söndag 30 augusti 2009

Dell Inspiron 11z Recension

Dell Inspiron 11z Recension
av Kevin O'Brien - 2009/08/30

av Kevin O'Brien

Inspiron 11z är en ny netbook från Dell, i hopp om att förändra sättet vi tänker på den ultraportabla segmentet. Istället för att använda långa gynnade Intel Atom-processor, beslöt Dell att använda den nya ultra-låg spänning Celeron 723 och GS45 chipset. På papperet processorn har mer grymta och när det paras ihop med X4500 integrerad grafik, den har en stor fördel framför Atom maskiner. I denna översyn vi en fördjupad titt på den nya 11z, för att se om det är netbook som vi alla har väntat på.

Vår Dell Inspiron 11z Specifikationer:

  • Windows Vista Home Premium (SP1, 32-bitars)
  • Intel Celeron 723 (1.2GHz, 800MHz FSB, 1MB cache)
  • Intel GS45 + ISH9M chipset
  • 11,6 "WXGA LED-bakgrundsbelyst skärm på 1366x768
  • Intel X4500 integrerad grafik
  • Dell 1397 ABG Wireless
  • 2GB DDR2-800 SDRAM (1 Slot)
  • 250GB 5400RPM hårddisk
  • 65W (19.5V X 3.34A) 100-240V AC-adapter
  • 3-cells 28Wh 11.1V 2420mAh litiumjonbatteri
  • Mått (BxDxH): 11,5 "x 8,43" x 0,92-1,02 "
  • Vikt: £ 3,05
  • 1-års garanti
  • Pris vid köp: $ 399 (för närvarande $ 449)

Bygg och Design
Dell Inspiron 11z har en mycket enkel konstruktion, med en vanlig svart blank skärm lock, mattsvart chassi och ett silver målad handledsstödet. När den är stängd skalet är nästan platt, med några objekt som sticker ut längst ned locket, vilket gör det lätt att glida in i en kassett eller ryggsäck. Inne i 11z har inga överflödiga funktioner, bara pekplattan, tangentbord, strömbrytare, och strömindikatorn. Det finns inga media knappar utanför funktionstangenter på tangentbordet, och det finns inte ens aktivitet ljus eller pekplattknappar. Dell försökte verkligen att ta ut onödiga eller belamra funktioner för att göra denna netbook så ren och enkel att använda som möjligt.

Bygga kvalitet är medelvärde, med några mindre irritationsmomenten vi märkt ur lådan. Med de flesta datorer du inte ser chassi brister direkt ur lådan. Vad du märker är skönhetsfel, som även om de är små fortfarande deprimerande att se på en helt ny maskin. Vår 11z kom med ett batteri förinstallerat som såg ut som det hade fallit runt i en låda med andra batterier fram till monteringen scenen. Det scuffed och skämd hela, som lätt upptäcktes eftersom den har en fin matt finish. Gummi stötfångare på skärmen var också felaktigt installerad. De är kvadratiska bitar av gummi för att passa in i fyrkantiga hål, men installerade sned som diamanter. I hela tingens ordning dessa är mindre problem som inte påverkar hållbarheten av den bärbara datorn, men självfallet inte ingjuta förtroende för slutanvändaren.

Chassit kändes hållbara med starkt internt stöd under de flesta konstruktioner. Handlovsstödets och tangentbord visade mycket få tecken på flex under stark press, vilket är ett måste för en bra skrivkänsla. Utanför behäftad batteriet motstånd skärmen lock och chassi repor och andra slitage. Skärmen gångjärn kände hållbara och höll skärmen ordentligt stängs även när den hålls i vertikalt läge.

Internt utformningen av 11z är mycket vänliga för användare som vill uppgradera eller byta ut komponenter. Vid första du kanske märker ingen botten tillgång till komponenter, med en solid panel täcker botten. Istället Dell lägga alla användar-åtkomliga komponenter under tangentbordet, som kan avlägsnas med tre skruvar. Med tangentbordet från du har tillgång till en öppen WWAN kortplats, systemet minne, hårddisk och kylfläns montering. WWAN plats var funktionella, erkänner Verizon kort lånat från min D630, men den saknade antenner så att kortet för att skicka och ta emot data.

Skärm och högtalare
Den 11,6 "skärm på 11z var en utmärkt förändring från den gemensamma 1024x600 netbook-skärmen. Med en upplösning på 1366x768 du har så mycket utrymme på skärmen som full storlek bärbara datorer, vilket innebär att menyer och andra objekt som behöver mer vertikalt utrymme är inte längre en problem. Panelen ser bra ut, med bra färgåtergivning och mycket jämn belysning tack vare LED-bakgrundsbelysning. kontrast var genomsnittliga, och varieras beroende på den vertikal betraktningsvinkel. Den visar sweet spot tillät inte för en helt svart skärm för att vara visas, i stället du antingen hade viss förskjutning upptill eller några nedtill. Klarare färger inte har detta problem, och såg fantastiskt i allt från att visa bilder bara surfar på webben.

Vertikala visningsvinklar var genomsnittliga, med en 15-20 graders visning sweet spot före färger började att avsevärt snedvrida. Horisontella vinklar stannade gäller även vid mycket branta vinklar. Tittar ljusstyrka var bra för användning i ljusa kontor förhållanden, men utomhus visning var begränsad om du inte hittade ett gemensamt område.

Talarna lät något bättre än genomsnittet jämfört med andra netbooks. Istället för ingen bas och mellanregister, du kunde höra en antydan till lägre toner som kan vara helt gått över på mindre netbooks. Peak volym var bra för att titta på en film eller lyssnar på musik. För ett större rum eller att njuta av filmer till sin fulla potential, är HDMI det bästa alternativet. Det kan passera både video och digitalt ljud till ditt hemmabiosystem, som även de värsta stereon låter bättre än de flesta bärbara datorer.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet på 11z är i princip full storlek och mycket bekvämt att skriva på. Layouten är lätt att följa med ingen tid alls att övergången till och börja skriva för fullt. Nyckeln designen är platt, liknande chiclet stil tangentbord, men utan en inre infattning dela nycklarna. Individuell nyckelåtgärd är smidig, avger en mjuk klick när man trycker. En udda inslag Dell har övergången till den nyare modeller är den omvända funktionen tangentlayout. Om du vill justera ljusstyrkan trycker du på rätt knapp och de förändringar ljusstyrka. Att slå F5 för att uppdatera en sida, måste du nu slå Fn + F5. Tack och lov den här funktionen kan inaktiveras för mer avancerade användare.

Pekplattan på 11z är den första som jag absolut inte kan stå att använda. Vissa bärbara datorer har laggar pekplattor som kan vara irriterande, men de är fortfarande användbara. Detta är inte fallet med den allt-i-ett pekplattan på 11z. Dell har beslutat att kopiera Apple genom att gå med integrerade knappar under pekplattan yta, men inte utforma hårdvara eller förarstöd korrekt. På en MacBook om du har ett finger vilar på pekplattan för att utlösa knappen medan markera text eller flytta runt objekt, kan det se skillnaden. Den vet att fingret inte bör erkännas som en variabel i multi-touch rörelser eller vanliga rörelser, Elan pekplattan inte kan.

Om du håller ett finger på pekplattan över vänster eller höger knapp och försök att flytta runt på skärmen ett par saker som kan hända. Antingen markören kommer att dyka in i ett hörn, oftast startmenyn hörnet utan förvarning, eller ibland upp till höger. Ett annat problem är oönskad zoomning, som nu kontrollerar storleken på ikoner på skrivbordet, visa storleken på dokumenten och även storleken på webbsidor. Vi upplevde allt utom zoomning av dokument ungefär 10 minuter efter att vrida 11z för första gången. Den sista problem som inte är så viktigt, men fortfarande irriterande, är hastigheten av X-och Y-axeln ingång. Flytta fingret sida till sida gör flytta markören mer än om du reser samma sträcka upp och ner. Ett enkelt test är att dra en cirkel på skärmen med fingret, där 11z gör stora ovaler istället.

För majoriteten av granskningsprocessen vi tvungna att tillgripa att använda en extern mus exklusivt. Medan den genomsnittlige användaren kan enkelt göra detta, det tar bort från att överföra en netbook och verkligen bör inte krävas.

Hamnar och funktioner
Portval är genomsnittet för de flesta netbooks, med undantag för HDMI i stället för en äldre VGA-port. Dell ingår tre USB-portar, ljudingångar, ett SDHC-kortplats och LAN-uttag. Användare också kanske märker att Dell gick med en full-size strömanslutningen på 11z, samma delade med alla andra Dell-datorn. Nätadaptern är en annan förändring över de flesta netbooks, som Dell ingår en 65W tunn ström tegel med denna modell. Å ena sidan är det trevligt att få en hög adapter kvalitet makt som troligen kommer att hålla upp bättre med tiden än de flesta netbooks "adaptrar, men på baksidan är det ganska stor.


Framsida: Ström / indikeringslampan för vänteläge


Bak: Batteri


Vänster: LAN, HDMI, en USB


Höger: SDHC-kortplats, Audio uttag, två USB, AC, Kensington-lås

Prestanda och Benchmarks
Vi hade mycket stora förhoppningar kommer i denna genomgång att Inspiron 11z äntligen skulle vara netbook som inte skulle vara så begränsad i processorkraft. Medan Atom är bra för vissa uppgifter, är multimedia inte dess starka sida. Flash-video tenderar att mosse ner det, och HD strömmande video är omöjligt att titta på. Rätt ur lådan vi navigerat till YouTube för att se hur väl 11z skulle utföra. Tyvärr blir det fortfarande en mycket hög processor belastning tittar SD flash video, och släpar allvarligt titta HD flash video. Hulu visade samma problem, liksom ett fåtal vi inte sett förut. Medan lastning en Hulu video om du bläddrar upp och ner snabbt på pekplattan och släpp, fortsätter datorn att bläddra uppåt och nedåt i 5-10 sekunder.

När det gäller riktmärken för att ta reda på hur Celeron 723 jämfört med N270 och N280 Atom, fann vi att det faktiskt kördes långsammare än väntat. wPrime, som bara testar processorn, faktiskt ger resultat långsammare än båda Atom-processorer. Köra PCMark05 var Celeron och X4500 grafik combo kan komma ut cirka 100 punkter över den snabbaste Atom maskinen, men fortfarande inte en enorm förbättring. Det viktigaste området för 11z kunde spänna sina muskler var i 3D-prestanda, scoring väl över en annan netbooks i 3DMark06.

I våra HD-video tester 11z kunde spela alla våra video släpvagnar. De 480p och 720p video spelas med inga problem alls, och efter några mindre justeringar 1080p trailern skulle spela smidigt. Spela 1080p video uttrycker det över andra netbooks har vi testat, men i den verkliga världen de flesta användare inte kommer att titta 1080p video på en netbook som är knappt över 720p i sin ursprungliga upplösning.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Laptop Betyg
HP Pavilion dv2z 103,521
ASUS Eee PC 1000HE (Intel Atom N280@1.66GHz) 114,749
ASUS Eee PC 1008HA (Intel Atom N280@1.66GHz) 116,03
ASUS Eee PC 1005HA (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 116,421
Dell Inspiron 11z 128,81

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot bärbara datorer @ 1024 x 768 upplösning:

Värme och buller
Temperaturer stannade inom rimliga nivåer när 11z inte bli stressad. Så snart du börjat utföra fler processor intensiva aktiviteter, gjorde chassit bilda några hot spots, som var centraliserad kring avgasutloppet.
Bullernivåerna från kylflänsen var minimal, och bara märkt om du lägger örat till avgasutloppet. Det bara irriterande buller 11z producerade var en hög tonhöjd gnälla när det var helt påslagen eller i viloläge.

De externa temperaturavläsningar nedan listas i grader Fahrenheit:

Batterilivslängd
Den medföljande batteriet med 11z är ganska liten, med en nominell kapacitet på 28Wh. Detta är nästan hälften så stor som de flesta netbook-batterier i dag, eftersom många tillverkare går med 6-cell modeller för utökad batteritid. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, som Windows Vista till en balanserad makt profil och trådlösa aktiva de 11z stannade på i 3 timmar och 32 minuter. Användare som vill få hela dagen prestanda kommer inte att hitta det från denna konfiguration, men kan ha bättre lycka med en utökad batteritid när Dell gör det ett alternativ.

Slutsats
Dell Inspiron 11z var en av de bärbara datorer som ser ut som det skulle kunna vara den perfekta maskinen på papper, men när du får det personligen du ta reda på det har några olycklig brist. Utbyggnaden kvalitet var stor när det gäller den övergripande konstruktionen av netbook, men saknade i sitt kosmetiska skick ur lådan. Processorkraften i Celeron sämre än våra förväntningar, som långsammare än Atom-processor. Styrkan i 11z kom främst från den mycket bättre GS45 chipset, inklusive de X4500 integrerad grafik som utmärkte jämfört med GMA950.

Med alla de saker som anges ovan 11z skulle vara något bättre än genomsnittet netbook, erbjuds till ett rimligt pris, med en utmärkt 11,6 "WXGA-skärm. Tyvärr, när du inkluderar bristfälliga pekplatta, omvandlar den till en netbook som är mycket hårt att rekommendera någon utan en omfattande översyn av hårdvara och förarstöd. Jag kan ärligt säga att innan vi fick vår Inspiron 11z, flera redaktörer i vårt kontor övervägde att köpa den för en resa anteckningsbok. Nu väntar vi på nästa maskin, eller uppdaterat 11z som har samma eller bättre funktioner med en funktionell pekplatta.

Fördelar:

  • X4500 integrerad grafik med HDMI
  • Perfekt skärmstorlek och upplösning för en netbook
  • Bekvämt tangentbord

Nackdelar:

  • Värsta ... Pekplatta ... Någonsin
  • Små batteri
  • Svag utveckling från Celeron 723
  • CPU gnälla när avstängd och i viloläge


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar