tisdag 22 september 2009

ASUS Eee PC 1101HA Recension

ASUS Eee PC 1101HA Recension
Jerry Jackson - 9/22/2009

Den senaste 11-tums netbook från ASUS ser anmärkningsvärt lik en utvidgad ASUS Eee PC 1005HA Seashell, men det finns mer att den nya 1101HA än med blotta ögat. Inuti hittar du en genomsnittlig Intel Atom-processor och mjukvara som gör att du kan överklocka denna netbook för ungefär en 33 procent ökning i prestanda! Är Eee PC 1101HA kungen av 11-tums netbooks? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Vår Eee PC 1101HA har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows XP
  • Processor: Intel Atom Z520-processor 1,33 GHz (kan överklockas till 1.74GHz)
  • Minne: 1 GB DDR2 SDRAM (667 MHz)
  • Intern Lagring: 160 GB 5400 rpm SATA-hårddisk plus 10 GB Eee Online Storage
  • Skärm: 11,6-tums WSVGA (1366x768)
  • Grafik: Intel GMA 500
  • Wireless: Broadcom 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 EDR
  • Expansion: 4-i-1-kortplats
  • Portar och kontakter: (3) USB 2.0-portar, VGA, strömuttag, RJ-45/Ethernet (Gigabit), stereo hörlurar / linje ut, ingång för stereomikrofon, 1,3 megapixel webbkamera
  • Mått (H x B x D): 0,9 till 1,50 x 11,25 x 7,75 inches (inklusive fötter)
  • Vikt: 3,0 £ (exklusive vikten av nätadapter).
  • Ström: 6-cells litiumjonbatteri (5600mAh, 63Wh)
  • Garanti: Ett års standardgaranti
  • MSRP: $ 429,99

Bygg och Design
Jag måste erkänna att känna en stark känsla av déjà vu när jag öppnade lådan som innehåller den nya ASUS Eee PC 1101HA. Den senaste posten till Eee PC-familj av netbooks ser anmärkningsvärt lik Eee PC 1005HA som jag tidigare granskat ... och med goda skäl. Den 1101HA är i grunden inget annat än en större version av 1005HA med en större skärm och några olika delar i clamshell chassit. Även om 1101HA behövde vara fysiskt större än tidigare Eee PC för att rymma en större 11-tums skärm, är denna nya Eee PC fortfarande exceptionellt kompakt och gör en bekväm reskamrat.

Eftersom den nya 1101HA har så mycket gemensamt med 1005HA, kan en del av våra läsare vill hoppa framåt till de avsnitt diskuterar den nya 11-tums skärm och prestanda och riktmärken. Utöver detta kommer en stor del av denna översyn vara förvånansvärt lik vår granskning av den senaste Eee PC.

Som tidigare nämnts, om man tittar på toppen av 1101HA är det lätt att se att förväxla denna laptop med en av de tidigare "Seashell" Eee PC ... men det är inte så dumt. Den enkla styling, solid byggkvalitet och budgetpriser är alla skäl att ASUS Eee PC linje fortfarande populär bland många återförsäljare. De blanka svarta plast är inte benägna att böja och tangentbordet är mycket fast ... två saker du vanligtvis inte ser på större budget bärbara datorer. De olika delarna av chassit kommer tillsammans med snäva byggtoleranser som en dyrare laptop. Den 1101HA är inte en premie laptop ens vildaste fantasi, men denna netbook är ganska fast bygga för en gata pris på endast ca $ 410.

Botten av netbook ser mycket ren och smidig med en lättåtkomlig RAM-luckan, värme ventiler, och batteriet. Om du vill uppgradera RAM-minnet i din 1101HA allt du behöver göra är att ta bort en skruv på luckan på undersidan av netbook. Jag hade också velat se en enkel åtkomstpanelen för hårddisken, men de flesta netbook-köpare kommer inte att bråka med hårddisken.

Skärm och högtalare
Den nya Eee PC 1101HA Seashell använder en någorlunda imponerande 11-tums LED-bakgrundsbelyst display med en 1366x768 äkta upplösning. Den glansiga skärmen i 1101HA erbjuder bra färg och kontrast, men bilderna såg lite urtvättad på standardinställningarna. Bländning och reflexer inomhus under starka lampor eller utomhus under direkt solljus kan vara ett problem på grund av den glansiga ytan, men det LED-bakgrundsbelysning är vanligtvis starka nog att övermanna eventuella reflexer på skärmen. Återigen, är det mest anmärkningsvärda inslag här i 1366x768 upplösning som är ett trevligt uppsving över 1024x600 upplösning på 10-tums skärmar. Vertikala betraktningsvinklarna är genomsnittlig, med lite färg distorsion när du tittar underifrån och överexponerade färger sett från ovan. Horisontella betraktningsvinklarna är bättre med färger bor exakt vid extremt breda betraktningsvinklar med bara lite färg tvätta ur.

Den inbyggda högtalare, som de hittade på nästan alla netbooks, är ganska svag. Du kan använda dem för att lyssna på korta online-videoklipp eller ljud med systemvarningar, men om du vill njuta av musik eller ett långfilmen under resa då måste du köpa en bra uppsättning hörlurar.

Tangentbord och pekplatta
Den 1101HA använder en ny 95% fullstort tangentbord som är marginellt större och bekvämare än de 92% av fullstort tangentbord först sett på 1008HA Seashell. Tangenterna på denna netbook tangentbord är fortfarande något mindre än tangenterna på en genomsnittlig bärbar dator och avståndet mellan tangenterna är lite trånga. Om du föredrar formen och känslan av traditionella nycklar så kommer du förmodligen gillar det nya tangentbordet. Som sagt, jag personligen föredrar "Chiclet" tangentbord på netbooks sedan Chiclet tangenter ger mer utrymme mellan tangenterna för att hindra mig från att av misstag trycka på fel tangent. Ändå är tangentbordet på denna netbook ganska användbart och bör vara mycket bra för att skriva snabba e-post eller redigera dokument när du reser.

Synaptics pekplatta som används på 1101HA verkar vara identiska med de modeller gest-aktiverade på 1008HA och 1005HA. Detta gör att du kan använda flera figur gester som "nyper" ihop fingrarna eller "dra" isär fingrarna för att zooma in eller ut. Du kan också använda en "tre-finger kran" som ett alternativ till ett högerklick på en mus. Synaptics Kontrollpanelen i Windows kan du även skräddarsy dessa gester också. Pekplattan ytan är täckt av prickar som ger en tydlig indikation på kanterna av pekplattan, men det gör också pekplattan ytan för grovt för snabb fingerrörelse. Vänster och höger knapp på styrplattan finns under en enda rocker-stil knapp, men utan åtskillnad mellan vänster och höger sida är det lätt att av misstag trycka på mitten av pekplattan knappen när du försöker trycka på vänster eller höger sida. Pekplattan knapparna har extremt ytlig feedback, så det är inte alltid lätt att känna när du har eller inte har tryckt på en knapp.

Den 1101HA saknar en dedikerad trådlös på / av-knapp, men ASUS innehöll en dedikerad pekplatta på / av-knapp samt FN kortkommandon för trådlös, ljusstyrka, videoutgång, volym och Windows Aktivitetshanteraren.

In-och O portar
Den 1101HA har en identisk port layout till en sett på 1005HA. Specifikt får du tre USB 2.0-portar, en 4-i-1-kortläsare, hörlurar och mikrofon, Ethernet-port, och avkastningen av en standard VGA-utgång. Den 1101HA saknar skydds porten täcker sett på 1008HA, men jag personligen inte gillar skyddskåpor eftersom jag måste flytta dem att använda hamnarna.

Här är en snabb tur runt Eee PC 1101HA:


Framifrån: Inga hamnar här, bara rena linjer och indikatorlampor.


Bakifrån: Inga hamnar här heller, bara gångjärn och batteri.


Vänster sidan: Strömuttag, VGA-ut, USB 2.0-port, säkerhetslås, och värmeventil.


Höger sida: 4-in-1 kortläsare, hörlursuttag, mikrofoningång, två USB 2.0-portar och Ethernet.

Den 1101HA har också den "Eee Docking programvara" först sett på 1005HA. På ungefär samma sätt som Apple OS X Dock eller Object från Star programvara gör att du kan använda snabba genvägar till verktyg och program, ger Eee Docking programvara ett enkelt sätt att hitta verktyg, programvara och digitalt innehåll. Den består av följande: Eee Vibe (musik / media ansökan och Eee nedladdning webbplats), delning (Data Sync, budbärare, och Eee Storage), Xperience (Röststyrning) och verktyg (Föräldrakontroll, Font Resizer och inställningar), och alla dessa sviter är lätt nås från toppen av skärmen och är delvis dold när den inte används.

Prestanda och Benchmarks
Den 1101HA kan se ut som det är "större och bättre" än den mindre 1005HA, men denna 11-tums netbook är utrustad med en lägre prestanda Intel Atom Z520-processor på 1,33 GHz jämfört med de flesta andra Eee PC som har N280 eller N270 Atom-processorer körs vid 1,6 GHz eller snabbare. Den Z520 lider märkbart mer fördröjning än N270 eller N280 när du öppnar olika program i Windows-miljö. Processorn är fortfarande kan köra samma program som andra netbooks gör, men du kan få vänta en extra sekund eller två för ett webbläsarfönster för att öppna eller för Microsoft Office för att läsa in ett dokument.

Om du har läst våra recensioner av andra netbooks som använder Intels Atom-processorer då vet du att alla Atom-baserade netbooks har liknande prestanda i fråga om faktiskt verkliga användning. Övergripande resultat med Intels Atom-plattformen är mycket rimligt för dagliga aktiviteter som webbläsning, e-post, med hjälp av Microsoft Office, lyssna på musik, och till och med titta på film. Om du är i en binda kan du till och med använda fotoredigeringsprogram som Photoshop eller GIMP för grundläggande bildredigering. Bara inte förvänta sig den snabbaste bärbara datorn på planeten och du kommer förmodligen vara nöjda med resultatet.

Positivt, ASUS har en egen överklockning applikation på 1101HA kallas "Super Hybrid Engine" som gör att du kan växla mellan förinställda energiprofiler för att maximera batteriets livslängd genom att underklock processorn, håller processorn på lager hastighet eller överklocka processor med ungefär 30 procent (från 1,33 GHz till 1.74GHz).

Tyvärr, det finns bara så mycket vem som helst kan göra med Intel GMA 500 integrerad grafik. Det integrerade grafikprocessor (IGP) är kraftfull nog att hantera att visa en PowerPoint-presentation på en projektor eller titta på DVD-kvalitet filmer, men om videouppspelning 720p och 1080p är din primära bekymmer då du vill titta på andra håll.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune för inbyggd hårddisk:

Värme och buller
Temperaturer på den nya Eee PC Seashell är i linje med det som vi har kommit att förvänta sig av netbooks med Intel Atom-processorer. I själva verket, tack vare den Z520 processor, temperaturavläsningarna tas från utsidan av plastchassi förblev förvånansvärt "lap barn" under normal användning.

Nedan är bilder som visar temperaturavläsningar (anges i grader Fahrenheit) som tas i våra kontor där omgivningstemperaturen var 74 grader Fahrenheit.

Batteri
ASUS hävdar att 1101HA ger "hela dagen computing" med upp till 11 timmars batteritid på en enda laddning. Så svårt som det kan vara att tro, det är inte helt uteslutet. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv, och XP inställd på "Super Performance" effektprofilen (med CPU överklockad till 1.74GHz) systemet stannade på 6 timmar och 57 minuter av konstant användning. Om vi ​​tillät netbook kör på en standard klockfrekvens av 1,33 GHz kunde vi komma närmare 9 timmar och 20 av batteritid!

Slutsats
Den nya ASUS Eee PC 1101HA kan verka som lite mer än en överdimensionerad version av Eee PC 1005HA, men du borde verkligen inte döma denna netbook efter omslaget. Den högupplösta 11-tums skärm, större tangentbord, och lätt överklockad processor gör denna lilla laptop ett övertygande alternativ om du är ute efter en billig resa följeslagare.

På den negativa sidan av saken, desto långsammare N520 Atom-processor verkligen "behöver" för att överklockas för att ge en någorlunda kvick upplevelse, och det svaga Intel integrerad grafik hindrar denna netbook från att vara mycket av en mobil underhållningscentral.

Jag är glad att ASUS äntligen ge konsumenterna en skärm med högre upplösning, men jag hoppas att vi får se en bättre grafiklösning och bättre pekplattknappar i denna generation av netbooks. Om du är i marknaden för en 11-tums netbook då den nya Eee PC 1101HA är värt en närmare titt.

Fördelar:

  • Trevlig byggkvalitet
  • Bra skärm
  • Lätt att överklocka

Nackdelar:

  • Måste överklockas
  • Fortfarande använder svaga integrerad grafik
  • Bad pekplattknappar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar