torsdag 3 februari 2011

ASUS U41JF-A1 recension

ASUS U41JF-A1 recension
Charles P. Jefferies - 2/3/2011

ASUS U41JF är en tunn-och-ljus 14-tums bärbar dator med kraftfull Nvidia-grafik och utmärkt batteritid. Kombinera det med en bra Intel Core i3-processor och en prislapp på mindre än $ 900. Vad är inte att gilla? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Vår granskning enhet ASUS U41JF-A1 har följande specifikationer:

  • 14-tums 720p (1366x768) glansigt panel med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Intel Core i3-380M processor med dubbla kärnor (2,53 GHz, 3 MB L3, 4.8GT / s QPI, 35W TDP)
  • Intel HM55 chipset
  • Växlingsbar grafik via Nvidia Optimus-teknik:
  • Nvidia GeForce GT 425M w / 1 GB DDR3-minne
  • Integrerad Intel HD-grafik
  • 4GB DDR3-1066 dual-channel RAM (2x 2GB)
  • 500GB 5400RPM Western Digital-hårddisk (WD5000BEVT)
  • Atheros AR9285 802.11n trådlöst LAN
  • DVD-brännare (MATSHITA DVD-RAM UJ892AS)
  • 2-års global garanti med 1 år oavsiktliga skador täckning
  • 8-cells batteri (14,4 V, 5800mAh, 85Wh)
  • Vikt: 4,8 £.
  • Mått: 13,5 x 10 x 1,1 tum
  • MSRP: $ 849

Den U41JF-A1 har respektabla specifikationer för pengarna, särskilt med tanke på allt detta är förpackat i en 14-tums bärbar dator som mäter endast 1,1 inches tunn. Nvidia GT 425M grafikkort är mer än tillräckligt kraftfull för att köra de senaste spelen. Den tvååriga garantin är anmärkningsvärt och det inkluderar ett års olycksskydd skador, liknande täckning är extra på konkurrerande bärbara datorer.

Bygg och Design
ASUS U41JF s silver och svart chassi är osannolikt att väcka uppmärksamhet även om det fortfarande ser bra ut i sin egen rätt. Silvret borstad aluminium lock är speciellt attraktiv och känns sval vid beröring. Som tidigare nämnts, är chassit bara 1,1 "tunn, locket är en av de tunnaste jag har sett på en bärbar dator i varje storleksintervall. Den U41JF känns lite tyngre än väntat på grund av dess stora 8-cellsbatteri, det kom in på £ 4,8. på min digitalvåg.


Något jag gillar med U41JF utseende är den relativa bristen på LED-statuslampor, det finns bara på strömknappen längst upp till höger och fyra små lampor under styrplattans knappar. Dock är strömbrytaren för ljus i ett mörkt rum (som är ljuset på nätadaptern). I en liknande anteckning, saknar U41JF fysiska knappar, volym upp och ner knappar skulle har varit uppskattat.

Bortsett från locket aluminium-backed, resten av U41JC konstruerad av plast. ASUS gjorde det olyckliga beslutet att använda svart blank plast för skärmen surround och tangentbord område. Damm och fingeravtryck visar upp oavsett vad, hålla den här bärbara datorn ren är en utmaning. Hållbarhet är inte en av de U41JF s fortes antingen, trots min försiktig användning av en mikrofiberduk, verkade fina repor i den blanka plastytan.

Den U41JF har under genomsnittet byggkvalitet för en bärbar dator i denna prisklass, det är uppenbart en del kompromisser har gjorts för att göra det här tunna. Chassit lider av en onormal mängd flex, till exempel trycker ner på ytorna runt tangentbord med ännu något mer än normalt tryck gör hela chassit böjer inåt. Chassit är också lätt att vrida genom att gripa de två främre hörnen, vilket inte är bra; chassit borde vara mycket styvare för att förhindra någon rörelse överförs till kretskorten inuti. Kretskort som tillåts böja har en högre risk för misslyckande på lång sikt.


Passform och finish är inkonsekvent. De silver plast som används i handledsstödet verkar vara av bättre kvalitet än den svart blank plast. Knacka på ytan av den bärbara datorn med min nagel producerade billiga ljud och några klapprande ljud beroende på var jag knackade.

Locket har också några kvalitetsfrågor. Om du trycker in på baksidan av locket skapar ringar på skärmen, vilket innebär att skyddet inte är så bra som det skulle kunna vara. Locket är också ganska lätt att böja sig fram och tillbaka. Något annat jag märkt om locket är att gångjärnet inte är tillräckligt styvt, så plocka upp den bärbara datorn snabbt när locket är öppet kan få den att öppna ytterligare.


De som vill uppgradera RAM eller hårddisk är i tur men, får tillgång till både genom att ta bort de två skruvarna från luckan på undersidan av den bärbara datorn.


Den U41JF har tråkigt byggkvalitet på det hela, chassit känns billigt och ekon några av samma build kvalitetsfrågor jag ser i andra ASUS bärbara datorer.


Hamnar och funktioner
Port val på U41JF är begränsad, HDMI är det enda anmärkningsvärda integration. Den saknar en Expresscard-kortplats, eSATA-port eller en USB 3.0-port.


Front: 4-in-1 kortläsare, högtalare

Bak: Batteri

Vänster: växelström, kyla ventilationsgallret, VGA, Ethernet, HDMI, 2x USB 2.0

Höger: hörlurar och mikrofon, USB 2.0, DVD-brännare, lås

Tangentbord och pekplatta
ASUS använder samma tangentbord på U41JF som den använder på de flesta av sina 13,3 "och 14" bärbara datorer. Den full storlek Chiclet / ö-stil tangentbord har platta tangenter med mer än vanligt avstånd mellan dem. Det kan ta lite justering som kommer från en vanlig bärbar dator tangentbord, jag kunde skriva snabbt och korrekt efter några timmars användning trots de frågorna. Ah ja - låt oss tala om frågorna.


Även tangenterna ge tillräcklig feedback, lider U41JF tangentbord från en hel del flex. Bara med hjälp av normal skriva trycket gör att tangentbordet till grottan nedåt runt den nyckel som trycktes som inte ingjuta en känsla av förtroende. Compounding flex frågan är skramlande, och med hjälp av ljus skriva tryck lockar irriterande skallror från höger sida av tangentbordet. Detta är en kvalitetsfråga och inte första gången jag har sett det på en ASUS bärbar dator. En sista anmärkning om tangentbordet är att det är högt, delvis på grund av skramlande, det finns ingen maskering det. Alla dessa problem förstöra skrivkänsla.

Den U41JF har en full-size pekplatta som tyvärr lider av några försvagande problem användnings. Endast omkring 60% av min avsedda vänster-klick registreras, vilket var frustrerande. Jag hade också problem med att spåra, det var antingen för känsligt (vilket jag oavsiktligt klicka) eller inte tillräckligt känslig (saknas finger stroke). Pekplattan ytan var trevlig, dock, släta och lätta att spåra den. Med några omfattande justeringar pekplattan kan nog bli mer användbart, vänster vid standardinställningarna, som de flesta användare aldrig kommer att förändras, är det klumpigt i bästa fall.


Skärm och högtalare
Den U41JF har en 14-tums skärm med en 720p (1366 x 768) upplösning, 16:9-format, och LED-bakgrundsbelysning. Dess glänsande yta hjälper kontrast men reflekterar som en spegel, ibland gör det svårt att se om det finns overhead ljuskällor. Den blanka ytan är också svårt att hålla rent.

Displayen har gott om ljusstyrkan på standardinställningarna, kontrasten är tillräckligt men kunde använda ett uppsving. Genom att trycka [FN] + [C] växlar mellan inbyggda färgprofiler. Jag föredrar den gammakorrigering, det fixar skärmens naturligt blåaktig nyans genom att göra färgerna varmare.

Betraktningsvinklarna är relativt smal. Det finns en betydande färg inversion efter 30 graders-center på vardera sidan horisontellt och 15 grader off-center vertikalt. Detta skulle kunna vara ett problem om två eller fler personer vill titta på en film eller visa bilder på skärmen åt gången.

Den 1366 x 768 skärmupplösning är låg för en 14-tums skärm, massor av rullning krävs surfar på Internet eller redigera dokument, eftersom det finns helt enkelt inte tillräckligt många pixlar för att visa informationen. För att vara rättvis, nästan varje konsument bärbara på marknaden mindre än 17 inches säljs med denna resolution. 1600 x 900 är nästa upplösning upp och skulle vara en bra förbättring.

Den U41JF har två högtalare placerade under handledsstödet. Högtalarna låter burkigt och har ingen märkbar bas trots Altec Lansing emblem, vilket gör dem inte annorlunda än vanliga bärbara högtalare. Den statiska fria hörlursuttag och HDMI-porten är de bästa sätten att få ljud ur den här bärbara datorn.

Prestanda och Benchmarks
Den U41JF har en respektabel svit av komponenter, Core i3-380M-processor kör på en relativt hög frekvens av 2,53 GHz och ger mer än tillräckligt med kraft för vardagliga sysslor. 4GB RAM gör att flera program som skall användas på en gång. Den 500GB 5400RPM Western Digital hårddisk är långsam sida, men är tyst som en viskning och har massor av utrymme för media.

Den enda verkliga stand-out komponent är Nvidia GeForce GT 425M 1GB grafikkort, som utvecklades mycket bra i våra riktmärken och är mer än kapabla att spela de senaste spelen.

Som grädde på moset är Nvidias Optimus-teknik, vilket gör att den bärbara datorn att automatiskt växla mellan de mäktiga Nvidia grafikkort och strömsnåla integrerade Intel HD-grafik i farten, beroende på vad användaren gör.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (höga poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark Vantage mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Den U41JF har ett enda fläkt kylsystemet med en värme avgaser på den vänstra sidan av chassit. Vid tomgång, känns den bärbara datorn ljummet på ytan och är ohörbara. Under programvaru riktmärke körs, buffras fläkten upp och var relativt bullriga, utveckla en högre gällt gnälla. Fläkten buller är svårt att ignorera i ett tyst rum, men med hjälp av bakgrundsljud, är det uthärdligt. Chassit värmas upp något men fick inte heta inom något visst område, även på undersidan. Om inte den bärbara datorn vara stressad, är chansen att fläkten hörs inte. Sammantaget ASUS gjorde ett bra jobb på kylsystemet. Det kunde ha varit tystare hade de använt en fläkt med större diameter.

Batteritid
Den U41JF har en biffiga 8-cell, 85Wh batteri, typiska 14-tums konsument-datorer levereras med sex-cellsbatterier hälften så kraftfull. Med Windows 7 Balanserad effektprofil aktiv, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder varade U41JF 7 timmar och 25 minuter. Detta är en imponerande tid och inte ett antal konkurrerande bärbara datorer kan matcha. Nvidia Optimus grafik-switchteknik verkligen hjälpt ut, om den särskilda GT 425M grafikkort var aktiv hela tiden, skulle energiförbrukningen ha varit mycket högre.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
På papperet den U41JF är en solid mellanregister underhållning anteckningsblock, i verkliga livet det lider av många problem som kan styra bort kunderna. Den byggkvalitet är under genomsnittet, chassit har för mycket flex och känns billigt. Tangentbordet har en onormal mängd flex och ger en medioker skrivkänsla. Pekplattan har en behaglig yta men har dålig spårning noggrannhet och knapparna missade en stor andel av mina avsedda klick.

Det U41JF är inte utan sina plus, dock, grafikprestanda är utmärkt och de sju och en halv timmars batteritid är fantastiskt. Chassit är också ganska smal och den bärbara datorn själv ser respektabel.

När allt är sagt och gjort, är dock ASUS U41JF inte överväldigande att rekommendera för de ovan angivna skäl.

Fördelar:

  • Stora grafikprestanda
  • Utmärkt batteritid (7,5 timmar)

Nackdelar:

  • Subpar byggkvalitet
  • Dåligt tangentbord
  • Felaktig pekplatta
  • Fingerprint magnet
  • Inte tillräckligt med portar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar