torsdag 9 april 2009

HP Pavilion dv2 recension

HP Pavilion dv2 recension
av Jerry Jackson - 2009/04/09

av Jerry Jackson

De nyaste 12-tums bärbar dator från HP är ingen vanlig ultraportabla bärbara dator. Med den nya AMD Athlon Neo-processor, den HP Pavilion dv2 (dv2z) lovar att överbrygga klyftan mellan låg prestanda netbooks och dyrare ultraportabla bärbara datorer. Denna tunna och lätta bärbara klarar 1080p Blu-ray-filmer eller ens få dig till nästa nivå av din favorit videospel. Men till ett pris av $ 750, kommer konsumenterna köpa i stället för en $ 300 netbook?

Vår HP Pavilion dv2 (dv2-1030us) har följande specifikationer:

  • 1.6GHz AMD Athlon Neo-processor MV-40
  • 4GB PC2-6400 DDR2 SDRAM 666MHz (1 DIMM)
  • Windows Vista Home Premium 64-bit med Service Pack 1
  • 12,1 "WXGA High-Definition HP LED BrightView bredbildsskärm (1280x800)
  • 320GB 5400rpm SATA-hårddisk
  • ATI Mobility Radeon HD 3410 Graphics (512)
  • 802.11a/b/g/n trådlösa och Bluetooth
  • 5-i-1-kortläsare
  • Extern Lightscribe SuperMulti 8x DVD + / -R/RW med stöd för dubbla lager
  • 6-Cell Li-ion batteri
  • Mått: 11,50 i (L) x 9,45 cm (D) x 0,93 tum (min H) / 1,29 tum (max H)
  • Vikt: 3,95 £ (med 6-cells batteri)
  • Pris som konfigurerad: $ 749

Bygg och Design
Utformningen av Pavilion dv2 är helt ny för HP och har AMD "Yukon" plattform som utformats speciellt för ultratunna bärbara datorer. Kroppen av dv2 är slät med rundade kanter, vilket gör det mycket bekvämt i handen när du bär den runt. Designen är kompakt, men den totala fotavtryck är nästan lika bred som en 13-tums bärbar dator på grund av infattningen runt tangentbordet och skärmen. Skärmen har även en latchless konstruktion, vilket gör det lätt att öppna den bärbara datorn med en hand. Även locket saknar spärr för att hålla den höll stängt, gångjärnen känns trevlig och stark, hålla locket säkert. Trycka ordentligt på baksidan av skärmen locket kommer att producera några krusningar på skärmen ... men du måste använda betydande tryck att orsaka detta.

Vad kan se ut som en gigantisk biffiga gångjärn för 12-tumsskärm är faktiskt en vanlig 6-cells batteri med en liten gångjärn på vardera sidan av denna tunna och lätta bärbara. Plasten täckt, har legering förstärkt lock en glansig svart finish som ser subtil och elegant och inte skrika "Titta på mig!" hur HP Imprint Finish gör på de flesta HP Pavilion bärbara datorer.

Magnesium-aluminiumlegering chassi är ganska stel och lider ingen flex eller knarrar även när vridna mellan mina händer. Beviljas, beror detta på att dv2 är mindre än en tum tjock ... vilket innebär att det inte finns mycket tomrum inuti den bärbara datorn för något att böja under tryck. Bottom line, kan den här anteckningsboken överleva bruk och missbruk av studenter som kommer kasta den i en ryggsäck varje dag under flera år i rad.

När det gäller uppgraderingsmöjligheter är dv2z mycket lättare att uppgradera än de flesta netbooks och även vissa bärbara datorer som finns på marknaden. En panel ger tillgång till den inre RAM-kortplats och en plats för en Gobi WWAN-kort (finns på anpassade konfigurationer från och med juni). Annan panel ger dig tillgång till Wi-Fi/Bluetooth kortet och en slutlig panel innehåller hårddisken. Även om dv2 ger enkel åtkomst för uppgraderingar, kommer du inte att kunna lägga till mer RAM-minne till denna bärbara dator eftersom den kommer maxade ut med en 4GB RAM-modul.

Tangentbord och pekplatta
De flesta billiga, full storlek bärbara datorer som finns på marknaden har dåligt byggda tangentbord som visar signifikanta flex / studsa när du skriver trycket tillämpas. Detta är inte fallet med de DV2 tack till stor del på den ultratunna chassi designen. Det finns helt enkelt inte utrymme inuti den bärbara datorn för tangentbordet att böja eller studsa.

Varje knapptryckning har den perfekta mängden motstånd med mjuka, tysta klick. Nycklarna är korrekta och lyhörda och jag fick skriva på denna klaviatur. Den totala storleken på tangentbordet ser praktiskt taget identisk med vad vi har sett på andra 12-tums bärbara datorer från HP ... och det är en bra sak. Denna klaviatur är mycket trevligare än vad som visas på de flesta netbooks. Nycklarna är lätta att läsa och är en bra storlek ... förutom den översta raden av funktionstangenter som är lite för liten och inte särskilt lätt att trycka utan att träffa en annan tangent av misstag.

Pekplattan är en ALPS modell och känns mycket lyhörda med lite fördröjning. Hela pekplatta yta består av en högglansig plast och kan ibland vara svårt att använda beroende på hur torr eller fet fingertoppen råkar vara. Ytan måste samla några av fingret naturliga oljor för att möjliggöra enkel rörelse på pekplattan. Medan den reflekterande pekplatta yta ser cool HP förmodligen skulle ha varit bättre att använda samma typ av strukturerad pekplatta yta används på HP Pavilion tx2500 och TouchSmart TX2. Med pekplattknapparna är i en stor plats och är lätt att styra med tummen. Knapparna ger milda återkoppling med ett grunt rörelse som ger ett hörbart klick när man trycker.

Visa
De 12,1 "WXGA glänsande widescreenskärm funktioner LED-bakgrundsbelysning och är ljus och levande med utmärkta färger för visning av bilder eller filmer. Kontrast verkar lite bättre än vad vi har sett på de större 14-tums skärmar på HP Pavilion DV4, men svarta är inte riktigt så djup som vi skulle vilja se. den 1280 x 800 upplösning är betydligt mer än vad du får på den genomsnittliga netbook skärmen och passar perfekt för en 12-tums skärm.

Betraktningsvinklarna är genomsnittliga med begränsade vertikala vinklar som ger dig en sweet spot på + / - 15 grader. Horisontella betraktningsvinklarna är mycket bättre med färger trogen även ut till mycket stora vinklar. Ljusstyrkenivåer är mer än tillräcklig för visning i en ljus kontor inställningen. Solljus läsbarhet är begränsad, men så länge som solen inte skiner direkt på den glansiga skärmen dv2z är helt användbar utanför på ett bord på ett kafé.



Hamnar och funktioner
HP Pavilion dv2 är utrustad med de flesta av de portar du behöver, inklusive tre USB-portar och en mediekortläsare. Medan tre USB-portar kanske inte låter som mycket, det är samma antal portar som finns på de flesta 13-tums och 14-tums bärbara datorer. Den andra saken att tänka på är att dv2 är mellan 0,93 och 1,29 inches tjock. Vissa ultratunna bärbara datorer såsom Apple MacBook Air har bara en enda USB-port. Det verkligen imponerande sak att nämna här är tillägget av en HDMI-port för anslutning av video och ljud till en extern bildskärm eller HDTV.

Vi skulle ha velat se åtminstone ett USB / eSATA combo-port och eventuellt även en dockningsstation kontakt på denna bärbara dator, men med tanke på faktorn ultratunna form och $ 750 pris punkt kan vi förlåta dessa brister. En sak värd att nämna är att HP: s webbplats hävdar dv2-1030us konfiguration av dv2 inte inkluderar Bluetooth. Däremot vår granskning enhet verkligen inkludera Bluetooth och flera nya DV2 ägare i våra diskussionsforum också rapportera att den dv2-1030us inlcudes Bluetooth. Som sagt, här är en snabb rundtur i sidorna:

Framsida: Inga portar, bara indikatorlampor och högtalarna.

Bak: Batteri och gångjärn.

Vänster: Ethernet, VGA, HDMI, två USB 2.0-portar och värme vent.

Höger: Strömbrytare, trådlöst på / av, SDHC-kortplats, mikrofon och hörlursuttag, USB, makt och säkerhetslås.

Prestanda
HP erbjuder Pavilion dv2 med den nya AMD Athlon Neo 64-bitars processor. Denna enda processor är bassically en förminskad version av AMDs nuvarande 65nm bärbara processorer med lägre TDP (15 watt), vilket innebär denna bärbara dator inte bör få lika varmt i knät och ska pågå lite längre på batteri. Medan strömförbrukning nya Athlon Neo är inte så låg som Intel Atom, det är klart från våra syntetiska riktmärken som 1,6 GHz AMD athon Neo är snabbare än 1,6 GHz Intel Atom. På samma sätt kan processorn inuti dv2 koda video eller köra Photoshop filter i en bråkdel av den tid det tar Intel Atom-processor för att utföra samma uppgift.

Den enda gången Athlon Neo-processor verkade märkbart långsammare än en låg spänning Intel Core 2 Duo-processor var när vi försökte starta flera program samtidigt. Multitasking på detta sätt i allmänhet skapade en fördröjning på ett par sekunder, men fördröjningen var aldrig allvarlig nog för att orsaka problem.

Inte bara dv2z köra 64-bitars Windows Vista med lätthet, men den är förpackad med en full 4GB RAM-minne i en enda DIMM-modul. Det är fyra gånger så mycket RAM-minne du får i en netbook! Den 320 Western Digital Scorpio Blue hårddisk ger dig också gott om förvaring för ett komplett underhållningsprogram bibliotek. Lika stor som allt som låter, är den stora nyheten med denna laptop tillgången på diskreta grafikkort tack vare den nya ATI Radeon HD 3410-grafik och 512 MB dedikerat minne.

Även om det är sant att ett fåtal netbooks (t.ex. ASUS N10 ) erbjuder diskret grafik, är verkligheten den att Intel Atom-plattform saknar muskler att verkligen dra nytta av diskreta grafikkort när du spelar spel ... åtminstone baserat på de netbooks vi har granskat hittills. Våra egna laboratorietester bekräftar att Atom-baserade netbooks med dedikerade grafikkort endast utföra marginellt bättre än Atom-baserade netbooks med integrerad grafik när du spelar spel. Detta är ytterligare ett skäl till att dv2 bör märkas som en bärbar dator istället för en netbook. För första gången någonsin konsumenterna har en låg kostnad ultraportabla som erbjuder felfri 1080p videouppspelning och kan även spela många 3D-spel på rimliga bildfrekvenser!

Den dv2z kunde spela Bioshock på 1280 x 800 upplösning vid 12-30 bilder per sekund med detaljerade inställningar på medium och vid 24-40fps med detaljerade inställningar vid låg. På samma sätt kan dv2 hantera Unreal Tournament III på 1280 x 800 och hålla frame rates i låga till mitten 30-talet. En nyare titel som Left 4 Dead endast managaes i genomsnitt cirka 26fps, men det är fortfarande ganska imponerande. Bärbara datorer är utrustade med Intel integrerad grafik bara inte kan hantera spel som detta.

Den dv2 är minst flera hundra dollar billigare än andra tunna och lätta 12-tums bärbara datorer som erbjuder liknande eller bättre processor prestanda och lägre grafik kvalitet, så det är svårt att hitta allvarligt fel med dv2z i utförandet avdelningen.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Lenovo ThinkPad X200 (Intel Core 2 Duo P8600@2.40GHz) 32,119 sekunder
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.2GHz) 76,240 sekunder
HP Pavilion dv2 (AMD Athlon Neo MV-40@1.6GHz)
103,521 sek
ASUS Eee PC 1000HE (Intel Atom N280@1.66GHz) 114,749 sek
Acer Aspire One (Intel Atom@1.60GHz) 125,812 sek
Lenovo IdeaPad S10 (2009) (Intel Atom@1.60GHz) 126,406 sek

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Notebook PCMark05 Score
Lenovo ThinkPad X200 (2,4 GHz Intel Core 2 Duo P8600, Intel X4500) 4.298 PCmarks
Sony VAIO TZ (1.20GHz Intel Core 2 Duo U7600, Intel GMA 950) 2.446 PCMarks
HP Pavilion dv2 (1.6GHz AMD Athlon Neo, ATI Radeon HD 3410 512MB) 2.191 PCMarks
ASUS N10 (1.60GHz Intel Atom, NVIDIA 9300M 256MB) 1.851 PCMarks
Toshiba Portege R500 (1,2 GHz Intel Core 2 Duo U7600, Intel GMA 950) 1.839 PCMarks
Acer Aspire One (1.60GHz Intel Atom, Intel GMA 950) 1.555 PCMarks
ASUS Eee PC 1000HE (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 1.535 PCMarks
Lenovo IdeaPad S10 (2009) (1.6GHz Intel Atom, Intel GMA 950) 1.478 PCMarks

3DMark06 jämförelse resultat mot netbooks @ 1024 x 768 upplösning:

Notebook 3DMark06 Score
HP Pavilion dv2 (1.6GHz AMD Athlon Neo, ATI Radeon HD 3410 512MB)
1.520 3DMarks
ASUS N10 (1.60GHz Intel Atom, NVIDIA 9300M 256MB) 1.417 3DMarks
Acer Aspire One (1.60GHz Intel Atom, Intel GMA 950)
122 3DMarks
HP Mini 2140 (1.60GHz Intel Atom, Intel GM1 950) 118 3DMarks
ASUS Eee PC 1000HE (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 92 3DMarks
Sony Vaio P (1,33 GHz Intel Atom, Intel GMA 500, Windows Vista) 88 3DMarks

3DMark06 jämförelse resultat mot bärbara datorer @ 1280 x 800 upplösning:

Notebook 3DMark06 Score
HP Pavilion dv4t (2,8 GHz Intel T9600, Nvidia 9200M GS 256MB) 1.741 3DMarks
HP TouchSmart tx2 (2.4GHz Turion X2 Ultra ZM-86, ATI Radeon HD 3200) 1.685 3DMarks
HP Pavilion dv2 (1.6GHz AMD Athlon Neo, ATI Radeon HD 3410 512MB)
1.355 3DMarks
Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Intel Core 2 Duo 1,86 GHz, GMA X4500)
921 3DMarks
Apple MacBook Air (1.6GHz Intel Core 2 Duo P7500, Intel X3100)
502 3DMarks
Dell Inspiron 13 (1,86 GHz Intel T2390, Intel X3100) 470 3DMarks
Sony VAIO TZ (1.20GHz Core 2 Duo U7600, Intel GMA 950) 122 3DMarks

HDTune för den inbyggda hårddisken:

Extern optisk enhet
En annan viktig funktion för att tänka med dv2 är den externa Lightscribe SuperMulti enhet. Kraft och data hanteras via en enda USB-anslutning så att du bara behöver offra en enda USB-port på dv2 när enheten är ansluten. Under de kommande månaderna HP kommer också att göra en identisk Blu-ray-enhet tillgänglig för konsumenterna också. Blu-ray-enhet (som ingår i vår granskning enhet) kan du dra full nytta av den DV2 förmåga att hantera 1080p innehåll via HDMI-porten.

Tänk på att det förkonfigurerade dv2-1030us version av DV2 endast fartyg med en vanlig LightScribe SuperMulti DVD-enhet. Blu-ray-enhet kommer inte att vara tillgänglig förrän i maj eller juni när dv2 dyker upp på egen ordning sidan på HP: s webbplats. Kostnaden för Blu-ray-enhet är inte känt vid tidpunkten för denna skrift.

Oavsett om du spelar en DVD eller en Blu-ray-skiva, är det viktigaste att det fungerar ... utan komplikationer. Med HP MediaSmart-programvara som kommer förinstallerad på dv2 omedelbart känner när vi sätter i en DVD-eller Blu-ray-film i enheten och börjar leka med ett enda klick. Denna typ av användarvänlighet gör Pavilion dv2 ett utmärkt val för studenter som behöver en mobil underhållningscentral.

Högtalare och ljud
Högtalarna på dv2 är ganska imponerande för en tunn och lätt 12-tums bärbar dator. De två Altec Lansing stereohögtalare ligger på framkant netbook producerar fantastiska volymnivåer med minimal distorsion och godtagbart intervall. Det är dock värt att klaga på mindre än idealisk placering.

Eftersom högtalarna är placerade på framkanten av den bärbara datorn ljudet inte riktas uppåt och mot användaren när dv2 används som en bärbar dator. I själva verket hänvisar vår personal ofta till bärbara högtalare med denna typ av placering som "grenen högtalare" eftersom högtalarna leda ljud till ditt knä istället öronen. Med tanke på den kompakta designen av dv2 fanns inte många andra platser för högtalarna att gå om inte HP gjorde dem mindre, men vi skulle vilja se en annan högtalare plats på nästa års modell. Ändå låter högtalarna bra om du använder dv2 på ett skrivbord.

Hörlursuttaget på dv2 fungerar bra med de två olika märken av hörlurar jag använt under provet. Inget statiskt brus eller annat brus märktes genom domkraften förutom brister i ljudkällan själv. Den andra fördelen att ha en HDMI-port på dv2 är att du kan ansluta denna video / ljud-port till en HDTV och hemunderhållning högtalarsystem också.

Värme och buller
Ingenting förstör en stor anteckningsbok som värme. En "bärbar dator" måste hålla externa temperaturer under kontroll så att den kan användas på ett varv. Tyvärr, bärbara datorer utrustade med AMD-processorer körs vanligtvis bara lite varmare än bärbara datorer med Intel-processorer. Tack och lov nya AMD Athlon Neo-processor håller värmen under wraps.

Den hetaste platsen på denna netbook var området kring Wi-Fi och Bluetooth-kort ... mening AMD förtjänar lite kredit för den lägre värmeeffekt från den nya Yukon-plattformen. De externa temperaturavläsningar nedan (anges i grader Fahrenheit) registrerades medan du surfar på webben och köra två HDTune tester i rad efter ca 30 minuters användning:

När det gäller buller, förblev vår granskning enhet av dv2 tyst under testperioden ... även under de syntetiska prestandatester. När systemet betonades under vår granskning av den inre kylfläkten sparkade på högvarv, men fläktljud var knappt märkbar.

Batteri
Vid normal användning, ställ belysningen när 50 procent och använder trådlösa för surfande och Vista till "Energisparläge" läge, 6-cells batteri lyckats leverera fyra timmar och 12 minuters batteritid. Detta är ganska bra för en $ 750 ultraportabla bärbara dator, men ASUS Eee PC 1000HE netbook kunde leverera nästan nio och en halv timmars batteritid med liknande inställningar. Om du byter till "High Performance"-läget i Windows Vista och öka skärmens ljusstyrka till max och sedan batteriets livslängd HP Pavilion dv2 sjunker till blygsamma två timmar och 24 minuter.


Slutsats
Jag började denna översyn med en viktig fråga, "till ett pris av $ 750, kommer konsumenterna köpa i stället för en $ 300 netbook?" Svaret är, ja ... eller åtminstone hoppas jag det.

Den HP Pavilion dv2 uppfyller ett viktigt behov att billiga netbooks aldrig kunde. När netbooks ursprungligen kom ut på marknaden i slutet av 2007 var bärbara branschanalytiker var säker på att netbook försäljningen skulle kannibalisera den bärbara marknaden. Varför skulle konsumenterna köper en vanlig bärbar dator om de kan köpa en $ 300 netbook? Vad hamnade händer är att 95% av de konsumenter som köpt en netbook köpte en netbook förutom en bärbar dator. Netbooks är bra för resor, men bara inte har prestanda och funktioner som behövs för att ersätta en vanlig bärbar dator för de flesta konsumenter.

HP Pavilion dv2z är tunn och lätt nog att det kan ersätta en netbook, och den har tillräckligt med prestanda för att ersätta en fullstor bärbar dator. De enda människor som kan behöva mer prestanda är extremt spelare och människor som behöver extrem processorhastighet och flera kärnor för multitasking fungerar som kodar för två eller flera videoformat samtidigt.

Om du vill ansluta din bärbara dator till din HDTV och titta 1080p video kan dv2 hantera det. Om du vill redigera högupplösta bilder i Photoshop när du är på semester, kan dv2z hantera det. Om du vill spela nya videospel och behöver inte extrem detaljrikedom och bildfrekvenser kan dv2 hantera det också.

Fördelar:

  • Utmärkt värde
  • Imponerande grafikprestanda
  • Bra högtalare (se nedan)
  • Valfri Blu-ray-enhet fungerar mycket bra
  • Massor av RAM-minne och lagring ... och lätt att uppgradera
  • Tunn, lätt och välbyggd

Nackdelar

  • Batteritiden är OK men inte bäst
  • Inget eSATA eller ExpressCard för höghastighetståg expansionen
  • Dålig plats för högtalare
  • Processorprestanda bra men inte bra på multitasking



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar