fredag 18 mars 2005

Dell Inspiron 9300 Review (pics, specifikationer)

Dell Inspiron 9300 Recension (pics, specifikationer)
av fsacj - 2005/03/18

av Andrew Johnson, Alaska USA

Den Inspiron 9300 är Dells flaggskepp stationär dator bärbar dator. Sporting ett val av två 17 "widescreen-skärmar, det syftar till köpare som önskar makt och värde över ultimat rörlighet. Dell tog en helt annan strategi med denna stationär dator, dock. Med en Intel Pentium M i stället för varma drift, makt hogging Pentium 4, är denna laptop kanske den minsta, lättaste och längsta 17 "PC bärbara tillgänglig.

Dell Inspiron 9300 ( se större bild )

Dell Inspiron 9300 specifikationer över som:

  • Intel Pentium M Dothan 730 (1.6GHz, 533MHz FSB)
  • 1GB (512MBx2) DDR2 RAM på 533MHz
  • 40 GB hårddisk
  • WXGA + (1440x900) Ultrasharp 17 "widescreen LCD (icke-glansig, icke TrueLife)
  • Intel 2200 802.11 b / g trådlöst kort
  • 8x DVD DL brännare
  • Windows XP Home
  • 6-cells 53 watt / timme batteri

Orsaker till att köpa

Denna laptop är en del av en naturlig utveckling för mig. Jag har tröttnat på att stora datorer och överskott kablar, men ändå vill ha en stor skärm och måttlig datorkraft. Jag har sällan behov av att resa med datorn, men rörligheten är verkligen en bonus.

Jag har aldrig varit en stor beundrare av Dell, men pris och har shoppa förde mig tillbaka om och om igen. Mitt andra val var mycket rimligt prissatta HP ZD8000 . Det stora brute-force strategi Pentium-4 med Hyper Threading är attraktiv. Den har mycket verkliga prestanda fördelar, men endast under kraftig multi-tasking. Dessutom är det en dålig anteckningsbok processor. Värme och buller i samband med att ta bort den värme styrt mig ifrån ZD8000. Att inte tala om hemska batteritid. Jag ansåg också Dell i6000, men konfigureras identiskt det handlar bara om $ 100 billigare, och som en professionell fotograf, "17 är nästan betraktas som en miniminivå.

Köpa Erfarenhet

Jag köpte denna laptop online från Dell en dag innan det dök offentligt på deras webbplats. Jag kunde använda en $ 750 av kupong som löpte ut före den nya bärbara datorn dök, så jag trodde att jag var att få en fantastisk affär. Det visar sig Dell förlängt erbjudandet, men åtminstone jag fick min maskin tidigt. Den totala kom till $ 1277 efter rabatten. Tyvärr Dell endast kommer att leverera Prioritet natten till Alaska, till så sjöfarten $ 89 till det. Mitt skepp datum beräknades uppgå till 21 dagar, men den bärbara datorn levereras efter bara 8 dagar. Kudos till Dell.

Design & Build Kvalitet

Denna laptop är stor. För sin storlek, men det känns ganska lätt. Vid ca 8 pounds, det är faktiskt lättare än vissa 15 "bärbara datorer.

Innan mitt köp, jag försökte hitta något gemensamt med identiska dimensioner att ställa på mitt skrivbord och håll för att få en uppfattning om dess storlek. Det visar sig en liten FedEx låda med en sluten sida är nästan exakt samma storlek.

Dell Inspiron 9300 är ungefär samma storlek som en liten FedEx Box ( se större bild )

Den stora bredden är trevligt att sitta i knäet utan att behöva hålla dig benen ihop.

Finishen är målad silverfärg, med målade vita knutar. Det kan även kallas elegant. Den hålls enkelt utan alltför etiketter, lampor, knappar, etc. Jag föredrar hållbarhet omålade plast, men det finns inget som tyder på att denna yta är låg kvalitet.

Inspiron 9300 känns väldigt robust, särskilt för en så stor bärbar dator. Det är hård och det finns nästan ingen ge någonstans. Var dock en sak som jag märkte genast en lucka längst ned på LCD, precis vid "Dell" etikett. Detta är en liten fråga, men något jag skulle inte förvänta sig att se på en riktigt välgjord anteckningsbok.

Dell Inspiron 9300 "Gap" nära skärmen frågan ( se större bild )

Visa

Det är fantastiskt för en bärbar dator. Jag är en professionell fotograf och använda en HP 23 "LCD på kontoret, som har samma panel som de nyare Apple Cinema Display. Dell-skärmen är faktiskt lika ljus som HP sett rakt på.

Dell Inspiron 9300 och HP 23 "LCD huvud jämförelse ( se större bild )

Har dock Dells skärm en intressant egenskap. Medan även extrema betraktningsvinklar är mycket bra, det är en ganska liten "sweet spot" för optimal ljusstyrka. Flytta lite off center resulterar i en liten men märkbar minskning i ljusstyrka. Flytta längre från mitten gör liten skillnad, och skärmen kan läsas även från en 80 graders vinkel från mitten. Den övre delen skrivbordet, i jämförelse, uppvisar nästan ingen förändring från någon betraktningsvinkel. Lägg märke till hur ens 17 "laptop är något skuggan av det 23" skärm.

Dell Inspiron 9300 och HP 23 "LCD-vinkel visa jämförelse ( se större bild )

Finishen är en anti-glare matt finish jämförbar med någon skrivbordet. Jag föredrar denna yta eftersom det är bekvämt att visa och inte anstränga ögonen.

Det finns 8 ljusnivåer. Den lägsta nivån är acceptabel för mycket mörka miljöer och skulle förmodligen vara perfekt för ett flygplan. Som du kommer att se senare, har ljusstyrkan en betydande inverkan på batteritiden.

Också av notera är den bärbara datorn kör 23 "i fotovisning genom dess DVI-port. Jag var inte medveten om det stöds 1920x1200 extern upplösning, och jag var mycket glad över att se den spelade DVD i denna storlek utan jitter. Den bärbara datorn också har en regelbunden VGA-port, men stöder inte tre skärmar, bara två.

Högtalare

Det finns tre högtalare. Två mål framåt och något uppåt. De rikta ljudet väl till en enda användare eller en soffa full av film-watchers. En "subwoofer" styr djupare noter nedåt. Jag är inte säker på hur de anser att en 1 "högtalare subwoofer, men antingen sätt ljudkvaliteten är top notch för en bärbar dator. Subwoofern kan justeras oberoende av varandra. Med det, är ljudet fortfarande över genomsnittet för en bärbar dator, och kommer att spela toner ner till ca 200 Hz. Subwoofern ger åtminstone en annan oktav, utvidga produktionen till under 100 Hz. Detta är inte djupt alls av standarder hemmabio, men fyller i en oerhört viktig oktav som täcker vanliga sång områden. Movie dialogrutan blir levande tack vare subwoofern.

Processor och prestanda

Jag beställde den lägsta processorn alternativet (Pentium M 730, 1.6GHz) eftersom jag vet att jag inte har mycket att behov av något mer. Subjektivt är allmänt bruk prestanda mycket galleriets. Multi-tasking är mycket bättre än jag förväntat från en enda processor utan Hyper Threading. Den stora mängden RAM-minne utan tvekan hjälper.

Jag är inte en spelare, så jag kan inte intyga till 3D grafikprestanda. Jag föreställer mig med X300 är utmärker men bör spela alla aktuella spel acceptabelt bra. Jag ville ha något med tillräckligt med minne för att köra flera hög upplösning, hög färgskärmar djup och kanske spela en DirectX9 spel någon gång.

Uppstart är 42 sekunder från att trycka på strömbrytaren för att öppna ett textdokument. Detta beror främst på den långsamma 4200 RPM hårddisk, som jag snart kommer att ersätta med en större snabbare enhet. Tyvärr Dell inte erbjuder 100GB hårddiskar i 5400 RPM hastighet. Jag har också gjort några optimeringar på den bärbara datorn, så detta är den tid som konfigurerats av Dell.

Nedan finns några siffror på hur lång tid det tog Dell Inspiron 9300 för att beräkna Pi till 2 miljoner siffrors noggrannhet, i NotebookReview.com forum har vi en tråd där alla uppmanas att ladda ner programmet " Super Pi "som gör att du kan kör denna beräkning och riktmärke hur bra din processor presterar i förhållande till andra.

Dell Inspiron 9300 med 1.6Ghz Pentium M: 1:56
En annan recensioner ZD8000 Pentium 4 2.8GHz: 1:50
Min 2.8GHz Pentium 4 arbetsstation: 2:04

Tangentbord och pekplatta

Dell Inspiron tangentbord vy ( se större bild )

Jag gillar faktiskt hur laptop tangentbord mår. De viktiga tangenter på denna Dell är full storlek. Det finns ingen böjas till tangentbordet. Men med så mycket extra utrymme Dell kunde ha lagt till ett antal pad eller använt en traditionell layout för piltangenterna och del / end / home osv avsnitt. F-knapparna är också minskat storleken.

Det finns några mindre problem med detta tangentbord. Det är möjligt att ansluta under en nyckel med fingrarna när du skriver. Även knapparna är aldrig så lite lös så att om du trycker på en utan att trycka ner det, kommer det att klicka så den lilla gapet är stängd. Jag föredrar en tyst tangentbord, men många skulle vilja att detta klickljud. Det är subtil och mycket tystare än en stationär tangentbord.

Dell Inspiron 9300 pekplattan ( se större bild )

Pekplattan fungerar bra, men är infälld ca 1/8 tum som tar tag att vänja sig. En fördel är att det är svårare att oavsiktligt stöta medan du skriver.

Ingång och-utgång

Sidovyer av Dell Inspiron 9300 och portar ( se större bild )

Dell har helt gjort sig av med äldre portar, bortsett seriell, parallell, och PS / 2 mus och tangentbord. Istället har Dell inkluderat sex USB 2.0-portar för att tillfredsställa även de mest perifert utrustade. Fyra USB-portar på baksidan, och två på vänster sida. Jag föredrar att ansluta en USB-mus på baksidan så att sladd och kontakt är inte i vägen när utrymmet är låg.

USB-portarna har inga problem att driva en extern USB 2,5 "hårddisk från en enda kabel. Men detta klipper batteritiden med cirka 25%.

Detta är en av de enda bärbara datorer att inkludera en DVI-port, som fungerar underbart. Jag sprang min 23 "HP 2335 skärm utan problem. Detta kan köras samtidigt med den inbyggda LCD-skärmen, som erbjuder en ganska stor arbetsyta. Föraren tillåter upp till 2048x1536 upplösning, men jag har ingen möjlighet att testa det.

En enda 4-stifts 1394 (FireWire, iLink, etc) porten finns på höger sida, tillsammans med den enda hörlurar och mikrofon uttag. En SD-kortläsare ingår här också, som är den traditionella PCMCIA typ II kortplats. Jag skulle ha velat se en multi-kortläsare, eftersom jag skjuter mina bilder på Compact Flash-kort.

Enligt sidan av Dell Inspiron 9300 ( se större bild )

Trådlös

Jag valde Intel märkesvaror trådlös lösning för att få komplett Centrino-paketet. Det är 2200 802.11 b / g. Det är ansluten till mitt trådlösa nätverk direkt utan konfiguration behövs.

Bluetooth är ett alternativ, och det finns ingen IR-port.

Batteri

Eftersom jag kommer mestadels arbetar inkopplad, jag valde den mindre av de två tillgängliga batterier. Det är en 6-cells 53 watt / timme typ. Den större 9-cells 80 wattimmar batteri är tyngre men samma storlek.

Batteriets livslängd varierar kraftigt beroende på ett antal faktorer. Dell stater 3 timmar och 40 minuter, vilket är mycket möjligt, och anmärkningsvärt med tanke på skärmstorleken. Jag kan tänka mig en högre slutet grafikkort negativt skulle påverka batteritiden.

Mina tester har visat att trådlöst har minimal inverkan på batteriets livslängd. I bästa fall är över 4 timmars batteritid möjligt. Detta är med trådlös avstängd de hårda spinning enhet, power management på (inklusive strömhantering för grafikkortet) och skriva in ett word-dokument.

Skärmens ljusstyrka nivå har en stor inverkan på batteritiden. Dessa är ungefärliga drifttider med trådlös på, hårddisken snurrar och gör minimal lågintensiva arbete:

Ljusstyrka 1: 4 timmar
Ljusstyrka 4: 3:30
Ljusstyrka 8: 2:45

Jag anser att detta är mycket rimliga och väl inom Dells beräkningar. Vid en ljusstyrka 4 är den bärbara datorn drar bara runt 15 watt. Detta är mycket mindre än en mindre 15 "desktop LCD ensam!

Dell har sina egna energischeman som integrerar med Windows energihantering. De verkar inte erbjuda någon nytta. I själva verket låser Dell CPU hastighet 800MHz, medan Windows "bärbar / laptop" gör det möjligt att hoppa till full hastighet vid behov.

DVD-uppspelning tid: Med skärmen på en mycket ljusstark 6 av 8 och ljudnivån nästan hela vägen upp, det finns bara tillräckligt med kraft för att starta upp, se en 2 timmars DVD och stänga ner. Hörlurar användning och sänkt skärmens ljusstyrka kan utsträcka detta till minst 2 timmar och 30 minuter. Det större batteriet kommer att lägga ca 50% körtid. CPU-användning under DVD-uppspelning varierar mellan 20-50%, och CPU klockfrekvens aldrig ändras från 800MHz.

Den låga strömförbrukningen visar i temperaturen hos den bärbara datorn. I själva verket går det bokstavligen alltför häftigt. De två systemfläktarna aldrig stänga, trots på tomgång de blåser väldigt sval luft på baksidan. Kanske en BIOS-uppgradering kommer att lösa problemet, vilket möjligen kan ytterligare förlänga batteritiden. Fläktarna är mycket tyst men och nästan ohörbart.

De enda delar som får varm är botten av den bärbara datorn där hårddisken är, och även botten där RAM. Handledsstödet, pekplatta, batteri, och tangentbordet är alltid sval vid beröring.

Dell listar 2 timmar till full laddning för batteriet. Detta är ganska korrekt, men batteriet faktiskt laddar lite snabbare än 1% per minut upp till ca 80%. Detta innebär en kort snacka kan användas för att snabbt saft upp till nästan full kapacitet vid behov

Operativsystem och programvara

Vilket operativsystem inte komma den med, vilka skivor tillhandahålls av tillverkaren och vilken programvara som medföljer datorn ... är den fria programvaran ingår bra eller dåligt?

Vy över Dell Media Experience knappar på framsidan av 9300 ( se större bild )

Jag beställde Windows XP Home för att spara pengar. Dell har en "Dell Media Experience" programpaketet. Om du trycker på en av media knapparna på framsidan medan den bärbara datorn är avstängd, kommer det att starta upp till Windows och ladda denna programvara. Det finns vissa missuppfattningar som denna laptop kan spela DVD-skivor och CD-skivor utan att starta i Windows. Detta är inte fallet. För att spela DVD-skivor innehåller Dells programvara bara en förenklad version av CyberLink PowerDVD, som också ingår separat.

Dell förtjänar beröm för förladdning en relativt liten mängd främmande programvara, inklusive lätt att ta bort AOL och EarthLink, McAfee antivirus, Quickbooks simplestart och Dell Media Experience. Dessutom ingår Microsoft Works.

KUNDSUPPORT

Jag försöker undvika teknisk telefonsupport. Jag försökte ut Dells online chatt-format teknisk support för att fråga om min fraktkostnader. Det är en stor format för teknisk support, men fungerar bara om du har en fungerande dator på nätet.

Klagomål

Jag är mycket nöjd med Inspiron 9300. Om skärmen hade en riktig vidvinkel och passform och finish var perfekt, skulle jag har några klagomål.

Lovorden

Detta är en mycket robust, välgjord laptop som ger samma prestanda jag behöver för ett mycket bra värde. Batteritid överträffat mina förväntningar, och jag tycker att det är mer portabel än jag väntat.

Slutsats

Detta är rätt laptop för någon som behöver det bästa multimedia prestanda och största skärm med bibehållen lite bärbarhet.

Fördelar:

  • Stor, ljus, skarp, mättade skärm.
  • Fläktar blir aldrig högt
  • Exceptionell batteritid för en så stor bärbar dator (5 + timmar möjligt med 9-cells batteri)
  • DVI-port som stöder ultrahög upplösning skärmar
  • Robust utan flex

Nackdelar:

  • Fans inte stänga
  • Passform och finish inte perfekt
  • Utrymme för en mycket större tangentbord

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar