söndag 27 juli 2008

Sony VAIO FW recension

Sony VAIO FW recension
av Kevin O'Brien - 2008/07/27

av Kevin O'Brien

VAIO FW är en helt ny Centrino 2-plattformen anteckningsbok från Sony, som erbjuder en välbehövlig ansiktslyftning, samt en 16,4 "widescreen. Vad som skiljer denna från andra widescreen bärbara datorer är bildformatet på skärmen kan film aficionados njuta av en video utan fula band ovanför och nedanför skärmen. vår recension ger dig all information du behöver för att ta reda på om den här bärbara datorn är rätt för dig.


Vår Sony VAIO FW (VGN-fw198u) specifikationer:

  • Skärm: Sony XBRITE-HiColor 16,4 "1600 x 900 skärm, blank
  • Processor: Intel Core 2 Duo T9400 (2.53GHz, 1066MHz FSB, 6MB cache)
  • Operativsystem: Microsoft Windows Vista Ultimate SP1 (32-bitars)
  • Minne: 4 GB RAM-minne (endast 3 GB användbar)
  • Förvaring: 320 GB HDD (5400rpm)
  • Optisk enhet: DVD + /-RW / BD-R DL
  • Trådlöst: Intel 5100 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2,0 m / EDR
  • Grafik: ATI Mobility Radeon 3470 w / 256MB
  • Inbyggd webbkamera
  • Batteri: 4400mAh Li-Ion batteri
  • Mått: 15,12 "x 1,14" -1,45 "x 10,27" (38.4cm x 2,9-3,7 cm X 26.1cm)
  • Vikt: 6,83 £ (3.1kg)
  • Retail Pris: $ 2.149


(Se stor bild)

Bygg och Design

Den passform och finish av Sony VAIO FW är underbar, och den övergripande designen är vacker. Den bärbara datorn har en strömlinjeformad skulpterade utseende, och när de öppnas har palmrest och tangentbord surround som ser ut som graciösa sluttande yta av en bil huva. Ytan börjar plana, har en liten dopp, och sedan graciöst sluttar ner till skärmen gångjärn. Från att arbeta dag ut och dag in på en ThinkPad, är det mycket lättare för ögonen minst sagt.


(Se stor bild)

Bygga kvalitet är utmärkt, med det övergripande chassi känsla styv och robust. Även tunn på själva kanter Handlovsstödets kan du välja den bärbara datorn upp från hörnet med minimala flex från chassit. Även supertunna skärmen visar att en hel del ansträngning gick till att göra en hållbar design, som du kan människan handtag och även slå baksidan av LCD-panelen och inga krusningar eller distorsion visas på displayen.


(Se stor bild)

Skärm

Jag måste säga att mitt första intryck av äkta HD skärm format var en av hat. En annan udda format jag skulle behöva vänja sig vid, och mer udda skärm beteckningar att komma ihåg. Jag tänkte att det skulle vara bara en annan gimmick ... men sedan började jag njuta av det. Utanför titta på filmer, är extra bred widescreen perfekt för att organisera många uppgifter på skärmen, där en normal widescreen-skärm bara börjar kännas trångt. Två dokument sida vid sida, en webbsida bredvid ett dokument eller en webbsida med min IM kompislista långt utanför sidan. Det är naturligtvis bra för filmer också.

Flytta förbi widescreen erfarenheter och på LCD-kvalitet i sig, det var ganska nedslående på vår översiktliga granskning modell. På något annat än full ljusstyrka du kunde se en tunnel effekt där sidor och hörn var mycket mörkare Thand mitten av skärmen. Vid full ljusstyrka det var jämnare, och antogs av tidigt. Inte räkna tunnel effekt var ljusstyrka sortiment mer än tillräcklig. Jag hittade den mest bekväma inställningen hemma för att vara 50-60% och 70-80% på kontoret. Allt ovan att det ansträngda min vision.


(Se stor bild)

Färger verkade vara rik, om inte något över mättade. Kontrast kände tvättas ut, verkade med svarta nivåer som lutar mer mot grå / vit. Titta på en mörk film med hög ljusstyrka blev mycket störande, särskilt med unevenbacklight.

Betraktningsvinklar var bättre än vad jag har sett på vissa bärbara datorer, med en större sweet spot före färger började vända eller snedvrida. Vertikalt intervall hade ca 45 grader nedåt och 35 grader innan färgerna började få funky. Horisontell visningsvinkel var felfri förutom en mild apelsin nyans vid extrema vinklar.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

Tangentbord och pekplatta

Den "Macbook Style"-tangentbord på Sony FW (ja, gjorde Sony det först, men de flesta människor inser denna typ av tangentbord som en "Mac"-tangentbord) var härligt att skriva på när du fått kläm på fingret placering och avstånd mellan tangenterna ner. Mellanrum är bara något av från ett vanligt tangentbord, och utan kupade nycklar, kan det vara svårt att skriva på tangentbordet utan lite träning. Som sagt, jämfört med andra tangentbord med liknande design (MacBook, MacBook Air) tangentbordet på Sony FW var mycket trevligare att skriva på.


(Se stor bild)

Viktiga kasta avstånd var ungefär samma som de flesta tangentbord, och med varje tryck kom en mjuk klick känsla. Stöd under tangentbordet var stor med liten eller ingen flex. Det kändes som om du kunde stå på tangentbordet utan att något grotta inåt.

Pekplattan ytan var stor, tillräckligt stor för breda rörelser och känsliga för smidig glidning utan att behöva justera några inställningar. Med pekplattknapparna var den enda nackdelen, att vara på samma höjd som handledsstödet, och bara knappt utanför ytan på pekplattan. Att hitta nyckeln utan att titta ner vanligtvis slutade med att knacka på pekplattan i stället för knappen.


(Se stor bild)

Filmupplevelse

Sanna HD skärmar är i princip vad du har i ditt vardagsrum eller tv-rum om du äger en HDTV. 720p eller 1080p skärmar är något kortare än vad du brukar hitta på en dator. Till exempel på en WUXGA anteckningsblocket har en upplösning på 1920x1200, där som en Full HD 1080p-skärm är 1920x1080. Detta har att göra med hur de flesta filmer är inspelade, och till slut tunnare eller inga barer alls visar upp under en film. Nedan jag plockade 3 Blu-ray titlar från min samling, för att ge dig en god uppfattning om vad du kan förvänta dig att se på den här skärmen formatet.

Svärdfisk (2.40:1): Långt från full widescreen, med nästan 1 tum barer topp och botten.


(Se stor bild)

Prestige (2.35:1): Mycket liknar 2.40:1, stora barer.


(Se stor bild)

Open Season (1.85:1): Nästan helskärm, bara två tunna staplar upptill och nedtill


(Se stor bild)

Hamnar och funktioner

Portval på Sony VAIO FW priser genomsnitt, och en USB-port mindre perfektion. Användarna har två videoutgångar (HDMI och VGA) för enkel hookup till externa bildskärmar eller din hemmabio HDTV. På sätt och vis utformningen av den bärbara datorn hindrar porten layouten, eftersom vissa böjda platser som skulle vara utmärkt för en extra USB-port till slut blir för liten för att träna. Hamnar och har val är följande:

  • 10/100/1000 LAN
  • Modem
  • VGA
  • HDMI
  • FireWire
  • ExpressCard/34
  • Memory Stick Reader
  • SD-kortläsare
  • Hörlurar / mikrofon
  • 3 USB-portar

Framsida: Aktivitet Lights, trådlöst på / av, Memory Stick läsare, SD-kortläsare, hörlurar / mikrofon


(Se stor bild)

Bak: Gångjärn


(Se stor bild)

Vänster: AC, Kensington-lås, CPU Avgas, LAN, modem, VGA, HDMI, FireWire, ExpressCard/34


(Se stor bild)

Höger: 3 USB, optisk enhet, Ström på / av


(Se stor bild)

Högtalare och ljud

Högtalarna på Sony FW var ganska anemisk. Att njuta av en film eller ett spel vid normala volymnivåer innebar att sätta allt till 100%, och ändå inte vara på den nivå du ville ha det. Komma tidigare volymnivåer, bas och mellanregister var helt saknas, vilket är en stor besvikelse för en multimedia orienterad anteckningsbok.

För extern ljud arbetade hörlursuttaget fina ger klart ljud från vad jag kunde höra genom mina Sennheiser HD80 hörlurar. Detta alternativ skulle vara att föredra framför att behöva lyssna på högtalarna. Den tredje och förmodligen bästa alternativet för extern ljud är HDMI-porten. ATI 3470 grafik stöds ljud ut via HDMI-porten och därmed fungerat perfekt för att njuta av din favoritfilm på den stora skärmen.

Prestanda

Systemets prestanda var mycket bra för de flesta uppgifter som inte innefattar 3D-grafik. Arbeta med kontor produktivitet programvara, surfa på nätet, kodning av video eller bara titta igenom ditt iTunes-bibliotek relativt god utan fördröjning. Den nedslående delen försökte spela semi-moderna spel som Half-Life 2 eller Portal, och få mycket dålig frame rates. ATI 3470 grafik egentligen inte hjälpa till med mycket förutom lossning video avkodning medan du njuter av en Blu-ray-film. Jag skulle ha mycket hellre sett en 3650-serie grafikkort, med tanke anteckningsböcker som Toshiba A305 som faller in i samma prisklass erbjuda detta. För att ge er ett snabbt exempel på vad spelet var som, här är mina genomsnittliga FPS samtidigt som du spelar HL2: Episode 2 och Portal.

Half Life 2: Episode 2 (1360x768, texturer på låga och mest handikappade inställningar): 18-23FPS beroende på vilken landskap du tittade på. Extra tecken på skärmen som fiender eller skottlossning kom ner ännu mer.

Portal (1360x768, texturer på medium och de flesta funktionshindrade inställningar): 40FPS gå runt, 28FPS tittar genom en portal. Höga actionscener där du flyger genom luften avtog ytterligare i det låga 20 området.

Medan du tekniskt kan sänka upplösningen ännu mer att en av de nedre 04:03 inställningarna, skulle du titta på en skev skärm och verkligen förlora något kul medan du spelar. Försöker spela på den infödda 1600x900 var ännu värre än den förminskade upplösning på 1360x768, med nivåer bildhastighetsalternativ sjönk med 5 eller 10. För en bärbar dator av denna storlek och kostnad, är det en stor besvikelse med inget högre grafik alternativet.

WPrime 32M jämförelse resultat

WPrime är ett riktmärke som liknar Super Pi i att den tvingar processorn att göra intensiva matematiska beräkningar, men skillnaden är denna ansökan är flertrådade och representerar dual core -processorer bättre. Lägre nummer indikerar bättre prestanda.

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Sony VAIO FW (Core 2 Duo T9400@2.53GHz)
30.373s
Dell Studio 15 (Core 2 Duo T5750@2.0GHz)
41.246s
HP Pavilion dv5z (Turion X2 Ultra ZM-80@2.1GHz)
39.745s
Dell Vostro 1510 (Core 2 Duo T5670@1.8GHz)
51.875s
Dell Inspiron 1525 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
43.569s
Dell XPS M1530 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz)
37.485s
HP Pavilion dv6500z (Turion 64 X2 TL-60@2.0GHz)
40.759s
Sony VAIO NR (Core 2 Duo T5250@1.5GHz) 58.233s
Toshiba Tecra A9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 38.343s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
HP Pavilion dv6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s

PCMark05 åtgärder övergripande bärbara prestanda baserad på processor, hårddisk, operativsystem, RAM och grafik (högre poäng är bättre):

Notebook PCMark05 Score
Sony VAIO FW (2,53 GHz Intel T9400, ATI Radeon HD 3470) 6.002 PCMarks
Dell Studio 15 (2,0 GHz Intel T5750, Intel X3100)
3.998 PCMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200)
3.994 PCMarks
Dell Vostro 1510 (1,8 GHz Intel T5670, Intel X3100)
3.568 PCMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100) 4.149 PCMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 5.412 PCMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 4.616 PCMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100) 3.283 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks


3DMark06 jämförelse resultat grafikprestanda (högre poäng är bättre):

Notebook 3DMark06 Score
Sony VAIO FW (2,53 GHz Intel T9400, ATI Radeon HD 3470) 2.598 3DMarks
Dell Studio 15 (2,0 GHz Intel T5750, Intel X3100)
493 3DMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200)   1.599 3DMarks
Dell Vostro 1510 (1,8 GHz Intel T5670, Intel X3100) 519 3DMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100)
545 3DMarks
HP Pavilion dv6500z (2,0 GHz AMD Turion 64 X2 TL-60, NVIDIA 8400M GS) 1.551 3DMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100)
504 3DMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 4.332 3DMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 2.905 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks

HDTune resultat:


(Se stor bild)

Batterilivslängd

Arbeta bort från ett eluttag var inte en rolig aktivitet med denna konfiguration som inkluderade en 4400mAh batteri. I den balanserade profil med skärmens ljusstyrka inställd på 60%, klämde jag ut 2 timmar och 39 minuter innan den bärbara datorn stänga av sig själv. Titta på en Blu-ray-film minskade batteriets livslängd ytterligare sätta mig in i området för en film, med tillräckligt med tid för att säkert avstängning när filmen slutade ... figur 2 timmar och 10 minuter totalt. Det enda jag kan säga men om du har möjlighet att välja den utökade batteriet få det.

Laddningstider var långsammare än vad jag är van vid att, med nästan 30 minuter att gå från döda upp till 15%. De flesta bärbara datorer skulle komma in i 30-40% intervallet i denna tid.

Värme och buller

Temperaturer på knät kände något över den genomsnittliga Core 2 Duo notebook med dedikerad grafik. En del av detta kan avse en ganska laid back kylsystem som velat hålla fläkten eller vid mycket låga hastigheter om inte systemet var under svår stress. Lap prestanda skulle poäng förmodligen en C-, att göra min ben svett efter ungefär en timme att surfa på nätet om en balanserad profil. Fläktljud vid låg och hög hastighet var minimal och i ett tyst rum den bärbara datorn inte skulle stå ut.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Slutsats

VAIO FW är ett stort steg framåt för Sony och en värdig konkurrent till Dell Studio 15 eller till och med Toshiba A305. Designen är stor, men ännu viktigare att bygga kvalitet är utmärkt. Det känns fast, med en någorlunda fast skärm skydd och tangentbord som känns som om ett barn skulle kunna gå över den. Prestanda var mer än tillräckligt på alla områden utom 3D-prestanda, men förhoppningsvis Sony bestämmer sig för att erbjuda en högre prestanda grafikkort som tillval vid ett senare tillfälle. Den enda verkliga fel som stod för mig var skärmen, med dess ojämna bakgrundsbelysning. Förhoppningsvis är detta en förproduktion enhet fel, och inte något som dyker upp på sjöfart modeller.

Fördelar

  • Stor design
  • Fast byggkvalitet
  • Extra Widecreen (ren för filmer och mer upplevd skärmyta)
  • Bekvämt tangentbord när du vänjer sig

Nackdelar

  • Batteriets livslängd med mindre batteri är dålig
  • LCD-skärmens bakgrundsbelysning ojämnheter
  • Högtalare låter ganska anemisk


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar