fredag 21 augusti 2009

Apples 15-tums MacBook Pro (mitten av 2009) Användarrecension

Apples 15-tums MacBook Pro (mitten av 2009) Användarrecension
genom knopp - 2009/08/21

av Buddy sön

Apple uppdaterat sin linje av MacBook och MacBook Pro den 8 juni, 2009 med snabbare processorer, SD-kortplatser, ökad batteritid och bättre skärmar. Denna översyn tittar på standard övre änden 15-tums MacBook Pro köpt i Storbritannien (modellnummer MB986B / A), hur den presterar i jämförelse med andra datorer och Macbooks, samt för-och nackdelar med dessa ändringar.

Standarden övre änden Macbook Pro har följande hårdvara specifikationer:

  • Processor: Intel T9600 2,8 GHz Core 2 Duo (6 MB cache, 1066MHz FSB)
  • Minne: 4 GB (2x2GB) PC3-8500 DDR3 SDRAM (1066MHz)
  • GPU: NVIDIA GeForce 9600M GT med 512 MB GDDR3 SDRAM (dedikerad) och NVIDIA GeForce 9400M med 256 MB DDR3 SDRAM (delad)
  • Skärm: 15.4 "glänsande LED-bakgrundsbelyst TFT aktiv matris (1440x900)
  • HDD: Hitachi 500GB 5400rpm SATA II
  • Batteri: Integrerad 73 W / Hr Lithium Polymer batteri (upp till 7 timmar)
  • Optisk enhet: 8x DL matad "Superdrive" (DVD ± R DL / DVD ± RW / CD-RW)
  • Tangentbord: Full storlek bakgrundsbelyst tangentbord (UK)
  • Mus: Multi-touch-styrplatta
  • Mål: Aluminium unibody fallet med fångst-mindre magnetlås
  • Portar: Gigabit Ethernet-port, FireWire 800-port (upp till 800 Mbps), Mini Displayport (upp till 2560x1600), 2xUSB 2.0-portar (upp till 480 Mbps), SD-kortplats, ljudingång, ljudutgång (Intel HD Audio) , Kensington-lås
  • Wi-Fi: AirPort Extreme (IEEE 802.11a/b/g/n)
  • Bluetooth: Bluetooth 2.1 + EDR
  • Webbkamera: inbyggd iSight webbkamera
  • Mått: 0.95in x 14.35in x 9.82in (2.41cm x 36.4cm x 24.9cm)
  • Vikt: 5,5 £ (2.49kg)
  • OS: Mac OS X 10.5 (Leopard)
  • Garanti: 1 års världsAppleCare
  • Pris som konfigurerad: £ 1,699 / $ 2,299

Bygg och Design
Sedan de infördes i oktober 2008, har unibody Macbook Pros tillverkats från ett enda ark av aluminium. Apple har förbättrats på denna design med de senaste MacBook Pros, genom att ta ut batteriet panelen från undersidan av den bärbara datorn. Detta resulterar i en helt slät yta på undersidan av Macbook, men på samma gång tar bort möjligheten för användaren att ta ut batteriet.


Den sömlösa slät undersida Macbook Pro

Tillverkning hela laptop från ett enda ark av aluminium resulterar i ett styvt chassi tomrum i går. Detta innebär att det finns mindre risk för sprickor eller brott utvecklar på fallet. Dessutom, med tanke på egenskaperna hos aluminium, är mycket osannolikt att spricka eller bryta den bärbara datorn. Dock är aluminium en relativt mjuk metall, så det kan deformeras bör tunga tryck appliceras på det, till exempel fysiskt sitter på den bärbara datorn. Aluminium är också ett ledande material, så att värmen sprids genom hela datorn, vilket ger en effektivare kylning, men också att göra hela datorn milt varm efter långa perioder av intensiv behandling. Detta är särskilt märkbart när man kör Windows.


Macbook Pro kör Microsoft Windows Vista

I handen känns Macbook Pro bärbar och bekväm. Detta främst på grund av strukturen av aluminium, och det faktum att den bärbara datorn är mindre än 1 tum tjock. Men viktning in på strax under 2,5 kg, för 15 "MacBook Pro är lätt för en 15,4" laptop.

Bortsett från glas bezel runt och täcker den glänsande skärm av Macbook Pro, är den bärbara datorn inte är mycket känslig för fingeravtryck och fläckar. Dock är gångjärnet ansluter bildskärmen till basen av den bärbara datorn ibland inte är tillräckligt styv för att hålla skärmen på plats när den bärbara datorn bärs runt med skärmen öppen. Därför är det rekommenderat att inte bära den bärbara datorn runt på detta sätt.

Display och ljud
Apple har hävdat att de visas på de nya 15 "Macbook Pros har" 60% större färgomfång "än föregående generation, vilket innebär att de nya Macbook Pro skärmar kan visa ett betydligt bredare spektrum av färger. De nya 15 "Macbook Pros nu rival de utmärkta skärmar som finns på de 17" MacBook Pro, med mörkare svart till ljusare vitt. Betraktningsvinklar, speciellt horisontella sådana, är också mycket imponerande på 15 "Macbook Pro, som kan setts på följande bilder:


Betraktningsvinklarna i Macbook Pro-skärmen. Horisontella betraktningsvinklarna är mycket imponerande, medan vertikala vinklar som förväntat från en bärbar dator skärm. Observera att ljusstyrkan inte vrids till max - max ljusstyrka var lite för mycket för mina ögon

Naturligtvis faller Macbook Pro-skärmen fortfarande kort jämfört med en fristående MVA, PVA eller IPS-skärm. Men för en bärbar dator, det är definitivt en av de bästa på marknaden hittills. En särskilt tjusig funktion av Macbook Pro är hur det justerar ljusstyrkan på displayen, beroende på ljusstyrkan på miljön. Den här funktionen har varit tillgänglig i Macbooks sedan Apple släppte unibody modeller, och kan stängas av i Systeminställningar.

Högtalarna i MacBook Pros, som högtalare i de flesta bärbara modeller, inte har förbättrats mycket under åren. De är starkare än deras 13 "motsvarigheter, men ett par anständiga stereohörlurar eller dedikerade högtalare låter mycket bättre.

Tangentbord och pekplatta
Den 15 "Macbook Pro har en full storlek bakgrundsbelyst Chiclet tangentbord. Jag personligen kraftigt njuta av Chiclet designen, och tycker att det är väldigt lätt och tyst att skriva på.


Macbook Pro-tangentbord och mus.

Efter att ha varit en användare av Apple-tangentbord i flera år, har jag övervinna alla de inledande svårigheterna jag hade när jag först bytte. Men, kan vissa användare behöva vänja sig vid smalare "Return" eller "Enter", liksom avsaknaden av en dedikerad framåt bort nyckeln. Men när nya användare inser att Kommando-tangenten ska tryckas med tummen istället för deras lillfinger, bör de inte har några svårigheter att anpassa sig till Macbook Pro tangentbord.

Bakgrundsbelysningen på tangentbordet aktiveras automatiskt i svagt ljus, belysa hela klaviaturen. Precis som automatisk justering av displayens bakgrundsbelysning, automatisk belysning på tangentbordet kan avaktiveras i Systeminställningar, och ljusstyrkan på belysningen kan justeras med tangentbordet i farten.


Macbook Pro upplyst tangentbord

Den multi touch styrplatta på 15 "Macbook Pro har inga fysiska knappar. Detta beror på att den nedre delen av styrplattan kan skjutas nedåt, agerar som en fysisk knapp. Denna konstruktion, som introducerades med unibody MacBook har fått blandade känslor från användarna, vissa prisar det, medan andra tycker att det är omöjligt att använda. Jag tycker personligen att det inte avviker alltför mycket från den konventionella styrplattan med fysiska knappar, och tycker att det är ett mycket bra sätt att uppnå det estetiskt tilltalande design utan att kompromissa med funktionaliteten.

När det gäller prestanda, fungerar styrplattan felfritt i Mac OS X. Det finns också en rad alternativ för att utföra ett högerklick, från att trycka på styrplattan med två fingrar, att fysiskt trycka ner olika delar av styrplattan.
I Microsoft Windows är det dock en helt annan historia. Standard Boot Camp-drivrutinerna erbjuda mycket begränsade konfigurationer och anpassningar för styrplattan, och känsligheten för styrplattan är lite överkänslig, vilket gör den tunn för att fungera. Denna fråga kan fastställas med lanseringen av Snow Leopard och nya Boot Camp-drivrutinerna, men under tiden kan jag bara rekommendera användarna att få en extern mus med två knappar för att användas i Windows.

Värme och buller
Macbook Pro har utmärkt ledning temperatur i OS X. Det kommer att vara tyst nästan hela tiden, och kommer att kylas ner snabbt en gång på tomgång. Det är en helt annan historia i Windows dock, där den bärbara datorn går märkbart varmare även vid tomgång, och det tar längre tid att svalna. Ändå, de två fläktarna i Macbook Pro är mycket tyst, som är standard 500GB Hitachi hårddisk.


Macbook Pro temperaturer under lätt belastning

När under intensiv belastning under lång tid, inte undersidan av Macbook Pro blir ganska obehagligt varmt för användning i knät. Den övre delen av den bärbara datorn blir också milt varmt i den situationen, på grund av de ledande egenskaper hos aluminium.

Att få en exakt uppfattning om temperaturen med den bärbara datorn under stress var ganska utmanande på grund av den mycket effektivt kylsystem. Följande skärmdump erhölls efter en omedelbar omstart efter att ha kört ett flertal prestandatester under Windows.


Macbook Pro temperatur efter prestandatester i Windows

Portar och utbyggnad


Portar på vänster sida av MacBook Pro.


Höger sida av MacBook Pro, som visar Kensingtonlås hamnen och spårladdningsSuperDrive


Framsidan av Macbook Pro, som visar infraröd sensor och strömindikatorn


Baksidan på MacBook Pro, med display gångjärn och inga portar

För en 15 "laptop, den MacBook Pro har förvånansvärt få portar och de få hamnar den inte har fått väldigt starka och blandade åsikter från användarna.

Apple har byggt in ett SD-kortplats i sina Macbook-modeller. Detta är mycket välkomna för användare som har begärt funktion i många år, men facket är inte universal och endast stödjer full storlek SD-kort. På de 15 "Macbook Pro-modeller har Apple tagit bort Expresscard-kortplatsen. Detta har upprört många användare som förlitar sig på Expresscard-enheter för expansion.

FireWire-porten på MacBook-modeller har också ändrats från FireWire 400 till FireWire 800. Den ökade hastigheten är en välkommen förändring, men FireWire 800-port är inte direkt bakåtkompatibel med FireWire 400-enheter. Ytterligare en omvandlare krävs för att ansluta Firewire 400-enheter till en Firewire 800-port, och detta har fått stark kritik från många användare.

Mini Displayport-porten på MacBook Pro har stöd för externa bildskärmar upp till 2560x1600. Det innebär att det är möjligt att ansluta 30 "Apple Cinema Display till MacBook Pro och kör den i full upplösning. Dock är Mini Display licensierat av Apple, och kräver därför en extra adapter för att konvertera den till andra mer traditionella visnings kontakter såsom VGA, DVI och HDMI.

Alla Macbooks och Macbook Pros har matad optiska enheter, vilket innebär att mini skivor inte kan användas på Macbooks som de kommer att fastna i enheten. Batteriindikatorn på sidan av den bärbara datorn är en underhållande inslag, även om dess användbarhet är ganska begränsat.

Båda USB-portarna på 15 "Macbook Pro är placerade på den vänstra sidan av den bärbara datorn, skulle få betydande handikapp användare som behöver hamnen på ett mer bekvämt läge på den bärbara datorn, såsom högerhänta användare av Apples kabelanslutna Mighty Mouse. Det enda område när det gäller hamnar där 15 "Macbook Pro förbättrar på 13" MacBook Pro är förekomsten av separata ljud-I och Audio-Out-portar.

Hemma har jag personligen min Macbook ansluten till min gigabit Ethernet-nätverk, ansluten till en 24 "monitor som har en inbyggd USB-hubb, och ej upp till ett 2.1-ljudsystem. I det avseendet har alla portar på ena sidan är användbar. Dock kan de med lite olika krav än mina svårigheter och begränsningar när expanderar sin MacBook Pro med kringutrustning.

Prestanda och Benchmarks
Nedan följer ett antal resultat från benchmark provkörning på 2,8 GHz 15 "MacBook Pro.

Xbench:
I OS X var Xbench benchmark-test köra flera gånger med både NVIDIA 9400M och NVIDIA 9600M GT.

Med 9400M, toppade resultat på 151,41 poäng, och bottnade på 138,33. Med 9600M GT, nådde en topp resultat på 151,77 poäng, och bottnade på 147,92. Från resultaten är det tydligt att den flaskhals faktor av Macbook Pro är dess 500 GB hårddisk. För 9400M, finns det en tydlig inverkan på system-RAM när den delas med GPU.

Sammantaget 2,8 GHz 15 "Macbook Pro visar en total förbättring av 4,34% jämfört med föregående övre änden (2,66 GHz) 15" MacBook Pro (145,43), och en allmän förbättring av 7,53% under nästa konfiguration (2,66 GHz) 15 " Macbook Pro (141,14).

En intressant anomali visas av Xbench resultaten är i grafiktester. Resultaten mellan 9400M och 9600M GT är förvånansvärt lika, möjligen ett tecken på att de grafiska tester utförda av Xbench att inte helt betona nVidia GPU i Macbooks.


Xbench 9400M prestandaresultat

Xbench 9600M GT benchmarkresultat

Ytterligare tester utfördes i Windows, för att få en mer korrekt och jämförbar resultat för utförandet av Macbook Pro. Följande tester utfördes alla i Windows Vista SP1, med mobilitets drivrutiner nVidia 186,03 installerade.

PCMark Vantage:
PCMark Vantage gav ett resultat av 4304 PCMarks. Detta är en signifikant 22% förbättring från 3525 PCMarks görs av nästa konfiguration (2,66) 15 "Macbook Pro, och en enorm 19% förbättring från 3606 PCMarks från föregående övre änden (2,66) 15" Macbook Pro.

3DMark06:
Den 2.8GHz 15 "Macbook Pro gjorde totalt 5978 3DMarks. Detta är en liten 2,70% förbättring från den tidigare övre änden (2,66 GHz) 15 "Macbook Pro3. Detta resultat är knappast förvånande, eftersom GPU i både bärbara datorer är identiska. Anledningen till liten förbättring beror på den snabbare processorn.

3DMark Vantage:
I 3DMark Vantage Macbook Pro gjorde 2045 3DMarks, med en 1602 GPU poäng och en 12011 CPU poäng.

Resident Evil 5:
Köra på 1280x800 upplösning i DirectX 9.0c med Motion Blur aktiverat, ingen AA, och alla andra inställningar till High, Macbook Pro lyckades i genomsnitt 27,8 fps på fast Benchmark, och 26,7 fps på Variabel Benchmark.

I DirectX 10, under samma inställningar, Macbook Pro lyckades även 27,8 fps på fast Benchmark, och en intressant 27 fps på Variabel Benchmark.

Dessa siffror kan låta lite lågt, men demot såg underbara på Macbook skärm och var bekvämt spelbart. Det är bara synd den som spelar under demo var så outbildade.


Macbook Pro kör Resident Evil 5 riktmärke i DirectX 10-läge

wPrime:
wPrime var sprang ett antal gånger att jämföra prestandan av processorn genom att beräkna kvadratrötter om 32 miljoner nummer utförs i fyra separata trådar.

Resultaten från wPrime var alla mycket lika, med den snabbaste resultat på 28,222 sekunder, och den långsammaste på 28,781 sekunder. Dessa resultat är genomsnittsresultat för T9600 processor (snabbast inspelade på hwbot.org är 26.74 och långsammast är 31.10).

HDTune:
HDTune avrättades ett antal gånger för att få en rättvis jämförelse av prestanda 500GB 5400rpm Hitachi HD.

Medel överföringshastighet toppade på 63.3MB / s, och bottnade på 62.8MB / s. Den lägsta uppmätta överföringshastighet var 28.2MB / s, med den högsta inspelade på 83.6MB / s. Dessa resultat är ganska mycket en nivå med andra 500GB 5400rpm mobil hårddisk.


HDTune hårddisk benchmarkresultat

Batteritid
Apple skryter med att den 73W/hr batteriet i Macbook Pro är kapabel att köra maskinen i upp till 7 timmar, och från vad jag har sett hittills, är förvånansvärt exakt detta påstående. Batteriet i MacBook Pro är den i särklass längsta varaktig batteriet jag någonsin sett i en anteckningsbok av denna storlek. Med den särskilda 9600M GT aktiverad, jag personligen få cirka 4 till 5 timmars ljus användning, med wifi och Bluetooth, och utan att behöva dra ner ljusstyrkan på displayen eller att behöva avaktivera tangentbordet bakgrundsbelysning. Med 9400M, jag får runt 6-7 timmar, vilket är mycket imponerande. Under stunder av inaktivitet, skulle batteriindikatorn på Macbook Pro visa upp till 9 timmars återstående livslängd.

I Windows, är batteritiden minskas, men att få 3 till 4 timmars användning med 9600M GT under lätt användning är fortfarande möjligt.

Begränsat SATA?
När Apple initialt släppte sin Macbook Refresh i juni 2009, hade alla modeller deras gränssnitt hårddisk SATA II begränsad till 1.5Gbps (150MB / s), till skillnad från de vanliga 3.0Gbps (300MB / s) genomströmning ränta. Även om detta inte påverkar alla som använder en mekanisk hårddisk (som kan ses från HDTune riktmärken i föregående avsnitt - överföringshastighet toppade på 83.6MB / s), användare av Solid State Drives såg de utför sina enheter senare bottlenecked.

Dock släppte Apple en programuppdatering som rättsmedel här frågan kort därefter, och hårddisken gränssnittet för Macbooks har nu återställts till 3.0Gbps.


SATA information av Macbook Pro med Apples firmware 1.7 installerat. Hastigheten på SATA gränssnittet är 3Gbps, såsom kan ses i cirkeln.

Slutsats
Så bör du få en vanlig övre änden 2.8GHz 15 "Macbook Pro? Det korta svaret skulle bli ja. Men på 1699 £ / $ 2299, är det utan tvekan den minst favorit när det gäller valuta för pengarna i hela Macbook sortiment, bortsett från värdena från PCMark Vantage benchmark resultat.

De flesta av dess nackdelar är identiska med övriga modeller i sortimentet, och härrör från dess begränsade urval av portar. De flesta av dess fördelar är också identiska med övriga modeller i sortimentet, från den fantastiska batteritiden och den utmärkta aluminiumchassi, till den underbara displayen och tysta kylsystem. Men "Macbook Pro är för dem som absolut kräver 512 MB grafikkort eller snabbare 2,8 GHz processor, eller för dem som inte skulle ha något emot att spendera extra mycket, den övre änden 2.8GHz 15 definitivt en underbar bärbar dator att äga.

Fördelar:

  • Utmärkt styvt sömlös aluminiumchassi
  • Lätt och enkel att bära för en bärbar dator av sin storlek
  • Automatiskt justera bakgrundsbelysning upplyst tangentbord
  • Gorgeous LED-bakgrundsbelyst display med 60% större färgskala
  • Otrolig batterilivslängd
  • 22% bättre prestanda från nästa modell enligt PCMark Vantage
  • Tyst i Mac OS X

Nackdelar:

  • Endast två USB-portar
  • Ingen Expresscard
  • Kräver adapter för att ansluta till externa skärmar
  • SD-kortplatsen stöder endast full storlek SD-kort
  • Högt pris / prestanda-förhållande enligt Xbench
  • Icke-användar löstagbart batteri
  • Tvivelaktiga och begränsade styrplattan förare i Windows

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar