söndag 27 mars 2005

Dell Latitude D610 Recension (pics, specifikationer)

Dell Latitude D610 Recension (pics, specifikationer)
av Administrator - 2005/03/27

av Tristan Osborn, Washington USA

Inledning

I nästan fyra år har jag använt en Compaq Presario 1710TW (14,1 "SXGA + Pentium III-M, ~ £ 5,5) och ville ha något av liknande storlek och portabilitet som ersättning Mina främsta överväganden, ungefär i prioritetsordning, var.:

Jag funderar över mina val när Dell släppte Sonoma-baserade Dell Latitude D610 så jag beställde en från Dells Small Business webbplats och det kom 24 februari. Jag har haft det i ungefär en månad nu, och övergripande jag tycker det är en utmärkt maskin. Som jag kommer att förklara nedan, ljudkvaliteten när du använder hörlurar är hemskt, men annars "tunn och lätt" bärbara datorn är perfekt för användare som vill ha en bra balans mellan kraft och bärbarhet. I denna översyn kommer jag att göra de flesta av mina jämförelser ovannämnda Presario 1710TW.

Dell Latitude D610 ( se större bild )

Dell Latitude D610 omdöme Unit System Specifikationer

  • Pentium M 760 (2.00Ghz w / 533MHz FSB)
  • 512 (2x256) PC3200-DDR2 (400MHz)
  • 14,1 "SXGA + (1400x1050 upplösning)
  • ATI Mobility Radeon X300 w / 64 MB dedikerat RAM
  • Fujitsu 60GB HD (5400RPM)
  • 8x DVD + /-RW (Dual Layer)
  • Intel PRO 2200 trådlöst (802,11 b / g)
  • Broadcom Gigabit Ethernet, Conexant 56K-modem
  • SigmaTel C-dur ljud
  • Extra nätadapter och extra modulär batteri
  • System totalt var $ 1940 efter Frakt & WA statliga omsättningsskatt

Anledningen till Inköp

Jag är för närvarande doktorand i en biomedicinsk forskning labb och använda min bärbara dator främst för att skriva, bildredigering och datalagring. Relativ portabilitet är viktigt för mig som jag ofta transportera min maskin fram och tillbaka mellan labbet och hemmet. Jag har ofta flera fönster öppna med en hel del information som visas på en gång och det är därför en hög upplösning SXGA + är viktigt för mig. Jag skulle ha älskat en 15,4-i widescreen SXGA + skärm, men kunde inte hitta något prisvärt med den skärmstorlek som var under £ 6.

Bygga Kvalitet

Den D610 är en solid ser anteckningsbok - märkbart tjockare och burlier än min gamla Presario 1710TW, och från vad jag har läst tjockare och mer slitstarka än Latitude D600 att ersättas i Dells bärbara företagsdatorer line-up. Det är verkligen inte någon flex när du hämtar upp maskinen med ett hörn, och skärmen gångjärn är fast - skärmen inte wobble när du försiktigt skaka den bärbara datorn och tillbaka. Infattningen runt skärmen verkar separeras något nära botten (ovanför Dell-logotypen - se bild av tangentbord nedan), även om jag inte märker det förrän efter att jag läste om det i online-forum. En damm-skydd för portarna på baksidan och för dockningsport under skulle ha varit trevligt. Sammantaget ger jag de D610 höga betyg för byggkvalitet.

Design & Estetik

Om du föredrar en enkel bärbar dator som inte är flashiga (som jag), då D610 är för dig. Finishen är en attraktiv silver / grå matt med lättare färgade accenter runt tangentbordet och pekplattan. Det finns inte en massa krångliga snabb Snabbstartknappar: bara volym upp / ner och tyst, och på strömbrytaren. Vid sidan av dessa knappar är indikatorlampor för Num Lock, Scroll Lock och Caps Lock, liksom WiFi och Bluetooth indikatorlampor (jag antar att det är Bluetooth - Jag valde inte att få denna funktion). WiFi slås till / från via funktionstangenter (ingen fysisk switch). Det finns även indikatorn på höger "gångjärn" på LCD-skärmen om makten, HDD aktivitet och batteristatus.

Den Latitude D600 uppenbart överhettade på handledsstödet - detta problem verkar ha fäst med re-designade D610. Jag märker en liten mängd värme på vänster handledsstödet (bara om var Fn och start nycklar är), men ingenting av vanligt. Den nedre vänstra sidan av den bärbara datorn blir också varm, men jag skulle inte tror att det skulle vara tillräckligt för att bry flesta människor när du använder datorn i knät.

Ventilationen / kyla systemet verkar lämplig, med en stor ventil på undersidan till vänster och ett avgassystem på baksidan till vänster. Fläkten verkar alltid vara på på en låg nivå, men det är väldigt tyst. Även när det sparkar på högvarv (vilket det sällan gör) är det fortfarande ganska tyst. Oavsett - det är lite av en besvikelse jämfört med min Presario som var helt tyst vid tomgång (även högre än D610 när man jämför både vid hög fläkthastighet).

Det totala ljudet kommer från den bärbara datorn är ganska minimal, med följande undantag: när en USB-enhet är ansluten (en mus eller en USB-ljudenhet som jag kommer att beskriva nedan) finns det en svag men märkbar elektriskt rundgång. Det är inte märks i normal arbetsmiljö, som för mig ingår bakgrundsljud från kylskåp, frysar, laboratorieutrustning, bygga ventiler, etc. I ett tyst rum är det definitivt märkbar men svag (och drunknade av ljudet av att skriva).

Övergripande jag ge D610 utmärkta betyg för design, med nackdelarna för fläkten är ständigt på och den märkliga elektriska återkoppling med anslutna USB-enheter.

Tangentbord och pekplatta

Ahh ... en trevlig tangentbord! Den D610 verkar ha en, särskilt i jämförelse med Presario. Jag har hört mycket om IBM tangentbord, men aldrig har upplevt en själv kan jag bara säga detta: Jag har hört jämförelser av D610 tangentbord till IBM tangentbord. Det verkar inte vara mycket flex, och nycklarna känna företaget (och är mycket tystare) jämfört med min Presario. Jag gillar layouten och - den stora backstegstangenten ligger längst till höger, som jag har alltid föredragit i en anteckningsbok tangentbord. Jag använder inte styrplattan eller styrpinne mycket, men de båda verkar vara väl utformade. Det finns ingen dött utrymme på styrplattan och knapparna har en tillfredsställande klick för dem. Jag skulle ge D610 utmärkta betyg för tangentbord och inmatningsenheter.

Dell Latitude D610 tangentbord View ( visa större bild )

Skärm

De 14,1-i SXGA + icke-glansig skärm är anständigt kvalitet, med följande för-och nackdelar:

Fördelar:

  • Ljusare än 14,1-i SXGA + skärm på min gamla Presario.
  • Inga bleka fläckar, såsom irriterande "spökbilder" som utvecklats på min Presario skärmen över tiden.
  • Inga "vågiga" mönster som jag sett på vissa bärbara skärmar (som om infattningen var hårt åtdragen).

Nackdelar:

  • En sub-par pixel (jag var tvungen att verkligen söka efter detta med hjälp Dead Pixel Buddy - det är i det övre högra hörnet och praktiskt taget osynlig).
  • Betraktningsvinkel verkar lite värre än Presario. Fortfarande ganska bra, dock.

Eftersom nackdelarna är små, skulle jag ge skärmen bra betyg överlag. Inget särskilt - bara bra.

Mått & Vikt

Storleken och vikten på Latitude D610 fördelar sig enligt följande:

  • Notebook w / "travel-light"-modul: 4.85 pounds
  • Notebook w / DVD-enhet: 5,4 pounds
  • Notebook w / 2. (Modulär) batteri: 5.65 pounds
  • 65W AC adapter: 14 gram
  • 12,44 "x 10,3" x 1,5 "(stängd) eller 1,1" (öppen)

Den bärbara datorn med DVD-enhet och nätadaptern är därför ca 6,3 pounds. Som jämförelse var de gamla Presario 1710TW med DVD-enhet och nätadapter omkring 6,7 pounds - även om det var lite tunnare. Annat än att vara lite på den tjocka sidan, skulle jag säga D610 har genomsnittliga storleken och specifikationer vikt för en bärbar dator i sin klass.

Ljud & Ljud

Ljudanläggningen är ganska standard för en bärbar dator av denna storlek. Högtalare låter lite bättre än Presario, men de saknar bas och glans som jag föredrar när du lyssnar på musik. Personligen har jag nästan aldrig använt de inbyggda högtalarna i alla bärbara datorer, utan föredrar att använda externa högtalare eller hörlurar. Däremot har D610 ett allvarligt problem i detta avseende: anslut ett par hörlurar och jag märker en mycket irriterande bakgrundsbrus, som om hörlurarna plockar upp elektriska återkoppling från systemet. Bruset verkar variera som svar på videosystemet utför arbete: när ett fönster ritas, re-storlek, flyttas, minimeras, etc, blir bakgrunden väser värre. Även pekplattan och pekaren stick orsaka extra feedback. Konstigt nog, när hårddisken är tillgänglig, verkar bruset att tillfälligt dämpa. Jag har läst en hel del om detta problem i online-forum (inklusive Dells officiella forum), så jag ska lista några punkter om det här problemet här:

  • Detta är ett vanligt problem för Dells bärbara datorer - en del andra modeller har samma problem
  • Inte alla har detta problem - antingen därför att problemet inte är universell, eller därför att endast en del av oss är mycket petiga lyssnare
  • Jag har hört en del människor har haft Dell byta ut moderkortet, ljudkortet, trådlöst, även modemet till ingen nytta.
  • Några har föreslagit att det är en grundstötning problem. För mitt system, förbättrar problemet något när man kör ut batteriet.
  • Det finns inte några märkbara brus genom de inbyggda högtalarna eller genom externa högtalare. Några har föreslagit att använda hörlurar med 32-ohm eller högre impedans skulle lösa problemet, men jag tror inte att detta är fallet (jag har provat fyra par hörlurar på mitt system).

Som ni ser har jag besatt lite om det här problemet. Jag gillar att lyssna på musik via hörlurar medan du arbetar på min dator så för mig är detta ett stort problem. Jag kontaktade Dell produktsupport och för att göra en lång historia kort (se Service & Support för mer information) de berättade för mig att skicka systemet för Depot reparation. Tyvärr kan jag inte skicka systemet tillbaka eftersom det är viktigt för mitt arbete just nu, men jag kommer definitivt att skicka in den för reparation om Dell någonsin kommer upp med en erkänd lösning. Jag blev så frustrerad jag köpt Audio Advantage Micro av Turtle Beach, en billig USB-ljudenhet som fungerar bra. Denna enhet löser problemet, även om jag fortfarande inte tycker att det är rätt att en helt ny, $ 2000 Maskinen ska ha en så irriterande problem som i huvudsak förstör hörlurarna-ljudupplevelse. På grund av detta, måste jag ge D610 dåliga poäng för ljud och ljud.

I / O-portar

Jag tror personligen att D610 har en stor I / O-port arrangemang: mycket lite på höger sida (jag använder en mus 99% av tiden och inte ha några sladdar i vägen), ljudingångar och PC-kortplats på vänster, de flesta allt annat i ryggen. Specifikt:

Dell Latitude Höger sida ( se större bild )

Dell Latitude Vänster sida ( se större bild )

Dell Latitude underifrån ( se större bild )

Dell Latitude Framsida ( se större bild )

En trevlig funktion är spärren för modulfacket på sidan av maskinen (se bild) snarare än botten (som det var för min Presario), vilket gör det mycket lättare att byta ut enheten, särskilt med nätsladd, Ethernet , mus, etc bifogas.

Fyra USB-portar är en trevlig bonus i den här anteckningsboken. Jag har alltid en mus ansluten, och ofta den ovan nämnda USB-ljudenhet ansluten. Då återstår fortfarande två öppna portar för USB-enheter, kringutrustning, etc. min mening D610 har en utmärkt I / O-port arrangemang.

Processor och prestanda

Den Latitude D610 innehåller den senaste "Sonoma" version av Intel Centrino. Jag hade stora förhoppningar om att denna maskin skulle flyga, och faktiskt verkar D610 mycket lyhörda och fungerar bra för vad jag gör. Som nämnts ovan, jag har ofta powerpoint, photoshop, deepview (molekylär bildvisare), ord, flera fall av Firefox, Thunderbird, Winamp, och några andra program kastas i för bra åtgärd öppet samtidigt. Den gamla Presario skulle definitivt mosse-down, särskilt med grafik intensiva program som deepview och specifika PowerPoint-bilder. Hittills D610 har seglat igenom allt jag har kastat på det. Det har inte kraschat ännu - även Windows Explorer hänger från tid till annan (inte alltid). Jag är inte mycket av en spelare, även om jag ladda ner en kopia av Quake3 demo för att se hur det skulle gå. Jag listar Quake3 resulterar i att riktmärken nedan.

Ett annat vanligt användningsområde för min bärbara dator är att rippa och koda musik. Jag föredrar Exact Audio Copy konfigurerad att koda med LAME motorn. Min "riktmärke" här är att den medföljande DVD-RW-enheten verkar kunna rippa på upp till ca 7.5x (även om det tar ett tag att komma igång så fort) och kodningen sker vid ett "play / CPU" på ca 10x (dvs en 10 minuters låt kodas i ungefär 1 minut). Alla tillsammans en timslång CD rippade & kodas av hög kvalitet VBR MP3-filer i ca 15 minuter.

Riktmärken & batterilivslängd

De högkvalitativa inställningarna för Quake3 var 1280x1024 med höga detaljer & alla effekter. De låg kvalitet inställningar var 640x480 med låga detaljer & flesta effekter avstängd.

Dessutom körde jag HDTune2.1:

  • Överföringshastighet: min 16,7 MB / sek, max 30,1 MB / sek, avg 24,4 MB / sek
  • Åtkomsttid: 17,8 ms
  • Burst rate: 60,5 MB / sek
  • CPU-användning: 2,9%

Jag försökte också Batteri Eater Pro. Jag är inte säker på om jag gjorde denna rätt, men här är vad jag gjorde: Började BEpro, välja antingen "klassisk" test (maximal belastning) eller "overksam" test (minsta belastning). Då jag unplugged AC, väntade BEpro att starta, och sedan jag kollade rapporterade "tid kvar" från batteriet ikonen i systemfältet:

  • Klassisk test med primär (6-cell, 48WHr) batteri: 2 tim 23 min
  • Tomgångstest med huvudbatteriet: 2 timmar 51 minuter
  • Klassisk test med primär och modulära (även 48WHr) batterier: 3 timmar 25 minuter
  • Tomgångstest med primära och modulära batterier: 6 timmar 0 minuter

Jag har faktiskt inte tidsinställd maskinen fullt tömning batterierna, men efter normal användning med det primära batteriet i 30 minuter, det var 83% kvar med en rapporterad tid kvar på 2 timmar 24 minuter. Jag skulle uppskatta ca 3 timmar lätta Computing från det primära batteriet ensam. Du kan spara lite vikt med en 4-cells primärt batteri om du inte lita på batterier mycket.

Trådlöst och nätverk

Jag använder främst Ethernet-anslutningen på jobbet - inga problem där. Jag använder inte den trådlösa mycket, men jag ansluta den till en närliggande åtkomstpunkt och det verkade ganska snabbt. Den trådlösa har ingen fysisk på / av-knapp - det styrs via Fn-tangenten med en indikatorlampa som lyser när den trådlösa är på (inte blinkar med "aktivitet" som vissa Ethernet-portar).

Support och service

Jag beställde en extra nätadapter och Dell skruvas upp och skickas endast en extra nätadapter utan nätsladd. Jag kan inte se hur du kan överväga en nätadapter utan nätsladd (den del som ansluts till väggen) en funktionell nätadapter, så jag kontaktade produktsupport via e-post för att meddela Dell om problemet. På mindre än 24 timmar de svarade och levereras en helt ny nätadapter, låter mig hålla extra del.

Jag har också kontaktat Dell om hörlurar problemet rundgång. Jag fick snabba svar, det är bara att Dell inte kunde lösa problemet. Jag var först i uppdrag att installera ljud drivrutiner och inaktivera specifika systemkomponenter. När detta misslyckades, fick jag veta att jag kunde skicka systemet för "moderkortet bytas ut." Dell servicepersonal svarade aldrig min direkta fråga, men huruvida problemet kan faktiskt lösas (eller om de faktiskt medveten om det). Inte vill riskera att skicka min bärbara dator i för "reparation" bara för att ha det tillbaka med samma problem, valde jag att inte skicka det i. Om och när en lösning uppstår, kommer jag definitivt Dell åtgärda problemet.

Sammantaget skulle jag ge Dell medelbetyg för stöd och service. De svarar snabbt och när problemet kan lösas, de tar hand om det genast. Men de tenderar att ge "konserverade" svar och skulle ibland ignorera direkta frågor.

Slutsatser

Sammantaget är jag mycket nöjd med denna maskin. Jag tror att det skulle passa den mobila professionella eller studerande som behöver en bärbar men ändå snabb och lyhörd för affärs-och kontorsapplikationer ganska bra. Jag är särskilt imponerad av byggkvalitet och hållbarhet och tangentbordet, men jag är mycket besviken bullriga hörlursuttag fråga och kan inte avgöra om jag skulle ha undvikit denna maskin hade jag vetat om detta i förväg. Med tanke på att det är lätt att lösa med extern hårdvara (PC-kort eller USB-ljudenhet) det är mer av ett irritationsmoment med Dells kvalitetskontroll än en verklig missnöje. Jag kan acceptera begränsningar i systemet som video eller hastigheter processor. Jag har svårt att svälja design eller estetiska problem på en maskin som är helt ny, speciellt en som kräver mig att bära runt en extra bit hårdvara för att lösa det.

Fördelar:

  • Ganska bärbar (£ 5,4 med DVD-enhet, 12.44x10.3x1.5 tum)
  • Utmärkt byggkvalitet - mycket solid känsla med fina tangentbord
  • Mycket snabb och lyhörd systemet
  • Decent SXGA + skärm
  • 4 USB-portar

Nackdelar:

  • Hemskt ljud via hörlursuttaget - märkbara brus
  • Fläkten är alltid på
  • Lätt elektrisk surr med anslutna USB-enheter
  • Fysisk omkopplare för trådlös skulle ha varit trevligt
  • Lite tjockare än jämförbara bärbara datorer

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar