söndag 18 mars 2007

HP Compaq nc2400 Recension

HP Compaq nc2400 Recension
av VynZ - 2007/03/18

av Kelvin Vine, Trinidad och Tobago

Översikt och introduktion


HP nc2400 (Visa större bild)

Den HP NC-2400 är en ultraportabel från HP som sticker ut från de flesta bärbara datorer av denna storlek genom att inkludera en integrerad optisk enhet. Trots att det på en optisk enhet, har HP lyckats hålla vikten på 2,8 pounds eller ungefär 3 pounds med 6 cells batteri som ger en mycket praktisk batteritid (4 till 6 timmar). Men när bärbara datorer kommer i denna storlek och vikt måste det finnas en avvägning någonstans. Lenovo i sin X60 överger den optiska enheten till förmån för prestanda, packa en Core 2 Duo-processor. För dem av oss som behöver en optisk enhet inbyggd, har Sony och HP sparat utrymme genom att ta med endast en CPU Core Solo. (Vid skrivande stund NC-2400 har precis blivit tillgänglig med en Core Duo).


Innehåll

Nedan finns en innehållsförteckning Klicka på länkarna för att hoppa till ett avsnitt du är intresserad av:

  • ÖVERSIKT OCH INLEDNING
    • Orsaker till att köpa
    • Mina krav
    • Andra maskiner tittade på
  • Designa och bygga
    • Fall
    • Visa
    • Placering av reglage, belysning och hamnar
    • Batteri
    • Jämförelse med ThinkPad R31
  • Utseende och känsla
    • Visa
    • Högtalare
    • Värme och buller
    • Trådlös
  • STÖD
  • Processor och PRESTANDA
  • SLUTSATS

Exakta specifikationer av denna nc2400 översyn maskin är:

  • Core Solo processor U1400@1.2 GHz
  • 512 MB DDR2 533 MHz RAM (omedelbart uppgraderas till 1 GB)
  • 40 GB 4200 RPM hårddisk (mindre än standard 2,5 ". Vanliga hårddiskar inte passar)
  • 12 tums WXGA bildskärm non-glossy/non-brightview
  • Intel 945GM Express Chipset Family Graphics Processing Unit (67MB delat minne)
  • 6-cells batteri (finns även med 3 cell eller 9-cell)
  • DVD-ROM/CD-RW kombinationsenhet
  • Windows XP Professional (omedelbart uppgraderas till Vista Ultimate)

Portar:

  • 2 x USB 2.0-portar
  • 1 x PCMCIA typ 2 slits
  • 1 x IEEE 1394 mini-port
  • 1xHeadphone och 1 x mikrofon
  • 1 x VGA ut
  • 1 x Dockningsstationskontakt
  • 1 x RJ11 modemport
  • 1x RJ45 Network

Mina krav

Eftersom mitt jobb tar mig på vägen varje dag, jag behövde en maskin som var liten och lätt. Mitt företag gav mig en Lenovo ThinkPad T60, som samtidigt som den är en utmärkt artist, var alldeles för stor och tung med sina 15 tums skärm. Det var med hjälp av T60 som jag bestämde mig att min första prioritet skulle vara storlek och vikt och jag beslutade att leta efter bärbara datorer med en 14 tums skärm och under. Det var viktigt att köpa en widescreen modell på grund av min avbild av med min Aktivitetsfältet på vänster sida och alla mina fönster öppna hela skärmen. Jag behöver vanligtvis 10 till 15 fönster öppna samtidigt och det är mycket lättare att plocka fönster från en vertikal lista som en horisontell en. Jag behövde också en inbyggd optisk enhet som jag ofta gett data på DVD när jag går ute på fältet.

Jag var villig att offra lite prestanda för att uppnå en liten vikt eftersom allt jag behöver för arbete är MS Office och internet. Förekomst av en spårpunkt var att föredra framför atouchpad men inte nödvändigt. En svart fall var mycket föredra eftersom silver fall tenderar att vara högt och störande i ett styrelserum miljö och ge ogynnsamma intryck av ägaren till potentiella kunder. Eftersom jag skulle göra en massa skriva, en solid fastställs väl ut tangentbordet var nödvändigt. Lång batteritid också föredra eftersom eluttag ofta är svårt att hitta i styrelserum.

Andra maskiner tittat på:

ThinkPad Z61t: Erbjuds utmärkt byggkvalitet, bästa bärbara tangentbord finns, hög upplösning widescreenskärm, Core Duo-processorer, inbyggd webbkamera, 802.11b / g och Bluetooth, lätt chassi. Uteslutas på grund av orimliga priset citeras av återförsäljare och 8 veckors leveranstid.

DELL B130: Erbjuds låg vikt, lågt pris. Uteslutas på grund av dåliga erfarenheter med Dell byggkvalitet och driftsäkerhet och sämre tangentbordslayout.

Toshiba M7 tablett: Erbjuds fina specifikationer till ett rimligt pris. Uteslutas på grund av vikt och dåliga erfarenheter med Toshiba produktens tillförlitlighet.

Sony SZ: Erbjuds mycket bra prestanda i en ljus paket, fast rykte. Uteslutas på grund av ljus silverfärg, mycket dålig tangentbordslayout och kvalitet, (mycket) högt pris.

Designa och bygga


(Se stor bild)

NC-2400 är bokstavligen byggd som en tank. Locket, gemener och jag misstänker även nycklarna är tillverkade av magnesiumlegering, som resulterar i en mycket ljus styv maskin. Bygga kvalitet är jämförbar med den legendariska IBM ThinkPad, om inte faktiskt bättre än, så otroligt som det låter.


(Se stor bild)

Fall


(Se stor bild)

Fallet är mycket styv. Den är gjord av magnesiumlegering, som är svart med en grov yta och är mycket trevlig att röra och ger bra grepp när du bär. Alla skarvar på ärendet träffa spola med några luckor och leder inte har relativ rörelse alls oavsett hur den bärbara datorn lyfts. Alla dörrar och fack, sitter även den optiska enheten säkert på sin plats och ingen lek alls. Det finns inga creaks eller flex när den lyfts av hörnen med skärmen öppen. Det är omöjligt att vrida maskinen med rimlig kraft. Ingen del av maskinen kan göras för att böjas när den trycks, inte ens mycket tunna delar av fall som bas batterifacket med bort batteri eller ramen hos tangentbordet.

Visa


(Se stor bild)

Genom att trycka på baksidan av skärmen inte producerar någon porlande alls även om det gjorde sjunka några millimeter. Skärmen gör dock twist om ett hörn skjuts och det andra drog måttligt även om detta inte heller producera porlande på displayen. Däremot displayen verkar vara del mest utsatta för fysiska skador när de är öppna. När den är stängd displayen är fäst med två plastclips öppnas med en enda central release. När den är stängd displayen är väl fastsatta och väl skyddade mot vridning som är sårbar när den är öppen. Det finns ingen gångjärn wobble och motståndet mot öppning och stängning är lätt men tillräckligt för att hålla skärmen rör sig på egen hand.


(Se stor bild)

Placering av reglage, belysning och hamnar.

Fram:


(Se stor bild)

Framsidan av maskinen har 4 LED-lampor som visar (från vänster till höger) Trådlös status (blå), Power-lampan (grön), laddningslampan (orange) och hårddisk aktivitet (grön). Lysdioderna är märkta på handledsstödet och den främre delen av bildskärmens hölje möjliggör status fastställas med bildskärmen öppnas och stängs. Det finns 4 gummi rektanglar vid fronten vilket sannolikt täcker fallet skruvar även om detta inte har bekräftats.

Vänster:


(Se stor bild)

Den vänstra sidan rymmer den optiska enheten, en USB-port RJ11 modemport och eluttaget. Det är mycket praktiskt att ha enheten placerad på framsidan av maskinen i stället för tillbaka som det är mindre sannolikt att hindras här. Även utmatningsknappen är rätt på framsidan av vänster sida i räckhåll för långfingret. Det är i så räckhåll att enheten ibland ut av misstag. Via USB-porten är placerad mycket nära till enheten och stora USB-enheter, såsom EO-DO modem bilden kommer hindra utstötning. En USB-förlängare kan behöva användas i dessa fall. Eluttaget är belägen i ett utmärkt läge som gör det lätt att ansluta / koppla bort samtidigt som kabeln för att köra till baksidan av skrivbordet ur vägen. Men HP kunde ha gjort bättre och gav en rätvinklig eluttaget för att spara utrymme och skydda mot brott. Det är dags att bärbara datorer göra sig av med RJ11 modemport som gjordes med seriella och parallella år sedan.

Höger:


(Se stor bild)

På höger sida finns många portar (från framsidan till baksidan) IEEE 1394 mini-port, hörlursuttag, mikrofon, USB-port, VGA-ut och slutligen på baksidan av dockningsstationen porten. Dessa portar är väl anges och är mycket bekvämt för rätt hander är att sätta / ta bort enheter och kablar från den här sidan. På denna sida men stora USB-enheter kan förorena mikrofonuttaget och VGA ut på grund av närheten. Nedanför Dockningsstationskontakt är en värme vent som blåser varm luft på musen handen. Luften är inte mycket varmt och faktiskt hjälper till att hålla fingrarna varma i en luftkonditionerad kontor. Personer som använder en mus för det mesta funderar på att köpa denna laptop bör testa deras tolerans av varm luft blåser på sina händer innan du köper. Det tog faktiskt blivit ett problem efter timmar att skriva utomhus och var ganska störande. Jag kommer att behöva göra något för att avleda luften upp när den används i icke-luftkonditionerade utrymmen.

Tillbaka:


(Se stor bild)

Den maskinens baksida domineras av batteriet, med endast en RJ45 nätverksport på höger sida. Detta är det mest praktiska platsen för LAN-porten.

Botten:


(Se stor bild)

Tillgång till alla bärbara komponenter genom botten av fallet. Det finns luckor för Mini PCI-kortplats, upptagna av Intel Pro Wireless-kort, enkel minneskortplats, Bluetooth-modul och hårddisk. Ligger på framsidan av botten är den enda talaren. Driften av högtalaren i denna till synes konstig plats beskrivs senare. Den felande luft utloppsöppningen ses på den övre vänstra sidan av bilden.

Tangentbord:


(Se stor bild)

Denna klaviatur är mycket väl anges och väl konstruerade. Det finns ingen flex i tangentbordet oavsett hur hårt den pressas. Keys är grov och svart precis som fallet och har samma behaglig känsla på fingertopparna. Varje knapptryckning är säker och trygg möjliggör snabb touch typing. Även om det inte riktigt upp till utformningen av ThinkPad tangentbordet är det identiskt i kvalitet och användarvänlighet. Lätthet av nycklarna bestäms genom att knacka dem med en spik, ger finish och sval metallisk kontakt intrycket att även nycklarna är magnesiumlegering. Om detta är sant skulle detta vara mycket imponerande faktiskt eftersom även de legendariska IBM nycklarna är plast. Avsiktligt utformad eller inte, både den vita bokstäver och den blå funktionsknappen / numeriskt tangentbord bokstäver sticker ut, men otroligt aldrig samtidigt. Det verkar som HP har gjort bra användning av psykologi i valet av färger för tangentbordet bokstäver.


(Se stor bild)

Också på tangentbordet däck är en linje av blank svart plast strax ovanför tangentbordet. Detta är i själva verket en tryckkänslig remsa på som ligger omkopplaren för trådlöst på / av, ljudvolym och 2 snabbtangenter som kan programmeras av användaren. Införandet av denna touch-strip ger en nivå på unika till denna maskin samt erbjuder en bra punkt att skryta till ägare av mindre bärbara datorer. Det är mycket känslig och är mycket lätt att använda medan bakgrundsbelysningen på "knappar" ger feedback när man trycker och ser mycket high tech. Tyvärr det material som används för denna remsa är inte särskilt svårt och volymkontrollen plockar upp hårfina repor från fingertopparna mycket lätt som är synliga i en vinkel med reflekterat ljus.


(Se stor bild)

Batteri

Batteritiden på denna maskin är verkligen så fantastiskt som tillverkar fordran. Det är alltid bra att köra ner batteriet helt innan du ger det dess första laddning som det förlänger livslängden på batteriet. Det tog 3 timmar ½ att köra ner den avgift som den bärbara datorn kom med. Ganska frustrerande. Den andra avgiften tog 4 timmar 40 minuter att köra ner! Detta är fantastiskt med tanke på toppar batteritid först efter flera cykler.

Jämförelse med ThinkPad R31


(Se stor bild)

För dem som inte vet, är ThinkPad R31 en mycket liten maskin med en 13 tums XGA-skärm ännu NC-2400 gör att det ser ut som en jätte.

Utseende och känsla

Hela nedre fallet med nc-2400 liksom tangentbordet är svart med en uppruggad yta. Detta resulterar i dämpad styling av icke reflekterande matt svart idealisk för professionella miljöer. Dessutom ger den grova textur grepp för att bära så att detta ljus maskin säkert kan hållas utan att alltför mycket grepp tryck.

Displayen är dock vad jag bara kan beskriva som mörk träkol med inslag av blått. Den passerar som svart på tillfälliga observationer inomhus men verkligen ger den bärbara datorn ett elegant utseende när studeras noga. HP logotyper samtidigt som krom står inte ut utan lägger till en touch av klass till maskinen.

Utformningen av nc-2400 var uppenbarligen väl genomtänkt när det gäller utseende, hållbarhet och funktionalitet. Maskinens konstruktion är i linje med ThinkPad-eller ännu bättre. Jag är övertygad om att denna bärbara dator kommer att kunna motstå en hel del övergrepp. Den bärbara datorn är mycket lättare att det ser ut, och det ser verkligen små! Jag var ganska bekväm att hålla den med min vänstra hand när hon gick runt och skriva med höger.

När människor köper bärbara datorer, inte många människor att inse att ergonomi maskinen är avgörande för produktiviteten. Logiskt nyckel placering på tangentbordet och port placering på utsidan av den bärbara datorn går en lång väg för att öka effektiviteten. Spärr ett patent problem, ser jag inte varför alla inte emulera ThinkPad tangentbordslayout som det är utan tvekan den bästa tangentbordslayouten i branschen. Även om inte helt perfekt tangentbord för NC-2400 är så nära som det blir, de tjocka nycklar och resor ger självförtroende till stroke. Tangentbordet är helt enkelt en fröjd att använda, och medan människor blir förälskad i ThinkPad tangentbord direkt, det tar bara en timme eller 2 för att få samma känsla ur HP.

Visa

Om det var en nackdel för NC-2400 som kunde ha lätt korrigeras måste vara på skärmen. Samtidigt som det är en mycket bra skärm,, mycket bättre än de flesta var en av de nya hög kontrast skärmar med blank färg väntat på en sådan maskin. Som det visar sig, är skärmen ganska mycket kör på fabriken med mycket bred horisontell vy förmåga (verkade 180 grader), men sämre vertikal med en förändring av 10 grader orsakar märkbar färgförändring.

Skärmen är mycket ljus, vita ser mycket vitt men svarta kunde ha varit lite svartare. På den positiva sidan WXGA-upplösning är perfekt för en skärm av denna storlek skulle en högre och text blir ganska liten faktiskt. Det är värt att notera att tunna skärmen och black metal surround gör det ganska angenämt att stirra på under långa perioder skriva essäer eller surfar på nätet.

Inga döda pixlar observerades. Lätt läckage och bakgrundsbelysning ojämnheter var minimal och på grund av de dåliga vertikala vinklar var ingen betydelse.

Högtalare

På papperet ljudsystem med denna laptop verkar fruktansvärt består av en enda högtalare på undersidan av den bärbara datorn. Men i praktiken blev jag tagen av vad jag har hört! Volymen är tillräcklig när den bärbara datorn är på ett hårt underlag och det faktum att det bara finns en högtalare gör inte en bit av skillnad för dubbla högtalare på andra bärbara datorer. När man läser upp om varför det är så upptäckte jag att stereo fungerar bara om lyssnaren är närmare högtalaren än avståndet mellan högtalarna. Längre än så ljudet från båda högtalarna blanda och du hamnar med mono ändå! Tittar på en film i ett tyst rum eller lyssna på MP3-filer medan du arbetar fungerar welll, men som med de flesta bärbara datorer, något mer än så kräver att du få ström externa högtalare. Kvaliteten på ljudet testades med en 1000W Logitech Z-5500 surroundsystem och resultatet var mycket skarpa och balanserat utan distorsion även vid höga volymer.

Värme och buller

På grund av den låga strömförbrukningen denna laptop, är värme och buller hålls till ett minimum. Som tidigare nämnts varmluft ibland pumpar ut den högra sidan luftventil även om jag aldrig har faktiskt hört fläkten. Jag tenderar att använda NC-2400 utomhus mycket i 32 grader Celsius lufttemperaturer och har inte haft en överhettning problem. Endast två platser som blir varm på denna maskin är basen av skärmen där växelriktare för bakgrundsbelysning finns och det nedre högra hörnet runt kylfläkten.

Den optiska enheten är död tyst för det mesta, men inte ge ut den tillfälliga "surra" från tid till annan till exempel om datorn startas med en insatt skiva. Det är den absolut tystaste enheten jag någonsin använt dock. Det finns ingen annan bullerkälla på den här maskinen.

Trådlös

NC-2400 levereras med en Intel Pro Wireless b / g-kort. Detta är en av de bättre korten runt och faktiskt det visade som jag kunde plocka upp signalen på platser som anses döda punkter till de flesta bärbara datorer. Denna modell kom inte med Bluetooth-modul heller den möjlighet för mig. Emellertid kabelstammen och antennen är båda närvarande lämnar det upp till användaren att köpa modulen och installera det som inte verkar svårt att göra. Det finns ingen infraröd port på maskinen, vilket är lite synd, men jag antar att Bluetooth bör räcka för de flesta ändamål där IR skulle ha använts.

STÖD

Kundservice från individen jag köpt från var utmärkt. Han gav mig en 1 år tillbaka att basera garanti och erbjuder bytesmaskiner medan reparationer görs.

Processor och PRESTANDA

Min nc-2400 uppgraderades omedelbart vid ankomsten med 1 GB RAM och Microsoft Vista Ultimate. Windows XP verkade fungera bra för de 2 eller 3 minuter det var på innan du gör min uppgradering. Tack och lov kom det med absolut ingen svälla ware utom för Norton AntiVirus som vissa anser svälla ware. Men det kom med några cd-skivor antingen vilket är olyckligt. Jag förstår inte trenden där tillverkar spara ca 50c genom att inte ge dig systemet skivor och tuggar upp 5 eller så GB hårddiskutrymme.

Uppgradera till Vista producerade några problem med maskinvarukompatibilitet varav merparten lösas genom att ladda ner uppdaterade drivrutiner från HP: s webbplats. En fråga, som på locket stängs datorn skulle släcka ut och aldrig komma tillbaka på måste lösas genom att ändra locket nära åtgärder i effektinställningar från "ingenting" till "sova". Den enda enhet som fortfarande inte fungerar är fingeravtrycksläsaren, men maskinen fortfarande hänger ett par gånger då och då.

Generellt sett resultat är långsam men inte märkbart en fan så mycket långsammare än min 1,7 GHz Core Duo ThinkPad T61. Jag har inte installerat några spel på denna laptop och inte har för avsikt att. Spel kommer att spelas på företagets T601. Med en Intel grafikkort och en Core Solo processor ska spelare ser definitivt någon annanstans. Det faktum att nc-2400 levereras med en Core Solo är inte mycket av en nackdel om du inte vill köra processor intensiva uppgifter samtidigt. Det påverkar inte öppning av flera fönster. Till exempel prestanda kommer att sjunka om du försöker surfa på nätet samtidigt som rippa DVD .... oops jag menar "komprimera video" samtidigt. Om du vet att du kommer att behöva göra detta på regelbunden basis, så denna laptop rekommenderas inte. Men det är lätt att komma runt detta genom att schemalägga sådana "kompressioner" för natten när ägaren sover.

Marknaden för denna laptop som en ultraportabel, är uppenbarligen inte prestanda knarkare men människor som behöver bärbarhet och lång batteritid. Jag tycker om också kan tillfällen CPU mätaren bor på 100% för längre perioder och bara tomgång verkar konsumera en konstant 24%. En annan fördel med en låg effekt är att du kan använda det på ditt studentrum säng, en populär plats i collage, utan risk för att den överhettas och hängande som Dells gör.

Beräkning SuperPi till 2 miljoner platser tog 3 minuter 20 sekunder. Mycket dålig.

SuperPi:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
HP Compaq nc2400 (Core Solo processor U1400 1,2 GHz) 3m 20s
Dell Latitude D420 (Core Solo ULV 1.06GHz) 2m 11s
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
Dell Latitude D410 (2,00 GHz Pentium M) 1m 36s
Fujitsu LifeBook P7120 (1,2 GHz ULV Pentium M) 2m 32s
Lenovo ThinkPad X60s (1,66 GHz LV Core Duo) 1m 23s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s

PCMark 05 riktmärke gav en mycket dålig poäng 811.

PCMark05

Notebook PCMark05 Score
HP Compaq nc2400 (Core Solo processor U1400 1,2 GHz) 811 PCMarks
Toshiba Satellite U200 (1.73GHz Core Duo, Intel integrerad grafik) 3.113 PCMarks
Fujitsu LifeBook N6420 (2.00GHz Core 2 Duo, ATI X1600) 4.621 PCMarks
Fujitsu LifeBook N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600) 4.739 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks

 

HDTune resultat, en benchmark som testar hårddisk prestanda, är följande:


(Se stor bild)

Så det är en mycket dålig poäng igen, men inte i fönstret ser söt i Vista? : -)

SLUTSATS


NC-2400 är en lätt liten maskin gjord med fantastiska hantverk och precision. Det erbjuder utmärkt bärbarhet och unparalled fysisk hållbarhet, även staplade mot de legendariska ThinkPad som jag äger 2. Systemets prestanda var urusla. Råstyrka, medan (bara) tillräckligt för affärsprogram och hemunderhållning, spelare och andra tunga användare bör överväga en något större bärbar dator med en Core Duo eller Core 2 Duo-processor. Om du reser varje dag och behöver en liten varaktig bärbar dator, är detta en maskin som skall beaktas. Jag tvekar att kalla maskinen idealisk men eftersom det presterar mycket dåligt i alla avseenden. På grund av detta om du verkligen inte behöver den lilla storleken och vikten är denna laptop rekommenderas inte.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar