söndag 21 oktober 2007

Sony VAIO G-serien recension

Sony VAIO G-serien recension
av John Ratsey - 2007/10/21

av John Ratsey, England

Översikt och introduktion

Sony Vaio G-serien är ett undantag från trenden widescreen bärbara datorer och har en 12,1 "XGA-skärm. Rubriken funktioner i G11 är 1.13kg (£ 2,49) vikt och 9 timmars batteritid. Hur stack dessa till synes oförenliga egenskaper upp i verkliga livet? Denna översyn är av Sony Vaio VGN-G11XN / B som är billigare av de två G-serien nuvarande i Storbritannien vid tiden för denna översyn. G-serien lanserades i Europa i början av 2007 och en uppdatering (G21) med dual core processorer tillkännagavs under det här omdömet var under utarbetande.


G11 utanför (se stor bild)

Orsaker till att köpa

Min Samsung Q35 gick till ett nytt hem och jag är nästan glatt bosatte med Zepto 6024W . Men medan Zepto har makt och skärmyta som jag gillar, det är fortfarande lite stort för de dagar då jag vill resa lätt medan batteriet prestanda är inte så mycket som jag skulle vilja. Jag hade sett Sony för några månader sedan och var imponerad av den lilla storleken, vikten och mycket läsvärd visning.


Den 12,1 "Sony G11 mellan 13,3" Fujitsu S6120 och 14,1 "Zepto 6024W med 15,4" Samsung X60plus på baksidan (alla bildskärmar vid maximal ljusstyrka) (se stor bild)

Jag snubblade över en webbplats som erbjuder G11 till rabatterat (drygt £ 1.000) nästan 1/3: e under Sonys RRP. Jag misstänkte att det kunde vara en clearout relaterad till den förestående ankomsten av den nya modellen, och efter en kort utvärdering av alternativen beslutat att göra en beställning. Jag visste från Q35 att pixlarna på 12,1 "widescreen är för små för mina ögon och det enda andra 12,1" icke-widescreen alternativ är tyngre (och utan optisk enhet, men mer kraftfull) ThinkPad X61. I själva verket misslyckades mitt första försök att köpa en billig G11 eftersom beståndet hade försvunnit innan min beställning behandlades men jag hittade en annan plats på ett liknande pris (och de drev ut ungefär en halvtimme efter min beställning gick igenom). Sedan dess har jag sett dem ännu billigare på en annan plats! Min G11 ask hade vad som ser ut som ett lager etikett daterad 28/02/2007.

Vad finns i den lilla rutan?

G11 kom i en föredömligt liten låda innehållande kartong:

  • G11 dator
  • PSU, strömkabel, ett batteri och en modemkabel med UK kontakt
  • En bunt med flerspråkiga dokument (men ingen papperskopia av en användarhandbok)  


Innehållet i lådan (se stor bild)

Hårdvara Specifikationer: Sony VGN-G11XN / B

Min konfiguration omfattade följande hårdvara och specifikationer:

  • Processor: Intel Core Solo ULV U1500 (1,33 GHz) med Intel 945GMS chipset
  • Display: 12,1 "XGA (1024 x 768) matt LCD med LED-bakgrundsbelysning
  • Minne: 1 GB (2 x 512 MB) PC4200 RAM (533MHz)
  • Hårddisk: 100GB 5400rpm 1,8 "HDD (Toshiba MK1011GAH)
  • Grafik: Intel GMA950 integrerad GPU
  • Optisk enhet: MATSHITA UJ-852S bricka lastning Super-Multi Dual Layer
  • Nätverk: Marvell Yukon 88E8055 Gigabit Ethernet
  • Bluetooth: Alperna UGPZ6 USB Bluetooth
  • Modem: Motorola SM56 Data / Fax modem
  • Trådlöst: Intel 3945 802.11abg trådlös
  • Portar: 2 x USB 2,0, 1000MB / s-nätverk (RJ45), modem (RJ11), VGA, mikrofon, hörlurar, 1 x PC-kortplats
  • Mediekortläsare: Ricoh hårdvara som stöder SD / SDHC / MMC och Sony Memory Stick i separata spår
  • Ljud: Realtek ALC262 High Definition Audio + inre högtalare
  • Pekplatta: Alperna pekplatta 65mm x 39mm
  • 6-cells batteri (10.8V, 5800mAh = 62.64Whr)
  • Sony 45W (16V, 2.80A) strömförsörjning med 2-stiftskontakt
  • Mått: År: - 277 x 215 x 23,5 ~ 25,5 mm, faktisk 277 x 214 x 25,5 ~ 28,5 mm (10,9 x 8,43 x 1,00 ~ 1,12 "(inklusive fot))
  • Vikt: publicerade = 1.13kg, faktiskt = 1.12kg (£ 2,47)
  • Resor vikt inklusive PSU och kablar 1.39kg (£ 3,06)


Den väger in: Utan och med PSU och kraftkablar (kilogram) (Visa större bild)

 

Programvara

  • Vista Business 32-bitars med Vista Anytime Upgrade DVD
  • Microsoft Office 2003 SBE rättegång (installatör)
  • Microsoft Works 8,5
  • Adobe Acrobat 8 ​​Standard (installatör)
  • Adobe Photoshop Elements 5 (installatör)
  • Roxio Easy Media Creator 9 (installatör)
  • Protector Suite QL
  • Picasa 2
  • WinDVD 8 för Vaio
  • Norton Internet Security (installatör)

Inga backup media levereras med datorn, men det finns en återställningspunkt partition (med 9.5GB) på hårddisken. Användarna måste använda återvinning verktyget för att göra säkerhetskopior skivor (två enda skikt eller en dual layer DVD).

G11 kom med en relativt stor hög med flygblad som den enda i färg och engelska bara var en Sony tillbehörskatalog. Den största handlingen handlade om garantin med 122 sidor som täcker 13 språk. Andra dokument ingår en enkel skiss hur du får datorn igång, en 12-språk förordningar Guide, en 6-språk Felsökningsguide, en 4-språk Recovery Guide och några andra bitar av papper, inklusive en produkt identifierare för Microsoft Works. I användarhandboken finns som PDF-fil.

Designa och bygga

Den dominerande inslag i G11 är dess lätta vikt, som är resultatet av användningen av kol-fibermaterial. Utan batteriet på plats G11 känns som om det skulle kunna blåsa bort i vinden. Sony har riktat denna bärbara dator på affärsmän som värdesätter batteritid över prestanda och föredrar skärm höjd och bredd eftersom de flesta av deras arbete är med dokument. Sådana människor är också sannolikt att få äldre ögon och värde läsbarhet av de större pixlar.

G11 färgschema är svart. Emellertid displayen surround och tillbaka verkar vara en mörkare svart än chassis.The huvudchassit är mycket styv. Handlovsstödet bra ihålig men ingenting känns bräcklig. Batteriet är lätt löst även när låst i läge, men detta verkar vara en vanlig Sony designelement. Den tunna och ovanligt flexibel display är lite oroande: försöker öppna skärmen med ena hörnet bara resulterar i hela skärmen böjning. Däremot känns det inte som om det skulle kunna gå sönder. Trycka på baksidan av skärmen kan orsaka krusningar på skärmen.


Displayen böjar (se stor bild)

Under resor skärmen hålls stängd av fjäderbelastade gångjärn. Gångjärnen har ingen glapp och justeras för att hålla skärmen fast i position utan att behöva använda två händer för att justera skärmens läge. Gångjärnet är en ovanlig konstruktion som har svängtapparna inbyggda i den bakre kanten på sidorna av chassit och resulterar i skärmen är ganska låg när den är öppen. Baren som bildar gångjärnet styvar också upp den nedre kanten av skärmen.


Gångjärnet (se stor bild)

Botten av datorn är smidig, med små utskjutande fötter om 1,5 mm (1/16 "lång). Det finns ett enda avtagbart lock för RAM facket. Det finns några små lufthål på undersidan, men de kompletteras av andra luftventiler på sidorna. Standarden 6 cells batteri passar inuti chassit mellan tangentbordet och gångjärnet och upptar hela tjockleken av datorn. Batteriet är slitsad i underifrån och hålles på plats av två låskretsar, av vilka den ena är fjäderbelastad för att underlätta avlägsnande.


Undersidan av G11: Den enda avtagbart lock är för RAM-kortplats (se stor bild)

Tangentbordet

Den främre kanten av handledsstödet är fasad och är ett bekvämt låg 21mm från bordsytan. Tangentbordet på Zepto 6024W har en nästan standard layout. Fn-tangenten upptar den främre vänstra hörnet som passar mig bra men kommer att orsaka andra människor att fly. Det finns 83 tangenter som har tydliga vita tecken på svart plast bakgrund. Ctrl-tangenten är i det nedre vänstra hörnet som kommer att glädja många människor (inte inklusive jag själv). Tangenterna är lite små 17mm stigning som kommer att förvirra touch-maskinskrivare men det finns inget utrymme för något större inom bredden. Personligen, jag saknar dedikerade Pg Up och Pg tangenterna DN och skulle ha varit glad om dessa hade lämnats i stället för tomma utrymmen mellan vänster och höger piltangenterna och rätt mellanslag.


G11 tangentbord utan batteriet på plats (se stor bild)

Tangentbordet är lyhörd och har en bekväm verkan trots den begränsade resor. Det finns en viss studs i den centrala delen, men inte tillräckligt för att störa skriva. På Fn tangenterna inkluderar de vanliga alternativen för att växla visningen, ljusstyrka och volym reglage. Fn + F10 växlar en zoom alternativ som förstorar skärmen till 800 x 600 upplösning. Fn + F6 växlar pekplattan medan Fn + F12 möjliggör viloläge.

Pekplattan är en någorlunda generös 64mm x 39mm och är något nedsänkt i handledsstödet. Det är en Alperna pekplatta med ett begränsat utbud av ytterligare funktioner. Jag skulle ha velat kunna definiera knacka zoner för Pg Up och Pg-kommandon Dn men kan inte hitta detta alternativ. Med pekplattknapparna är rätt på framkant handledsstödet. Handlovsstödets är nästan täckt med klistermärken listar de viktigaste funktionerna och specifikationer.


Främre lyser och ljud uttag (se stor bild)

Det finns fyra indikatorlampor på framsidan högra kanten av handledsstödet så att de är synliga från ovan och framifrån. Någon på Sony har insett att denna plats är mer sannolikt att vara synliga, åtminstone för personer som använder en mus, än de mer populära indikatorn plats under användarens vänstra handflata. Från vänster till höger lamporna är: Batteri, HDD (även udda och andra medier) tillgång, WLAN på och Bluetooth. Lamporna har symboler för att göra dem lätta att tolka.


Omkopplarna på baksidan av tangentbordet (se stor bild)

Strömbrytaren är placerad ovanför tangenten Delete med en grön lampa på kanten av chassit. Detta ljus syns både när datorn är öppen eller stängd. Det finns tre tangentbord lyser mellan strömbrytaren och Delete-tangenten. Dessa är enkla gröna lysdioder med en tryckt liten legend bredvid dem. Det finns två andra knappar mellan strömbrytaren och displayen. En knapp Matar ut den optiska enheten. Den andra är konfigurerbara, men som standard är inställd för att stoppa oönskade åtgärder under en presentation som en skärmsläckare eller bevakning. Ovanför tangentbordet på vänster sida är en fingeravtrycksläsare och en hårdvara trådlös omkopplare.

En tur av sidorna

Sammantaget är portarna ganska väl anges. Fläkten avgaser är nära baksidan på vänster sida medan det inte finns några eluttag i närheten framsidan av höger sida för att komma i vägen för en mus. De ljudportar på rätt sida fram och ledningar med raka kontakter kan fortfarande komma i vägen. Det finns ingen inbyggd mikrofon, Det finns två USB-portar, en vardera nära baksidan på varje sida. USB-porten på höger sida är orienterad vertikalt med "toppen" vänd mot datorns baksida (så att du inte kan se aktiviteten ljuset på en flash-enhet om den är på toppen). Uttaget plats är bra eftersom stickkontakten är L-formad (med den trevliga detaljer i en LED inbyggd lampa). Facket optisk enhet är mycket nära bordsytan. Bilderna visar hur nära G11 sitter till bordet. SD-kortet uttaget kan endast nås genom att lyfta framför datorn, eftersom den främre kanten sluttar inåt mot basen. Kanske är anledningen till de lutande sidorna är att de gör det lättare att lyfta datorn. Låt oss ta en rundtur i uttagen, medsols med början vid fronten.


Fronten har separata Memory Stick och SD / MMC-kortplatser (med aktivitet ljus på vänster sida), uttag för hörlurar och mikrofon några luftventiler och högtalaren grillen. (Se stor bild)


Vänster sida bakifrån och framåt: Eluttag, USB2.0-port, nätverksport, fläkt avgassystem, CardBus kortplats och säkerhetsfästpunkt (se stor bild)


Höger sida från framsidan till baksidan: optisk enhet (med luftintag nedan), modemport, VGA-port och USB 2,0-port. De kunde ha pressas i en annan USB-port. (Se stor bild)


Baksidan: Bara ledmekanismen (se stor bild)

Displayen

Displayen är 1024 x 768 (XGA) matt LCD med LED-bakgrundsbelysning. Jag hade tidigare trott att displayen i min Zepto 6024W var ett bra exempel på en matt skärm, men inte står jämförelse med G11 display som har, enligt min erfarenhet, exceptionell ljusstyrka och rikedom av färger utan någon uppenbar förlust i kvalitet orsakas av antireflexbeläggning. Belysningen är mycket jämn, med undantag för en zon om 3 mm hög längs den nedre kanten där det finns märkbara något ljusare fläckar på ca 5mm mellanrum som jag antar, orsakas av LED-lampor.


Det är svårt för min kamera att göra rättvisa åt denna display (se stor bild)

Det finns 9 ljusstyrka. 3/8 ger tillräcklig belysning för att förlänga batteritiden och full ljusstyrka är nästan för ljust. Betraktningsvinklarna är typiska för visning av denna typ. Den horisontella betraktningsvinkeln serien är bra och det vertikala område måttlig för text arbete. Men färgbilder bäst vid 90A °. De blir mörkare när toppen på skärmen skjuts tillbaka och lättare om den dras framåt.

Förmån för matt skärm är en mycket reducerad problem irriterande reflexer. Däremot ser man inte denna förmån inte datorn sätts tillsammans med en annan dator med en blank skärm. Denna display är användbar utanför på full ljusstyrka om från direkt solljus

Ljudkvalitet

I G11 innehåller en liten högtalare placerad någonstans under höger handledsstödet. Inte överraskande för en så liten bärbar dator, är ljudet kvantitet och kvalitet från denna högtalare fattiga. Det finns ingen uppenbar Sony anpassning av Realtek ljudinstallation att ge optimala ljudinställningar. Det finns ingen inbyggd mikrofon.

Processor och kretsuppsättning

G11 är utformad för uthållighet, inte hastighet och drivs av Intel U1500 Core Solo processor. Denna CPU är en av Ultra Low Voltage familj med en maximal Thermal Design Power (TDP) rating av 5,5 W jämfört med över 30W för en vanlig Core Duo-processor. Det är en enda core CPU (eller mer sannolikt en dual core-processor med en kärna funktionshindrade) och är funktionellt mycket lik en Pentium M-processor.


CPU-Z rapporter för G11 CPU.CPU-Z ser inte den andra RAM-modulen (se stor bild)

Denna U1500 CPU har spänningsområde på 0.937V vid 6x (800MHz) till 0.968V vid 10x (1,33 GHz). Jag hade förväntat att se en lägre spänning område med tanke på "Ultra Low" namn, men dessa värden är i mitten av Intels specificerad intervall (0,80 till 1.10V). BIOS är daterat december 2006 och inga uppdateringar har utfärdats.

Vid sidan av låg effekt CPU är Intel 945GMS chipset som är en lägre effekt version av den normala Intels 945GM chipset. Funktioner inkluderar användning av en enda minneskanal med en maximal hastighet på 533MHz och maximal adress förmåga 2GB. Datorn som levereras har 512 MB RAM ombord plus 512 MB RAM på den inre platsen. Sony visar att den maximala RAM-kapacitet på denna modell är 1,5 GB. Det verkar som om de inte prova ett 2GB modul: Det fungerar bra med förbehåll för den övergripande 2GB taket. Men jag vet inte vilken 512 ignoreras.


Vista rapportering 2GB RAM när en 2GB modul är installerad (se stor bild)

HÅRDDISK

Den medföljande hårddisken är en 100GB 1,8 "4200rpm Toshiba MK1011GAH med PATA-gränssnittet. 1,8 "hårddiskar har mindre storlek, lägre vikt och mindre kapacitet än de 2,5" hårddiskar som används i de flesta bärbara datorer. De har också lägre strömförbrukning: Toshiba visar 1,1 W för söka och 0,3 W för viloläge. De är långsammare än den nuvarande generationen av 2,5 "hårddiskar med en maximal överföringshastighet på 28MB / s sjunker ner till 13MB / s.. HD Tune resultat för denna disk finns nedan.


(Se stor bild)

Optisk enhet

Den optiska enheten är MATSHITA UJ-852S. Detta är en ultra-tunn (9,5 mm / 3/8 ") tjock enhet. Inspektion visar att det inte har full bostäder som används i normala bärbara brännare: Det finns bara en bas och en bricka inbyggd i chassit så vikten minskar liksom tjockleken. Denna brännare stödjer alla typer av DVD / CD-bränning funktioner inklusive + / - dual layer DVD och DVD-RAM, men inte skivor märkningen eller HD-format. Jag har inte testats den optiska enheten, men det har spelat DVD, CD och brända återvinning media utan problem. En intressant funktion är att Sony har anslutit brännare som en USB-enhet och gav ett verktyg för att stänga av strömmen.


Nero rapport om UJ-852S (se stor bild)

Sony Utilities

Sony tillhandahålla ett antal verktyg för G11. Det viktigaste gränssnittet till dessa är genom VAIO Control Center. Medan vissa av de kontroller är standard systemfunktioner, andra är speciella. De mest intressanta funktionerna är:


(Se stor bild)

  • BatteryCare Funktion: Detta ställer ladda upp batteriet maximalt till ett värde mindre än full kapacitet (80% och 50% är de förvalda alternativ) och påstås förlänga batteritiden. Batteriet inte ladda inte om mindre än 2% under målet kapaciteten.
  • Inbyggd Pekdon: Denna kontroll aktiverar / inaktiverar pekplattan.
  • Hard Drive Protection Inställning: Styr känslighet stötskydd.
  • Prestanda: Ändrar hastigheten minnesbuss mellan 400MHz och 533MHz.
  • Kringutrustning och media Förvaring strypvärde Utility: Aktiverar begränsningar skriva till flyttbara media.
  • VAIO Power Management Viewer: Detta ger tillgång till anpassade energischeman och ytterligare kontroller för visning färgdjup, maximal fläkthastighet och om vissa komponenter drivs.
  • Den trådlösa enheten Switch styr om 2,4 GHz eller 5 GHz trådlöst väljs och om Bluetooth är också möjligt.

Vaio Status Monitor ger en tittare som visar status för de olika inställningarna.


(Se stor bild)

Sony VAIO G recension Page 2 (riktmärken, Batteri, kundsupport, Slutsats) >>



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar