onsdag 30 november 2005

Apple PowerBook 15-tums widescreen bärbar Review (pics, specifikationer)

Apple PowerBook 15-tums widescreen bärbar Review (pics, specifikationer)
av Ernest - 2005/11/30

av Ernest Yung, Nottingham England

Översikt och introduktion

Apple PowerBook 15-tums framifrån ( se större bild )

Liksom de flesta internationella studenter som studerar utomlands för universitetet, är en bärbar dator nästan nödvändigt (det är möjligt att köpa en stationär, men under semestern, när de flesta studenter återvänder hem, kan det bli ett problem och stor nackdel). Detta kommer att vara min huvudsakliga (och enda) laptop, så en kraftfull stationär dator skulle behövas, men portabilitet är också en fråga. Även om jag kommer sällan att bära detta runt, bärande en £ 10 tegel utöver bagage under resa från universitet till hemmet är en stor krångel.

Den Apple PowerBook G4 15-tums (släppt i slutet av sommaren i år) ger både kraft och portabilitet. Maskinen väljer jag har följande specifikationer:

  • 15 tums PowerBook
  • Processor 1,67 GHz PowerPC G4
  • Minne 512MB PC2-4200 DDR2 SDRAM (uppgraderad till 1,5 GB)
  • Visa 15,2-tums (diagonalt), 1440 x 960 upplösning, TFT widescreen
  • Grafik ATI Mobility Radeon 9700 med 128 MB DDR SDRAM och dual-link DVI
  • Video ut DVI, VGA, S-video och komposit
  • Ljud Kombinerad analog och optisk digital linjeingång, kombinerad analog och optisk digital linjeutgång, stereohögtalare, mikrofon
  • Hårddiskutrymme 80GB Ultra ATA/100, 5400rpm
  • Slot-loading optisk enhet 8x SuperDrive (DVD + R DL / DVD RW / CD-RW)
  • Ethernet Inbyggt 10/100/1000BASE-T (gigabit)
  • Trådlös Inbyggt 54-Mbps AirPort Extreme (Wi-Fi 802.11g), inbyggd Bluetooth 2,0 + EDR
  • Modem Inbyggt 56K V.92-modem
  • Tangentbord Fullstort, belyses med sensor för omgivande ljus
  • Expansion En FireWire 400, en FireWire 800, två USB 2.0-portar, och typ I / II PC-kortplats
  • Vikt 5.6 pounds
  • Fotavtryck 13,7 x 9,5 inches
  • Tjocklek 1,1 inches

Orsaker till att köpa

Jag har använt datorer nästan hela mitt liv, och har aldrig ägt en Mac. Jag äger också en HP DV1000 laptop som jag köpte 3 månader sedan, men ville ha något som hade mer prestanda och estetik en PowerBook var definitivt tilltalande. Min avdelning på universitetet har tre datorsalar (två PC och en Mac). Mac Lab hade nyligen uppgraderats till iMac G5, och efter att ha använt dem några gånger hade jag bestämt att jag definitivt behövs en Mac i mitt liv.

Var och hur Köpta

PowerBook köptes på Apple Online Store på fredag ​​4 november och anlände på måndagen 7 november. Med utbildningsrabatt körde PowerBook för ungefär $ 1.780. (Ordinarie pris 1.999 $) jag beställde på nätet och fick fri frakt. Jag också ringde Apple linjen för att se om det fanns några anbud, det fanns ingen på den tiden, men operatören var vänlig nog att erbjuda prioriterad frakt om jag beställde via telefon (även om jag inte kan föreställa mig hur mycket snabbare PowerBook kunde ha kom).

Bygg och Design

Apple PowerBook 15-tums modell ovanifrån ( se större bild )

Den 15 "PowerBook är ett under att titta på. Den aluminiumram och minimalistisk design ger estetisk njutning för ögat. Enligt min mening finns det inte en annan anteckningsbok på marknaden just nu som ganska kan matcha utseendet och känslan av det här anteckningsblocket . den 15 "PowerBook är en balans mellan bärbarhet och prestanda. Med en vikt på bara 5,6 kg och endast 1,1-tums tjock, kan det inte betraktas som en Featherlite bärbar dator men med tanke på dess konfiguration är det definitivt värt den extra vikten. Den har sina egna omgivande ljussensorer och justerar automatiskt ljusstyrkan på skärmen samt vackra tangentbordsbelysningen.

Den bärbara datorn känns mycket robust och välbyggd med ingen skärm flex.

Skärm

Apple PowerBook 15-tums modell framifrån skärmen ( se större bild )

En av de viktigaste anledningarna till att jag köpte denna bärbara dator var att det nyligen hade uppdaterats (med den uppgraderade skärmen en huvudsaklig marknadsföring punkt). Med en 1,3 miljoner pixlar med en upplösning på 1440 x 960, har 26% fler pixlar än sin föregångare. Skärmen är perfekt för att titta på DVD-skivor som en massa filmer nu kommer ut i en widescreen-format. Som nämnts tidigare är den bärbara datorn utrustad med ljussensorer som automatiskt justerar skärmens ljusstyrka. Skärmen är mycket tydlig, skarp och ljus, och inga döda pixlar kunde hittas. Sammantaget finns det en hel del utrymme för att öppna några dokument eller program samtidigt, och skärmen är mycket bra.

De omgivande ljussensorer på PowerBook kontroll skärmens ljusstyrka och tangentbord bakgrundsbelysning ( se större bild )

Högtalare

Högtalarna är ungefär lika bra som alla andra bärbara högtalare finns. Högtalarna är på vardera sidan av tangentbordet och kan bli ganska högt. Liksom de flesta bärbara högtalare saknar de en hel del bas.

Processor och prestanda

PowerBook kom med en G4-processor på 1,67 GHz. Alla uppgifter är mycket lyhörda och jämförbara med min HP DV1000 som har en Pentium Centrino 1,86 GHz-processor, om inte snabbare. Mac OSX är mycket snabb jämfört med Windows XP. Hårddisken är 80 GB och 5400rpm. Den grundläggande PowerBook levereras med 512 MB ​​RAM, men jag bestämde mig för att köpa en extra 1GB minne RAM från www.crucial.com som hade bra priser och levereras i två dagar. Den extra RAM-minne gör denna maskin blixtsnabb på alla uppgifter, och det har varit några problem hittills.

Riktmärken

Det är mycket svårt att göra benchmark-tester som kan jämföra Mac och PC som det finns väldigt lite program som kan användas på båda plattformarna, är programmet Super Pi som beräknar Pi till 2 miljoner siffrorna i precision ett program för varje plattform, men Det är tveksamt hur giltiga resultaten är en sann jämförelse riktmärke:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner
Apple PowerBook (1,67 GHz G4) 2m 35s
Dell Inspiron 9300 (1,86 GHz Pentium M) 1m 30s
Asus Z70A (1,6 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Dell Inspiron 600m (1.6GHz Dothan Pentium M) 2m 10s

Ur dessa resultat verkar det som om Apple PowerBook är mycket långsammare än vissa andra maskiner, särskilt eftersom det verkar som alla nyare maskiner kan bryta 2 minuter. Men anser jag att Mac-versionen av detta program är inte riktigt samma sak som PC-versionen. Jämfört med andra bärbara datorer verkar PowerBook mycket snabbare och nästan aldrig släpar. Resultaten av detta test pussel mig ganska lite

Tangentbord och pekplatta

Datorns tangentbord är full storlek, men inte har mycket djup. Det är emellertid mycket känslig och lätt att använda. Det är relativt tyst, och nycklarna tänds beroende på den omgivande belysningen. Det finns också en hel del användbara tangenter på tangentbordet, inklusive volymkontroll, skärmens ljusstyrka och DISC EJECT-tangenten. Apple-tangentbordet är något annorlunda, men lätt att vänja sig vid. Min enda klagomål är att det inte finns någon bort "nyckeln, men efter ett tag är det lätt att vänja sig vid att trycka på Apple-tangenten och backsteg samtidigt tjänar samma funktion.

Pekplattan är mycket lätt att använda. Det är särskilt användbart att rullning kan åstadkommas genom att använda två fingrar istället för en (fungerar både horisontellt och vertikalt). Detta visade sig vara mycket användbar och få en extern mus var inte nödvändig även om du använder datorn under lång tid. Pekplattan kommer bara med en knapp, och även om detta var en första fråga till mig, har jag blivit vana vid att använda Ctrl + klicka på "arrangemang. Detta var ganska lätt att använda, och var inga problem.

Ingång och-utgång

PowerBook levereras med en hel portar på vardera sidan. Till vänster är strömkontakten, ett telefonjack, en USB 2.0-port, en lone-in/microphone jack, ett hörlursuttag och en PC-kortplats. Till höger är en DVI-bildskärm utgång, en S-video-kontakt, en Gigabit Ethernet-uttag, en FireWire 800-port, en FireWire 400-port, en USB 2.0-port och en säkerhet kortplats. Mitt huvudsakliga klagomål inom detta område är att det bara finns 2 USB slots. Jag har en iPod, en iPod shuffle, en kamera, en extern mus och en hel prylar som använder USB slots. Det finns definitivt tillräckligt med utrymme för att sätta fler USB slots och en eller två skulle vara ett definitivt plus. Dessutom är många nya bärbara datorer kommer med media kortläsare. Dessa har visat sig vara mycket användbart (med min HP DV1000), och det skulle vara trevligt om Apple kunde ta med detta i framtida modeller av PowerBook.

Apple PowerBook 15-tums modell rätt vy ( se större bild )

Apple PowerBook 15-tums modell vänster vy ( se större bild )

Apple PowerBook 15-tums modell enligt sidan ( se större bild )

Trådlös

De trådlösa funktionerna i den här maskinen är en sak jag är inte nöjd med. PowerBook kom med en AirPort Extreme-kortet som stödjer WiFi 802.11g-standarden. Jag använder trådlöst en hel och mottagning på maskinen är inte bra. I mitt hus, kan man upptäcka bara tre signaler, medan min HP DV1000 kan detektera 6 på ett minimum och så många som 8 vid vissa tidpunkter medan i huset. Men att ansluta till ett trådlöst nätverk var relativt lätt och det fanns inga problem. IBook är mycket bättre med trådlös räckvidd och aluminium hölje PowerBook har varit känt för att störa den trådlösa signalen, så detta kan inte riktigt hjälpas. Det är en kompromiss med det estetiska överklagande av denna bärbara dator.

Batteri

Batteriets livslängd av de nyaste PowerBook-modeller har annonseras på 5,5 timmar. Medan jag aldrig uppnådde lika mycket som detta belopp har ursprungliga ansökan användning (internet med trådlöst internet) en genomsnittlig livslängd på ca 3,5 timmar innan en annan laddning behövs. Tittar på en DVD kommer att pågå knappt 3 timmar, och detta är mer än tillräckligt för de flesta filmer. Batteriets livslängd för denna maskin är helt acceptabelt men med arbetsintensiva program botten kan bli ganska varmt och obekvämt om de används på knä.

Operativsystem och programvara

Det operativsystem som PowerBook levereras med är Mac OSX mot 10,4 (Tiger). Det är otroligt lätt att använda och drivs mycket snabbt jämfört med Windows. Exposé är otroligt användbar och definitivt bättre än någon funktion som Windows XP erbjuder. Dessutom är Tvångsavsluta "-funktion ett under att arbeta med. Jämfört med Ctrl-Alt-Delete "-funktion som Window använder, detta fungerar faktiskt utan problem. Tiger är mycket lätt att använda, och övergången från Windows var mycket lättare än väntat.

KUNDSUPPORT

Jag har inte behövt använda kundsupport vid denna tid, men när jag ringde för att fråga om detaljerna i PowerBook innan mitt köp var teleoperatör trevlig och uppriktig.

Klagomål

PowerBook är inte perfekt, och det finns några problem och områden som kan förbättras. Fist av allt är trådlöst nedan tillfredsställelse. De största fördelarna med att ha en bärbar dator är det trådlösa funktioner, och denna bärbara dator som utförs dåligt i denna kategori. För det andra finns det bara 2 USB-portar, och mer skulle definitivt uppskattat. Dessutom, ett media kortläsare kortplats men inte helt nödvändigt, skulle mycket uppskattat. Slutligen, är priset ganska brant. Detta är definitivt en lyx anteckningsbok, men de flesta skulle hävda att det definitivt är värt sitt pris.

Lovorden

Å andra sidan finns det en hel del om denna laptop som förtjänar beröm. Först är det allmänna utseendet bara magnifika. Uppmärksamhet på detaljer är otroligt, och estetik otroligt. Övergången från Windows till Tiger var verkligen lätt, och jag är övertygad om att Tiger är en överlägsen operativsystem. Skärmen och grafikfunktioner är definitivt ett plus och titta på DVD en glädje.

Slutsatser

Sammantaget är denna bärbara dator tunn, lätt, vacker och en kraftstation. Med tanke på den höga prislappen, jag förväntar mig inte att alla ska ha råd detta, men om de kan, uppmanar jag dem att få det. Det är definitivt en magnifik maskin som är väl värt pengarna. Vem som helst orolig övergången till Mac inte oroa eftersom det var riktigt lätt, och jag kan inte tänka mig att vända tillbaka.

Pris och tillgänglighet: Apple PowerBook G4 15-tum



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar