måndag 25 april 2005

Fujitsu LifeBook N3510 Recension (pics, specifikationer)

Fujitsu LifeBook N3510 Recension (pics, specifikationer)
av lewdvig - 2005/04/25

av Perry Longinotti, Alberta Kanada

Fujitsu LifeBook N3510 - En ganska fantastisk skärm! ( större bild )

Inledning

För två år sedan var den stationära ersättare laptop loss på en intet ont anande befolkningen. Ryggar bröts, många små människor krossades under dessa massiva maskiner har startförbud, och brandkåren över hela världen kämpade för att hålla jämna steg med efterdyningarna av dessa rasande heta maskiner. Batterier varade knappt tillräckligt länge för att lägga BIOS dessa behemoth bärbara datorer. Liksom dånet av deras mäktiga kylfläktar, ropade en fråga befolkning ut för förändring. Inför denna kris var PC-tillverkare långsamt att införa bärbara datorer som inte lider av vikt, batteri, värme-och buller.

Men sedan kom en lysande vit riddare från en östlig mark som genast avskalat vikten av dessa otympliga jättar, lugnade sina rasande bröst och tystade dem evinnerligen hans namn var David Perlmutter. Han och hans glada band fört oss Pentium-M och tillhörande teknik och förgreningar.

Centrino har varit en rasande framgång på alla områden i den bärbara datorn spektrum, från liten och lätt till stora och mäktiga. Vi är nu i den andra generationen av Pentium-M (tre om man räknar den senaste tidens ökning busshastighet till 533 MHz) och den andra generationen av stödjande chipset.

Fujitsus Lifebook N3510 är den första bärbara datorn jag har testat som har det nyligen uppdaterade Centrino-teknik. Dessa tekniker har tidigare hänvisat till sin interna kodnamn, Sonoma ". Förbättringarna omfattar en snabbare hastighet systembuss (533 MHz), dual-channel DDR2 (vid 400 eller 533 MHz), Serial ATA hårddiskar, PCI Express för diskret video eller uppdaterade integrerad grafik och lite mer. Uppgraderingarna är betydande och lämnade en hel del av oss repa våra huvuden till varför Intel inte bunta ihop dem under Centrino2 namn.

Fujitsu erbjuder tre versioner av N3510, bra, bättre och bäst. Alla tre versioner kan konfigureras till viss del om beställt direkt från Fujitsu. Vår testmodell är bra "-konfiguration.

Fujitsu Lifebook N3510 omdöme enhet specifikationer

  • Intel Pentium M 740 (1.73GHz, 533MHz FSB, 2MB L2-cache)
  • Microsoft Windows XP Home
  • 15,4 "WXGA Färg-Enhanced Crystal Visa Display (widescreen)
  • 512MB DDR2 SDRAM (256 MB x 2)
  • 60 GB hårddisk
  • DVD / CD-RW-enhet
  • Inbyggd Intel PRO Wireless 2200BG (802,11 b / g)
  • 4 USB 2.0, IEEE 1394 (FireWire)-port, Memory Stick / SD-kortplats, PC-kortplats, Express Card-kortplats, S-videoutgång, extern skärm ut
  • Mått: 14,0 "x 10,3" x 1,6 "(BxD x H)
  • Vikt: 7,48 £
  • Hög kapacitet Li-ion batteri
  • ATI Mobility X300 64MB RAM
  • Ett års garanti

Design

Detta är en kraftig utseende laptop. Fujitsu ger konsekvent Maskiner som samtidigt konservativ aldrig intetsägande utseende. Den har en fin mörkgrå finish och är tillverkad av några mycket solid känsla plast. Jag brukar mina bärbara datorer tillverkade av metall, men jag kunde verkligen leva med N3510. Så gott som är fallet ser, det är vad som finns inuti den som verkligen kommer att blåsa dig bort ...


N3510 Stängt


N3510 vänster


N3510 Höger

N3510 Tillbaka

Skärm

När jag först lyfte öppna skärmen Omedelbart slogs jag av dess briljans och ren kvalitet. Jag ser en massa LCD-skärmar, men här framträder som särskilt ljus, färg mättade och hög kontrast. Vid 1280 * 800 är det inte den högsta upplösningen, men det är bekvämt för hemmabruk. Fujitsu hänvisar till N3510 skärm teknik som färg-Enhanced Crystal View Display. Det lovar kvaliteten av hög kvalitet CRT men med alla fördelarna hos en LCD-skärm. Ärligt talat tycker jag att det ser bättre ut än någon CRT jag någonsin har sett (och jag använder en Sony G410 vardag - en av de bästa CRT). Kanske den gynnsamma första intrycket förstärks av den utmärkta skrivbordsbild Fujitsu använder. Det är en rik djupröd och orange design som visar upp vad en exemplarisk skärm är. Ge Fujitsu kredit för att räkna ut det här, så många bärbara beslutsfattare inte har. Det är typ av meningslöst att spec en stor skärm och sedan helt enkelt använda standard intetsägande lågupplöst Windows XP skrivbordsbild.

En oro som jag hade var om högblank finish som används för att belägga skärmen. Jag tror denna beläggning hjälper accentuera egenskaper skärmen, men jag var orolig att det också kan störa arbetet. Jag tror att beläggningen är bra för hemmabruk, där lamporna är i allmänhet inte lika intensiv. Under artificiella ljusförhållanden som vissa kontor, kan du uppleva bländning. Bländning kan orsaka huvudvärk, så ha detta i åtanke. Med tanke på avsedd användning av denna laptop, jag tror på plussidan uppväger minuses. Detta är en hemdator trots allt.

Skärmen har också en mycket bra betraktningsvinkel, så du behöver inte vara fyrkantig på skärmen för att visa den.

Process-och allmänna prestanda

Hur den nya Centrino funktioner påverkar prestandan? I allmänhet bör den ökade busshastighet, minne frekvens och dual channel stöd ger märkbara vinster i minneskrävande uppgifter - videokodning eller trans-kodning, spel och teoretiska riktmärken.
Intels uppdaterade Centrino-plattform är en viktig del av denna laptop och med alla förbättringar jag väntade en påtaglig skillnad i prestanda. Jag blev först besviken. Kanske Mina förväntningar var orealistiska. I allmänhet kontorsuppgifter jag inte märkte någon märkbar skillnad i prestanda mellan de N3510 och tidigare recension bärbara datorer. Om något, märker jag en föreställning droppe mellan min personliga maskin med 1024 MB och 512 MB utrustade N3510. Men de teoretiska riktmärken indikerade att N3510 var snabbare och stressiga applikationer som spel och media sätter ett utropstecken på denna punkt. Man kan inte förneka att de senaste Centrino förbättringarna föra bärbara datorer ännu närmare till genomförandet av de snabbast stationära datorer.

Pentium-M fortsätter att vara den elegantaste processorn finns - åtminstone i yttrande den här. Varför? Helt enkelt det slår alla konkurrenter genom effektivitet. Pentium-M kör cool, förbrukar lite ström, och i allmänhet överträffar alla utom de allra snabbaste av stationära processorer, trots en enorm klockfrekvens nackdel. Den N3510 använder den senaste vågen av Pentium-M vid 1,73 GHz med 533 MHz buss, knuten till tvåkanals DDR2 RAM arbetar på samma effektiva hastighet. Detta innebär att det inte finns någon flaskhals mellan CPU och RAM.

Minne / RAM

Fujitsu har konfigurerat N3510 med 512 MB RAM. Som tidigare nämnts, denna laptop har ett dual channel minneskontroller. Detta innebär att det finns så mycket som dubbelt minne bandbredden. För att dubbla kanaler minnesmod ska fungera båda kortplatserna måste fyllas med matchade RAM-moduler. I detta fall har vi ett par av 256 MB-moduler DDR2 arbetar vid 400 MHz. Detta är ett steg upp från den tidigare versionen av Centrino vars bagge drivs vid 333 MHz, men inte riktigt klara den maximala hastigheten på 533 MHz. Jag är inte säker på hur tätt matchande minnesmoduler kommer att behöva för att kunna fungera tillförlitligt. Jag har inte sett dubbla satser kanal minne tillgängligt för bärbara datorer ännu, men jag är säker på att det bara är en tidsfråga. Jag kan säga att 1 GB DDR 533 SO-DIMM som jag har sett är rimligt prissatta ($ 182 CDN).

Hårddisk och lagring

Serial ATA i bärbara datorer kommer inte att ge ett uppsving enhet prestanda, men det kommer spara lite mer energi (enligt SATA specifikationerna) och gränssnittet kommer att ta upp mindre plats. För att verkligen kunna använda 150 MB bandbredd SATA erbjudanden, kommer bärbara hårddiskar måste få en mycket snabbare - tanken på 12.000-RPM laptop hårddiskar är ganska coolt. SATA i en nuvarande laptop innebär att du ska kunna uppgradera om några år när IDE är ett minne blott.

Ett av de sätt som Fujitsu skiljer N3510-serien är i lagringsvolymen. I vårt lager testenhet uppgifter hanteras av en 60 GB hårddisk med en 4200-rpm rotationshastighet. En 5400-rpm-modellen finns också. De mellersta och övre modeller levereras med 80 eller 100 GB hårddiskar respektive, men de har även den långsammare 4200-rpm rotationshastighet. Jag föredrar faktiskt en mindre snabbare enhet, extern lagring är mycket billigt just nu.

Optisk enhet

Vår granskning enhet innehöll inte en DVD-R-enhet, och det är olyckligt. Även om detta är basen konfiguration skulle jag ha velat se en DVD-brännare, som alltmer uppfattas som en grundläggande funktion på mid-range bärbara datorer. Den medföljande kombinationsenhet fungerade bra, men det är inte något som jag kan bli upphetsad över. För $ 100, är ​​Dual Layer Multi-Format DVD-brännare en bra Build att beställa alternativ.

Jag var inte modiga nog att öppna maskinen upp och avgöra om Combo-enheten är SATA - förmodligen inte så SATA optiska enheter har först nyligen börjat frakt för stationära datorer.

Grafikkort

PCI Express som en hög bandbredd video gränssnitt är intressant när man tittar på den nya generationen av billiga chips laptop video som använder både dedikerade minne och systemminne ATI kallar detta HyperMemory och NVIDIA kallar det Turbo Cache (den extra bandbredd kan hjälpa som skyttlar videoundersystem texturer runt).

Tack och lov Fujitsu utrustat den N3510 med rätt dedikerad video-RAM, inget av det gemensamma elaka saker här. För Radeon X300 med sina 64 MB dedikerat minne, kommer PCI Express inte en positiv påverkan på prestanda. Jag var lite bekymrad när jag såg en X300 anges i N3510 speciell eftersom jag kände att en bärbar dator av denna typ kräver en biffiga videoundersystemet. När allt med en skärm som denna är det svårt att föreställa sig att människor inte vill spela spel och X300 är längst ned i den uppdaterade ATI Mobility lineupen.

Vi bör se X300 vrida upp i bärbara datorer som skulle förmodligen levereras med Radeon 9200 innan PCI Express eran. X300 är en kompetent chip från en marknadsföring synvinkel, det har alla punktlistor en ser i en video-chip. Det erbjuder Microsoft DirectX 9,0 stöd, Pixel och Vertex Shaders, 4 rendering och 2 vertex motorer, full precision flyttal, och låg effektförbrukning. I grund och botten allt detta innebär att X300 kommer att göra nya spel som utvecklarna tänkt - med alla effekter intakta.

Så medan en snabbare grafikkort hade varit att föredra, kan jag förstå att välja en långsammare del för att göra en pris punkt. Med 64 megabyte dedikerat grafikminne var en fin touch. Jag gjorde lite forskning och verkar som X300 använder 64 bitar DDR RAM (i motsats till 128 eller till och med 256 bitars minne på höga kort prestanda video).

Spelprestanda

Så är N3510 något bra på att spela spel? Prestanda var ganska bra med tanke på X300 plats i ATIs sortiment. Den N3510 verkligen inte känns som en nybörjar maskin när du spelar Half Life 2 (HL2). HL2 är ett bra spel för att använda som referens eftersom det har bättre grafik, ljud, artificiell intelligens och fysik än något annat spel, men vågar underbart på ett brett spektrum av hårdvara. Detta är en mycket optimerad spel och sätter det ribban för vad du kan förvänta dig från utvecklare. Det finns ingen ursäkt för en sämre spel att köras dåligt på en maskin som kan köra HL2 bra.

Spelet laddar snabbt - det är imponerande i sig - och öppningsskärmen när inställningarna har justerats till en lämplig upplösning och bildförhållande, är fortfarande lika fantastisk som den var när spelet först kom ut. Bildhastighet var inte ett problem på standardinställningarna detaljer och N3510 äkta 1280 * 800 upplösning. Du kan se några hackiga i Route Canal nivå, men detta är helt enkelt en funktion av spelets komplexitet. Jag spelade igenom HL2 på en Centrino med ett NVIDIA GeForce FX 5200 Go och var ganska nöjd (avstå min mycket kraftfulla stationära). X300 utplånar absolut GeForce FX 5200 Go. Jag var tvungen att spela HL2 vid den låga 800 * 600 resolution om min personliga dator och det fanns fortfarande några stamning på de mer intensiva nivåer. HL2 på N3510 är ganska tillräckligt för att imponera på någon.

På en sida notera, låt mig bara säga att det är trevligt att se konsumentledet bärbara datorer att spela spel samt N3510 gör. Jag är säker på spelutvecklare vilja se det också. Vi har verkligen börjar komma in efter desktop eran. Vem vill ha en stor, makthungriga och bullriga torn när du kan bära allt med dig?

Riktmärken

Vi använder Super Pi för att få ett riktmärke för processorhastighet. Super Pi-programmet tvingar helt enkelt processorn att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror i noggrannhet. Beräkning 2 miljoner siffror är vår måttstock:

Jämförelse av bärbara datorer som använder Super Pi för att beräkna Pi till 2 miljoner siffror (ansluten):

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Dell Inspiron 8600 (1,7 GHz Banias Pentium M) 2m 28s

Riktmärken för Fujitsu N3510 jämfört med IBM ThinkPad T43 (båda har X300 64MB grafikkort)

Futuremark PCMark04 poäng
IBM T43 (1,86 GHz) Fujitsu N3510 (1,73 GHz)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,33 MB / s 3,24 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 27,19 MB / s 25,58 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 23,4 MB / s 22,72 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 10,88 MPixels / s 10,03 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1914,17 MB / s 1752,97 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 2,82 KB / s 2,8 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 54,11 MB / s 51,45 MB / s
Ljud konvertering 2496,87 KB / s 2346,96 KB / s
Webbsida rendering 5,27 Sidor / s 5,25 Sidor / s
DivX Video Compression 51,71 FPS 46,08 FPS
Fysik Beräkning och 3D 159,19 FPS 168,02 FPS
Grafik minne - 64 rader 868,44 FPS 1486,18 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score 727 3DMarks 721 3D Marks
CPU Score 3414 CPUMarks 3242 CPUMarks
Gaming Tester
GT1 - Return To Proxycon 3,3 FPS 3,7 FPS
GT2 - Firefly Forest 2,2 FPS 1,8 FPS
GT3 - Canyon Flight 3,4 FPS 3,5 FPS
CPU Tester
CPU-test 1 1,18 FPS 1,6 FPS
CPU-test 2 2,9 FPS 2,9 FPS

Videouppspelning

Den övre delen av intervallet N3510 har en TV-mottagare (det är också tillgängligt som en $ 300 bygga för att beställa tillval). Tro det eller ej detta är en stor funktion för bärbara datorer med widescreen. Även om vår testenhet inte inkludera denna funktion, jag titta på flera filmer på den. Videouppspelning på N3510 är en riktig behandling. Detta kan vara ett resultat av en funktion i ATI X300 kallade Fullstream, som definieras av ATI som accelererade hårdvara video de-blockering för ökad Internet strömmande video kvalitet "och optimerat stöd för breda aspekten LCD-paneler och HDTV-utgång." En hel del av den video som jag använde för att testa var DivX-kodade HD TV-program, och de såg och spelade bra.

Ljud och ljud

Centrino innehåller nu Intels Hög specifikation Definition Audio. Detta ersätter AC/97, som började bli mycket lång i tanden. Det är i huvudsak en kompetent mjuk ljudlösning tillsammans med en god kvalitet flerkanaligt codec. Under testning jag inte märker en märkbar skillnad i ljudkvalitet mellan detta andra bärbara datorer som jag har testat. Specifikationen lovar också energisparfunktioner som AC/97 saknade, men jag kunde inte kontrollera deras effektivitet.

High Definition Audio innehåller också en 3-D hörlurar förstärkning från Dolby som N3510 omfattar. Tanken är att du kommer att uppleva en simulerad surround upplevelse genom vanliga stereohörlurar. För att uppleva denna funktion måste du att spela media genom den medföljande Intervideo WinDVD program. Dessa typer av virtualisering förbättringar har funnits ett tag från företag som QSound Labs och Sensuara / Creative Labs. Det är en trevlig funktion, men det fungerar bara om du använder WinDVD. Om förbättringen var universella (dvs öka allt ljud oavsett spelare eller format) än det skulle vara ganska trevligt.

En media laptop behöver en bra ljud och enligt min mening N3510 högtalare inte besviken. Dessa är bra laptop högtalare - betoning på ordet bärbara dator. Det finns inga märken eller logotyper associerade dem, men högtalarna är högt och skarp. Hur är bas? Decent bas från så små högtalare är mycket sällsynt. Du kan bara göra så mycket med det utrymme som ges av en bärbar dator formfaktor och som ett resultat basresponsen vanligtvis lider, är N3510 inget undantag. Jag anser inte detta ett fel ändå.

Trådlös och anslutning

Intels 802.11BG lösning fungerar bra. Konfiguration var snabb och smärtfri med Windows XP SP2. Microsofts förbättrad trådlös konfiguration programvara fungerar bra och Fujitsu har stannat borta från buntning programvara som skräpar eller obfuscates trådlösa installationen. Jag hittade området acceptabelt. Det finns ingen Bluetooth, men jag är inte säker på att detta är en funktion hemanvändare verkligen vill ha eller behöver.

A Inbyggd multinationella 56K V.90-modem, och 10/100 Ethernet finns för dig gammaldags typ som fortfarande gräva ledningar.

Kortplatser och portar

PCI Express är oftast tänkt som en video funktion, men också förbättrar andra input / output enheter såsom den åldrande PC Card, den nya versionen av som kallas ExpressCard. Det finns inte mycket på marknaden just nu som drar nytta av denna teknik, men det är mycket lovande. Under tiden kan du fortfarande använda alla dina PC-kort i den medföljande PC Card-kortplatsen. Eftersom N3510 stödjer både 32mm och 54mm ExpressCard-format spåret ser identisk med standard PC Card-kortplatsen.

Många bärbara datorer har nu media kortläsare. Fujitsu erbjuder en 2 i 1 lösning: Memory Stick, Memory Stick Pro (i princip samma sak) och SD-kort. Det skulle ha varit lätt att lägga till stöd för MMC men tyvärr som inte finns. De flesta förbryllande är bristen på Compact Flash stöd som det fortfarande finns massor av dessa kort runt. Andra hamnar och platser inkluderar fyra USB 2.0-portar, en 4-stifts FireWire-port, S-videoutgång, och VGA (DVI skulle ha varit ett bättre val med tanke på N3510 klarar av).

Ergonomi och vikt


Fujitsu Lifeboook N3510 jämfört med Fujitsu Lifebook P7010 ultraportabel (märka ljusare och vitare skärm på N3510 också)

Jag skämtade tidigare i denna artikel om den fruktansvärda vikt, batteritid, värme-och buller som drabbade tidigt stationära ersättning bärbara datorer. Den N3510 är inte lätt, men vid 7,5 pounds, det är behagligt portabel jämfört med dess förfäder. Och dess makt tegel är inte av Super Size sort - det kommer inte att lägga mycket vikt på det totala paketet när släpa på N3510 runt.

Batteri

Batteritiden är också ganska bra för klassen laptop. De annonserade 3 timmar är nära till märket. Beroende på användning bör du bekvämt få 2 till 2,5 timmar. Denna laptop är inte riktigt konstruerad för längre perioder borta från en strömkälla så detta är acceptabelt.

Hetta

Värmeeffekt är acceptabel. När du kör på batterier blir det aldrig tidigare varmt, men när den är inkopplad det kan börja bli märkbart varm. Liksom många av dagens bärbara datorer, kan faktiskt använda detta i ditt knä blir obekvämt. Det var överraskande, eftersom jag har testat bärbara datorer som var endast marginellt långsammare som var mycket kallare. Jag skulle tro att N3510 kylsystem bör hålla temps nere med tanke på den gott om plats för fläktar och rör värme.

Tangentbord och inmatning


N3510 tangentbord och inredning

Om du har läst mina recensioner tidigare, du vet att jag är kräsen när det kommer till tangentbord. Den breda skärmen utformningen av denna laptop ger det massor av utrymme för en rymlig tangentbord. Vem som helst med stora händer kommer att älska denna laptop. Tangentbordet känns bra när du skriver.

Den N3510 erbjuder även fyra användare definierbara Quick Launch Buttons och en trevlig enkel kontrollpanel för att konfigurera dem med. Du kan snabbt växla mellan att använda knapparna för att starta program eller kontrollera din mediaspelare genom att trycka på Mode-knappen. Volymkontroller är också bekvämt beläget och det finns en trevlig visning på skärmen av volymjusteringar.

Slutsats

Enligt min mening utgör N3510 en ny typ av desktop ersättare bärbara datorer där balansen mellan storlek och funktioner är nästan perfekt. Det finns kompromisser här, men de är värt det med tanke på de funktioner som du får. Det N3510 är fast, men inte alls tung för sin storlek. Det ger den senaste Centrino-plattform förbättringar (Sonoma) till tabellen för utmärkt prestanda. Batteritiden är bra för en stationär dator och värme och buller är vad du förväntar dig. Skärmen är underbara och jag kan se människor som vill titta på en hel del media på N3510,

Priset är rätt också. Jag priser ut en jämförbar Dell Inspiron 6000 och det var $ 100 dyrare än Fujitsu. Jag kunde inte hitta en HP som jämförde mycket väl till N3510. Om allt annat var lika, skulle jag rekommendera fortfarande N3510 utifrån sitt utseende. Medan Dell har gjort framsteg med att förbättra visuella intryck av sina datorer, föredrar jag fortfarande Fujitsu. Men det är upp till personliga preferenser.

Det är inte perfekt. Jag föreslår att Fujitsu att ändra N3510 operativsystem till Windows XP Media Center Edition för enheter med TV-tuner alternativet. Att ge 5400-rpm hårddiskar över hela linjen skulle vara klokt, och snarare än att ha en combo-enhet, varför inte göra en långsammare enkelt lager DVD-R standarden?

Sammantaget fann jag Fujitsu N3510 är en vacker, solid konstruktion Centrino-baserad bärbar dator som till fullo utnyttjar Intels senaste mobila tekniken och som råkar inneha en knockout av en skärm. Fujitsu N3510 är ett enkelt system för att rekommendera om du är i marknaden för denna typ av laptop. Det är inte så vanligt att de vardagliga, men erbjuder bra prestanda och funktioner till dess pris.

Pris och tillgänglighet

Andra recensioner av denna författare



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar