söndag 24 januari 2010

HP Mini 5102 Review (Uppdaterad)

HP Mini 5102 Review (Uppdaterad)
av Jerry Jackson - 2010/01/24

Om du letar efter en netbook med bra batteritid och bra hållbarhet sedan den nya HP Mini 5102 kan vara precis vad du behöver. Du kan även konfigurera denna netbook med pekskärm för en tablett-liknande upplevelse. Fortsätt att läsa för att ta reda på om den här business-class netbook är värt priset.

Vår HP Mini 5102 har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows 7 Starter (32-bitars)
  • Processor: Intel Atom N450-processor 1.66GHz (667MHz FSB)
  • Minne: 1GB 800MHz DDR2 SDRAM
  • Lagring: 160 GB 7200rpm SATA HDD
  • Skärm: 10,1-tums (1024x600)
  • Grafik: Intel GMA 3150 integrerad grafik
  • Trådlöst: Broadcom 802.11a/b/g/n och Bluetooth 2,1 + EDR
  • Expansion: 4-i-1-kortplats
  • Mått (H x B x D): 0,91-1,25 x 10,4 x 7,25 inches (inklusive fötter)
  • Vikt: 2,64 £ med 4-cellsbatteri (exklusive vikt nätadapter).
  • Effekt: Standard 4-cells (28WHr) Lithium-ion batteri eller 6-cells (66WHr) förlängd batteritid
  • Garanti: Ett års garanti
  • Utropspris: $ 749,00 $ 599 .00 $ 399,00 per 2010/02/01

Vår konfiguration av HP Mini 5102 är inte tillgänglig för försäljning i samband med denna skrift. Den närmaste konfiguration till vår granskning enhet som för närvarande finns tillgängliga är HP Mini 5102 modell WH236UA ($ 899,00) som har totalt 2 GB systemminne och HP Mobile Broadband (drivs av Gobi) med GPS.

Bygg och Design
HP Mini 5102 ser ut som en mindre uppdatering av förra årets Mini 5101 ... huvudsak en netbook version av HP: s "ProBook" linje av bärbara datorer avsedda för små och medelstora företag. I själva verket ser Mini 5102 som vad vi skulle förvänta oss att se om någon krympt ner HP ProBook 4510s till något liten nog att få plats i en handväska. Mini 5102 är ungefär en tum tjock och väger mindre än 3 pounds trots en mycket tålig chassi som känns som den kan hantera år av missbruk i portföljen eller ryggsäcken. Den nästan fullstort tangentbord gör att skriva snabba e-post eller redigera dokument en vind ... även om du har att arbeta med brickbord i turistklass under en affärsresa flygning. Den traditionella clamshell-liknande design ger Mini 5102 en mycket ren utseende och helt i metall chassi betyder allvar. Den borstad metall lock har en tålig svart finish och bara lider av en liten mängd flex under hård press.

När öppna, gummerade metall chassi och blanksvart ytor markera tangentbordet och 10-tums skärm. Den tjocka ramen kring matt skärm ger extra skydd och en plats att hålla fingrarna från skärmen när du öppnar netbook. Ramen behövs också för att ge tillräckligt utrymme för större tangentbord. Som sagt, jag kan inte skaka av mig känslan att Mini 5102 skulle se bättre med antingen en större skärm eller en mindre skärm bezel. Skärmen gångjärn är gjorda av metall och erbjuder den perfekta mängden motstånd. Du kan plocka upp Mini 5102 från kanten av skärmen utan att känna som något kommer att bryta. Medan vi är på ämnet bära netbook runt, kan du beställa 5102 med en valfri handtag som är inbyggd i chassit bredvid batteriet för enkel transport ... huvudsak vrida netbook till en liten portfölj dator. Mini 5102 finns även i rött och blått ifall svart är inte din färg val.

HP ingenjörer också lagt några trevliga små funktioner till utformningen av Mini 5102 som jag verkligen uppskattar. Först har batteriet en knapp och LED mätare så att du snabbt kan se hur mycket laddning som finns kvar i batteriet. Fyra blå lampor betyder att du har en full laddning och tre blå lysdioder och en blinkande LED innebär att du har någonstans mellan 75% och 100% återstår. Visst är det på skärmen batterimätaren mer exakt, men den här lilla funktionen låter dig veta om du behöver ta med dig nätadaptern utan slår på din netbook.

En annan trevlig funktion är quick release switch för RAM-luckan. Helt enkelt frigöra batteriet och skjut den högra batteriets frigöringsknapp byta hela vägen till vänster och du kan omedelbart pop av locket för RAM-modulen. Detta gör uppgraderar RAM trevligt och enkelt. Jag önskar faktiskt fler netbooks gjort uppgradera RAM så enkelt som det.

Skärm och högtalare
Den 10,1-tums skärm på Mini 5102 är en trevlig LED-bakgrundsbelyst display med en 1024x600 upplösning. Den matta skärmytan är en välkommen förändring jämfört med de blanka skärmarna vi brukar se i netbooks. Den matta ytan hjälper till att förhindra bländning och reflexer på ytan av skärmen under stark inomhusbelysning och bidrar till att förbättra solljus läsbarhet. Trots den fina matta skärmens yta vill vi verkligen 5102 använde en 11,6-tums skärm och 1366x768 upplösning sett på många moderna netbooks. En upplösning på 1024x600 är okej i en nypa, men många webbplatser bara inte ser bra ut utan ett minsta vertikal upplösning på 768 pixlar. Alltså, inkluderar HP åtminstone någon programvara optimerad för lägre upplösning skärmar. Corel Home Office (kompatibel med Microsoft Office) kommer förinstallerad med denna netbook och Corelprogramvara ser mycket bättre än att använda Microsoft Word eller PowerPoint på den lilla skärmen.

Vertikala betraktningsvinklarna är genomsnittliga med lite färg distorsion när du tittar underifrån och några överexponerade färger sett från ovan. Horisontella betraktningsvinklarna är bättre med färger oförändrad vid extremt bred visningsvinkel, du kommer inte att ha problem med att dela en YouTube-video med vänner med hjälp av denna visning.

Den inbyggda högtalaren prestanda på Mini 5102 är bra för en 10-tums netbook, men det är naturligtvis svagare än en vanlig 14-tums eller 15-tums bärbar dator. Jag är inte ett fan av platsen för inbyggda högtalarna eftersom de är placerade på den nedre framkant netbook, men ljudkvaliteten lider inte någon snedvridning problem tills du kommer till maximal volym. Högtalarna saknar mycket bas, men utbudet av toppar och mellantoner är perfekt roligt. Återigen är det enda stora problemet jag hade med högtalarna att de låter dovt om du använder netbook i knät.

Visst, de flesta audiofiler vill använda externa högtalare eller hörlurar för en bättre ljudupplevelse ... men de inbyggda högtalarna fungerar bra i en knipa. Ljudet från hörlursuttaget produceras några högfrekventa bakgrundsljud / distorsion med en av hörlurarna vi använde under testet, men andra hörlurar fungerade bra utan distorsion.

Tangentbord och pekplatta
Som tidigare nämnts, har HP Mini 5102 en stor spilltåligt tangentbord som är 95% av full storlek. De flesta av de primära nycklar är samma storlek som de knappar du hittar på en vanlig bärbar dator och avståndet är också vanligt, men mellanslagstangenten och några av de nycklar som används mindre ofta är mindre än normalt. Om du föredrar formen och känslan av traditionella nycklar så du kanske inte gillar denna klaviatur. Som sagt, jag personligen föredrar "Chiclet" tangentbord som används på denna netbook eftersom det inte finns mer utrymme mellan tangenterna för att hindra mig från att oavsiktligt trycka på fel tangent när du arbetar i trånga utrymmen. Nycklarna har precis rätt mängd feedback och blygsamt belopp av "klick-och klack" ljud medan du skriver. Jag märkte inte någon flex i tangentbordet även när jag sökte betydande skriva tryck. Kort sagt, jag hittade Mini 5102 var en glädje att använda när du skriver.


Till Synaptics TouchPad används på Mini 5102 är en traditionell enda ingång pekplatta. Detta verkar lite konstigt eftersom de flesta netbooks nu erbjuda multi-touch styrplatta med gester-aktiverade modeller som gör att du kan använda flera figur gester som "nyper" fingrarna eller "dra" isär fingrarna för att zooma in eller ut. Beviljas, pekplattan förmodligen lite för liten för att göra gester-baserade kontroller användbara, men det bara verkar konstigt att hitta en enda knapptryckning pekplatta på en netbook i denna prisklass. Känslighet och spårning verkade korrekt även när du rör fingret snabbt över styrplattans yta. Sett som är pekplattan omfattas av en blank slät yta som ibland gör det enkelt att föra fingret över ytan och andra gånger gör fingret för att "hoppa" över ytan på grund av bristen på struktur / dragkraft. Vänster och höger pekplatta knapparna finns under pekplattan och varje knapp har grunt respons med vadderade klick när trycks.


Ingång och-utgång
När det gäller portval HP Mini 5102 erbjuder genomsnittliga klockor och visselpipor som vi har kommit att förvänta netbooks. Du får tre USB 2.0-portar, en 4-i-1-kortläsare, dedikerad hörlurar och mikrofon uttag, Ethernet-port, en VGA-utgång och en särskild trådlöst på / av-knapp.

Här är en sammanfattning av turné runt HP Mini 5102:


Vy framifrån: Inga portar här, bara den dedikerade trådlöst på / av-knapp och högtalare.


Bakifrån: Inga portar här heller, bara gångjärnen och batteri.


Vänster sidan: Strömuttag, VGA-ut, vent och två USB 2.0-portar.


Höger sida: 4-i-1 kortläsare, hörlursuttag, mikrofoningång, USB 2,0-port, Ethernet och säkerhetslås.

Prestanda och Benchmarks
Den nya Mini 5102 med Intel Atom N450-processor visade inte några uppenbara prestandafördelar jämfört med äldre netbooks med Atom N280. Båda processorerna har samma specifikationer, inklusive en 1.66GHz klockfrekvens, 667MHz FSB, och 512KB L2-cache. Den viktigaste funktionen för N450 erbjuder är de nyare Intel GMA 3150-grafik medan N280 fastnar med GMA 950. I våra syntetiska prestandatester Mini 5102 producerade nästan identiska prestanda nummer som ASUS Eee PC 1005PE ... en netbook med identiska specifikationer och ett mycket lägre prislapp.

Den nyare GMA 3150 integrerad grafik ger systemet en liten skjuts i 3DMark06 jämfört med tidigare generations netbooks och verkar hantera HD-video bättre. I vår HD-video testar Mini 5102 hade inga problem att spela vår 720P trailer för Up!, Men 1080p uppspelning levererade bildrutor och ljudproblem synk. Flash-video hade några problem ur lådan, men efter installation av nyaste Flash 10 beta vi inte har problem med låg upplösning videoklipp. YouTube klipp som körs i 720p lider fortfarande av en viss stamning i både Internet Explorer och Firefox, men inte så illa som det var innan den uppdaterade Flash-plugin. Även Mini 5102 känns lite "snappier" än äldre netbooks, har detta mer att göra med system som kör Windows 7 istället för Windows XP.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot netbooks @ 1024 x 768 (högre poäng betyder bättre prestanda):

HDTune hårddiskens prestanda test:

Värme och buller
Externa temperaturer på nya HP Mini 5102 är helt bekväma och typiskt för de flesta nuvarande generationens netbooks. Temperaturavläsningar tagna från utsidan av plast chassi förblev "knä vänliga" under normal användning. Den enda gången som temperaturavläsningar spetsade var när jag betonade GPU och CPU när du spelar spel.

Kylfläkten går hela tiden, men buller är inte särskilt högt om du inte är i ett helt tyst rum. Chanserna är goda att du aldrig märker fläkten i en typisk kontorsmiljö eller i klassrummet.

Nedan är bilder som visar de externa temperaturavläsningar (listade i grader Fahrenheit) tagna inuti våra kontor där den omgivande temperaturen var 74 grader Fahrenheit:

Batteri
Batteritiden med förlängd livslängd litiumjonbatteri är ganska bra. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlösa aktiva och uppfriskande webbplatser med jämna mellanrum, stannade Mini 5102 på i 8 timmar och 43 minuter av konstant användning. Detta innebär att du ska kunna tillbringa hela dagen surfa på webben på ett kafé utan att behöva ta med nätadaptern om du köper Mini 5102 med 6-cells batteri. Om du sänker skärmens ljusstyrka och låt netbook att komma sömn eller ideläge så ska du lätt kunna pressa mer än 10 timmar i livet ur batteriet.

Slutsats (UPPDATERAD)
När vi först omdömet HP Mini 5102 någon på HP hade den ljusa idén att försöka sälja denna netbook för dubbla priset för liknande netbooks. Tack och lov har HP uppdaterat prissättningen för denna utmärkta business-class netbook och vi kan uppdatera vår granskning. Den nuvarande utropspris på HP Mini 5102 med 4-cellsbatteri är bara $ 399,00 ... gör detta en av de bästa värdena bland nuvarande generationen, Atom-baserade netbooks.

MINI 5102 erbjuder fantastiska byggkvalitet, levererar solida siffror batteritid och kommer med några trevliga förinstallerad programvara. Tyvärr är skärmen bara genomsnittet, är pekplattan "bla" och den totala prestandan är inte bättre än netbooks kostar samma mängd pengar. Vi skulle ha velat se en högre upplösning, bättre processor och bättre grafik, men den utmärkta bygga kvalitet och rimliga priser bör vara tillräckligt för att motivera köp för de flesta konsumenter och småföretagare.

Så länge du inte köper en konfiguration prissatta ovan $ 700 för HP Mini 5102 är verkligen ett bra värde för en business-class netbook.

Fördelar:

  • Stora byggkvalitet
  • Trevlig tangentbord
  • God förinstallerad programvara

Nackdelar:

  • För dyrt
  • Svag Atom-processor
  • Genomsnittlig pekplattan (ingen multi-touch)


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar