fredag 9 juni 2006

Asus A8Jm Review (pics, specifikationer)

Asus A8Jm Review (pics, specifikationer)
av Darrick - 2006/06/09

Översikt och introduktion:

Den bärbara datorn som berörs är ASUS Ensemble A8Jm kan denna bärbara dator anses vara en tunn och lätt system. Det är inte riktigt ultraportabel, men det är en trevlig storlek att bära runt med en väska. De viktiga specifikationer för min A8Jm konfigurerad som:

  • Processor: T2400 Core Duo (1,83 GHz)
  • RAM: 2GB DDR2 667MHz (ursprungligen kom med 1GB, gjorde en uppgradering)
  • HD: 100 GB 5400 RPM
  • GPU: NVidia Go 7600 512Mb dedikerat minne
  • Skärm: 14,1 WXGA (1280 x 800)
  • OS: Windows XP Home


Specs som sett på A8Jm etiketten ( se stor bild )

Dessutom ingick denna maskin alla klockor och visselpipor, inklusive DVI, VGA, 5 USB 2.0-portar, FireWire-port, Infraröd port, DVD-RW, 0.3MP inbyggd kamera, Intel 3945 a / b / g trådlöst, mikrofoningång, S / PDIF, minneskortläsare och ExpressCard-läsare.


Asus A8Jm färsk ur lådan, skärmskydd täcker fortfarande på plats! ( se stor bild )

Det enda uppenbara undantaget är att av någon anledning ASUS beslutat att inte inkludera den interna Bluetooth-modulen i den nordamerikanska versionen av denna maskin. Asiatiska och europeiska modeller i A8J serien har alla Bluetooth installeras internt. Jag har ingen aning varför ASUS gjorde detta, som det verkar bara en trivial sak att uttrycka det i alla maskiner.

Skäl för att köpa:

Jag köpte den här bärbara datorn eftersom jag kommer att flytta från Kanada till Indonesien inom ett par månader, och jag ville ha något jag kunde använda i affärssyfte, eftersom jag kommer att starta ett eget företag. Jag ville inte vara PC-mindre samtidigt slå sig ner utomlands, eftersom jag ska vara helt ineffektiva i arbete och liv på det sättet.

Jag har faktiskt letat efter en bärbar dator i nästan 2 år och har inte riktigt varit tvungna att få en fram till nu. Jag checkat ut Asus Z70 och Z71 serien förra året och i år när jag började leta på allvar, var de enda bärbara modeller jag ansåg Asus Z96J, S96J, A8Jm och Acer Aspire 5672.

Jag beslutade slutligen på ASUS A8Jm modellen på grund av det stora rykte och bygga, men alla i alla dessa sista 4 maskiner verkligen hade mig i limbo för en stund. Den A8Jm är den dyraste av dem eftersom det är en ensemble (förkonfigurerad), men jag kände att det var värt det extra pengar eftersom jag kommer förmodligen att använda det som min främsta maskin för de närmaste åren.

Jag fick en modell Core Duo eftersom det är tänkt att vara pin för pin-kompatibel med Intels nästa generations processor, Merom, därmed öka chansen att uppgradera CPU i framtiden och förlänga livet på denna bärbara dator. Grafikkortet har också spelat en hel del inflytande i mitt beslut, eftersom det är en av de mest kraftfulla tillgängliga för bärbara datorer just nu, och kommer framtidssäker mig när Windows Vista kommer ut.

Var och hur Inköpt:

Jag köpte den här bärbara datorn från MilestonePC.com (tidigare CanadaSys) för CAD $ 1729 + Uppgraderad RAM 110 $ + Vantec LapCool3 $ 23 + 15% skatt $ 279,30 = CAD $ 2,141.30. Det ursprungliga priset när jag förbeställt det var $ 1.649 med en Intel T2300-processor och Bluetooth ingår. När de sista specifikationer kom ut visade det sig vara en T2400, men mindre Bluetooth. Jag fick en extra Targus väska och hylsa, samt en 512 MB USB-minne från MilestonePC för förbeställning, så dessa förbeställa incitament var en ganska bra bonus.
Det A8Jm är egentligen inte den billigaste bärbara datorer (jag tillbringade en oändlig tid jämföra detta med en liknande konfiguration Z96J / S96J / AS5672, som alla skulle kosta ett par hundra dollar mindre), men jag tycker det är en värdig investering och lättare att flytta runt än de andra som var 15,4 skärm bärbara datorer. Jag gick för att plocka upp detta på MilestonePC eftersom jag bara inte kunde vara störd att betala extra frakt avgifter - eller ängsligt vänta tråkigt mina tummar letar efter kurir att anlända!

Bygg och Design


Asus A8Jm lock vy ( Visa större bild )

Folk har sagt A8Jm är inte lika snygg som sin högre slutet motsvarighet till W3J, men för mig det ser ganska trevligt. Det är silver i färg, och jag tror att Höljet är tillverkat av hårdplast. Det A8Jm är egentligen inte en ultraportabel och känns lite tungt, men bär den runt är inte ett stort problem för mig. Jag klarar av att flytta den om när locket är öppet och hålla den med en hand, även om jag nog inte kunde göra det under en längre tid.


( se stor bild )

Skärmen är mycket väl byggd, inte skjuta locket inte ge mig några ringar alls, och gångjärnen verkligen håller LCD-skärmen fint, inte mycket vinglar alls när jag försöker leka med den.
Jag har aldrig ägt en bärbar dator innan, men från testa andra på Best Buy, Future Shop och andra butiker, jag känner att detta är kraftigare än de flesta modeller. Det är ganska svårt att förklara och kvantifiera den observationen, allt jag kan säga att det bara känns mer kompakt och bättre byggd när jag rör vid delar som skärmen och tangentbordet. Den enda oro jag har är förmodligen den optiska enheten, vilket verkar lite krångligt att stänga.

Skärm:

Skärmen är en widescreen 14,1 WXGA (1280 x 800 pixlar upplösning), med ASUS Colour Shine-teknik. Jag var verkligen förväntar sig att komma ut med en WXGA + (1440 x 900) skärm, men när jag såg hur det såg ut i WXGA, insåg jag att det var helt tillräckligt för de flesta.


Lägg märke till nästan perfekt spegelbild av den glansiga typen skärmen när den är svart eller av (som är något överdrivet ske för att täcka fortfarande är på och starkt ljus i rummet) ( se stor bild )

Eftersom det har en blank bildskärm, finns det en hel del bländning vid arbete i riktigt ljusa områden. Mine har inga döda pixlar och är bara perfekt när det gäller tillverkning kvalitet. Vill behålla skärmen i perfekt form, har jag inte tagit den skyddande skärmen av tills nu! Jag ser lite extra ljusstyrka nära den nedre delen av skärmen när man tittar på den i en viss vinkel, men det är svårt att upptäcka och så lätt att säga lätt läckage är minimal för den här skärmen. Betraktningsvinklarna är också mycket bra, jag kan fortfarande se objekt på skärmen även när du tittar från några ganska konstiga vinklar.

I en typisk rum med genomsnittliga ljusförhållanden jag tror att de flesta kommer att bli bra tittar på detta glansiga typ av skärm. Jag får en hel del bländning på skärmen när du arbetar i områden nära 9 'glas fönster jag har i mitt hem. Men när jag använder den i mitt hem lya, som bättre liknar ljusförhållanden för en plats de flesta skulle fungera, är bländning mycket reducerad och inte ett bekymmer.

Talare:

Högtalarna är på nedre notebook-datorns framsida, en på varje sida. Jag försökte spela ett par cd-skivor och de hittade ljudet är ok, men inte lika bra som från typiska externa datorhögtalare jag är van vid. Kanske ska jag vänja sig vid detta ljud efter ett tag, jag är inte mycket noga ljud, så för mina behov högtalarna är bra.

Processor och prestanda:

Som nämnts ovan är processorn i A8Jm en Core Duo T2400, klockad till 1,83 GHz. Jag lade också i en extra 1 GB minne, så jag inte behöver uppgradera inom en snar framtid. Undantaget är om Merom verkligen kan sättas i denna maskin, så jag förmodligen kommer att uppgradera.

Jag satte i 667 MHz DDR2 hastighet minne, även om jag har läst nyligen att det inte bör vara alltför mycket annorlunda än den 553MHz hastighet RAM grund av latens. De nuvarande 667 MHz minnen har en CAS-latens av 5, medan de 553 MHz dem har en latens på 4, varför gör bara en liten skillnad i hastighet.

Hårddisken som kom med denna maskin är en Hitachi Travelstar 100 GB 5400 RPM HD. Jag beslutade mot att uppgradera till en 7200 RPM hårddisk eftersom jag verkligen inte behöver mycket snabbare åtkomsttider för de saker jag gör. Om du vill lägga till det, har en del människor varnade mig att öka RPM också kan minska batteritiden och orsaka lite mer värme alstras. Jag formaterade enheten och fördelas den med GParted Live CD i 2 partitioner, en 20 GB stor partition för Windows OS och program, och resten för förvaring. Jag lämnade återställningspartition som medföljde den bärbara datorn ensam.

Efter att ha använt en Pentium III hemma och Pentium 4 2,0 ​​GHz maskin på jobbet, verkar relativ prestanda Core Duo notebook utmärkt för mig. Från trycker på ON-knappen till inloggningsskärmen för Windows XP, det tar ca 30 till 40 sekunder. Alla ansökningar jag startar ta lite tid och datorn alltid verkar lyhörda oavsett vad jag gör. Jag har inte haft tid att verkligen testa köra utveckling / grafik miljöer tillsammans på samma gång, men kör normal kontorstid / webbapplikationer är en bris. Det finns en viss fördröjning vid lastning applikationer ibland, men jag har en magkänsla att det är mer på grund av hårddisken än processorn.

Prestanda:

Super Pi

Notebook Tid
Asus A8Jm (1,83 GHz Core Duo) 1m 19s
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Intel T2500) 1m 12s
Dell Inspiron 710m (1,7 GHz Pentium M) 2m 04s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
IBM ThinkPad Z60m (2,0 GHz Pentium M) 1m 36s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
  HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
Asus V6Va (Pentium M 1,86 GHz) 1m 46s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s


PCMark05 (med hög prestanda för nVidia Kvalitet och prestanda Bildinställning).

Notebook PCMark05 Score
Asus A8Jm (1,83 GHz Core Duo) 4.134 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Panasonic Toughbook T4 (Intel 1.20GHz LV) 1.390 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1.877 PCMarks

3DMark06 (med hög prestanda för nVidia Kvalitet och prestanda Bildinställning).

Notebook 3DMark 06 resultat
Asus A8Jm (1,83 GHz Core Duo, Go 7600 512MB) 2.365 3D Marks
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Intel T2500, ATI X1400)   926 3D Marks
Dell XPS M1710 (2,16 GHz Core Duo, nVidia 7900 GTX 512MB) 4.744 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB 1.528 3D Marks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800GTX) 4.085 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3D Marks

HD Tune Benchmark Resultat:

  • Minsta överföringshastighet: 17,6 MBps
  • Maximal överföringshastighet: 39,9 MBps
  • Genomsnittlig överföringshastighet: 31,2 MBps
  • Åtkomsttid: 17,7 ms
  • Burst rate: 71,9 MBps.

Värme och buller:

Ventilen för den här bärbara datorn är på baksidan till höger. Du hittar en ström av varm luft blåser från det, men det är aldrig vad man skulle kalla varm luft. Och om du är från Asien, försäkrade vila det aldrig varmare än vinden du känner på en viss varm fuktig dag! Ibland har jag också känt en liten mängd värme stiger upp från under tangentbordet området.

Några områden som jag märkte blir varm efter omfattande var är handlovsstödet och botten av den bärbara datorn. Jag skulle inte rekommendera att ha detta i ditt knä för länge, eftersom det blev ganska varmt efter att ha använt den ett tag. ASUS bruksanvisning stater "STÄLL INTE den bärbara datorn i knät eller andra delar av KROPPEN FÖR ATT UNDVIKA BRÄNNSKADOR", så jag antar att detta inte var tänkt att vara en lap-top. Jag fick en USB-driven bärbar svalare, så det kan vara en lösning om jag behöver använda detta i mitt knä under en längre tid.

Temperaturen varierar från 48 till 51 C under tomgång och kontor, gick temperaturen upp till max 63 C när jag sprang PCMark05 och kördes vid 100% CPU-belastning. Hårddisk temperatur var vid 35 - 40 C för det mesta.

När det gäller buller, jag tror ASUS gjorde ett bra jobb på denna maskin. Jag hör knappt det gör något buller samtidigt som du arbetar normalt på det, är fläkt sällan hörs. Det börjar bara bli lite hörbar vid 58 C. Den enda ljud jag hör är från den optiska enheten när man läser filer (min optiska enheten ibland gör ett klickande ljud som försvinner efter lite, ser ut som ett problem med den optiska enheten, inte själva maskinen.)

Tangentbord och pekplatta:


Tangentbord och pekplatta visa ( se stor bild )

Tangentbordet är utmärkt, det finns ingen flex alls till det när jag skriver. Ett problem som jag finner i att använda tangentbordet är platsen för den placerade vänster FN och Ctrl. De flesta människor är vana vid att ha CTRL-tangenten på längst nere till vänster på tangentbordet, många andra tillverkare tar detta synsätt. I ASUS fall detta vänds är Fn-tangenten längst i nedre vänstra hörnet och sedan Ctrl-tangenten är bredvid till höger om den. Detta kan leda till att vissa användare att mis-tryck tangenterna då och då om de är vana vid knapparna som omvända. Såvitt jag vet, det finns inget sätt att swtich dem runt. Jag gillar det faktum att jag kan fungera låsa tangentbordet så att en del av den fungerar som en knappsats, eftersom det är mycket användbart vid inmatning av siffror.


På Fn-knappen är i det övre vänstra hörnet av A8Jm tangentbord ( se stor bild )

Meddelande om detta Dell E1405 maskin Fn och Ctrl kopplas från vad A8Jm har


5 snabbstartsknappar längst upp på tangentbordet, inte fungerar på Bluetooth och InstantOn inte korrekt på denna modell ( se stor bild )

Pekplattan är silver i färg, samma som palmrests och lock. Jag har läst att vissa människor inte gillar det på grund av struktur, men jag visste inte riktigt har några problem med den första veckan när jag inte har en extern mus att använda. Verkade fungera precis som alla vanliga pekplatta för mig. Till Synaptics TouchPad enhetsinställningar tillåter anpassning av de 4 hörnen av styrplattan för att fungera som kommandoknappar. Gängning i ett programmerat hörn område kan registrera sig som ett dubbelklick, högerklicka, etc. och är ganska bra.


Pekplatta märker det ser ut som det finns en enda musknapp, men det registrerar en höger och vänsterklicka genom att trycka in rätt område ( se stor bild )

Det finns också en bokrulle område på höger sida av pekplattan, vilket simulerar en mushjulet. Jag vet inte riktigt använda för mycket, men har funnit det ganska svårt att använda. Det kräver en hel del press på rätt plats för att få det att fungera korrekt. Det intressanta är att vänster klicka och högerklicka musknappar under pekplattan synes är förenade som en knapp, men de fungerar korrekt när du trycker på vänster och höger sida av den. Av någon anledning gör min högerklicka en starkare klickande ljud än det vänstra.

Nu är här där jag är lite besviken på med ASUS. Det finns 5 knappar ovanför tangentbordet som ska utföra för: Power4Gear, Bluetooth, Trådlöst, Splendid och InstantOn. Av dessa 5, endast 3 arbetar på min (eftersom Bluetooth ingår inte och ingen InstantOn medföljer det bara startar din Windows standard Media Player). Jag skulle verkligen ha uppskattat möjligheten att åter tilldela funktioner till dessa knappar. Som det ser ut just nu, det finns inget sätt att göra det och jag är fast med 2 värdelösa knappar uppe.

Ingångs-och utgångsportar:


Sidovy från vänster av Asus A8J ( se stor bild )

På vänster sida av maskinen som vi har: USB 2.0, FireWire, 5 i 1 minneskortläsare, Express Card-kortplats, mikrofoningång, S / PDIF-ut.


Höger sida av Asus A8J ( se stor bild )

På höger sida av maskinen: 2 x USB 2,0, IR.


Tillbaka sidan av Asus A8J ( se stor bild )

På baksidan / baksidan av maskinen: 2 x USB 2,0, DVI-D, VGA, S-video, Ethernet, Modem.

Sammantaget finns det 5 x USB 2.0-portar, 1 x IEEE 1394 FireWire-port, 5 i 1 minneskortläsare, Express Card-kortplats, mikrofoningång, SPDIF, infraröd, DVI-D, VGA, S-Video, Ethernet och modem .

Trådlöst:

Asus A8Jm jag kom med Intel 3945 a / b / g trådlöst kort samt en infraröd port. Den A8Jm är definitivt Bluetooth kan (det finns en Bluetooth-knapp och indikator finns), men ASUS av någon anledning utelämnats den interna Bluetooth-modulen från alla nordamerikanska modeller (varför ASUS, varför?). Alla andra versioner bör ha Bluetooth installerat.

Batteri:

Batteriet levereras är en 6-cell, 4800 mAh batteri. Med ljusstyrkan på en lägre inställning, batterisparläge läget, trådlöst på, extern USB-mus ansluten och gör regelbundna kontorsarbete + surfa på internet + programinstallation jag kunde få ungefär 3 timmars batteritid på den här maskinen. Jag tror inte att det är så illa med tanke på kraften i denna laptop, och jag vet att vissa människor har uppnått 3 timmar och 40 minuter med trådlös inställt på Av.

Operativsystem och programvara:

Windows XP Home kom förinstallerat på den här maskinen. Jag var försedda med återställnings CD, Driver & Utilities CD, ASUS DVD, Microsoft Works och Nero Express. Asus installeras inte alltför många onödiga program på maskinen som vissa andra tillverkare. De installerade program som Power4Gear för energisparfunktioner och ASUS DVD är ganska bra, så det är inte ett slöseri med utrymme och resurser. Ändå ville jag installera min egen kopia av XP Pro och sedan partitionerar och ställa in hårddisken enligt min gillar, så jag torkade ut allt utom den medföljande återställningspartition (som bara tar upp 1,8 GB utrymme, inte en stor sak för mig) och bara återinstalleras det jag ville.

Kundtjänst:

Här är min första och enda erfarenhet av ASUS support:

Jag ringde in till kundsupport för att fråga om det InstantOn knapp som finns på tangentbordet. Här är vad manualen hade att säga om InstantOn knappen: "När den bärbara datorn är avstängd: Med denna knapp kommer att lansera en multimediaspelare program (utan att ange Windows) för att visa DVD, VCD, videor, bilder eller TV-program, eller lyssna till musik-CD eller filer ". Dessutom finns det en ljusindikator med ett InstantOn symbol för att ange om det är i InstantOn läget.

Vad jag funnit är att genom att trycka på InstantOn knappen min bärbara dator bara stövlar fönster och laddar standard mediaspelare. Så jag mailade teknisk support via ASUS hemsida och fick ett svar från den tekniska, att ringa ett 1-888 nummer och tala med ett rep. Jag kalla in, och talade med en stödperson. När jag berättade för honom om knappen, verkade killen förlorat och insisterade på att kalla den Audio DJ. Han sa att han skulle ringa tillbaka senare för att bekräfta.

Han kallade tillbaka senare och sade att det inte finns någon Audio DJ på min modell. (På denna punkt, jag förbannade knappt andan. Jag sa till honom i början är det InstantOn, inte Audio DJ). Så jag förklarade platsen för knappen och han satte mig på håll. Efter ca 20 minuter eller så, jag fick frånkopplad och killen aldrig kallas tillbaka. Jag fortsatte till e-post teknisk support igen förklara situationen och fick en annan svar ber mig att ringa 1-888 nummer och prata med en viss person.

Inom några timmar fick jag 2 samtal. Först var den person jag blev rekommenderad att prata med, han sa att det är ett känt problem och att HQ undersökte i hopp om att få en lösning snart. Den andra var den ursprungliga killen jag pratade med och fick kopplas bort från, säger att det är ett fel med dokumentation, som det är tänkt att ladda Windows, inte en extern mediaspelare.

Det verkade löjligt för mig att de är att skylla det på dokumentation. Jag menar, det finns en InstantOn indikatorlampan på min maskin för guds skull, vad syftet med det då? Och de svar jag fick från både killar tycktes motsäga varandra. Dessutom fick jag veta att den A8 modeller med ett integrerat grafikkort arbetar InstantOn knappen för att ladda den icke-Windows-baserade media ansökan.

Så jag är inte säker på vad som händer, men kan inte riktigt vara alltför positiva sitt stöd. Det verkar bara de försöker dölja problemet istället för att erkänna det och göra något. Åh, och supportforum på sin webbplats är ett skämt, det finns ingen admin eller support som snabbt kan svara på frågor eller funderingar.

Slutsats:

Tack och lov är A8Jm så välbyggd, du förmodligen inte kommer att behöva använda sin tekniska support ofta om alls. Och även om du hade ett problem med maskinen, bra återförsäljare som MilestonePC skulle förmodligen kunna vissa inledande stöd för dig.

Jag rekommenderar denna maskin till någon, med nästan alla funktioner du kan begära i en tunn och lätt konfiguration, det är verkligen en dröm maskin. Priset är lite högt, men med tanke mesta av vad som finns i det blödande teknik och är mest sannolikt framtidssäker (kanske Merom kompatibel, Vista-kompatibel), jag tror att det är en värdig investering.

Fördelar:

  • Mycket tyst och svalt för en sådan kraftfull maskin
  • Dual Core-teknik
  • Grafikkort: nVidia Go 7600 med 512 MB dedikerat minne
  • DVI-D-utgång
  • Minnet stöder 667 MHz DDR2 RAM
  • 5 USB 2.0-portar, 1 FireWire-port, Infraröd port, Expresscard-port, Minneskort läsare
  • Inbyggd kamera
  • Välbyggd, trevlig LCD
  • För utförandet det medför, är det ett stort värde för de pengar som spenderas
  • Troligen kan stödja Intels nästa generations processor, Merom

Nackdelar:

  • ASUS support är so-so om du någonsin behöver använda den
  • Den nordamerikanska versionen saknar Bluetooth inbyggd
  • InstantOn funktionen inte fungerar korrekt på A8Jm


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar