fredag 22 augusti 2008

Lenovo T500 ThinkPad recension

Lenovo T500 ThinkPad recension
av Kevin O'Brien - 2008/08/22

av Kevin O'Brien

T500 Thinkpad är den senaste 15,4 "uppdatering av den långvariga T-serien från Lenovo. Kombinera den senaste generationen av Intel godsaker, ATI Hybrid grafik och DisplayPort-anslutning denna bärbara dator har många nya saker att erbjuda under de föregående ThinkPad. Med alla dessa förändringar som sker, är Lenovo håller ThinkPad samt byggt som vi har kommit att förvänta, eller har någon kvalitet gled genom sprickorna? I denna översyn Vi täcker alla aspekter av det nya ThinkPad T500 och berätta om vi tycker att det förtjänar en plats på ditt skrivbord.

Vår ThinkPad T500 specifikationer:

  • Skärm: 15,4 "1680 x 1050 WSXGA + LCD (matt finish)
  • Processor: Intel Core 2 Duo T9600 (2,80 GHz, 1066MHz FSB, 6MB cache)
  • Minne: 2GB DDR3 RAM
  • Lagring: 160 GB HDD (7200rpm)
  • Optisk enhet: DVD + /-RW
  • Trådlös: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2,0
  • Grafik: ATI Mobility Radeon 3650 w / 256MB eller Intel X4500 integrerad (hybrid växling)
  • Inbyggd webbkamera
  • Batteri: 9-cells (84Wh nominellt, 81Wh faktiskt)
  • Mått: 14,1 "x 10/10.9" x 1,8 "
  • Vikt: £ 6 7.2oz (w / 9 cells batteri)
  • Retail Pris: $ 2.223


(Se stor bild)

Bygg och Design

Utformningen av T500 har ändrats lite. Förändringarna är subtila för ett otränat öga, men de finns där. Den högra sidan är nu försiktigt sluttande liknar vad finns på den äldre T4X serien, där sidorna vinkeln inåt i stället för att släppa platta. Första ledtråd om detta är den optiska enhetens panel som sport en trevlig avfasad kant. Gummifötterna har också något tweaked, nu känner mjukare än tidigare, vilket innebär mindre glider på skrivbordet yta. Flytta förbi de smärre ändringar fallet design är ThinkPad precis lika konservativa (tråkig) som alla de före detta. Vi har samma färg, samma slitstarka seg konsistens, och vi har fortfarande vår ThinkPad-logotypen.


(Se stor bild)

Uppgradering och expansion är ett steg hårdare än de flesta bärbara datorer, men fortfarande mycket enkel. För att få tillgång till alla användare utbytbara delar, tar du helt enkelt fem skruvar och försiktigt bort handledsstödet och keybard. Här får du tillgång till en öppen WWAN plats, en annan för Turbo Memory eller UWB, två DDR3 slots minne, och ditt trådlösa kort. I detta skede kan du också se processorn och kylflänsen, men några ytterligare objekt måste tas bort innan du kan lyfta dessa poster ut. Även denna inställning verkar som Lenovo försöker låsa användaren från att uppgradera delar kan de helt någon att hantera uppgradering eller lägga till komponenter till sin bärbara dator utan att garantin upphör att gälla. Processor swappar eller rört till andra avancerade komponenter kanske inte lika kosher ändå. Hårddisken är den enda posten åtkomlig från utsidan av ärendet (förutom batteriet) och kan lätt avlägsnas med en enda skruv.


(Se stor bild)

Bygga kvalitet är mycket lik den föregående generationen T61, med alla dess styrkor och svagheter. Passform och finish är bra med de flesta delar, men du har fortfarande en bra mängd batterier vicka i ryggen, liksom billigare känsla plast LCD lock. De gjutna plastpaneler hela anteckningsboken känner robust, övergripande känsla ungefär som den föregående generationen av bärbara datorer. Jämfört med före Lenovo ThinkPad anser T500 stormsteg bättre. Nu T500 är inte utan brister, och det nya tangentbordet definitivt faller i fel kategori.


(Se stor bild)

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordslayouten har stannade samma, med endast mycket små förändringar i känsla av knapptryckningar. En del av detta kan tillskrivas skillnader i tangentbordet leverantörer (NMB, Alperna och Chicony) men som min T60 kom med "clickier" Chicony tangentbord, medan T500 är mycket tystare. Tangentbordet Styrkan verkar ha förändrats, med mer flex finns på höger sida av tangentbordet. För att hitta den skyldige i detta flex tog jag isär den bärbara datorn och inspekterade tangentbordet området.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Till min stora förvåning fann jag Lenovo helt hade omgjorda tangentbordet med viktbesparingar som det primära målet. Den gamla designen har en mycket starkare back-platta, som avlägsnas på den nya översynen. Detta minskar vikten med 25 procent (6 oz till 4.5oz) från den gamla modellen, men den stora nackdelen mattas den långvariga ThinkPad tangentbord rykte. För nu är jag lutar åt viktbesparingar, i stället för kostnadsbesparingar som den främsta redesign anledning, men jag fortfarande inte gillar det. Någon som vet ThinkPad namnet vet minst två saker, tråkiga Business Notebook och stor tangentbord. Om du tar bort tangentbordet och göra andra viktreducerande eller hållbarhet reducerande ändringar i bärbara design, kommer du utan tvekan stöta många av dina anhängare. Jag hoppas verkligen Lenovo tar varsel på detta, för jag skulle ta en tegelsten limmad till botten av ärendet innan över ett tangentbord förändring som denna.


T60 konstruktion (se stor bild)

T500 konstruktion (Visa större bild)

Som med äldre modeller, vätskan avlopp är fortfarande på plats, redo att få din bärbara dator ur farans väg om en herrelös kaffe eller läsk spiller över den.

Pekplattan har vuxit jämfört med T61, expanderar till bredden av de lägre pekplattknappar. Med ThinkPad pekplattor alltid är de Runts jämfört med andra bärbara konstruktioner, var denna förändring mycket välkomna (även om de gjorde måla rullningspilarna på den). Texturen är identisk med den äldre styrplattan och känslighet är lika bra. Jämfört med min T60, de pekplattknapparna känner mig mycket fastare och har mer stöd från kant till kant. På T60: s pekplatta, längst till vänster och höger sida tenderar att bågna en aning, medan T500: s pekplatta knapparna har samma stöd från sida till sida.


(Se stor bild)

Min enda besvikelse med pekplatta var brist på röda band. Efter att ha sett X300 och X200 som erbjuds "äldre" röda band på pekpunkt knappar, jag upprörd över att se att Lenovo inte innehöll det pricken på T-serien tangentbord.

Vad som fortfarande fungerar och vad som inte

De som har äldre ThinkPad tillbehör från T6x/R6x generationen kommer vara glad att veta alla de äldre dockningsstationer fortfarande fullt kompatibla med de nya bärbara datorer. Jag kan inte säga med säkerhet att den äldre utrustningen inte kommer att ersättas med nyare revisioner som erbjuder olika anslutningar, men åtminstone du inte behöver uppgradera.

De optiska bay anslutningar har ändrats från den föregående generationen, flytta mer mot en SATA-kontakt, vilket gör äldre enhet oförenliga. En förändring som kan ilska individer i en IT läge är att avlägsna det ursprungliga Serial / Parallel hookup inuti Ultrabay för användning med adaptern. Med många äldre enheter som behöver infödda seriella anslutningar, kan dessa individer vara försiktig med att uppgradera sin nuvarande anteckningsbok.
Strömanslutningen tycks ha stannat samma för användning med Ultrabay batteri förblev densamma.

Visa

CCFL-bakgrundsbelysning på våra T500 såg nästan identisk med visningen nu sjöfarten med den äldre 15,4 "T61-modeller. Ljusstyrka är mycket mindre än LED-bakgrundsbelysning panel finns i nya T400, men fortfarande bra jämfört med andra bärbara datorer på marknaden. Räkna inte med att använda denna bärbara dator utanför en solig dag, eftersom det starka ljuset kommer tvätta bort något på skärmen. Bakgrundsbelyst jämnhet är mycket konsekvent i hela skärmen, utan överdrivna ljusa eller mörka områden. Kontrast verkar vara mycket trevligt, och färgerna är ljusa och levande utan att titta tvättas ur. visningsvinklar takt bättre än genomsnittet, men inte utmärkt. Vertikal betraktningsvinkel har en fin sweet spot före färger börjar tvätta vår eller invertera, och den horisontella området är ännu bättre. Jämfört till LED bakgrundsbelyst T400 skärm förlängde vertikal betraktningsvinkel området ytterligare, men ändå inte komma i närheten av IPS FlexView panelen på min T60.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

En defekt eller funktion som tack och lov inte var närvarande i vår granskning modell skärmpanel var en skimrande eller smutsig vit konsistens. Några av de äldre matt ThinkPad skärmar hade detta problem som irriterade många användare, och från vad jag kan säga denna skärm hade inget av detta det minsta.

Prestanda och Benchmarks

Vår Lenovo ThinkPad T500 kom med Intel T9600-processor, klocka in på 2.8GHz, och fastnat packad med 6 MB cache. För grafik, ingår Lenovo ett ATI Radeon 3650 grafikkort med 256 MB GDDR3-minne. Även om inte den senaste SSD gjorde Lenovo har en 7200rpm hårddisk som bidragit till att hålla tillgång till ett minimum och överföra data vid en snabb takt. Denna kombination har visat sig vara ovanligt snabbt i Windows Vista-miljö, att få mycket höga syntetiska benchmark poäng. T500 utförde också anmärkningsvärt bra i spel som du vanligtvis inte hittar körs på de flesta bärbara företagsdatorer (väl icke arbetsstationer som är).

Gaming var inte ett problem med T500, hantering spel som BioShock på naturlig 1680x1050 upplösning på 15-20fps. Om du skalas upplösningen tillbaka till 1280x800, 20-30fps. Något mindre intensiva spel som Portal eller Half-Life 2 körde ännu bättre, konsekvent genomsnitt FPS över 40 även i hög actionscener.

En unik aspekt av T500 är dess förmåga att kunna växla mellan engagerade och integrerad grafik med ett enkelt klick på en ikon i aktivitetsfältet. Du kan växla mellan Intel X4500 grafik och ATI 3650 chipset utan omstart, och att göra det kan du spara en hel del makt om du inte behöver spel.

wPrime är ett program som tvingar processorn att göra rekursiva matematiska beräkningar, är fördelen med detta program att det är flertrådade och kan använda båda processorkärnor samtidigt, vilket ger mer exakta benchmarking mätningar än Super Pi.

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Lenovo T500 (Intel Core 2 Duo T9600@2.80GHz)
27.471s
Lenovo T61 (Intel Core 2 Duo T7300@2.0GHz) 42.025s
Dell Vostro 1500 (Intel Core 2 Duo T5470@1.6GHz) 53.827s
HP Pavilion dv6500z (AMD Turion 64 X2 TL-60@2.0GHz) 40.759s
Systemax Assault tåliga (Core 2 Duo T7200@2.0GHz) 41.982s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.20GHz) 76.240s
Zepto 6024W (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 42.385s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
Alienware M5750 (Core 2 Duo T7600@2.33GHz) 38.327s
Hewlett Packard DV6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s



PCMark05 jämförelse resultat:

Notebook PCMark05 Score
Lenovo T500 (2,80 GHz Intel T9600, ATI Radeon 3650 256MB GDDR3) 7.050 PCMarks
Lenovo T500 (2,80 GHz Intel T9600, Intel X4500) 5.689 PCMarks
Lenovo T61 standard skärm (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA NVS 140M 256MB) 4.839 PCMarks
Dell Vostro 1500 (1.6GHz Intel Core 2 Duo T5470, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 3.585 PCMarks
Dell Inspiron 1420 (2,2 GHz Intel Core 2 Duo T7500, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.925 PCMarks
Sony VAIO FZ (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.377 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Sony VAIO SZ -110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks


3DMark06 jämförelse resultat:

Notebook 3DMark06 Score
Lenovo T500 (2,80 GHz Intel T9600, ATI Radeon 3650 256MB GDDR3) 4.371 3DMarks
Lenovo T500 (2,80 GHz Intel T9600, Intel X4500)
809 3DMarks
Lenovo T61 standard skärm (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA NVS 140M 256MB) 1.441 3DMarks
Dell Vostro 1500 (1.6GHz Intel Core 2 Duo T5470, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 1.269 3DMarks
Dell Inspiron 1420 (2,2 GHz Intel Core 2 Duo T7500, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 1.329 3DMarks
Sony VAIO FZ (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 532 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 1.408 3DMarks
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 1.069 3DMarks
Asus F3sv-A1 (Core 2 Duo T7300 2.0GHz, Nvidia 8600M GS 256MB) 2.344 3DMarks
Alienware Area 51 m5550 (2,33 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7600 256MB 2.183 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700 256MB) 1.831 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks
Sony VAIO SZ -110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks

Som en extra bonus, testade vi också T500 med det nya PCMark Vantage riktmärke och T500 med ATI Radeon 3650 aktiverade tillbaka en poäng på 4.176.

HDTune lagringsenhet bruksprov:


(Se stor bild)

Värme och buller

Kylsystemet fungerat mycket bra, hålla allmänna systemet temperaturer ner och göra det utan att göra massor av buller. På tomgång och under låg aktivitet T500 fläkt stannade vid en låg hastighet (nästan ohörbart), hålla processor temperaturer i låga 40C intervallet och GPU runt 50C. Medan spel, gjorde högre temperaturer hastigheten systemets fläkt upp, men även i dess högsta hastighet är fortfarande verkade tystare än min T60. Utomhustemperaturen är stor i alla situationer förutom spel. Sitta surfa på webben eller skriva ett dokument, är den bärbara datorn väldigt cool och inte bygga upp så mycket värme. Gaming är annorlunda, och T500 blir mycket varmare runt fallet, och får några heta punkter på undersidan av ärendet.

Värme under stress / Spel (anges i grader Fahrenheit):


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Batterilivslängd

Till skillnad från T400 som såg en massiv hoppa i batteritid jämfört med föregående generation 14 "notebook som ett resultat av LED-bakgrundsbelyst skärm, var T500 batteritid i linje med 15,4" T61. Medan 9-cells batteri i T400 gav 7-8 timmars batteritid, förvaltar samma kapacitet i T500 knappt sex timmar. De viktigaste skillnaderna mellan varje anteckningsbok är skärmstorleken, bakgrundsbelyst teknik och grafikkort modell som alla de andra alternativen är identiska.

I dedikerad grafik läget skärmens ljusstyrka inställd på 60%, och trådlös aktiv T500 lyckades 5 timmar och 6 minuter innan den stänger av sig själv vid 5% kvar. Även om det fortfarande är långt under T400 med ett par timmar, är det fortfarande mycket imponerande för en 15 "bärbar dator. I integrerade grahics läge med samma inställningar, pressar systemet ut en och en halv timme mer, vilket den genomsnittliga förbrukningen från cirka 13 watt ner till 11 watt. Den 9-cells batteri ger dig mer än tillräckligt med tid att titta på en film eller två på en flygning, eller till och med få lite arbete gjort.

Högtalare och ljud

Ljudsystem på T500 är ganska vecka jämfört med andra vanliga bärbara datorer, men det är ganska vanligt att ett företag bärbar dator. Högtalarna saknar mest alla bas och mellanregister, men hitta för att titta på enstaka film eller YouTube klipp. Hörlurar är ett mycket bättre alternativ för att njuta av musik och video. Hörlursuttaget på T500 släcka ren brusfritt ljud.

Hamnar och funktioner

Porten val på T500 priser något över genomsnittet, men visar fortfarande utrymme för förbättringar. DisplayPort är trevligt, men med nuvarande TV är och övervakar äntligen börjat visa HDMI, skulle det ha varit ett bättre val som T500 kan inte utgång högre upplösning än DVI spec. Tre USB-portar skär det nära för en highend 15,4 "notebook, och med dem grupperade, om du har några stora enheter som du kommer att överlappa varandra. Moving förbi dessa klagomål resten av hamnen val är bra. Vissa kan hävda att hörlurarna och mikrofon på framsidan kommer att orsaka problem, men det fanns inget utrymme vad-så-någonsin kvar på sidorna, även om Lenovo ville montera dem där.

Fram: Firewire, trådlöst på / av, hörlurar / mikrofon, SD-kortläsare


(Se stor bild)

Bak: Kensington-lås, AC-ingång, Batteri


(Se stor bild)

Vänster: VGA, DisplayPort, LAN, tre USB, PC-kortplats, ExpressCard/54


(Se stor bild)

Höger: optisk enhet, modem


(Se stor bild)

Slutsats

Lenovo T500 som helhet är ett stort steg upp från T61, med en snabbare processor lineupen, mycket bättre grafikkort, bättre kylning, större pekplatta, och även en digital videoutgång från den bärbara datorn själv. Systemets prestanda var fenomenala, kommer nära arbetsstationer eller gaming anteckningsboken nivåer. Vad som inte är så stor är den berömda ThinkPad tangentbordet går diskett på oss där de brukade vara bergfast. Oavsett om denna förändring var att minska i vikt eller minska kostnaderna, borde Lenovo ha vetat bättre att inte bråka med den viktigaste delen av varje ThinkPad bärbara dator. Inte få mig fel, är tangentbordet fortfarande mycket trevligare än en budget bärbar dator tangentbord, det är bara inte lika bra som vad det brukade vara.

Totalt Lenovo ThinkPad T500 är en fin anteckningsbok värdig en plats på många kontor eller tabeller dormroom, men det kunde ha kommit närmare perfektion om Lenovo inte bråka med tangentbordet.

Fördelar

  • Mycket kraftfull
  • Sval och tyst under normala förhållanden
  • Bra batteritid för en 15,4 "notebook (5,25 timmar med dedikerad grafik, nästan 7 timmar med integrerad)
  • Imponerande omkopplingsbar grafik, skulle du vilja spel eller batteritid?

Nackdelar

  • ThinkPad med tangentbord flex
  • Skärm kunde vara ljusare


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar