tisdag 20 mars 2007

Fujitsu LifeBook P7230 Recension

Fujitsu LifeBook P7230 Recension
av Andrew - 2007/03/20

Den Fujitsu LifeBook P7230 är en 10,6 "widescreen-skärm ultraportabel som rymmer en hel del i ett litet utrymme. Med en typisk vacker och blixtsnabba ljusstark Fujitsu CrystalView display och en inbyggd optisk enhet kan denna maskin fungerar som en trevlig lite underhållning samt arbete enhet när du är på språng. Med en låg spänning Core Solo-processor det är långt ifrån kraftfulla prestanda klokt, men det är ett kraftfullt verktyg för att göra arbetet på språng.


Det P7230 är en uppföljning av förra årets släppt LifeBook P7120. LIFEBOOK P7000-serien är känd och älskad av affärsmän som behöver ta sitt arbete med dem. Fujitsu har uppdaterat utseende med det senaste erbjudandet omfattade ett nytt operativsystem i form av Vista, uppdaterat processorn till en Core Solo och erbjuda en integrerad alternativ webbkamera. Vad förblir densamma är 10,6 "skärm formfaktor, integrerad multi-bay optiska enheten förvånansvärt användbar tangentbord tanke på den lilla storleken och kvaliteten bygga tillsammans med vackra utseende.


(Se stor bild)

Fujitsu P7230 Specifikationer över som:

  • Processor: Intel Core Solo U1400 (Ultra Low Voltage 1.20GHz)
  • Minne: 1,0 GB RAM (1-DIMM-plats, 2GB max)
  • Hårddisk: 60GB 4200rpm
  • Grafik: Intel GMA 940 (integrerad grafik)
  • Skärm: 10,6 "WXGA (1280 x 768) (Extern bildskärmar upp till 1600 x 1200)
  • Trådlöst: 802,11 a / b / g Wi-Fi (Intel 3945), Bluetooth
  • Storlek: 10,74 "(W) x 7,91" (D) x 1.07/1.18 "(h) (272,9 mm x 200,9 mm x 27.1/29.9 mm)
  • Vikt: 2,93 £ (1.33kg) (med optisk enhet och batteri i)
  • Fingeravtrycksläsare med valfri rulla förmåga
  • Batteri: 6-cells Li-Ion, tillval 6-cells modulfacksbatteri
  • Nätadapter: 60W

Designa och bygga

Fujitsu P7230 finns i antingen helt svart eller vitt, personligen gillar jag alla svarta utseende översyn modell som jag har. Mest för att jag tror att det gömmer smuts bättre och ser lite mer professionell, men jag gillar det faktum Fujitsu har möjlighet att välja uppenbarligen vi alla har våra skäl och preferenser när det gäller färgval.


Uppifrån LifeBook P7230 (se stor bild)

Utanför färg utseendet är stor. Medan det finns inget banbrytande när det gäller utseende, är designen ren och LED-lampor är trevliga och ljusa med inget ljus blödning pågår. Det finns inga skarpa kanter, det är krökt och jämnas i hörnen och har en något kantig och uppåt sluttande titta på baksidan.

Bygget är lovvärt, det är helt enkelt en mycket solid liten maskin utan böjning i fallet helst. Fallet materialet är en mag-legering konstruktion. Du kan trycka på ärendet att höra att det är ingen billig plast bygga.


Undersidan av LifeBook P7230 (se stor bild)

Skärmen har inte någon typ av låsmekanism, men förblir väl tillsluten ändå genom användning av ett gångjärn som har fått precis rätt mängd av täthet. Det finns absolut ingen vingla till skärmen när den är i öppet läge, men det är inte alltför svårt att få öppen från stängt läge.

En viktig sak att nämna om bygget är det faktum att detta är en sub-storlek anteckningsboken, och som sådan, är tangentbordet lite trånga och måste kompromissa för att passa alla nödvändiga knappar i. Den som köper den här bärbara datorn uppenbarligen söker bärbarhet över andra faktorer. I själva verket, jag skriver det här omdömet samtidigt på en flygning från London till New York och kunde inte vara lyckligare med hur lätt det är att bära och använda den här lilla killen i mycket trånga kvartalen en Virgin Atlantic Airlines Airbus A340-600 (det finns egentligen ingen benutrymme i ekonomi på detta flyg).


En storlek jämförelse av P7230 till andra objekt (se stor bild)

Det enda negativa om utseendet och bygga jag tycker är värt att nämna är att locket är ganska lätt scuffed - Jag rekommenderar att du använder en fiberduk för rengöring och en hylsa för att skydda. Det är inte blank som svarta MacBook locket, så det kommer inte att visa fet fingeravtryck, men det visar effekterna av att gnidas mot andra material såsom när den dras in och ut ur en påse.


Basen i P7230 är ungefär tjockleken av två CD-skivor (se stor bild)

Skärm

Det P7230 har en 10,6 "widescreen WXGA-skärm (1280 x 768). Skärmen är en blank och förbluffande ljusa. Jag tycker att med ljusstyrkan inställd på nivå sex av åtta finns gott ljusstyrka och åtta av åtta är bara flammande. Men jag föredrar mycket att ha möjlighet att veva ljusstyrkan hela vägen upp om jag vill. Om du är i bilen eller vissa utomhus situationer kan du se P7230 och se skärmen ganska bra när den är inställd på full ljusstyrka.


En mycket ljus och djärv färgade 10,6 "skärm! (Se stor bild)

Horisontella betraktningsvinklarna är bra medan vertikala vinklar är okej så långt som bärbara skärmar går. Om du lägger ljusstyrkan till högt du kan se mer från högre vinklar, som jag gör nu med P7230 sitter lågt på ett flygplan bricka. Det finns inga frågor om bakgrundsbelysning blödning, är belysningen extremt jämn över skärmen.

Det finns ett alternativ för den inbyggda 1,3 MP kamera för att vila på toppen mitt område på skärmen. Den specifika granskning enhet har jag inte har en kamera, det är bara en fylld i rymden. Fill-in är inte ful, men du kan säga något kan ha gått där.

Ingång och utgång, Knappar

Med tanke på den lilla storleken kan bara passa så mycket grejer i den här anteckningsboken, men det väsentliga finns där. Nedanför är en lista på vad du får:

  • 2 USB 2.0-portar (en på vänster, en till höger som är vertikalt orienterad)
  • IEEE 1394 (FireWire) (vänster sida)
  • PCMCIA Slot (vänster sida med låsknapp på framsidan)
  • Monitor Out-port (vänster sida)
  • Hörlurar och mikrofon uttag (vänster sida)
  • Strömuttag (höger sida)
  • Modemport (back-höger)
  • Ethernet LAN-port (bakre vänstra sida)
  • SD / MemoryStick / XD-kortplats (front side)
  • Fingeravtrycksläsare (nedan pekplatta)
  • 1.3MP webbkamera (tillval, upp på skärmen)


Framsidan (se stor bild)


Vänster sida (se stor bild)


Baksida (Visa större bild)


Höger sida (se stor bild)

Jag kan inte klaga på något när det gäller hamnarna, allt du behöver det för när du är på språng. När du är hemma eller på kontoret kan du använda dockningsstationen för några extra USB-portar och göra det snabbt och enkelt att ansluta till en bildskärm och externt tangentbord. Den dockning slot är på undersidan av den bärbara datorn.


Baksidan på dockningsstationen (se stor bild)


Uppifrån dockningsstationen (se stor bild)

Det P7230 har en uppsättning av 3-knapparna längst upp på tangentbordet. En är på strömbrytaren, upplyst av en sval LED blå bakgrundsbelysning. Bredvid det är en "ECO"-knappen, när du trycker här den bärbara datorn stänger den optiska enheten och vissa portar plus tonas skärmen för att ge dig den ultimata batteritid, men mindre nytta uppenbarligen. Slutligen i toppen är en "A"-knappen, som standard öppnar Utforskaren, men du kan ändra beteendet hos knappen använder ett program Fujitsu erbjuder.

Högst upp till vänster sida av tangentbordet är en hårdvara för att slå av den trådlösa radion på eller av. På framsidan finns ett skjutreglage knapp som används för att mata ut enheten i PCMCIA-kortplatsen.

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordet på P7230 är uppenbarligen inte full storlek, det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme. Nycklarna är mindre än en genomsnittlig tangentbord, så det tar ungefär en dag att vänja sig vid kortare fingret når du behöver. Men när du är van att använda mindre tangentbord är det bra att använda och en mycket solid tangentbord. Det finns ingen flex som helst och nyckeln resor är stor.


Fujitsu P7230 tangentbord vy (Visa större bild)

T.ex den PgUp, PgDn, Hem och nycklar End kräver användning av piltangenterna med Fn-knappen. Detta är irriterande och något som kommer att sakta ner dig om du använder dessa nycklar mycket. Men åtminstone på Enter och Shift-tangenterna är bara om full storlek, så det är en positiv.

Ett klagomål om tangentbordet jag sett tidigare är att nycklarna blir smutsiga lätt. Jag ser redan samma problem med P7230. "Q"-tangenten bokstäver är mycket mer vitt än det mer vanligt förekommande "E"-knappen där du kan se den vita bokstäver redan plocka upp mer smuts med min begränsade användning. Det är typ av brutto att se vita bokstäver blir mer av en brun smuts färg.

Pekplattan är liten men riktigt användbar och har god respons. Den har en strukturerad känsla som är stor. Musknapparna är små och styva, jag tror Fujitsu kunde ha gjort bättre här. En trevlig extra funktion är att det finns en fingeravtrycksläsare för säkerhet och det kan även användas för att bläddra.

Ljud

Det finns två talare på P7230, placerad på varje övre sidan av tangentbordet området. Som man kan förvänta, är ljudkvaliteten dålig och volymen är låg i dessa högtalare. De kommer att arbeta i en nypa för att lyssna på musik eller se en film, men hörlurar eller ett par resor talare kommer att bli bättre om du verkligen vill ljudkvalitet på resande fot. Hörlursuttaget sitter på vänster sida, vilket jag tycker är den bästa placeringen, det är bättre än fronten där många tillverkare verkar tro är helt plötsligt bättre (en mycket irriterande plats när du vill koppla in externa högtalare).

Värme och buller

Först för de goda nyheterna. Ofta med ultraportabla bärbara datorer som du hittar de får mycket varmt bara för att du har så mycket möjlighet till ett litet utrymme, vilket gör det svårt att svalna. Vissa ultrabärbara försöker använda fläktlös passiv kylning som ibland fungerar och ibland inte. Den P7230 använder en fläkt på vänster sida och en värme vent på botten för att hålla saker cool. Och det gör hålla sval. Jag har haft några problem med P7230 överhettning eller ens få mer än lite varm. Även undersidan blir aldrig mer än warmish, och det finns känt stoppning där för att göra saker mer bekväm om du använder detta i knät.

Nu till de dåliga nyheterna. Om du är i ett tyst rum denna fläkt kommer att få uppmärksamhet, det är inte tyst och måste hela tiden arbeta för att hålla den bärbara datorn sval. Strax efter uppstart det sparkar i och aldrig riktigt tycks stänga om den bärbara datorn är i bruk. Jag skulle inte rekommendera att använda den här bärbara datorn i en föreläsningssal, får du definitivt ser ut från människor runt omkring dig. Om du är i ett rum med andra omgivande buller men kommer fläktljud inte vara en stor sak eller ens märkbar.

Gör ditt val, skulle du hellre ha en cool bärbar dator med en konstant fläktljud eller en varm bärbar dator med lite fläkt åtgärder. I det här fallet har du den förra.

Processor och prestanda

När man talar om utförandet av en ultraportabel du alltid komma ihåg slutmålet av formgivare är att skapa en maskin som är tillräckligt är utformade för att köra programvara som behövs, men ändå tillräckligt enligt drivna nog för att ge lång batteritid och hålla saker cool. Det är en tuff balansgång.

Som sagt, P7230 definitivt kan kallas trög i form av prestanda på grund av Core Solo 1.2GHz Ultra Low Voltage-processor och långsam 1,8 "4200rpm hårddisk. Windows Vista Business kan också vara medskyldiga, blir 1 GB minne ombord uppslukad av OS skulle 2GB RAM (max tillåten) hjälp med prestanda. Starta upp tid är plågsamt långsam (2 minuter eller mer) och multi-tasking rekommenderas inte - stick att göra en sak i taget annars saker verkligen kan mosse ner. När systemet har att läsa eller skriva till hårddisken mycket inom ett program som du kan hamna tråkigt tummarna lite.


Ja, Aero arbetar på P7230 (se stor bild)

Men om du använder P7230 för typiska affärsfunktioner som att använda Word, e-post, webbsurfning eller chatta så prestandan är bara bra. Du behöver inte en 2,0 GHz Core 2 Duo för att göra dessa saker. Aero i Windows Vista fungerar alldeles utmärkt, allt som oroa sig för om Aero skulle fungera på låga maskiner end prestanda verkar ha varit oro för ingenting.

Batteri

Den medföljande batteriet är ett 6-cells sort och i allmänhet användning med trådlöst på och gör Office relaterat arbete eller surfning med skärmens ljusstyrka vid 6 av 8 fick jag ca 3,5 - 4 timmar i livet. Jag använde också den bärbara datorn med tillvalet batteriet i flera bay och uppnådde hela dagen prestanda 8 timmar. Det överlevde användningen jag gav en timme under dagen och sedan 6 timmar på en flygning. Imponerande, och mycket trevlig.


Nätadaptern är ungefär lika tjock som den bärbara datorn själv (se stor bild)

Prestanda:

SuperPi:

Super Pi testar hastigheten på processorn genom att tvinga den att beräkna Pi till 2 miljoner siffrorna i noggrannhet:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Fujitsu LifeBook P7230 (Core Solo processor U1400, 1.20GHz) 2m 07s
Dell Latitude D420 (Core Solo ULV 1.06GHz) 2m 11s
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
Dell Latitude D410 (2,00 GHz Pentium M) 1m 36s
Fujitsu LifeBook P7120 (1,2 GHz ULV Pentium M) 2m 32s
Lenovo ThinkPad X60s (1,66 GHz LV Core Duo) 1m 23s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s

PCMark05

PCMark05 mäter systemets totala prestanda:

Notebook PCMark05 Score
Fujitsu LifeBook P7230 (Core Solo processor U1400, 1.20GHz, Integrerad grafik) 1.152 PCMarks
Toshiba Satellite U200 (1.73GHz Core Duo, Intel integrerad grafik) 3.113 PCMarks
Fujitsu LifeBook N6420 (2.00GHz Core 2 Duo, ATI X1600) 4.621 PCMarks
Fujitsu LifeBook N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600) 4.739 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks

 

Nedan är Windows-index värdering:


(Se stor bild)

HDTune

Du kan se från HDTune riktmärke som testar hårddisken prestanda som den här enheten är ganska långsam:


(Se stor bild)

Programvara

Den P7320 levereras med Windows Vista, det finns inget alternativ för Windows XP för alla er som vill hålla fast vid den beprövade och välbekanta Windows OS. Fujitsu gör ett bra jobb att inkludera alla återställa och driva backup diskar som är bra, de flesta tillverkare för länge sedan slutat att leverera sådana skivor.

Den förinstallerade programvaran är något mindre än en vanlig konsument bärbar dator, men det finns fortfarande några där du kan hitta irriterande och helst inte ha. Här är en lista över alla förinstallerade program: Adobe Reader, CyberLink PowerDVD, CyberLink PowerProducer (på vissa modeller), Roxio Easy Media Creator (på vissa modeller), Evernote, Fujitsu Driver Update Utility, Fujitsu HotKey, Google Desktop, Google verktyg Bar, LifeBook Application Panel, Microsoft Works 8,5 Trial Edition (på vissa modeller), OmniPass fingeravtrycksigenkänning Utility Symantec Norton Internet Security 2007 (90 dagars gratis testversion)

Totalt det är inte en dålig lista och det finns inte så mycket bloatware, absolut inte hälften så mycket som HP och Dell börjar du med.

Multi-Bay optisk enhet

Den goda nyheten är att P7230 levereras med en optisk enhet, något offras ofta i en anteckningsbok av denna storlek. Om du vill titta på en DVD på resande fot är det lätt att göra och du kan givetvis få en brännare så att du kan spela in data på resande fot också. Personligen hatar jag verkligen inte ha en inbyggd optisk enhet, man vet aldrig när du kan behöva en.

Så vad händer om du inte vill den optiska enheten ibland och bara vill lägre vikt? Inga problem, du kan ta bort den optiska enheten och sätta en plast bit där i vikt sparare. Det är enkelt att ta bort enheten med en frigöringsknapp. Dessutom, om du verkligen behöver lång batteritid kan du byta ut den optiska enheten för ett sekundärt batteri. Visst det tillför lite vikt, men det kommer att ge dig 7 till 8 timmars total batteritid - fantastiska för de långa flygningar eller hela dagen arbete på språng.

Slutsats


Jag har verkligen haft hjälp av P7230 för sitt verkliga syfte - är en stor anteckningsbok att kasta i väskan när du är på språng och enkelt kan använda i trånga utrymmen. Jag använde det samtidigt en redogörelse för Tyskland som heter CeBIT och det var lätt att dra P7230 ut och håll den med ena handen medan du skriver med den andra för att snabbt kontrollera e-post eller webben. Prova att göra det med något större än en 14 "skärm anteckningsbok. Du behöver inte offra mycket med små heller får du fortfarande en optisk enhet och ett bra urval av hamnar. Visst tangentbordet är mindre och skärmen passar inte lika mycket som en större, men alla köper P7230 inser att.

De verkliga standout funktioner i anteckningsboken är awesome skärmen, snyggt utseende, utmärkt bygga, superb port funktioner urval för storlek, bra batteritid och multi-bay optiska enhet som ingår i ett sådant litet paket. De nackdelar med det bärbara skulle vara bullriga och ständigt kör fläkt, långsam prestanda och under-tangentbord (som inte kan hjälpas med tanke på storleken). Jag vill också Fujitsu hade gett användarna möjlighet att integrerade WWAN för tillgång till internet överallt, men åtminstone det finns en PCMCIA-kortplats så att du kan använda ett kort för det.

Fujitsu LifeBook P7230 är verkligen rekommenderas för de människor som behöver en liten anteckningsbok för på språng. Det är en stor liten maskin, oavsett om du vill ha det som ett affärsverktyg eller spinning en DVD för att titta på språng.

Fördelar

  • Optisk enhet ingår i denna storlek anteckningsboken är fantastiskt
  • Fantastisk skärm, mycket ljus och bara utmärkt färgdjup
  • Bra val av portar för en sådan liten storlek anteckningsbok
  • Låg vikt, ca £ 3
  • Bra batteritid, särskilt med tillval batteriet i flera fack
  • Fast bygga och utseende

Nackdelar

  • Fan är ganska högt och går ständigt
  • Tangenterna plocka upp smuts lätt, bokstäver missfärgas
  • Locket har en tendens att visa skrapmärken
  • Långsam prestanda på grund av processorn, hårddisken och resurs hungriga Vista
  • Ingen integrerad WWAN (cellulär kommunikation) alternativet


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar