tisdag 2 januari 2007

Asus A8JP Notebook Review

Asus A8JP Notebook Review
av beefdonkey - 2007/01/02

av Michael Davison

Den ASUS A8JP är en liten 14 "laptop med tillräcklig kraft och prestanda att sätta de flesta större bärbara datorer till skam. Särskilt med tanke på priset, kan ingenting röra detta. Jag vet, för jag har sett. Även om inte en "ultra-portabel" (13 "och mindre), är det definitivt inte en börda att bära och har ganska bra batteritid, av hänsyn till vad denna bad boy kan göra.


Asus A8JP ( Visa större bild )

Första intryck:

Förpackning:

Den ASUS boxen kom från Newegg.com i en större låda full med jordnötter. Det var mycket säker och väl vadderade stötar. Inuti Asus yttre rutan var väskan och A8JP rutan. Inuti A8JP rutan var den bärbara datorn och mottagaren av tillbehör. Den bärbara datorn var i en plastpåse med en skärm sköld tejpade för att skydda skärmen. Den hade också en tunn bit av skum anordnat mellan locket och tangentbordet. Allt prydligt gjort och med syfte.


( se stor bild )

ASUS A8JP specifikationer:

  • 14 "Wide XGA + (1440 x 900) Color Shine (glättat)
  • Intel Core 2 Duo T7200 2GHz, FSB: 667 MHz, 4 MB L2-cache
  • ATI Mobility Radeon X1700 256MB Dedicated (512 Hyper Memory)
  • 1GB RAM, DDR2 667MHz (2x512MB) / Max 2GB
  • 120GB 5400RPM 8MB cache 2,5-tums SATA-hårddisk
  • DVD Dual Layer Super-Multi Drive (vänster bak)
    • Läs 24x (CD) / 8x (DVD)
    • Skriv 24x (CD) / 8x (DVDA ± R) / 4x (DVDA ± R DL)
    • 16x (CD) / 6x (DVD-RW) / 8x (DVD + RW) / 5x (DVD-RAM)
  • Intel PRO 3945 Wireless 802.11a/b/g
  • Bluetooth2.0 + EDR
  • Infraröd (IrDA) (höger sida)
  • 5 USB 2,0 (2 till höger, 2 på baksidan, 1 på vänster)
  • IEEE 1394 (vänster sida)
  • 4-i-1 kortläsare (SD / MMC / MS / MS Pro) (vänster bak över DVD-enhet)
  • 10/100/1000Mbps, 56k-modem
  • DVI, VGA, S-Video (TV ut)
  • 19mm full storlek tangentbord
  • 13,2 "x 9,7" x 1,4-1,5 "/ £ 5,25
  • Byggt 0,3 megapixel webbkamera
  • Inbyggd mikrofon (bredvid funktionsknappen)
  • 1 x hörlur-ut jack (SPDIF) (vänster fram)
  • 1 x Mikrofoningång (vänster sida framåt)
  • 1 x Express-kortplats (vänster sida framåt)
  • Carry Bag (2 ficka)
  • Asus optisk Scroll Mouse (USB)
  • Kensington låsöppning (baksidan vänstra hörnet)
  • Virus och Tool Software
    • Symantecs Norton Internet Security 2005 (Trial)
    • Adobe Acrobat Reader 7,0
    • Nero Express V6.0
  • Multimedia
    • ASUS DVD XP 6,0
    • Power Director V3.0 DE
    • Medi Visa V2.0 SE


( se stor bild )


Allt ingår med Asus A8JP ( Visa större bild )

Skäl för att köpa:

Jag har funderat min laptop köp under de senaste 4 månaderna och har forskat alla typer av bärbara datorer från många olika tillverkare. Jag ville kunna spelet när jag reser. Medan jag inte behöver framkant, jag säkert vill inte integrerad grafik och ingenting under en Core 2 Duo T7200 2.00GHz processor. Det verkar ASUS på något sätt fick en lista på exakt vad jag ville och byggde A8JP till mina specifikationer. Jag tittade på så många bärbara datorer som jag trodde att jag aldrig skulle få något nära att vad jag ville. Den prisvärda ASUS S96J var min främsta kandidat på grund av X1600 256MB grafikkort, men det var lite större än jag ville. Jag var timmar från att landa på den ASUS S96J när denna best dök upp på Newegg.com. Jag sökte efter grafikkort såg vad som fanns tillgängligt. Ingen glädje. För skojs skull jag skrev i "X1700" och bom till A8JP dök rätt upp för $ 1298 + frakt. Jag trodde att jag hallucinerade och dubbla kontrolleras, och sedan trippel kontrollerade specifikationer och pris. Det kunde inte vara. Det var, och jag är mycket nöjd med mitt köp.


( se stor bild )

Var och hur Inköpt:

Jag köpte den bärbara datorn från Newegg.com . Används ett kreditkort och fick det i 3 dagar via UPS Ground. Jag kunde inte tro priset på $ 1298. Fortfarande kan inte.

Bygga & Design:


( se stor bild )

Detta är min första bärbara dator, men jag är ganska imponerad av byggkvalitet. Även om jag inte kommer att använda den för att pund naglar, använda den som en frisbee eller kila den under däcken på min bil, det är ganska fast. Gångjärnen ger gott om motstånd och skärmen lätt justerar position och stannar där. Jag tryckte ner den övre med skärmen stängd och det bugade i. Toppen är plast, så naturligtvis det skulle ge lite. När den är stängd, kan du dra upp på toppen och iaktta en minimal mängd av spel, men inget att oroa sig. Nycklarna kommer inte att falla ut och musen kommer inte undan. Spärrarna är faktiskt 2 rektangulära flikar som är knutna till toppen av skärmen ram och lås på plats i botten av handflatan vilar. Det finns bara en luftutsläppen och det är på höger sida bakåt. Jag föredrar det att vara där och har alla videouttag i ryggen. Det är bara jag. Placeringen av alla USB-portar och uttag tillbehör är mycket funktionella och sprids ut. Totalt är det ett ganska väl sätta ihop laptop.


Vänster bild av Asus A8JP ( se stor bild )


Rätt syn på Asus A8JP ( se stor bild )


Vy framifrån Asus A8JP ( se stor bild )


Baksidan av Asus A8JP ( se stor bild )


Asus A8JP enligt sidan ( se stor bild )

Skärm:

ASUS ger en "Zero Bright Dot" garanti på alla bärbara datorer köpts efter oktober 2006. Min skärm hade noll ljusa punkter och är vacker och färgstark utan någon märkbar läckage, sett döda på. Jag satte den tomma skärmsläckaren på och såg på skärmen och det var jämnt upplyst. Jag kunde bara se vad som verkade vara läckage när man tittar genom min digitalkamera, men det var inte märkbar för blotta ögat. Skärmen är för ljus vid 100% för inomhus. Jag håller oftast runt 40% inomhus. Skärmen var mycket tydlig och kunde lätt ses från ca 45 grader på vardera sidan av centrum. Skärmen har "flex" när jag vred det, men det går tillbaka till det med en plast-skärmen, och jag planerar inte att vrida den igen. Den bärbara datorn har en upplösning på WXGA + (1440 x 900) visas på en 14-tums glänsande TFT-skärm. På skärmen ställa in bildskärmens uppdateringsfrekvens är låst vid 60 Hz, med alla andra lägen inte valbara. Jag har inte iaktta någon spökbilder på skärmen. Skärmen var också fri från repor eller någon typ av skada.


Film på A8JP skärmen ( se stor bild )

Talare:

Högtalarna är under läppen på framsidan höger och vänster hörn av den bärbara datorn. Jag såg en DVD och var imponerad på hur högt och tydligt ljud var. För ännu mer volym Jag vände upp Ljudförstärkaren i DVD-programmet. Wow. Spel på dem var bra och jag faktiskt var tvungen att sänka volymen. Du behöver inte maxa högtalarna för att höra dem. De saknar bas naturligtvis, men är mer än tillräckligt för spel / media på språng. Jag skulle ändå rekommendera en bra uppsättning hörlurar för spel, "natch.

Processor och prestanda:

Processorn är en Intel Core 2 Duo T7200 (2.0GHz). Jag laddade ner och installerade alla Windows-uppdateringar, inklusive Internet Explorer 7 (verkar vara en Firefox kopia) och Windows Media Player 11, avinstalleras Symantec Internet Security, blixtrade de nyaste bios från ASUS (gick från version 205 till version 208), uppdaterat några ASUS drivrutiner och utförda mindre tweaks här och där. Starta upp sekvenser är knappt 90 sekunder från tryck på strömbrytaren för att ingen timglas på musen och alla laddade symboler. Det tar Windows startskärm förloppsindikator exakt 8 swipes att ladda. Hårddisken är en SATA 120GB 5400 RPM-enhet med 8 MB cache. En ganska stor storlek utrymme på endast 5400 rpm kan leda till längre fördröjningar jämfört med 7200 rpm och kära. Detta ger bättre batteritid men också. Enheten är faktiskt tre partitioner: Recovery (dold), C: 64,7 GB, D: 43,1 GB. Enheten kom formaterad som FAT32, men det är lätt omvandlas med en kommandofil på skrivbordet "NTFS omvandlare". Det tog bara ett par minuter och det var gjort. Jag rekommenderar starkt att defragmentera disken efter konverteringen, eftersom det verkligen spridda uppgifterna. Den bärbara datorn innehåller 1 GB DDR2 667 MHz minne. De två spåren är fyllda med 512MB pinnar, vilket gör att uppgradera till något högre dyrare eftersom du måste ta bort minst 512 MB för att lägga till en annan pinne. ATI Mobility Radeon X1700 är i grunden en X1600 tweaked lite och gjort med nyare "sträckt kisel" teknik för att bli mer energieffektiva.

Prestanda:

Föraren används under benchmarking är ASUS X1700 förare 8.311.0.0 (den 10/06). Vid denna tid ATIs egna Catalyst-drivrutiner känner inte igen detta kort och även om jag uppdateras från ASUS hemsida, är det fortfarande typ av gamla. Jag har försökt att över klocka för att få mer prestanda, men de nuvarande verktygen (ATITool och RivaTuner) inte erkänner chipset ännu. ATITool hade faktiskt min klockfrekvens på som 1500MHZ - ja rätt. Jag tror att när jag kan uppgradera till den nyaste officiella förare, kommer jag se en liten skjuts i prestanda. Här hoppas. Jag hade också det inkopplad och bak förhöjda på en bok för att få max luftflöde och prestanda.

OBS: Av någon anledning 3DMark06 listar grafikkortet som "generisk VGA med 260 MB minne", och även säger att det inte Vista-kompatibel. Detta är fel och måste vara för att det är nytt och inte lätt igenkännbar ännu.

Som du kan se, kan du få ganska bra prestanda ur denna lilla kille. Även de flesta av de nyare spelen ska spelas om än med lägre inställningar och / eller resolutioner. Mest imponerande, även med de låga klockfrekvenser att grafikkortet är på. Undrar hur stor en lyft jag får när jag kan OC ...

Stock Klockor: (enligt ATI Catalyst Control Center)

  • Kärna - 473 MHz
  • Minne - 396 MHz

FEAR SP Demo alla inställningar till Medium och anisotropisk filter till 4x (1024x768)

  • Fraps säger - 52,255 fps avg (11 min)

Far Cry SP Demo alla inställningar till HÖG (textur filter är medium) och kantutjämning hög (1024x768)

  • Fraps säger - 45,275 fps avg (10 min)

Half-Life 2 (1280X768 / 16x10 / V-synk aktiverad / HÖG allt / trilinjär filtrering / ingen AA / vatten speglar alla)

  • Fast låst i 58-60 fps (begränsas av v-sync för bättre grafik)
3DMark01SE 19892 (1024x768 som standard)
3DMark03 7279 (1024x768 som standard)
3DMark05 4205 (1024x768 som standard)
3DMark06 2153 (1280x768 som standard)
2376 (1024x768 set av mig)
PCMark05 4378
Super Pi (2M) 1m 02S
AquaMark3 47.189 (GFX - 6.027 / CPU - 10.867) (1024x768 som standard) testar inte dubbla kärnor. Även för någon udda anledning var videon tomt under hela testet. Jag var tvungen att minimera och maximera för att få resultatet skärmen visas.

3DMark05 Resultat och jämförelse:

Notebook 3D Mark 05 Resultat
Asus A8JP (Core 2 Duo 2,0 GHz, ATI X1700 256MB) 4.205 3D Marks
Asus G1J (Core 2 Duo, 2,0 GHz, NVIDIA 7700) 4.247 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3D Marks
Asus W3J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 3.925 3D Marks
Dell XPS M1210 (2,16 GHz Core Duo, NVIDIA Go 7400 256MB) 2.090 3D Marks
Sony VAIO SZ2 (2,16 GHz Core Duo, NVIDIA GeForce 7400) 1.851 3D Marks


3DMark06 Jämförelse Resultat:

Notebook 3DMark 06 resultat
Asus A8JP (Core 2 Duo 2,0 GHz, ATI X1700 256MB) 2.153 3D Marks
Dell XPS M1710 (2,16 GHz Core Duo, nVidia 7900 GTX 512MB) 4.744 3D Marks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800GTX) 4.085 3D Marks
Asus G1J (Core 2 Duo, 2,0 GHz, NVIDIA 7700) 2.389 3D Marks
HP nc8430 (2,16 GHz Core 2 Duo, ATI X1600 256MB) 1.745 3D Marks
Compal HEL80 (2,0 GHz Core Duo, nVidia Go 7600 256MB) 1.654 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.528 3D Marks


PCMark05 Jämförelse resultat:

Notebook PCMark05 Score
Asus A8JP (Core 2 Duo 2,0 GHz, ATI X1700 256MB) 4.378 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Asus G1 (2,0 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7700) 4.727 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Sony VAIO FE590 (1,83 GHz Core Duo, Nvidia Go 7400) 3.427 PCMarks
Toshiba Tecra M6 (1.66GHz Intel T2300E, Intel GMA 950) 2.732 PCMarks


Super Pi till 2 miljoner platser

Notebook Tid
Asus A8JP (Core 2 Duo 2,0 GHz, ATI X1700 256MB) 1m 02S
Asus G1 (2,0 GHz Core 2 Duo) 1m 02S
Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo) 1m 16s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Toshiba Satellite M100 (2.00GHz Core Duo) 1m 18s
Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo) 1m 29s
Dell XPS M140 (1,86 GHz Pentium M) 1m 41s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s


HDTune 2,52


( se stor bild )

Värme och buller:

Värmen är egentligen inte en faktor om jag riktmärkning eller spel. Fläkten blåser mer, men är inte högt alls och du verkligen inte märker det om du är spel eller tittar på en film. Jag inte prova på mitt knä, men bör vara bra om du inte blockerar intaget / avgas med kläder. Efter bänkar och spel jag märker inte någon värme bygga upp på toppen alls. Avgaserna fick mycket varmare, men inte till den grad att "heta". Avgaserna kyls ner ganska snabbt när du slutar göra grafikintensiva program. En enda värme utblåsventilen finns på höger sida vid baksidan av enheten.

Tangentbord och pekplatta:


Asus A8JP tangentbord ( Visa större bild )

Tangentbordet och touchpad är väl utformade. Tangentbordet har 88-nycklar och är rak och centrerad. Nycklarna tryck mjukt med lite buller. Det finns en liten mängd flex upp till vänster på tangentbordet, men det är inte självklart utan att över genomsnittet kraft och ser noga. Ctrl och FN nycklar är placerade så att FN är den yttre och Ctrl ligger inklämd mellan den och Windows-tangenten.

Pekplattan ser ut att vara en solid platta, men den fungerar som en vanlig "delat" pekplattan. Det är en bred pekplatta för att kompensera för den stora skärmen och har den "virtuella mushjulet" på höger sida för enkel bläddring i dokument och webb. Jag tyckte att jag var tvungen att trycka lite hårdare för att få bläddra till jobbet, men det fungerade. Jag använder den medföljande optiska bläddra mus (Logitech M-UAG120) när jag kan och det är ganska bra. Det förmodligen inte kommer att tillfredsställa hardcore gamers som vill 1337 # e4d $ # 0T $ n00bs, men den presterar bara bra för alla andra. Du kan ha musinställningar avaktivera pekplattan när en extern mus är inkopplad

Det finns 5 "Omedelbar" knapparna ovanför tangentbordet.

Från vänster till höger:

  • Power4 Gear + - Växlar energisparlägen.
  • Bluetooth - aktivera / avaktivera Bluetooth.
  • Trådlös - aktivera / inaktivera trådlöst
  • Splendid - växlar olika lägen färgförstärkning
  • Instant On - starta direkt till multimediaspelare utan att ladda Windows. (Detta fungerar inte på min och det är ett känt "manuell tryckfel" fel)

Knapparna arbetade som annonseras, utom InstantOn.

DVD:

Fungerar alldeles utmärkt. Mycket smidigt klingande och snabb. När benigna en DVD i 8x, hör jag bara suset av enheten. Toppen.

Wireless / Bluetooth / IRDA / modem:

Den inbyggda trådlösa A / B / G + Bluetooth är grädde på moset. Den trådlösa hittade 6 anslutningar (alla låst) inom räckhåll runt mitt hus (jag har inte trådlöst). Jag har inte något att testa Bluetooth med, men jag vet att det där och tänds och släcks. Jag har inte heller något att testa IrDA, men den finns där. Ja, det finns ett modem. Människor använder fortfarande dessa?

Tillbehör:

Den bärbara datorn kom med en väska indelad i 2 fickor och en Logitech M-UAG120 USB optisk scroll laptop (inte full storlek) mus. Bra grejer.

Batteri:

Efter laddning till full i ungefär en timme, unplugged jag det och försökte se om jag kunde titta på en DVD på en enda batteri. Datorn gick in till ett energisparläge som du kan anpassa. Skärmen var 40% ljusstyrka, vilket är mycket ljust om du frågar mig. Beror på filmen antar jag. Jag fick igenom 2 timmar i Matrix Reloaded när det gick i standby med 4% batteri kvar. Ganska bra antar jag ser att det körs DVD-enheten hela tiden. Om jag fixade det lite mer, jag slår vad jag kunde se hela filmen. Grafikkortet ned klockor också för att spara ström. Jag gick från 19.913 ansluten till 6395 med batteri (detta visade grafikkort till energisparläge) i 3DMark01SE. Intensiv spel är uteslutet med batteri om du inte vill ha mindre än en timmes spel, genom att veva upp prestandan grafikkort ur energisparläge.

Operativsystem och programvara:

Windows XP Media Center är den medföljande operativsystemet. Jag är glad, eftersom jag får en gratis uppdatering till Vista Home Premium när det kommer ut ($ 6,93 S / H + skatter). Jag är inte i till hela Media Center del, men det om du vill det.

Det var inte någon bloatware att tala om. Vissa saker som jag inte behöver, men inte riktigt skräp. ASUS energisparläge program och inställningar visas programmet fungerar bra och jag vill inte bli av med dem.

LightScribe-programvara ingår, men enheten stöder inte det. No big deal för mig.

Microsoft Works 8,5 var Nero OEM och Skype också där. Skype är ganska cool och jag testade det med ombord mikrofon och högtalare och fungerade utmärkt. Ganska coolt att kunna ringa gratis telefonsamtal när jag reser till andra länder.


Detta är ett exempel på bild tagen med den inbyggda kameran kan kameran användas för videochatt ( Visa större bild )

Kundtjänst:

Jag var tvungen att använda kundsupport för att fråga om orsaken InstantOn inte fungerade. När jag ringde första killen sa att han skulle ringa tillbaka när han kunde få rätt information, eftersom de upplever stora volymer av samtal. Han kallade tillbaka, men jag var borta.

Jag heter nästa dag och pratade med en Albert om InstantOn, HyperMemory och IrDA. Han verkade kunnig och förklarade om InstantOn "stavfel" i handboken. HyperMemory är låst i nyare bios och IrDA är i Kontrollpanelen under trådlösa anslutningar. Inte vad jag ville höra om InstantOn och HyperMemory, men c `est la vie.

Slutsats

Denna laptop är perfekt för alla som vill mitt höga prestanda, bärbarhet, bra batteritid, och bara en övergripande hög kvalitet till ett pris som inte kan slå. Det har alla anslutningar och tillbehör du kan önska och kommer att pågå du för en bra länge. Att Vista-kompatibel är ett stort plus och inte DirectX 10 kompatibla inte riktigt bry mig. En absolut top notch laptop.

Fördelar:

  • Prestanda (stora prestanda)
  • Grafik (inte begränsat till Doom I eller II eran spel ... lol)
  • Storlek (så många funktioner, men ändå så liten)
  • Pris (kan inte slå det - period)
  • Allt byggt ins (trådlös a / b / g, IrDA, Bluetooth, webbkamera, mikrofon, DVD-brännare))
  • Högtalare (högt och tydligt)
  • Hårddisk är tyst
  • Gratis väska och optisk mus

Nackdelar:

  • 2x512 DDR2 (om du vill uppgradera, du måste ta bort dessa)
  • X1700 inte erkänns i Aktuella ATI Catalyst-drivrutiner (kan påverka prestanda)
  • Lock flexar när den trycks på
  • InstantOn fungerar inte som annonseras


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar