måndag 14 september 2009

Lenovo ThinkPad T400s Touch Review

Lenovo ThinkPad T400s Touch Review
av Kevin O'Brien - 9/14/2009

Multi-touch funktionalitet är en av de nyaste funktionerna läggs till bärbara datorer och tabletter lika. För närvarande endast tabletter erbjuder skärm manipulation av objekt, medan bärbara datorer får begränsad multi-touch genom pekplattor. Lenovo hoppas kunna ändra på detta, genom att lägga till skärm multi-touch kapacitet till de tunna och lätta Lenovo ThinkPad T400s. För en extra $ 400 över basen T400s, användare få en touchscreen panel, om än en icke-svängande ett. I den här recensionen tar vi en titt på den nya T400s Touch med Windows 7, och se om vi faktiskt hitta en ökning av produktiviteten.

Våra Lenovo ThinkPad T400s Touch specifikationer:

  • Windows 7 Professional
  • 1440 x 900 WXGA + med Multitouch LED-bakgrundsbelyst (matt finish)
  • Intel Core 2 Duo SP9600 (2.53GHz, 1066MHz FSB, 6MB cache)
  • 4GB DDR3 RAM (2 GB x 2)
  • 128 GB Toshiba SSD
  • DVD + /-RW
  • Intel 5100AGN, Bluetooth 2.0
  • Intel X4500M Integrerad
  • Inbyggd webbkamera
  • 6-cell 11.1v 44Wh
  • Mått: (LxBxH) 13,27 x 9,49 x 0,83 "
  • Vikt: 4 £ 6.9oz
  • Retail Pris: $ 1999 Start

Lenovo ThinkPad T400s Touch

Bygg och Design
De nya ThinkPad T400s ser helt rutinproblem och polerade jämfört med den vanliga T400. Chassit har bantats kraftigt, och vikten av den bärbara datorn har också minskat med nästan ett halvt kilo. Exteriören är fortfarande insvept i Lenovos mycket älskad gummerad svart färg, men designen ser bara renare och mindre upptagen än tidigare ThinkPad-modeller.

Titta inuti, de viktigaste förändringarna börjar bli uppenbara. Förutom den nya tangentbord och pekplatta som vi kommer att gå över inom kort, Lenovo ändrade formen på handledsstödet runt pekplattan, med pekplatta vila i jämnhöjd med Handlovsstödets istället för att vara något försänkt. Skärmen bezel är jämn runt hela omkretsen på skärmen, till skillnad från T400 som visar grova plastgaller nära de inbyggda antenner och utskärningar nära ljuset och webbkamera. Även i jämförelse med den ThinkPad X301, det nya T400s ser mer raffinerad. Högtalar grillar är större och ser bättre lämpad för designen. Även fingeravtrycksläsaren klarar av att smälta in bättre, med en helt svart design istället för guld och silver som tidigare modeller.

Bygga kvalitet är fortfarande fantastiskt, med knappt en antydan till chassi flex samtidigt som det har minskat i tjocklek. Skärmen har en del smärre sida till sida flex när öppna, men inte mer än tidigare modeller. Skydd för skärmen, även med den supertunna locket är förvånansvärt bra, visar endast små mängder av bildförvrängning när du klämma på baksidan av displayen. Det nya chassit känns ganska robust.

Med tunnare design Lenovo omarbetats helt chassit för T400s, och det ser helt annorlunda ut än den T400 när du börjar öppna den. Hårddisken är nu nås via en panel under vänstra sidan av handledsstödet, som nu är 1,8 "i stället för 2,5" finns i T400. System minne och trådlösa kort finns under ett och samma lucka på undersidan av den bärbara datorn. Jämfört med att ta bort palmrest på tidigare modeller, har du nu bara lossa en skruv och lossna en enda panel för att uppgradera minnet. Med de flesta av spåren att byta plats på undersidan av den bärbara datorn, ta bort tangentbordet är nu endast krävs för att ersätta en trasig en, eller för att få tillgång till en halvstor mini-PCIe kortplats som används för trådlös USB på vissa modeller. Jag hoppas verkligen framtida ThinkPad följer en liknande design till T400s, eftersom det är så mycket lättare att uppgradera komponenter nu.

Lenovo ThinkPad T400s Touch

Skärm och högtalare
Den T400s Touch använder en liknande panel som den vanliga T400s, men med en beröringsyta sattes till displayen. Everest indikerar panelen artikelnummer som Samsung gjort LT141DEQ8B00, med en N-Trig multienhet. Precis som den vanliga T400s, har skärmen en WGXA +-upplösning och är LED-bakgrundsbelysning. Sammantaget skärmen ser nästan identiska, men med en nackdel som delas med nästan alla pekskärmar. Touch paneler verkar ha en dimmig skikt över skärmen, även om de T400s det inte är så uppenbara. Användare som aldrig har sett en bärbar dator och tablet sida vid sida kanske inte märker denna skillnad, men om du kommer från en vanlig bärbar dator kan du vara något irriterad. Färg och kontrast är bra jämfört med bärbara företagsdatorer, men det kan tyckas tvättas ut bredvid den senaste och bästa glänsande konsument-notebook skärm. Bakgrundsbelysning nivåer är starka, med önskad inställning att jag är 50-60% i mitt hem och cirka 75% på kontoret som har ljusare storbildsprojektor. Bakgrundsbelysning blöder är minimal, bara knappt kommer igenom på högsta ljusstyrka.

Lenovo ThinkPad T400s Touch Lenovo ThinkPad T400s Touch
Lenovo ThinkPad T400s Touch Lenovo ThinkPad T400s Touch

Den beröring ytan är en unik funktion för en bärbar dator. Å ena sidan kan du direkt manipulera objekt utan mus eller pekplatta, men å andra du har en fast skärm som inte kan rotera som en tablett. En annan inneboende svaghet för multitouch är att eftersom den använder fingret som pekare, kommer det aldrig att vara så exakt och korrekt som en penna-ingång touch yta. Det innebär att kontrollerna är rå i bästa fall, med hjälp av gester eller knacka baserade kommandon. På detta område den multitouch-skärmen fungerar bra. Rulla runt webbplatser är lätt med ett finger, även om det ibland skärmen känner av två ingångar och börjar zooma sidan. När du ritar cirklar, vi märkt några problem med vår förproduktion skärmen, där vissa delar av panelen skulle bli skakis, i stället för att visa mjuka linjer. Som vår modell har en mycket tidig panel i det, skulle det vara säkert att säga produktionsmodeller skulle inte ha detta problem.

Lenovo ThinkPad T400s Touch

Lenovo ingår ny programvara för att dra nytta av de multi-touch funktioner, med det primära är Simple Tap. Denna applikation ger användaren direkt tillgång till grundläggande systemfunktioner som volym och kamerakontrollerna, trådlösa enheter, och skärmens ljusstyrka. Varje kontroll ges ett eget kakel, och du kan lägga till genvägar till program i listan om du vill. Helt enkelt trycka på skärmen med två fingrar plockar fram brickor ovanpå alla fönster.

Speaker prestation var svag, men det är vanligt på de flesta bärbara företagsdatorer. De fungerar bra för strömmande ljud eller har en VOIP chatt, men för film och underhållning hörlursuttaget är ett mycket bättre alternativ.

Tangentbord och pekplatta
Ja, Lenovo förändrats avsevärt utseende, känsla och layout på tangentbordet på T400s. När du plockar upp dig från golvet från svimning, kommer du snabbt se de flesta av förändringarna är till det bättre. Den känslan i tangenterna är fortfarande mestadels orörd från tidigare modeller ... utanför att mellanslagstangenten verkar klicka högljutt om du trycker på den på kanterna. Den största förändringen kommer med en ny design funktionstangent avsnitt, som erbjuder större "escape" och "ta bort" knapparna. Genom djupgående forskning Lenovo fann att dessa två tangenter användes mer än andra funktionstangenter. Som ett resultat av de fördubblats höjden, och flyttade läget för insatsen knappen och F1-tangenten.

Lenovo ThinkPad T400s Touch

Jag tror den coolaste skillnaden är den nya medie knappar och strömbrytare. Strömbrytaren och mute knapparna lyser upp när den aktiveras, så i stället för strömikonen visar upp på den nedre kanten av skärmen, är själva knappen indikatorn. Locken låsknapp terar nu ett genomskinligt fönster med en lysdiod som lyser för att indikera Caps Lock är aktiverat. En sak som saknas är en AC och batteriindikatorn mot dig med skärmen öppen, eftersom de nu extern endast.
Den T400s erbjuder en funktion som jag har ännu inte sett på alla andra bärbara hittills: en högtalare och mikrofon mute-knappen. Även om jag inte är säker på hur ofta behöver jag personligen att stänga av mikrofonen, om du ha videosamtal eller använda Skype ofta då ett snabbt nås mute-knapp skulle komma till hands. En annan mindre ändring är de viktigaste toleranserna har minskat, vilket innebär att det finns mindre utrymme för smulor eller damm att nedgången i-mellan tangenterna.

Den nya pekplattan är annorlunda, men jag har svårt att räkna ut om det är en bra eller dålig sak. Den gamla designen använde en något grov matt plast finish, vilket gav viss dragkraft och gjort det enkelt att flytta fingret runt även om svettig. Den nya designen har en upphöjd grop finish med en mjukare konsistens som känns konstigt. Jag fann mig själv att öka känsligheten i Synaptics kontrollpanelen för att göra rörelsen känner sig mer vätska, men sedan tyckte att det var för känsligt. Det verkar som att du behöver ansöka konsekvent tryck när du flyttar över den nya pekplattan, där innan det var lätt att bläddra med fingret över. Jag tror att om den gropiga ytan var glansig eller mer slick jag kan njuta av det mer.

En annan förändring är formen och storleken på styrplattan knapparna. Knapparna har en radie kontur som går igenom knapparna till kanterna där de möts handledsstödet. Ur en design synpunkt de flyter bättre med den bärbara datorn än tidigare försök, och det är ännu lättare att komma åt dem från pekplattan nu.

Hamnar och funktioner
Port val på T400s har kraftigt förbättrats under T400-modellen. Ny på baksidan av T400s är en eSATA-port för lagringsexpansion och Display ut, vilket ger dig digital video från den bärbara datorn själv. Precis som T400 har tre USB-portar, en genom en kombinerad USB / eSATA-port. Lenovo har hållit VGA-port för äldre anslutningar, eftersom den fortfarande används ofta för projektorer. Med den minskade tjockleken på T400s förlorat sin dubbla kortplatser, bara hålla ett ExpressCard/34-fack. Den T400s erbjuder en station kontakt dockning på botten, men det är en ny design som är oförenlig med äldre modeller. Den senaste stora förändringen kom med T60, och jag kan bara hoppas att denna dockningsstation formatet förblir densamma för ett par bärbara generationer.

Lenovo ThinkPad T400s Touch Lenovo ThinkPad T400s Touch
Lenovo ThinkPad T400s Touch Lenovo ThinkPad T400s Touch

Prestanda
Lenovo ThinkPad T400s Touch är den första "officiella" Windows 7 bärbara dator som vi har haft i för granskning. Detta innebär att den har alla rätt tillverkarens drivrutiner, och de nyaste Windows 7 utformade verktyg. På de flesta recension bärbara datorer som vi har personligen uppgraderat till Windows 7, har vi sett anständiga prestanda gupp, men detta var inte fallet med T400s. Från den första översynen de enda objekt som har ändrats är det OS, nya pekskärm, SSD från en annan tillverkare, och RAM, som nu är dubbelt på 4GB. Alla aspekter av dag-till-dag prestanda verkar väldigt kvick, inklusive boot tider, ansökan laddningstider, och HD-film spelas upp. När vi gick för att testa dess syntetiska prestanda vi märkt en ganska drastisk hit till PCMark05 och en något mindre hit till wPrime. 3DMark06 var den enda måttstock som faktiskt ökade. En del av detta kan vara förare relaterat, eftersom tekniskt Windows 7 inte officiellt har lanserats, men det ändå går emot det som vi har sett på andra datorer. En annan möjlighet är beröringsytan är röstningen för gester, och att belasta CPU-cykler. Den genomsnittlige användaren skulle förmodligen aldrig märka det, eftersom vi faktiskt inte kan se någon prestanda nedgång i dag till dag användning.

wPrime Processor Performance Benchmark (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 Total Performance Benchmark (högre poäng innebär bättre prestanda):

Syntetisk spelprestanda med hjälp 3DMark06 (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune Hårddisk Performance Benchmark:
Lenovo ThinkPad T400s Touch

Värme och buller
Vi hittade T400s Touch sprang något varmare än standard T400s i våra tester. Även om båda bärbara datorer visade samma värmezoner, den T400s Touch var ca 3-4 grader varmare i varje område. En del av detta kan vara relaterat till rumstemperatur, eller det kan vara relaterade till vissa komponenter att kunna köra varmare eller snabbare i Windows 7 medan under en måttlig belastning. Totalt ingenting sprang för varmt för att vara icke-lap-vänlig, men det var en överraskande Sök. Fläktljudet liknade standard T400s, stanna av för de flesta av tiden, bara komma på när benchmarking eller små skurar som kyler av interna komponenter. Externa temperaturer som anges nedan visas i grader Fahrenheit.

Batteritid
Batteritiden var något av en överraskning med T400s Touch. Även med den extra strömförbrukningen av touch-gränssnitt, lyckades det fortfarande att få bättre batteritid än den icke-touch-version. I vårt batteritest med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv, och systemet på Balanced profil, lyckades det 6 timmar och 19 minuter. Standarden T400s lyckades endast 5 timmar och 48 minuter på liknande villkor. Detta kan vara ett område där Windows 7 lyser, med mindre bakgrundsprocesser eller effektivare användning av processorn. Båda dessa tider är mycket mindre än T400 med en utökad batteritid dock nästan nådde 10 timmar med sin 9-cells utökat batteri.

Slutsats
Lenovo ThinkPad T400s Touch är en väldigt cool idé, att föra en touch-gränssnitt till en vanlig bärbar dator. Det ger användarna möjlighet att interagera med datorn på en mycket mer naturlig nivå och har en enorm potential för CAD-program eller ens leka medan du surfar på webben. Det enda problemet just nu som jag ser är att det lades till en redan dyr modell, sätta den väl utom räckhåll för de flesta användare. Lägga den på basen T400, som startar $ 749, i stället för T400s som börjar på $ 1599 skulle ha varit ett bättre val. Förutom vissa förproduktion quirks såg vi att det var ett bra genomförande som inte ens påverka batteriets livslängd. Om du tittar på de T400s närvarande, och kunde utöka budgeten med $ 400, kan det vara värt att lägga till den bärbara datorn för framtida bruk.

Fördelar:

  • Först vanlig bärbar dator för att erbjuda multitouch
  • Inget batteri hit från beröringsytan

Nackdelar:

  • Programvaran stöder fullt multi-touch-kontroller är fortfarande begränsad
  • Dyrt uppgradering för att få touch-kontroller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar