc), eller en oerfaren eller klumpiga användare.

Fördelar

  • Absurd batteritid
  • Utmärkt skärm
  • Minimalistisk, men ändå funktionell design
  • Stora tangentbord, pekplatta
  • Liten, lätt och tunn
  • Bra anslutning för en sådan liten enhet
  • Inbyggd optisk enhet på den lilla saken
  • Estetiskt tilltalande
  • Du får skratta för dig själv när du tittar andra bärbara datorer krypa omkring och letar efter butiker

Nackdelar

  • Dyra
  • Subpar byggkvalitet
  • Lite på den långsamma sidan
  • 4200-RPM hårddisk är inte uppgraderbar


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar