söndag 30 augusti 2009

Dell Inspiron 11z Review

Dell Inspiron 11z Review
av Kevin O'Brien - 2009/08/30

av Kevin O'Brien

Inspiron 11z är en ny netbook från Dell, i hopp om att förändra vårt sätt att tänka på det ultraportabla segmentet. Istället för att använda den långa gynnade Intel Atom-processor, beslutade Dell att använda den nya ultra-låg spänning Celeron 723 och GS45 chipset. På papperet processorn har mer grymta, och när det paras ihop med X4500 integrerad grafik, den har en stor fördel framför Atom maskiner. I den här recensionen tar vi en grundlig titt på den nya 11z, för att se om det är den netbook som vi alla har väntat på.

Våra Dell Inspiron 11Z Specifikationer:

  • Windows Vista Home Premium (SP1, 32-bit)
  • Intel Celeron 723 (1.2GHz, 800MHz FSB, 1MB Cache)
  • Intel GS45 + ISH9M chipset
  • 11.6 "WXGA LED-bakgrundsbelyst skärm på 1366x768
  • Intel X4500 integrerad grafik
  • Dell 1397 ABG Wireless
  • 2GB DDR2-800 SDRAM (1 Slot)
  • 250GB 5400RPM hårddisk
  • 65W (19.5V x 3.34A) 100-240V AC-adapter
  • 3-cell 28Wh 11.1v 2420mAh litiumjonbatteri
  • Mått (BxDxH): 11.5 "x 8,43" x 0,92 till 1,02 "
  • Vikt: £ 3,05
  • 1 års garanti
  • Pris vid köpt: $ 399 (för närvarande $ 449)

Bygg och Design
Dell Inspiron 11z har en mycket enkel konstruktion, med en vanlig svart blank skärm lock, matt svart chassi, och en silvermålad palmrest. I stängt skalet är nästan platt, med några objekt sticker ut längst ned locket, vilket gör det lätt att glida in i en slipcase eller ryggsäck. Inne i 11z har inga onödiga funktioner, bara pekplattan, tangentbord, strömbrytare, och strömindikatorn. Det finns ingen mediaknappar utanför funktionstangenter på tangentbordet, och det finns inte ens aktivitets ljus eller pekplattknappar. Dell verkligen försökte ta ut onödiga eller belamra funktioner för att göra denna netbook så ren och enkel att använda som möjligt.

Bygga kvalitet är genomsnittliga, med några smärre irritationsmomenten vi märkt ut ur lådan. Med de flesta datorer du inte ser chassi brister direkt ur lådan. Vad du gör varsel är skönhetsfel, som även om de är små fortfarande är deprimerande att se på en helt ny maskin. Vår 11z kom med ett batteri förinstallerat som såg ut som det hade varit tumlade runt i en låda med andra batterier fram till monteringsstadiet. Den var scuffed och fläckas överallt, som var lätt märkt eftersom den har en fin matt yta. Gummi stötfångare på skärmen var också felaktigt installerad. De är kvadratiska bitar av gummi utformade för att passa i fyrkantiga hål, men installerade krokig som diamanter. I hela tingens ordning dessa är mindre problem som inte påverkar hållbarheten av den bärbara datorn, men självfallet inte ingjuta förtroende för slutanvändaren.

Chassit kändes tålig med starkt internt stöd under de flesta strukturer. Den palmrest och tangentbord visade mycket få tecken på flex under stark press, vilket är ett måste för en bra skrivkänsla. Utanför skämd batteri, skärmlocket och chassi motstånd repor och annat slitage. Gångjärnen skärm kändes hållbara, och höll skärmen ordentligt stängt även när den ligger i ett vertikalt läge.

Internt utformningen av 11z är mycket vänliga för användare som vill uppgradera eller byta ut komponenter. Vid första du kanske märker finns det ingen botten tillgång till komponenter, med en fast panel som täcker botten. Istället Dell lägger alla användartillgängliga komponenter på undersidan av tangentbordet, som kan undanröjas med tre skruvar. Med tangentbordet off har du tillgång till en öppen WWAN-kortplats, systemets minne, hårddisk, och kylflänsenhet. WWAN-facket var funktionella, erkänner Verizon kort lånat från min D630, men den saknade antenner så att kortet för att skicka och ta emot data.

Skärm och högtalare
Den 11,6 "skärm på 11z var en utmärkt förändring från den vanliga 1024x600 netbook skärmen. Med en upplösning på 1366x768 har du så mycket utrymme på skärmen som fullstora bärbara datorer, vilket innebär att menyer och andra objekt som behöver mer vertikalt utrymme inte längre ett problem. Panelen ser bra ut, med bra färgåtergivning och mycket jämn belysning tack vare LED-bakgrundsbelysning. Kontrast var genomsnittet, och varierade beroende på vilken vertikal betraktningsvinkel. Visnings sweet spot tillät inte för en helt svart skärm för att vara visade, i stället du antingen hade någon förskjutning upptill eller något i botten. Klarare färger hade inte detta problem, och såg fantastisk ut i allt från att visa bilder för att bara surfa på webben.

Vertikala betraktningsvinklarna var genomsnittliga, med en 15-20 graders visning sweet spot innan färger började kraftigt förvränga. Horisontella vinklar stannade sant även vid mycket branta vinklar. Kollar ljusstyrka var bra för användning i ljusa kontor förhållanden, men utomhus visning var begränsad om du inte hittade ett gemensamt område.

Högtalarna lät något bättre än genomsnittet jämfört med andra netbooks. Istället för någon bas och mellanregister, kunde du höra en antydan till lägre toner som kan vara helt gått över på mindre netbooks. Peak volym var bra för att titta på en film eller lyssnar på musik. För ett större rum eller för att njuta av filmer till sin fulla potential, är HDMI ut det bästa alternativet. Det kan passera både video och digitalt ljud till ditt hemmabiosystem, vilket även de värsta stereon kommer att låta bättre än de flesta bärbara datorer.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet på 11z är i princip full storlek och mycket bekvämt att skriva på. Layouten är lätt att följa, tar ingen tid alls att övergången till och börja skriva för fullt. Nyckel designen är platt, liknande Chiclet stil tangentbord, men utan en inre ringen dela nycklarna. Individuell nyckelåtgärd är smidig, avger en mjuk klick när man trycker. Ett udda inslag Dell har varit över till den nyare modeller är den omvända funktionen tangentlayout. Om du vill justera ljusstyrkan trycker du på rätt knapp och ljusstyrkan ändras. Att slå F5 för att uppdatera en sida, nu måste du slå på FN + F5. Tack och lov den här funktionen kan inaktiveras för mer avancerade användare.

Pekplattan på 11z är den första som jag absolut inte kan stå för att använda. Vissa bärbara datorer har laggar pekplattor som kan vara irriterande, men de är fortfarande användbar. Detta är inte fallet med den allt-i-en pekplatta på 11z. Dell beslutat att kopiera Apple genom att gå med integrerade knappar under pekplattan ytan, men inte utforma stöd för hårdvara eller drivrutin korrekt. På en MacBook om du har ett finger som vilar på pekplattan för att utlösa knappen när du väljer text eller flytta runt objekt, det kan se skillnad. Den vet att fingret inte bör erkännas som en variabel i den multi-touch rörelser eller standardiserade rörelser, Elan pekplatta kan inte.

Om du håller ett finger på pekplattan över vänster eller höger knapp och försök att flytta runt på skärmen ett par saker som kan hända. Antingen markören kommer att dyka in i ett hörn, oftast startmenyn hörnet utan förvarning, eller ibland upp till höger. Ett annat problem är oönskad zoomning, som nu kontrollerar storleken på ikoner på skrivbordet, tittar på storleken av dokument, och även storleken på webbsidor. Vi upplevde allt utom zoomning av dokument ungefär 10 minuter efter att vrida 11z på för första gången. Den sista problem som inte är så viktiga, men fortfarande irriterande, är hastigheten på X-och Y-axel-ingång. Flytta fingret från sida till sida gör markören röra sig mer än om du reser samma sträcka upp och ner. Ett enkelt test är att rita en cirkel på skärmen med fingret, där 11z gör breda ovaler istället.

För majoriteten av granskningsprocessen hade vi att ta till hjälp av en extern mus exklusivt. Medan den genomsnittliga användaren lätt kan göra detta, det tar bort från att överföra en netbook och egentligen bör inte krävas.

Hamnar och funktioner
Port val är genomsnittet för de flesta netbooks, med undantag för HDMI i stället för en äldre VGA-port. Dell ingår tre USB-portar, ljudingångar, en SDHC-kortplats, och LAN-uttag. Användare kan också märka att Dell åkte med en full-size strömanslutning på 11z, samma som delas med alla andra Dell dator. Nätadaptern är en annan förändring än de flesta netbooks, som Dell ingår en 65W tunn makt tegel med denna modell. Å ena sidan är det skönt att få en hög kvalitet nätadapter som troligen kommer att hålla upp bättre över tid än de flesta netbooks-adaptrar, men på baksidan är ganska stor.


Front: Ström / viloläge Indikator


Bak: Batteri


Vänster: LAN, HDMI, en USB


Höger: SDHC-kortplats, Ljudjack, två USB, AC, Kensington-lås

Prestanda och Benchmarks
Vi hade mycket stora förhoppningar att komma in i denna översyn att Inspiron 11z äntligen skulle vara den netbook som inte skulle vara så begränsad i processorkraft. Medan Atom är bra för vissa uppgifter, är multimedia inte dess starka sida. Flash-video tenderar att mosse ner det, och HD strömmande video är omöjligt att titta på. Rätt ur lådan vi navigerat till YouTube för att se hur väl 11z skulle utföra. Tyvärr är det fortfarande blir en mycket hög processorbelastning tittar SD flash-video, och släpar allvarligt tittar på HD-flash video. Hulu visade samma problem, samt några som vi inte har sett förut. Samtidigt laddar en Hulu video, om du bläddrar upp och ner snabbt på pekplattan och släpp, fortsätter datorn att bläddra upp och ned i 5-10 sekunder.

När det gäller riktmärken för att ta reda på hur det Celeron 723 jämfört med N270 och N280 Atom, fann vi att det faktiskt var långsammare än väntat. wPrime, som bara testar processorn, faktiskt ger resultat långsammare än båda Atom-processorer. Köra PCMark05, Celeron och X4500 grafik combo kunde komma ut cirka 100 punkter över den snabbaste Atom-maskin, men ändå inte en enorm förbättring. Huvudområdet för 11z kunde spänna sina muskler var i 3D-prestanda, scoring väl över en annan netbooks i 3DMark06.

I våra HD-videotester var 11z kunna spela alla våra video släpvagnar. De 480p och 720p video spelas med inga problem alls, och efter några mindre tweaking 1080p trailern skulle spela smidigt. Att spela 1080p video uttrycker det över andra netbooks vi testat, men i den verkliga världen de flesta användare inte kommer att titta på 1080p-video på en netbook som är knappt över 720 i sin ursprungliga upplösning.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Laptop Betyg
HP Pavilion dv2z 103,521
ASUS Eee PC 1000HE (Intel Atom N280@1.66GHz) 114,749
ASUS Eee PC 1008HA (Intel Atom N280@1.66GHz) 116,03
ASUS Eee PC 1005HA (1,66 GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 116,421
Dell Inspiron 11z 128,81

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot bärbara datorer @ 1024 x 768 upplösning:

Värme och buller
Temperaturer stannade inom rimliga nivåer när 11z inte vara stressad. Så fort du började uppträda mer processorintensiva verksamheter, gjorde chassit bildar några hot spots, som centraliserade kring avgasutloppet.
Bullernivåerna från kylflänsen var minimal, och bara märkt om du lägger örat till avgasutloppet. Det enda störande buller 11z producerade var en hög pitch gnälla när det var helt påslagen eller i viloläge.

De externa avläsningar temperatur som visas nedan är angivna i grader Fahrenheit:

Batteritid
Det medföljande batteriet med 11z är ganska liten, med en nominell kapacitet på 28Wh. Det är nästan hälften så stor som de flesta netbook-batterier i dag, eftersom många tillverkare går med 6-cellmodeller för längre batteritid. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, Windows Vista satt till den balanserade kraftprofilen och trådlös aktiv 11z stannade på 3 timmar och 32 minuter. Användare som vill få hela dagen prestanda kommer inte hitta det från denna konfiguration, men kan ha bättre tur med ett stort batteri när Dell gör det till ett alternativ.

Slutsats
Dell Inspiron 11z var en av de bärbara datorer som ser ut som det skulle kunna vara den perfekta maskinen på papperet, men när du får det personligen du ta reda på det har några olycklig brist. Den byggkvalitet var stor i fråga om den övergripande konstruktionen av netbook, men saknade i sin kosmetiska skick ur lådan. Den processorkraft av Celeron utfört under våra förväntningar, som är långsammare än Atom-processor. Styrkan i 11z kom mestadels från dess mycket bättre GS45 chipset, inklusive X4500 integrerad grafik som utmärkte jämfört med GMA950.

Med alla de saker som anges ovan för 11z skulle vara en något bättre än genomsnittet netbook, erbjuds till ett rimligt pris, med en utmärkt 11.6 "WXGA-skärm. Tyvärr, när du inkluderar bristfällig pekplatta, omvandlar den till en netbook som är mycket hårt att rekommendera till alla utan en omfattande översyn av stöd för hårdvara och föraren. Jag kan ärligt säga att innan vi fick vår Inspiron 11z, har flera redaktörer i vårt kontor funderar på att köpa den för en resa anteckningsbok. Nu väntar vi på nästa maskin, eller uppdaterade 11z som har samma eller bättre funktioner med en funktionell pekplatta.

Fördelar:

  • X4500 integrerad grafik med HDMI-utgång
  • Perfekt skärmstorlek och upplösning för en netbook
  • Bekvämt tangentbord

Nackdelar:

  • Värsta ... Pekplatta ... Ända
  • Små batteri
  • Svagt resultat från Celeron 723
  • CPU gnälla då av och i viloläge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar