söndag 9 augusti 2009

Dell Studio 14z Review

Dell Studio 14z Review
Jerry Jackson - 2009/08/09

av Jerry Jackson

Dells senaste premium 14-tums konsument bärbar dator, den Dell Studio 14z , lovar att ge studenterna allt de vill ha i en högpresterande bärbar dator för back-to-school säsongen. The Studio 14z är verkligen den tunnaste och lättaste 14-tums bärbar dator Dell någonsin har tillverkat och lovar mer än 6 timmars batteritid, men du kan behöva göra några uppoffringar. Fortsätt att läsa för att upptäcka vad vi hittade efter att ha tillbringat ett par veckor med Studio 14z.

Dell Studio 14z Specifikationer:

  • Processor: Intel Core 2 Duo P8600 (2.4GHz, 1066MHz FSB, 3 MB L2-cache)
  • OS: Windows Vista Home Premium SP1 (64 bit)
  • Minne: 3GB Shared DDR3 vid 1066MHz
  • Lagring: 320 GB SATA-hårddisk (5400RPM)
  • Grafik: NVIDIA GeForce 9400M G
  • Skärm: 14.0 "HD (1600 x 900) LED-skärm med Truelife
  • Mjukvara: 15 månaders McAfee Security abonnemang, Microsoft Works
  • Övrigt: Ruby Red lock, LED-bakgrundsbelyst tangentbord
  • Trådlöst: Dell 1515 Wireless N
  • Batteri: 8-cell 74Whr Li Ion Battery
  • Mått: 0,79 "-1,2" x 13,2 "x 9,0" (H x B x D)
  • Vikt: £ 4, 9 oz
  • Retail Pris som konfigurerad: $ 979

Bygg och Design
Utformningen av Studio 14z ser väldigt lik den Studio 15, men Dell lyckats göra denna bärbara dator mycket tunnare och lättare ... tack i någon liten del till avlägsnandet av den optiska enheten. Vid första anblicken kan det saknas en inbyggd optisk enhet verkar vara en nackdel, men de flesta studenter och mobila användare kommer att erkänna att de sällan använder en optisk enhet när du är borta från skrivbordet. Du kan naturligtvis köpa en matchande extern optisk enhet (DVD-brännare eller DVD-brännare / Blu-ray-spelare) ... i fall du behöver det när du arbetar på kontoret.

Den bärbara datorn chassit är konstruerat av en kombination av plast och magnesiumlegering för en balans mellan låg vikt och hållbarhet, och jag tvivlar inte på Studio 14z kan överleva flera år av bruk och missbruk av studenter, även om jag skulle må bättre om de byggkvalitet om plastpalmrests var gjort av magnesiumlegering i stället.

Då stängde Studio 14z känns fin och tunn, men vikten på 8-cellsbatteri i vår granskning enhet gör den bärbara datorn känns som att det är lite för tung på baksidan. Locket Den Ruby Röd skärm har en fin tjock matt färg med en gummerad struktur som ska hålla upp under åren av resor till och från klasserna. Locket Skärmen visar uppenbara tecken på flex under stark press, men jag kunde inte skapa några skärmkrus vid tryck på ryggen.

Dell Studio 14z är för närvarande tillgänglig med ditt val av färger inklusive, Black Chain Link, Midnight Blue, Promise Pink, Spring Green, Plum Purple och Ruby Red. Dell kommer också att donera $ 5 till Susan G. Komen för Cure från köpet av varje Promise Pink laptop. Från och med september i Dell Design Studio erbjuder Studio 14z i ditt val av mer än 120 olika mönster, så att du inte behöver oroa sig för att äga en bärbar dator som ser identisk med en klasskamrat anteckningsbok.

I botten av den bärbara datorn har batteri och en enda åtkomstplattor som måste avlägsnas för att uppgradera RAM-minnet. Min enda frustration här är att du inte har enkel tillgång till hårddisken, så var beredd att helt ta isär den bärbara datorn om du vill uppgradera hårddisken på egen hand.

Skärm och högtalare
Den 14-tums HD-panel på Dell Studio 14z lätt, jämfört med en av de bättre skärmar vi har sett med livfulla färger, utmärkt kontrast och bra betraktningsvinklar. Den LED-bakgrundsbelysning i vår enhet är ganska jämn och erbjuder ett utbud av ljusstyrka. Ja, det är en 16:9 bildformat, men det börjar bli standard för alla bärbara datorer och Dell var klok nog att erbjuda Studio 14z med en högre upplösning 1600x900 skärm som den i vår enhet. Horisontella betraktningsvinklarna är väldigt bra, så du kommer inte ha några problem med att dela en film med en vän eller två. Övre vertikala betraktningsvinklarna är lite bättre än genomsnittet eftersom färgerna inte tvätta bort för mycket sett från ovan, men färgerna börjar förvränga och vänd när du flyttar skärmen tillbaka.

Vid första anblicken de två små högtalare ovanför och till endera sidan av tangentbordet på Studio 14z ser svag och patetisk. De flesta människor förväntar högtalare som dessa för att producera svag, tinny ljud ... men vi förlåter dem för förhastade slutsatser. I själva verket innehåller den Dell Studio 14z fyra stereohögtalare: de två små högtalare ovanför tangentbordet som styr ljud upp och två större högtalare placerade under palmrests som direkt ljud ner. De två mindre högtalarna fokusera på de höga frekvenserna medan de två större högtalare är stämda för mellantonerna och bas. Ljudet är inte riktigt lika imponerande som det som du kommer att höra från två stora högtalare och en subwoofer, men det här är lätt den bästa ljudkvaliteten som vi har hört på någon 14-tums bärbar dator. Bottom line, om du inte behöver för att fylla ett helt rum med ljud för en fest då externa högtalare behövs inte med denna bärbara dator. De inbyggda högtalarna gör förvånansvärt bra.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet på vår enhet har normalstora tangenter med bra nyckel mellanrum och en utmärkt djup till nyckel kast. Varje knapp har en texturerad svart finish och en relativt plan yta. Ännu viktigare, finns med valfri bakgrundsbelysning för enkel typning i ett mörkt klassrum eller studentrum tangentbordet. Den enda klagomål som jag har med tangentbordet på Studio 14z är det överraskande mängd flex över hela bredden i styrelsen. Även när du skriver med minimalt tryck på tangentbordet studsar och flexar när du skriver. Om du tillämpar hård press då tangentbordet känns nästan som en trampolin. Med tanke på att Studio 14z inte har en optisk enhet för att skapa en tom hålighet under tangentbordet vi var mycket förvånad över att finna detta mycket tangentbord flex när du skriver.

Å andra sidan, om du kan bortse tangentbordet flex det är verkligen ett mycket trevligt tangentbord.

Den multi-touch, gest-baserad pekplattan är ganska stor för en tunn och lätt 14-tums bärbar dator och de dubbla pekplattknappar har djupa återkoppling med tysta klick. Pekplattan i sig är en ALPS-modell som använder Dells proprietära pekplatta förare. Jag är inte ett fan av Dell pekplatta förare, men pekplattan var ganska lyhörda med god känslighet och mycket lite fördröjning.

Hamnar och funktioner
Porten val på Studio 14z är lite av en blandad kompott. Dell ingår tre USB-portar, varav en är en kombinerad USB / eSATA-port samt FireWire och en ExpressCard/34 kortplats. Om du har en ny extern bildskärm eller HDTV så kommer du också bli glad att höra att Studio 14z omfattar både HDMI och Displayport för digital video och ljud. Tyvärr, Dell gjorde tre offer med Studio 14z som kan vara problematiskt beroende på vilka behov du råkar vara. Som tidigare nämnts, det finns ingen inbyggd optisk enhet, så glöm att titta på DVD-skivor eller installera program från en disk installation om du använder en extern optisk enhet. För det andra, Dell glömde att inkludera en inbyggd SD-kortläsare med Studio 14z. Dell inte erbjuder ett SD-kortläsare som passar in i Expresscard-kortplatsen, men det är 2009 ... varje laptop borde ha en inbyggd SD-kortplats. Det sista du kanske tycker saknas på Studio 14z är avsaknaden av en standard VGA-port. Visst, de flesta nya skärmar och HDTV använda antingen HDMI eller Displayport, men det finns fortfarande många projektorer som kräver en VGA-port. Med tanke på att många elever kan behöva använda denna bärbara dator för att visa en presentation i klass det verkar konstigt att det finns ingen VGA-port för ett klassrum projektor.


Front: Ingenting här


Bak: Skärm gångjärn och batteri


Vänster: Kensington-lås, Ethernet, USB, värme vent, Displayport och HDMI


Höger: ExpressCard/34, dubbla hörlursuttag, mikrofoningång, FireWire, USB / eSATA-kombinationsport, USB och vägguttag

Prestanda
Utförandet av Studio 14zwith en Intel Core 2 Duo P8600-processor och Nvidia GeForce 9400M G-grafik är ganska bra för en mobil multimedia anteckningsboken. Det är värt att nämna att vår konfiguration översyn av Dell Studio 14z har mycket liknande specifikationer till 13-tums Apple MacBook Pro men våra prestandatester visar att Dell har bättre prestanda för mindre än priset på MacBook Pro.

Systemets prestanda är utmärkt med tanke på sub-$ 1000 pris. Den Nvidia 9400M erbjuder överlägsen videouppspelning och spel jämfört med Intels integrerade graphis. Med en genomsnittlig 3DMark06 poäng på mer än 2200 3DMarks, är det jämförbart med low-end dedikerade alternativ och kan hantera tidigare generations spel med vissa justeringar av inställningarna för upplösning och detalj. I vårt test av spelet Portal, levererade Studio 14z 39-45 bilder per sekund (FPS) på 1280x800 upplösning på höga inställningar tittar genom en enda portal. Titta igenom några portaler framerate skulle vara så hög som 60FPS, och om du tittar genom två skulle sjunka ner till ca 23-25FPS.

I själva verket börjar den $ 649 utropspris på Studio 14z att se ännu bättre när man tänker på Nvidia grafikprestanda och stora förvaringsdrivalternativ. Till skillnad från netbooks som vanligtvis presenterar inte mer än en 160 GB hårddisk, finns med upp till 500 GB hårddisk som kan lagra en komplett musikbibliotek på upp till 125.000 låtar, 142.000 foton eller 133 DVD-kvalitet filmer på Studio 14z. Den 320 GB hårddisk i vår enhet erbjuder en bra balans mellan prestanda, lagringskapacitet och pris.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

HP Pavilion dv4t (Intel Core 2 Duo T9600@2.8GHz) 26,972 sekunder
Dell Studio 14z (Intel Core 2 Duo P8600@2.4GHz) 31,713 sekunder
Toshiba Satellite E105 (Intel Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 33,961 sekunder
Apple MacBook Pro 13 (Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 34,209 sekunder
Lenovo ThinkPad SL400 (Intel Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 34,628 sekunder
Lenovo IdeaPad Y450 (Intel Core 2 Duo T6400@2.0GHz) 38,125 sekunder
Sony VAIO CS (Intel Core 2 Duo T6400@2.0GHz) 38,314 sekunder

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

HP Pavilion dv4t (2,8 GHz Intel T9600, NVIDIA 9200M GS 256 MB) 5463 PCMarks
Dell Studio 14z (2.4GHz Intel P8600, NVIDIA 9400M G) 5370 PCMarks
Lenovo ThinkPad SL400 (2,26 GHz Intel P8400, NVIDIA 9300M GS 256 MB) 5173 PCMarks
Toshiba Satellite E105 (2,26 GHz Intel P8400, Intel 4500MHD) 4836 PCMarks
Sony VAIO CS (2,0 GHz Intel T6400, Intel X4500) 4428 PCMarks
Lenovo IdeaPad Y450 (2,0 GHz Intel T6400, Intel 4500MHD) 4143 PCMarks
Apple MacBook Pro 13 (2,26 GHz Intel P8400, Nvidia 9400M) 4136 PCMarks

3DMark06 mäter video-och spelprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

Dell Studio 14z (2.4GHz Intel P8600, NVIDIA 9400M G) 2233 3DMarks
Lenovo ThinkPad SL400 (2,26 GHz Intel P8400, NVIDIA 9300M GS 256 MB) 2211 3DMarks
Apple MacBook Pro 13 (2,26 GHz Intel P8400, Nvidia 9400M) 2139 3DMarks
HP Pavilion dv4t (2,8 GHz Intel T9600, NVIDIA 9200M GS 256 MB) 1741 3DMarks
Toshiba Satellite E105 (2,26 GHz Intel P8400, Intel 4500MHD) 1030 3DMarks
Sony VAIO CS (2,0 GHz Intel T6400, Intel X4500) 899 3DMarks
Lenovo IdeaPad Y450 (2,0 GHz Intel T6400, Intel 4500MHD) 811 3DMarks

Alla de 3DMark06 poängen för alla de system som anges ovan kördes på 1280 x 800 upplösning (till 16:10 ratio skärmar) eller 1280 x 768 upplösning (till 16:9-skärmar).

HDTune lagringsenhet prestanda resultat:

Batteri
Med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv, och Vista effektprofilen på "Balanced" Studio 14z stannade på 4 timmar och 58 minuter. För användning i klassrummet eller i knät framför TV: denna mängd batteritiden var bra, men den kan skära det nära hela dagen reser. Den 8-cell 5400mAh 74Wh batteri verkar göra ett ganska acceptabelt jobb för 14-tums bärbar dator, men det är inte ens nära Dells anspråk på "mer än 6 timmars batteritid."

Värme och buller
Kylsystemet gör ett ganska imponerande jobb att hålla de yttre temperaturer ner. Efter lång tids användning rätt handledsstödet blir ganska varmt och botten av den bärbara datorn i närheten av hårddisken och RAM blir varmt, men temperaturen förblir långt under 100 grader Fahrenheit. De temperaturavläsningar nedan togs efter att betona att systemet med prestandatester i 30 minuter och bör återspegla typiska externa temperaturer efter mer än en timme för seriös användning.

Bullernivåerna är ganska tyst när man kör på batteri som fläkten ger en konstant svag "hum" som varm luft trycks ut. Fläkten blir högre när den bärbara datorn är inställd på "hög prestanda" effektprofilen i Microsoft Vista och var ansluten till nätadaptern, men fläkten ska bara märkas av andra i en mycket, mycket tyst rum.

Slutsats
Den Dell Studio 14z är en imponerande 14-tums bärbar dator som kommer precis i tid för att ge elever (och föräldrar) något att tänka på för back-to-school säsongen. Om ditt barn eller din familj är ute efter en bekväm bärbar dator för allmänt bruk sedan Studio 14z klarar nästan allt du slänger på den. Det totala pris / prestanda-förhållande gör att Studio 14z en av de mer imponerande bärbara datorer på marknaden om du är ute efter något med en 14-tums skärm. Den snygg design, bra ljud högtalare och en underbar skärm gör Studio 14z en touch handling att följa.

Som sagt, har Studio 14z någon stark konkurrens från bärbara datorer såsom Lenovo IdeaPad Y450 och den populära HP Pavilion dv4t . Det faktum att Studio 14z saknar en optisk enhet, SD-kortplats, och standard VGA-port gör att vissa potentiella köpare kommer att behöva leta någon annanstans. Likaså tangentbordet flex var mer än en liten besvikelse. Men ändå, om du vill ha ett alternativ till MacBook Pro som är både snygg och någorlunda kraftfull då Studio 14z gör en solid val.

Fördelar:

  • Tilltalande design
  • Bra prestanda för priset
  • Stor skärm och högtalare

Nackdelar:

  • Ingen optisk enhet
  • Ingen standard VGA-port
  • Ingen standard SD-kortplats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar