lördag 2 januari 2010

Lenovo IdeaPad U450 User Review

Lenovo IdeaPad U450 User Review
genom Nrbelex - 2010/01/02

Genom Brett Weinstein (NBR forum användare Nrbelex)

Lenovo IdeaPad U450P är en tunn-och-ljus, 14 "widescreen notebook introducerades i augusti 2009 till varumärkets redan existerande linje av U-serien bärbara, konsument bärbara datorer. The U450 fyller gapet mellan de 13 "U350and 15,4" U550. De U-serien bärbara datorer annonseras som snygga, bärbara, multimedia maskiner med Konsument Ultra-Low Voltage (CULV) chipset och tunna LED-skärmar. Så har Lenovo lyckats blanda den perfekta blandningen av prestanda och bärbarhet? Läs vidare för att ta reda på!

Lenovo IdeaPad U450 specifikationer:

  • Windows 7 Home Premium (64-bitars)
  • 4GB PC3-8500 DDR3 SDRAM 1066MHz (2x 2GB)
  • 14,0 "HD AntiGlare (glättat) 1366x768 LED-bakgrundsbelysning skärm
  • 320GB 5400 RPM hårddisk
  • Inspelningsbara DVD-skivor (dubbla lager) hårddisk
  • Intel Wireless Wi-Fi-Link 5100
  • Gigabit Ethernet, Realtek 8111L
  • Bluetooth-
  • 1.3M Webcam & mikrofon
  • 6-cells litiumjonbatteri (5200mAh, 57Wh)
  • Ett års standardgaranti
  • Mått: 13,3 "x 9,3" x 0,9 till 1,1 "
  • Vikt: £ 4,62

Den omdömet här konfigurationen är det 33892GU som har en Intel Core 2 Duo SU7300 processor (1.30GHz 800MHz 3MB) och dedikerad ATI Radeon HD4330 512MB grafikkort.

Bygg och Design
Lenovo U450 är svart med ett plasthölje och mjukt rundade hörn och kanter. Locket och området kring tangentbordet (inklusive palm vilar) har en taktil, schackliknande mönster som motstår kladd, fingeravtryck och repor. Vissa kanske tycker att detta mönster störande eller irriterande efter långvarig användning, men vi ser det som en snygg design val som ger det annars plasticky fall lite av klass och skiljer den från den blanka plast alltför vanligt för en tid sedan. Locket Skärmen har en metallisk, plast Lenovo emblem inbäddad i det övre vänstra. Den bezel runt på skärmen är blank, slät, svart plast och gångjärnen som ansluter den till kroppen verkar ganska typiskt - plast på utsidan och inte alltför hårt eller löst. Den bärbara datorn hålls stängt av spänningen av gångjärnen. En fläkt är placerad på vänster sida. Ryggen har inga portar och helt enkelt håller batteriet på plats. Vita lysdioder för A / C makt, batteri, status trådlös, hårddiskanvändning och pekplattan (på / av) finns längst ner till vänster i målet. Strömbrytaren är till vänster om tangentbordet och Lenovo OneKey (för återvinning, säkerhetskopiering, etc.) är direkt ovanför den.

Sammantaget den bärbara datorn är väl tillsammans med varje komponent ganska robust. Palm vilar och hölje knappt flex och stöds mycket väl. Skärmen flexar och kan vridas en aning, men detta förväntas för en bärbar dator av denna tunnhet - en skärm den här tunna helt enkelt inte kan vara helt stel. Fläkten är väl positionerat (för högerhänta personer) och har aldrig blivit alltför het.

Som en 14 "widescreen, är området kring tangentbordet ganska expansiv, och Lenovo har funnit en ganska bra balans mellan användbara knappar och skräp. Om något, är layouten lite spartansk med endast tangentbordet och ytterligare fem knappar. Strömbrytaren (bredvid tangentbordet på den övre vänstra), Lenovo OneKey (precis ovanför strömbrytaren) är volym upp / ner och avstängningsknappar (bredvid tangentbordet på den övre högra) och högtalare (ovanför tangentbordet) intuitivt placerade.

Den hårddisk och DVD-enhet anses vara "fast" (icke-flyttbara) och uppgraderingar och reparationer kommer därför att bli tufft, som kräver viss navigering genom den bärbara datorns interna komponenter. Efter att ha arbetat med ThinkPad och Dells bärbara datorer med lätt bort hårddiskar och CD-enheter (ofta i en swap-port), var det lite av en besvikelse, men är ganska viktig för kursen för konsument bärbara datorer.

Undersidan ger tillgång till en RAM SO-DIMM via två lätt bort skruvar, en plast-dummy-ansluten SIM-kortplats via ett enkelt lock och tre skruvar för tillträde till tangentbord och interna komponenter under den.

Gångjärnen kan vara lite mer robust och materialen kan vara lite mer avancerad, men den faktiska byggkvalitet är hög. Det mest slående inslag i designen är det streckade mönstret genom hela fallet och den bärbara datorns tunnhet. Medan något bred vid 14 ", är framsidan av den bärbara datorn faktiskt mindre än en" utanför skrivbordet. Vi har hittat 14 "för att vara en bra storlek för en bärbar dator, och detta är inget undantag, dess dimensioner i kombination med dess mycket hanterbar wight gör den perfekt för resor och flygplan brickbord, men lika användbar dagligen på ett skrivbord.

Skärm och högtalare
Skärmen är en 14,0 "WXGA (1366x768 - 16:9), TFT LED-bakgrundsbelysning glänsande Lenovo mäter den på 220 nits med ett kontrastförhållande på 500:1 1,3-megapixel, fast fokus webbkamera sitter ovanför skärmen på.. .. bezel Skärmen är fri från döda pixlar, ganska ljust på sin ljusaste inställning, och kan stängas av genom att trycka på Fn + F2 vita är något svalare och eventuellt mer exakt jämfört med ett par äldre bärbara skärmar - sannolikt en egenskap hos den relativt nya LED-bakgrundsbelysning. Färgerna är levande och text är skarp. Upplösningen är ganska mycket perfekt för en bärbar dator av denna storlek. En avslappnad inspektion i ett mörkt rum avslöjar inget ljus läckage eller hotspots.

Vänster till höger betraktningsvinklarna är förvånansvärt bra, men upp till ner betraktningsvinklar är typiska för något svag. Den "sweet spot" är nog stor att det inte ska orsaka problem. Skärmen kan bara lägga sig bakåt till ca 125 ° - lite av en överraskning, men knappast ett problem. Om WXGA och blanka skärmar fungerar för dig, denna bärbara datorns skärm inte misslyckas. ATI Catalyst Control panel (medföljer diskreta grafikkort) ger gott om tweaking alternativ. I kombination med grafikkortet, är skärmen perfekt för multimedia, lätta spel och något som kräver en mid-level GPU.

Två högtalare är placerade till vänster och höger direkt ovanför tangentbordet. Lenovo kallar detta en "Dolby Home Sound Room premium ljudsystem med två stereohögtalare," men det skulle vara mer korrekt beskrivas som något bättre än typiska för en bärbar dator. De får ganska högt, men det högre volym, den tinnier ljudet. Bas saknas i bästa fall. Hörlursuttaget eller HDMI-port kommer att vara viktigt för alla seriösa musiken (mer om detta senare). Volym upp, ned-och avstängningsknappar pryder den högra sidan av fallet bredvid tangentbordet. För att vara ärlig, högtalarna är inte så hemskt för en bärbar dator, och förmodligen en bit över genomsnittet, men när externa högtalare finns tillgängliga, kommer de naturligtvis att föredra.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet på denna laptop är något bättre än genomsnittet. Avståndet, storlek på tangenterna och känslan av tangentbordet är alla starka. Stroke avstånd och känslan av rörelse är idealiska och tydligt påverkas av Thinkpad design. Ljudet av nycklarna är fast medan något dämpad. Det finns en viss flex i tangentbordet när allvarliga tryck appliceras, blir sämre från vänster till höger, men inget märkbart vid normal skriva användning. Unika egenskaper för tangentbordet inkluderar en krympt, smal Windows flagga nyckel mellan Ctrl och Alt till vänster om mellanslagstangenten, och en Fn-knapp som längst till vänster nyckeln bredvid Ctrl. Caps Lock och Num Lock (F8) tangenter har vita lysdioder i dem för att visa när den aktiveras. Det finns inget nummer pad, men den orange Fn-tangenten ger tillgång till en rad extra knappar inklusive volym och ljusstyrka på piltangenterna. Sammantaget kan det få lite mindre flex, men oftast överstiger kvaliteten på de flesta konsument laptop tangentbord.

Synaptics pekplatta är typiskt med ett ganska stort område för rörelse och två separata överdimensionerade, metalicized plast knapparna nedan. Materialet är mjuk, lätt matt plast och bekväm och lätt att köra ett finger över. Hastigheten är lämpligt ur lådan. Den högra delen av pekplattan har en rad av knappt materiella orange prickar som indikerar att ett finger kan skjutas upp eller ner för att rulla. Multi-touch stöds. Pekplattan är inget speciellt, men får jobbet gjort. En mikrofon ligger precis till vänster om den, så spela in ljud när du använder pekplattan eller skriva kan medföra en viss konflikt.

Input & O portar
På vänster sida finns två USB-portar bredvid varandra (men anständigt avstånd för breda USB-donglar), en Gigabit Ethernet-port, en HDMI-port (HDCP-kompatibel), en VGA-port, fläkten, AC plugg och ett lås .

Ryggen har inga portar och håller batteriet på plats.

Den högra sidan har DVD-brännare, en trådlös på / av-knapp, en annan USB-port, en mikrofon och hörlursuttag.

En 4-in-1 MultiMedia-kort, Memory Stick, Memory Stick PRO, Secure Digital (SD) kortläsare är på framsidan till vänster. Det finns ingen fingeravtrycksläsare.

Detta är en ganska bra blandning av hamnar i bra lägen. Hörlursuttaget kan orsaka problem för människor som använder en mus omedelbart till höger om den bärbara datorn, men annars är ingenting väsentligt saknas eller dåligt placerade. Den bärbara datorn saknar expansionsportar som en uttrycklig-kort eller PC-kortplats, men 3 USB-portar i grunden ursäkta detta. En S-video-port, FireWire-port och kan bytas under drift bay skulle också vara trevligt, men absolut inte viktigt - särskilt i en bärbar dator i denna klass.

Den 3,5 mm hörlurar / audio jack ger en liten bit av högfrekventa återkoppling på alla volymer när den är inkopplad i väggen. När unplugged tonhöjden sjunker och blir något mer märkbar. Detta är inte ett stort problem och är ganska typiskt för bärbara datorer, men det är värt att notera för audiofiler där ute. Ett externt ljudkort kommer att bli nödvändigt för oförfalskat ljud.

Prestanda och Benchmarks
Denna konfiguration kom med en Intel Core 2 Duo SU7300 processor (1.30GHz 800MHz 3MB) och 4 GB PC3-8500 DDR3 SDRAM 1066MHz (2x 2GB). Datorn kör Windows 7 och typiska program - ordbehandling, webbsurfning, bildhantering - utan problem. Att vara en extremt låg spänning processor modell, men det finns ett par kompromisser. Även batteritiden förlängs utöver normala Core 2 Duo-processorer, chip spännen något under belastning. Det finns sällsynta hangups när man går mellan stora program eller utför processorintensiva processer. Konfigurationer med mindre processorer kommer förmodligen kämpa ännu mer, och kan ha vissa prestandaproblem med flera krävande program som körs. Videoredigering och seriös gaming på den här datorn är inte rekommenderas (även om GPU kan definitivt hantera moderna spel i genomsnitt på låga inställningar), men med tanke på dess storlek och målgrupp, bör detta inte vara ett problem, och vardagliga kontorsuppgifter bör inte vara alls utmanande. Startup är hyggligt snabb och 4GB RAM är mer än tillräckligt för att i stort sett alla installerade program att köras samtidigt ändå smidigt. Den 5400 RPM hårddisk är typiska och kan vara ett bra mål för en uppgradering till 7200 RPM eller SSD för dem som söker bästa möjliga prestanda.

Alla riktmärken kördes efter avlägsnande av bloatware, om energihushållning läge hög prestanda, och efter en ny omstart. Catalyst Control center fastställdes för prestanda och standardupplösning användes. Ett virusskydd kvar på i bakgrunden.

Den bärbara datorn tar 37 sekunder för att nå Windows-inloggningsskärmen och ungefär en minut att nå en användbar, trådlös-anslutna huvud skrivbordet.



Den U450P beräknade 32 miljoner siffrorna i π i två trådar i genomsnitt 63,975 sekunder - långsam i allmänhet, men i genomsnitt för en CULV.

Den U450P gjorde 3333 i PCMark05 testsvit - ett genomsnitt för den klass som var utan tvivel sårad av CULV-processor.

Den U450P gjorde en överraskande bra 3DMark06 poäng av 2592, vilket gör den till en av de bästa grafik artisterna i CULV klassen, överskrider Dell Studio 14z med över 300 punkter. ATI Mobility Radeon HD 4330 512MB gör lätt gaming möjligt och kommer att ge ett uppsving för GPU accelererade program (t.ex. Photoshop CS4 och den kommande Flash 10.1). Detta sker på bekostnad av något batteri. Ändå är ihopkopplingen av ett dedikerat grafikkort med en CULV processor något konstigt om inte multimedia kommer att vara ett viktigt fokus för användaren.

Värme och buller
Denna laptop blir inte varm och aldrig blir högt, även under belastning. Hårddisken är nästan tyst och fläkten stannar ganska tyst även när den är snabbast. Man skulle lätt kunna sova med denna laptop i närheten även vid dess mest högljudda. De hetaste platserna är under pekplattan och på ventilen. Inte heller får mer än varm. Vid drift, är cd-enheten hörbart märkbar, men inte mer så än de flesta bärbara datorer. Detta är en mycket tyst laptop.

Trådlös
Intel WiFi Link 5100 11a/b/g/n trådlösa kort fungerar bättre än många andra trådlösa enheter som vi har arbetat med, plocka upp dussintals lokala hotspots vi vanligtvis inte ser. Windows 7 samarbetar med det helt, vilket gör trådlösa anslutningar enklare än någonsin. Bluetooth kommer alla upp, och para ihop en enhet är intuitiv. En Bluetooth-mus krävs enkel ihopkoppling och inga extra drivrutiner. Datorn kan ha en antenn för 3G-anslutningar, men SIM-kortplatsen skulle ansluta till är permanent förseglad. Detta är inte en stor förlust, men återigen, en liten irritation. Trådlös fungerar mycket bra överlag.

Batteri
Batteriet är ett 6-cells litium-jon med 5200mAh, 57Wh. Den glider in i ryggen och har ett lås och fjäderbelastad, plastspak hålla den på plats. Köra datorn på Energy Star energisparläge - fabriksinställningen - gav 239 (3 timmar, 59 minuter) minuter av makt när du surfar på webben (med trådlös och Bluetooth), spela vissa filmer och hålla ett par program öppna. Detta är en anständig tid för en dator med en dedikerad GPU, men svag för en CULV laptop. Skärpta energiinställningar Stänga av trådlösa sändare och avslutande processer och program skulle säkert lägga till mer tid, men med en låg spänning processor, vi hoppas på en hel del mer.

Operativsystem och programvara
Datorn kommer förinstallerat med Windows 7 Home Premium 64-bit som går mycket smidigt - Lenovo kallar det en "Enhanced Experience" eftersom de gjorde tydligen en del justeringar och tweaks, men exakt vad som inte är omedelbart uppenbara. Inga återställningsskivor ingår. Lenovo OneKey Recovery-konsolen gör det möjligt att skapa återställningsskivor (kräver två DVD-skivor eller flera cd-skivor) och säkerhetskopior till en bildfil. Datorn har en dold partition för att möjliggöra återhämtning genom att bara trycka på en knapp till fabriken stat och en separat partition bara för förarna.

Som sagt, det fabrikslevererade ingår en överraskande mängd bloatware. Datorn kom med en ton av trial-ware, adware och värdelösa verktyg. Det tog ca 30 minuter för att avinstallera onödiga program, vilket innebär att endast de nödvändiga Lenovo verktygen. Ändra standardenergihantering prestandaprofiler kan göra en skillnad i den totala snabbheten i systemet. Ändra inställningen från standardvärdet "Energy Star energispar" till "hög prestanda" ändrar skärmens ljusstyrka och CPU-användning markant.

Med lite mer tid, skulle vi hämta en ren kopia av Windows 7, installera den med knappen på undersidan av den bärbara datorn, och installera varje förare och mjukvara individuellt från partitionen föraren eller Lenovos webbplats. Detta skulle med största sannolikhet leda till en liten prestandaökning.

Fördelningen av de partitioner på 320 GB hårddisk är en dold 14.75GB OEM partition, en dold 200MB partition, den 252.88GB C: och en 30.25GB D: för förare. Alla är NTFS-formaterade. Omkring 90% av C: är fri vid ankomst.

Kundsupport
Den bärbara datorn levereras som standard med en 1-årig delar och arbete? Garanti. Denna laptop köptes med ytterligare ett år Lenovo plats Repair Next Business Day politik. Det finns också 24x7 avgiftsfritt stöd för garantiärenden under garantiperioden på 877-453-6686. Denna tjänst har ännu inte testats, men Lenovo har ett anständigt rykte om stöd och service på platsen anses allmänt bra.

Slutsats
Lenovo U450P är en tunn, välbyggd, fullt utrustad CULV laptop perfekt för konsumenter som söker en balans mellan prestanda och bärbarhet. Till det pris-punkten, är det U450P konkurrens med liknande system (dvs. Dell Inspiron 14z och Dell Studio 14z), och förmodligen har dem slå på styling och tunnhet. Tunga användare av webben, kontorsprogram och multimedia kommer att uppskatta att de kan ströva omkring med en maskin kan hantera i stort sett allt som kastas på den. De konfigurationer med grafikkort är lite paradoxalt, eftersom du lägger till en makthungrig GPU besegrar poängen med att få en CULV, men de tillåter fler mediehantering. Allvarliga spelare behöver inte tillämpas (även om konfigurationer med diskret grafik gör många spel en möjlighet). Det saknar vissa finesser, är lite dyr, och har några mindre populärare, men de är rimliga kompromisser för en av de mer kraftfulla och eleganta CULVs närvarande på marknaden.

Fördelar:

  • Tunn, bärbar, snygg
  • Väl utformade, byggda
  • Dedikerad GPU, bland bästa grafikprestanda bland CULVs
  • Har en optisk enhet (inte många CULVs inte)

Nackdelar:

  • Kommer från fabriken med orimligt mycket bloatware som gör ont prestanda
  • Något plasticky
  • Medelmåttig batteritid för en CULV
  • Svag fuzziness i ljuduttaget
  • Saknas några spetsfundigheter, optioner (dvs. icke-flyttbar hårddisk och CD-enhet, ingen fingeravtrycksläsare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar