torsdag 7 juni 2007

Dell Latitude D630 Recension

Dell Latitude D630 Recension
av FrostKnight - 2007/06/07

av Diego Silva

Den Latitude D630 är Dells? s senaste uppdatering till D620, en lätt business class maskin. Den Dell D630 levereras med mycket förväntade Santa Rosa-plattform, men är visuellt samma som sin föregångare. Maskinen börjar på $ 899 (när detta skrivs) och de flesta uppgraderingar är rimligt prissatta.


D630 konfiguration:


Dell Latitude D630 (se stor bild)

  • Processor: Intel T7300 Core 2 Duo (2,0 GHz, 800 MHz FSB, 4MB Cache)
  • Grafik: Intel GMA X3100
  • Operativsystem: Windows Vista Business 32-bitars
  • Skärm: WXGA + 1440 x 900 (matt)
  • Hårddisk: 80GB 540 rpm
  • Minne: 512 MB (512 MB x 1), upp till 4 GB max
  • Portar:
    • 4 - USB 2,0 (två i ryggen och två till höger)
    • FireWire (vänster)
    • Säkerhetslås (vänster)
    • Hörlursuttag och mikrofon i (vänster)
    • VGA-ut (tillbaka)
    • 56k-modem (tillbaka)
    • Gigabit Ethernet (tillbaka)
    • Effekt (tillbaka)
    • Serial (tillbaka)
  • Slots:
    • 1 PC-kortplats
    • Smart Card Slot
    • Dockningsstation
  • Optisk enhet: DVD + / - RW
  • Batteri: 9-cells 85WHr
  • Säkerhet: UPEK fingeravtrycksläsare
  • Pekdon: Pekplatta eller styrspaken
  • Intel 3945 WLAN (802.11a / g) minikort
  • Dell Wireless 360 Bluetooth Vista modul
  • USA-tangentbord
  • Mått: 13,3 "x 9,37" x 1,09 till 1,27 "(337mm X 238mm X 27,6 - 32.3mm)
  • Vikt: 5,1 £ med DVD-enhet och 6-cells, £ 5,8 med 9-cells, £ 6,6 med AC-adapter och 9-cells
  • 3 års garanti, In-Home Service, Internationellt

Totalpris som konfigurerats: $ 1.372

Några av er undrar säkert om varför jag valde så lite RAM och en ganska liten hårddisk. Som jag sa, de flesta uppgraderingar rimligt prissatta. Jag köpte 2GB från Newegg för $ 80, skulle Dell? Ar uppgradering ha varit $ 200.

Orsaker till att köpa

Jag? Ma högskolestudent huvudämne i International Business och IT. Min tidigare maskin, en HP DV4000 med 12-cells monster-stora batteri, var alldeles för tung (nästan 9 pounds med nätadaptern) för mig att bära i min ryggsäck för 6 timmar i följd. Jag reser också en hel att besöka familjen i Spanien och behöver något att hålla mig sysselsatt på 12-timmars (eller fler) planet resa. Jag ville ha en verksamhet bärbar dator för bättre hållbarhet.

Första intrycket

Jag blev förvånad över hur lite det var i rutan. Bortsett från den bärbara datorn och laddaren, det kom bara med OS, Roxio Creator 9 och skivor ansökan. Den manuella själv är ganska värdelös. I själva verket skulle jag inte ens ser det som en handbok ... det är mer som en varning och juridisk vägledning. Jag var tvungen att gissa min väg till att få igång och det var frustrerande eftersom jag inte har använt Vista tills köpa D630. Jag? Är fortfarande snubbla med det.


Hela lådan ... minus lådan. (Se stor bild)

Bygg och Design:

Denna sak känns som en tank och är extremt robust. Gångjärnen på maskinen är stela men inte svårt att öppna och skärmen inte vingla. Det finns ingen böjning av skärmen och du verkligen måste försöka trycka på tillbaka för att se krusningar. När den är stängd, har en liten, glänsande gångjärn skärmen låst. Toppen och botten av maskinen är tillverkade av magnesium. Jag fortfarande inte skulle? T rekommenderar släppa maskinen för att testa om materialet är hållbart.

Högtalarna är (tror jag) i den bärbara datorn eftersom jag såg inga öppningar för dem. Batteriet sticker ut i fronten snarare än baksidan. Du har även möjlighet att lägga till ett annat batteri till DVD bay eller byta ut enheten med något uppdateras på vägen. Det är mycket enkelt att byta ut enheten om något händer.

Jag har ett klagomål: Jag använder ofta min USB slots och jag ogillar att ha de andra två portarna i ryggen. Jag föredrar dem på sidan. USB slots är också lite stel. Ibland måste man försöka att störa kontakten i uttaget.

Layout

Du hittar de flesta av de hamnar antingen på vänster eller på baksidan av den bärbara datorn.


Den vänstra sidan. Inga Express Card för oss denna gång (se stor bild)


Baksidan av maskin innefattar en seriell port för gamla apparater. (Se stor bild)


Den högra sidan. Endast en DVD-brännare och två USB-kortplatser (se stor bild)


Maskinen är praktiskt taget lika tunn som två kortlekar. (Se stor bild)

Skärm

Många klagade den fruktansvärda ljusstyrkenivå D620. Tyvärr, jag dont har en D620 att jämföra det till. Jag har dock en Viewsonic VX2025wm stationär bildskärm som har färgen kalibreras med en Spyder2 Suite. Detta verkar vara en äpplen till orange typ av jämförelser men om jag ska jämföra det måste jag använda något som har varit i min ägo i minst ett helt år. Den extra fördelen är att denna jämförelse visar hur långt färgerna skiljer sig från en skärm som har nära perfekt färgåtergivning.

Jag är glad att rapportera 14,1-tums, 1440x900 skärm är förvånansvärt ljusare än jag förväntat. Jag kunde lätt se den inomhus med solen bakom mig. Detta testades med högsta ljusstyrka nivå (8/8).


Den skärmen mot solen medan inomhus. Lättläst. (Se stor bild)



Utomhus men under ett skuggigt träd. Svårare att läsa men hanterbar. (Se stor bild)

Färgåtergivning och kontrast, å andra sidan, ur lådan redan lämnat mig besviken. Det bästa sättet att beskriva kontrasten är en mörk skjorta som har tvättats för många gånger. De horisontella betraktningsvinklarna är mycket bra, men jag kan? Inte säga detsamma om de vertikala sådana. Du måste stirra direkt på skärmen annars blir det missfärgning och distorsion. Det är lite av Ijusläckage vid botten. Om du verkligen vill ha den bästa skärmen är tillgänglig, skulle den bästa insatsen vara att vänta tills LED-skärmar kommer ut eller koppla den bärbara datorn till en bildskärm.


Jämförelse mellan en färg kalibrerad bildskärm och D630. (Se stor bild)


Framsidan av skärmen: de mörka färgerna tenderar att se mycket rikare på mörka platser. (Se stor bild)


Ovanifrån av skärm (se stor bild)



Undersidan (se stor bild)


Sedd från vänster (se stor bild)


Sedd från höger (se stor bild)


D630 skärmen innan färgkalibrering (se stor bild)


D630 skärmen efter kalibrering. Detta gjorde en enorm skillnad. (Se stor bild)

Högtalare

Högtalarna effekt vid ca två watt och är under den vänstra handflata (jag kunde känna dem vibrerande). Det är de snabba mute och volym knapparna på ovansidan av tangentbordet, alla mycket praktiskt att ha. Högtalarna är högljudda ... mycket starkare än jag förväntat. Beroende på vad som spelas de skulle kunna fylla ett litet rum. Tyvärr gör en högtalare inte alltid lika kvalitet. Vid höga och ibland medelstora nivåer snedvridningar börjar inträffar. Beviljas, är det ett företag maskin som i första hand var avsedd att bara utgående varningar och liknande. Det? Är som Dell köpte alla extra Gameboy högtalarna och super medelstora dem.

Om du gillar att lyssna på musik, ta med egna externa högtalare och eventuellt en egen ljudkort.

Processor och prestanda

Processor: Min maskin kom utrustade med den nya Santa Rosa plattform. Uppgraderingar till processorn inkluderar en snabbare front side bus och en ny nivå av energisparläge. Enligt en Intel rep (jag brukade arbeta i detaljhandeln), fick jag höra dessa nya marker är cirka 10-15 procent snabbare och lika konsumera mindre batteritid än den tidigare Centrino generationen. Detta kommer dock inte att mindre användning av program (Office-program) körs fortare. Designen bakom detta är troligen att batteriet används och människor som behöver en snabbare processor (multimedia användare).

HD: Hårddisken är en 80 GB SATA-disk kör på 5400RPM. Min plan var att köpa en 160 GB hårddisk och en bärbar dator hölje från Newegg, byt 80GB enheten och konvertera maskinen? Ursprungliga enheten till en bärbar HD. På grund av ekonomiska skäl, jag går inte igenom det. Ju snabbare överföringshastighet (högre densitet) och större lagringsutrymme är bra idéer, men vi kan inte få allt.

GPX:? Jag kommer vara trubbig, har denna maskin inte byggt för spel. Intel uppgraderat denna generation? S integrerad grafik men det är fortfarande ingen match för en dedikerad kort. I huvudsak kan X3100 köra gamla spel, men dont förväntar rädsla eller en lika grafiskt intensiv spel som ska spelas.

RAM: Om du vill köra flera program, få 2GB. Vista rekommenderar (läs: behov) 1 GB att köra operativsystem och andra program (er) smidigt. Innan jag uppgraderade maskinen med 2GB, kom det med 512MB. Det kröp och nästan alltid tillgång till hårddisken (och förbrukar mer batteri i processen). Efter uppgraderingen till 2 GB, körde det så smidigt som en varm kniv genom smör. Jag behövde 2GB eftersom Photoshop är ett stort minne galt. Om du planerar att använda maskinen för kontorsbruk, kommer 1GB sannolikt att vara tillräckligt för att tillgodose dina behov.

Riktmärken

För att bevisa att denna maskin körs så bra som jag säger, kontrollera riktmärken. Alla riktmärken sprang med den bärbara datorn inkopplad i. Jag såg både T61 och D630 var bredvid varandra på borden för enklare jämförelse. Jag var inte förvånad över att se liten skillnad mellan D630 och T61 (de är nästan identiska bärbara datorer).

Super Pi är ett program som är liten och tenderar att göra ett anständigt arbete för att mäta processor och minne prestanda. För framtida referens jag jämföras också med 4M och slutade med ett resultat av 2m 14s.

Super Pi jämförelse resultat

Notebook Resultat (tid, 2M siffror)
Dell Latitude D630 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 59s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 59s
HP dv2500t (1.80GHz Core 2 Duo Intel 7100) 1m 09s
Lenovo ThinkPad T60 (2.00GHz Core 2 Duo T7200) 1m 03S
Toshiba Satellite P205-S6287 (1,73 GHz Core 2 Duo Intel T5300) 1m 24s
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52) 2m 05s
HP dv5000z (2,0 GHz Sempron 3300 +) 2m 02S
Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo) 1m 29s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s

PCMark05 är en syntetisk riktmärke som testar systemets totala prestanda. Jag sprang också ansökan med 512 MB RAM och slutade med en poäng på 3.860 PCMarks. 4.020 PCMarks med 1GB och 4.084 PCMarks med 1,5 GB. Alla andra riktmärken sprang med 2 GB RAM.

PCMark05 jämförelse resultat

Notebook PCMark05 Score
Dell Latitude D630 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100) 4.169 PCMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100) 4.084 PCMarks
HP dv2500t (1.80GHz Core 2 Duo T7100, Intel X3100 grafik) 3.376 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
Toshiba Satellite P205-S6287 (Intel 1.73GHz T5300 + GMA 950) 2.981 PCMarks
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52, ATI X1270) 2.420 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Toshiba Tecra M6 (1.66GHz Intel T2300E, Intel GMA 950) 2.732 PCMarks

3DMark05 är ett syntetiskt riktmärke som testar 3D-grafik. En snabbare grafikkort inte kommer att påskynda 2D applikationer såsom bildredigeringsprogram, det används mest för att spela spel och göra 3D arbete, t.ex. modellering eller CAD.

3DMark05 Jämförelse Resultat

Notebook 3DMark05 Score
Dell Latitude D630 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100) 915 3DMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 911 3DMarks
Toshiba Satellite P205-S6287 (Intel 1.73GHz T5300 + GMA 950) 559 3DMarks
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52, ATI X1270) 871 3DMarks
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.092 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 2.013 3DMarks
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400) 1.791 3DMarks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3DMarks
Alienware Aurora M-7700 (AMD Dual Core FX-60, ATI X1600 256MB) 7.078 3DMarks

3DMark06 är den uppdaterade versionen av 3DMark05, är det mycket mer intensiv än sin föregångare. Ett riktmärke på T61 angavs inte.

3DMark06 Jämförelse Resultat

Notebook 3DMark06 Score
Dell Latitude D630 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100) 564 3DMarks
HP dv2500t (1.80GHz Core 2 Duo T7100, Intel X3100 grafik) 541 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 106 3DMarks
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 476 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 1.831 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks

VistaScore


(Se stor bild)

HD Tune? Som jämförelse gjorde en 100GB 7200RPM enhet i genomsnitt 37.4MB / s


(Se stor bild)

Värme och buller

Maskinen är mycket tyst, går fläkten knappast till full blast, även med CPU på 100 procent. När den gör går alla ut, är det möjligt att höra det, men det är tyst som en viskning. Botten blir varm men inget som kommer att skålla någon? Knä. Ändå skulle jag inte rekommendera att ha det sitta i ditt knä under långa timmar, kan det bli obehagligt.

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordet är behagligt att använda, men det finns inget sätt det kan jämföras med en Lenovo-tangentbord. Om du någonsin använt en konsument linje av bärbara datorer, det? Är vad tangentbordet känns. Alla nycklar är i rätt plats och Ctrl-tangenten på vänster sida av Fn-tangenten.


Tangentbordet är mycket trevligt. Jag hittade mycket få fel med det (se stor bild)

Styrspaken är något besvärliga att använda, det verkar aldrig riktigt peka på Jag vill att det ska. Det finns några intressanta alternativ, dock. Till exempel kan du ställa in maskinen så att den automatiskt inaktivera både styrspaken och / eller pekplattan (tillsammans med deras respektive knappar) när en extern mus är ansluten. En intressant alternativ var att låta styrspaken att klicka när den tappas (ungefär som en pekplatta).

Knapparna känns robust och dont göra ett klickande ljud när man trycker. De Pekplattknappar känna något litet som jag har fingeravtrycksläsare.

Trådlös

Min maskin kom förberedd med Intel 3945 trådlöst kort erbjuder en / b / g trådlös mottagning. Jag välja inte 802.11n eftersom det fortfarande i utkastläge och G-mottagning kommer att vara runt ett tag. Chansen finns, när jag får min nästa laptop (år nu), kommer en ny standard godtas för trådlös och N-mottagning kommer att göras föråldrade.

Jag kunde testa anslutningen med min Linksys WRT54G router, en något vanligt router. Jag kunde gå någonstans i huset och plocka upp en signal. Oavsett var jag gick, kunde jag inte få den bärbara datorn att släppa kopplingen, jag var tvungen att gå ut och gå hela vägen mot den motsatta sidan av min granne? S gård för att döda den. För att sätta det i perspektiv, är att cirka 150 meter.

Min D630 kom konfigurerad med Bluetooth. Jag testade det med min handdator och kunde synkronisera den med några frågor.

Batteri

Jag behöver min maskin för att hålla så länge som möjligt. Jag valde nio-cellsbatteri trots det sticker ut. Jag tror verkligen jag gjorde rätt val, eftersom denna sak varar en mycket lång tid. Med Firefox, kontor, Wi-Fi, och skärmen på max (8/8) batteriet varade (jag körde det tills den bärbara datorn stängs av) en häpnadsväckande 5 timmar och 15 minuter. Samma test säng men ingen Wi-Fi landade mig med 5 timmar och 45 minuter.

Jag hade inte tillräckligt med tid för att testa den med skärmen på en medelhög nivå men Vista berättar att jag säkert kan säga att det kan driva en drygt sex timmar med Wi-Fi. Om du får Media Bay batteriet att gå tillsammans med nio-cell, vågar jag ungefär 7,5 timmar eller mer. Naturligtvis är detta förutsatt att du använder det för lätta program och du har 1 GB eller mer RAM-minne.

Längst ner på batteriet finns en knapp som gör att du kan kontrollera batterinivån. Det går med fem nivåer, vilket ger dig en uppskattning av hur mycket laddning som finns tillgänglig. Jag anser att det är till hjälp för att du don ¡¯ t måste aktivera den bärbara datorn på att kontrollera batterinivån.

Operativsystem och programvara

Jag beställde min maskin med Windows Vista Business. Maskinen kom med praktiskt taget noll värdelös programvara. I själva verket, bortsett från den medföljande fantastiska säkerhetsprogram, det kommer bara med Roxio Creator 9 och Cyberlink PowerDVD 7. Det enda som jag avinstallerade var Google Desktop och Google Explorer-fältet.

Säkerhet och andra

Maskinen levererades med ett säkerhetspaket med Wave Systems. Mjukvaran levereras med en guide som hjälper dig att välja vilken nivå av säkerhet som du vill genomföra. Du ges möjlighet att be om ett lösenord och / eller fingeravtryck vid starten. Du kan även kryptera hårddisken med samma lösenord / fingeravtryck.

Att försöka använda sig av fingeravtrycksläsare, valde jag att fråga efter min fingeravtryck på starta upp. Det intressanta med detta alternativ skulle vara att om du inte? T har antingen lösenord eller ett fingeravtryck, kan du inte ens komma åt BIOS. I huvudsak, om den bärbara datorn är stulen och om BIOS är rätt konfigurerad, kommer tjuven att ha en jäkla tid på att försöka komma åt dina data. Affärsanvändare notera, om du tenderar att förlora bärbara datorer, måste du köpa den här enheten. Jag? Har hört en berättelse för många om hur företag X förlorat en bärbar dator med medarbetare och / eller annan känslig information.

Jag försökte sätta maskinen att gå i vila bara för att upptäcka att det bad för båda. I grund och botten, om den bärbara datorn någonsin loggar av eller går till sängs, kommer du att bli ombedd för båda eller endera typer av värdepapper, beroende på ditt val.

Även om maskinen är externt mycket väl skyddad, det finns mycket få brandvägg program för Vista. Det en medföljer Vista är ganska värdelös. Bara vara försiktig kontroll viktig information på en oskyddad anslutning, sunt förnuft, människor.

Garanti och kundtjänst

Jag chattade med Dells kundsupport flera gånger för att få en känsla för det stöd de skulle ge. Jag är mycket glad att kunna rapportera alla reps kundsupport som jag talade med var mycket kunniga. De svarade alla mina frågor utan att tveka och korrekt, alla är mycket artigt om du också är artig. Det längsta jag var på håll var för fem minuter.

Jag? Har hört talas om skräckhistorier från konsumentens linje Dell men affärsområde är otroligt bra. Jag vet att jag gjorde rätt val genom att betala för $ 100 för in-hemservice. Om några av er är mer? SLÄPPHÄNT,? få en fullständig vård paket.

Uppgradering

Uppgradera maskinen var en intressant resa. Maskinen kom ursprungligen med en pinne av 512 och det var uppgraderas till ett matchat par av 1GB pinnar (2GB totalt).

RAM slots är på två ställen, under tangentbordet och under den bärbara datorn. Jag bestämde mig för att börja med det svåraste, under tangentbordet. Låt mig varna dig här, var det svårt för mig att göra det och jag? Ve byggt fler datorer än jag har fingrar och tår. Jag var tvungen att ta bort gångjärnet som kändes som om det skulle kunna spricka vid en given tvåa, följt av tangentbordet. Efter många svettiga men försiktig minuter kunde jag byta RAM. Den andra spåret, å andra sidan, var extremt enkelt: en skruv och jag blev klar.


Ta bort gångjärnet för att komma till RAM-kortplatsen (se stor bild)


Gångjärn bort (se stor bild)


Tillgång till minnesplats (se stor bild)

För att göra en lång historia kort, har datorn startar inte upp först efter min gör-det-själv uppgradera och efter att teknisk support jag trodde jag skulle behöva köpa en ny $ 350 moderkort. Lyckligtvis behövde RAM bara att sitta ordentligt. Jag kunde ha sparat tid och undvek en hel del stress genom att beställa RAM från Dell.

Slutsats


Den korta tid med den bärbara datorn var roligt. Skulle jag fortfarande beställa från Dell? Utan tvekan, men den här gången skulle jag välja att maskinen levereras med 2 GB och glömma denna moronic idé att spara pengar. Det finns några saker som jag önskar skulle ha tagits eller modifierats men Latitude D630 är en solid maskin som jag rekommenderar till alla.

Fördelar

  • Extremt robust design och känsla
  • Fantastiska säkerhetsprogram
  • Ljusstark skärm
  • Bra batteritid
  • Grymt prestanda
  • Systemet tenderar att köra sval och tyst
  • Utmärkt kundsupport
  • Praktiskt taget noll bloatware

Nackdelar

  • Något dyra uppgraderingar
  • Ljudkvalitet
  • Kontrastförhållande kunde vara bättre
  • Inte en Lenovo-tangentbord


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar