tisdag 22 september 2009

ASUS Eee PC 1101HA Recension

ASUS Eee PC 1101HA Recension
av Jerry Jackson - 2009/09/22

De nyaste 11-tums netbook från ASUS ser anmärkningsvärt lik en utvidgad ASUS Eee PC 1005HA Seashell, men det finns mer att den nya 1101HA än med blotta ögat. Inuti hittar du en genomsnittlig Intel Atom-processor och programvara som gör att du kan överklocka denna netbook för ungefär en 33 procent ökning i prestanda! Är Eee PC 1101HA kungen av 11-tums netbooks? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Vår ASUS Eee PC 1101HA har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows XP
  • Processor: Intel Atom Z520-processor 1,33 GHz (kan överklockas till 1.74GHz)
  • Minne: 1GB DDR2 SDRAM (667 MHz)
  • Intern lagring: 160 GB 5400 rpm SATA-hårddisk plus 10GB Eee Online Storage
  • Skärm: 11,6-tums WSVGA (1366x768)
  • Grafik: Intel GMA 500
  • Trådlös: Broadcom 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2,1 EDR
  • Expansion: 4-i-1-kortplats
  • Portar och kontakter: (3) USB 2.0-portar, VGA-, strömuttag, RJ-45/Ethernet (Gigabit), stereo hörlurar / linje ut, ingång för stereomikrofon, 1,3 megapixel webbkamera
  • Mått (H x B x D): 0,9-1,50 x 11,25 x 7,75 inches (inklusive fötter)
  • Vikt: 3,0 £ (exklusive vikt nätadapter).
  • Effekt: 6-cells litiumjonbatteri (5600mAh, 63Wh)
  • Garanti: Ett års garanti
  • MSRP: $ 429,99

Bygg och Design
Jag måste erkänna att känna en stark känsla av deja vu när jag öppnade lådan med den nya ASUS Eee PC 1101HA. Den senaste posten till Eee PC familjen netbooks ser anmärkningsvärt lik Eee PC 1005HA som jag tidigare omdömet ... och med goda skäl. Den 1101HA är i huvudsak ingenting annat än en större version av 1005HA med en större skärm och ett par olika delar inne i clamshell chassi. Även om 1101HA behövs för att vara fysiskt större än tidigare Eee PC för att rymma en större 11-tums skärm, är denna nya Eee PC fortfarande exceptionellt kompakt och gör en bekväm reskamrat.

Eftersom den nya 1101HA har så mycket gemensamt med den 1005HA, kan en del av våra läsare vill hoppa framåt till de avsnitt som diskuterar den nya 11-tums skärm och prestanda och riktmärken. Utöver detta kommer en stor del av denna översyn vara förvånansvärt lik vår granskning av den senaste Eee PC.

Som tidigare nämnts, om man tittar på toppen av 1101HA är det lätt att se att blanda ihop denna laptop med en av de tidigare "Seashell" Eee PC ... men det är inte så illa. Den enkla designen, fast bygga kvalitet och priser budget är alla skäl att ASUS Eee PC linje fortfarande populär bland många återförsäljare. Den blanka svarta plast är inte benägna att böja och tangentbordet är mycket fast ... två saker som du vanligtvis inte ser på större budget bärbara datorer. De olika delarna av chassit kommer tillsammans med snäva bygga toleranser som en högre prissatta laptop. Den 1101HA är inte en premie bärbar dator av någon vildaste fantasi, men denna netbook är ganska solid bygga en gata pris på endast ca $ 410.

Den nedre delen av netbook ser mycket ren och slät med en enkel åtkomst RAM-luckan ventiler värme och batteriet. Om du vill uppgradera RAM-minnet i din 1101HA allt du behöver göra är att ta bort en skruv på luckan på undersidan av netbook. Jag skulle också gärna se en enkel lucka för hårddisken, men de flesta netbook köpare kommer inte att bråka med hårddisken.

Skärm och högtalare
Den nya Eee PC 1101HA Seashell använder en någorlunda imponerande 11-tums LED-bakgrundsbelyst display med en 1366x768 upplösning. Den glansiga skärmen i 1101HA erbjuder bra färg och kontrast, men bilderna såg lite tvättas ut på standardinställningarna. Bländning och reflexer inomhus under starkt ljus eller utomhus under direkt solljus kan vara ett problem på grund av den glansiga ytan, men LED-bakgrundsbelysning är oftast tillräckligt stark för att övermanna alla reflexer på skärmen. Återigen är det mest anmärkningsvärda inslag här 1366x768 upplösning som är en trevlig boost över 1024x600 resolution om 10-tums skärmar. Vertikala betraktningsvinklarna är genomsnittliga, med lite färg distorsion när du tittar underifrån och överexponerade färger sett från ovan. Horisontella betraktningsvinklarna är bättre med färger vistas korrekt vid extremt bred visningsvinkel med bara lite färg tvätta ur.

De inbyggda högtalarna, som de hittade på nästan alla netbooks är ganska svag. Du kan använda dem för att lyssna på korta nätet videoklipp eller systemljud alert, men om du vill njuta av musik eller en funktion längd film när du reser så måste du köpa en bra uppsättning hörlurar.

Tangentbord och pekplatta
Den 1101HA använder en ny 95% fullstort tangentbord som är marginellt större och bekvämare än 92% av fullstort tangentbord först sågs på 1008HA Seashell. Tangenterna på denna netbook tangentbord är fortfarande något mindre än tangenterna på en genomsnittlig notebook och avståndet mellan tangenterna är lite trånga. Om du föredrar formen och känslan av traditionella nycklar så kommer du antagligen vilja det nya tangentbordet. Som sagt, jag personligen föredrar "Chiclet" tangentbord på netbooks eftersom chiclet tangenter ger mer utrymme mellan tangenterna för att hindra mig från att oavsiktligt trycka på fel knapp. Ändå är tangentbordet på denna netbook ganska användbar och bör vara mycket bra för att skriva snabba e-post eller redigera dokument när du reser.

Till Synaptics TouchPad används på 1101HA verkar vara identiska med gest-aktiverade modeller på 1008HA och 1005HA. Detta gör att du kan använda flera figurerar gester som "nyper" fingrarna eller "dra" isär fingrarna för att zooma in eller ut. Du kan också använda en "tre fingrar peka" som ett alternativ till ett högerklick på en mus. Synaptics Kontrollpanelen i Windows kan du också anpassa dessa gester också. Pekplattan yta är täckt av prickar som ger en tydlig indikation på kanterna av pekplattan, men gör också pekplattan yta för grovt för snabb fingerrörelser. Vänster och höger pekplatta knapparna är placerade under en gemensam rocker-stil knapp, men utan åtskillnad mellan vänster och höger sida är det lätt att av misstag trycka på mitten av pekplattan knappen när du försöker trycka på vänster eller höger sida. Med pekplattknapparna har extremt ytlig feedback så det är inte alltid lätt att känna när du har eller inte har tryckt på en knapp.

Den 1101HA saknar en särskild trådlöst på / av-knapp, men ASUS innehöll en särskild Styrplattans på / av-knapp samt FN tangentbordsgenvägar för trådlös, skärmens ljusstyrka, videoutgång, volym och Windows Task Manager.

Ingång och-utgång
Den 1101HA har en identisk port layout till en ses på 1005HA. Specifikt får du tre USB 2.0-portar, en 4-i-1-kortläsare, hörlurar och mikrofon uttag, Ethernet-port, och avkastningen av en standard VGA-utgång. Den 1101HA saknar skyddande porten täcker ses på 1008HA, men jag personligen inte gillar skyddskåpor eftersom jag måste flytta dem att använda portarna.

Här är en sammanfattning av turné runt Eee PC 1101HA:


Vy framifrån: Inga portar här, bara rena linjer och indikatorlampor.


Bakifrån: Inga portar här heller, bara gångjärnen och batteri.


Vänster sidan: Strömuttag, VGA-ut, USB 2,0-port, säkerhetslås, och värme ventilation.


Höger sida: 4-i-1 kortläsare, hörlursuttag, mikrofoningång, två USB 2.0-portar och Ethernet.

I 1101HA har också den "Eee Docking programvara" först sett på 1005HA. På ungefär samma sätt som Apple OS X Dock eller ObjectDock från Stardock programvara kan du använda snabba genvägar till verktyg och program ger Eee Docking programvara ett enkelt sätt att hitta verktyg, programvara och digitalt innehåll. Den består av följande: Eee Vibe (musik / media program och Eee nedladdning webbplats), delning (Data Sync, budbärare, och Eee Storage), Xperience (Röststyrning) och verktyg (Föräldrakontroll, Font Resizer, och inställningar), och alla dessa sviter är lätt åtkomligt från toppen av skärmen och är semi-dold när den inte används.

Prestanda och Benchmarks
Den 1101HA kan se ut det är "större och bättre" än den mindre 1005HA, men denna 11-tums netbook är utrustad med en lägre prestanda Intel Atom Z520 processor på 1,33 GHz jämfört med de flesta andra Eee PC som har N280 eller N270 Atom-processorer körs vid 1,6 GHz eller snabbare. Det Z520 lider märkbart mer fördröjning än N270 eller N280 när du öppnar olika applikationer i en Windows-miljö. Processorn är fortfarande kapabel att köra samma programvara som andra netbooks göra, men du kan behöva vänta en extra sekund eller två för en webbläsare fönster att öppna eller för Microsoft Office för att ladda ett dokument.

Om du har läst våra recensioner av andra netbooks som använder Intels Atom-processorer då vet du att alla Atom-baserade netbooks har liknande prestanda när det gäller den faktiska verkliga användning. Totala prestanda med Intel Atom-plattform är mycket rimligt för den dagliga verksamheten som webbläsning, e-post, använder Microsoft Office, lyssna på musik, och även titta på film. Om du är i en binda du kan även använda programvara fotoredigering som Photoshop eller GIMP för grundläggande bildredigering. Bara inte förvänta sig den snabbaste bärbara datorn på planeten och du kommer förmodligen vara nöjda med resultatet.

På den positiva sidan, har ASUS en egen överklockning program på 1101HA kallas "Super Hybrid Engine" som låter dig växla mellan förinställda makt profiler för att maximera batteriets livslängd genom Underklockning processorn, hålla processorn på lager hastighet eller överklocka processorn med ungefär 30 procent (från 1,33 GHz till 1.74GHz).

Tyvärr finns det bara så mycket vem som helst kan göra med Intel GMA 500 integrerad grafik. Denna integrerade grafikprocessor (IGP) är kraftfull nog att hantera visa en PowerPoint-presentation på en projektor eller titta på DVD-filmer av hög kvalitet, men om 720p och 1080p videouppspelning är din primära bekymmer då du kommer att vilja se någon annanstans.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

HDTune för den inbyggda hårddisken:

Värme och buller
Temperaturer på den nya Eee PC Seashell är i linje med vad vi har kommit att förvänta från netbooks med Intel Atom-processorer. I själva verket, tack vare Z520 processorn förblev temperaturavläsningar tagna från utsidan av plast chassit överraskande "knä vänliga" under normal användning.

Nedan är bilder som indikerar temperaturavläsningar (anges i grader Fahrenheit) tas inuti våra kontor där den omgivande temperaturen var 74 grader Fahrenheit.

Batteri
ASUS hävdar att 1101HA ger "hela dagen computing" med upp till 11 timmars batteritid på en enda laddning. Så svårt som det kan vara att tro, det är inte helt uteslutet. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, som trådlösa aktiv och XP till "Super Performance" power profil (med CPU överklockad till 1.74GHz) systemet stannade på i 6 timmar och 57 minuter av konstant användning. Om vi ​​får netbook körning på en vanlig klockfrekvens 1,33 GHz kunde vi komma närmare 9 timmar och 20 batteritid!

Slutsats
Den nya ASUS Eee PC 1101HA kan tyckas lite mer än en överdimensionerad version av Eee PC 1005HA, men du borde verkligen inte döma denna netbook efter omslaget. Den högupplösta 11-tums skärm, större tangentbord och lätt överklockade processorn gör denna lilla laptop en övertygande alternativ om du letar efter en billig resa följeslagare.

På den negativa sidan av saker, verkligen långsammare N520 Atom-processor "behov" att överklockas för att ge en någorlunda kvick upplevelse, och de svaga Intel integrerad grafik förhindra detta netbook från att vara mycket av en mobil underhållningscentral.

Jag är glad ASUS äntligen ge konsumenterna en högre upplösning skärm, men jag hoppas att vi får se en bättre grafik lösning och bättre pekplattknappar i denna generation av netbooks. Om du är i marknaden för en 11-tums netbook sedan den nya Eee PC 1101HA är värt en närmare titt.

Fördelar:

  • Trevlig byggkvalitet
  • Bra skärm
  • Lätt att överklocka

Nackdelar:

  • Måste vara överklockad
  • Fortfarande använder svaga integrerad grafik
  • Bad pekplatta knappar


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar