söndag 29 juli 2007

Dell Latitude D830 Recension

Dell Latitude D830 Recension
av Commander Wolf - 2007/07/29

av Derek Lim

Översikt

Den Dell Latitude D830 är efterföljaren till Latitude D820, en mitten av medelstora Business Notebook med 15,4 "skärm och den nya Santa Rosa plattform. vikt på nästan sex pounds den tips skalorna i den övre änden av tunn-och-ljus kategori. Prissättning när detta skrivs börjar på $ 899 , och som de flesta Dells bärbara datorer finns det gott om anpassningsalternativ.


Specifikationer


(Se stor bild)

Min Latitude D830 är konfigurerad som sådan:

  • Intel Core 2 Duo T7300, 2.00GHz
  • 15,4 tums skärm WUXGA LCD
  • 2,0 GB, DDR2-667 SDRAM, 2 DIMM
  • 256MB NVIDIA Quadro NVS 140M
  • 80GB Hårddisk 9,5 mm 7200RPM
  • 90W AC Adapter
  • 8X DVD + /-RW w / Roxio Creator och Cyberlink
  • Intel 4965 WLAN (802.11a/g/n)
  • 9-Cell/85 Wh Primary Battery
  • 6-Cell/48-WHr Modular Battery
  • Vista Business, med media engelska
  • Dimensioner är 1,39 "x 14,2" x 10,34 "
  • Vikt är £ 6,5 med 9-cells batteri och optisk enhet

Anledningen till att köpa

När jag började leta efter en bärbar dator nästan en månad sedan mitt primära mål var att hitta en solid maskin som skulle räcka mig genom fyra år på college. Min sista anteckningsbok var en gammal Inspiron 500m som jag vara tillräckligt tunn-och-ljus för tung resa och uppgifter ljus så jag började leta i en större och mer kraftfull maskin även om jag inte vill ha en fullständig ut stationär dator. Eftersom denna bärbara dator skulle också vara en gradering gåva, var priset inte ett objekt och jag ville ha något som var verkligen något!

Att vara en lång tid Dell användare var min första lutning mot en Dell, men jag såg i maskiner av andra märken också. HP och Asus hoppade tidigt på grund av kosmetiska preferenser, men jag satte viss hänsyn till 14 och 15 tums Lenovo T60-serien.

Några av mina vänner äger äldre ThinkPad-modeller och har inget lovord för dem. I själva verket är Lenovo kända för överlägsen byggkvalitet men vanligtvis till ett pris. Med alla medel T60 är en vacker maskin, men jag var avskräckta av ett par små detaljer. Min största qualm är att jag inte kan stå med ett batteri sticka ut. Tydligen som verkar vara den nuvarande trenden med mycket mindre maskiner sport större batterier och 14-tums T60 var inget undantag. Jag var inte hemskt förtjust i portkonfiguration heller, särskilt placeringen av displayen och telekom-portarna på sidan av chassit och avsaknaden av en S-videoutgång. Den lilla pekplatta och några mycket små estetiska punkter också lagt mig. Den 15 tum T60 var lite bättre men det är fortfarande saknade en S-videoutgång och var en smula lite för tung.

Därefter gick jag till Dell. Efter att ha beslutat mot Inspiron och XPS bärbara datorer - Jag hatade de stora vita Inspiron stötfångare och det finns inte en 14 eller 15 tums XPS - mina val kom ner till Latitude D630, D830 och Precision M65. Den D630 var tunn-och-ljus gruppen men led av samma problem som den 14 tums T60 i att batteriet fastnat ut och det saknade en S-video-port. Recensioner jag läst om D630 nämnde också dåligt ljud och en lös batteri. Den D830 upp de flesta av mina farhågor med D630, men jag fretted över vikten av en 15 tums bärbar dator. När du har ändrat mig flera gånger, vann D830 äntligen mig över.


Igång (se stor bild)

Shopping

Efter beslut om en maskin jag petade runt på Internet för kuponger och rabatter, även om jag inte hittade många för Latitude linjen. Jag gjorde upptäcker att Dell erbjöd 400 $ av priset för varje Latitude konfigureras via $ 1.600 och tänkte att det inte skulle bli mycket bättre än så. Dells anpassning och ordning processen är mycket enkel och jag såg till att tillbringa mycket tid våndas över val som integrerade kontra diskret grafik eller 9-cells kontra 6-cell batterier. Allt som allt var det en jämn och behaglig shoppingupplevelse. Maskinen kom drygt en vecka efter att jag beställt den.

Första intrycket


Förpackningens innehåll (se stor bild)

Datorn levereras med allt som visas här. Behållaren var uppdelad i två sektioner, en kartong behållare för strömförsörjning, mediefack batteri, diskar resurser och dokumentation och en frigolit låda för själva datorn. Jag var faktiskt lite förvånad att den bärbara datorn kom med tryckt dokumentation, de sista Dell maskiner min familj köpt kom med en kort broschyr berättar hur koppla in datorn på flera olika språk.

När jag först drog D830 ur sitt skyddande hölje pojke var jag imponerad. Saker och ting har förändrats sedan dagarna i mitt 500m. Jag förväntade byggkvalitet vara bra, men det var oväntat bra. Det är egentligen ganska fast. Det är också mycket trevlig att titta på det, jag tror att ganska dämpad utseende är mycket trevligare än den flashiga vita stötfångare Inspiron.

Konstruktion


Stängt (Visa större bild)

När jag först öppnade upp maskinen jag hittade gångjärnen helt stela med ganska mycket utan spel. Det yttre skalet av den bärbara datorn är tillverkad av en magnesiumlegering om de inre ytorna är fortfarande gjorda av plast. Chassit har inga Flex helst, jag kan plocka upp med ett hörn utan problem. Tyvärr om det är lite av flex skärmen och handledsstödet, men det är mycket mindre än för äldre Dell maskiner. Spärren är lite lös, men resan är mycket liten. Den övergripande byggkvalitet kanske inte i nivå med den Thinkpad-serien men det blir nära.

Framsidan av den bärbara datorn är ren av funktioner Rädda spärren.


Fram (se stor bild)

Den högra sidan huserar den optiska enheten och två USB-portar. Den optiska enheten kan tas bort och ersättas med mediefacket batteriet medan datorn är påslagen, det fungerar som en plug and play-enhet.


Höger (se stor bild)

Den vänstra sidan har en luftventil, en IEEE 1394-port, mikrofon och uttag headset, ExpressCard och PC-kortplatser och något som kallas en wifi-catcher som berättar om du är inom räckhåll för ett trådlöst nätverk. Den utlöses av den lilla omkopplaren åt vänster.


Vänster (se stor bild)

På baksidan av den bärbara datorn har Ethernet, S-video, USB, modem, en seriell, VGA och makt portar. Annan USB-port skulle ha varit trevligt, även D630 har fyra.


Tillbaka (se stor bild)

Slutligen, på botten av maskinen kan du se batteri, StrikeZone, minneslocket, fläkt vent och dockningsport, men det primära batteriet är faktiskt en smula lite löst, även om jag inte märker förrän jag tog den och satte den tillbaka in mediefack batteri passar fint och tätt.


Botten (Visa större bild)

Som jag sa innan, jag är mycket förtjust i något förenklat Latitude design. Spara för de små kurvor som utgör hörnen i maskinen linjerna i den bärbara datorn är raka och parallella bildar en nästan rektangulär, fast substans. Jag tror att detta ger det en mer robust och balanserad utseende än kilformade bärbara datorer som verkar vara förekommer mer och mer nuförtiden. De två ton färgschema bidrar också till smarta utseendet av ett företag laptop.

Inmatningsenheter

Tangentbordet ser ut som en typisk Dell tangentbord, det är mycket liknande utseendemässigt till tangentbordet på min 500m. Jag tyckte att tangentbordet är generellt mer behaglig att använda, knapparna har en något större resor och en större mängd återkoppling också. Det finns inte någon flex i tangentbordet så långt jag kan säga, även om jag inte är en fruktansvärt hård maskinskriverska. Totalt är det ett anständigt tangentbord, bra, men inget särskilt.

Pekplattan känner samma som en på min 500m. Det är lyhörd och lätt att använda, men återigen, inget hemskt speciellt. Jag gillar verkligen knapparna under styrplattan. Istället för att ha en kort, hård på D830 har knappar som har en längre, mjukare Klicka för dem som jag bara anser vara ganska trevligt. Detsamma kan sägas om strömbrytaren och media knappar.

Jag använder inte en styrpinne ofta, i själva verket finns det inte en på min 500, men jag fann det vara mindre lyhörd än pekplattan och svårare att använda. Jag brukade överskridande där jag siktade stor del av tiden. Det kan bara vara att jag inte har så mycket erfarenhet av TrackPoint. Knapparna för TrackPoint är desamma som för pekplattan med samma långa, mjuka klick.

Jag gillar inte att ha en massa multimedia knappar belamra framsidan av min dator, så jag är glad över att D830 har bara tre. Det finns tre knappar för att styra högtalarvolymen: högre, lägre och stum.


Tangentbord, pekplatta, styrkula och media knappar (se stor bild)

Visa

Enligt de olika recensioner jag läst, tycktes D820 har en ganska saknar skärm och jag var rädd att detta problem skulle föra över till D830. Inledningsvis kände jag att mina farhågor kom sant, men efter ytterligare överväganden och jämförelse tycker jag att skärmen är ganska trevligt, men det är verkligen inte perfekt.

En av de första sakerna jag märkte när jag vände på datorn var den ovanligt stora mängden ljus läckage som kommer från botten av skärmen. Med båda skärmarna inställd på en tom skärmsläckare under identiska ljusförhållanden skärmen på D830 visar något mer ljus läckage än skärmen på 500m. I följande bild av D830 är till vänster och 500m på höger.


En jämförelse av ljus läckage (se stor bild)

Men när det är igång, är D830 skärm märkbart ljusare än 500m, du kan tala med hur mycket mer ljus den kastar på tangentbordet. Återigen, är D830 till vänster och 500 är till höger.


En jämförelse av skärmens ljusstyrka (se stor bild)

När det gäller betraktningsvinklar, de horisontella betraktningsvinklar är ganska bra, men de vertikala betraktningsvinklar lämnar övrigt att önska. Detta verkar vara fallet med de flesta bärbara datorer som jag har använt dock.


Horisontella vinklar (se stor bild)

Den oklarhet i bilderna genereras av min stackars fotografering färdigheter, men jag skulle vilja nämna att jag inte använder den ursprungliga upplösningen. Ikonen och aktivitetsfältet storlek på upplösning var för liten för mina ögon så jag var tvungen att återgå till en mindre upplösning.


Vertikala vinklar (se stor bild)

Jag har hört många kommentarer om skärmen är "tvättas ut" och färger som "bleka", men om jag kör på batterier och därmed mindre än full ljusstyrka, jag inte hitta någon av dessa vara problem, även utan någon form av ljusstyrka eller kontrast tweaks skärmen är ganska användbar och slutligen de stora mängder ljus läckage inte verkar påverka prestandan på displayen.


Skärm vid halv ljusstyrka (se stor bild)

Ljud

En av anledningarna till att jag tackade nej till D630 var att talare kvalitet rapporterades vara ganska dåligt. Jag brukar använda hörlurar när du lyssnar på filmer eller musik, men jag skulle vilja ha en anständig uppsättning högtalare för de sällsynta gånger jag inte gör det. Som sagt, högtalarna på D830 är ganska bra så långt som bärbara högtalare går. Sätts på sidorna av tangentbordet innebär att de är ganska klart när jag sitter på maskinen och ljudet bär sig ganska bra även över längden av ett vardagsrum. Ljudet startar bli suddig på riktigt höga volymer, men mina öron brukar börja ringa innan det blir till den punkten.

Processor och grafik

I gymnasiet gjorde jag en hel del CAD-arbete på min 500 för min skolas robotteknik team. Autodesk Inventor 8 tog mer än en minut att ladda. Inventor 10 tog dubbelt så och körde på en genomsökning när det började. Det var ganska frustrerande. Som jag skulle huvudämne teknik i college, tänkte jag att jag skulle kunna använda en diskret grafik lösning som fick mig att välja NVS 140 GPU som jag läste att det var optimerad för "business" applikationer som CAD. Jag har inte gjort något GPU intensiva sedan du köpte maskinen så jag är inte säker på om den verkliga världen prestanda NVS 140.

Den enda AMD Barton processor i mitt skrivbord är klockad till 2,3 GHz och jag har inte känt att det verkligen kämpa med något jag slängde på det. Därefter jag inte trodde att jag skulle behöva den snabbaste processorn jag kunde få och gick med 2,0 GHz Intel T7300 eftersom det var en trevlig runda nummer. Nyligen jag behövde göra en hel del videokodning och jag dela uppgiften mellan D830 och mitt skrivbord. Jag förmodar jag blev lite förvånad över hur mycket snabbare T7300 jämfördes med den äldre AMD-processor. Som kodar för en viss videofil var nästan dubbelt så snabbt på D830. Jag antar att det är ingen tvekan om att flera kärnor är den våg av framtiden.

Operativsystem och programvara

Jag kommer rätt ut och säga att jag inte är särskilt förtjust i Vista. Jag är ännu mindre förtjust i det faktum att Microsoft verkligen inte ger mig ett val om vad OS jag vill använda. Jag köpte min D830 med Vista i händelse av att jag skulle bli tvungen att uppgradera inom en snar framtid, men med avsikt att använda XP tills dess. Jag valde Vista Business eftersom det är tänkt att vara Vista motsvarande XP Pro som jag har med glädje under en lång tid.

Vista kom förinstallerad tillsammans med Roxio Creator och Cyberlink, varken som jag behöver eller använder.

I väntan på min D830 fick jag veta att Dells lager drivrutiner för NVS 140 var ganska dålig. Faktiskt fanns en märkbar mängd eftersläpning varje par sekunder vid öppning och stängning flikar eller flytta fönster runt. Det rekommenderades att jag ska använda Nvidias ForceWare drivrutiner i stället för lager förare, så jag letade efter en kompatibel version. Revidering 160,05 inte officiellt stöder NVS 140, men det definitivt förbättrat min systemets grafiska prestanda. Det var inte fri från problem men, jag märkte att standby slutat fungera korrekt efter att drivrutinsuppdateringen och jag är säker på att det var fel att jag inte märker.

Efteråt Vista gick ganska smidigt. En kall start tog knappt en minut.

Installera en ny kopia av XP var en smärta. Min XP-CD kan inte känna igen SATA drivrutiner. Jag var tvungen att byta hårddisken styrenheten till ATA-läge, installera OS, installera SATA drivrutiner och koppla hårddisken regulatorn tillbaka till standardinställningen. Dells resurs-CD ingår endast drivrutiner för Vista så jag hämtade XP-drivrutiner för D830 från Dells tekniska support webbplats. Några av dessa XP-drivrutiner inte vill arbeta med min maskin och jag var tvungen att använda de motsvarande Vista-drivrutiner. Sammantaget installationen tog en hel förmiddag, men jag så småningom fick systemet fungerar med Windows XP.

Riktmärken och prestanda

Alla riktmärken, om inte annat anges, kördes under förinstallerade Vista konfiguration med lager drivrutiner.

Super Pi

Super Pi jämförelse resultat:

Notebook Tid
Dell Latitude D830 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 59s
Fujitsu E8410 (2,2 GHz Intel Core 2 Duo T7500) 0m 55s
Sony VAIO FZ (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 59s
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 58s
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 1m 01s
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 59s
HP dv2500t (1.80GHz Intel 7100) 1m 09s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 0m 59s
Lenovo ThinkPad T60 (2.00GHz Core 2 Duo T7200) 1m 03S
Toshiba Satellite P205-S6287 (1,73 GHz Core 2 Duo Intel T5300) 1m 24s
Toshiba Satellite A205 (1,66 GHz Core 2 Duo) 1m 34s

PCMark05 jämförelse resultat:

Notebook PCMark05 Score
Dell Latitude D830 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Nvidia Quadro NVS 140 256MB) 4.690 PCMarks
Fujitsu E8410 (2,2 GHz Intel Core 2 Duo T7500, NVIDIA 8400M G) 4.618 PCMarks
Sony VAIO FZ (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.377 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks

3DMark05 jämförelse resultat:

Notebook 3D Mark 05 Resultat
Dell Latitude D830 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Nvidia Quadro NVS 140 256MB) 984 3DMarks *
Dell Latitude D830 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Nvidia Quadro NVS 140 256MB) 3.063 3DMarks **
Fujitsu E8410 (2,2 GHz Intel Core 2 Duo T7500, NVIDIA 8400M) 1.925 3DMarks
Sony VAIO FZ (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 910 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 3.116 3DMarks
HP Compaq 6510b (2.20GHz Intel Core 2 Duo T7500, Intel X3100) 916 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 2.013 3D Marks
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400) 1.791 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3DMarks
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.092 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks


* Betyg uppnås med lager drivrutiner och programvara levereras från Dell

** Min andra 3DMark05 poäng uppnåddes efter uppdatering av NVS 140 till NVIDIA ForceWare drivrutin 160,05. Denna uppdatering tog också min Windows Aero poäng till 3,4, men verkade inte påverka min PCMark05 poäng. Dessutom har en ny installation av Windows XP med samma förare inte signifikant antingen ändra poäng.


Windows Experience Index Resultat


(Se stor bild)

Värme och buller

När den bärbara datorn går på tomgång det är väldigt tyst. Jag kan bara höra det om jag försöker. När du går över min normala verksamhet, är det väldigt lätt att ignorera. Under en tung last som video kodning eller benchmarking kommer fläkten börja springa vid högre hastigheter. Vid denna punkt en betydande mängd brus alstras, men jag tror att det är från den rörliga luften snarare än själva fläkten. Dessutom gör den optiska enheten lite buller när den är igång, även om det är ganska typiskt för optiska enheter i allmänhet.

När den bärbara datorn går på tomgång är det också ganska coolt. Den nedre halvan av tangentbordet och handledsstödet stannar vid rumstemperatur medan den övre halvan blir bara en smula lite varmare. Under en tung last den övre halvan kommer att värma upp en märkbar mängd, men fläkten gör ett bra jobb med att hålla temps på en rimlig nivå. Den nedre delen av den bärbara datorn och den luft som kommer ut på baksidan kan också få ganska varmt under dessa förhållanden.

Batterilivslängd

Jag gjorde ett enkelt test för att efterlikna lätta användning av D830 i batteriet. Jag vände på skärmen ner till halv ljusstyrka och låt Windows Media Player spela musik på en relativt låg volym. Detta test utfördes också enligt standard Vista installationen innan installationen av ForceWare drivrutiner.

Den 9-cells primärt på egen nådde 10% i en bit under tre timmar. Tillsammans med mediefacket batteri den nådde 10% på drygt fyra och en halv timme.

Med tanke på att mina 500m kunde göra tre och en halv timme på sin en primära batteriet, var jag lite besviken på batteritiden i början, speciellt när ägare av D620s och D630s påstod batteri liv upp till fem timmar. Men med tanke på jag har en 15 tums WUXGA skärm och diskret grafik jag antar en nedgång i batteritid förväntas.


9-cells primärt batteri och 6-cells mediefack batteri (Visa större bild)

Slutsats


I dagarna efter att jag gjort min beställning jag tillbringade mycket tid ifrågasatte om jag hade gjort rätt val. Jag väntade ivrigt ankomsten av min nya hårdvara, kontrollera min orderstatus religiöst och undrar om det skulle leverera. När det äntligen kom var jag inte besviken. Jag har använt det i två veckor nu med mycket få problem.

Jag tror att Latitude D830 är en utmärkt maskin. De som tror Dell bara gör billiga, låg slutet datorer har inte sett en av sina nyare bärbara Latitude-datorer. Även dess statistik kanske inte lika bra som en XPS M1710 och fall kanske inte lika bra som en Thinkpad är D830 ett högkvalitativt system med hög kvalitet bygga och för all del en hög kvalitet anteckningsbok.

Fördelar

  • Stabil konstruktion
  • Visuellt tilltalande
  • Diskret grafik
  • Bra prestanda
  • Kan levereras med XP
  • Sval och tyst

Nackdelar

  • Inte en tunn-och-ljus
  • Relativt dyra
  • Portval kan fortfarande vara bättre
  • Ijusläckage



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar