måndag 2 juli 2007

Samsung Q70 recension

Samsung Q70 Recension
av John Ratsey - 2007/07/02

av John Ratsey

Den 13,3 " Samsung Q70 är en ny modell för att fylla en lucka i Samsung sortiment. Det är för stor för att kallas en ultra-portabel och även om det är ganska lätt, det är inte mycket tunn. Det är något större än den populära Q35 och dess efterträdare, Q45. Den Q70 visades inte av Samsung på CeBIT. Var det fortfarande under utveckling eller var de avsiktligt hålla det hemligt för att ge marknaden en överraskning? Samt öka visningsstorleken har den bärbara datorn fått extra vikt och tjocklek och, 2.03kg (£ 4,45) och högst 45mm (1,75 "), kan den inte klassas som antingen tunn-och-ljus eller ultraportabel.

Det Q70 levereras med en glänsande svart lock, som är den nuvarande Samsung familjen styling. Men kanske ställa in det bortsett från den något mindre Q45 har det fått en mörkgrå borstad aluminium handledsstödet och tangentbordet surround.



Uppifrån av 13,3 "Q70 bredvid min 12,1" F35. (Se stor bild)

Orsaker till att köpa

Jag har varit mycket nöjd med min Samsung Q35, särskilt dess förmåga att gå i cirka 5 timmar bort från ett eluttag. Detta köptes för de tillfällen när jag inte vill bära mitt 2,5 kg 15,4 " Samsung X60 plus . Dock är 12,1 "skärm lite liten för mina gamla ögon på standard 96dpi inställning. Även om det är i Windows för att ändra dpi-inställningen börjar formatering att falla sönder, eftersom lådor och kolumner är fortfarande storlek förutsatt att 96dpi, men texten blir större och inte längre passar. Detta är ett känt problem och en att Vista meddelades som att gå att fixa. Men det gjorde inte, som lämnade mig inget annat val än leta efter en något större skärm, dvs 13,3 "widescreen.

I Storbritannien 13,3 "storlek har dominerats av Sony, men SZ är för dyrt och Sony C-serien är för tung. Så när information började läcka om 13,3 "Samsung Q70, jag upphetsad. Kan de ta allt som var bra med Q35 (särskilt dess över genomsnittet batteritid) och matcha det till en större skärm? Två andra nyanlända i denna storleksordning är Rizeon (byggd på Asus) S37 och Dell M1330. Med tanke på att jag var väl nöjd med min Q35 jag valde att köpa Samsung Q70.

Vid detta tillfälle jag köpte min nya bärbara dator från Free Range PC . Detta är ett litet företag som erbjuder mycket god personlig service och var en av de första företagen att få den Q70 i lager i Storbritannien. Jag hittade service och support från frigående PC är mycket bra och jag fick datorn inom 24 timmar beställningen.

Vad finns i förpackningen?

Innehållet i förpackningen bestod:

  • Datorn, i en plastpåse och hålls mellan två skumplast distanser
  • PSU, nätkabel och batteri
  • En systemåterställning DVD för Windows Vista Home Premium
  • En Systemprogramvara media DVD (Inklusive CyberLink DVD Solution)
  • Ett modem kabel med RJ11-kontakt i ena änden och brittiska telefon stickpropp i andra änden
  • En installationsguide broschyr
  • En Säkerhetsanvisningar häfte
  • En Samsung Recovery Solution II / Installera om Windows Vista häfte
  • En Samsung Garantiinformation häfte
  • AVStation Nu återvinning handbok
  • Windows Vista Home Premium Snabbstartsguide
  • En liten mikro-fiber rengöringsduk

Samsung normalt inte ingår tillbehör såsom en mus eller en påse.


Lådan etikett sammanfattar hårdvaran

 

Hårdvara Specifikationer: Samsung Laptop Q70 (modell NP-Q70AV02/SUK)

  • Intel T7300 (2.00Ghz) med Intel 965PM chipset
  • 13,3 "WXGA mycket ljusstark Gloss LCD
  • 2GB (2 x 1024MB) PC5300 RAM (667 MHz)
  • 160GB 5400rpm SATA-hårddisk (Hitachi HTS541616J9SA00)
  • nVidia 8400M G 128MB GPU (NB8M-SE)
  • Toshiba-Samsung TS-L632M DVD Super-Multi Dual Layer med LightScribe
  • Marvell Yukon 88E8039 10/100 nätverk
  • Agere Systems HDA Modem
  • 802.11ag / n MIMO trådlöst (men saknas dator som medföljer)
  • Ricoh RL5c476 CardBus Controller
  • Portar: 2 x USB 2,0, 1 x 4 pin FireWire, 100Mb / s-nätverk (RJ45), modem (RJ11), VGA, mikrofon, hörlurar / SPDIF 1 x PC-kortplats typ 1 eller 2
  • Ricoh 6 i 1 minneskortläsare (MS, MS Pro, SD, MMC, xD, Bredband MMC, men faktiskt 7 i 1 eftersom det också stöder SDHC under Vista)
  • Realtek High Definition Audio med SRS
  • Bredbildsformat Synaptics pekplatta
  • 6-cells batteri (11.1V, 4800mAh = 53.28Whr)
  • 60W nätaggregat med 3-stiftskontakt
  • Silver Nano Technology tangentbord skydd
  • Mått: År: - 312x220.7x32.2 ~ 39.2mm, faktiskt 311 x 240 x 35 ~ 45mm (inklusive fötter och batteri)
  • Vikt (publiceras och faktisk är samma): 2.03kg (£ 4,47)
  • Resor vikt inklusive PSU och kablar 2.54kg (£ 5,6)
  • 1 år samla in och returnera garanti
  • Samsung programvara samling (se nedan)
  • 1 år samla in och returnera garanti
  • Microsoft Office 2007 Trial

En bruksanvisning tillhandahålls som en körbar fil med animerade roterande sidor med en länk på skrivbordet. Det finns också en länk till en Q45/Q46 bruksanvisning på skrivbordet (som tenderar att bekräfta en nära familj anslutning). En PDF-version av användarhandboken finns på Samsungs nedladdning webbplats för dem som föredrar en mer konventionell presentation av imformation.



Jag antar att animerade vända sidor är en del av Vista-upplevelsen! (Se stor bild)

Det finns flera betydande avvikelser jämfört med specifikationerna publiceras på Samsung brittiska webbplats vid tiden för denna översyn. Webbplatsen hänvisar till 8400M GS GPU, en 89 tangenters tangentbord och en 90W PSU. Fort90W PSU skulle vara olämpligt för en bärbar dator av denna storlek), bilderna visar bara en 83 nyckel tangentbord, men mindre kraftfull GPU kommer att bli en besvikelse för vissa människor. Den publicerade vikten är korrekt men de publicerade måtten kan vara vilseledande eftersom de inte ingår vare sig fötter eller batteriet sticker ut på baksidan. Vissa webbplatser visar att Q70 har Bluetooth. Denna version inte.

Designa och bygga

Den Q70 färgschema är svart och mer svart med undantag för medium till mörk (beroende på belysning) grå borstad aluminium handledsstödet. Displayen rygg / omslag är en mycket blank (tills det blir smutsigt) svart (vilket förmodligen förklarar införandet av den lilla rengöringsduk). Det Q70 har mycket gemensamt med den mindre (12,1 ") F35 och F45. Faktum är att om båda maskinerna är i linje med det bakre vänstra hörnet och sedan alla portar linje upp.



Färgen på handledsstödet beror på belysningen. (Se stor bild)

Chassit är plast men mycket styvt. Det finns ingen flex när man plockar upp den öppna datorn genom en främre hörnet. Displayen är tillbaka inte lika stel som på min Q35 och det är lättare att få porlande genom att trycka på baksidan. Emellertid är det omöjligt att säga huruvida den något större flexibilitet ökar risken för skador. Gångjärnen är mycket fast och hård utan vingla. Öppna Q70 display är en två-handed motion, dels för att skärmen hålls stängd av en spärr-mindre mekanismen och det är svårt att få fingertoppar i gapet (främre hörnet av Q35 displayen var avfasad, vilket gav en bättre fingergrepp). Om något gångjärnen är lite stel eftersom trycka tillbaka på displayen för att justera vinkeln lyfter framför datorn. Eftersom gångjärn tenderar att mjuka upp med tiden skall den första styvhet fördröja den tidpunkt då gångjärnen börjar lossna.


Det är mindre av ett finger-grepp om Q70 för att öppna skärmen. (Se stor bild)

Bottnen av datorn är stegad, med utskjutande fot (ca 5 mm vid den främre och 7 mm högt på baksidan). Dessa fötter ger bra luftflöde under datorn men verkligen behövs för att stoppa mitten av Q70 undersida från att röra bordet. Emellertid, medan botten av Q35 hade pucklar över fläkten och optiska enheten, är Q70 bas mycket jämnare. Fötterna kommer också att stoppa datorn från att glida i sidled när den används som en äkta bärbar dator. Totalt sett är Q70 tjockare än Q35 (genom 5mm på baksidan och 3 mm på framsidan). Kanske RAM facket under tangentbordet orsakade den ökade tjockleken, men det verkar finnas utrymme för en dubbel höjd RAM-kortplatsen på undersidan. Framsidan av handledsstödet är 25mm ovanför skrivbordet, vilket är ganska högt i gällande normer.


Den Q70 (vänster) har en mjukare bas jämfört med F35. (Se stor bild)

Den nedre delen av Q70 har tre avtagbar klädsel. Dessa och de olika skruvar, är tydligt märkta. En lock är en RAM-kortplats (det finns en annan plats under tangentbordet, som inte anses vara åtkomliga för användarna). Den andra luckan är hårddisken (som sitter tätt mellan några gummifötter), medan den tredje luckan är över mini-PCI-kortplats. Denna avdelning innehåller också vad som verkar vara en liten litiumbatteri. Batteriet har en indikator laddningsstatus med 5 lysdioder. Det finns också flera luftventiler på undersidan som kan ses på bilderna. Undersidan av batteriet (som är identisk del till Q35 batteri) innehåller ett grunt spår som bildar en bekväm fingergripdelen när bär datorn. Högtalarna är i botten av datorn nära ryggen. En skruv håller den optiska enheten på plats. En modulfacksbatteri skulle vara ett bra alternativ, men hittills har Samsung inte använt denna strategi för att ge användarna mer tid borta från ett eluttag.



Inuti RAM facket. Det ser ut att finnas tillräckligt höjd för att ha passat annan modul här. (Se stor bild)


Mini-PCIe-plats. Hoppsan! Inget trådlöst kort. (Se stor bild)


Den Q70 hårddisk. Det finns en liten flik för att hjälpa till att lyfta ut den. (Se stor bild)

Tangentbordet

Tangentbordet på Q70 verkar vara identiska i storlek med den som används på Q35/Q45. Samsung har inte utnyttja den bredare chassi för att ge antingen fler eller större nycklar. En uppsättning specifikationer avser en 89 tangenters tangentbord, men det är fel. Nycklarna är främst svart plast med ljusgrå text (inte den ljusa vita av mina F35). F7 och F8 nycklar är en mörkblå. Finns 83 tangenter som har mycket tydliga, stora vita (ljusblå för Fn-tangenten operationer) markeringar på en svart bakgrund. Även Samsung säger att det är ett tangentbord i full storlek, tangenterna är ca 5% mindre än på X60plus. Resan är tillräcklig och är bekväm att använda men är bullrigare än X60. Det finns ingen signifikant flex och tangentbordet är bekvämt att använda även om det är inte lika bra som Samsung R20 tangentbord, som har mer resande.


Det Q70 tangentbord och handledsstödet med statuslamporna under vänster handflata. (Se stor bild)

Det finns två möjliga irritationsmoment med denna klaviatur. En är platsen för Fn-tangenten i det nedre vänstra hörnet. Vissa människor, särskilt de som används för att arbeta på skrivbordet tangentbord, förväntar navigationsknappen för att vara i det nedre vänstra hörnet av tangentbordet, men Samsungs tangentbord sätta Fn-tangenten i hörnet. Dock är Ctrl extra bred. På denna klaviatur fördubblas Fn också upp som Windows menyknappen (den normala Windows-tangenten är till höger om mellanslagstangenten). Den andra potentiella irritation är mycket liten rätt shift-tangenten. Denna nyckel har en bra storlek på den amerikanska versionen av tangentbordet men har krympt för att ge plats för den extra nyckeln som behövs för en brittisk tangentbord. Slår \ nyckeln är en vanlig bieffekt. Min Samsung X60 plus har en liten vänster skift-tangenten och att arrangemanget är mycket mindre besvärande. Det är små sida upp och sida ner tangenterna ovanför markören åt vänster och höger nycklar. Det skulle vara trevligt att ha större tangenter. Några andra 13,3 "widescreen bärbara datorer har lyckats inkludera en separat uppsättning navigeringsknapparna på höger sida av tangentbordet. I själva verket har Q70 utrymme att göra detta, men jag antar att Samsung föredrog att förenkla sin logistik med hjälp av befintliga tangentbordet.

Jag var orolig att den främre kanten av aluminium handledsstödet skulle bilda en obehaglig hörn, men aluminium är något nedsänkt i chassit så att den är i jämnhöjd med plasten. Emellertid, är den främre kanten på chassit inte något rundad, som på F35. Strömbrytaren är på höger sida nära baksidan av tangentbordet. Bredvid strömbrytaren är en mindre knapp för en snabb lansering i Samsungs mediaspelare. Under XP var separat programvara, men under Vista det faktiskt laddar Vista, så den totala nyttan kan ifrågasättas.

Det finns sju status lyser är på framkant av vänster handledsstödet. I min mening är detta inte en mycket smart plats eftersom jag inte har en transparent handled och det är min högra hand som oftare lämnar tangentbordet. Varför inte sätta ljuset i mitten? Kraften och batteri ljus status upprepas på framsidan av datorn, så att de är synliga när de är stängda. Mikrofonen är också på handledsstödet.


(Se stor bild)

Vardera av funktionstangenterna har en ytterligare funktion. I stället för mig förklara dem alla, titta på utdrag ur handboken. Den "Tyst" läge visas att ändra reglerna fläkten så att fläkten fungerar över ett högre temperaturområde och försätta datorn i strömsparläge power profil. Men även under lätt användning fläkten går en del av tiden. En mycket användbar, men papperslösa, drag är att trycka på Esc-tangenten under första starten får du upp en meny startenhet. Detta är utöver F2 för att ange BIOS.

Till Synaptics TouchPad är bra och är generöst storlek med en widescreen-bildförhållandet (dynan är identisk i storlek med en på Q35 även om knapparna är större. Pekplattan har en scroll område på höger sida och det är möjligt att konfigurera peka zoner. I den Q35 styrplattan är något framför mellanslagstangenten på Q70 är det något förskjuten åt vänster.

Hamnar

Som redan nämnts, de hamnar som är identiska med Q35/Q45. Samsung har misslyckats att dra nytta av den större chassi för att ge ytterligare portar. Som ett minimum skulle en extra USB-port vara välkomna. Ingenting konkurrerar för mus utrymmet (området på höger sida av datorn nära fronten). Fläkten utblåsventilen är på höger sida. Detta kan vara irriterande för människor som gillar att hålla en mus på avstånd. Det skulle ha varit bra att ha gett målade symboler på handledsstödet för att ange de olika hamnarna platser.


(Se stor bild)

Q70 vänster sida (med Q35 ovan för jämförelse) bakifrån och framåt: Nätverk (RJ45) port, optisk enhet, PC-kortplats och FireWire-port. Den blanked av porten på baksidan är en TV-antenn i den asiatiska versionen. Detta utrymme skulle ha använts för en annan port (USB eller S-video) i den icke-koreanska versionen.


(Se stor bild)

Tillbaka från vänster till höger: Eluttag, batteri, USB-port och säkerhet kortplats.


(Se stor bild)

Höger sida bakifrån och framåt: Modem (RJ11) port, VGA-port, USB-port, fläkt avgaser. Det finns inga portar nära fronten så ingenting att komma i vägen för musen. Det Q70 hamnar döljs bakom ett skydd.


(Se stor bild)

Öppna locket och du märker att de hamnar är försänkta med ca 13 mm (1/2 "). Denna urtagning, plus locket, gör dem svåra att använda.


(Se stor bild)

Den främre har 6 i 1 minneskortplats och hörlurar och mikrofon portar. Den "6 i 1" är faktiskt minst 7 i 1 eftersom det också stöder SDHC (det gör min Q35 när du kör Vista, men inte när man kör XP).

Displayen

Displayen är 1280 x 800 (WXGA) Super Bright Gloss LCD. Enheten ID är SEC3841 som jag tror är Samsung. Det är ljusare än mina andra Samsung bärbara datorer och har utmärkt kontrast med inga uppenbara ljus blöda. På batteri är den minsta ljusstyrkan lättläst och en ljusstyrka på 3/8 är ganska användbar. Mina ögon är nöjda med standardstorleken på text och grafik, så jag kan undvika oönskade bieffekter av att ändra de vanliga displayen dpi-inställningar.


(Se stor bild)

Betraktningsvinklarna är typiska för visning av denna typ. Den horisontella betraktningsvinkeln serien är bra och den vertikala intervallet måttlig. För text arbete vertikala vinkeln kan justeras för att minimera eventuella reflektioner utan allvarliga konsekvenser för kvaliteten. Färgbilder är bäst vid 90A °. De blir mörkare när toppen på skärmen skjuts tillbaka och lättare om den dras framåt.



En familj foto med Q70 mellan X60plus (till vänster) och Q35 (till höger). Alla skärmar sattes till maximal ljusstyrka. (Se stor bild)

Ljudkvalitet

Högtalarna monterade under datorn ger förvånansvärt bra volym när datorn står på ett fast underlag. Den Q70 har ärvt Q35 är bra ljud. Även om högtalarna är monterade på undersidan av datorn volymen är generösa. Det finns en SRS förbättring med alternativ för Wow XT (för musik) och TruSurround (för DVD-skivor). Den väljs genom ljudegenskaper.

Programvara

Denna Q70 kom med Windows Vista Home Premium förinstallerat. Den huvudsakliga bloatware är Microsoft Office 2007 rättegång.

CyberLink DVD Suite V5: Denna svit bör innehålla flera komponenter men bara PowerDVD 7 och PhotoNow! är aktiva som installerats. Det är oklart om andra komponenter, inklusive en rimlig DVD-bränning, blir aktiv vid registrering eller om det måste finnas ytterligare betalning för att uppgradera.

Samsung Recovery Solution II: Detta skapar systemåterställningspunkter på en separat partition på hårddisken. Den första användaren återställningspunkt görs automatiskt när datorn startas och Vista konfigureras för användarens behov.

Samsung programpaketet innehåller flera enkla verktyg för att förbättra funktionaliteten. Spela AVStation är Samsungs egen media betraktaren och spelare. Den Q70 är också förinstallerad med McAfee Security Center.

Processor och prestanda

Denna version av Q70 kom med Intel Core 2 Duo T7300 processor (2,0 GHz) och 2 GB DDR2-533 RAM.

CPU-Z rapporter för Q70 CPU, moderkort och minne visas nedan. CPU redovisas som 1.6GHz men 0.85V. Moderkortet modellen redovisas som "SQ45S70S" som tenderar att stödja min antagandet att Q70 har samma styrelse som Q45 (även om den senare är för närvarande erbjuds med Intel X3100 GPU).


(Se stor bild)

GPU

GPU rapporteras av Enhetshanteraren som Nvidia NB8M-SE. NVIDIA Control Panel rapporterar GPU som 8400M G med 128 MB dedikerat minne och inte 8400M GS som föreslagits av vissa källor. Det finns inga energisparfunktioner alternativ i NVIDIA Control Panel (innan det blir denna bärbara dator hade jag ganska imponerad av NVIDIAs påståenden om deras PowerMizer programvara).

Optisk enhet

I Q70 innehåller Toshiba-Samsung TS-L532M optisk enhet som stöder DVD-RAM och både + R och-R Dual Layer upp till 8 x brinnande hastighet. Jag har inte försökt bränna några skivor i den här enheten, men det är samma brännare som i min X60 plus som har gett mig några problem när den ursprungliga enheten ersattes.

Riktmärken för Samsung Q70 (Core 2 Duo T7300)

Windows Vista Experience Index


(Se stor bild)  

Det Q70 gjorde 3,2 på Windows Experience Index. Den svaga länken var grafiken. Alla övriga resultat är ganska bra. Som jämförelse gjorde Samsung R20 med ATI 1250m integrerad GPU 3,8 och min Q35 med Intel 950GM integrerad GPU lyckades 2,3.

SuperPi

SuperPi används ofta som ett test för rå CPU-prestanda. De T7300 i Q70 behövs 57 sekunder att slutföra beräkningen till 2 miljoner siffror. Detta är 5 sekunder snabbare än T7200 i min X60 plus och över genomsnittet för denna processor.

I tabellen nedan jämförs Q70: s SuperPi poäng med några andra bärbara datorer

Notebook Tid
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 med 800MHz FSB och 667 MHz RAM) 0m 57s
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 58s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 0m 59s
Samsung X60 plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200 med 667 MHz FSB och minne hastighet) 1m 02S
HP dv2500t (1.80GHz Intel 7100) 1m 09s
Lenovo ThinkPad T60 (2.00GHz Core 2 Duo T7200) 1m 03S
Samsung Q35 (1.83MHz T5600 med 667 MHz FSB och 533MHz RAM) 1m 16s
Samsung R20 (1.73GHz T2250 med 533MHz FSB och minne hastighet) 1m 23s
Toshiba Satellite P205-S6287 (1,73 GHz Core 2 Duo Intel T5300) 1m 24s
Samsung X60 (1,66 GHz Core-Due (T2300) med 533MHz minne hastighet) 1m 29s

Det har föreslagits att SuperPi bör ersättas av wPrime som är flertrådade. De T7300 avslutade 32M beräkning i 42.218s.

SiSoftware Sandra från http://www.sisoftware.co.uk/ är ett annat programpaket som innehåller benchmarking moduler och innehåller en databas med testresultat.

Resultaten grafer för CPU testerna ges nedan. Dessa resultat tyder på att T7300 är något snabbare än T7200.


SiSoftware Sandra CPU testresultat. (Se stor bild)

Det är också värt att kolla upp minnet prestanda 965PM chipset med Sandra jämförelseindex minnesbandbredd. Den uppmätta hastigheten är över 4300MB / s.. Detta är ungefär 1000MB / s snabbare än jag personligen har mätt för 945PM chipset så att det framgår att den nya styrkretsen ger bättre minnesbandbredd utan att öka busshastighet.


Sandras minnesbandbredd testresultat. (Se stor bild)

PCMark05

Det PCMark05 poäng var 4.491 PCMarks. I tabellen nedan jämförs PCMark05 testresultatet med några andra bärbara datorer.

Notebook PCMark05 Score
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 4,491 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300, NVIDIA 8400M GS) 4.571 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 3.498 PCMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 3.059 PCMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700) 4.555 PCMarks
Samsung X60 (1.66GHz Core Duo T2300, ATI X1400) 3.456 PCMarks
Asus V6J (2,16 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.265 PCMarks
Fujitsu Lifebook A6010 (1.66GHz Core 2 Duo T5500, Intel GMA 950) 2.994 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, nVidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Lenovo ThinkPad R60 (1,66 Core Duo T2300E, Intel 950) 2.975 PCMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 4.084 PCMarks

Sammantaget är detta en mycket respektabel prestanda med tanke på GPU är botten 8400M-serien. Om grafikprestanda inte en dina prioriteringar då Q70 är ett bra artist.

3DMark05

Det Q70 lyckades en värdering av 3DMarks för 3DMark05. Detta är väl bakom resultatet för 8400M GS i Dell M1330 men väl inför de 1151 3DMarks som jag mätt för Samsung R20 med ATI 1250m integrerad GPU. Det är också före de 911 3DMarks uppmätts för X3100 i T61. I tabellen nedan jämförs några resultat för 3DMark05.

Notebook 3DMark05 Score
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 1.939 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300, NVIDIA 8400M GS) 3.079 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 4.150 3DMarks
Samsung X60 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 2.264 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDIA GeForce Go 7400) 2.013 3DMarks
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 1.151 3DMarks
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300, X3100 GPU) 911 3DMarks
IBM Thinkpad T43 (1,86 GHz Pentium M, Mobility Radeon X300) 727 3DMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 447 3DMarks
Fujitsu C1320 (2GHz Pentium M, Intel 915GM) 410 3DMarks


3DMark06

Det 3DMark06 poäng för Q70 var 969 3DMarks. Detta är något snabbare än GeForce Go 7400.

Notebook 3DMark06 Score
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 1.069 3DMarks
Asus F3sv-A1 (Core 2 Duo T7300 2.0GHz, Nvidia 8600M GS 256MB) 2.344 3DMarks
Alienware Area 51 m5550 (2,33 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7600 256MB 2.183 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 1.831 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks
Samsung R20 (1.73GHz T2250 och ATI 1250m chipset / GPU) 476 3DMarks
Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo T5600, Intel 945GM) 106 3DMarks


Cinebench

Cinebench är ett bra återgivning riktmärke verktyg baserat på den kraftfulla 3D-program, CINEMA 4D. Dess rendering uppgifter kan betona upp till sexton multiprocessorer på samma dator. Det är en fri benchmarking verktyg, och kan hittas på http://www.cinebench.com . Den grundläggande CPU-testet gav följande resultat. Resultaten för T7300 i Q70 är i samma storleksordning som andra Intel dual core processorer och visa att Q70 kan hantera CPU intensiva uppgifter såsom video bearbetning ganska bra även om en liten bakom snabbare processorer.

Cinebench 9,5 Jämförelseindex Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo) Lenovo ThinkPad T61 (Core 2 Duo 2,0 GHz) Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo) Samsung Q35 (1,83 GHz Core 2 Duo)
Rendering (Single CPU) 335 CB-CPU 331 CB-CPU 322 CB-CPU 299 CB-CPU
Rendering (Multiple CPU) 624 CB-CPU 616 CB-CPU 582 CB-CPU 528 CB-CPU


(Se stor bild)

HÅRDDISK

Den medföljande hårddisken är en Hitachi HTS541616J9SA00 (160GB 5400rpm SATA). Föreställningen är över genomsnittet för den nuvarande generationen 5400RPM 2,5 "hårddiskar med en maximal överföringshastighet på över 45 MB / sek. HD Tune resultat för denna disk finns nedan. CPU användningen är relativt låg. Jag tycker personligen Hitachi hårddiskar är lite bullriga, men det kan minskas med hjälp av programmet Feature Tool. Samsungs installation rutin för Vista ger möjlighet att dela upp hårddisken i två huvudsakliga partitioner under inmatning av användarinformation.


(Se stor bild)

Batteri, strömförsörjning och kylsystem

Strömförsörjningen är en acceptabelt liten 60W (19V, 3.16A) enhet. Men medan Q35: s nätagg hade två stift ("bild 8") nätkontakt och en tunn anslutningsledning, hade denna PSU en 3 pin "klöverblad" kontakt och en tjock 3 elnätet ledare som ökar resor bulk och vikt med cirka 60 g (2oz) - inte mycket, men det hela ackumuleras. Kardborrband finns för att binda upp kablarna för lagring.

Den 6 cells batteri har en effekt på 11,1, 4800mAh, 53.28WHr. Batteriet är identisk med den som används i F35. Batteriet har en extern mätare med 5 lysdioder för att ge en indikation på tillgänglig effekt utan att behöva slå på datorn. Batteriet är fast säkert med två lås. En är fjäderbelastad, men den andra inte, vilket underlättar en hand borttagning.

Jag använde en elnätet mätare för att övervaka vad som händer i PSU. Under lätt belastning Q70 drar cirka 24W från vägguttaget. Detta är mindre än min X60 plus som drar ungefär 32W under lätt belastning, men mer än Q35 är 18W. Mer kraft innebär mer värme och därmed mer fläkt aktivitet. Medan den Q35 fläkt går periodvis under lätt belastning, driver Q70 fläkt för det mesta. Däremot vistelse Q70 sval på utsidan med varken undersidan eller handledsstödet bli betydligt varma, även under benchmarking. Detta är en bärbar dator som kan användas säkert som en bärbar dator utan värme-bevis kläder. Under belastning under benchmarking elnätet avloppet nådde drygt 60W, vilket tyder på att Q70 nuvarande hårdvarukonfigurationen är på gränsen till PSU rating. Medan jag är säker på att chassit och kylsystemet kan hantera en mer kraftfull PSU, skulle detta kräva förmodligen en större PSU som skall levereras. Jag har hört fläkten köras vid två hastigheter som jag skulle beskriva som låg och medium. Ingen av dessa hastigheter ger mycket störande buller.

Jag gjorde flera tester på batteriet drifttid eftersom detta är en kritisk faktor för mig. Medan jag inte hade förväntat mig att se de 5 timmar eller mer som Q35 kan ge, jag väntade att få mer än 4 timmar. Men två prov medan du arbetar i Word och surfning via en trådbunden anslutning till displayen på 3/8 ljusstyrka båda dör på ca 3 timmar. En DVD-uppspelning test visar en uppspelningstid (igen vid 3/8 ljusstyrka) på knappt 2 timmar. Jag trött både Samsung Optimerad makt profil och energisparläget profilen. Det fanns ingen uppenbar skillnad i drifttid. Med tanke på att Intel har inkluderat ytterligare energisparande funktioner i den nya CPU och chipset måste jag utgå från att GPU är orsaken till den försvinnande effekt.

Garanti och kundtjänst

Samsung ger ett års begränsad internationell garanti som standard. Dock har Samsung färre globala serviceställen än många andra datortillverkare. Garanti förlängningar för ett eller två år kan köpas. Standarden garanti är en samla-och-retur. Jag har haft korrespondens med Samsung brittiska teknisk support om mina andra Samsung bärbara datorer. Men jag väntar fortfarande på energisparfunktioner fix för X60 plus men jag tror att problemet måste föras till Korea. Andra forum medlemmar har haft varierande kvalitet av stöd och service från Samsung och det är uppenbart förbättringspotential. Jag har haft kontakt med dem om detta Q70 eftersom frånvaron av det trådlösa kortet innebär att det är tekniskt Dead on Arrival och måste återlämnas.

Slutsats

Den Samsung Q70 är en välbyggd anteckningsbok, men det är lite klumpig. Det är lyhörd med god processorkraft och en stor, men tyst fläkt. En fördel med den tjocka chassit är att de yttre ytorna stannar acceptabelt sval. Om lätt belastad, kan den bara köra i ca 3 timmar från sin 6-cells batteri.

Så varifrån kommer den Q70 passar på marknaden? Om Dell M1330 inte hade dykt upp, då Q70 ha fått en bra position i förhållande till Sony C-serien på grund av liknande pris, betydligt bättre specifikationer och lägre vikt. Men med ankomsten av Dell M1330 som också kan konfigureras till en liknande specifikation kan Samsung behöva ompröva sin prissättning.

Jag är övertygad om att Samsung kan byta moderkortet med Q45 så de kunde snabbt införa en modell med X3100 GPU och mycket bättre batteritid. Om mig hade kommit i den konfigurationen då jag skulle förmodligen hålla det eftersom min egen prioritering är batteritiden och inte grafik makt. Denna Q70 måste gå tillbaka på grund av den saknade trådlösa kortet och jag ser på andra alternativ i 13,3 "storleksintervallet som har en mindre makthungriga GPU.

Fördelar

  • En utmärkt display med ljus, enhetlig belysning och kontrast
  • Effektiv och tyst kylsystem
  • Bra ljud volym och kvalitet för denna storlek av bärbara
  • Kraftfull processor och generösa RAM och hårddisk kapacitet
  • Den borstad aluminium handlovsstöd ger lite stil

Nackdelar

  • Relativt fett för denna storlek av bärbara
  • Mycket liten högra shift-tangenten (på den brittiska versionen) med några andra nycklar i icke-standardiserade platser.
  • Ett begränsat urval av portar jämfört med andra bärbara datorer i denna storleksordning.
  • Tillhandahållande av en PC-kortplats istället Express Card kan vara en Pro eller en avtals beroende på om du vill ha framåt eller bakåt kompatibilitet.


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar