söndag 3 januari 2010

Lenovo ThinkPad Edge 13 Recension

Lenovo ThinkPad Edge 13 Recension
av Kevin O'Brien - 2010/01/03

Lenovo är inte bara uppfriskande deras nuvarande bärbara lineupen i år, men de har precis meddelat en helt ny Thinkpad, Edge 13. Denna notebook är utformad för att vara en korsning mellan en liten företagens och konsumenternas anteckningsbok, lägga till en gnista av färg och stil inte riktigt syns i dagens ThinkPad. Den största förändring som människor kommer att märka förutom den glansiga toppen är helt omgjorda chiclet-liknande tangentbord. I denna översyn vi tittar på den nya 13-tums ThinkPad Edge och se hur bra det staplar upp till tidigare ThinkPad-modeller.

Vår Lenovo ThinkPad Edge 13 Specifikationer:

  • Windows 7 Professional 32-bitars
  • Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3GHz, 800MHz FSB, 3MB cache)
  • 13,3 "1366 x 768 WXGA Glossy Display
  • Intel X4500M Integrerad grafik
  • 4GB DDR3 RAM (2 GB x 2)
  • 320GB Fujitsu 5400RPM hårddisk
  • Intel 6250AGN + WiMax, Bluetooth 2,0, Gobi 2000 WWAN
  • Inbyggd webbkamera
  • 6-cells 11.25v 63Wh batteri
  • Mått: (LxBxH) 8,9 x 12,6 x 0,5 "- 1,4"
  • Vikt: 3 £ 14.4oz
  • MSRP: $ 549 start, $ 899 som konfigurerats

Bygg och Design
Lenovo ThinkPad Edge 13 har en konsumentdriven design som går ett par steg utanför SL-serien ThinkPad. Medan SL-serien ser ut som en ThinkPad med gummiliknande färg ersätts med blank färg, har kanten en helt ny form och kontrasterande färg system. Gränserna av skärmen locket och tangentbordet är klädda med silver plast, med ett inlägg av glänsande färg eller svart plast som utgör de viktigaste delarna. Den övre luckan på vår översiktliga granskning enheten är blanksvart, i likhet med SL-serien, men dessutom Lenovo kommer att erbjuda andra färger för kunder att välja från. En annan subtil förändring är standard indikatorlamporna har ersatts med en enda röd lysdiod som också råkar vara pricken över ThinkPad "jag". Designen är så väldigt olika från andra ThinkPad-modeller som om du skulle täcka logotypen med en annan etikett ingen skulle känna igen detta som en ThinkPad (i själva verket skulle de flesta människor tror inte att du just nu även om du sa att det var en ThinkPad ).


Bygga kvalitet är över genomsnittet jämfört med konsumenter bärbara datorer, men ett steg under business-klass ThinkPad. En del av detta kan vara relaterat till vår förproduktion modell, men jag känner att även sista etappen modeller kommer att visa en del av samma svagheter. Out of the box de första saker som utmärkte sig på mig var de ganska liten skärm gångjärn och den ofullkomliga glänsande färg. ThinkPad har varit kända för starka skärm gångjärn som varar livet av den bärbara datorn utan att bära ut. Vissa mindre modeller som X200 har använt mindre gångjärn för att komplettera den mindre design, men gångjärnen på ThinkPad Edge verkar känna svag i jämförelse. Färgen kvalitet är en annan fråga jag märkte ur lådan. Finishen verkar vara lägre kvalitet än de flesta målade bärbara datorer vi ser. Den blanka yta har brister som bryter upp reflektion och ge den en hybrid-glossy/matte utseende. Detta kan vara avsiktligt eller bara en sarkasm som orsakas av tidig tillverkningsprocesser.

Chassit känns stark och hållbar med mycket liten flex i någon av de plastpaneler. Till skillnad från de dyrare ThinkPad-modeller Edge inte har en legering intern skyddsbur, men de lyckades ändå hålla den bärbara datorn ganska stark. Handlovsstödets, pekplatta och tangentbord har ingen urskiljbar flex under stark press och ramen inte böja om du bär den med hörnet av handledsstödet. Den enda del av Edge som jag skulle vilja se några förbättringar i är skärmen locket. Med moderat tryck kan du se krusningar form på skärmen ... en första för en ThinkPad modell.


Användare som vill uppgradera komponenter kommer att finna det enkelt genom att ta bort en enda panel som ger dig tillgång till hårddisken, trådlösa kort och systemminne. Panelen i sig är tunn metall och drar dubbel plikt att täcka uppgraderingsbara delar och ge styrka till den bärbara datorn när den är helt inskruvad på plats. Ingen "garanti gäller inte om bort" var klistermärken finns överallt.

Skärm och högtalare
Vår Lenovo ThinkPad Edge 13 har en 13,3 "WXGA-upplösning blank skärm med 16:9 bildformat. Jämfört med andra liknande storlek konsument bärbara datorer skärmen är genomsnittet när det gäller färg och kontrast. Det var bra för att visa bilder eller titta på filmer, men vissa färger såg något tvättas bort även vid nära vinklar vinkelräta visning. Sänker nivån på bakgrundsbelysningen hjälpte förbättrade svarta nivåer. på topp ljusstyrka på skärmen var lättläst i ljusa visningsförhållanden. Om skärmen ytan var matt istället för glansig kan ha varit användbara utomhus. Vertikala vinklar var genomsnittliga med färger börjar tvätta bort eller snedvrida på så lite som 15 grader framåt eller bakåt. Horisontella vinklar inte verkar påverkas genom att vrida den bärbara datorn tills reflektioner övermannade bilden som visas.

ThinkPad Edge har lap-bränning högtalare ligger precis nedanför framkant handledsstödet. Om den bärbara datorn inte satt på en plan arbetsyta är det lätt att täcka högtalarna grillar och har något ljud dämpas. Högtalarna är genomsnittliga jämfört med andra CULV bärbara datorer, som saknar bas och de flesta mid-range. För att lyssna på strömmande musik eller video som de borde räcka. Om du vill njuta av en film, använder hörlurar eller en stereo ansluten via Edge HDMI-port skulle vara det bästa alternativet.

Tangentbord och pekplatta
När jag först såg den läckta bilder av nya ThinkPad-tangentbord jag måste erkänna att jag var mindre än nöjd. Tangentbordet är en av de få kvarvarande ursprungliga och oförändrade delar av alla ThinkPad-datorer. Layouten hade uppdaterats under åren, men det kan alltid identifieras som ThinkPad tangentbordet. Med den nya designen Lenovo tog en antydan från många av de nya tangentbordet design slår marknaden och tas i en kombination av form och funktion.


Tangentbordet tar Chiclet / Island-stil har vi alla sett på bärbara datorer från de senaste netbooks till den nyaste Apple MacBook och sammanfogar den med den normala ThinkPad design. Den del som gör detta tangentbord speciellt är att det är den första typen av chiclet tangentbord jag har visat sig vara mycket bekväm och lätt att skriva på. De flesta chiclet-stil tangentbord har platt topp nycklar, olika avstånd och en grundare kasta än en vanlig tangentbord. ThinkPad Edge har inte något av dessa problem, skapa den perfekta hybriden tangentbord som jag kan lätt säga är en av de bästa implementationer jag har använt hittills.

Skriva tryck och feedback liknar den normala ThinkPad tangentbord ... så nära att om du skriver med stängda ögon du kanske inte ens inser nyckeln formen ändrats. Den projiceringsavståndet verkar vara identisk med min T60 med samma typ av klickljud gjort när den är helt intryckt. Borttagning av nyckel-toppar avslöjar en mycket liknande sax-action finns i vanliga ThinkPad tangentbord. Min bästa gissning skulle vara Lenovo fastnat med den ursprungliga ramen och handling montering, endast uppdatera de centrala toppar och lägga den interna ramen strukturen. Det gör inga kompromisser när det gäller styrka, visar ingen flex under stark skriva press.

Edge erbjuder ett generöst medelstora Synaptics pekplatta med nästan 3 gånger ytan jämfört med den på min T60. Om du ofta använder mindre pekplattor du kan hitta dig själv med lite av en inlärningskurva innan det blir en andra natur. Under första dagarna skulle jag ofta bottnar i pekplattan yta i stället för att klicka på vänster-eller högerknappen. Detta skulle flytta markören från målet och var irriterande tills jag vant dess storlek. Totalt pekplattan var trevlig att använda, med en snabb responstid och inga märkbara fördröjning. Känslighet var utmärkt med ingen justering behövs ur lådan. Denna speciella pekplatta har några multitouch kapacitet, inklusive nypa zoom och pivotrotering. Efter långvarig användning jag inte hittar några problem med pekplattan konsistens, med sin släta matt finish är lätt att glida över med torr eller lätt fuktad fingrar. Med pekplattknapparna verkar ha en något grundare klickande rörelse jämfört med andra ThinkPad, men fortfarande som bra feedback.

Hamnar och funktioner
ThinkPad Edge inkluderar tre USB-portar, VGA och HDMI-out, en kombinerad hörlurar och mikrofon uttag och en SDHC-kortläsare. Jag kände att det fanns tillräckligt med utrymme för att enkelt lägga till ytterligare USB-port eller eSATA-anslutning som skulle ha hjälpt om du vill ansluta flera enheter till din bärbara dator. SDHC-kortläsare är en icke-fjäderbelastad stil som lämnar kortet sticker ut en aning när den är helt införd.
En aspekt av ren design som inte jag på Edge-serien bärbara dator är bristen på ordentlig tänds. Systemet saknar både hårddisk indikator och lamporna för trådlöst aktivitet. Jämfört med andra bärbara datorer denna inställning hindrar dig från att se om trådlösa kort närvarande påslagen - praktiskt om du har flera trådlösa enheter som Bluetooth och WWAN - eller om någon aktivitet är verkligen tasking din hårddisk.


Fram: Tom


Bak: Batteri


Vänster: Kensingtonlås, utblåsventilen, VGA-ut, HDMI-utgång, LAN, en USB-port


Höger: SDHC-kortplats, combo hörlurar / mikrofon, två USB-portar, Laddningsindikator ljus, AC-power

Prestanda och Benchmarks
Vår 13-tums Lenovo ThinkPad Edge kom utrustad med 1,3 GHz Intel SU7300-processor, Intel X4500 integrerad grafik, 4 GB DDR3-minne och en 5400RPM hårddisk. Jämfört med andra ThinkPad-system Edge kände underpowered, men som direkt orsakas av valet att använda långsammare men mer strömsnåla CULV-komponenter. Vid normal daglig användning av systemet inte hade några problem att hänga med att skriva dokument, surfa webbsidor, lyssna på musik eller titta på HD-video. Edge hade också några problem att hänga med 720p och 1080p filmer eller HD-Flash-innehåll spelas upp YouTube. De flesta spel är uteslutet, men det är att vänta med att köpa en CULV-anteckningsbok.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot netbooks @ 1024 x 768 (högre poäng betyder bättre prestanda):

HDTune hårddiskens prestanda test:

Värme och buller
The Edge 13 hade inga problem att hantera den termiska effekten från den integrerade grafiken och 1,3 GHz Intel SU7300 processor. I max prestanda läge med systemet kontinuerligt betonat området direkt ovanför processorn blev något varm vid beröring, men ändå väl inom bekväma nivåer. Buller från systemet fläkten hölls till ett minimum även under belastning. Vid normal användning av fläkten avstängd som standard och under högre belastningar den aktiverad men knappt märkt om du var tvungen att örat mot utblåsventilen.

Batterilivslängd
Lenovo Edge 13 höll strömförbrukningen till ett minimum med Intel CULV interna. De SU7300 och X4500 integrerad grafik var långt från makten hungrig, hålla systemet effektuttaget i nio watt under drift av batteriet. I vårt batteri test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv och Windows 7 inställd till en balanserad profil Edge stannade kör för 6 timmar och 59 minuter.

Slutsats
Sammantaget tycker jag att det är intressant att Lenovo lagt Edge till ThinkPad lineupen. De enda funktioner det delar med ThinkPad bärbara datorer är den igenkännliga pekplatta med styrpinne kontroller och logga på handledsstödet. Om det infördes som en ny IdeaPad tangentbordet förändring skulle ha varit bättre emot och chassidesign skulle ha kritiserats mindre. Med det sagt är det en mycket bra maskin jämfört med andra CULV-bärbara datorer. The Edge 13 har en av de trevligaste chiclet-stil tangentbord jag har använt hittills och byggkvalitet verkar vara ett steg över andra konkurrerande billiga bärbara datorer. Min främsta klagomål är att det bara inte har samma byggkvalitet jämfört den nuvarande ThinkPad lineupen, inklusive konsument-inspirerade SL-serien.

Fördelar:

  • Den bästa chiclet-tangentbord
  • Rymlig Synaptics pekplatta
  • Bra batteritid

Nackdelar:

  • Ingen aktivitet ljus
  • Delar inte business-robust känsla som andra ThinkPad



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar