torsdag 17 maj 2007

Samsung R20 recension

Samsung R20 Recension
av John Ratsey A-A 2007/05/17

Översikt och introduktion

Samsung NP-R20 tillkännagavs på CeBIT mars 2007 men hade funnits i vissa europeiska länder några veckor tidigare med mycket konkurrenskraftiga priser. Kanske det viktigaste inslaget i den R20 är dess användning av ATI chipset ( ATI Radeon Xpress 1250 , även känd som RS600). R20 har en 14.1â € display och ger en något mindre alternativ för människor som inte vill de allestädes närvarande 15.4â € modeller. R20 har varit föremål för en lång tråd i NBR forum.


Samsung R20 (Visa stor bild)

Orsaker till att köpa

Jag didnâ € ™ t köpa R20. Jag ordnade låna den från DigiUK , från vilken jag hade köpt min Samsung X60 plus i november 2006. Denna särskilda enhet hade gått runt internt för granskning och användning (itâ € ™ s bra att veta att människor som säljer dessa datorer faktiskt har använt en del av dem). Emellertid kom det till mig att se ut som ny. Kostnaden för denna version av R20 vid översynen är om  £ 540.

Så varför skulle jag köpa en R20? När den här modellen släpptes i februari 2007, var kombinationen av en rimlig dual core processor, 1 GB RAM, en generös 160GB hårddisk och en DVD-brännare i en medelstor enhet oslagbart på priset. Den 14a € storlek är lämplig för en WXGA-skärm. Det är klart och lätt att läsa. Gå till 15.4â € bara gör pixlarna större. Men tills helt nyligen var de flesta bärbara datorer i budgeten slutet av marknaden 15a € storleksintervallet. Den R20 har hjälpt till att förändra situationen.

Den omdömet versionen av R20 (NP-R20F000/SUK) var den första att släppas i Storbritannien. Sedan dess har andra versionen dök upp i olika kombinationer med en Core 2 Duo-processor, en Celeron CPU och 80 GB eller 120 GB hårddiskar, samt en version med XP för Vista skeptiker.

Denna översyn gör jämförelser med mina två andra Samsung bärbara datorer, den Q35 och X60 plus. Läsaren bör vara medveten om att de Q35 kostar 50% mer än den på R20 och X60 plus 100% mer.

Whata € ™ s ingår?

Den R20 levererades i en vanlig brun låda märkt NP-R20F000/SUK. Inuti detta var en mer färgglad låda, som håller datorn.


(Se stor bild)

Innehållet i förpackningen bestod:

  • Datorn, i en plastpåse och hålls mellan två kartong distanser
  • PSU, nätkabel och batteri
  • Ett system Recovery Media DVD för Windows Vista Home Premium
  • En Systemprogramvara Media DVD för Samsung R20/R21
  • Ett modem kabel med RJ11-kontakt i ena änden och en brittisk telefon kontakt i den andra änden
  • En flerspråkig säkerhetsinstruktioner häfte
  • En flerspråkig broschyr â € œSamsung Recovery Solution II / Installera om Windows Vistaâ €
  • Samsung Garantiinformation
  • Windows Vista Home Premium snabbstartsguide
  • En bit papper om Microsoft Office rättegången demo

En bruksanvisning tillhandahålls som en blixt. SWF-fil med en länk på skrivbordet. Jag antar att med animerade vända sidor är förenligt med Vista-upplevelsen, även om jag skulle föredra en enkel PDF-fil.

Specifikation av R20 Betygsatt som:

  • Intel Core 2 Duo T2250 1.73GHz
  • ATI Xpress 1250 chipset (ATI RS600ME + SB600) med 533MHz FSB
  • 1GB PC4200 533MHz DDR2 RAM (2 x 512 MB)
  • 160GB 5400RPM SATA HD (Hitachi HTS541616J9SA00 = Travelstar 5K160-serien)
  • 14,1-inch ⠀ œSuperClearâ € glansig WXGA-skärm (1280 x 800)
  • ATI 1250m integrerad GPU (med upp till 256 MB RAM-minne)
  • Fast 8X +-DVD multi-brännare (Toshiba-Samsung TS-L532D)
  • Realtek RTL8139/810x Familj 10/100 Ethernet
  • Atheros â € œSuper GA € AR5006X BG trådlös nätverksadapter Â
  • SENS LT56ADW V92-modem
  • Realtek High Definition Audio med enkel högtalare
  • Bredbildsformat Synaptics pekplatta
  • Portar: 3 x USB 2,0, 100Mb / s-nätverk (RJ45), modem (RJ11), VGA, mikrofon, hörlurar / SPDIF 1 x PCI Express-kortplats (54mm typ)
  • 6 i 1 mediakortplatsen (Memory Stick / Pro, SD, MMC, hög hastighet MMC, xD-kort)
  • 4-cells batteri (14,8, 2600mAh, 38.48WHr)
  • 60W PSU med 2-stiftskontakt och elnätet / effekt leder varje 1,8 (6ft) lång
  • Mått: Annonserade 340,4 x 259,6 x 27,7 ~ 38,7 mm (1a € x 1A € x 0,94 ~ 1.30â €), faktiskt 340 x 260 x 37 ~ 41mm (13.4â € x 10.2â € x 1,46 ~ 1,6 A €) (inklusive batteri och fötter)
  • Vikt: Annonserade 2.39kg (£ 5,27), faktiska 2.29kg (£ 5,05) (enligt mina digitala köksvågen)
  • Totala faktiska vikt med PSU och kraftkablar: 2.73kg (£ 6,02)
  • Windows Vista Home Premium
  • 1 år samla in och returnera garanti
  • Samsung programvara samling (se nedan för skivinnehåll)


(Se stor bild)

Den mest betydande avvikelse från de publicerade specifikationerna är att vikten är bara 2.29kg. Jag donâ € ™ t tror att mina skalor har fel: Jag kollade en 1,5 kg påse mjöl och det var 1.53kg (0,03 kg för väskan är rimlig). Mindre än 2,3 kg vikt är mycket konkurrenskraftiga inom denna prisklass, även om detta med den relativt lilla 4-cells batteri.

Designa och bygga

Detta R20â € ™ s färgschema är svart. Merparten av den svarta är matt svart men skärmen tillbaka är en spegel-liknande glänsande svart.


Den R20â € ™ s blanka skärmen igen (se stor bild)

Den R20â € ™ s konstruktion är plast. Det är dock en mycket styv plast och den enda del med lite flex är locket på hårddisken facket. Â Batteriet, som är lång och smal, är fäst på baksidan av datorn bakom gångjärnen. Det är nödvändigt att trycka mycket hårt på skärmen tillbaka till orsaka några krusningar på skärmen. Det finns ingen vingla i gångjärnen. Displayen hålles stängd av en skjutlås med två krokar. Detta är också plast, men verkar vara ganska stark.

Bottnen av datorn är stegad, med utskjutande fot (ca 5 mm vid den främre och 3mm hög på baksidan). Dessa fötter möjliggör luftflöde under datorn. Sammantaget är den främre av datorn lägre än ryggen, vilket bidrar till komfort vid användning, medan den tunnare främre delen av chassit gör det lättare att hålla datorn av en av de främre hörnen.


Den R20â € ™ s undersida med batteri fristående (se stor bild)

Den nedre delen av R20 har två löstagbara lock. Dessa, och några av de skruvar, är tydligt märkta. En lock är för RAM slots. Den andra luckan är hårddisken. Batteriet har en indikator laddningsstatus med 5 lysdioder. Det finns också flera luftventiler på undersidan som kan ses på bilden och den enda högtalaren i centrum nära ryggen. En skruv håller den optiska enheten på plats.


(Se stor bild)

En titt inuti en HDD facket visar en metallplatta över hårddisken. De HDD platser på kopplingen (ingen bandkabel) och kanske metallplattan hjälper till att hålla hårddisken på plats när de två skruvarna som håller kåpan är fasta. Det föreföll vara utrymmet under hårddisken är tillräcklig för att rymma en tjockare enhet.


(Se stor bild)

En titt i minnet facket avslöjar två SODIMM-platser generöst separerade och vad som verkar vara slutet på den trådlösa modulen. Endast en antenn är ansluten och bör det finnas en skruv i denna skruvhålet vid slutet av den trådlösa modulen? Bredvid det trådlösa kortet är en tom sockel. Skulle detta vara hem för Bluetooth-modul som inte ingår i denna modell?

Tangentbordet

Den brittiska tangentbord har 83 tangenter som är vanligt svart plast (så ingen färg att bära med tiden) med undantag för F7 och F8 nycklar som är en mörkblå plast (men ser ut som svart i lysrörsbelysning). Storleken och layout på tangentbordet området är identisk med tangentbordet på min X60 plus men nycklarna känns som om de har lite mer resor och är mer bekväm att använda. Den främre kanten på varje tangent är något rundad. Samsung hävdar att tangentbordet har behandlats med silver nano-teknik så att det är mindre sannolikt att sprida bakterier. Detta kan vara sant, men behandlingen är inte självklart. Det finns ingen signifikant flex och mitt övergripande intryck av tangentbordet är god kvalitet för en budget bärbar dator och bättre än tangentbordet på min X60 plus. Den främre kanten av chassit är fasade så att det inte gör ont handlederna. Området mellan tangentbordet och skärmen är en plast panel med präglad virvelmönster. Strömbrytaren är i den här panelen på vänster sida. Bredvid strömbrytaren finns en mindre knapp för att inleda AVStation Nu programvara som stövlar in i en begränsad funktionalitet version av Vista.


(Se stor bild)

Den R20â € ™ s tangentbord. Notera den generösa pekplatta, statuslamporna på framsidan och bläddra mönster bakom tangentbordet


(Se stor bild)

Den främre överhänget ökar den totala dimensioner men eliminerar en obekväm kant

Fn-tangenten är i det nedre vänstra hörnet av tangentbordet. Personligen, IA € ™ glad med Fn är i hörnet och IBM / Lenovo verkar överens. [Varför canâ € ™ t tillverkare av bärbara datorer sätter ett alternativ i BIOS för att ändra funktionen hos dessa två tangenter?]. Den vänstra shift-tangenten är liten. På amerikanskt tangentbord, är det större eftersom det finns en mindre nyckel.

Det finns sju indikatorlampor på framkanten av vänster handledsstödet. För mig är detta inte ett mycket smart plats eftersom jag donâ € ™ t har en transparent handled men kanske högerhänta personer kommer att ha sin vänstra hand på handledsstödet mindre ofta. Indikatorn lyser inte mycket ljus och ses bäst rakt fram.


(Se stor bild)

Vardera av funktionstangenterna har en ytterligare funktion. Fn + F7 aktiverar Samsung Magiska Doctor programvara väljer Fn + F8 mellan tre lägen: tysta, normal och hastighet, Fn + F9 växlar mellan trådlösa och Fn + F10 växlar de touchpad. Fn + F8 verkar ändra reglerna fläkten så att fläkten fungerar över ett högre temperaturområde och även förändrar energischemat till energibesparing. Något jag fick reda av en slump är att trycka på Esc-tangenten under första starten får du upp en meny startenhet. Detta är utöver F2 för att ange BIOS.

Till Synaptics TouchPad är bra och är generöst storlek med en widescreen-bildförhållandet (dynan är identisk i storlek med den på de större X60. Pekplattan har en scroll område på höger sida. Utrymmet bar är samma bredd som touch pad. Hårddisken är under den högra hårda handledsstödet, men doesnâ € ™ t skapa oönskade värme. Rätt handledsstödet innehåller olika klistermärken (se bilden). thereâ € ™ s ingen Centrino klistermärke eftersom R20 doesnâ € ™ t har alla nödvändiga Intel hårdvara.


(Se stor bild)

Hamnar

Totalt sett är hamnen layouten bra även det totala antalet om portar är begränsad. En positiv kommentar är att Samsung har undvikit klämma portar så nära varandra att de stör varandra. Ingenting konkurrerar för mus utrymmet (området på höger sida av datorn nära fronten). Fläkten luftutsläppen och majoriteten av de hamnar som är på vänster sida.


(Se stor bild)

Vänster sida bakifrån och framåt: Eluttag, fläkt utblåsventilen, VGA-port, modemport, nätverksport, 2 x USB-port och Express-kort uttaget.


(Se stor bild)

Tillbaka från vänster till höger: Säkerhetsfack, batteri, 1 x USB-port.


(Se stor bild)

Höger sida bakifrån och framåt: Optisk enhet. Det finns inga portar nära främre intill mus området.


(Se stor bild)

Den främre har 6 i 1 minneskortplats och hörlurar och mikrofon portar. Den skjutlås för displayen är också synlig.

Displayen

Displayen är 1280 x 800 (WXGA) â € œSuperClearâ € glansig (bländning typ) panel. Â Det är betydligt ljusare än skärmarna på mina X60plus och Q35 (se gruppfoto nedan - alla skärmar var på maximal ljusstyrka) och jag tror att det har bättre kontrast. Â På batteriet är det minsta ljusstyrkan lättläst och en ljusstyrka på 3/8 är ganska användbar.


Från vänster till höger: 12.1a € Samsung Q35, 14.1â € Samsung R20, 15.4â € Samsung X60plus (Visa större bild)

Betraktningsvinklarna är typiska för visning av denna typ. Den horisontella betraktningsvinkeln serien är bra och den vertikala intervallet är måttlig. För text arbete vertikala vinkeln kan justeras för att minimera eventuella reflektioner utan allvarliga konsekvenser för kvaliteten. Färgbilder ses bäst med 90-grader. De blir mörkare när toppen på skärmen skjuts tillbaka och lättare om den dras framåt.

Det finns några lätta utfall längs ner på skärmen syns vid uppstart skede, men det är inte självklart vid normal användning.


(Se stor bild)

Ljudkvalitet

Den R20 har Realtek High Definition Audio. Det finns en högtalare monterad under. Detta är en konstig plats men det verkar vara mycket effektiva eftersom datorn ger förvånansvärt bra volym och ljudkvalitet. Jag tror att det är lite mer bas än på min X60 PLUS med SRS-förbättrat ljud och jag misstänker att de nedre högtalarutrymme filtrerar bort en del av den höga frekvensen partiskhet i samband med små högtalare. Ljudet verkar komma upp genom tangentbordet. Â Det finns ingen inbyggd mikrofon.

Programvara

Detta R20 kom med Windows Vista Home Premium. En version av R20 med XP Pro har också införts. Programvaran levereras med R20 har har som anges ovan. â € œBloatwareâ € är begränsad jämfört med vissa märken och huvudbeståndsdelen är Microsoft Office 2007 rättegång. En testversion av McAfee Security Center också. Några kommentarer om mindre vanliga programmet anges nedan:

  • CyberLink DVD Suite, som innehåller PowerDVD 7
  • Samsung Play AVStation som är en multi-media video / musik / fotovisning paket
  • Samsung AV-stationen nu som börjat använda den lilla knappen bredvid på knappen men verkar hamna i Vista (XP-versionen är ett separat system)
  • Samsung Recovery Solution II: Detta skapar systemåterställningspunkter på en dold partition på hårddisken. Det verkar inkludera några användbara funktioner, som selektivt återställa operativsystemet.


    (Se stor bild)


    (Se stor bild)

Samsung programpaketet innehåller flera enkla verktyg som Network Manager och batteri chef. Samsung Update Plus programvara hittas och installeras två nya grafikdrivrutiner under rapportperioden. Tyvärr ger sitt betänkande av installerade uppdateringar en mycket kort beskrivning utan programvaran / drivrutinen versionsnummer.

Processor och minne

Denna version av R20 kom med Intel Core Duo T2250 processor (1.73GHz med 533MHz FSB) och 1 GB DDR2-533 RAM (2 x 512 MB).


(Se stor bild)

(Se stor bild)

CPU-Z rapporter för R20 CPU och minne

GPU

Detaljer om GPU är lite osäker vilket framgår av den information som Catalyst Control Center och ATI Driver. CCC visar hastigheten klockfrekvens som 501MHz men bildskärmsinställningarna rapporterar att den interna DAC är 400MHz. Kanske de inte är avsedda att vara densamma. Det råder enighet om 256MB minne. Detta delat systemminne och om systemminnet är 667 MHz RAM-då minnet hastighet ökar därefter.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Â

Så jag frågade FutureMarkâ € ™ s 3DMark06 för en tredje yttrande: 375MHz!

S

Â

Riktmärken för Samsung R20 (Core Duo T2250)

Windows Vista Experience Index

Den R20 skårade 3,8 på Windows Experience Index. De svaga länkarna var 3D-grafik och 533MHz minne.

S

SuperPi

SuperPi används ofta som ett test för rå CPU-prestanda. Den T2250 i R20 behövs 1 minut 27 sekunder att slutföra beräkningen till 2 miljoner siffror. Detta är 1 sekund snabbare än T2300 i min gamla X60. Kanske de extra bakgrunden uppgifter enligt Vista minskar effekterna av snabbare processor även om T2300 har också en snabbare FSB.

S

I tabellen nedan jämförs Q35â € ™ s SuperPi poäng med några andra bärbara datorer

Notebook Tid
Samsung R20 (1.73GHz T2250 med 533MHz FSB och minne hastighet) 1m 23s
Samsung Q35 (1.83MHz T5600 med 667 MHz FSB och 533MHz RAM) 1m 16s
Samsung X60 plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200 med 667 MHz FSB och minne hastighet) 1m 02S
Samsung X60 (1,66 GHz Core-Due (T2300) med 533MHz minne hastighet) 1m 29s
Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo) 1m 16s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 0m 59s
Fujitsu A6010 (1,66 GHz Core 2 Duo T5500, med 667 MHz minne hastighet) 1m 22s
Asus F3Jc (1.73GHz Intel T2250) 1m 28s

Â

Det har föreslagits att SuperPi bör ersättas av wPrime som är flertrådade. Den T2250 slutfört 32M beräkning i 47.563s. Men jag påpeka att tiden är känslig för många andra processer som körs.


(Se stor bild)

Â

SiSoftware Sandra från http://www.sisoftware.co.uk/ är ett annat programpaket som innehåller benchmarking moduler och innehåller en databas med testresultat.

Resultaten grafer för CPU testerna ges nedan. Dessa resultat tyder på att T2250 liknar i prestanda till T2300.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

SiSoftware Sandra CPU testresultat

Det är också värt att kolla upp minnet prestanda ATI chipset med Sandraa € ™ s riktmärke minnesbandbredd. Den uppmätta är hastighet strax under 3000MB / s..


(Se stor bild)

Â

PCMark05

Det PCMark05 poäng var 3.498. I tabellen nedan jämförs PCMark05 testresultaten med några andra bärbara datorer.

Notebook PCMark05 Score
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 3.498 PCMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 3.059 PCMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700) 4.555 PCMarks
Samsung X60 (1.66GHz Core Duo T2300, ATI X1400) 3.456 PCMarks
Asus V6J (2,16 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.265 PCMarks
Fujitsu Lifebook A6010 (1.66GHz Core 2 Duo T5500, Intel GMA 950) 2.994 PC Marks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, nVidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Lenovo ThinkPad R60 (1,66 Core Duo T2300E, Intel 950) 2.975 PCMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 4.084 PCMarks

Â

De detaljerade PCMark05 testresultaten för R20 är:

Test Resultat
HDD - XP Startup 5,07 MB / s
Fysik och 3D 94,83 FPS
Transparenta fönster 3021,78 Windows / s
3D - Pixel Shader 22,64 FPS
Webbsida rendering 1,5 sidor / s
Arkiv Dekrypteringen 42,54 MB / s
Grafik minne - 64 rader 466,35 FPS
HDD - Allmän användning 4,14 MB / s
Multithreaded Test 1 / Ljudkomprimeringsalternativet 1491,46 KB / s
Multithreaded Test 1 / Video Encoding 253,33 KB / s
Multitrådade Test 2 / Text Edit 78,35 Sidor / s
Multithreaded Test 2 / Image dekompression 19,92 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / Komprimering 3,79 MB / s
Multithreaded Test 3 / Filkryptering 19,77 MB / s
Multithreaded test 3 / HDD - Virus Scan 41,99 MB / s
Multithreaded Test 3 / minneslatens - Random 16 MB 6,2 MAccesses / s

Â

Sammantaget är detta en mycket respektabel prestanda med tanke på den relativt låga rankade CPU och integrerad grafik lösning.

3DMark05

Den R20 lyckades en poäng av 1151 3DMarks för 3DMark05. Detta är långt före de 447 3DMarks som jag mätt på min Q35 med Intel 950 GPU. Det är också före de 911 3DMarks uppmätts för X3100 i T61. I tabellen nedan jämförs några resultat för 3DMark05.

Notebook 3DMark05 Score
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 1.151 3DMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 447 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 4.150 3DMarks
Samsung X60 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 2.264 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDIA GeForce Go 7400) 2.013 3DMarks
Fujitsu C1320 (2GHz Pentium M, Intel 915GM) 410 3DMarks
IBM Thinkpad T43 (1,86 GHz Pentium M, Mobility Radeon X300) 727 3DMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100 GPU) 911 3DMarks

Â

3DMark06

Den 3DMark06 poäng var 476. Detta får till det område som tidigare ägdes av dedikerade grafikprocessorer och motsvarar ungefär ATI X1300 eller GeForce Go 7300.

Notebook 3DMark06 Score
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 476 3DMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 106 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 1.831 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks

Â

Cinebench

Cinebench är ett bra återgivning riktmärke verktyg baserat på den kraftfulla 3D-program, CINEMA 4D. Dess rendering uppgifter kan betona upp till sexton multiprocessorer på samma dator. Det är en fri benchmarking verktyg, och kan hittas på http://www.cinebench.com . Â Det grundläggande CPU-testet gav följande resultat. Resultaten för T2250 i R20 är i samma storleksordning som andra Intel dual core processorer och visa att R20 kan hantera CPU intensiva uppgifter såsom video bearbetning ganska bra även om en liten bakom snabbare processorer.


(Se stor bild)

Cinebench 9,5 Jämförelseindex Samsung R20 (1.73GHz Core Duo) Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo) Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo) Lenovo ThinkPad T61 (Core 2 Duo 2,0 GHz)
Rendering (Single CPU) 256 CB-CPU 299 CB-CPU 322 CB-CPU 331 CB-CPU
Rendering (Multiple CPU) 474 CB-CPU 528 CB-CPU 582 CB-CPU 616 CB-CPU

Â

Hårddiskens prestanda

Den medföljande hårddisken är en Hitachi HTS541616J9SA00 (160GB 5400rpm SATA). Föreställningen är över genomsnittet för den nuvarande generationen 5400rpm 2.5A € hårddiskar med en maximal överföringshastighet på över 40MB / s.. HD TUNEA € ™ s resultat för denna disk finns nedan. CPU-användningen är relativt låg och det största antalet överföringshastigheten är drygt hälften av teoretiska gränssnittet kapacitet 150MB / s. Jag hittar Hitachi hårddiskar är lite bullriga, men det kan minskas med hjälp av programmet Feature Tool. Hårddisken har en förinstallerad delas in i två partitioner, plus en dold systempartitionen.


(Se stor bild)


(Se stor bild)

Â

Optisk enhet

I X60plus ingår Toshiba-Samsung TS-L532D optisk enhet som stöder DVD-RAM och både + R och â € "R dubbla lager med upp till 8 x brinnande hastighet. Jag har inte försökt bränna några skivor i den här enheten, men det är samma brännare som i min Q35 som har utfört OK med nuvarande firmware (SC03). Den tidigare firmware (SC02) hade vissa oförenligheter.

Trådlös

I R20 innehåller Atheros â € œSuper GA € AR5006X BG trådlöst nätverkskort. Jag var tvungen att räkna ut hur man ställer in en trådlös nätverksanslutning i Vista, men när det var gjort R20 skulle hålla anslutningen utan svårighet någonstans i mitt hus. Det finns ingen hårdvara trådlös omkopplare. Fn + F8 växlar trådlöst på och av. Det finns ett alternativ i BIOS för att ställa om den trådlösa startar automatiskt vid uppstart, stannar av eller använder tidigare status.

Batteri och strömförsörjning

Strömförsörjningen förtjänar ett omnämnande eftersom det är ett acceptabelt små 60W (19V, 3.16A) enhet med en två stift (â € œfig 8a €) nätkontakt och en tunnare nätkabel än de som med 3-stiftskontakter. Båda leder är 1,8 (6 ft) lång. Kardborrband finns för att binda upp kablarna för lagring. Det är samma PSU som medföljer F35. En liten PSU håller resor vikten nere och är lättare att stuva undan.

Den R20 är försedd med en liten 4-cells batteri har en effekt på 14,8, 2600mAh, 38.48WHr som är fäst på baksidan av datorn. En 8-cells batteri marknadsförs som ett alternativ med ett pris på cirka 25% av en ny dator. Batteriet har en extern mätare med 5 lysdioder för att ge en indikation på tillgänglig effekt utan att behöva slå på datorn. Batteriet är fast säkert utan vingla med två fjäderbelastade lås. Specifikationerna i användarhandboken inte göra några anspråk på den löpande tiden men Samsung Sverige webbplats stater â € œMax 1,9 timmar / DVD Play 1.5hâ €. En modulfacksbatteri skulle vara ett bra alternativ och kan vara gemensamma över hela skalan av Samsung bärbara datorer.

Jag använde en elnätet mätare för att övervaka vad som händer i PSU. Under lätt belastning makten avloppet är cirka 25W och under hög belastning kan det bli upp till ca 50W. Denna makt avlopp är förvånansvärt hög för en dator med en integrerad GPU. Det är ungefär 4W skillnaden mellan maximal och minimal ljusstyrka.

Spela en DVD tar 30 till 32W vid körning på elnätet. På batteri i â € œPower Savera € läget, jag spelade en DVD med bakgrundsbelysningen 3/8 och det stannade vid 89 minuter med 5% batteri återstår. På lätt last och 3/8 bakgrundsbelysning, med Vistaâ € ™ s visuella funktionshinder effekter och ett fullt batteri, är kraften ledningssystem förutsäga om 2hrs 10 minuter från ett fullt batteri. Detta är något bättre än vad Samsung men är inte bra eftersom det visar en effekt avlopp på cirka 16W. Detta är ungefär samma som jag såg med min gamla Samsung X60 med X1400 GPU (men är mycket mindre än den 24W teckningar av min nuvarande X60 plus med sin X1700 GPU). Min Q35 får ner till ca 10W under samma villkor.

Det kan finnas två förklaringar till den relativt hög effekt avlopp. Först finns det ingen uppenbar strömhantering för integrerad GPU. Det andra, visar Windows Performance Monitor att processorn inte går in i C3 (djup sömn) tillstånd.

Atia € ™ s webbplats hävdar detta om 1250m chipset:

Låg strömförbrukning och branschledande Power Management

Radeon Xpress 1250 stödjer en rad branschstandarder och alla nya egenutvecklade strömsparfunktioner. Förutom omfattande stöd för ACPI specifikationen och Intel funktioner som SpeedStep, ATI exklusiva tekniker, inklusive PowerOnDemandâ "¢ och PowerPlayâ" ¢

Det verkar som någonstans i utformning och utveckling Samsung & ATI didnâ € ™ t få energisparfunktioner aspekterna att leverera på alla löften (jag slog precis samma problem med min X60 plus och X1700 GPU). Jag försökte göra det möjligt för C3 staten med RMClock verktyget , men det fanns ingen förändring.

Värme och buller

Vid normal användning av fläkten på R20 går intermittent. Fläkten verkar lite högre än på min Q35 och X60 plus men jag skulle inte kalla det bullriga jämfört med bärbara datorer med mindre fläktar som måste springa snabbare. Â € œsilent modeâ € kommer att ytterligare minska fläkt aktivitet på bekostnad av något högre temperaturer, men det slutar inte fläkten från att komma på, även under lätt användning när CPU-temperaturen är runt 50C. Men under tung belastning för fläktljud blir mycket högre när fläkthastigheterna upp men CPU-temperaturen inte överstiga 73C, vilket indikerar en bra kylsystem (det finns en tysk version av R20 med T7200 processor, så det termiska systemet kommer utformas för det värsta fallet). Själva datorn stannar väldigt cool, även under tung belastning. Denna dator är säker att använda som en bärbar dator utan risk för brännskador medan den varma handlovsstödet av X60 plus är inte en egenskap hos R20.

Jag utforskade CPUâ € ™ s Undervoltning potential med RMClock. Det T2250 i R20 sattes som 1.262V kl 1.73GHz. Den Undervoltning testet visade att Intel har varit något generös med spänning. Jag lämnade två exemplar av de främsta 95 tortyr provkörning med CPU inställd på 0.95V med maximal hastighet och datorn kraschade efter ca 6 timmar. Detta visade att 0.95V var lite för låg. Men, vilket ger en liten marginal och med 1.0V innebär att vid full last maximal CPU-temperaturen sjönk från 73C till 62C och fläkten gick aldrig över sin lägsta hastighet. Makten avlopp vid vägguttaget föll också från 50W till 36W, vilket indikerar att 14W mindre används av CPU och avges som värme. Tyvärr är spänningen vid minsta processorhastighet låst vid 0.95V.

Potential för Performance Improvement

Den R20 är en bra artist för priset. Dock såg jag in möjligheten att förbättra prestanda. Det första området i utredningen var effekten av att uppgradera RAM, med olika moduler från min samling. Jag har fått för många resultat att ta med här, men de viktigaste resultaten är:

Vilket leder mig till den sista alternativet för prestandaförbättringar: Överklockning. Ett forum ledamot påpekade att ClockGen programmet fungerar med R20 så jag trodde att detta värde av utredningen. ClockGen erkänner R20â € ™ s klocka Generator som ICS 951.416. Sedan genom att justera skjutreglaget i ClockGen är det möjligt att ändra FSB. Detta är ett sätt att förstärka benchmark resultat och övertyga dig själv att du har fått en T2500 eller snabbare. Det T2250 som kan köras på under 1V kan också köras på 2,6 GHz vid utformningen maximal spänning! Vid den hastighet PCMark05 poäng gick upp till 4408, men 3D riktmärken visade liten ökning. Men jag skulle inte rekommendera signifikant överklockning som ett permanent arrangemang som temperaturen eftersom CPU-temperaturen blir högre och effektiviteten i kylsystemet kommer att minska med tiden eftersom den samlar damm. Det är också möjligt att använda ClockGen att sänka den lägsta CPU-hastighet 600MHz, vilket minskar strömförbrukningen med ca 1W och lägger några minuter till batteritiden.

Jag försökte också en 2GB SD-kort inställd som ReadyBoost. Jag kunde inte se någon förbättring i prestanda men jag kunde inte heller se något bevis för att Vista använde kortet, så det kan finnas konfigurationsproblem.

Garanti och kundtjänst

Samsung ger ett års begränsad internationell garanti som standard. Jag havenâ € ™ t fastställt vad â € œlimitedâ € egentligen betyder, men Samsung har färre globala serviceställen än många andra datortillverkare. Garanti förlängningar för ett eller två år kan köpas. Standarden garanti är en samla-och-retur. Jag har haft korrespondens med Samsung brittiska teknisk support om mina andra datorer. Men jag väntar fortfarande på energisparfunktioner fix för X60 plus, men jag tror att problemet måste föras till Korea. Andra forum medlemmar har haft varierande kvalitet av stöd och service från Samsung.

Slutsatser

Den R20, samtidigt som av plast konstruktion är väl byggd. Personligen är jag inte ett stort fan av alla svarta färgschema, men det går inte ur modet och är mindre benägna att visa slitage än andra färger. Displayen är mycket ljus och har utmärkt kontrast. Det skulle vara trevligt att ha en version med en WXGA + skärm (1440 x 900) för att lägga till området. ATI 1250m GPU är mer än en match i prestanda för nya Intel X3100, men strömhantering när man kör på batteri har en betydande potential för förbättring.

Den R20 är ett bra val för människor som behöver en lätt överkomlig notebook med god bärbarhet, men kommer att flytta mellan eluttag. Om mer än 2 timmar batteritid är ett krav så är det förmodligen bäst att se någon annanstans på grund av det höga priset att debiteras för extra och högre kapacitet batterier.

Den R20 öppnar också upp möjligheten att spela spel som spelas upp på andra prissatta budget datorer som vanligtvis har Intel 850 GPU.

Tack igen för att DigiUK för återlämningsdatum mig den bärbara datorn. Jag har köpt flera objekt från dem och hitta dem mycket lyhörd för förfrågningar.

Fördelar

  • Enligt 2.3kg för datorn och 2.75kg komplett med PSU och kraftkablar
  • En mycket ljus skärm
  • Effektiv och ganska tyst kylsystem vid normal användning / håller sval på undersidan
  • Mycket bra tangentbord (förutsatt att du gillar Fn-tangenten i hörnet)
  • Generöst tilltagna pekplatta
  • Fast byggkvalitet även plast
  • Utmärkt värde för pengarna

Nackdelar

  • Litet batteri och begränsad batteritid
  • Begränsad ljudvolymen
  • Ingen S-video-port, Firewire eller Bluetooth
  • Begränsad 3D-grafik kapacitet, men är bäst att utföra de integrerade grafiklösningar.

Â

Postscript till R20 Recension (20 maj 2007)

Sedan granskningen var beredd, har Samsung släppt en BIOS-uppdatering (11SH) för R20. Denna uppdatering har installerats och datorn kontrollerades för att se om det fanns någon ändring av energisparfunktioner. Det är framstegen sedan CPU nu går in i C3 staten när man kör på batteri (men inte när man kör på elnätet). Men som framgår av diagrammet nedan, är något att stoppa CPU från att få full nytta av C3 tillstånd så ökningen av batteriets driftstid är liten. Jag har inte kunnat räkna ut vad som orsakar regelbundna cykler av ökad CPU-aktivitet. Jag installerade den senaste Catalyst (7,4) och det finns fortfarande inga tecken på PowerPlay.


(Se stor bild)



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar