fredag 21 augusti 2009

Apple 15-tums MacBook Pro (mitten 2009) Användarrecension

Apple 15-tums MacBook Pro (mitten 2009) Användarrecension
genom knoppning - 2009/08/21

av Buddy sön

Apple uppdaterat sin linje av Macbooks och Macbook Pros den 8 juni 2009 med snabbare processorer, SD kortplatser, ökad batteritid och förbättrade skärmar. Denna översyn tittar på vanlig övre änden 15-tums MacBook Pro köpt i Storbritannien (modellnummer MB986B / A), hur den presterar jämfört med andra datorer och MacBook, och fördelarna och nackdelarna med dessa nya förändringar.

Standarden övre änden Macbook Pro har följande hårdvara specifikationer:

  • CPU: Intel T9600 2,8 GHz Core 2 Duo (6 MB cache, 1066MHz FSB)
  • Minne: 4 GB (2x2GB) PC3-8500 DDR3 SDRAM (1066 MHz)
  • GPU: NVIDIA GeForce 9600M GT med 512 MB GDDR3 SDRAM (dedikerad) och NVIDIA GeForce 9400M med 256 MB DDR3 SDRAM (delad)
  • Display: 15,4 "blank LED-bakgrundsbelyst TFT aktiv matris (1440x900)
  • HDD: Hitachi 500GB 5400rpm SATA II
  • Batteri: Integrerat 73 W / tim Lithium Polymer batteri (upp till 7 timmar)
  • Optisk enhet: 8x DL slot-loading "SuperDrive" (DVD ± R DL / DVD ± RW / CD-RW)
  • Tangentbord: Full storlek bakgrundsbelyst tangentbord (UK)
  • Mus: Multi-touch styrplatta
  • Case: Aluminium unibody fallet med catch-mindre magnetlås
  • Portar: Gigabit Ethernet-port, FireWire 800-port (upp till 800 Mbps), Mini DisplayPort (upp till 2560x1600), 2xUSB 2.0-portar (upp till 480 Mbps), SD-kortplats, Ljudingång, Ljudutgång (Intel HD Audio) , Kensington-lås
  • Wi-Fi: AirPort Extreme (IEEE 802.11a/b/g/n)
  • Bluetooth: Bluetooth 2,1 + EDR
  • Webcam: inbyggd iSight webbkamera
  • Mått: 0.95in x 14.35in X 9.82in (2.41cm X 36.4cm x 24.9cm)
  • Vikt: 5,5 £ (2.49kg)
  • OS: Mac OS X 10.5 (Leopard)
  • Garanti: 1-års världsomfattande AppleCare
  • Pris som konfigurerad: £ 1,699 / $ 2,299

Bygg och Design
Sedan introduktionen i oktober 2008, har unibody MacBook Pros har tillverkats av ett enda ark av aluminium. Apple har förbättrat denna design med den senaste MacBook Pro, genom att ta ut batteriet panelen från undersidan av den bärbara datorn. Detta resulterar i en perfekt slät yta på undersidan av Macbook, men samtidigt avlägsnar möjligheten för användaren att ta bort batteriet.


Den sömlösa slät undersida av MacBook Pro

Tillverkning hela laptop från ett enda ark av aluminium resulterar i en styvt chassi tomrum i går. Detta innebär att det är mindre risk för frakturer eller brott utvecklas på ärendet. Dessutom, med tanke på egenskaperna hos aluminium, är den bärbara datorn mycket osannolikt att spricka eller gå sönder. Dock är aluminium en relativt mjuk metall, så det kanske deformeras bör tunga tryck appliceras på den, såsom fysiskt sitter på den bärbara datorn. Aluminium är också ett ledande material, så värmen sprids genom hela datorn, vilket ger en effektivare kylning, men också gör hela datorn milt varm efter långa perioder av intensiv behandling. Detta är särskilt tydligt när man kör Windows.


Macbook Pro med Microsoft Windows Vista

I handen, känns Macbook Pro bärbara och bekväma. Detta är främst på grund av strukturen på aluminium, och det faktum att den bärbara datorn är mindre än 1-tum tjock. Men viktning in på strax under 2,5 kg, 15 "MacBook Pro är lätt för en 15,4" laptop.

Bortsett från glaset bezel runt och täcker glänsande skärm på MacBook Pro, är den bärbara datorn inte mycket sårbara för fingeravtryck och fläckar. Dock är gångjärnet ansluter bildskärmen till basen av den bärbara datorn ibland inte tillräckligt styvt för att hålla skärmen på plats när den bärbara datorn bärs runt med skärmen öppen. Därför rekommenderas inte bära den bärbara datorn runt på detta sätt.

Bildskärm och ljud
Apple har hävdat att de visas på de nya 15 "MacBook Pro har" 60% större färgomfång "än den tidigare generationen, vilket innebär att nya MacBook Pro skärmar kan visa ett betydligt bredare spektrum av färger. Den nya 15 "MacBook Pro konkurrera nu de utmärkta bildskärmar finns på de 17" MacBook Pro, med mörkare svärta till ljusare vita. Betraktningsvinklar, speciellt horisontella sådana, är också mycket imponerande på 15 "MacBook Pro, som kan ses på följande bilder:


Visningsvinklar för Macbook Pro-skärmen. Horisontella betraktningsvinklarna är mycket imponerande, medan vertikala vinklar som förväntat från en bärbar dator skärm. Observera att ljusstyrkan inte vrids till max - max ljusstyrka var lite för mycket för mina ögon

Naturligtvis faller Macbook Pro displayen fortfarande kort jämfört med en fristående MVA, PVA eller IPS-skärm. Men för en bärbar dator, är det definitivt en av de bästa på marknaden hittills. En särskilt tjusig funktion i Macbook Pro är hur det justerar bildskärmens ljusstyrka beroende på ljusstyrka omgivningen. Denna funktion har funnits i Macbooks sedan Apple släppte Unibody modeller, och kan stängas av i Systeminställningar.

Högtalarna i MacBook Pros, som talare i de flesta bärbara modeller inte har förbättrats mycket under åren. De är starkare än sina 13 "motsvarigheter, men ett par anständiga stereohörlurar eller särskilda högtalare låter mycket bättre.

Tangentbord och pekplatta
Den 15 "Macbook Pro har en full storlek bakgrundsbelyst chiclet tangentbord. Jag personligen starkt njuta Chiclet design och tycker att det är mycket enkelt och tyst att skriva på.


Macbook Pro tangentbord och mus.

Efter att ha varit en användare av Apple-tangentbord i flera år, har jag övervinna alla inledande svårigheterna jag hade när jag först bytte. Men kanske vissa användare behöva vänja sig vid smalare "Return" eller "Enter", liksom avsaknaden av en särskild framåt bort nyckeln. Men när nya användare inser att Kommando-tangenten skall tryckas med tummen i stället för deras lillfinger, bör de inte ha några svårigheter att anpassa sig till Macbook Pro tangentbord.

Bakgrundsbelysningen på tangentbordet aktiveras automatiskt i svagt ljus, belysa hela klaviaturen. Precis som den automatiska justering av skärmens bakgrundsbelysning kan den automatiska belysa tangentbordet vara inaktiverat i Systeminställningar och ljusstyrkan på belysningen kan justeras med tangentbordet i farten.


MacBook Pro upplyst tangentbord

Den multi touch styrplatta på 15 "Macbook Pro har inga fysiska knappar. Detta beror på att nedre delen av styrplattan kan tryckas ned, agerar som en fysisk knapp. Denna konstruktion, som infördes med Unibody Macbooks, har fått blandade känslor från användare, vissa berömma det, medan andra tycker att det är omöjligt att använda. Jag tycker personligen att det inte avviker alltför mycket från den konventionella styrplattan med fysiska knappar, och tycker att det är ett mycket bra sätt att uppnå estetiskt tilltalande designen utan att kompromissa med funktionaliteten.

När det gäller prestanda, fungerar styrplattan felfritt i Mac OS X. Det finns också en rad alternativ för att utföra ett högerklick, från att peka på styrplattan med två fingrar, fysiskt trycka ned olika delar av styrplattan.
I Microsoft Windows är det dock en helt annan historia. De förvalda Boot Camp-drivrutinerna har mycket begränsade konfigurationer och anpassningar för styrplattan och känslighet styrplattan är något överkänslig, vilket gör det tunn att fungera. Denna fråga kan fastställas med lanseringen av Snow Leopard och nya Boot Camp-drivrutinerna, men under tiden kan jag bara rekommendera användarna att få en extern mus med två knappar för användning i Windows.

Värme och buller
MacBook Pro har utmärkt temperatur ledning i OS X. Det kommer att förbli tyst nästan hela tiden, och kommer svalna snabbt när tomgång. Det är en helt annan historia i Windows men där den bärbara datorn går märkbart varmare även vid tomgång, och det tar längre tid att svalna. Ändå de två fläktarna i Macbook Pro är mycket tyst, som är standard 500GB Hitachi hårddisk.


Macbook Pro temperaturer under lätt belastning

När under intensiv belastning under lång tid, inte undersidan av Macbook Pro blir ganska obehagligt varm för användning på knä. Den övre delen av den bärbara datorn blir också milt varmt i den situationen, på grund av de ledande egenskaperna hos aluminium.

Skaffa en exakt avläsning av temperaturen med den bärbara datorn under stress var ganska utmanande på grund av den mycket effektiva kylsystem. Följande skärmdump erhölls efter en omedelbar omstart efter köra flera benchmark-tester under Windows.


Macbook Pro temperaturer efter benchmark-tester i Windows

Portar och utbyggnad


Portar på vänster sida av MacBook Pro.


Höger sida av Macbook Pro, som visar Kensingtonlås porten och spåret SuperDrive


Framsidan av Macbook Pro, som visar infraröd sensor och strömindikatorn


Baksidan av Macbook Pro med displayen gångjärn och inga portar

För en 15 "laptop, har Macbook Pro förvånansvärt få hamnar, och de få hamnar det har fått mycket starka och blandade synpunkter från användarna.

Apple har inkluderat ett SD-kortplats i sina Macbook-modeller. Detta är mycket välkomna för användare som har begärt funktionen i många år, men spåret är inte multi-purpose och endast stödjer full storlek SD-kort. På 15 "MacBook Pro-modeller har Apple tagit bort ExpressCard-facket. Detta har upprört många användare som förlitar sig på ExpressCard utrustning för utbyggnad.

Firewire-porten på MacBook-modeller har också ändrats från Firewire 400 till Firewire 800. Ökningen i hastighet är en välkommen förändring, men FireWire 800-porten är inte direkt bakåtkompatibel med FireWire 400-enheter. En ytterligare omvandlare krävs för att ansluta Firewire 400-enheter till en FireWire 800-port, och detta har fått stark kritik från många användare.

Mini DisplayPort-porten på MacBook Pro stöder externa bildskärmar upp till 2560x1600. Detta innebär att det är möjligt att ansluta 30 "Apple Cinema Display till MacBook Pro och kör den i full upplösning. Dock Mini DisplayPort licensierad av Apple, och kräver därför en extra adapter för att konvertera den till andra mer vanliga display kontakter, såsom VGA, DVI och HDMI.

Alla Macbooks och Macbook Pros har spårladdningssystem optiska enheter, vilket innebär att mini-skivor kan inte användas på Macbooks som de kommer fastna i enheten. Batteriindikatorn på sidan av den bärbara datorn är en underhållande funktion, även om dess användbarhet är relativt begränsat.

Båda USB-portarna på 15 "Macbook Pro finns på vänster sida av den bärbara datorn, vilket avsevärt skulle handikapp användare som behöver hamnen i en mer lämplig plats på den bärbara datorn, till exempel högerhänta användare av Apples trådbundna Mighty Mouse. Det enda område när det gäller hamnar där 15 "Macbook Pro förbättrar på 13" Macbook Pro är förekomsten av separata ljud-och ljudutgång portar.

Hemma har jag personligen min Macbook ansluten till min gigabit Ethernet-nätverk, ansluten till en 24 "monitor som har en inbyggd USB-hubb, och fast upp till en 2,1 ljudsystem. I detta avseende, med alla portar på en sida är användbar. Dock kan de med lite olika krav än min svårigheter och begränsningar vid utöka sin MacBook Pro med kringutrustning.

Prestanda och Benchmarks
Nedan finns ett antal resultat från benchmark-test körs på 2,8 GHz 15 "MacBook Pro.

Xbench:
I OS X var Xbench benchmark-test köra flera gånger med både nVidia 9400M och nVidia 9600M GT.

Med 9400M, resultat nådde en topp på 151,41 poäng och botten på 138,33. Med 9600M GT, resultat nådde en topp på 151,77 poäng och botten på 147,92. Av resultaten framgår det tydligt att flaskhalsar faktorn för Macbook Pro är dess 500 GB hårddisk. För 9400M, finns det en tydlig påverkan på systemets RAM som den delas med GPU.

Sammantaget är 2,8 GHz 15 "MacBook Pro visar en övergripande förbättring av 4,34% jämfört med föregående övre änden (2,66 GHz) 15" MacBook Pro (145,43) och en allmän förbättring av 7,53% under de kommande konfigurationen (2,66 GHz) 15 " MacBook Pro (141,14).

En intressant anomali visas av Xbench resultaten är i grafiken testerna. Resultaten mellan 9400M och 9600M GT är förvånansvärt lika, möjligen ett tecken på att den grafiska tester utförda av Xbench inte helt betona nVidia GPU i Macbooks.


Xbench 9400M benchmark resultat

Xbench 9600M GT benchmark resultat

Ytterligare tester utfördes i Windows, för att få en mer korrekt och jämförbar resultat för utförandet av MacBook Pro. Följande tester var alla genomfördes i Windows Vista SP1 med NVIDIA rörlighet drivrutinerna 186,03 installerat.

PCMark Vantage:
PCMark Vantage gav ett resultat av 4304 PCMarks. Detta är en betydande 22% förbättring från 3525 PCMarks görs av nästa konfiguration (2,66 GHz) 15 "MacBook Pro och en enorm 19% förbättring från 3606 PCMarks från föregående övre änden (2,66 GHz) 15" MacBook Pro.

3DMark06:
Den 2.8GHz 15 "Macbook Pro gjorde totalt 5978 3DMarks. Detta är en liten 2,70% förbättring från föregående övre änden (2,66 GHz) 15 "MacBook PRO3. Detta resultat är knappast förvånande, eftersom GPU i båda bärbara datorer är identiska. Anledningen till liten förbättring beror på snabbare processor.

3DMark Vantage:
I 3DMark Vantage Macbook Pro gjorde 2045 3DMarks med 1602 GPU poäng och en 12.011 CPU poäng.

Resident Evil 5:
Kör på 1280x800 upplösning i DirectX 9.0c med rörelseoskärpa aktiverat ingen AA, och alla andra inställningar till High lyckades Macbook Pro i genomsnitt 27,8 fps på fast Benchmark och 26,7 fps på den rörliga Benchmark.

I DirectX 10, under samma inställningar, lyckades Macbook Pro också 27,8 fps på fast Benchmark, och en intressant 27 fps på den rörliga Benchmark.

Dessa siffror kan låta lite låg, men demon såg underbara på Macbook skärm och bekvämt spelbara. Det är bara synd att personen spelar under demon var så outbildade.


Macbook Pro kör Resident Evil 5 riktmärke i DirectX 10-läge

wPrime:
wPrime var sprang ett antal gånger för att jämföra prestandan hos processorn genom att beräkna kvadratrötter av 32 miljoner nummer utförda i fyra separata trådar.

Resultaten från wPrime var alla mycket lika, med den snabbaste resultat på 28,222 sekunder och den långsammaste på 28,781 sekunder. Dessa resultat är genomsnittliga resultat för T9600 CPU (snabbast inspelade på hwbot.org är 26,74 och långsammaste är 31,10).

HDTune:
HDTune avrättades ett antal gånger för att få en rättvis jämförelse av prestanda 500GB 5400rpm Hitachi HD.

Den genomsnittliga överföringshastigheten nådde 63.3MB / s, och bottnade på 62.8MB / s. Den lägsta registrerade överföringshastighet var 28.2MB / s, med den högsta redovisas till 83.6MB / s. Dessa resultat är ganska mycket en nivå med andra 500GB 5400rpm mobila hårddiskar.


HDTune hårddisk benchmark resultat

Batterilivslängd
Apple skryter med att 73W/hr batteriet i Macbook Pro kan köra maskinen för upp till 7 timmar, och från vad jag har sett hittills, är detta påstående förvånansvärt exakt. Batteriet i MacBook Pro är den i särklass längsta varaktig batteriet jag någonsin sett i en anteckningsbok av denna storlek. Med den särskilda 9600M GT aktiverat får jag personligen om 4 till 5 timmar ljus användning, med wifi och Bluetooth aktiverat, och utan att behöva stänga ner ljusstyrkan på skärmen eller med att inaktivera tangentbordet bakgrundsbelysning. Med 9400M, får jag runt 6 till 7 timmar, vilket är mycket imponerande. Under stunder av inaktivitet, skulle batteriindikatorn på MacBook Pro visa upp till 9 timmars återstående liv.

I Windows minskas batteritiden, men få 3 till 4 timmars användning med 9600M GT under lätt användning är fortfarande möjligt.

Begränsad SATA?
När Apple först släppte sin MacBook uppdatering i juni 2009 hade alla modeller sin hårddisk SATA II-gränssnittet endast 1.5Gbps (150MB / s), i motsats till den vanliga 3.0Gbps (300MB / s) kapaciteten. Även om detta inte påverkar alla som använder en mekanisk hårddisk (som kan ses från de HDTune riktmärken i föregående avsnitt - överföringshastigheter toppade på 83.6MB / s), såg användare av Solid State Drives fullgöra sina diskar senare bottlenecked.

Men släppte Apple en programuppdatering som rättar till detta problem kort därefter, och hårddisken gränssnitt Macbooks har nu återställts till 3.0Gbps.


SATA information om Macbook Pro med Apples firmware 1,7 installerat. Hastigheten av SATA gränssnittet är 3Gbps, såsom kan ses i cirkeln.

Slutsats
Så bör du få en vanlig övre änden 2.8GHz 15 "MacBook Pro? Det korta svaret skulle bli ja. Men på 1699 £ / $ 2299, är det ingen tvekan minst favorit när det gäller valuta för pengarna i hela Macbook sortiment, bortsett värdena från PCMark resultat Vantage benchmark.

De flesta av dess nackdelar är identiska med de andra modellerna i serien, och härrör från den begränsat urval av portar. De flesta av dess fördelar är också identiska med de andra modellerna i serien, från den fantastiska batteritid och utmärkta aluminiumchassi, till den underbara displayen och tysta kylsystem. Men för dem som absolut kräver 512MB grafikkort eller snabbare 2,8 GHz processor, eller för dem som inte skulle emot att spendera de extra belopp, den övre änden 2.8GHz 15 "MacBook Pro är definitivt en underbar bärbar dator att äga.

Fördelar:

  • Utmärkt styvt sömlösa aluminium chassi
  • Lätt och enkel att bära för en bärbar dator av sin storlek
  • Automatiskt justera bakgrundsbelysning upplyst tangentbord
  • Gorgeous LED-bakgrundsbelyst display med 60% större färgskala
  • Otrolig batterilivslängd
  • 22% bättre prestanda från nästa modell enligt PCMark Vantage
  • Tyst i Mac OS X

Nackdelar:

  • Endast två USB-portar
  • Ingen ExpressCard-kortplats
  • Kräver adaptrar för att ansluta till externa bildskärmar
  • SD-kortplats stöder endast full storlek SD-kort
  • Högt pris / prestanda-förhållande enligt Xbench
  • Användaren ej utbytbart batteri
  • Tvivelaktiga och begränsad styrplatta drivrutinerna i Windows


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar