torsdag 8 februari 2007

Asus Asmobile Z84Jp recension

Asus Asmobile Z84Jp recension
av Charles P. Jefferies - 2007/02/08

av Charles P. Jefferies

Översikt och introduktion


Asus Z84Jp anteckningsbok (se stor bild)

Asus Z84Jp är en 17 "stationär dator bärbara avsedd för multimedia entusiaster och hemanvändare som vill ha en stor skärm, kraftfull prestanda och måttliga kapacitet spel. Den Z84Jp det senaste inom mobila datorer, inklusive Intel Centrino Duo Mobile Technology.

Vårt test enheten är konfigurerad enligt följande:

  • 17 "WSXGA +" Color Shine "skärm
  • Intel Centrino Duo Mobile Technology
  • Intel Core 2 Duo T7400 (2.16GHz/667MHz FSB/4MB L2)
  • Intel 945PM chipset
  • Intel 3945ABG trådlös LAN
  • Nvidia GeForce Go7600 med 512 dedikerade RAM
  • Windows XP Professional - Windows Vista Ready
  • 2GB DDR2-667 RAM
  • 160GB 5400RPM SATA Hitachi-hårddisk
  • Inbyggd Bluetooth v2.0 + EDR-modul
  • Inbyggd 2MP webbkamera
  • 4 högtalare + inbyggd subwoofer
  • 9-cells batteri (producerande enheter kommer att ha 6-cells batteri (se avsnitt batteritid för ytterligare information)
  • Mått:
    • £ 8,8 w / 6-cellsbatteri
    • 15,5 x 11,3 x 1,4 ~ 1,7 inches

Asus prissatt vår bärbara på $ 1.900 dollar, vilket är en berättigad och konkurrenskraftigt pris enligt min mening för dessa specifikationer jämfört med andra bärbara datorer i sin prisklass Den Z84Jp är avsedd att säljas som en barebone anteckningsbok, vilket innebär att chassit endast -. Slutet Användaren lägger komponenter. Det är dock säljs som en delvis komplett eller komplett system av många online-återförsäljare.

Bygga & Design


(Se stor bild)

Asus Z84Jp består av helt en färg - svart. Det är svart på botten, sidor, topp, inuti, runt tangentbordet - du får idén. Det finns inga variationer. Ytstrukturen gör förändringar, dock. Den övre 5/6 på locket är glänsande, liksom palmrests. Botten 1/6 av locket och området kring tangentbordet är horisontellt fodrad plast, som är en intressant design val, jag har inte sett något liknande på andra bärbara datorer. Det ger en touch av unikhet.


(Se stor bild)

Låt oss prata en stund om blank yta. Den Z84Jp är Asus 'första barebone för att presentera den nya IMD (In-mögel Dekoration) panel finish. Finishen ser ut som det är strukturerad något under glänsande päls sedd på nära håll, och det glänser något. IMD finishen gör Z84Jp ser aerodynamiska och lägger flare. Även om jag kommer att erkänna den nya finishen Ger Z84Jp ett elegant utseende, är hållbarhet äventyras och det plockar upp damm och fingeravtryck för lätt. Ägare av denna bärbara dator kommer att vilja ha en mikrofiberduk till hands, liksom en mjuk hylsa och / eller väska för att skydda ytan. Så länge den glansiga yta inte utsätts för några grova föremål, bör det finnas inga bekymmer.

När det gäller byggkvalitet går, är Z84Jp ganska fast, och är bättre byggd än en vanlig konventionell bärbar dator med en märkbar mängd. Vad jag menar när jag säger "bättre byggd" är att Z84Jp känns mer solid än en typisk konsument-grade anteckningsbok från en mainstream tillverkare - det är konstruerat på ett sådant sätt att det känns som en solid bit och reagerar som en sådan. När plockas upp, gör att Z84Jp inga knarrande ljud, inte heller känns som det finns några delar / paneler som är svagare än andra. De palmrests och området runt tangentbordet känns fast, hårt tryck kommer att ge en viss böjning men i stort sett finns det ingen och vid normal användning Flex är obefintlig. Chassit i sig visade sig vara oflexibel och fast som en styrelse när jag försökte böja det. Jag är imponerad av att bygga kvalitet, även plasten i sig inte har högsta kvalitet känner till den. Inte få mig fel - det är starkt och ganska tjock, men känslan är inte helt top notch i min mening. Också notera att Z84Jp är konstruerad helt i plast - ingen aluminium eller andra legeringar. Detta är inte en negativ i min åsikt och förmodligen gjort som en kostnadsreduktion åtgärd.


(Se stor bild)

Displayen är uppbyggd robust och är en annan komponent som skiljer denna Asus bortsett från en mainstream anteckningsbok. Det gör flex när vridna, men med tanke på den här bärbara datorn har en 17 "skärm, är det både normalt och oundvikliga. Den flex är minimal. När du trycker in på displayen bakifrån, inga ringar på skärmen. Bildskärmsgångjärnen är säkert förankrade i chassit - det finns tre av dem, i stället för de vanliga två. Detta visar extra uppmärksamhet på detaljer och är ett bevis på Asus byggkvalitet.

Nu ska vi diskutera den fysiska utformningen av Z84Jp. Som kan sannolikt härledas från bilderna ser Asus Z84Jp ganska vanliga, och det är. Det är inte enastående på något särskilt sätt och det verkar inte mig som om konstruktörerna av den bärbara datorn gjorde ett försök att göra det så. Eftersom hela anteckningsboken är svart, är det svårt att plocka ut någon design detaljer om den visas på nära håll. Designen är enkel och fyrkantig. Om det är ett plus sida till den generiska utformningen, skulle det vara att det förmodligen hjälper till att hålla kostnaderna nere och att det inte försöker se cool och misslyckas. Asus spelade det säkert.

Totalt sett är Z84Jp väl konstruerat och har sin egen ur byggkvalitet synpunkt, men har en generisk utformning. Det ser tilltalande för slutanvändaren eftersom små detaljer enda märkbara på nära håll, men andra människor skonade passerar blickar, kommer det inte att kräva mer än så.

Skärm


(Se stor bild)

Den Z84Jp har en stor 17 "skärm med en WSXGA + (1680x1050 pixlar) upplösning och en" Color Shine "glänsande beläggning. Hur ser det ut? Enkelt uttryckt är det underbara. Den har mer än tillräckligt ljusstyrka för alla uppgifter, det ännu ser tydligt lyser i solljus rum. Det är inte för ljust - Jag var inte kisa eller avskärmning mina ögon. Displayen har 15 ljusstyrka, den lägsta stängs skärmen av. Jag hittade 7/15 och upp för att kunna användas under dagtid, och ännu lägre de är bra i mörkare rum.

Kontrast är lika bra som ljusstyrka - svarta är djupa och vitt är vitt och inte tonade. Denna display lider inte av en gnistrande effekt som vissa bärbara datorer gör. Färger flyter bokstavligen ur denna skärmen och högupplösta bilder och video ser fantastisk.

Betraktningsvinklarna är utmärkta, bilder inte snedvrids uppifrån eller åt sidan, sett underifrån, inte bildskärmen mörkare som de flesta skärmar, men färgerna hålls i stort sett intakt.


Betraktningsvinklar från ovan (se stor bild)


Betraktningsvinklar från sidan (se stor bild)

Alla jag visade denna laptop till kommenterat hur trevligt skärmen var. Displayen är en bestämd försäljningsargument i min mening och är verkligen en viktig försäljningsargument för den här bärbara datorn.

Ovanför skärmen ligger en 2,0 megapixel inbyggd webbkamera. Det ger utmärkt bildkvalitet och vätska frame rates. Det finns en inbyggd mikrofon intill det, vilket gör Z84Jp en lämplig videokonferenser plattform.

Högtalare

Det Z84Jp primära roll är att ge underhållning, och vad skulle underhållning vara utan bra ljud? Asus har inte snåla på ljudet i denna bärbara dator - de sätter i fyra högtalare och en subwoofer - det är 4,1 virtuellt surroundljud. Från spel, till musik, till filmer, ljudkvaliteten och loudness är fenomenal. Jag har aldrig hört starkare högtalarna på en bärbar dator. Stående framför denna bärbara dator med högtalarna på full får dig att vilja ta ett steg tillbaka för örat skull. Jag skulle vara villig att satsa att jag kunde ta den här anteckningsboken på en fest och använda den som ljudsystem. Även vid 85% volym är ljudet inte snedvrids, och subwoofern, vara så liten som den är, ger tillräckligt med bas för att vibrera den omgivande ytan som den bärbara datorn sitter på. Hela installationen är ganska imponerande i min mening. Tro det eller ej, måste jag säga att jag anser att ljudsystemet är en betydande faktor i att köpa den här anteckningsboken. Det är så bra. Nu, kom ihåg att detta är en bärbar dator trots allt, och externa högtalare kommer lätt överträffa dessa. Men för underhållning i farten? Det blir inte bättre än så här.

Processor och prestanda

Med en topp-hylla Intel Core 2 Duo-processor, jag hade höga förväntningar på Z84Jp totala systemets prestanda. Jag testade den här bärbara datorn med både Microsoft Windows XP Professional SP2 och Windows Vista Ultimate. Alla riktmärken gjordes under Windows XP om inget annat anges.

Testa anteckningar: Hårddisk var helt defragmenteras före benchmark-tester, bilder per sekund (fps) bestämdes utifrån den inbyggda benchmarking verktyg i FRAPS, riktmärken kördes minst två gånger för att säkerställa repeterbara resultat, minimal bakgrundsprocesser kördes medan benchmarking, video används drivrutiner: XP - 86,47 (jag kunde inte installera andra videodrivrutinerna - systemet skulle inte känna igen dem), Vista - 97,52, alla riktmärken utförs med klockor standard video av 350MHz: 350MHz kärna: minne.

Allmän systemprestanda

Super Pi Jämförelse resultat

Super Pi tvingar processorn att beräkna Pi till 2 miljoner siffrorna i precision och ger en uppfattning om processorns hastighet och prestanda:

Notebook Tid
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo) 0m 58s
Fujitsu LifeBook A6010 (1,66 GHz Core 2 Duo) 1m 22s
LG S1 (2,16 GHz Core Duo) 1m 11s
Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo) 1m 16s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Toshiba Satellite M100 (2.00GHz Core Duo) 1m 18s
Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo) 1m 29s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s

HDTune Hårddisk Benchmark


(Se stor bild)

Windows Vista-upplevelsen Resultat

Vista har en inbyggd poängsystem för att ange hur väl datorn körs OS, gjorde Z84Jp väl:

PCMark05 System resultat Jämförelse

PCMark05 testar systemets prestanda som helhet nedan har vi spelat in PCMark05 när man kör både XP och Vista:

Notebook PCMark05 Score
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600, Windows XP) 4.739 PCMarks
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600, Windows Vista) 4.822 PCMarks
HP dv6000t (2,0 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7400) 4.124 PCMarks
Fujitsu LifeBook A6010 (1,66 GHz Core 2 Duo, Intel GMA 950) 2.994 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Sony VAIO FE590 (1,83 GHz Core Duo, Nvidia Go 7400) 3.427 PCMarks

Allmän 3D-prestanda

Nedan är de 3DMark05 och 3DMark06 poäng på Z84Jp uppnåtts under både Windows XP och Vista:

3DMark05 Windows XP

3DMark05 Windows Vista

3DMark06 Windows XP

3DMark06 Windows Vista

Jämförelse resultat 3DMark05

Notebook 3D Mark 05 Resultat
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600, Windows XP) 3.107 3D Marks
Asus Z84Jp (2,16 GHz Core 2 Duo, Nvidia Go 7600, Windows Vista) 2.823 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3DMarks
Alienware Aurora M-7700 (AMD Dual Core FX-60, ATI X1600 256MB) 7.078 3D Marks
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.092 3D Marks
Asus V6Va (2,13 GHz Pentium M, ATI X700 128 MB) 2.530 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks
HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M, ATI X700 128MB) 2.536 3D Marks
Dell XPS M1210 (2,16 GHz Core Duo, nVidia Go 7400 256MB) 2.090 3D Marks

Nedan finns en tabell som jämför hur Z84Jp benchmark resultat jämfört i Vista jämfört med XP:

Benchmark Windows XP Windows Vista Prestanda skillnad med Vista
PCMark05 4739 4822 1,72%
3DMark05 3107 2823 -9,14%
3DMark06 1670 1628 -2,51%

 

Spelprestanda

Star Wars: Battlefront II

  • Upplösning: 1680x1050
  • Allmänna inställningar: Alla högsta
  • Bloom: AV
  • AA: AV
Nivå Genomsnittlig FPS (XP) Genomsnittlig FPS (Vista) Prestanda skillnad med Vista
Jabba palats 45 37 -17,78%
Death Star 39 34 -12,82%
Tantive IV 53 46 -13,21%
Kamino 42 35 -16,67%
GENOMSNITTLIG 44,75 38 -15,08%

 

Counter-Strike: Source Test

  • Upplösning: 1680x1050
  • Allmänna inställningar: Alla högsta
  • Färgkorrigering: OFF
  • HDR: AV

Inställningar -

AA / AF

Genomsnittlig FPS (XP) Genomsnittlig FPS (Vista) Prestanda skillnad med Vista
Inga 54,30 52,82 -2,73%
0x/8x 49,90 48,71 -2,38%
2x/8x 38,73 26,01 -32,84%
4x/8x 34,37 15,57 -54,70%
GENOMSNITTLIG 44,33 35,78 -19,29%

 

NVIDIA GeForce Go7600 512MB är en respektabel kort åtminstone. Det kunde köra alla spel jag testat på 1680x1050 med höga inställningar utan kantutjämning. Nyare spel som FEAR kommer inte att spelas på den ursprungliga upplösningen av Z84Jp, men det är ingen tvekan denna bärbara dator kan köra någon av de senaste spelen utan problem till reducerat upplösningar.

Dock är min ta inte helt positiv. Även utförandet av Go7600 är tillfredsställande, gör det inte Z84Jp en gaming anteckningsboken. Varför inte? Helt enkelt för att det är utklassade. Det finns ingenting i denna bärbara dator komponent-vis som inte kunde arbeta i en 15,4 ". Hade Z84Jp varit en 15,4 "notebook, skulle jag ha kallat det en gaming anteckningsboken för då skulle erbjuda den bästa tillgängliga prestanda i denna storleksordning. Det Z84Jp är en 17 "notebook dock och Go7600 inte hålla ett ljus till den översta änden Nvidia GeForce Go7900 och ATI Mobility Radeon X1800-serien kort tillgängliga i konkurrerande 17" bärbara datorer med liknande prislappar. Asus Z84Jp är en multimedia-centrerad anteckningsbok med måttliga spel kapacitet. Den är utformad för att användaren vill göra multimedia med spel som en andra eller tredje prioritet. Spel är inte dess starka sida, men det är mer än kapabla att spela spel som jag visade ovan.

I Windows Vista, var systemets prestanda allmänhet liknande, vilket framgår av PCMark05. Syntetisk 3DMark benchmarking visade en märkbar 9,14% prestanda minskning 3DMark05, men mer moderna 3DMark06 visade endast en mindre prestanda hit på 2,51%. Faktiskt spelande var en annan historia, dock. I Star Wars: Battlefront II, även om spelet var spelbart under Vista, vacklade den på kanten av att ospelbar på samma upplösning som var mer än spelbara i Windows XP. Jag såg en genomsnittlig prestanda minskning på cirka 15%. Counter-Strike: Source förvärrar frågor, under Vista, det var en enorm prestation hit när kantutjämning applicerades, men utan det var resultatet hit osynlig. Spela Counter-Strike: Source med kantutjämning under antingen operativsystemet är inte roligt, eftersom FPS doppa för låg för ofta. Utan det men, det finns inga spelbarhet frågor.

Som förare förbättras, förväntar prestanda mellan XP och Vista för att begränsa, men vid tidpunkten för denna översyn är spel på Vista uppenbarligen inte fulländat. Jag tror inte att minskad spelprestanda bör hindra användare från att migrera till Vista dock. Chansen är stor att om ett spel är spelbara under XP, kommer det att spelas under Vista, även om jag gör inga garantier och alltid göra din forskning i förväg.

Visa Sidan 2 >> (Heat & Buller, Tangentbord och pekplatta, ingång och utgångar, trådlöst, Batteri, Windows Vista Experience, Slutsats)



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar