onsdag 13 april 2005

Toshiba Tecra A4 Review (pics, specifikationer)

Toshiba Tecra A4 Review (pics, specifikationer)
av Fer - 2005/04/13

av Fernando Milesi, Storbritannien

Inledning och köpupplevelse

Mitt mål här är att ge en balanserad översyn av Toshiba Tecra A4 bärbar dator. Men hur en startar en normal balanserad översyn när, efter nästan två månaders forskning, frågar, läsa och jämföra de många alternativ som finns får du äntligen en bärbar dator som är annorlunda än vad tillverkaren sagt att du skulle köpa? Och jag talar inte om vad någon på ett hushållsmaskiner butik berättade om en billig no-märket dator, jag talar om vad som publiceras på den officiella Toshibas Sverige webbplats för helt nya affärsorienterade Toshiba Tecra A4 (PTA40E- 01600VEN), kostar det cirka 1000 ($ 1850).

Det fanns tre stora spec objekt på Toshibas webbplats som inte motsvarar vad jag faktiskt fick:

  • Toshibas webbplats sade A4 har en 15,4 "TFT WXGA TruBrite-skärm, produkten jag fick var inte en TruBrite förbättrad skärm.
  • Toshibas webbplats sade A4 har ett ATI Mobility Radeon X300 PCI Express w/64MB, produkten jag fick hade X300 w/128MB.
  • Toshibas webbplats sade A4 har en ExpressCard-kortplats finns det ingen ExpressCard-kortplats på A4.

Min kontakt på Toshiba sagt dessa spec skillnaderna var bara en serie olyckliga kommunikation misstag, men var inte avsedda att vilseleda eller lura någon. Om ett företag bestämmer sig för att marknadsföra och sälja något utan att ha det eller ens veta hur det kommer att bli, eller inte tar hand att ge tillräckligt specifikationer, då är det inte bara slump som orsakar misstag. Så jag antar att du kan kalla det falsk marknadsföring, genom avsikt eller av oaktsamhet. Återförsäljare och hänvisa dig till Toshibas webbplats för detaljerade specifikationer, och du lita på att detta är den mest kompletta, säker och uppdaterad ställe att leta efter dem. Men Toshibas handbok säger "Kontakta din återförsäljare [...]. De är dina bästa källorna för aktuell information och stöd", så du kan se att det finns en paradox här, även om de inte med tanke på att Toshiba också säljer direkt. När man försöker få de verkliga specifikationer för A4, kände jag mig som en hund gör cirklar försöker bita svansen.

Många av de viktigaste fel i specifikationerna har korrigerats eller tagits bort på webbplatsen vid det här laget, men du kan fortfarande hitta flera misstag och skillnader mellan PDF broschyrer, produktspecifikationer webbsida och klistermärken och manualer på maskinen. Problemet är att om du inte kan lita på vad det publiceras på Toshibas webbplats, är du fortfarande beredda att betala en massa pengar genom att beställa via telefon och tro blint att vissa "Joe" eller "Rabindra? (Som kanske försöker svara dig genom att titta på Toshibas webbplats ... Åh, kära! En annan paradox!). Folket kan vara till stor hjälp, eftersom de har varit med mig, men det finns inte mycket att de kan göra för att svara för detta. I själva verket kan du inte att få skriftlig detaljerad produktinformation från denna modell någon annanstans än i denna webbplats även efter att du köpt den bärbara datorn (inte i rutan, inte i manualen, inte i en pdf-fil, inte i en ökad enda papper) och även allmänna specifikationer är ibland motstridiga eller helt enkelt fel. Du kommer inte att tolerera mannen i din lokala matvaror lagra säger att du köper äpplen och sätta apelsiner i väskan (avsiktligt eller för att han inte vet vad han säljer), så jag tror att Toshiba Storbritannien bör ta mer vård när sälja saker på mer än tusen pounds. Särskilt (men inte enbart) när de försöker hålla ett stort varumärke i en mycket konkurrensutsatt marknad för affärsinriktade högteknologiska produkter.

Så jag kommer att försöka göra denna översyn av Tecra A4 så objektiv som jag kan (detta anständig maskin inte förtjänar att fördömas på förhand för denna röriga marknadsföring), men jag tror du bör vara medveten om denna händelse (mer information nedan) , både för att läsa mina åsikter i ett sådant perspektiv, och att börja undra hur förberedd du är att investera din tid eller pengar, eller båda, i Toshiba.

Orsaker till att köpa, alternativ och köpbeslut

Tecra A4 var min första bärbara dator köp (även om inte den första jag använde), främst på grund av att priserna på bärbara datorer alltid gjort mig luta mot att köpa en stationär dator. Jag letade efter en välbyggd bärbar dator som kan pågå 3-5 år, eftersom jag inte har möjlighet att byta dem varje år eller två, jag är den typen som föredrar att investera lite mer i dag och amortera den genom år, även när jag inte kunde spendera mycket mer än 1000. Eftersom mitt skrivbord är ganska gamla (jag byggde det 1999) och det finns två personer som delar det på daglig basis, var jag intresserad av en desktop-ersättare stil bärbara klarar samma uppgifter som våran dator men inte en sådan mammut att Vi kan inte resa med det. Det innebar att köpa en ganska ny laptop (så att den inte kommer att föråldrade alltför snart) med en stor och tydlig skärm (för att använda det många timmar per dag), massor av minne (eller uppgraderas för framtida programvarukrav), en CD-brännare och en blygsam dedikerat grafikkort. Och en mycket viktig punkt var garantin och global service och support för den bärbara datorn som jag kommer att flytta från landet för köpet till en plats där företag inte är så benägna att erbjuda bra (eller någon) stöd. Jag ville vara säker på att jag inte fastnar med möjlighet att betala en förmögenhet för reparation eller har en finare ny leksak för barnen om den bärbara datorn skulle gå sönder.

Efter ber, läsa och jämföra, övertygade jag snart mig själv att leta efter en bärbar dator med följande funktioner:

  • en Pentium M (sorry AMD att lämna dig för första gången någonsin, jag kan inte vänta på ditt nästa drag)
  • en mycket bra 15,4 "widescreen
  • minst 512GB RAM
  • en 40 GB hårddisk
  • affärsmodell serien bärbara datorer för deras generellt bättre byggkvalitet, hållbarhet och garantier
  • globalt stöd och service
  • andra mervärden (trådlös, parallellport och expansionskort stöd, vikt och batteritid)

Alternativ som övervägts (bortsett från Toshibas Tecra A4) var Toshiba Satellite Pro M30 HP nx / nc linjer (nx7010, nx 8220 och NC8230) och Sony VAIO FS linje (t.ex. FS195VP). Dell, Acer, Fujitsu-Siemens och Samsung ansågs alla, och de har alla lämpliga modeller, ibland med bättre specifikationer för pengarna, men de verkar sakna slags "globalt stöd" som jag behöver (jag svär att det finns en viss mer värld utanför Nordamerika och den europeiska gemenskapen!). Av de övriga globala stora företag, erbjuder IBM inte breda och blanka skärmar, och jag ville inte komma in Apple, jag misstänker att jag inte skulle ha blivit mycket från dem med min budget, dock.

Som Toshiba är kopplad med pedagogiska kunder via den nationella Notebook avtalet i Storbritannien ( http://notebook.procureweb.ac.uk ), kunde jag få ett pris mycket lik listpriset, men med en förlängd garanti (3 års internationell garanti istället för standard 1-år). Denna bonus gjorde verkligen skillnad i mitt beslut. Så till slut jag beställde Toshiba Tecra A4 (PTA40E-01600VEN) genom en av leverantörerna av universitetets där jag är (Getech: http://www.getech.co.uk ). Jag lade till en Kingston 512MB RAM-modul till flocken, och betalade 1070 (moms och frakt ingår).

Jo, de specifikationer! Om du började läsa från början du redan vet att den speciell är en komplicerad fråga. Min bästa gissning är (en asterisk markera motstridiga punkter, med detaljer i lämpligt avsnitt nedan):

  • Pentium M 730 Centrino '/' Sonoma '(1,6 GHz) Intel 915PM chipset Alviso'
  • 512 MB DDR RAM (PC2700, 333MHz) + en extra Kingston 512 MB-modul (samma specs)
  • 60 GB hårddisk (4200 RPM, 2,5 ")
  • 15,4 "TFT WXGA-skärm [EJ TruBrite] *
  • ATI Mobility Radeon X300 PCI Express w/128MB [EJ 64MB] *
  • 24x/24x/24x/8x CD-RW/DVD-ROM kombinationsenhet
  • LAN (10/100/1000), modem (V.92) och Intel Wireless 802.11 b / g
  • 3x USB 2,0, parallellport, video ut (S-video), (IrDA 1,1) IR, i.LINK (IEEE1394), en PC Card-kortplats (5mm typ II-kort), en multipel digitala medier kortplats (för SD / MS / MS Pro / SM / MMC / xD-minneskort) [NO EXPRESS CARD SUPPORT] *
  • Stereohögtalare
  • Pekplatta med två knappar
  • 6-cells batteri (säljs autonomi: 2:30 h)
  • Windows XP Pro SP2 / Microsoft OneNote / InterVideo WinDVD / RecordNow! Grundläggande / Toshiba verktyg och verktyg / Norton Internet Security 2004 (testversion i 90 dagar)
  • 36 x 26,9 x 2,9 till 3,6 cm, ca 3 kg (olika versioner på detta, och jag har inte vägt det)

Förpackningar och låda innehåll

Den bärbara datorn kom dagen efter köpet i en fin kartong skyddas av en plastpåse, ser säkert nog. Inuti får du en första låda med alla grejer, och under den rutan är den bärbara datorn själv, i en annan plastpåse och trycks in inom en bit vikt plast och kartong fäst i botten av lådan, så den bärbara datorn inte är i riskzonen av även flytta en bit (en mycket liknande förpackningar till vad jag har fått från Amazon.co.uk). Det fanns ett tunt ark av ett rosa mjukt material mellan tangentbordet och skärmen. Och det finns också en plastfilm fäst till toppen av den bärbara datorn som om du tål det tillräckligt länge, kan rädda den från den första repor.



Jag fick denna kartong i en tjock plastpåse. Du kan se att vi alla är ivrigt väntar på nästa fotbolls-VM! ( större bild )



En trevlig, noggrann och säker förpackning faktiskt ( för större bild )

I den första lilla lådan får du en återställnings-DVD (om du behöver återgå till fabriksinställningarna), nätkabeln och AC / DC-adapter, ett modem kabel med en adapter, en snabbstartsguide och en tryckt manual (du har en mer komplett manual i Adobe PDF-format redan installerat med OS), garantin och några andra häften om säkerhet eller med mångfärgade fotografier av trevliga glada människor njuter sina bärbara datorer från Toshiba, försöker fresta dig att köpa tillbehör och tjänster. Det finns ingen CD backup för de verktyg och hjälpmedel (du har möjlighet att bränna den själv från en ikon på skrivbordet) och ingen manual för var och en av verktyg och hjälpmedel program (du måste hitta var och en och försöker lära sina funktion från hjälpfilerna, särskilt om du funderar inte ha dem alla körs i bakgrunden).



Detta är allt du får i rutan ( se större bild )

Designa och bygga kvalitet

Det mesta av vad du kan se är plast (eller verkar vara det bästa jag vet) som du kan förvänta dig för en maskin prissatta i detta område. Men det är en trevlig robust plastmaterial som är mycket lämpligt för en klassisk verksamhet stil. Naturligtvis kan jag inte säga just nu om det gjordes för att hålla, eftersom Toshiba marknader, men det verkar ganska fast och ser inte "billig" eller "grov" alls. Även när det är starkt subjektiva, tycker jag att utseendet och den allmänna utformningen av denna serie är en av de bra punkter.

Den övre delen av displayen (baksidan av skärmen) är den sortens silver-guld-grönaktig färg, som en så populär på insidan av Acer Aspire bärbara datorer. Du kan böja den lätt om du försöker, men det verkar inte vara i riskzonen för att bli vriden vid normal användning och transport (stängt), försök att inte slå den med en hammare, dock. LCD-skärmen är ganska fast förenas med resten av den bärbara datorn. Alla övriga av maskinen, med undantag för vissa knappar, portar och etiketter är kornig-matt svart. Mycket nykter faktiskt, så du måste investera i en sportig bil eller en färgglad motorcykel om du försöker att visa upp.



En vanlig vy från toppen ( se större bild )

På undersidan A4 har flera anslutningar för valfria dockningsstationen en av dem som omfattas av två tunna och böjda plastlock som öppnar sig när förolämpat intryckt i mitten (så att du bara kan sätta den bärbara datorn på toppen av dockningsstationen och det blir ansluten). Bara se upp när du plockar upp den bärbara datorn från en tabell, eftersom jag fann mig själv plocka upp och sätta mina fingrar exakt var den viktigaste hamnen är, anslutningen verkar inte vara någon risk på grund av detta men jag kommer inte satsa på dem plastlock eller deras fjädrar. Du har också öppningen för fläkten och en annan ventil i närheten som jag antar är för passiv kylning (ingen info om dem i manualen), låser batteriet med två för att låsa och ta bort den, och några skruvar som du kan behöva ta bort om du vill, till exempel att lägga till en minnesmodul. Den nedre delen av ärendet (inklusive dess sidor) ser exakt samma som Satellite M45 i USA.



Tecra A4 Undersidan ( se större bild )

Med 2,9 till 3,6 cm i höjdled A4 är egentligen inte en tunn bärbar dator, men det är inte alltför tjock jämfört med de flesta av de liknande alternativ som går från mellanregistret till stationära ersättare (kanske bara Sony FS ser tunnare) . Jag antar att ljuset toppen över en svart färg, de förhöjda hörn på framsidan, och det stora djupet och bredden hjälp inte göra A4 verkar tjock vid en första anblick. Hörnen är rundade och långa gränser fasade. Dess storlek och vikt är definitivt mer än vad du förväntar dig för en tunn-och-ljus, men mindre än en desktop-ersättare stil anteckningsbok.



Toshiba Tecra A4 front och baksidorna ( se större bild )

På framsidan av den bärbara datorn finns en volymkontroll, nära en att slå på / stänga av trådlös anslutning (med en lysdiod för att indikera trådlösa på / av status). Jag tycker dessa två knappar mycket användbart placerade. Du har också två pluggar för hörlurar och mikrofon, IR receptor, ett lock som du måste flytta åt vänster för att öppna flera kortläsare kortplats med dess LED-ljus (mer information om in och utskriftsalternativ nedan), och fyra gröna / gula lysdioder för att indikera DC, strömstatus, batteristatus och hårddisk aktivitet.

På baksidan är det mesta av vad du kan se batteriet med anslutningen för AC-kabeln och ett Kensington-typ hål (för fixering ett säkerhetslås) på ena sidan, och modemet, LAN och video-OUT på den andra.



Toshiba Tecra A4 höger och vänster vyer ( se större bild )

På höger sida har du två av de tre USB-portar, CD / DVD bay och en i.LINK-port. Till vänster har du en stor öppning för ventilation, parallellport (något som inte är mycket vanligt nuförtiden, men fortfarande behövs) och externa portar övervaka, resterande USB-porten, PC Card-kortplatsen, och att dumma plastkåpan blockerar tomma hålet där Express Card borde vara, men är det inte.

Öppna skärmen: tangentbord och pekplatta

När du öppnar skärmen genom att flytta en tvåbent plast spärren, det mesta av vad du kan se är svart. Du kan också vrida plast chassi om du försöker, men det verkar inte riskerar att bryta, behandla det väl, för säkerhets skull. Till vänster har du silver strömbrytaren (vars omgivning lyser grönt när den och visar en mycket trevlig pulserande gult i standby-läge), under den finns två knappar på en panel till vänster på tangentbordet, som förflyttas till höger om mitten av den bärbara datorn (en bra design punkt av detta är att det går längre från den huvudsakliga värmekällan, se nedan). Du kan konfigurera vad dessa två knappar gör, men som standard en av dem kommer att snabbt växla till en normal 4:3-skärm upplösning (1024x768) för presentationer, och den andra kommer att öppna Toshiba Assist, en meny med några Toshiba verktyg, verktyg och alternativ stöd. Jag undrar varför de inte har installerat mer konfigurerbara fasta knappar där om de har allt som tillgängligt utrymme (som de gjorde för Satellite M45 i USA, med en mycket liknande chassi), för sådana saker som att öppna webb-eller e-postprogram ( Även om du kan konfigurera de tillgängliga två knappar för att göra detta, skulle du förlora sina ursprungliga funktioner).



En allmän ovanifrån med displayen öppnas ( se större bild )

Tangentbordet är stort och förflyttade till höger, pekplattan är standard. Till vänster på panelen med silver och grön / gul strömknappen, med just två dedikerade genvägsknappar nedan. Ovanpå, till den stora strukturerade bandet från sida till sida fortsätta med stil hålen för stereohögtalare

På toppen av tangentbordet, bredvid skärmen, har du en strukturerad plastband längs hela bredden av den bärbara datorn, förmodligen bara för att fortsätta med utformningen av de små hål som du behöver göra i detta fall så att ljudet av de två högtalarna, vid dess sidor. Det ser bra ut, men jag är säker på att en hel del smuts samlas där inom en snar framtid, och det verkar inte lätt att rengöra.

Tangentbordet är stort och det känns okej, med lite flex i mitten (jag känner tangentbordet är starkare än en på Toshiba Satellite Pro). Många klagar position vissa tangenter på Toshibas tangentbord (särskilt delete och nycklar infoga, och avsaknaden av en rätt Ctrl), personligen tror jag att detta är något jag bara vänja sig vid. En annan svår sak att vänja sig, men en normal sak i alla laptop, är det överlagrade knappsatsen som du behöver aktivera genom att låsa den med Fn-tangenten. Tangenttryckningar känner OK (även om jag föredrar de mer bouncy & lång slag av en stationär tangentbord). Färgen på alternativa viktigaste alternativen (de som du kommer åt via Fn-tangenten) är en blåaktig mörkgrå som jag finner ganska svårt att se mot den svarta tangentbordet under svaga ljusförhållanden, en ljusare grå skulle ha varit bättre. Det finns också grönt ljus indikatorer för Caps lock (på själva nyckeln) och för när knappsatsen eller pilarna tangenttryckningar alternativa är aktiva (på en mörk genomskinlig bar mellan huvud tangentbord och funktionsknappar)



En detalj på tangentbordet, med den överlagrade knappsatsen och den mörka färgen som används för de alternativa funktionerna för tangenterna, och den ledde indikerar att det har låsts ( se större bild )

Pekplattan är ganska standard, med en slät mörk yta, och de två knapparna inte känner antingen för stel eller för mjuk. Du har många alternativ i samband med pekplatta som kör som standard vid start (som att bläddra igenom sidor på sina sidor, eller välj menyer, mappar eller köra program när vidrör hörnen), du kanske vill bli av med dem som du kommer att aldrig behöver eller använder. Jag tror att jag föredrar en liten mus, hur som helst, men det är inget dåligt med pekplattan.

Ljud och bild

Skärmen var en av de största problemen med felaktig information publiceras på Toshibas brittiska hemsida. Produkten specifikationer sidan åtminstone sedan februari och fram till mitten av mars 2005 (du kunde köpa direkt under hela denna period, men det var fortfarande inte levereras) att displayen var 15,4 "WXGA TruBrite (1200x800). TruBrite innebär en glänsande, glansigare och mer skarp (och dyra) typ av skärm, eftersom de flesta företag har en liknande möjlighet idag (under andra fina namn som X-Brite, X-black, mycket ljusstark och ClearView), som producerar levande färger som de från en CRT . skärm (på den dåliga sidan, de tenderar att vara mer reflekterande än den traditionella matt finish) Skärmen på Tecra A4 är bra, ljusa och skarpa, men helt standard: "ingen TruBrite i Storbritannien", som en Toshiba Kontakta bekräftade för mig efter flera frågor och påståenden. Jag vet inte varför eller hur de publicerade fel information på deras hemsida, kanske det var ett misstag eller en eftertanke, men eftersom detta var en av mina främsta köpbeslut jag mycket frustrerad . Var medveten om att det finns skärmar och nästan allt annat, varierar vilt mellan länderna, även när jag antar att de alla är tillverkade i Kina (utom de lokala / regionala Toshiba webbplatser är fel på det också!).

Skärmupplösningen är det grundläggande WXGA (1280x800). Hur som helst, om inte för det faktum att jag trodde att jag köpte något annat, är skärmen bra, och jag bekräftat att jag verkligen gillar den breda formfaktor (8:5 istället fritt normal 4:3). Det är mycket ljus verkligen: det har 8 nivåer av ljusstyrka och du kan se det okej på nivå 4 och ännu mindre. På mer än nivå 6 kanske det är för ljust, som producerar "vita spöken" (eller vita reflexer) om du inte justera positionen på skärmen mycket väl. Den horisontella bildvinkeln är mycket bättre än den vertikala, men ingen av dem är extra. På den horisontella, kan du se det OK upp till när du passerar den vinkel som bildas av mitten av skärmen och de två hörnen av den bärbara datorn nära dig (det är nästan 90, men det betyder att du fortfarande måste vara framför datorn), utöver det, du börjar förlora de mörka färgerna. På den vertikala, är ganska kräsen, tenderar att de vita reflexer.



Den WXGA-skärm och skrivbordet på "fabriksinställning" (observera att bilden är något suddig). De små vita prickarna är bara damm, även "out of the box" ( för större bild )



"Biverkningar": du kommer att förlora mörka färger, och de kommer att bli "reflekterande" strax efter dina ögon lämnar datorns framsida (jämför upp till vänster kvartal större cirkel i den förvalda skrivbordsbild mot vyn framifrån ovan) , det tenderar också att snabbt producera vita nyanser eller "spöken", beroende på ljusstyrka och skärmens vinkel ( se större bild )

Om du vill lägga till min känsla av frustration när det gäller skärmen, jag har en död pixel, särskilt det är en ständigt blå pixel (blå när ska vara svart eller blå, vit när ska vara vit, röd eller grön) på ca 3 cm från botten högra hörnet. Detta är även efter att säljaren berättade att de skulle kontrollera att när du installerar den extra minnesmodulen. "Det är väl inom den standard som fastställts av den brittiska standarder" var den förväntade och självklara svar. Jag vet, jag vet: marknaden, de normer, tillverkningsprocessen, de kvalitetskontroller, kostnaderna och allt slags saker, men jag har börjat undra hur mycket är för mycket ...

Ljudet från denna laptop är mycket bra, på den bättre sidan av vad jag hade väntat i en affärsinriktad maskin. Naturligtvis är det inte en surround-system och du kommer inte att kunna ordna en dance party runt din bärbara dator, men jag tycker det är mycket bra med tanke på de små högtalarna. Ljudet är integrerad, naturligtvis, och chipet rapporteras av operativsystemet som SoundMAX Integrated Digital Audio.

Prestandan: processor, minne, grafikkort och 3D benchmarking

Detta är en Intel Pentium M Sonoma / Alviso-processor system. Specifikt bär Pentium M 730 (1,6 GHz) parad med en Intel 915PM chipset. Standarden minne som levereras är en modul av 512 MB DDR RAM (PC2700, 333MHz), men jag har lagt till en annan modul (Kingston) för att nå 1GB som jag räknar med att erbjuda anständiga prestanda under en lång tid. Även om det är på den långsamma sidan av processorhastigheter finns i Sonoma området anser Pentium M 730 mycket snabbt i de ordinarie arbetsuppgifterna jag har försökt hittills, och uppstart är inte ett problem (utan justeringar, det tar runt 30s för en fullständig uppstart tills användaren välja menyn och 15s mer att vara redo att arbeta, och inte mer än 15s att gå in eller att vakna från viloläge med några fönster öppna). Även när processorn / chipset tillsammans borde ha stött en hel uppsättning av de nyaste tekniken, de är inte tillgängliga i Tecra A4, så det gör inte mycket mening med att betrakta det som ett Sonoma-teknik laptop (se slutsatserna nedan). Nyare CPU på Dothan-teknik "verkar lämpligare etikett för det.

Jag testade sin siffertuggande förmågor med SuperPi jämförelseindex ( ftp://pi.super-computing.org/windows/super_pi.zip ). Det tog nästan 2 minuter (01:58) för att beräkna 2 miljoner decimaler vid full effekt och med alla ur lådan "program som körs i bakgrunden. Och bara 2 s mindre genom att starta utan dessa program körs. Som en av de kylande / effekt spara metoderna är att minska CPU-hastighet (se nedan) har jag också provat det på mitten nivå (3, det lägsta värdet i variabel hastighet alternativ under standard energisparläge inställning när man kör i batteriläge ): det kommer att ta 3:18. Du kommer verkligen att bli uttråkad med ett absolut minimum alternativet processorhastighet (nivå 1 av 6), med 7:17 för att beräkna Pi till 2 miljoner siffrorna i noggrannhet.

Den dedikerat grafikkort i denna laptop är ATI Mobility Radeon X300 med 128 MB RAM (i Toshibas brittiska webbplats, fram till den dag jag skriver, är det fortfarande dåligt redovisas som 64MB). Det är värdet lösningen av ny serie ATIs kort för bärbara datorer, definitivt inte spelarens alternativ. Den ansluts via den nya 16x PCI Express-kortplats (stöds av Sonoma chipset), även vara ett värde grafikkort detta inte gör någon skillnad i prestanda mot vad du kan få med en vanlig AGP-konfiguration. Jag har inte forskat på det, men jag vet att det verkar svårt att kunna uppgradera dessa grafikkort, så om du funderar på detta, inte kolla noga innan ett beslut fattas.

Jag gjorde några jämförelser på detta system, med fri 3DMark03 (Build 3.6.0) och 3DMark05 (Build 1.2.0), enligt standardinställningarna [http://www.futuremark.com]. I varje fall jag testade med systemet som ur lådan (t.ex. med alla Toshiba verktyg som kör i ryggen) och under ett nytt stövel med minsta applikationer. Detta ökade vanligtvis prestandasiffror med mindre än 1%, så jag kommer bara rapportera lägre standard poäng. De Direct3D och OpenGL alternativ i ATIs kontrollpanel har reglagen mellan maximal prestanda, balanserad (standard), och hög kvalitet, så jag ger värdena för dem alla. Du kan se att du inte kan få en betydande ökning i prestanda med den här inställningen. Jag har inte provat något ytterligare justeringar för att få de absoluta maxvärden.

3DMark03 värdering:
max. prestanda: 2607
balanserad (standard): 2584
hög kvalitet: 1241
3DMark05 värdering:
max. prestanda: 994
balanserad (standard): 986
hög kvalitet: 626

Hårddisk, programvara och enheter

Hårddisken är av den långsamma 4200rpm slag och det finns inga alternativ här. Det är en Fujitsu MHT2060AT 60GB HD (även om inte anges på webbplatsen, när du får maskinen klistermärken kommer att låta dig veta att det är roterande vid 4200 rpm), som arbetar på UDMA-läge 5 (UltraATA/100). HD Tune (v. 2,10, http://www.hdtune.com ) rapporterade en genomsnittlig överföringshastighet på 19.2MB/sec (med en absolut max 24,3 MB / sek), en åtkomsttid på 19,8 ms, en explosion andelen 65,2 MB / sek med en CPU-användning av ca 3% (alla värden är medelvärden efter fyra körningar). Temperaturen var vanligen mellan 30-35 C, även efter det benchmarking. Den har inga fel varken på ytan eller rapporteras av SMART.

Hårddisken har endast de viktigaste partitionen som en fabriksinställning. Med programvaran som den kommer du kvar 50.2GB av totalt 55.8GB (kom ihåg att GB rapporterats av Windows baseras på binära och de av hårdvarutillverkare är decimal). Du har 1,21 GB används i Windows "och 488 MB i i386-mappar, 647 MB ​​redan Program 'och 439 MB i-CD (Toshiba utilities, som du måste bränna din egen CD för backup, eftersom det kommer inte i lådan), med det virtuella minnet som i mitt fall var reservera 1-2 GB. Om du i framtiden behöver spara utrymme kan du ta bort installationsverktygen och minska mängden som den virtuella minnet (om du har tillräckligt med RAM). Jag kommer inte igenom Windows XP Pro SP2 eller de viktigaste förutsättning ansökningarna, som du kan hitta omdömet håll (Microsoft OneNote / InterVideo WinDVD / RecordNow! Basic / 90 dagar testversion av Norton Internet Security 2004).



Detta är vad du har på din hårddisk när du startar maskinen för första gången. Du kan se det använda utrymmet och mappar i roten, programfiler 'och ToolsCD "(Toshiba program och verktyg). Du kanske vill att inte tillåta den snabba indexering tjänst hårddisken för en bättre prestanda ( se större bild )

Jag är övertygad om att många människor kommer att hata det faktum att Toshiba installerar en massa extra program som kommer att köras i bakgrunden och påverkar på något sätt datorns prestanda. Personligen anser jag att det kan vara jobbigt att behöva ta bort dem, men å andra sidan vissa program kan förtjäna ett försök att se om du hittar dem användbara. Jag skulle ha önskat en mer detaljerad förklaring av deras syfte och egenskaper (t.ex. en dedikerad kapitel i den tryckta manualen), och inte behöva söka i varje programs on-line hjälp och inställningar Hur att försöka att inaktivera dem. De borde ha förtjänat denna behandling eftersom de säljs av Toshiba som en del av produkten, eller mervärde för pengarna.



Du kan se att aktivitetsfältet är lite för befolkat som standard, och det finns fler saker som kör även när de inte visas där. Ge varje ansökan ett försök (vissa kan vara användbart) och avinstallera dem som du inte vill, eller åtminstone ta bort en del av dessa ikoner! ( större bild )

Enheten i denna modell är en CD-RW/DVD-ROM kombinationsenhet (TEAC DW-224E-A): den kan läsa och skriva CD-R och CD-RW-skivor i 24x (beroende på media specs) och läsa DVD-skivor på 8x. Det är en mycket bullriga enhet, mycket mer än den gamla Ricoh combo-enhet som jag har i min stationära dator. Ett högt optisk enhet på en bärbar dator är irriterande .. Det skulle vara omöjligt att se en film eller lyssna på musik om inte för "Acoustic Silencer", ett program som låter dig minska en skivor rotationshastighet. Med den här inställningen (som du kan aktivera / avaktivera från aktivitetsfältet om du vill) enheten är mycket tyst och inte ett problem, men du kommer att bero på den för att kunna njuta av multimedia aktiviteter.



En sidovy av Tecra A4 med CD / DVD-kombinationsenhet öppen ( se större bild )

Värme, fläktar, energihantering och batteritid

Maskinen blir inte riktigt varm ("varma" skulle vara en bättre kort beskrivning). På tangentbordet området, kan du känna där den huvudsakliga värmekällan är att det blir varmare där du vilar din vänstra handflata, men det är inte störande alls. Som jag redan har nämnt, är en bra utgångspunkt för tangentbordet förskjuts till höger av den bärbara datorn center som det blir en bit bort från de viktigaste värmekälla. Jag använder aldrig den bärbara datorn direkt i mitt knä, men det finns definitivt några varma ackumulera under maskinen (som jag antar kommer att bry dig om du vill) eftersom det är den viktigaste avfarten värme från processorn (du kan se fläkten från botten, och det finns också en annan passiv öppning i närheten). Det mesta av resten av värmen kommer ut genom en stor öppning på vänster sida.

Fläkten är tyst och det är oftast inte arbetar hela tiden (naturligtvis detta beror på den särskilda uppgift som du arbetar med), när den växlar den mellan en låg och en hög hastighet, men även det senare är mycket tolerabelt (och nästan stänga jämfört med bullret från CD / DVD-enheten!). Du har möjlighet om hur mycket det går genom att välja önskad metod för kylning av systemet vid behov, och tenderar att aktivera fläkten, genom att reducera hastigheten (och prestanda) av CPU, eller genom en kombination av båda.

Batteriet (PA3399U-1BAS/BRS) är ett 6-cells Li-Ion, vilket är ganska standard i dessa dagar, men uppenbarligen inte tillräckligt för denna maskin. Toshiba säger att det kommer att ge dig upp till 2:30 timmar, så det är ganska dålig från början, särskilt med tanke på att det finns en Pentium M på insidan utformad (och sålda) med låg energiförbrukning i åtanke. Det är inte det värsta i partiet, som du kanske upptäcker att Sonys FS linje rapport bara 2hours batteritid, men det är mycket dåligt mot upp till 5 timmar "rapporteras av HP för sin nx7010 eller Acer för sin Aspire 2023, och even worse than the cheaper (with some better specs) Toshiba Satellite Pro M30 (up to 3:20h).

Battery Eater Pro ( http://www.mobilepc.ru/be/eng/ ), a benchmark to measure battery life under very intensive use ('Classic test'), reported just 1:16 h with the screen at max. brightness (all power savings disabled). Even when that is in fact too bright, I was able to get only 5 more minutes under the same intensive use when I tested it with the brightness set at mid level (level 4 out of 8).

There is an available option of a 12-cell battery that you can buy to double its autonomy when not near an outlet, but you will have to add 98 + VAT, it will make the system 300g heavier, and it will be protruding from the back part of the laptop (increasing depth).

Input & Output

The other big disappointment when I received and checked this machine is that there is no Express Card support in it even though Toshiba published in the product specifications webpage that it did (this spec has been deleted from their website now, but you can still find the mistake in some vendor's webpages). In fact, you even have the slot on the left side and the machine is marked as having it, but the slot is blocked by a neat and irritating piece of black plastic. If you are suggested to try to remove it (as I was by the seller after specifically asking about it) just do check twice that you are not going to break your machine: if it seems very hard then you probably shouldn't do it, as there is nothing inside you may want to access. Toshiba said that, as with the Trubrite screen issue, there has been a series of unusual communication problems here too, leading to a regrettable and unintentional situation. Some of you may be already aware that a similar problem happened with other Toshiba notebook lines in a few countries (eg, the M45 in the USA), so it seems to be a rather usual unusual problem. Express Cards are still not in the market, but they are predicted to displace PC Cards soon give their lower price to manufacture. This is also another of the Sonoma platform supported technologies that may have been implemented but is not.

You have a slot for a single PC Card (5mm, Type II card) under the failed Express Card one, and a multicard reader slot in the front to handle a whole range of different memory cards: SD Card, SmartMedia, Memory Stick, Memory Stick Pro, MultiMedia Card and xD-Picture Card (my digital camera uses the unsupported CompactFlash memory, obviously this is not my lucky millennium).

A good thing is the availability of a parallel port, so you will not have to buy an expensive Port Replicator (a docking station) if you still use a parallel printer or if you want to directly connect through a parallel cable to an old PC running Win95/98. On the contrary, there are no legacy serial or PS/2 ports available. There are three USB (2.0) ports, two vertical on the right side, near the back, and one horizontal in the middle of the left side. You also have a standard connection for an external monitor and S-video out.

You can connect to this laptop in several ways, through LAN (10/100/1000), modem (V.92), an infrared port (IrDA 1.1) or i.LINK (IEEE1394). Finally, you have support for wireless (802.11 b/g, although the sticker with the specs in the box says only 802.11 g: another error for my collection...), that you can switch on-off with the switch in the front (turning off will result in some power savings).

Conclusions and recommendations

On the (very) bad side, you cannot get detailed specifications of what you are buying before starting the laptop and seeing what Windows or some other dedicated program tells you. When you get the specs on Toshiba's (UK) website, they may be wrong. This may mislead you, as it did with me, usually for the economic convenience of Toshiba. This hurts the brand-name in a way that will not disappear by providing some free accessories as compensation. I can understand that (although not agree with) some general-electronics shops don't know the products they are selling; however this should not be tolerated from a big manufacturer/maker/brand as Toshiba.

The Tecra A4 (at least the available options in the UK) are not to be considered real Sonoma-tech laptops in the sense that they are made with the latest technology available. Yes, you have a Pentium M Sonoma' CPU with the appropriate chipset, but no DDR2 RAM, no Express Card support, no Intel high definition audio, a value graphics card so no huge benefit from PCI Express support, no 802.11 a mode wireless, no Bluetooth, no enhanced screen, and top all this off with poor battery life! It seems to be a machine that could have been ready some time ago, and when the Sonoma/Alviso chipset option appeared Toshiba just shoved it inside. There were very bad strategic and marketing decisions there, and I am afraid some of them were taken even after selling an estimated configuration.

Having said that, there are some good points to the Tecra A4. The design, build and weight are generally good, and I am inclined to trust in their marketing point (even when this is really difficult now for me) that they are machines made to last. Only time will tell. The performance is good and you will be perfectly able to get your work done. The parallel port will allow you to deal with many of the still available printers, particularly if you plan to move to different offices and countries, without having to buy (and move) a docking station or some sort of port expansion. The other good point of having an expensive Pentium M inside is that the laptop is quiet and does not get really hot.

The best thing is the International Worldwide warranty, which very few have, showing the broad (and more realistic) concept of the world that Toshiba has. Buying through the NNA (for University students and staff in UK) I was able to get a 3 year extension for the same price as the standard 1 year, that was indeed what really made the difference to me (that extension will usually cost around 150). I haven't researched into IBM or Apple, but I found that only the extremely business-oriented nc line of HP/Compaq offers something similar (but the HP nc8230, with a 3-year really worldwide warranty, great design and better specs costs almost double); the rest of the cheaper or similarly priced lines, even of big brand names, will only give you local or regional support.

Among the three available models in the UK at the moment, I would definitely not go for the more expensive one (PTA40E-01500UEN, same as reviewed but with PM 750 1.8GHz, 80GB hard disk and a DVD burner). It would mean putting even more money (aprox. 200 more) in a machine lacking some already available options in the market (with that extra money you will start to find better options in other series and brands). On the other side, you may want to consider saving some 200 and go for the cheapest one (PTA40E-01R00VEN, same as reviewed but with a Celeron M 370 1.5GHz and just 256MB RAM): you will get almost all of the good things of the Tecra A4 series and will not be losing much (just be sure to invest some of those savings in adding RAM, as I did).

Finally, let's try a useful exercise: let's forget about the specifics of my case, both my false expectations based on Toshiba 'mistakes' and the convenient discount on the international warranty extension buying as a University member. Would I recommend you to buy the Tecra A4 under normal conditions, already knowing what the true specs are? I'm sorry to say that I cannot provide you with a clear-cut short answer. On the one side, it does not contain as desirable specs as you might like, so you may feel frustrated buying a brand-new but non-inclusive of the latest and greatest component laptop. On the flip-side, it also lacks the high price tag being a business, well designed, well working and good looking laptop. So the A4 provides a mid-range laptop. You will have to compare and decide, with your budget in mind, if you want to save (from the specifications point of view, you will not lose much going for a Dothan-based laptop going on sale, like the HP nx7010 or Toshiba Satellite Pro M30), if you want to be nearer to the cutting-edge (there are more complete and updated laptops available with not so much money), or if you prefer the best of both worlds, in which case it does deserve to be considered a decent competitor among your options. But understand me right: you will not get every new feature with this design and quality for this price, so the moral is the usual one, ie you get what you pay for (but, as in my case, not always what you were told you were paying for). Just be aware that you may always want to go for an established vs. a brand-new not-yet-released model, because checking several times the official information does not always work, at least if it is branded "Toshiba".

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar