onsdag 13 april 2011

Sony VAIO Y (YB) Recension

Sony VAIO Y (YB) Recension
Jerry Jackson - 4/13/2011

Teamet på Sony helt ändrat VAIO Y-notebook med lite hjälp från AMD. Den nya Sony VAIO Y (tekniskt kallas "VAIO YB") är Sonys första bärbara dator för att presentera den nya AMD E-350 processor och grafik. Denna 11-tums bärbar dator är dyrare än en vanlig netbook, men erbjuder betydligt bättre prestanda. Ta en titt på vad vi har att säga om denna mäktiga mini.

Vår Sony VAIO Y (YB) har följande specifikationer:

  • AMD E-350 med AMD Radeon HD 6310 Graphics (dual-core processor på 1,6 GHz och dubbla DX-11 SIMDs vid 500MHz)
  • 11,6-tums 1366 x 768 HD-glänsande skärm med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 7 Home Premium (32-bitars)
  • 4 GB DDR3-minne (1066MHz)
  • 500 GB, 5400 rpm HDD
  • Gigabit Ethernet och Atheros 802.11b/g/n trådlöst
  • Bluetooth 2.1 + EDR
  • 6-cells Li-ion batteri (38Wh)
  • Mått: 11,42 (L) x 7,99 (B) x 0,99 till 1,25 (H) inches
  • Vikt: 3.24 pounds
  • MSRP: $ 549,99

BYGG & DESIGN
Den nya VAIO Y är ett radikalt avsteg från förra årets 13-tums Sony VAIO Y. Jag är lite osäker på varför Sony inte bara kallar detta "VAIO YB" på den officiella Sony Style hemsidan, men trots förvirringen över modellen namn, det här ser ut som en annan attraktiv Sony anteckningsbok. När det gäller den övergripande storleken och formen, har VAIO YB mer gemensamt med VAIO W netbook än förra årets VAIO Y. I sanning, var den nya VAIO Y avsedd att ersätta de Atom-baserade netbooks i Sonys lineup, och tack och lov VAIO YB har mer att erbjuda än de med låg prestanda netbooks.

Bygga kvalitet är i nivå med de flesta 11-tums bärbara datorer vi har testat liknande HP Pavilion dm1z och Acer Aspire 1830T. Plasterna är tunna men ändå fast, att erbjuda en kombination av vardagliga hållbarhet och låg vikt. Även om jag inte skulle rekommendera att spela en omgång frisbee med denna laptop, den plast som används i chassit är nog stark nog att survivie ett år eller två av ständiga resor i en skola ryggsäck. Skärmlocket Plasten ger krökar under betydande press, men du måste verkligen trycka hårt för att skapa ringar på skärmen. Locket kommer också i ditt val av silver eller rosa vid tidpunkten för denna skrift. Den bästa beskrivning jag kan ge för lackering är "metallisk matt" eftersom det är blank, men inte visa upp fingeravtryck som en typisk glansig anteckningsbok.

I botten av den bärbara datorn har en enda åtkomstpanel fast med tre skruvar. Bakom denna panel hittar RAM och hårddisken om du vill göra några uppgraderingar. Visst, de flesta konsumenter som köper en $ 550 laptop som detta förmodligen nöja med 4 GB minne som standard och 500 GB hårddisk. Ändå är det skönt att veta att Sony gjorde det relativt lätt att byta ut RAM-minnet och hårddisken om du vill göra det.


Hamnar och funktioner
Port val på VAIO Y är ganska standard för en 11-tums ultraportabel bärbar dator. Du får tre USB 2.0-portar, HDMI-ut, VGA, Gigabit LAN, en mikrofoningång och ett hörlursuttag. Den har även en SDHC-kortplats och Memory Stick-facket för att ladda bilder från kameran när du reser. Jag är lite sorgligt att se att det inte är en USB 3.0-port på denna bärbara dator (särskilt eftersom det kostar $ 550. Vi börjar se USB 3.0 på mer konsument bärbara datorer och det finns helt enkelt inte en bra ursäkt för att inte inkludera . den här Här är en snabb tur runt den nya VAIO Y (YB):


Framsida: Platser för minneskort


Bakifrån: Batteri och skärm gångjärn


Vänster sida: växelström, VGA-port, HDMI-och USB 2.0-port


Höger sida: Ljudjack, två USB 2.0-portar, säkerhetslås och LAN.

Skärm och högtalare
Den 11,6-tums LED-bakgrundsbelyst skärm på VAIO YB är främst liknar de blanka skärmar som finns på de flesta 11-tums bärbara datorer och netbook-alternativ. Den 1366 x 768 upplösning är bra för att surfa på webben, redigera foton, eller ens titta på 720p HD-filmer. Färg och kontrast är genomsnittliga och skärmen blir inte lika ljus som en på HP Pavilion dm1z. Vi spelade in en verklig kontrast på 198:1 i vårt labb och en maximal ljusstyrka på 201 nits, det är tillräckligt ljust för inomhusbruk i nästan alla artificiella ljus, men du kanske har problem med att visa den här skärmen utomhus i starkt solljus. Om du luta skärmen framåt eller bakåt, färgerna börjar se svag eller mycket urblekta. Horisontella vinklar var bättre, vistas synlig tills cirka 70 grader.

De inbyggda högtalarna är placerade på undersidan på den bärbara datorn bredvid vänster och höger främre hörn. Dessa högtalare låter anständigt för ett par små stereohögtalare men ljudet låter dovt om du använder detta som en bärbar dator. Jag kunde lätt hindra högtalarna mot mina jeans som resulterade i allvarligt dämpat ljud. Kort sagt, skulle musik-och filmälskare vara bättre att använda ett trevligt par hörlurar eller ansluta den bärbara datorn till en stereo genom sin HDMI-utgång.

Tangentbord och pekplatta
Även om VAIO YB har en liknande fotavtryck till andra 11-tums bärbara datorer, tangentbordet på denna bärbara dator känns små och trånga. De enskilda tangenter på denna Chiclet-liknande tangentbord är mindre än tangenterna på många andra 11-tums bärbara datorer och det innebär i enstaka stavfel om du inte är beredd på de små knapparna. Nycklarna själva har en nästan perfekt mängd återkoppling med tysta, vadde klick. Tangentbordet stödstrukturen är fast med någon uppenbar flex eller "studsa" under hård typning press.


Pekplattan på den nya VAIO Y är en Synaptics modell med god känslighet, minimal fördröjning och separata vänster och höger knapp på styrplattan. Jag känner ett behov av att nämna att separata knappar eftersom så många företag använder knapplösa pekplattor på 11-tums bärbara datorer ... de flesta av dem är inte särskilt bra.

Min enda klagomål om pekplattan på VAIO YB är att Sony kunde ha gjort det större, om de drivit tangentbordet upp närmare järnet och gjorde mer plats under tangentbordet för en större pekplatta. Pekplattan är inte "obehagligt liten", men jag skulle ha haft med denna laptop mer om pekplattan var större.

PRESTANDA & RIKTMÄRKEN
Trots att de har samma modellnamn som förra årets VAIO Y, är den nya Sony VAIO Y (YB) mer av en direkt ersättning för Sony VAIO W netbook. Den YB erbjuder betydligt bättre prestanda än en netbook som använder Intels Atom-processor till ett pris av $ 549.

Hemligheten till att prestandaökning är AMD: s nya Fusion-teknik. AMD "Zacate" E-350 accelererad enhet (APU) kombinerar en dual-core processor med 1,6 GHz klockfrekvens med ett Radeon grafikprocessorer (GPU) på en enda processor dö. Detta gör inte bara Sony att packa mer processorkraft till en mindre bärbar dator, men det betyder VAIO YB erbjuder betydligt mer video och grafik hästkrafter än någon netbook med en Intel Atom-processor.

Även om den nya Sony VAIO Y inte är speciellt utformad för spel, kommer en del människor som läser denna översyn vara glad att veta att du kan spela spel som Left 4 Dead 2 eller Mass Effect 2 på denna lilla laptop. Bildfrekvensen är inte särskilt imponerande i grafik-intensiva spel som detta (genomsnittlig bildfrekvens mellan 16 och 23 bilder per sekund), men båda spelen är "spelbara" om du bara vill ha lite kul på vägen.

VAIO YB ger ungefär samma prestanda som liknande utrustade HP Pavilion dm1z och Lenovo ThinkPad X120e, men Sony gav en något lägre 3DMark poäng när vi testade grafikprestanda. Ändå skulle det vara svårt för den genomsnittlige konsumenten att märka skillnad i prestanda mellan denna laptop och 11-tums MacBook Air som kostar ungefär dubbelt så mycket.

Ett prestations område du kanske märker är det 500 GB, 5400 rpm hårddisk. Sony hårddisk är något snabbare än 7200 rpm hårddisk hittas inne i HP Pavilion dm1z, men inte levererar blixtrande hastighet. Hårddisken är tillräckligt snabbt för att snabbt läsa in de flesta program som Adobe Photoshop eller Microsoft Office, men det behöver inte leverera samma snappiness som SSD finns i 11-tums MacBook Air.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter spelprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
De VAIO YB nytta av den låga wattal AMD E-350 APU i form av värme och prestanda. Den yttre temperaturen i den bärbara datorn ökade knappt efter 30 minuters seriös verksamhet. I botten av den bärbara datorn knappt nått en temperatur på 91 grader Fahrenheit. Under normala förhållanden på eller i närheten av tomgång, var samma ställen ca 5-6 grader kallare. Systemfläkten arbetar hårdare i den här anteckningsboken när grafiken vara stressad, men det är som att fläktvolym som vi hört från HP Pavilion dm1z och Acer Aspire 1830T - bör det inte vara alltför störande för de flesta människor i en typisk skola eller kontorsmiljö.

Batteritid
Vid tidpunkten för denna skrift för Sony Style hemsida hävdar att den nya VAIO Y anteckningsbok ger upp till 6 timmars batteritid med standardbatteri. Detta är långt mer realistisk än vissa av de batteritid påståenden som vi har sett från olika tillverkare under åren, men vi hade fortfarande att sätta denna bärbara dator genom våra egna tester.

I våra tester med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiva samtidigt uppfriskande en webbplats på vanliga 60-sekunders intervall, och Windows 7 set till Balanced profilen, Sony VAIO YB fortsatte att köra i 4 timmar och 32 minuter. Det är betydligt lägre än batteriets livslängd HP Pavilion dm1z eller Lenovo ThinkPad X120e som båda har nästan identiska konfigurationer.

Den lägre batteritid på VAIO YB har troligen att göra med att denna laptop använder ett 38Wh batteri jämfört med de 50 + Wh batterier på HP och Lenovo bärbara datorer. Jag är ganska säker på att du kan förlänga batteritiden förbi 5-timmars varumärke om du sänker skärmens ljusstyrka och inte aktivt laddar sidor var 60 sekunder, men jag kan inte se hur den nya Sony VAIO Y kan leverera "6 timmars "batteritid som beskrivs på Sony Style hemsida.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

SLUTSATS
Vid slutet av dagen, är den nya Sony VAIO Y en bra netbook alternativ som kämpar lite bland de olika på samma sätt utrustade 11-tums bärbara datorer. Den nya AMD E-350 processor och grafik är fantastiska, men vi kommer att se en massa små bärbara datorer som använder denna hårdvara under 2011 och det gör det svårt för tillverkarna att övertyga folk att köpa deras produkt.

VAIO YB ger inte lika mycket batteri som andra bärbara datorer med hjälp av E-350 APU och det kostar ungefär $ 50 - $ 100 mer, beroende på konfiguration. Det är en mycket tuff försäljning på en marknad med så mycket konkurrens. Visst är den nya Sony VAIO Y en bra bärbar dator, men jag misstänker att många potentiella kunder kommer inte komma förbi priset.

Fördelar:

  • Bättre prestanda än en typisk netbook
  • Liten och lätt
  • Tilltalande design

Nackdelar:

  • Dyrare än konkurrenterna
  • Mindre än väntat batteritid
  • Små tangenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar