måndag 7 april 2008

HP 2133 Mini-Note recension

HP 2133 Mini-Note recension
av Jerry Jackson - 2008/04/07

av Jerry Jackson och Tiffany Boggs

Just när du trodde att du aldrig skulle hitta den perfekta lilla bärbara formfaktor för mindre än $ 1.000, kommer HP att bordet med alla nya 2133 Mini-Note. Denna ultra mobila subnotebook har en imponerande 8,9-tums skärm, en anmärkningsvärt stor tangentbord, en fullstor bärbar dator hårddisk, och massor av imponerande specifikationer. Är detta den perfekta Road Warrior maskin? Låt oss ta en närmare titt och ta reda på.


(Se stor bild)

Vår förproduktion HP 2133 Mini-Note har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows Vista Business, Äkta Windows Vista Home Basic 32, FreeDOS, eller SUSE Linux Enterprise Desktop 10
  • Processor: VIA C7-M ULV-processor (upp till 1,6 GHz, 128 KB L2-cache)
  • Chipset: VIA CN896NB och 8237S SB
  • Minne: DDR2 SDRAM, 667 MHz, en SODIMM-minneskortplats, stöder upp till 2048MB
  • Intern lagring: 120GB/160GB 5400 rpm SATA, 120GB/160GB 7200 rpm SATA med HP 3D DriveGuard eller 64GB Solid State Drive tillval 4GB PATA Flash modul med SuSE Linux
  • Skärm: 8,9-tums WXGA (1280 x 768)
  • Grafik: VIA Chrome 9
  • Ljud: High Definition Audio, stereo högtalare, integrerade stereohögtalare mikrofoner, stereo hörlurar / linje ut, stereomikrofon
  • Trådlös stöd: Broadcom 802.11a/b/g, b / g, Bluetooth 2,0, HP Wireless Assistant
    Kommunikation Broadcom Ethernet Integrerad Controller (10/100/1000)
  • Expansionsplatser: (1) ExpressCard/54-plats, Secure Digital (SD) kortplats
  • Portar och kontakter: (2) USB 2.0-portar, VGA, strömuttag, RJ-45/Ethernet, stereo hörlurar / linje ut, stereomikrofon, extra VGA webbkamera
  • Inmatningsenhet: 92% av full storlek tangentbord, pekplatta med rullningszon
  • Programvara: HP Backup and Recovery Manager Roxio Creator 9, Microsoft Office Ready 20.078
    Säkerhet Kensington-lås, Symantec Norton Internet Security
  • Mått (H x B x D): 1,05 (framsida) x 10,04 x 6,5 inches
  • Vikt: 2,63 £ (med 3-cellsbatteri och 4 GB Solid State Drive, £ 3,23 med 6-cells batteri och 160 GB hårddisk, £ 2,86 med 3-cells batteri och 160 GB hårddisk.
  • Effekt: 6-cells (55 Wh) eller 3-cells (28 Wh) litiumjonbatteri, 65 W HP smart nätadapter med HP Fast Charge
  • Garanti: Begränsade 1-år och 90-dagars garanti alternativ, beroende på land, 1-års begränsad garanti på huvudbatteriet

Prissättning för HP 2133 Mini-Note varierar från så lite som $ 499 för 1,0 GHz VIA processor, 512 MB ​​RAM och en 4 GB PATA Flash modul med Linux, till $ 749 för 1,6 GHz VIA processor, 2 GB RAM och en 120 GB 5400 rpm hårddisk med Windows Vista Business.

HP kommer också att erbjuda en version av Mini-Note med en 160GB 7200 rpm hårddisk (vilket är den konfiguration vi fick för granskning) men att prissättningen var tillgänglig vid tidpunkten för denna skrift. Ändå är det säkert att anta att priset för denna konfiguration kommer att vara mer än $ 750.

Bygg och Design

Med HP 2133 Mini-Note har en snygg design. Alla i vårt kontor överens om att det har en solid chassi och attraktivt utseende. Den borstad aluminium och plast hölje är slitstarkt och döljer fingeravtryck väl. Det håller också Mini-Note lätt, bara väger runt £ 2,86 som konfigurerade. Det har att elegant affärer överklagande, men riktar sig mot studenter också. En titt på Mini-Note och jag kan se varför. Jag menar vem skulle inte vill ha en billig subnotebook att tote fram och tillbaka till klassen, speciellt en som ganska mycket har ett fullständigt tangentbord.


(Se stor bild)

HP har inte gå fel med designen. Den 8,9 "WXGA-skärm är vacker och lätt att läsa. Det sätter igång en bländning men på grund av den skyddande beläggningen. Ingenting om Mini-Note känns billigt. Jag inte märker några tecken på flex och haft sin bra utbud av hamnar och funktioner. Mini-Note kommer också med annan hårddisk alternativ, så förhoppningsvis detta kan bidra till utförandet avsnittet tanke på Mini-Note sport en VIA C7-M ULV-processor.


(Se stor bild)

Som jag nämnde ovan, är tangentbordet nästan full storlek. Det är 92% av en full storlek tangentbord, vilket är ganska imponerande för en så liten formfaktor. Det är mycket mer bekväm att skriva på jämfört med Asus Eee PC. Pekplattan kan vara besvärligt men särskilt placeringen av höger och vänster klicka knappen. Som ni kan se från bilderna nedanför har en snygg effekt och Wi-Fi switch som tänds och ändras från blå när till orange när avstängd.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Medan vissa konsumenter kan bli upprörd över att det inte en DVD-enhet i Mini-Note, det är bara en kompromiss man måste göra en sådan kompakt design. I sanning, det finns helt enkelt inte något utrymme kvar i Mini-Note efter allt är sagt och gjort. Bilden nedan visar att de bara tomma utrymmena inuti chassit är där hårddisken och ExpressCard-facket finns.


(Se stor bild)

Om du är intresserad av en snabb överblick av HP 2133 Mini-Note har vi förutsatt att denna korta videon nedan:

Skärm

Jämfört med skärmarna på andra små notebooks priser under $ 1.000, är ​​skärmen på HP 2133 Mini-Note bortom vackra. De flesta bärbara datorer som vi granskar (oavsett storlek eller pris) skulle vara lyckliga att ha en skärm som denna. Kontrast är utmärkt, motljus även över ytan utan någon blödning runt kanterna, färgerna är mättade och skarpa, och betraktningsvinklarna är relativt trevligt.

Den 1280 x 768 upplösning är också exceptionellt tanke på den lilla storleken av denna bärbara dator. Text är lite mindre än vad de flesta konsumenter föredrar, men detta är en mindre besvär med tanke på att du kan visa en komplett webbsida på LCD precis som det var tänkt att visas.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

Den enda fråga som väckt oro med skärmen på Mini-Note var användningen av ett ytterligare skyddande lager av blank plast över skärmen. Även om detta extra lager av plast skyddar displayen är olycklig bieffekt betydande reflektion. Vi pratar inte om en vanlig blank skärm. Vi pratar om en skärm med en helt separat glansig lager appliceras över den.

När du tittar på displayen ögonen naturligt växla fokus mellan vad som visas på skärmen och vad som återspeglas i den glansiga ytan på det andra lagret över skärmen. Eftersom dessa bilder är på en något annorlunda fokalplan kan du enkelt utveckla ansträngda ögon och huvudvärk från att titta på den här skärmen. Jag utvecklade faktiskt en lätt huvudvärk efter mindre än två timmar med den här bärbara datorn.

Nedan följer några exempel på bilder för att illustrera skärmen reflektioner kring Mini-Note:


(Se stor bild)

(Se stor bild)

De reflexer på skärmen är inte märkbar alls i ett mörkt rum, men de flesta människor inte använder sina bärbara datorer i mörkret om de bara tittar på film. Om du inte är känslig för reflektioner då skärmen är vacker sedd rakt framifrån.

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordet på 2133 Mini-Note är stor. För att tala klarspråk, är detta det bästa tangentbordet som vi har sett på en bärbar dator här liten. Tangenterna har en silver finish och är släta vid beröring. Det är inte en strukturerad känsla till tangentbordet. Det bästa är dock hur stort det är. Jag menar, det nästan är ett tangentbord i full storlek, så skriver uppsatser om det här är en barnlek. Inga stavfel grund slå fel nycklar. Jag märkte inte några tecken på flex och gillade att de flesta av nycklarna var fulla storlek utom ett fåtal. Tilde-tangenten och den främsta nyckeln är mindre än resten av siffrorna, som var ganska udda. Mellanslagstangenten var relativt liten.


(Se stor bild)

Pekplattan var besvärliga. Svarstid var lite långsam ibland, men det är lätt att navigera med. Höger och vänster klicka knapparna är vad du får. Knapparna är placerade på sidorna av pekplattan, som tar lite tid att vänja också. Jag har glömt vad jag klickar på ibland. Jag skulle ha velat det område handledsstödet att vara lite större, så knapparna kunde ha flyttats under pekplattan som på vanliga bärbara datorer eller Eee PC. Knappen ovanför pekplattan är en praktisk funktion som gör pekplattan avstängd och gör det inaktivt när du skriver.


(Se stor bild)

Ingång och-utgång

Naturligtvis är en liten kompromiss måste du göra med den ultra-mobila formfaktor Mini-Note att den bärbara datorn inte kan ta emot standard utbud av portar som du hittar på andra bärbara datorer. HP lyckades inbegripa en skälig antal portar. Den kompletta listan över portar ingår:

  • 1x ExpressCard/54
  • Secure Digital (SD) kortläsare
  • 2x USB 2.0-portar
  • VGA-ut
  • Strömkontakt
  • RJ-45/Ethernet
  • Stereo hörlurar / linje ut
  • Stereo mikrofon / linje in

Här är en snabb rundtur runt HP 2133 Mini-Note:


Vy framifrån: Strömbrytare, kör statuslampan, Wi-Fi / av-knapp. (Se stor bild)


Bakifrån: Inga portar här, bara gångjärnen och batteri. (Se stor bild)


Vänster sidan: VGA ut, värme vent, USB 2,0-port, mikrofon in, Hörlur ut. (Se stor bild)


Höger sida: ExpressCard/54 kortplats, SD-kortläsare, USB 2,0-port, Ethernet, strömuttag, och säkerhetslås. (Se stor bild)

Prestanda och Benchmarks

Efter den imponerande kroppsbyggnad och utformning av HP 2133 Mini-Note vi förväntas se en likaledes imponerande prestanda som kommer ut av denna lilla titan. Tyvärr är resultatet ett område där Mini-Note faller kort.

På papperet 1,6 GHz VIA C7-M-processor bör ge utmärkt hastighet för allmänna datoranvändande. I verkligheten gjorde webbsidor långsammare än väntat, var multi-tasking plågsamt långsam, och de flesta processor-hungriga program som Photoshop eller videokodning programvara bara inte gillar VIA-processorn.

Vårt standardsortiment av syntetiska prestandatester heller inte spela mycket trevligt med VIA processor och VIA Chrome 9 integrerad grafik. Även syntetiska riktmärken inte alltid ge dig ett exakt mått på ett systems verkligt utfall, dessa riktmärken gör ger dig en god uppfattning om hur HP Mini-Note utför jämfört med andra bärbara datorer som finns på marknaden.

Medan jämförelseindex siffrorna är verkligen inte "dåligt" är det svårt att bli upphetsad över dessa siffror när du faktor i att denna konfiguration av HP Mini-Note kostar mer än $ 750. Med det sagt, låt oss hoppa in riktmärkena.

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Notebook PCMark05 Score
HP 2133 Mini-Note (1.6GHz VIA C7-M ULV) 801 PCMarks
HTC Shift (800MHz Intel A110) 891 PCMarks
Asus Eee PC 4G (630MHz Intel Celeron M ULV) 908 PCMarks
Asus Eee PC 4G (900MHz Intel Celeron M ULV) 1.132 PCMarks
Everex CloudBook (1,2 GHz VIA C7-M ULV)
612 PCMarks
Sony VAIO TZ (1.20GHz Intel Core 2 Duo U7600) 2.446 PCMarks
Fujitsu LifeBook P7230 (1.2GHz Intel Core Solo U1400) 1.152 PCMarks
Sony VAIO VGN-G11XN / B (1,33 GHz Core Solo U1500) 1.554 PCMarks
Toshiba Portege R500 (1,2 GHz Intel Core 2 Duo U7600) 1.839 PCMarks

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Notebook / CPU wPrime 32M tid
HP 2133 Mini-Note (Via CV7-M ULV@1.6GHz) 168,697 sek
Asus Eee PC 4G (Intel Celeron M ULV @ 630MHz) 289,156 sek
Asus Eee PC 4G (Intel Celeron M ULV @ 900MHz) 200,968 sek
Everex CloudBook (VIA C7-M ULV@1.2GHz) 248,705 sek
Fujitsu U810 Tablet PC (Intel A110 @ 800 MHz)
209,980 sek
Sony VAIO VGN-G11XN / B (Core Solo U1500@1.33GHz) 124,581 sek
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.2GHz) 76,240 sekunder
Dell Inspiron 2650 (Pentium 4 Mobile@1.6GHz) 231,714 sek

3DMark06 jämförelse resultat grafikprestanda (högre poäng är bättre):

Notebook 3DMark06 Score
HP 2133 Mini-Note (1.6GHz VIA C7-M ULV, VIA Chrome 9) 93 3DMarks
Averatec 2575 (2,2 GHz AMD Turion 64 X2 TL-64, ATI RS690T) 377 3DMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100)
545 3DMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100)
504 3DMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 4.332 3DMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 2.905 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 1.408 3DMarks
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 1.069 3DMarks
Asus F3sv-A1 (Core 2 Duo T7300 2.0GHz, Nvidia 8600M GS 256MB) 2.344 3DMarks
Alienware Area 51 m5550 (2,33 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7600 256MB 2.183 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 GHz Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 1.831 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks

HDTune hårda resultat drive prestanda:


(Se stor bild)

En annan faktor att tänka på när man bedömer hela systemets prestanda är operativsystemet som används. Vår förproduktion recension enhet med Windows Vista Business och som de flesta bärbara datorer som använder Windows Vista prestanda sannolikt lider som följd. Här är en kort video som jämför starttiden för HP Mini-Note med Vista mot Asus Eee PC med XP:

Även om du kan argumentera vår motivering för att jämföra en bärbar dator med Vista mot en bärbar dator med XP, är detta en giltig jämförelse eftersom det visar vad konsumenter kommer att uppleva "out of the box" med två bärbara datorer riktade till liknande kunder.

Ljud

Den inbyggda högtalaren prestanda på Mini-Note var ganska överlägsen jämfört med andra bärbara datorer i denna klass. Ljudet är utmärkt för att titta på korta videoklipp eller webbkonferenser, men det är också högt nog för att njuta av musik eller full längd filmer med distorsionsfritt ljud med hjälp av inbyggda högtalarna.


(Se stor bild)

Naturligtvis för bästa möjliga ljudprestanda du vill använda externa högtalare eller hörlurar. Ljudet via hörlursuttaget är ganska bra och ger utmärkt, distorsionsfritt ljud för hörlurar eller externa högtalare.

Värme och buller

Den ultra låg spänning VIA processor i HP 2133 Mini-Note genererade betydligt mer värme än vi vanligtvis förväntar sig av Ultra Low Voltage-processorer. Temperaturavläsningar tagna från utsidan av aluminium och plast chassi spetsade över 110 grader Fahrenheit på flera platser och Mini-Note blev faktiskt obehagligt att hålla efter 30-45 minuter av allvarlig användning.

Kylfläkten körde vid full hastighet för det mesta och tydligt kämpade för att hålla temperaturen under kontroll. Merparten av tiden fläkten är bara tillräckligt högt för att höra i en helt tyst miljö, men om du arbetar i en relativt lugn kontor eller klassrum bör du vara beredd på medarbetare och studenter att klaga buller från kylfläkten.

Nedan är bilder som visar temperaturen avläsningar från HP 2133 Mini-Note (anges i grader Fahrenheit) tas inuti våra kontor där den omgivande temperaturen var 75 grader Fahrenheit:


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Batteri

Sammantaget gjorde HP 2133 Mini-Note en rimlig jobb när det gäller energihantering. Med Mini-Note är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk och surfa på webben på "balanserad" effektinställning med displayen på ca 50 procent ljusstyrka, fick vi 2 timmar och 15 minuter batteritid med standard 3-cells batteri. Med samma inställningar vi fått 4 timmar och 11 minuter batteritid med 6-cells Extended Life-batteri.

Bottom line, gör Mini-Note en utmärkt mobil följeslagare med Extended Life-batteri. Det enda möjliga negativa till att använda Extended Life-batteri är att den större 6-cells batteri sticker ut från botten av den bärbara datorn att lägga både storlek och vikt. Emellertid ger detta även en fördel eftersom det ger en mer ergonomisk vinkel till tangentbordet för att skriva.


(Se stor bild)

(Se stor bild)


Slutsats

Med HP 2133 Mini-Note är en av de mest imponerande små notebooks vi någonsin har sett. Tyvärr är de fantastiska design och solid utbud av funktioner minskat med en sub-par processor och en prislapp som placerar denna bärbara dator farligt nära vida överlägsen 12-tums bärbara datorer som HP TX2000.

HP lyckats skapa den enskilt mest imponerande ultraportabel bärbar dator på marknaden ... och sedan bestämde sig för att sätta en svag processor inuti.

Trots det dåliga processorprestanda är HP 2133 Mini-Note en anmärkningsvärt stabil maskin som kan vara en perfekt passform för studenter, lärare, eller mobila affärsmän. Om HP beslutar att ersätta VIA processorer med den nya Intel Atom-processorer eller alternativa processorer från Intel skulle Mini-Note bli den obestridda mästare av subnotebook marknaden.

Fördelar

  • Den mest attraktiva 8,9-tums bärbar dator vi någonsin har sett
  • Utmärkt byggkvalitet
  • Stora tangentbord
  • ExpressCard-kortplats erbjuder fantastiska expansionsmöjligheter
  • Flera konfigurationsalternativ

Nackdelar

  • VIA processor bara inte prestera bra
  • Windows Vista kan vara för mycket för VIA processor och grafik
  • Konstigt plats för pekplattknapparna
  • Skärmen är alltför reflekterande grund till andra glansigt skyddande skikt
  • Aluminium och plast hölje blir lite för varmt
  • Priset är lite för mycket för vad du får


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar