måndag 14 februari 2005

Dell Inspiron 9200 Review (pics, specifikationer)

Dell Inspiron 9200 Recension (pics, specifikationer)
av abaxter - 2005/02/14

av Neal Colonius

Den Dell Inspiron 9200 är den första 17 "widescreen notebook som erbjuds av världens ledande tillverkare av stationära och bärbara datorer, och dess tydligt utformade för att få uppmärksamhet av multimedia och underhållning entusiaster. Liksom de flesta Dell-produkter, erbjuder 9200 bärbara massor av alternativ för att passa alla plånbok, men även basmodellen gör för en ganska kraftig anteckningsbok.

Dell Inspiron 9200 Specifikationer (parentes visar de val jag gjort)

  • Pentium M-processor, 1,6-2.1GHz (1,8 GHz Pentium M 745)
  • 17 "widescreenskärm, WXGA eller UXGA (17" WXGA, 1440 x 900 upplösning)
  • 256MB-2GB 333MHz RAM (512 MB)
  • 8X DVD-ROM eller 24X CDRW / DVDROM eller 8x CD / DVD /-RW Dual Layer (24X CDRW / DVDROM)
  • 40-100 GB hårddisk (60GB)
  • 53 Wh 6 cell eller 80whr 9 cells Li-ion batteri (53whr)
  • Valfri Intel eller Dell trådlösa adaptrar B och / eller g och / eller en (Intel Pro 2200 WiFi b / g-adapter)
  • Massor av I / O, inklusive en FireWire-port, 4 USB 2.0-portar, SD-kortläsare, 15-pin VGA, DVI och S-video-kontakter, ljud och mikrofon, 10/100 Ethernet och V.92 56K kontakter modem och PC kortplats

Med utnyttjande av en Dell före jul 25% rabatt kupong, köpte jag denna laptop för $ 1460, innan $ 40 rabatt, som jag valde över en fri låg slutet Dell-skrivare. Min beställning ingår endast Windows XP Home och minimum i program, Power DVD, WordPerfect och rättegång / lite versioner av McAfee antivirus, Sonic RecordNow, Dell Picture Studio och Musicmatch.

I rutan och inställning

"I rutan" är en Inspiron 9200 bärbar dator, en 110v nätadapter, stora färg Snabbstart guide, Windows ominstallation och tillämpning CD-skivor, och en garanti / säkerhet manual. En papperskopia av systemhandboken ingick inte. Den enda kabel medföljer var strömkabeln.

Det finns inte mycket att få den här bärbara datorn går, anslut den, slå på den, och steg genom korta fönstren installationsguiden och skärmar registrering. Du kommer också att behöva registrera McAfee AV och annan testversionen. Det trådlösa kortet redovisas omedelbart det trådlösa B-nätverket i mitt hem. När jag angav mitt trådlösa säkerhetsnyckel och körde Windows guiden Konfigurera nätverk, kunde jag komma åt interet och andra datorer i mitt hemnätverk via en Linksys trådlös åtkomstpunkt (WAP11). Det trådlösa kortet fungerar en "fri" add-in ", ja. Jag kan gå utanför mitt hus och 20 'i min bakgård och ändå få en bra anslutning, trots att jag är ungefär 75" bort från åtkomstpunkten (och separeras med 3 väggar).

Framträdanden och kontroller

Den 9200 är 1,6 inches tjock, 15,5 inches bred, och 11,3 inches djupt. Vikten är knappt 8 £, ganska reasonalbe för en bärbar dator med en 17 "skärm. Den bärbara datorn är silver med blank vita knutar (oficially dess Arctic Silver med Alpine vita knutar). Konstruktionen känns gedigen, men inte extravagent, vilket ger intrycket att få verkligt värde för pengarna.

Dell Inspiron 9200 Keyboard vy ( se större bild )

I / O-portar och reglage är intuitivt placerade i "användbara" fläckar. Tangentbordet är en typisk laptop tangentbord, det vill säga nycklarna ligger lite för nära varandra, och ett par nycklar finns på platser som är precis lagom annorlunda än en vanlig stationär tangentbord för att vara irriterande. Det är olyckligt, eftersom denna bärbara dator är tillräckligt stor för att tillåta en tangentbordslayout närmar sig en konventionellt tangentbord. Pekplattan är bättre än de flesta andra jag har använt. Medan dess ligger nedanför mellanslagstangenten, dess tillräckligt långt bort att jag inte ofta knacka den med min tumme misstag medan du skriver. Pekplattan har också horisontella och vertikala rullningslister, underlätta övergången från en mus till styrplattan. Rullningslisterna fungerar precis som hjulet på en mus, gled fingret upp och ner eller över en rullningslist flyttar en sida upp / ned eller vänster / höger utan att flytta muspekaren. Jag tycker fortfarande att simulera "dra och släpp" på en pekplatta för att vara "touch and go", dubbelklicka trycka på ett objekt är tänkt att vara som att hålla vänster musknapp nere på ett objekt så att jag kan dra det någonstans, men jag brukar måste försöka mer än en gång för att få det att fungera. Ändå är detta den mest fungerande pekplatta jag någonsin har provat, tack vare rullningslisterna, och jag inte missar en mus nästan så mycket som jag förväntade mig att.

Andra trevliga handen ingår raden av multimedia knappar på den främre kanten av den nedre halvan av den bärbara datorn. De första tre mute, höja och sänka volymen. Dessa följs av spela / pausa, nästa spår, föregående spår och knappar stopp. Dessa knappar är bakgrundsbelysta in med "dell blå" belysning. Varje gång du trycker på en knapp, alla knappar tänds i några sekunder. De flesta av de vanligaste kontakterna är bekvämt placerade på vänster eller höger sida av den bärbara datorn för enkel åtkomst. Till vänster finns två USB-portar och den optiska enheten. Till höger är ljuduttagen, FireWire-port, SD-kortplats, PC-kortplats och tillgång till hårddiskplatsen. Alla övriga I / O, inklusive två USB-portar finns på baksidan av den bärbara datorn.

Sidovyer av Dell Inspiron 9200 ( se större bild )

Batteriet, trådlösa kort och minnesplatser kan alla nås enkelt från botten av Inspiron 9200. Omslag för det trådlösa kortet och Slots Memory hålls säkert på plats med två skruvar. Batteriet är låst i placeras med en fjäderbelastad spärr.



Undersidan av Dell Inspiron 9200 ( se större bild )

Inspiron 9200 in Action ............

Spela upp musik och DVD-skivor

Inspiron är bra att titta på och lyssna på. DVD ser bra ut, skarpa bilder, exakta färger och smidig uppspelning alla verkar vara lätt för Inspiron 9200. Högtalarna är överlägset den bästa jag har hört på en bärbar dator, och kan fylla ett litet rum med ljud, med endast smärre distorsion vid maximal volym. Det finns även en liten subwoofer på undersidan av den bärbara datorn. Det kommer inte att ersätta din stereo, men trohet är tillräckligt bra för att "wow" några vänner med andra bärbara modeller eller bärbara DVD-spelare.

Ovanifrån av Dell Inspiron 9200 ( se större bild )

Den medföljande Cyberlink DVD och Dell multimediaupplevelse programvara är formaterad för visning på en viss distans. Om du köper en fjärrkontroll för att styra denna laptop (som ATI Remote Wonder eller tillval Dell fjärrkontrollen) och ansluta datorn till din TV-skärm via S-videoutgång, kommer du att kunna läsa menyn är lätt från 10 fot eller mer bort. Dells multimediaupplevelse programvara ger en "formaterad för en TV-skärm" gränssnitt för att spela musik, video s och visa bildfiler samtidigt PowerDVD gör samma sak för DVD.

Batterilivslängd

Dell förutspår att 53whr batteri ger 3,4 timmars effekt med rutinmässiga användning. Rutin användning kan betyda olika saker, men detta antal är trovärdigt, utifrån min erfarenhet med 9200. I en mer "reproducerbar" test, debiteras jag batteriet helt och ställ den bärbara datorn för att spela DVD-skivor (skivor 2 och 3 från säsong 3 uppsättningen Farscape), med volymen på 20% (en bekväm volym i ett tyst rum). Under dessa betingelser, var batteritid en mycket respektabel 2 timmar och 42 minuter. Batteritiden med tillvalet 80whr batteriet skulle vara 50% större än så. Den 80whr Batteriet väger £ 0,88 (£ 0,3 tyngre än standard batteri), och säljs separat för $ 130. Dell säger varje batteri är klassad för 500 cykler.

Uppladdning är snabb, laddar batteriet från 0% till full laddning tar under 2 timmar. Den powerblock / kablar är mycket väl utformade. Den powerblock är 1 "Thich, 2" bred och 6 "lång och konkav i varje ände. Två sladdar är anslutna till makten blocket, en 3" sladd som går till vägguttaget, och en 5-sladd som går till den bärbara datorn. När den inte används, kan sladdar slinga runt konkava ändar powerblock, och hålls på plats med en elastisk rem permanent fäst på powerblock. Detta hjälper till att hålla sladdar från trassel i din bärbara dator fall, en liten, men mycket uppskattat inslag. Batteriet lätt byts ut, har en fjäderbelastad låsmekanism den på plats i botten av den bärbara datorn.

När systemet drivs externt, är skärmen inställd på full ljusstyrka, CPU på max, och wifi-adaptern är på. När drivs med batteri, är flera ändringar för att spara batteri samtidigt som det ger tillräcklig prestanda. Dell erbjuder också ett verktyg systemfältet (QuickSet) för att konfigurera dessa alternativ eller växla mellan användardefinierade energibesparing alternativ. De predifined inkluderar maximal batteritid, maximal prestanda, en "presentationer"-konfiguration, och ett "nätverk" av konfiguration.



Prestanda

ATI Mobility Radeon 9700 Pro 3D-grafik chip med 128 MB dedikerat minne, 512MB systemminne och 1,8 GHz Pentium M745 processor bör göra denna laptop en tveksam spelautomat. Jag sprang några spel riktmärken på denna laptop, och jämfört dem med min stationära dator (Pentium IV 2,66 GHz CPU med 128 Radeon 9800 Pro grafikkort) samt några andra publicerade riktmärken. Jag körde alla dessa riktmärken med den bärbara datorn ansluten till nätström.

Aquamark3 och 3DMark2003 är två populära benchmark verktyg som använder spelgrafik att uppskatta benchmark betyg för grafikkort. SiSoftware Sandra är en bred all-around riktmärke nytta. Jag fick följande resultat med Aquamark 2003, 3DMark 2003 och Sissoftware Sandra 2005 Lite med standardinställningarna video (1024x768) på denna laptop skrivbordet som beskrivs ovan:

Aquamark3 poäng

Dell Inspiron 9200

Dell 4550 Desktop w / ATI 9800 Pro

Övergripande

26.689

37.230

CPU

8889

6363

GFX

3138

5262

Genomsnittlig FPS

26,7

37,23

3DMark2003

Dell Inspiron 9200

Dell 4550 Desktop w / ATI 9800 Pro

3DMark Score

3422

5665

CPU Mark

715

461

Wings of Fury

125fps

174,4

Battly Proxycon

19.9fps

37,4

Troll s Lair

18.5fps

33,1

Moder Natur

23.2fps

37,4

SiSoftware Sandra 2005 Lite

Dell Inspiron 9200

Dell 4550 Desktop w / ATI 9800 Pro

Multimedia riktmärken

Heltal x8 iSSE2

17.099 heltal it / s

16.110

Float x4 iSSE2

18.832 den / s flyttal

20.761

Aritmetiska CPU riktmärken

Dhrystone ALU

7732 MIPS

7085 MIPS

Bryne FPU

2495 MFLOPS

1958 MFLOPS

Bryne iSSE2

3191 MFLOPS

3575 MFLOPS

Även om dessa siffror inte kommer att innebära mycket ensam, men när man jämför CPU nummer till andra mätningar i Sisoft databasen indikerar de här systemet handlar om i nivå med Athlon XP2400 eller 2600 system eller Pentium 4-system i 2,4 GHz till 2,66 GHz dvs nära toppmoderna Desktops 18 månader sedan. Detta gör den till en av de snabbaste Centrino bärbara datorer som finns (särskilt om du väljer den snabbaste 2,1 GHz Pentium M765 processor). De grafiska nummer, medan utmärkt för en bärbar dator, är ett par steg under "state of the art för stationära idag," adekvat "för de flesta spel, men skulle förmodligen kräver vissa kompromisser när du kör de nyaste 3D-spel.

Visa

Dell publicerar väldigt få specifikationer på denna bärbara datorns skärm, som verkar att vara en mycket fin skärm. Visningsvinklar på Inspiron 9200 är ganska bra. Vänster och höger betraktningsvinklarna är mycket bra, 60 grader eller mer. Men visningsvinklar underifrån lodrätt (om skärmen lutas bakåt) är inte lika bra, om skärmen är lutad bakåt mer än 10 eller 20 grader, du förlorar en del av förmågan att skilja mellan subtila nyanser av mörka svarta eller ljusa vita (kontrast blir fattiga). Betraktningsvinklar från ovan är mycket bättre, och jag tycker visning av vinkeln ca 5 eller 10 grader över vertikalt för att vara lite bättre än att titta till höger på skärmen.

Screen Inspiron 9200 vinklar ( se större bild )

Dell Inspiron 9200 Visa Angles ( se större bild )

Responstid är mycket bra. Återigen har angett Dell inte svarstider, men jag har jämfört svarstiden för Inspiron 9200 display med en plan PX191 (25ms, 15ms uppgång och 10ms faller) LCD-skärm, en Dell 1901fp display (25ms) och en spira X9G Komodo II * (25ms, 10ms stiga 15 ms faller) display och 9200 skärmens svarstid "ser" något bättre än båda dessa.

Responstid ofta definieras som den tid som krävs för en pixel att byta från 10% av helvitt (nästan svart) till 90% av helvitt (stigtiden), plus tid att "falla" tillbaka ned från 90% till 10% igen (hösten tid). I den verkliga världen, kommer Responstid varierar med ljusstyrka och kontrast, och färgförändringar du spårar, och denna variation kan vara olika på olika skärmar. Medan en bra LCD-skärm kommer att ha en pixel svarstid på 20-25ms (20 till 25 millisekunder), som fortfarande är märkbar, är en CRT svar inte en faktor, typiskt 3 ms eller mindre. Ju högre svarstiden kommer fler objekt sudda när de rör sig över skärmen. Om hösten är hög, kommer du att se en längre spår, om stigtiden är hög, kommer framkanten av rörliga objekt bli suddig. Jag tycker hösten tid att vara lite mer märkbar än stigtid, men båda gör snabbrörliga bilder suddiga.

Att "se" på Responstid jag hämtat och sprang en freeware verktyg som kallas Pixel Persistens Analyzer, en liten, men mycket "snyggt" verktyg som hjälper användare utvärderar svarstider flera sätt. Ett verktyg flyttar text över skärmen i olika hastigheter. För varje varvtal du skriver i den text du ser, med snabbare rörliga text är svår att identifiera. Ett annat verktyg flyttar två kvarter över denna skärm med en konstant, ganska snabb hastighet, med början vid 1 "från varandra. Du flyttar de två blocken tillsammans tills den (suddiga) framkant ett vidrör bakkanten på en annan. Datorn använder detta avstånd till ger en indikation på svarstid. Med hjälp av dessa tester ger programmet dig en ganska bra indikation på den verkliga svarstiden för en display, som jag bedömer vara ca 25ms. Stigtiden och falltid verkar vara ungefär lika, vilket också hjälper till att minimera mängden suddighet du faktiskt ser. Övergångar mellan vissa färger, som blått till vitt, tycks hanteras bättre än svart till vitt övergång.

Jag sprang också Displaymate, en utmärkt monitor inställning och utvärdering programvara, för att kontrollera några andra funktioner. Kontrast i inte en styrka 9200 display, det är inte så bra som det är på min Planar PX191 (en monitor som är känd för att skilja mellan de mycket mörka svarta och vitaste vita), men det handlade om i nivå med andra skärmar jag använder ofta (en spira X9G och Dell 1901fp). På denna laptop finns det ingen kontrast justering endast ljusstyrka. När den bärbara datorn drivs externt ljusstyrka är inställd på max. När under batteridrift är ljusstyrkan sänks till ca 60% (ett värde som du kan ange), vilket gör det lite svårare att skilja nivåer av svart. Förmåga denna skärm för att kontrasten mellan mycket mörka nivåer och ljusa vita är i nivå med en bra ingångsnivå skrivbord LCD-skärm, vilket innebär att om du tittar på en DVD eller spelar ett spel där de visade bilderna är på natten eller i mörker, du kanske märker mindre detaljer än du gör med en hög slut skärm, men inte ett allvarligt problem.

Annars hittade jag visningskvaliteten vara utmärkt. Färger visas ljust, noggrant och jämnt över skärmen. Inga döda pixlar noterades (och jag kollade noga för alla färger). Moire eller nåldyna effekter var inte ett problem. Text är mycket läsvärd även med 6 poäng typsnitt, och det finns ingen förvrängning i kanterna eller någon annanstans på skärmen.

Förvaring

Jag köpte den billigare av två 60 GB hårddisk alternativ med Inspiron 9200 (en 60 GB 7200 rpm enheten var tillgänglig för $ 72 mer). Lyckligtvis var enheten installeras i min enhet fortfarande acceptabelt snabbt (för en bärbar enhet), som är en 2,5 "Fujitsu MHT2060A 5400 rpm ATA 100-enhet med en 8MB buffert och en genomsnittlig läs söktid på 12 sekunder. Enheten verkar också köra . mycket tyst Sisoft Sandra filsystem Benchmark för denna enhet var 26mb/sec, i nivå med 3 "5400 rpm stationära enheter (en 100 GB 5400 rpm Deskstar priser 29mb/sec, till exempel). Sisoft Sandra rapporterade också en genomsnittlig åtkomsttid på 11 ms, vs de Mfrs betygsättning av 12 ms.

Den inbyggda SD-kortläsaren är ganska snabb. Använda SiSoft s Sandra Blixt Benchmark verktyg med 128MB Sandisk SD-kort, fick jag priser filöverföring (läshastigheter) några procent högre än referensvärdet data för andra SD-kort i Sisoft databasen. Skriver var en bra bit långsammare. Liksom de flesta flash läsare var dataöverföringshastigheter med små filer mycket mindre än stora filer, med läs hastigheter från 141kb/sec för 512B filer (små textfiler), till 4700kb/sec för 256KB filer (små och medelstora Word-dokument, kalkylblad ) till 7300 kb / s för 2Mb filer (digitala bilder, mp3-filer, etc.). Skrivhastighet var mycket långsammare, vanligen ca 20% av de läshastighet för stora filer, med högst cirka 1.5mb/sec.

Den 24x CDRW / DVD-kombinationsenhet medföljer min Inspiron 9200 är en Sony CRX830E, klassad för 24X CD läsa, skriva och skriva hastigheter och 8X DVD läshastighet (se Nero InfoTool rapporten nedan för mer information). Även om det stöder paketskrivning (dra och släppa brinnande), stöder den inte Mt. Rainier paketskrivning, vilket skulle möjliggöra mycket snabbare formatering av cd-skivor. (And. .... Jag önskar Inspiron ingår en enhet spårladdningssystem istället för den konventionella trågkonstruktionen.)

Använda gratisprogram Digital audio CDDAE utvinning program kunde jag extrahera 19 wav-filer från en musik-CD (Best of Martina Mcbride) innehållande 69 minuter musik (692mb) i 4 minuter och en sekund (för jämförelse, en bra 48X eller 52X CD-brännare skulle extrahera filerna i ca 2 minuter och 45 sekunder). Den genomsnittliga läshastighet var 17.3X, och den slutliga läshastighet var 24X, vilket bekräftar att enhetens märkskylt hastighet. Genomsnittlig CPU-användning var en låg 5%. CDDAE kontrollerat att spåren extraherades med 0% fel.

Ytterligare tester med Nero CD-DVD Speed ​​benchmarkprogram (finns även på www.cdspeed2000.com) bekräftade att detta driver läs-och skrivprestanda var lika med dess märkskylt hastigheter. Enheten är en CAV-enhet (konstant vinkelhastighet) och högst körs det på en konstant 5000 rpm, med läshastighet nära insidan av en cd börjar vid 10X, ökar till 24X vid den yttre kanten av skivan. CD-DVD Speed ​​rankade digitalt ljud utvinning kvalitet som 10/10, vilket bekräftar CDDAE s felfri utvinning mätningar. DVD prestandatester bekräftade liknande frekvensomriktarens märkskylt betyg. De flesta kommersiella DVD är dubbla lager, och denna Sony-enheten kommer att läsa dem med en läst genomsnittlig hastighet av ca 4.5x, typiska resultat för läsa tester på ett dubbelt lager skiva. När du läser ett enda lager DVD-R skiva med 4.3gb av data som jag brände, läshastigheter började vid 3,4 x vid den inre kanten av skivan, ökar till 8.3X på ytterkanten, i genomsnitt läshastighet på 6.2x. Jag har bara bränt några CD, men den här enheten verkar hantera brinnande väl, vilket kräver ca 4 minuter att bränna en hel CDR.

Stöd, dokumentation

Garantin ingår i grundpriset är 1 år. Längre tider är valfria .. Jag blev besviken över att en papperskopia handbok inte ingick.

Jag äger en hel del Dell-maskinvara är tre PC i vårt hem, två bildskärmar, en Pocket PC och Pocket DJ. När jag har ringt Dell har jag kunnat så småningom få den hjälp jag behöver. Ibland dess varit otroligt snabbt. När en Dell bildskärm jag ägde börjat att misslyckas, ersattes den snabbt (över en enda helg), och Dell betalade leveranstid den gamla tillbaka. Användaren forum på Dells webbplats är mycket aktiva, och är en stor källa till information. Jag brukar se här för hjälp först, dess mycket snabbare än att försöka kontakta Dell för att få hjälp.

Men jag hade en hel del problem med denna bärbara ordning. Den första transporten förlorade UPS. Dell har inte gjort en andra leverans för drygt två veckor efter den första gick förlorad, och vid den tiden rabatten inte längre giltig och Dells automatiska rabattsystemet trodde att min orderdatum var datumet för den andra sändningen. Jag ändrade också transporten destination för den andra transporten till adressen jag besökte (det var att vara en julklapp till min son medan vi besökte), där försäljningen skatt som skall debiteras, till adressen för mitt hem, där försäljningen skatt inte var tillämplig. Jag hamnade utgifterna minst 6 timmar i telefon att få ersättning transporteras, rabatten tillåten och skattefrågan fast, men åtminstone med Dell jag kunde få problem lösas. I slutet av dagen, men är vi mycket nöjda med hur den här bärbara datorn hanterar allt vi har kastat på det, vilket hjälper oss att glömma den försenade leveransen och timmar förlorade på telefonen. Dess en stor laptop för att arbeta (och leka) i hemmet, med resor till den lokala Internet / kaffe hus eller över hela landet, eller koppla av och titta på en DVD i sängen.

Pris och tillgänglighet



Länkar

Dell Inspiron 9200

Aquamark3

3dMark2003

Sisoft Sandra

DisplayMate

CDDAE, CD-DVD Speed, Nero InfoTool

Delar av denna översyn först dök upp i en recension i samma ämne vid Epinions.com.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar