måndag 29 oktober 2007

Asus Eee PC 4G recension

Asus Eee PC 4G recension
av Jerry Jackson - 2007/10/29

av Jerry Jackson

Den Asus Eee PC 701 4G är den nya prisvärda ultraportabel bärbar dator som är skyldig att vara på många konsumenters jul önskelistor i år. Detaljhandel för $ 399 eller mindre, är Eee PC inte precis en arbetshäst, men det kommer att göra nästan alla grundläggande uppgift du skulle behöva från en bärbar dator. Vår första Hands-on faktiskt visade det gör mer än vi förväntat oss, men mer detaljerad genomgång nedan bidrar till att förklara exakt varför vi är så glada över en $ 400 anteckningsbok.

Först de specifikationer för översynen enhet som vi har på handen, vilket är Eee PC 701 4G:

  • Processor: Intel Celeron M ULV 900MHz
  • Grafik: Integrerad Intel GMA 900 GPU
  • Lagring: 4 GB Flash-baserad lagring (SSD)
  • Minne: 512 MB DDR2 RAM (667 MHz)
  • OS: Xandros Linux (Asus anpassas)
  • Skärm: 7-tums skärm med 800 x 480 upplösning
  • Portar: 3 USB 2.0, 1 VGA-skärm ut, hörlursuttag, mikrofoningång, SD-kortläsare (SDHC-kompatibel), Kensington-lås, Ethernet 10/100
  • Webbkamera (0,3 MP)
  • Batteri: 4-cells 5200 mAh 7.4V Li-Ion (uppskattas till 3,5 timmar)
  • Trådlöst: 802.11b / g Atheros
  • Ingång: Tangentbord och pekplatta
  • Vikt: ca £ 2 med batteri, £ 2,5 reser vikt med nätadapter.
  • Två års garanti


(Se stor bild)

Bygg och Design

Formgivarna på Asus hade ingen lätt uppgift att skapa en attraktiv ultraportabel bärbar dator samtidigt gör det billigt att producera. De fall sömmar matcha upp med någorlunda snäva toleranser, plast känner tjock (även om pearl-liknande vit plast ser billig) och displayen gångjärn är gjutna i kroppen med batteriet. Lyfta bildskärmslocket du hittar otroligt litet tangentbord yta och ännu mindre pekplatta vila under infällda bildskärm och högtalare. Kort sagt, är byggkvalitet är ganska hög trots den låga kostnaden.


(Se stor bild)

Utformningen av Eee PC är något helt unikt på marknaden. Väger bara två pounds och leverera en prestandanivå som liknar en fullfjädrad budget anteckningsboken, den enda bärbara som ligger nära "direkt" konkurrera med Eee PC är Fujitsu LifeBook U810 Tablet PC ... som säljs för mer än $ 1.000 i tiden för denna skrift. Nästa närmaste konkurrent till Eee PC skulle vara traditionella ultrabärbara såsom Toshiba Portege R500 ($ 2.000) och Sony VAIO TZ ($ 3000).

Sant, de dyrare konkurrenterna kommer förladdad med Microsoft Windows XP eller Vista och har en rad överlägsna tekniska specifikationer ... men vår recension av Asus Eee PC visar denna lilla vita Titan förpackningar ett imponerande slag.

Skärm

Skärmen är 7-inches diagonalt med LED bakgrundsbelysning och har en upplösning på 800 x 480 pixlar. För att skapa en referens, nedan är vad du kan se när du drar upp hemsidan för webbplatsen du är på just nu:


(Se stor bild)

Eee PC kanske inte har en blank, hög kontrast skärm som de flesta bärbara datorer som gjorts under det senaste året, men den ljusa och även bakgrundsbelysning bidrar till att göra för en trevlig läsupplevelse. Vi hittade även kvaliteten på färgerna mer än tillräckligt för att visa filmer eller You Tube videor.

Nedan är en skärmdump som vi tog på Asus Eee PC för YouTube.com hemsida, är detta ett bra exempel på vad du ser med Eee upplösning datorskärmen och storlek:


(Se stor bild)

Operativsystem och programvara

Asus slagit sig ihop med Xandros att utveckla en anpassad version av operativsystemet Linux för den nya Eee PC. Microsoft Windows kräver en betydande mängd lagringsutrymme på den lilla 4GB SSD och den extra kostnaden från att installera äkta Windows skulle ha lagt till det slutliga försäljningspriset för Eee PC. Trots bristen på programvara från Microsoft Eee PC är anmärkningsvärt enkel att använda. Xandros utvecklat ett peka-och-klicka användargränssnitt som ser ut och fungerar liknande Windows ... men lättare.


En vy av "Internet"-fliken visas efter start. (Se stor bild)

Asus Eee PC levereras med fler än 40 ansökningar om allt från arbete och e-post för att lyssna på musik och titta på filmer. Till skillnad från de många fria program som är förinstallerade på Windows-baserade datorer, kan nästan ingen av programmen på Eee PC betraktas som "bloatware." I själva verket är nästan alla program på denna bärbara dator både användbar och lätt att använda.


Den "Arbete"-fliken. (Se stor bild)


Den "Learn"-fliken. (Se stor bild)


"Play"-fliken. (Se stor bild)

Klicka på "webben" ikonen och webbläsaren Firefox öppnas. Klicka på "Dokument", kalkylblad "," eller "Presentations" ikoner och Open Office-program (kompatibel med Microsoft Office) öppnas så att du inte behöver köpa extra kontorsprogram. Klicka på någon standard filmfil och video spelar i antingen Media Player eller inuti Firefox ... du inte behöver spendera timmar med att söka för video plugins och codecs, filmerna spelar bara. Slösa inte iTunes tid ladda ner. Bara att koppla in din iPod och Music Manager upptäcker musikspelaren och börjar importera låtarna.

Poängen är att Eee PC bara fungerar. Vi önskar bara att vi kunde säga samma sak om de många Windows-baserade bärbara datorer som vi granskar.


Den fliken "Inställningar". (Se stor bild)

I själva verket endast mindre fråga som vi hade var något inte fungerade på Eee PC rätt ur lådan var den inbyggda 0,3 megapixel webbkamera. Av någon anledning att kameran var som standard avstängd i BIOS och vi var tvungna att gå in och aktivera det för kameran att fungera. För något som dubs sig som "Lätt att lära, lätt att arbeta, lätt att spela" det är inte precis "lätt." Vi tror inte mormor kommer att klura ut hur du aktiverar webbkameran på egen hand. Detta är dock frågan lätt korrigeras genom en BIOS-uppdatering från Asus ... så om Asus löser problemet allt du behöver göra är att klicka på "Lägg till / Ta bort program"-ikonen och klicka på "Install" knappen när en ny BIOS är tillgänglig. Alltså gjorde Asus redan flera uppdateringar tillgängliga vid tidpunkten för denna översyn.

Om det faktum att Asus använder Linux är ett bekymmer för dig, ska du inte oroa dig. Asus meddelade nyligen att de samarbetar med Microsoft att släppa en version av Eee PC som kommer förinstallerade med Windows 2008. Varken företaget specificerat vilken version av Windows kommer att finna sin väg till Eee PC, men med tanke på 4GB SSD och lågspänning processor Windows XP är det självklara valet. Huruvida Windows kommer att hjälpa eller skada utförandet av Eee PC återstår att se. I vilket fall, kan du förvänta dig kostnaden för en Windows-baserad Eee PC vara högre.

Högtalare

Högtalarna på Eee PC är svårt att missa. De ligger till vänster och höger på skärmen och tack vare sina svarta högtalare grillar, utmärker sig i jämförelse med resten av alla vita bärbara. Platsen kan tyckas märkligt, men det ger en tydlig väg till huvudet för maximal lyssnarupplevelse. Trots den ringa storleken på de inbyggda högtalarna de fungerat ganska bra för att titta på film, spela spel eller lyssna på musik när du flyttar från rum till rum i mitt hus. Med volymen inställd på max, det decibelmätare registrerade ~ 75dB vid en fot. Ljudet var bara något som snedvrider den höga toner, men stannade mestadels klart.

Som vanligt med små inbyggda högtalare, kom de höga och övre mellanregistret genom väl, men bas lät inte alls lika imponerande. Tack och lov, ingår Asus en standard hörlursuttag på Eee PC så det är ganska enkelt att ansluta hörlurar eller en extern högtalare system om du vill ha en överlägsen ljudupplevelse.

Tangentbord och pekplatta

De flesta billiga bärbara datorer som finns på marknaden har byggt dåligt tangentbord som visar signifikanta flex / studsa när du skriver trycket tillämpas. Mycket till vår förvåning är tangentbordet på Eee PC anmärkningsvärt fasta, även om knapparna är små och har en hög grad av "vicka" när man trycker.


(Se stor bild)

Tangentbordet på Eee PC är mycket, mycket kompakt. De första två dagarna jag tillbringade skriva på Eee PC var ganska frustrerande som tar liten plats och små knappar kräver att du använder en "jakt och picka" stil att skriva snarare än traditionella metoder touch typing. Detta innebär att lösenord blir manglas, e-post ser ut som rent nonsens, och spela spel som kräver tangentbordskommandon blir ganska försvårande.

Naturligtvis, när jag vant skriva på den lilla tangentbordet tangenterna kändes bara bra ... men det här tangentbordet är inte konstruerad för att användas som primär / huvuddatorn. För användare som vill köpa den här anteckningsboken som sin "huvuddator" i sina hem eller kontor, en fullstort tangentbord och extern mus rekommenderas.

Pekplattan och enda knapp (med vänster och höger "rocker"-knapparna nedanför) är lätta att använda och lyhörda. Den enda fråga som vi stött på med pekplattan var att den lilla storleken gjorde det lite svårt att använda när du flyttar över skärmen och det var lätt att trycka på fel sida av den enda knapp på styrplattan (så ibland ett högerklick förvandlats till en vänsterklick ).

Prestanda

Vår ordinarie val av prestandatester kan inte användas med Eee PC med tanke på att det är en Linux-baserad bärbar dator. Däremot kan vi mäta den tid det tar att utföra ett antal enkla rutiner för att ge dig en uppfattning om hur Eee PC utför. Kom ihåg att de hastigheter som anges nedan kommer att variera beroende på hur många program du har öppna vid varje given tidpunkt (multitasking alltid saktar ner saker).

  • Startup: ~ 12 sekunder
  • Öppna och ladda NotebookReview.com webbplats i Firefox: ~ 3 sekunder
  • Starta uppspelning på en 700 MB AVI videofil: ~ 3 sekunder
  • Starta Open Office-program: ~ 6 sekunder
  • Öppna ett 3.64MB PDF-dokument: ~ 3 sekunder
  • Öppna en 2.35MB PowerPoint-presentation: ~ 10 sekunder

För dem som är intresserade hastigheten på 4 GB SSD, hdparm riktmärken SSD buffrade läshastighet på 21,78 MB / sek. Som jämförelse har en Lenovo ThinkPad T60 med en snabb 7200rpm Seagate hårddisk en buffrad läshastighet på 54,62 MB / sek och en Toshiba Tecra A9 med standard 5400rpm hårddisk har en buffrad läshastighet på 44,87 MB / sek.

Medan Eee PC inte kommer att vinna några priser för prestanda inom tillämpningar är start anmärkningsvärt snabb och prestanda är snabb nog att hålla de flesta användare nöjda.

Port Urval och expansion


Fram: Indikatorlampor (se stor bild)


Vänster sida: 10/100 Ethernet-port, tom modemport, USB 2,0-port, luftventil, mikrofon in, och hörlursuttag. (Se stor bild)


Baksida: nätuttaget (Visa större bild)


Höger sida: SD-kortläsare, två USB 2.0-portar, VGA-ut, Kensingtonlås. (Se stor bild)

Om du öppnar den nedre panelen på Eee PC (som kan leda till att två års garanti) hittar du en vanlig DDR2 RAM kortplats och en PCI-E Mini Card kortplats för eventuell framtida expansion. Vi testade Eee PC med både standard 512 MB minne och en 1GB minnesmodul. Teoretiskt sett borde en 2GB modul RAM passar i facket lika lätt som en 1GB modul gjorde ... men vi hade inte en 2GB modul finns på kontoret.


(Se stor bild)

Värme och buller

Även med lågspänning processor och SSD-enhet, producerade Asus Eee PC så mycket värme som alla andra bärbara i samma prisklass. Tangentbordet och botten av den bärbara datorn fick ganska varma även under normal användning, och fläkten var alltid kör i ett försök att hålla systemet svalt. Fläktljud var bland de tystaste vi har hört. Det enda sättet att berätta fläkten blåser är att lägga handen bredvid luftningsventil att känna den varma förflutna luft blåsa.

Nedan finns värme overlay bilder som visar var Eee PC värmas upp (i grader Fahrenheit) under normal utvidgad användning. Du kommer att märka att vi bara listade en temperatur för varje sida ... det beror på Eee PC är så små att de är i stort sett bara en temperatur för toppen och en temperatur för botten.


(Se stor bild)


(Se stor bild)

Trådlös

Eee PC använder en Atheros AR5BXB63 trådlös modul för 802.11b / g trådlöst internet. Receptionen är ganska bra för en budget bärbar dator. Eee PC upprätthålls en anslutning till min router från var som helst i min tre-nivå hem och var som helst i min främre eller bakgård. Vid redaktioner för NotebookReview.com Eee PC lyckades att hålla kontakten med kontoret routern även efter att jag lämnade byggnaden och gick över parkeringsplatsen. Den trådlösa anslutningen sjönk endast till 75 procent signalstyrka när jag gick mer än 50 meter från byggnaden. Att kunna färdas en sträcka som motsvarar halva längden av en fotbollsplan innebär att du inte kommer att ha problem med att surfa på webben med Eee PC.

Batteri

Vid normal användning, bakgrundsbelysning till 100 procent och använder trådlösa för surfande och tittar på en DivX-film på 75 procent volym, lyckades Eee PC för att leverera tre timmar och 23 minuters batteritid. Vi hoppades på mer med tanke på den låga spänningen processor och flash-baserad lagring, men för en $ 400 anteckningsbok batteriets livslängd är fortfarande mycket bra. Sänka skärmens ljusstyrka och stänga av trådlösa kortet bör ge tillräcklig batteritid för långvarig användning.

Medan batteritid var rimligt, vi upplever några mindre problem med på skärmen batterimätaren. Efter två timmar och 8 minuter för att surfa på webben trådlöst och tittar på en DivX-film på batterivarningen dök upp på skärmen och rapporterade att Eee PC skulle stängas under 3 minuter om det inte var ansluten till en strömkälla. Eee PC hålls sedan arbeta ytterligare en timme och 15 minuter före den bärbara datorn stängs av. Bottom line, kan på skärmen batteriindikatorn inte lita på.

Slutsats

I slutändan är Eee PC den enskilt mest imponerande anteckningsbok vi har sett priser under $ 400. De tekniska specifikationer kan se sub par, men användbarheten och totala prestanda Eee PC rivaler bärbara datorer kostar flera tusen dollar mer. Visst, kan du inte installera Photoshop på denna lilla bärbara dator och du kan glömma att spela Bioshock på denna sak, men Eee PC kan göra nästan allt du "behöver" att göra med en bärbar dator medan du är på språng.

De enda funktioner saknas i Eee PC som verkligen sticker ut är bristen på Bluetooth 2,0 och avsaknaden av en Verizon eller Sprint trådlöst kort alternativ. Om Asus kan hitta ett sätt att lägga till dessa funktioner till Eee PC som vi kommer att gå så långt som att säga, "Ingen hem bör vara utan en Eee PC." Som det ser ut nu, är Eee PC en verkligt imponerande ultraportabel med ett värde mycket högre än försäljningspriset föreslår. Eee PC kan inte ersätta en fullfjädrad stationär eller bärbar, men det gör det perfekta valet om du är i marknaden för en ultraportabel bärbar dator för skola, arbete eller semester.

Eee PC kan ha ett konstigt namn, men det är en av de få produkter som lever upp till marknadsföringen hype. Denna notebook är verkligen "lätt att lära, lätt att arbeta och lätt att spela."

Fördelar

  • Liten och lätt

  • Lätt att använda

  • Tämligen väl byggd och tålig

  • Lågt pris för en ultraportabel

  • Fungerar direkt ur lådan!

  • Det stämmer. Det fungerar direkt ur lådan!

  • Nämnde jag det fungerar direkt ur lådan?

Nackdelar

  • Lite dyrt för en bärbar dator med endast 4 GB lagringsutrymme

  • Inga Microsoft Windows förinstallerat är negativa för vissa köpare.

  • Plast "look" cheap

  • Den batterimätaren är inte mycket exakt.

Redaktörens anmärkning: Håll ögonen öppna för våra speciella " Eee PC Tweak Guide "där vi visar hur Eee PC utför efter Microsoft XP installeras!



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar