fredag 4 februari 2011

Lenovo IdeaPad U260 Review

Lenovo IdeaPad U260 Review
Jerry Jackson - 2/4/2011

Lenovo IdeaPad U260 är den första ultraportabel bärbar dator som har en 12,5-tums skärm och är späckad med en Intel Core i5-processor. En slitstark metall och läder accenter lägger till bidraget känsla, men är denna bärbara dator värd $ 1,000 prislapp? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Specifikationer för vår enhet för Lenovo IdeaPad U260 är följande:

  • 12,5-tums HD AntiGlare Display (1366 x 768) med inbyggd kamera
  • Intel Core i5-470UM processor (1,33 GHz 800MHz 3MB)
  • Äkta Windows 7 Home Premium 64
  • Intel HD-grafik
  • 4GB PC3-8500 DDR3 SDRAM 1066MHz
  • 320 GB 5400rpm hårddisk
  • Intel Wireless Wi-Fi-Link 1000
  • Bluetooth version 2.1 + EDR
  • Li-Polymer batteri
  • 1 års garanti
  • Vikt: £ 3,05
  • Mått: 12.5 x 8.1 x 0.7 inches
  • MSRP: $ 1199 ($ 999 gatupris)

Bygg och Design
Teamet på Lenovo är mer känd för all-business ThinkPad linje av professionella bärbara datorer än för att utforma attraktiva bärbara datorer för konsumenter. Som sagt, kanske U260 bara vara det snyggaste bärbara Lenovo vi någonsin har sett.


Låt oss få rätt till det och säga vad många människor tänker, Lenovo IdeaPad U260 är ungefär så nära som vem som helst kan komma att bygga en MacBook i PC-kläder. Den U260 är inte en kopia av MacBook, men Lenovo ingenjörer tog några av de viktigaste designelement som gör MacBook attraktiv - en Chiclet-tangentbord, en ren snygg design, en tunn och lätt metallchassi - och sätta dem i en Windows-baserad bärbar dator.


Som sagt, det är viktigt att ge teamet på Lenovos kredit för ett par unika design cues. Till att börja med, IdeaPad U260 har skinnklädda handlovsstödet som är förmodligen den mest bekväma handlovsstöden jag någonsin känt. Skriva dokument eller e-post på den här bärbara datorn känns bra bara för att dina handleder och handflator känna att de flyter under tangenterna. Kombinera det mjuka handledsstöd med ett hållbart metallchassi och den attraktiva "mocka brun" yttre färg och du har en av de snyggaste Windows-baserade bärbara datorer vi sett på ett tag. Visst, skulle fler konsumenter förmodligen som färgen på U260, om det erbjöds också i flera standardfärger som svart, röd och blå, men de tillgängliga mocka brun eller clementine apelsin exteriörer hjälpa till att ställa denna laptop från konkurrenterna.


Tyvärr, det enkla och rena designen av U260 innebär också att denna laptop saknar ett antal funktioner som du hittar på skrymmande, tyngre bärbara datorer. Till att börja med får du bara två USB 2.0-portar och ingen media kortläsare eller Expresscard på denna bärbara dator. Två andra potentiella problem är det faktum att U260 använder ett integrerat batteri (du kan inte byta ut batteriet själv) och inga enkla paneler för att byta ut hårddisken eller uppgradera RAM tillträde.

Kort sagt, är IdeaPad U260 huvudsak fastnat så det är på tiden att du köper den bärbara datorn. Visst, om du äger en uppsättning av Torx bitar och precision skruvmejslar kan du ta isär hela anteckningsboken för att byta ut batteriet eller göra ytterligare uppgraderingar, men de flesta konsumenter kommer sannolikt inte att gå igenom allt detta besvär.

Hamnar och funktioner
Som tidigare nämnts, är Lenovo IdeaPad U260 långt ifrån den mest funktionsspäckade bärbara på marknaden. Medan många moderna bärbara datorer har höghastighets eSATA eller USB 3.0-portar på U260 kommer med bara två USB 2.0-portar. Den U260 har en enda headset-kontakt som kombinerar både hörlursutgång och mikrofoningång. Den bärbara datorn saknar också en Expresscard-kortplats för expansion och dessutom inte har en inbyggd SDHC-kortläsare. På en lyckligare anteckning, här bärbara datorn har både VGA-och HDMI-videoutgång så att du kan ansluta den här bärbara datorn till gamla affärs projektorer eller senast HDTV hemma.


Front: Inget

Bak: Inget

Vänster: lås, USB 2.0-port, audio jack, Wi-Fi på / av

Höger: USB 2.0-port, HDMI, Ethernet, VGA, vägguttag

Tangentbord och pekplatta
Den IdeaPad U260 Den full storlek Chiclet / ö-stil tangentbord har böjda nycklar med gott om mellanrum mellan dem. Om du är van vid känslan av en traditionell ThinkPad tangentbord så kommer du behöva lite tid att vänja sig vid detta. Men den fasta stödstrukturen under tangentbordet och det extra utrymmet mellan tangenterna gör att skriva en allmänt trevlig upplevelse.


Som tidigare nämnts, Lenovo använder svart läder runt tangentbordet och handlovsstödet. Inte nog med att dessa handlovsstödet gör skriva må bra, men de lägger till bidraget passform och finish på den bärbara datorn.

Den U260 har en standardstorlek pekplatta för en 12-tums eller 13-tums bärbar dator, men det är mindre än vad Apple använder på MacBook. De dedikerade vänster och höger musknapp fungerar felfritt och mate pekplatta ytan i sig är lätt att använda med bra respons och praktiskt taget noll fördröjning. Jag skulle ha önskat en något större pekplatta yta, men jag har några klagomål om pekplattan totalt.


Skärm och högtalare
Den U260 är den första bärbara datorn att använda en 12,5-tums skärm med en 720p (1366 x 768) upplösning, 16:9-format och LED-bakgrundsbelysning. Dess matt yta förhindrar bländning och reflexer, vilket gör skärmen lättare att se i direkt solljus eller stark inomhusbelysning. Å andra sidan, den matt skärm orsakar också en mindre sänkning i kontrast. Vårt testlabb visar displayen har en topp ljusstyrka på 227 nit med ett genomsnittligt kontrastförhållande på cirka 165:1.

Med andra ord är den här skärmen lättare att läsa utomhus men har inte alls lika mycket kontrast eller färgmättnad som skärmen på en 11,6-tums MacBook Air eller en 13-tums MacBook Pro.

Horisontella betraktningsvinklarna är relativt god och vertikala betraktningsvinklarna är ganska smal. Det finns en betydande färg inversion efter 20 graders center vertikalt. Detta bör inte vara ett problem så länge du inte försöker att se skärmen uppifrån eller nerifrån.

Den U260 har två små högtalare ovanför tangentbordet. Denna högtalarplacering driver låter uppåt och mot användaren och är mycket trevligare än varv-bränning högtalare placerade under handflatan vilar på de flesta ultraportabla bärbara datorer. Högtalarna låter lite burkigt och saknar bas trots det goda läget, vilket gör ljudprestanda "genomsnitt" för bärbara datorer i denna klass. Det headset som fungerar även som en vanlig ljudutgång var fri från statisk och fungerade bra med hörlurarna som vi använt under våra tester.

Prestanda och Benchmarks
Den IdeaPad U260 ser ut och känns som en premie anteckningsbok men saknar den prestanda du kan förvänta dig av en bärbar dator med en $ 1000 prislapp. Den 320GB 5400RPM hårddisk i vår enhet är en av de långsammaste du hittar troligtvis i en anteckningsbok i den här prisklassen. Det innebär att den bärbara datorn är lite långsammare att starta, långsammare att starta program, och långsammare att komma åt filer än de flesta bärbara datorer i samma klass.

Intel integrerad grafik misslyckas också att imponera. Även den tunnare och lättare MacBook Air har rimligt kraft Nvidia-grafik och mycket billigare HP Pavilion dm1z har dubbla grafikprestanda i denna maskin. Visst, är de flesta som köper en premium ultraportabel bärbar dator inte köpa den för att spela spel, men fler och fler applikationer att utnyttja högpresterande grafik för att snabba upp uppgifter som foto-och videoredigering, så bristen på grafikprestanda kommer att uppmärksammas även av människor som inte spelar spel.

Intel Core i5-470UM processor på 1,33 GHz har massor av muskler för dagliga kontorsuppgifter, men processorn ensam kan inte övervinna de begränsningar som en långsam hårddisk och svaga grafik. Den U260 är knappast det värsta presterande maskin vi har testat, men det är besvärande att denna laptop ger verklig prestanda liknar bärbara datorer som kostar mindre än halva priset.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (höga poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
The U260 har ett enda fläktkylsystem med en värmeventilation vid den bakre delen av chassit. Vid tomgång, känns den bärbara datorn varmare än de flesta av de 11-tums och 13-tums bärbara datorer vi har testat under det senaste året. Fläkten buller är också högre än de flesta bärbara datorer på tomgång. Fläkten växlar mellan av och på vid tomgång och kör på full volym när systemet är ännu något stressad. De yttre temperaturen visade sig vara mer av ett problem än fläktljud under våra syntetiska prestandatester. Få moderna ultraportbales genererar yttre temperaturer över 100 grader Fahreheit efter 15 minuter av benchmark-tester i vårt labb men IdeaPad U260 nått en temperatur på 110 grader ... mer än tillräckligt för att vara obekväm i knät.

Batteritid
Den U260 har en anpassad-formad 4-cell Li-Polymer batteri. Detta är i grunden samma batteri tech som används i Apples MacBook Air men batteriet i IdeaPad U260 inte klara sig lika bra i termer av total batteritid. Med Windows 7 Balanserad effektprofil aktiv, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder U260 varade i 3 timmar och 27 minuter. Detta är en ganska föga imponerande tid med tanke på att vi börjar se fler och fler 11-tums och 13-tums bärbara datorer som kan pågå mer än sex eller sju timmar.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
Jag måste erkänna känslan lite konflikt samtidigt skriva denna översyn. En ena sidan tror jag ärligt talat att detta är den mest attraktiva konsument laptop som Lenovo någonsin har producerat. Mer rakt på sak, är det IdeaPad U260 en av de trevligaste känslan bärbara datorer jag har haft nöjet att använda.

Å andra sidan är det U260 plågas av konstruktions compomises, svaga resultat och en prislapp som gör mest genomsnittliga konsumenter frågar, "Varför inte köpa en MacBook istället?" Kombinationen av den genomsnittliga Intel Core i5-processor med en långsam hårddisk och svaga Intel integrerad grafik leder till mindre än imponerande prestanda över hela linjen. Bristen på höghastighetsportar, en expansionsplats, eller en mediekortläsare gör konsumenterna kan inte dra nytta av de nyaste, snabbaste externa lagringsalternativ och måste köpa tillbehör som USB-kortläsare för att använda denna bärbara dator med sina digitalkameror.

Vid slutet av dagen för Lenovo IdeaPad U260 är en underbar bärbar dator som fångar din uppmärksamhet vid första anblicken, och sedan gör du tappar intresset efter att du tar en närmare titt. För den aktuella gatupriset på $ 999 - $ 1199 är det svårt att rekommendera detta över en i samma prisklass MacBook Air eller MacBook.

Fördelar:

  • Tilltalande design
  • Stort tangentbord och handledsstöd
  • Matt skärm

Nackdelar:

  • Begränsad prestanda
  • Begränsade portar
  • Hög prislapp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar