tisdag 7 december 2004

Apple iBook G4 Review - 12-tums skärm version (pics, specifikationer)

Apple iBook G4 Review - 12-tums skärm version (bilder, specs)
av abaxter - 2004/12/07

av Jerry Cheung - Kalifornien USA

Att få en Apple laptop var otänkbart för mig i början. Jag kände ingenting från Apples smarta "Switch"-annonser och som med många andra PC / Windows-användare, var jag tankar Mac för nybörjare, grafik designers, Grannies, och andra som inte kunde hantera mer än en musknapp.

Men när jag började min strävan att köpa en prisvärd bärbar, sprang jag in många problem. De ultrabärbara och små notebooks saknade ofta grundläggande funktioner jag ville till exempel en optisk enhet, och skulle lätt bränna ett hål i min plånbok ... flera gånger om. Tunn-och-ljus såg mycket tilltalande, så jag forskat den kategorin mest. Några av mina favoriter är den Fujitsu S6210 , IBM T40-serien , och Dell 600m . Men gjorde även de som jag gillade fungerar inte ut eftersom de inte passade min budget (ca $ 1.000).

Sedan jag introducerades till en märklig blandning av ovanstående. Apples 12 "iBook väger kontakt under fem pounds, men är i ultraportabel formfaktor. Det är för tungt för att vara en ultraportabel, men det är liten skärm innebär det inte passar med de flesta tunn-och-ljus. Vad som verkligen fångade min uppmärksamhet var prislappen. Annat än Averatec , är detta det enda bärbara jag kom över med ett pris på $ 999 som kom in under 5 pounds. Men som alla konsumenter är redo att skal ut surt förvärvade pengar, jag var fortfarande skeptisk.

Jag fortsatte att göra min forskning och konsekvent hört bra saker om iBook. Slutligen gav Apple och Amazon mig ett tecken. I slutet av oktober, medföljande Apple Airport Extreme (802.11g) och stötte upp basen processorn 1.2Ghz. Dessutom hade Amazon fortfarande en $ 150 rabatt för Apples bärbara datorer. Det tog inte lång tid för mig att räkna ut att 850 $ + 20 $ frakt var en jäkla bra affär. Jag gjort min beställning på följande och paitiently väntade.

Specifikationer

  • 12,1 "TFT XGA
  • 1.2GHz G4-processor w / 512 K nivå 2-cache
  • 256MB PC2100 RAM, 1 plats finns
  • 30 GB ATA/100 4200rpm hårddisk
  • Slot-loading kombinationsenhet (DVD / CD-RW)
  • 1 FireWire 400-port
  • 2 USB 2.0-portar
  • VGA, S-video och kompositvideo kabel tillval
  • 56K V.92-modem
  • 10/100BASE-T Ethernet
  • Airport Extreme 802.11g trådlös
  • Mac OS X 10.3 Panther
  • 90 telefonsupport, 1 års hårdvarugaranti

Stängt iBook ( se större bild )

främre öppen iBook ( se större bild )

First Impressions

Det finns inte ett tvivel Apple spenderar mer pengar på design än sina konkurrenter. Bara själva lådan skriker "underbara". Jag slet genom förpackningen som ett barn på juldagsmorgonen. Underneath alla häften, manualer och CD-skivor, fick jag slutligen till iBook. Jag rekommenderar att hålla den tunna skum som skärmskydd.

När jag vände på den bärbara datorn, jag genast fylld av fruktan. I det övre högra hörnet var en fast blå pixel. Jag bestämde mig för att inte tänka på det, och fortsätta utforska min nya leksak. (OBS: Alla bilder är av ersättning fick jag)

fast stark gångjärn i ryggen fungerar som plats för värme avgaser ( se större bild )

Den bärbara datorn är helt underbara. Hade jag inte sett prislappen, skulle jag trott iBook vara mycket dyrare. Den nakna enkelhet bärbara datorn är fantastisk. Annat än de obligatoriska Apples logotyp på toppen (som lyser upp!), Det finns ingenting annat än rundade kanter. Inga avfasningar, inga lås, inga dörrar. När jag håller den i mina händer, det känns som att hålla en polerad bit marmor. (I verkligheten: polykarbonatplast och magnesiumlegering)

Konstruktionen är verkligen högsta kvalitet. Pressning mot baksidan av den armerade LCD inte orsakar några ringar i bilden, inte heller böja skärmen mellan händerna. Jag skulle känna sig säkra sätta den här bärbara datorn i en trång ryggsäck. Gångjärnet förbinder skärmen ser också ganska biffiga och fungerar även som ett utlopp för värme. Facket laddar enheten är alldeles för kallt för att beskriva. Alla blir fascinerad av hur iBook suger i CD-skivor. Apple hävdar också ha gummi monterad hårddisken för att absorbera vibrationer och stötar.

höger sida av iBook med strömkabeln och den optiska enheten ( se större bild )

Ingångar och ergonomi

iBook tangentbord ( se större bild )

En aspekt av iBook jag verkligen njuta är hur bekvämt det är att arbeta på det. Det är helt tyst utom vid uppstart eller när man läser en CD. Hårddisken är endast hörbart i ett tyst rum med mitt öra hålls nära tangentbordet. Tangentbordet är bra, men saknar de dyra solid känsla IBM tangentbord är kända för. Jag tror också att iBook tangentbordet är ett steg ner från Fujitsu S6210 , men det är definitivt mycket bättre än Dell tangentbord. Keys är fullsize förutom de bästa funktionstangenterna. Jag är tacksam för full storlek Return Radera (backsteg), Skift och Kommando (motsvarande Windows-tangenten). Styrplattan känns lika kapabla som det är konkurrenter, men jag ogillar känslan av det gemensamma musknappen. Det gör en högljudd billig plast "Klick!". Jag har ändrat till att peka på styrplattan istället. Att komma över bara ha en knapp, är det så enkelt som att hålla ner Kommando när du klickar. Det finns också en extra bonus av att ha en inbyggd mikrofon. För dem som ogillar de givna ingångarna kan iBook vara anpassade beställas med intern Bluetooth eller man kan använda en av de två tillgängliga USB-portar för att ansluta extern ingång.

ingångar och hamnar, tjocklek intill 150 sida papper anteckningsbok ( se större bild )

Jag anser mig vara en PC poweruser och har ofta flera program och fönster öppna på skrivbordet. Jag är mycket van vid att arbeta på ett dokument och sedan växla över med Alt-Tab i Windows-miljö. Lyckligtvis, i den senaste versionen av OS X levereras med iBook, inte kommando-tabb samma. Vad mer är hur hotkey vänliga OS X är. Medan kommando-tabbar, kan jag peka andra tangenter för att ha en åtgärd görs på den markerade applikationen. Jag kan cmd-tab till ett program jag inte längre vill ha och tryck på Q för att avsluta det eller H för att dölja den. Det finns också snabbtangenter för att öppna mappen Program och mappen Mina dokument.

Visa

Displayen är mycket skarpa, och mer än tillräckligt ljust för användning inomhus och utomhus. Den lägsta inställningen stängs bakgrundsbelysningen helt. Displayen hade inte samma wow-faktor som Fujisu S6210, men det är definitivt ljus och tydlig. Tack vare den separata ATI grafikkort, dvd-skivor körs utan artefakter och färgåtergivning är vass. Det finns också en extra S-video och komposit-adapter för $ 20. Tyvärr finns det bara skärm-spegling. För att uppnå skärm-spänner, finns en en välkänd hacka kan man använda. Eftersom jag inte ser mig själv med den här funktionen, jag skulle snarare inte riskera det.

kameran fångar inte bara hur skarp skärmen ser ut ( se större bild )

Högtalare

Högtalare är lika illa som alla andra bärbara högtalare. Tinny, utan bas. De är placerade precis ovanför tangentbordet området. Bara koppla in vissa hörlurar och du är redo.

Prestanda

Starta upp tider är långsam vid 56 sekunder, men en gång började, är systemet mycket kvick om multitasking. Titta på den speciell, det är mycket uppenbart att iBook riktades till studenter. Processorn och RAM kan hantera grundläggande användning såsom webbsurfning och redigera dokument. En stor skillnad jag märkte hur jag arbetar med iBook är att jag lämnar program som körs även när jag inte använder den. Till exempel finns det en halv sekunds fördröjning för att brand upp webbläsaren Safari, men en gång började, kan jag öppna en sida även efter att jag har stängt det sista fönstret och sidan laddas direkt. Till skillnad från Windows, kommer att stänga den sista fönstret inte avsluta programmet på en Mac. Medan andra program körs i bakgrunden, kan jag ha flera webbläsare öppna, chatta med vänner, och sammanställa mitt arbete datavetenskap. Det finns ingen märkbar fördröjning i gränssnittet när jag växlar mellan program och dokument öppna direkt om programmet redan körs i bakgrunden. Om systemet någonsin börjar känna trög, kan jag lätt för att uppgradera RAM-minnet själv, eftersom det är rätt under flygplatsen Extremecard, som ligger under tangentbordet. En annan lösning är att installera OS X utan alla extras som Apple buntar.

Trådlös kommer nu standard, och medan jag inte har fullt ut kunnat testa olika AirPort Extreme kan jag försäkra att det fungerar felfritt på min väns hus, på campus och på lokala kaféer. Som med IBMs ansluter Apple är det antennen på baksidan av sin skärm för att ge en starkare signal.

Grafik kommer i form av ett ATI Mobility 9200. 32MB är gott för alla ögongodis trick OS X kan dela ut, men det är fortfarande stämmer att de senaste och bästa spelen kommer inte att köras på en Mac. Vänligen inte ta upp UT2k4 och andra titlar, eftersom det inte finns bara ingen jämförelse mellan antalet titlar tillgängliga för Windows och Mac. Eftersom jag inte spelar spel ändå känner jag det grafiska systemet är stor.

Lagring, å andra sidan, tycker jag något saknas. För en rimlig avgift, kan en anpassa sin iBook har en 40 eller 60 GB hårddisk. Apple kunde ha gjort bättre på detta område och ingår minst en 40 GB-enhet som standard. För att göra saken värre, lämnar förinstallerade demos och overkill baskonfiguration som kommer som fabriksstandard endast 19SE gratis inledningsvis. Jag rekommenderar att du gör en ren installation av operativsystemet utan onödiga extrafunktioner. Frekvensomriktaren snurrar i 4200rpm, vilket sannolikt bidrar till den långsamma uppstart tid, men hjälper till att förlänga batteriets livslängd.

Batterilivslängd

Här är där iBook verkligen vann mig över. Med trådlöst på och skärmen inställd på 2: a till dimmest inställning kan jag arbeta kontinuerligt i genomsnitt 5 timmar innan jag måste koppla in den! Apple uppskattar 6 timmars batteritid, och jag kan se mig själv bli mer än att om jag sätter iBook att sova. Jag missa hårt förmågan att "Viloläge" på 2000/XP-system, men iBook gör lydigt sover när locket är stängt eller den detekterar ingen aktivitet i flera minuter. Det finns även en tjusig batteri inställning i inställningar som specifikt är gjord för att visa DVD-skivor. Det håller hårddisken sover och skärmen och optisk enhet går. Jag såg på en full laddning Kill Bill Vol 1 och fortfarande hade en halvtimme kostnad kvar att redigera denna översyn.

Programvara

Jag ogillar tidigare versioner av Mac OS, men jag är mycket partisk eftersom jag växte upp på Windows och Linux / Unix. OS X har mognat en hel del och jag är glad att säga att jag gillar det. Det finns många recensioner på nätet om OS X, så jag vill helst inte gräva för djupt in i detta område, men jag har ett par goda erfarenheter att berätta. Out of the box erfarenhet OS X är stor. Jag inkopplad i min Olympus digitalkamera, min Muvo MP3-spelare, och min Lexmark USB-skrivare, och alla arbetade utan hicka och ingen installation. En annan anledning var den medföljande programvaran. Istället för att behöva installera MS Office, gör AppleWorks ett bra jobb. Utvecklingsverktyg är förinstallerade, och eftersom OS X är UNIX-baserade, det finns massor av öppen källkod godsaker som är tillgängliga för gratis! Prova dessa platser för att se vad jag menar: Version Tracker , Apple Downloads sida , Darwin Ports , Fink .

Support

Några dagar efter att jag upptäckte död pixel, jag trodde jag skulle ta den till en lokal butik och se hur bra stöd. Det fanns bara en "Mac Genius" i tjänst, så det tog två timmar innan jag fick en chans att se honom. Lyckligtvis kan en ställa en tid online innan du går till affären för att förkorta väntetiden. Mac Genius var artig, artig och mycket kunniga. Han kontrollerade min död pixel genom att köra en serie av fasta färgbilder genom den. Han dubbelkollade min information, som han drog upp min information från en Apple-databas (jag registrerade min iBook så snart jag fick det), och lugnat mig en ersättare inom 3-5 arbetsdagar. Jag älskade absolut hur jag inte behövde visa honom mitt kvitto, eller återberätta honom min info. Han visste allt det redan. Det är fördelen från Apple med en sådan snäv grepp om sina produkter och distribution. Allt är bra nu, och jag har fortfarande resten av året att köpa en 2 års förlängning till min garanti. Jag tror att $ 250 förlängning till AppleCare förmodligen värt det, och med en student rabatt, det är bara $ 183!

Fördelar Nackdelar
  • Batteriets livslängd
  • Hållbarhet och design
  • Programvara och stabilitet
  • Support
  • Pris
  • Tung för sin storlek, något tjockare än andra 12 "bärbara datorer
  • Obekanta OS (Windows)
  • Blir smutsigt lätt (handlovsstödet blir svart, fläckar)
  • Svårt att uppgradera liten kapacitet hårddisk (lösning: extern hårddisk)
Slutsats

Det är svårt att göra en direkt jämförelse mellan iBook och konkurrerande produkter PC. Men det är klart att Apple har gjort sin hemläxa och gav en prisvärd bärbar dator med allt en student behöver. Jag är långt ifrån att bli en rabiat Apple fanatiker, men jag kan definitivt förstå den starka vädjan och värdet av nya iBook. Med eller utan studentrabatt, iBook bara inte kan slå för det priset. Med de pengar jag sparade, kunde jag köpa lätt uppgraderingar för iBook eller blåsa på andra värdefulla prylar.

stilren botten iBook med batteriindikatorn ( se större bild )

Cool Displayljus visar genom Apples logotyp på toppen ( se större bild )

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar