fredag 13 februari 2009

Apple MacBook (tidigt 2009) Recension

Apple MacBook (tidigt 2009) Recension
av - 2009/02/13

av Perry Longinotti

När jag tittade på Unibody MacBook ett litet tag sedan jag gillade nästan allt om det. Vad jag ogillade mest om den bärbara datorn var dess klistermärke pris. Apple beslutat att göra nya MacBook dyrare än tidigare versioner, eftersom den är byggd som en MacBook Pro men saknar några av de avancerade funktioner.

Vad jag hoppades för från en ny MacBook var en enhet som skulle kunna konkurrera med de $ 500 Windows bärbara datorer trängs på hyllorna i de flesta datorer återförsäljare. Jag menar inte något prissatta att låg, utan något närmare den genomsnittliga personens bärbara budget. Mest folk kan leva med de anständiga byggteknik av iBook / MacBook design. Jag trodde det var hela poängen med att ha MacBook och MacBook Pro line-ups, olika slag för olika folk.

Kanske Apple insåg att de var underrepresenterade i värde segmentet, så de släppte en uppdaterad vit plast MacBook baserad på Nvidias 9400M IGP chipset. Några viktiga fördelar med den nya aluminium modellen skalat bort för att få denna modell ner till Apples traditionella prissättning för en av sina starter bärbara datorer $ 999,00.

Låt oss ta en snabb titt på specifikationerna:

  • Intel Core 2 Duo P7350 2.0GHz CPU med 25 Watt TDP
  • NVIDIA GeForce 9400M IGP med delat minne
  • 13 "WXGA High-Definition display med 1280 x 800 upplösning
  • 120GB SATA-hårddisk (5400 rpm)
  • 2GB 667 MHz DDR2 System Memory (dual channel mode)
  • SuperDrive 8X DVD ± R / RW med stöd för dubbla lager
  • OS X 10,5
  • iWork 09 (förinstallerat)


$ 999 MacBook (vänster) och $ 1.299 MacBook (höger)

Bygg och Design
Den första skillnaden mellan plast MacBook och dess syskon Aluminium är elimineringen av aluminium och glas från materialen. Denna modell har vit plast polykarbonat vi har känt och älskat genom åren. Liksom sina föregångare (som jag ägde tre generationer) byggkvalitet är hit och miss. Det finns små luckor där panelerna träffas, och batteriet fortfarande sticker ut en aning. Styra toleranser med plast konstruktion är svårare än när man använder metall.

När det gäller gnisslar och buller när du använder det, är detta MacBook nästan tyst. Den Flexy och sköra känslan av plast gångjärnet på detta MacBook är ingen match för Aluminum modellens gångjärn. Snarare än en LCD spärrmekanism alla MacBook-datorer använder en magnetisk spärr.

I fråga om storlek, har ingenting förändrats. MacBook är tufft att slå om en liten anteckningsbok är vad du behöver. Dimensioner är: höjd 1,08 inches (2,75 cm), bredd 12,78 inches (32,5 cm), djup 8,92 tum (22,7 cm), Vikt 5.0 pounds (2,27 kg). Detta är tjockare och något tyngre än aluminium MacBook. Jag var tvungen att kontrollera att två gånger eftersom du kan förvänta aluminium och glas skärm unibody MacBook väga mer, inte mindre.

Port layouten på denna MacBook är gles, på vänster sida får du Kensington-lås, mikrofon, hörlurar, en Firewire 400, två USB 2,0, mini-DVI och Ethernet-portar. En integrerad kortläsare skulle vara ett bra komplement i min mening.

En liten 60 W nätadapter ingår som lägger ungefär en halv pund till resor vikten. MacBook använder Apples Mag Safe kontakt. Denna innovation eliminerar några risker bärbara datorer, till exempel en plötslig Yank av snöret släpper magnetiska kontakten innan den bärbara datorn dras ner från bordet eller raster socket.

Skärm
En annan funktion slutade i denna grundläggande MacBook är en LED bakgrundsbelysning. Som ett resultat av skärmen på denna bärbara dator är långt ifrån lika ljus som en på min Aluminium MacBook. Dess plast skärm beläggning är hög glans, men inte lika ljus som glas skärmen på aluminium MacBook.

För en skärm den här storleken, är MacBook 1280 x 800 en bra upplösning. Textstorlek och mängden användbar skärmyta är anständigt. Om du planerar att göra en video eller foto fungerar en extern bildskärm kommer att vara en bra idé. Färger tvättas ut jämfört med aluminium MacBook. Betraktningsvinklarna är bra horisontellt och dålig vertikalt - det är vad jag har kommit att förvänta från konsumenternas datorer. Genom att trycka fingrarna stadigt mot ryggen orsakade inte ringar på LCD-displayen. Ovanför skärmen är iSight webbkamera och vad som verkar vara stereomikrofoner.

Tangentbord och pekplatta
Apples chiclet tangentbord börjar synas i många konkurrenters produkter för goda skäl, är nyckeln resor kort och åtgärden är tyst (men inte så tyst som Aluminum MacBook tangentbord). Basen betryggande flex-fri.

Nästa underlåtenhet är den tjusiga pekplattan från den nya Aluminum MacBook. Snarare än den nya överdimensionerad glas design utan sedvanlig enda knapp, använder denna modell en mer traditionell brett bildförhållande enda knapp pad. Det är lite fussier att ställa än glas versionen, men det fungerar bra när du har ringt inställningarna efter dina önskemål. Även om inte riktigt lika bra som den nya versionen, är detta fortfarande en av de bättre inmatningsenheter du hittar på en dator.

Utelämnandet av ett glas styrplatta innebär att du inte kommer att använda Apples fulla multi touch kapacitet. Vad du kommer att saknas är förmågan att rotera bilder, öka / minska zoom och även ändra skärmförstoring med pekplattan.

Teknisk Specifikation
MacBook CPU är vanligt i denna prisklass, Intels Core 2 Duo P7350-processor. Detta är en Penryn-3M mellanspänning chip. Vad betyder det här?

  • Det görs med hjälp 45nm process som gör det mindre och svalare kör
  • Den har 3 MB nivå två cache jämfört 2MB i förra årets värde-processorer
  • Dra nytta av de Penryn arkitektoniska framsteg gör det ca 15% snabbare än förra årets Merom-baserade budgeten processorer klocka för klocka
  • Den senaste front side bus hastighet 1066MHz
  • Medelhög spänning innebär att den förbrukar mindre ström, förbättra batteriets livslängd
  • Snåla energiförbrukning producerar mindre värme, ca 25% mindre än föregående år

MacBook använder Nvidias 9400M styrkrets (jämförbart med skrivbordet nForce 730i). Detta är en central logik chipset som innehåller integrerad grafik (IGP). Innan vi kommer till videosystemet, låt oss titta på de grundläggande funktionerna. Som en Centrino 2 alternativ det ingår många av de samma egenskaper, snabbare Front Side Bus (FSB) hastighet 1066 MHz med DDR3 eller DDR2. Till skillnad från Intel, paket NVIDIA alla på chipset funktioner till en enda litet chip - det använder utrymme mer effektivt.

Apple erbjuder basen MacBook med endast 2 GB billig och lätt att hitta DDR2 667 RAM. De flesta konkurrenter erbjuder 4GB till detta pris så Apples snålhet med RAM är en besvikelse. Visst, du kan få 4GB till försäljning för $ 30, men du ska inte behöva. Apples operativsystem sparar minne ganska bra och går bra med bara 2GB.

NVIDIAs GeForce 9400M video är en av de snabbare integrerade lösningar tillsammans med AMD Radeon Mobility 3200. Men blir det bara till ankeln nivå kraftfull mobil GPU. Apple och NVIDIA varje påstående om att denna lösning är 5x lika kraftfull som Intels senaste. Apple beskriver chip ha 256 MB dedikerat delat minne - mycket missvisande. Som IGP den använder 256 MB systemminne lämnar dig med ca 1750MB fri att köra program. I aluminium MacBook hjälpte snabbt DDR3 den 9400M inlägget några mycket bra riktmärke poäng. Det ska bli intressant att se hur långsammare DDR2 förändringar ekvationen.

Innan vi testa om den kan hantera de senaste spelen, här är några av de viktigaste punkterna:

  • 55nm tillverkningsprocess gör det mindre och svalare kör
  • 16 parallella behandlingsenheter
  • DirectX 10 och OpenGL 2,1 stöd - det är den nyaste grafiken API
  • 256 MB delat 128-bit DDR2-minne körs vid 667 MHz
  • NVIDIA PureVideo HD-teknik, inklusive HDCP HDTV-utgång
  • PowerMizer 8,0 mikrokontroller minskar temps och strömförbrukning
  • NVIDIA CUDA-processor accelererar nästa generations applikationer
  • NVIDIA PhysX-klar

Hur mycket av dessa GPU funktioner används i OS X 10,5 är diskutabelt. Jag såg inte mycket bevis för det. Videouppspelning var bra, men som bara kan vara CPU gör sitt jobb. Kodning i iMovie verkar inte vara mycket snabbare än tidigare Core 2 Duo Mac - GPU-acceleration gör stor skillnad, så om det var på vi skulle veta. Oavsett framtida programuppdateringar möjliggör PureVideo acceleration, förblir CUDA och PhysX ses. Förhoppningsvis behöver du inte uppgradera till 10,6 för att se fördelarna.

Framåt till lagringssystemet, FUJITSU MHZ2120BH 120GB HDD har en spindel hastighet på 5400rpm, 8MB buffert och SATA-II 3,0 Gb / s-gränssnitt. Detta är ett OK artist men storleken är en besvikelse. Även grundläggande bärbara datorer kommer med 320GB nu.

Optisk registrering är robust och Hitachi LG Data Storage GS22N SATA-brännare täcker alla utom de mest exotiska format (CD-R 24x, CD-RW 4x, DVD-R 8x, DVD-R DL 4x, DVD-RW 4x, DVD + R 8x, DVD + R DL 4x DVD + RW 4x, DVD-RAM 5x). Detta är en slot belastning modell så det besparar dig mesig billiga känslan av normala bärbara fack lastning optiska enheter.

Nätverk sköts av Nvidia chipset och Realtek RTL8211. Inget 56K modem här (säljs separat som en USB-dongel). Trådlösa nätverksfunktioner drivs av Broadcoms Atheros BCM4322 802,11 ABGN Wi-Fi-chip. Realtek ger också HD Audio Codec tillsammans med avkänning uttag som verkar fungera lite bättre än den förra MacBook som var kända för att fastna på digital ut-läge från tid till annan.

Första uppstarten
OS X Leopard till filmen är enkel men smart och 4-6 skärmar av information är allt som behöver för att komma igång. Om du redan är registrerad Apple-användare, bara skriva in dina referenser och den bärbara datorn kommer att hämta alla din info från Apple. Och slutligen, om du fortfarande har data på din gamla Mac kan OS X automatiskt överföra dina konton, personliga data och inställningar till din nya Mac. Kort sagt, du kommer att använda din nya Mac snabbt.

Jag har alltid uppskattat hur mycket du kan få gjort med en Mac utan att behöva köpa ytterligare programvara. Grundbulten i detta är iLife. Apples iLife 09 svit medföljer MacBook sviten innehåller de senaste versionerna av iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb och GarageBand. Anmärkningsvärda funktioner i årets uppdatering till Apple nyttoprogram för ditt liv är:

  • iPhoto: Ansiktsigenkänning, GPS metadata stöd, Facebook och Flickr integration
  • iMovie: Shake Reduction
  • GarageBand: musiklektioner

Det finns ännu fler nya funktioner i iLife 09, men dessa är de som hoppade ut på mig.

Även inbyggda TextEdit verktyget får jobbet gjort. Jag hade inga svårigheter att öppna Office 2007 docx-filer och för grundläggande ordbehandling som att skriva den här artikeln är det tillräckligt.

Återställ och återvinning programvara ingår i form av Time Machine. Denna programvara fungerar bra om du har en extern USB-eller Firewire-hårddisk eller en nätverksenhet (även om det är plågsamt långsamt i ett trådlöst G-nätverk). Time Machine hjälper inte dig att producera startbara installera skivor, men standarden OS X-installeraren läser Time Machine. Sammantaget, som iLife detta är en sak mindre att köpa än vad som kommer levereras med Windows bärbara datorer (även Acer har en ganska bra tillverkare backup skiva).

Apple-datorer är bloatware gratis - även försök med Office och iWork som brukade vara en del av standarden installation är borta. Brist på Mac-virus är ganska väl kända och fortsätter att vara en styrka av plattformen.

På tal om virus, kan du dual boot Windows om du vill. Förmågan att göra detta stöds fullt ut av Apple och administreras i OS X via Boot Camp. Detta är bra om du redan har en investering i vissa Windows-program och minskar kostnaderna för att byta (du behöver inte köpa Mac-versioner av dina program direkt).

OS X Performance
Apples operativsystem verkar göra ett bättre jobb att hantera minne än Vista och så Apple politiken att göra datorer med mindre än branschstandard mängder RAM-minne gör inte ont prestanda. Omedelbart efter uppstart mängden RAM används på denna MacBook var 294MB. Denna siffra är fantastiskt med tanke på att du har att göra med en toppmodern operativsystem med alla klockor och visselpipor.

Denna effektivitet innebär att MacBook aldrig kamp när dess naturliga OS. Multitasking med de medföljande program är en trevlig upplevelse som är fördröjning gratis. Den Xbench poäng är 119,01 som är 20-25% snabbare än den första generationen MacBook Pro. Denna värdering är mycket nära den min aluminium MacBook som får 123,49 med alla de senaste patchar och uppdateringar från Apple.

Batteritiden är exceptionell i OS X. Apple annonserar fem timmars användning. Med ljusstyrka inställd på 75% MacBook gjorde 3:59 minuter surfar inklusive massor av YouTube streaming. Titta på filmer det lyckats 3:19 minuter innan avstängning. Detta var med en fabrik nytt batteri - några fler laddning / urladdning cykler kan konditionera batteriet att räcka längre.

Värme är inte längre ett problem med MacBook. Jag såg 3 timmar film med bärbara i mitt knä och temp var bra. Jag tog några temperaturavläsningar efter att ha kört Spore i över en timme. Här är de:

Som ni kan se, verkar den nya styrkretsen att ha levererat inte bara utmärkta prestanda men sval drift också.

Vista prestanda
Om du installerar Vista får du en peppy liten anteckningsbok som bara kämpar om det finns massor av program öppna på grund av dess 2 GB RAM (en begränsande fabrik i Vista). Vid första uppstart, utan virussökning installerat, 500MB MacBook minne som används, vilket snabbt klättrar upp till knappt 600 MB efter några minuter. Detta är nästan dubbelt så vad används för tvekan överlägsen Mac OS X. Förmodligen? Vem är jag skojar, några minuter i Vista kommer att ha dig som kör tillbaka till OS X eller XP. Förhoppningsvis du inte köpa en MacBook för att köra Vista. Jag kommer bara att testa MacBook Vista syntetiska och spelprestanda att ge oss en uppfattning om rå prestanda.

När du installerar Vista med hjälp av Boot Camp kan du använda Apple återvinnande bricka för att installera de nödvändiga Windows-drivrutiner och snabbknapp nytta. Standarddrivrutinen paketet ingår NVIDIA 177,53 drivrutinen.

Först de syntetiska resultat - MacBook poäng 4423 i PCMark05 vilket är bra. Det får 1733 poäng i 3DMark06 vilket är ca 15% lägre än aluminium MacBook som använder snabbare RAM. Detta uttrycker det i samma liga som Nvidia 9300M och AMD Radeon 3430/50 diskret grafikprocessorer. Om spel är viktigt för dig att du väger dina alternativ noga innan du köper, kommer du bara att kunna göra lite ljus 3D-spel på denna bärbara dator med detaljer vände hela vägen ner.

För att illustrera detta testade jag Fallout 3 på denna MacBook eftersom det kan skalas ner till ganska låga inställningar (i detta fall 1280 x 800 och låga inställningar). Detta gör att det ser ut som en äldre titel men spelet är i stort sett oförändrat. Det tuffar när du kommer till stora eldstrider, men fortfarande spelbart med ett genomsnitt på 31.7FPS, låg på 17FPS och hög av 64FPS. Andra väl optimerade spel som Call of Duty 4 och GRID ska köra OK på MacBook om du kan leva med visuell kvalitet offer.

Sammantaget visar resultaten placera denna billigare MacBook mycket nära sin dyrare syskon i form av prestanda.

Slutsats
Med denna iteration av plast MacBook designen, jag tror Apple äntligen har fått denna design rätt. De flesta av Kinks kvarstår. Värme är inte en viktig faktor längre. Konstruktion, men inte perfekt, är bättre än första generationens MacBook.

Prestanda är bra, men det finns snabbare bärbara datorer på marknaden från märken som HP, Acer och Dell på ungefär samma pris. Ingen av dem har vad är MacBook bästa egenskaper, OS X och iLife. I mitt sinne som är värt ungefär en $ 250 premie över Windows-baserade datorer. Design är svårare att kvantifiera, men låt oss vara riktigt generös och värde som vid $ 100. Även med premien, hårdvaran specifikationer är lite svag (med $ 650 bärbara standarder) och det är något jag önskar Apple skulle ta itu med.

Även som någon som har köpt varje generation av iBook och MacBook (så klart jag gillar dem), känner jag att det är dyra och under-spec'd jämfört med vad du hittar i butiker från Apples konkurrenter. Jag är redan betalar en premie för konstruktion, OS och program (ca $ 300 - $ 350). Vad får jag i utbyte mot låga 2GB RAM och små 120 GB HDD? Hur mycket skulle det kosta Apple att stöta RAM upp till 4 GB och hårddisken till 320GB?

Du skulle kunna hävda att den genomsnittliga budgeten för en ny dator är noll i dessa dagar och att ett par hundra dollar skillnad har ingen effekt. Min inställning är att se $ 999 Aluminium MacBook och $ 799 plast MacBook. Vid dessa priser som jag tror nästan vem som helst kunde rationalisera premien.

Jag säger detta eftersom jag verkligen skulle vilja se fler människor använder Mac, jag har alltid ansett dem vara VW datorer. Den som tillbringar någon tid på en dator förtjänar att äga en Mac minst en gång och mer lättillgänglig prissättning skulle säkert hjälpa.

Fördelar:

  • Prissatt som en MacBook bör (jämfört med Unibody)
  • Körs sval
  • Äldre konstruktion, är de flesta kinks borta
  • Bra batteritid
  • NVIDIA 9400M
  • FireWire!

Nackdelar:

  • Specifikationer är fortfarande för låg för min smak (RAM och speciellt HDD)


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar