söndag 9 augusti 2009

Dell Studio 14z Recension

Dell Studio 14z Recension
av Jerry Jackson - 2009/08/09

av Jerry Jackson

Dells senaste premium 14-tums konsument bärbar dator, den Dell Studio 14z , lovar att ge studenterna allt de vill ha i en högpresterande bärbar dator för back-to-school säsongen. Studio 14z är verkligen den tunnaste och lättaste 14-tums bärbar dator Dell har någonsin producerats och lovar mer än 6 timmars batteritid, men du kanske måste göra några uppoffringar. Fortsätt läsa för att upptäcka vad vi hittade efter att ha tillbringat ett par veckor med Studio 14z.

Dell Studio 14z Specifikationer:

  • Processor: Intel Core 2 Duo P8600 (2.4GHz, 1066MHz FSB, 3MB L2-cache)
  • OS: Windows Vista Home Premium SP1 (64 bitar)
  • Minne: 3GB Delad DDR3 på 1066MHz
  • Lagring: 320 GB SATA-hårddisk (5400RPM)
  • Grafik: NVIDIA GeForce 9400M G
  • Skärm: 14,0 "HD (1600 x 900) LED-skärm med TrueLife
  • Mjukvara: 15-månaders McAfee SecurityCenter abonnemang, Microsoft Works
  • Övrigt: Ruby Red lock, LED-bakgrundsbelyst tangentbord
  • Trådlöst: Dell 1515 Wireless N
  • Batteri: 8-cells 74Whr Li Ion Battery
  • Dimensioner: 0,79 "-1,2" x 13,2 "x 9,0" (H x B x D)
  • Vikt: £ 4, 9 oz
  • Cirkapriser som konfigurerats: $ 979

Bygg och Design
Utformningen av Studio 14z ser väldigt lik Studio 15, men Dell lyckats göra denna bärbara dator mycket tunnare och lättare ... tack i någon liten del till avlägsnandet av den optiska enheten. Vid första anblicken kan det saknas en inbyggd optisk enhet verkar vara en nackdel, men de flesta studenter och mobila användare kommer att erkänna att de sällan använder en optisk enhet när du är borta från skrivbordet. Du kan naturligtvis köpa en matchande extern optisk enhet (DVD-brännare eller DVD-brännare / Blu-ray-spelare) ... ifall du behöver det när du arbetar på kontoret.

Den bärbara datorn chassi är konstruerad av en kombination av plast och magnesiumlegering för en balans mellan låg vikt och hållbarhet, och jag tvivlar inte på studion 14z kan överleva flera års användning och missbruk av studenter, även om jag skulle må bättre om de byggkvalitet om plast palmrests där tillverkade av magnesiumlegering i stället.

När den är stängd Studio 14z känns trevligt och tunna, men vikten av 8-cells batteri i vår granskning enhet gör den bärbara datorn känns som det är lite för tungt i baksätet. Ruby Red skärmlocket har en fin tjock matt färg med en gummerad struktur som ska hålla upp under åren av resor till och från klasser. Skärmen Locket visar tecken på uppenbara flex under stark press, men jag kunde inte skapa någon skärm ringar när du trycker på baksidan.

Dell Studio 14z är för närvarande tillgänglig med ditt val av färger inklusive, svart Chain Link, Midnight Blue, Promise rosa, Spring Green, Plommon Lila och Ruby Red. Dell kommer också donera $ 5 till Susan G. Komen för Cure från köpet av varje Promise rosa laptop. Från och med september Dell Design Studio kommer att erbjuda Studio 14z i ditt val av mer än 120 olika mönster, så att du inte behöver oroa sig för att äga en bärbar dator som ser identisk med en klasskamrat anteckningsbok.

Den nedre delen av den bärbara datorn har batteriet och en enda plattor tillgång som måste tas bort för att uppgradera RAM-minnet. Min enda frustration här är att du inte har enkel tillgång till hårddisken, så var beredd att helt isär den bärbara datorn om du vill uppgradera hårddisken på egen hand.

Skärm och högtalare
Den 14-tums HD-panel på Dell Studio 14z priser lätt som en av de bättre skärmarna vi har sett med livfulla färger, utmärkt kontrast och bra betraktningsvinklar. Den LED-bakgrundsbelysning i vår granskning enhet är ganska jämn och erbjuder ett utbud av ljusstyrka. Ja, det är en 16:9-skärm förhållande, men det börjar bli standard för alla bärbara datorer och Dell var klok nog att erbjuda Studio 14z med en högre upplösning 1600x900 skärm som den i vår granskning enhet. Horisontella betraktningsvinklarna är mycket bra, så du kommer inte ha några problem med att dela en film med en vän eller två. Övre vertikala betraktningsvinklarna är lite bättre än genomsnittet eftersom färgerna inte tvättar ut för mycket när de ses från ovan, men färgerna börjar förvränga och invertera när du flyttar skärmen tillbaka.

Vid första anblicken två små högtalare placerade ovanför och på vardera sidan av tangentbordet på Studio 14z ser svag och patetisk. De flesta människor förväntar högtalare som dessa för att producera svag, tinny ljud ... men vi förlåta dem för att hoppa till slutsatser. I själva verket innehåller Dell Studio 14z fyra stereohögtalare: de två små högtalare ovanför tangentbordet att direkt ljud upp och två större högtalare placerad under palmrests som direkt ljud ner. De två mindre högtalare fokusera på de höga frekvenserna medan de två större högtalare är inställda för mellantonerna och bas. Ljudet är inte riktigt lika imponerande som vad du kommer att höra från två stora högtalare och en subwoofer, men detta är lätt den bästa ljudkvaliteten vi hört på någon 14-tums bärbar dator. Bottom line, om du inte behöver fylla ett helt rum med ljud för ett parti då externa högtalare inte behövs med den här bärbara datorn. De inbyggda högtalarna gör förvånansvärt bra.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet på vår översiktliga granskning enhet har normalstora tangenter med bra nyckel avstånd och en utmärkt djup till nyckeln kast. Varje knapp har en strukturerad svart finish och en relativt plan yta. Ännu viktigare är tangentbordet finns med tillvalet bakgrundsbelysning för enkel skriva i en mörk klassrummet eller studentrummet. Den enda klagomål som jag har med tangentbordet på Studio 14z är förvånande mängd flex över hela bredden av styrelsen. Även när du skriver med minimalt tryck på tangentbordet studsar och sladdar som du skriver. Om du använder hårt tryck sedan tangentbordet känns nästan som en trampolin. Med tanke på att Studio 14z inte har en optisk enhet för att skapa en tom hålighet under tangentbordet var vi mycket förvånad över att finna detta mycket tangentbord flex när du skriver.

Å andra sidan, om du kan bortse från tangentbordet böja det här är verkligen en mycket trevlig tangentbord.

Den multi-touch, gest-baserad pekplattan är ganska stor för en tunn och lätt 14-tums bärbar dator och de dubbla pekplattan knapparna har djupa återkoppling med tysta klick. Pekplattan i sig är en ALPS modell som använder Dell proprietära pekplatta förare. Jag är inte ett fan av Dell pekplatta förare, men pekplattan var tämligen lyhörd med god känslighet och väldigt lite fördröjning.

Hamnar och funktioner
Porten val på Studio 14z är lite av en mixed bag. Dell ingår tre USB-portar, varav en är en kombinerad USB / eSATA-port samt FireWire och ett ExpressCard/34 utbyggnadskortplats. Om du har en ny extern bildskärm eller HDTV så kommer du också att bli glad att höra att Studio 14z innehåller både HDMI och DisplayPort för digital video och ljud. Tyvärr gjorde Dell tre uppoffringar med Studio 14z som kan vara problematiskt beroende på vad dina behov råkar vara. Som tidigare nämnts finns det ingen inbyggd optisk enhet, så glöm titta på DVD eller installera programvara från en installationsskiva om du använder en extern optisk enhet. Andra glömde Dell för att inkludera en inbyggd SD-kortläsare med Studio 14z. Dell erbjuder ett valfritt SD-kortläsare som passar in i ExpressCard-facket, men det är 2009 ... varje laptop bör ha en inbyggd SD-kortplats. Det sista du kan hitta saknas på Studio 14z är bristen på en standard VGA-port. Beviljade, de flesta nya bildskärmar och HDTV använder antingen HDMI eller DisplayPort, men det finns fortfarande många projektorer som kräver en VGA-port. Med tanke på att många studenter kan behöva använda denna bärbara dator för att visa en presentation i klass det verkar konstigt att det finns ingen VGA-port för ett klassrum projektor.


Framst: Ingenting här


Bak: Screen gångjärn och batteri


Vänster: Kensington-lås, Ethernet, USB, värme vent, DisplayPort och HDMI


Höger: ExpressCard/34, dubbla hörlursuttag, mikrofoningång, FireWire, USB / eSATA combo-port, USB och Power Jack

Prestanda
Prestandan hos Studio 14zwith en Intel Core 2 Duo P8600-processor och NVIDIA GeForce 9400M G grafikkort är ganska bra för en mobil multimedia bärbar dator. Det är värt att nämna att vår granskning konfiguration av Dell Studio 14z har mycket liknande specifikationer till 13-tums Apple MacBook Pro men våra prestandatester visar Dell har bättre prestanda för mindre än priset på MacBook Pro.

Systemets prestanda är utmärkt med tanke på sub-$ 1000 pris. Nvidia 9400M erbjuder överlägsen videouppspelning och spel jämfört med Intels integrerade Graphis. Med en genomsnittlig 3DMark06 poäng mer än 2.200 3DMarks, är det jämförbart med low-end dedikerade alternativ och kan hantera tidigare generation spel med vissa justeringar av resolutionen och inställningar detaljer. I vårt test av spelet Portal levererade Studio 14z 39-45 bilder per sekund (FPS) med 1280x800 upplösning på höga inställningar söker genom en enda portal. Söker igenom några portaler framerate skulle vara så hög som 60FPS, och om du tittar genom två skulle falla ner till ca 23-25FPS.

I själva verket börjar $ 649 utropspris på Studio 14z att se ännu bättre när man betänker Nvidia grafikprestanda och stora förvaringsmöjligheter enhet. Till skillnad från netbooks som vanligtvis funktionen inte mer än en 160 GB hårddisk, är Studio 14z tillgänglig med upp till 500 GB hårddisk som kan lagra en hel musikbibliotek med upp till 125.000 låtar, 142.000 foton eller 133 DVD-filmer kvalitet. Den 320 GB hårddisk i vår granskning enhet erbjuder en bra balans mellan prestanda, lagringskapacitet och pris.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

HP Pavilion dv4t (Intel Core 2 Duo T9600@2.8GHz) 26,972 sekunder
Dell Studio 14z (Intel Core 2 Duo P8600@2.4GHz) 31,713 sekunder
Toshiba Satellite E105 (Intel Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 33,961 sekunder
Apple MacBook Pro 13 (Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 34,209 sekunder
Lenovo ThinkPad SL400 (Intel Core 2 Duo P8400@2.26GHz) 34,628 sekunder
Lenovo IdeaPad Y450 (Intel Core 2 Duo T6400@2.0GHz) 38,125 sekunder
Sony VAIO CS (Intel Core 2 Duo T6400@2.0GHz) 38,314 sekunder

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

HP Pavilion dv4t (2,8 GHz Intel T9600, NVIDIA 9200M GS 256MB) 5.463 PCMarks
Dell Studio 14z (2,4 GHz Intel P8600, NVIDIA 9400M G) 5.370 PCMarks
Lenovo ThinkPad SL400 (2,26 GHz Intel P8400, NVIDIA 9300M GS 256MB) 5.173 PCMarks
Toshiba Satellite E105 (2,26 GHz Intel P8400, Intel 4500MHD) 4.836 PCMarks
Sony VAIO CS (2,0 GHz Intel T6400, Intel X4500) 4.428 PCMarks
Lenovo IdeaPad Y450 (2,0 GHz Intel T6400, Intel 4500MHD) 4.143 PCMarks
Apple MacBook Pro 13 (2,26 GHz Intel P8400, Nvidia 9400M) 4.136 PCMarks

3DMark06 mäter video och spelprestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Dell Studio 14z (2,4 GHz Intel P8600, NVIDIA 9400M G) 2.233 3DMarks
Lenovo ThinkPad SL400 (2,26 GHz Intel P8400, NVIDIA 9300M GS 256MB) 2.211 3DMarks
Apple MacBook Pro 13 (2,26 GHz Intel P8400, Nvidia 9400M) 2.139 3DMarks
HP Pavilion dv4t (2,8 GHz Intel T9600, NVIDIA 9200M GS 256MB) 1.741 3DMarks
Toshiba Satellite E105 (2,26 GHz Intel P8400, Intel 4500MHD) 1.030 3DMarks
Sony VAIO CS (2,0 GHz Intel T6400, Intel X4500) 899 3DMarks
Lenovo IdeaPad Y450 (2,0 GHz Intel T6400, Intel 4500MHD) 811 3DMarks

Alla 3DMark06 poäng för alla de system som anges ovan kördes vid 1280 x 800 upplösning (för 16:10 ratio skärmar) eller 1280 x 768 (för bildförhållandet 16:9-skärmar).

HDTune lagringsenhet prestanda resultat:

Batteri
Med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv och Vista effektprofil inställd på "Balanserad" Studio 14z stannade på i 4 timmar och 58 minuter. För användning i klassrummet eller i knät framför TV: n detta belopp batteritid var bra, men det kan vara att klippa det nära för hela dagen reser. Den 8-cells 5400mAh 74Wh batteri verkar göra ett ganska acceptabelt jobb för 14-tums bärbar dator, men det är inte ens nära att Dells anspråk på "mer än 6 timmars batteritid."

Värme och buller
Kylsystemet gör ett ganska imponerande jobb att hålla de externa temperaturer ner. Efter längre perioder använder rätt handledsstödet blir ganska varm och botten av den bärbara datorn nära hårddisken och RAM blir varm, men temperaturen fortfarande långt under 100 grader Fahrenheit. De temperaturavläsningar nedan togs efter att betona att systemet med prestandatester i 30 minuter och bör återspegla typiska externa temperaturer efter mer än en timme av allvarlig användning.

Bullernivåerna är ganska tyst när man kör på batteri som fläkten ger en konstant svag "hum" som varm luft trycks ut. Fläkten får högre när den bärbara datorn är inställd på "hög prestanda" effektprofil i Microsoft Vista och var ansluten till nätadaptern, men fan endast märkas av andra i en mycket, mycket tyst rum.


Slutsats
Den Dell Studio 14z är en imponerande 14-tums bärbar dator som kommer precis i tid för att ge studenter (och föräldrar) något att överväga för back-to-school säsongen. Om ditt barn eller din familj söker en bekväm bärbar dator för allmänt bruk sedan Studio 14z klarar nästan allt du slänger på den. Den totala pris / prestanda-förhållande gör Studio 14z en av de mer imponerande bärbara datorer på marknaden om du letar efter något med en 14-tums skärm. Den snygg design, välljudande högtalare och en underbar skärm gör Studio 14z en touch handling att följa.

Som sagt, har Studio 14z några starka konkurrensen från bärbara datorer såsom Lenovo IdeaPad Y450 och den populära HP Pavilion dv4t . Det faktum att Studio 14z saknar en optisk enhet, SD-kortplats, och standard VGA-port gör att vissa potentiella köpare kommer att behöva leta någon annanstans. Likaså var tangentbordet flex mer än lite tråkigt. Men ändå, om du vill ha ett alternativ till MacBook Pro som är både attraktiv och någorlunda kraftfull då Studio 14z gör en solid val.

Fördelar:

  • Attraktiv design
  • Bra prestanda för priset
  • Stor skärm och högtalare

Nackdelar:

  • Ingen optisk enhet
  • Ingen standard VGA-port
  • Ingen standard SD-kortplats



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar