onsdag 23 juli 2008

Dell Studio 15 Recension

Dell Studio 15 Recension
av Jerry Jackson - 2008/07/23

av Jerry Jackson

Dell fortsätter att försöka uppdatera sin bärbara designar i år, och den nya Dell Studio 15 är den senaste konsument 15-tums bärbar dator som belyser dessa nya konstruktioner. Är det möjligt att ta designelement från 13,3 " XPS M1330 och 15,4 " Dell XPS M1530 och göra en budget bärbar dator som håller konsumenterna nöjda? Ta en titt på vår recension av Studio 15 för att ta reda på själv.

Vi köpte vår granskning enhet av Studio 15 från Staples där de erbjuder som konfigurationer av Studio 15. Vår budget konfiguration kostar $ 799. Helt skräddarsydd konfigurationer finns på Dell.com.

Som nämnts i vår första titt, hade vi hoppats att göra en fullständig översyn av en anpassad ordnad Studio 15 maskin med en orangefärgad lock. Tyvärr var leveransdatum för vår granskning enhet sköt tillbaka mer än en månad ... så vi kommer att slutföra vår recension baseras på förkonfigurerade modellen finns på Staples.

De specifikationer av denna Studio 15, S1535-113P, är följande:

  • Skärm: blank 15,4 "WXGA 1280 x 800 skärm
  • Processor: Intel Core 2 Duo T5750 (2.00GHz, 667MHz FSB, 2MB cache)
  • Minne: 3,00 GB RAM
  • Lagring: 250 GB HD (5400rpm)
  • Optisk enhet: Slot Loading DVD + /-RW
  • Trådlöst: 802.11b / g
  • Grafik: Integrerad Intel X3100
  • Inbyggd 2,0 MP webbkamera
  • Rubinröd färg lock
  • Portar: 4 USB 2,0, HDMI-kontakt, 15-pin VGA-kontakt, Ethernet 10/100/1000 LAN (RJ45), nätadapter kontakt, Audio jack (1 linjeingång, 1-linjeutgång, 1 mikrofoningång) 4-stifts IEEE 1394-port, 54 mm ExpressCard-kortplats, Consumer IR
  • Batteri: 6-cells 56WHr Li-Ion batteri
  • Mått: Bredd: 14,0 "(355,6 mm), höjd: 1,0" (25.3mm) fram / 1,3 "(33mm) rygg, djup: 10,3" (261.5mm)
  • Vikt: startvikt på 6,11 £


(Se stor bild)

Bygg och Design

Medan vi var rimligt imponerad av dimensioner Dell Studio 17 som en 17-tums bärbar dator, är Studio 15 en liten heaver än andra bärbara datorer i sin klass. Även utformningen av den bärbara datorn ger intrycket att det är ganska tjock, är nära det faktiskt samma tjocklek (eller ännu tunnare) än andra 15-tums konsument bärbara datorer.

Första gången du tittar på Studio 15 är det som om Dell bort metallen palmrests från XPS M1530, lagt lite bulk och erbjöd några fler sätt att anpassa utseendet. Slutresultatet är en imponerande ser stationär dator. Jag använder termen "stationär dator" eftersom de flesta människor i marknaden för en 15-tums bärbar dator inte planerar att dra sin bärbara dator överallt och använda det under vanlig flygbolag resor. Tja ... ingen som bryr sig om den person som sitter bredvid dem kommer att använda detta på ett plan ändå.

Medan Studio 15 är inte precis en tunn och lätt bärbar dator utformad för rörlighet, erbjuder det fast design och konstruktion. Som nämnts ovan tar Studio 15 flera designelement från de senaste XPS bärbara: den kilformade profil, släpp gångjärn, slot-optisk enhet, och beröringskänsliga media knappar är alla kännetecken av XPS M1330 och M1530. Som sagt, det finns några statister i utformningen av Studio 15 som du inte kommer att se i XPS linjen.


(Se stor bild)

Studio 15 är tillgänglig i ditt val av sju färger: Plum Purple, Tangerine Orange, Flamingo Pink, Midnight Blue, Ruby Red, Spring Green eller standard Jet Black. Vår förkonfigurerade enheter kom med "Ruby Red" lack och det ser helt felfri. Den matta färgen har en nästan gummiliknande konsistens som liknar den färg som används på fjolårets Inspiron bärbara datorer och, naturligtvis, XPS bärbara datorer. Dell tog också anpassningsalternativ ett steg vidare genom att erbjuda en extra hög glans "Grafitgrå" färg som kommer i ditt val av svart, blå, rosa eller röd kant trim runt displayen ryggen och sidorna.


(Se stor bild)

En annan trevlig touch är att använda en tryckt design på handledsstödet området (även på skärmen locket om du väljer den höga glansen grafitgrå färgalternativ). Designen ser ut som en närbild av en topografisk karta och är ytterligare ett sätt att Studio bärbara datorer sticker ut från resten av Dell lineupen. Å andra sidan, om du ser denna design på palmrests från ett par meter bort ser det ut som någon spillt en mjölkbaserad vätska på datorn och låt den torka i solen.

När det gäller övergripande chassi konstruktion Studio 15 är ganska fast och lider praktiskt taget inga flex eller gnisslar när pressas och vridas mellan händerna. The Studio 15 kanske inte tolerera kastas tvärs över rummet, men det bör överleva en droppe från skrivbordet utan betydande skada.


(Se stor bild)

Det en designelement jag har blandade känslor om är den nedre panelen. Istället för att ha den typiska RAM-luckan hårddisk lock och huvudpanelen på undersidan av den bärbara datorn, använder Studio 15 (som Studio 17) ett enda massiv panel som ger tillgång till alla bärbara på en gång. Detta är till stor hjälp för de människor som vill göra flera ändringar eller reparera sin bärbara dator. Men att ta bort sju skruvarna och exponerar hela botten av den bärbara datorn är lite skrämmande för människor som bara vill uppgradera sin RAM.


(Se stor bild)

Skärm

The Studio 15 widescreenskärm är inte lysdioden variation finns som tillval på XPS linjen, det är bara din vanliga CCFL stil display som använder ett par av traditionella bakgrundsbelysningen att lysa upp skärmen. Skärmen är trevligt men det är mycket ljust på runt 200-gnetter. Den blanka finishen bidrar till att göra färgerna riktigt pop och är särskilt trevligt för filmvisning. The Studio 15 vi har är bara en vanlig 1280 x 800 XGA-upplösning, kan du få högre upplösning skärmar (1440 x 900 eller 1920 x 1200) som gör att du kan få plats med mer innehåll på skärmen och njuta av filmer i en högre Definition-formatet såsom valfria Blu-ray-enhet.

Skärmen på vår översiktliga granskning enhet är vacker rakt på. De horisontella betraktningsvinklarna är också stora. Du kommer inte ha några problem med att titta på filmer på den här skärmen med ett par av dina vänner. Övre vertikala betraktningsvinklar är bra, men färgerna började att vända vid lägre vinklar när skärmen lutas bakåt.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

Tangentbord, pekplatta och media Kontroller

Tangentbordet på Studio 15 är ganska bra med fina nyckel resor och korrekt nyckel storlek och avstånd. Tangentbordet är någorlunda fast med endast en mindre bit av flex nära centrum av tangentbordet och direkt ovanför den optiska enheten. Jag kände personligen att tangenttryckningar var lite högre än jag (jag föredrar tysta tangenter i stället nycklar som "clack" när du skriver).

Som sagt, Studio 15 är fortfarande ganska skönt att skriva på och kommer inte att orsaka många problem för studenter som behöver skriva långa papper för high school eller college. Det finns också ett alternativ för en bakgrundsbelyst tangentbord om du hittar dig själv att jobba i en mörk klassrummet eller föreläsningssalen, men vår budget konfiguration från Staples omfattar inte bakgrundsbelyst tangentbord alternativet.


(Se stor bild)

Pekplattan fungerar bra och musknapparna har utmärkt resa och kudde med extremt tysta klick. Den goda nyheten med pekplattan är att det är lyhörd, har ägnat bläddra områden och den glansiga texturerade känslan är extremt bra.


(Se stor bild)

En serie beröringskänsliga media knappar med vita LED bakgrundsbelysning sitter ovanför tangentbordet liknar knapparna på M1330 och M1530. En trevlig funktion om media knapparna är att lysdioderna endast lysa för en bråkdel av en sekund efter att pressas, så de kommer inte distrahera dig genom att hålla tänd hela tiden.

Dell har även en Media Center-fjärrkontroll som passar perfekt in i ExpressCard-kortplatsen på sidan av den bärbara datorn. Detta är ett bra tillbehör för presentationer eller om du vill styra en DVD från andra sidan rummet.

Hamnar och funktioner

Hamnen val av Studio 15 är tämligen bra för en bärbar dator av denna storlek. Här är en snabb genomgång av vad du får:


Fram: IR-port för fjärrkontroll. (Se stor bild)


Bakre: Inga portar. (Se stor bild)


Vänster: WiFi på / av, säkerhetslås, WiFi catcher / locator, HDMI, VGA, två USB, Ethernet, mikrofonuttag, två hörlursuttag, ExpressCard-kortplats, 8-i-1 minneskortsläsare. (Se stor bild)


Höger: Firewire, två USB-portar, slot-optisk enhet, makt jack, strömbrytaren. (Se stor bild)

Den inbyggda HDMI är en mycket trevlig sak att ha för dem som vill digital videoutgång. Tyvärr lämnar kombinationen av HDMI och integrerad Intel X3100-grafik mycket att önska. I själva verket saknar HDMI-utgången från vår studio 15 ljudutgång (inte ovanligt på budget bärbara datorer med HDMI, men sorgligt att se när den nya budgeten bärbara datorer från HP och Lenovo bär ljud och video över HDMI) och fungerade inte alls med min HDMI-utrustad 42 "HDTV. Den bärbara datorn hålls också ger mig felmeddelanden när jag försökte ansluta min HDMI-utrustad 22-tums stationär skärm.

Medan vi är på temat externa bildskärmar, jag är lite sorgligt att se några klackar / inlägg Skruv för VGA-kabeln. Även bristen på inlägg gör VGA-anslutning ser "renare" är det inte bekvämt för människor som regelbundet lämnar sin bärbara dator ansluten till en extern bildskärm. Jag skulle inte bli störd av detta om Studio 15 innehöll en dedikerad port dockningsstation såsom de som används på bärbara Latitude-datorer, men eftersom det inte finns någon dedikerad dockningsstation anslutning måste det finnas ett sätt att säkra en VGA-kabel.

Med FireWire är fyra USB-portar, en mediekortläsare, två hörlursuttag, mikrofoningång, ExpressCard-kortplats och Ethernet-port du väl rustad portar klokt.

Några av våra redaktionen är stora fans av slot-loading-enheter och medan jag tror att dessa enheter ser fantastiska, jag är inte helt såld på tekniken. Spårladdningssystem enheter gillar inte små DVD-eller CD-skivor som de du ibland får med drivrutiner eller med posten. En annan fråga är att slot-loading-enheter tenderar att vara lite mer bullriga än traditionella fack-typ enheter. Medan enheten i Studio 15 är extremt tyst för en slot-loading enhet det gör fortfarande mer buller än en tyst fack-lastning-enhet.

Högtalare

Talaren kvalitet var mycket bra jämfört med de flesta bärbara datorer, men bara "acceptabel" jämfört med vissa 15-tums media bärbara datorer med inbyggda subwoofers. Om du inte är en audiofil så kommer du förmodligen hitta de inbyggda högtalarna är mer än tillräcklig. Men, om du vill djup, tillfredsställande bas du behöver dedikerade högtalare eller en stor par hörlurar.



(Se stor bild)

Högtalarna för Studio 15 är placerade högst upp på tangentbordet ovanför media knapparna. Det finns inte mycket att skriva hem om högtalarna får de högt nog med minimal distorsion, men ljudet har inte de imponerande dalar du får från dedikerade subwoofers.

Prestanda och Benchmarks

I slutet av dagen de viktigaste delarna av en bärbar dator är de inre komponenterna som gör allt arbete. Vår granskning enhet kom utrustade med Intel Core 2 Duo T5750-processor (2,0 GHz) som erbjuder rimliga prestanda i fråga om siffertuggande och videokodning. Det 3 GB RAM-minne är tillräckligt för tillfredsställa Vista och ändå ge tillräckligt med RAM för de flesta behov. Den 250 GB Western Digital Scorpio Blue hårddisk (HDD) i vår granskning enhet är en 5400rpm enhet med bra prestanda.

Såsom nämnts ovan, lämnade den integrerade Intel X3100 grafik mycket att önska. Medan integrerad grafik i allmänhet hjälpa till med batteritiden genom att dra mindre ström än dedikerade grafikkort skulle valfria ATI Radeon HD 3450 dedikerat grafikkort ha varit ett mycket bättre val. Alltså, det skulle ha varit trevligt om Dell erbjöd ytterligare dedikerade grafikkort även utanför ATI Radeon HD 3450, men jag inser att skulle placera Studio 15 att konkurrera direkt med XPS M1530. De syntetiska riktmärken som anges nedan kommer att ge dig en uppfattning om hur detta system fungerar jämfört med andra system på marknaden.

WPrime 32M jämförelse resultat

WPrime är ett riktmärke som liknar Super Pi i att den tvingar processorn att göra intensiva matematiska beräkningar, men skillnaden är denna ansökan är flertrådade och representerar dual core -processorer bättre. Lägre nummer indikerar bättre prestanda.

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Dell Studio 15 (Core 2 Duo T5750@2.0GHz)
41.246s
HP Pavilion dv5z (Turion X2 Ultra ZM-80@2.1GHz)
39.745s
Dell Vostro 1510 (Core 2 Duo T5670@1.8GHz)
51.875s
Dell Inspiron 1525 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
43.569s
Dell XPS M1530 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz)
37.485s
HP Pavilion dv6500z (Turion 64 X2 TL-60@2.0GHz)
40.759s
Sony VAIO NR (Core 2 Duo T5250@1.5GHz) 58.233s
Toshiba Tecra A9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 38.343s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
HP Pavilion dv6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s

PCMark05 åtgärder övergripande bärbara prestanda baserad på processor, hårddisk, operativsystem, RAM och grafik (högre poäng är bättre):

Notebook PCMark05 Score
Dell Studio 15 (2,0 GHz Intel T5750, Intel X3100)
3.998 PCMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200)
3.994 PCMarks
Dell Vostro 1510 (1,8 GHz Intel T5670, Intel X3100)
3.568 PCMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100) 4.149 PCMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 5.412 PCMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 4.616 PCMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100) 3.283 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks


3DMark06 jämförelse resultat grafikprestanda (högre poäng är bättre):

Notebook 3DMark06 Score
Dell Studio 15 (2,0 GHz Intel T5750, Intel X3100)
493 3DMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200)   1.599 3DMarks
Dell Vostro 1510 (1,8 GHz Intel T5670, Intel X3100) 519 3DMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100)
545 3DMarks
HP Pavilion dv6500z (2,0 GHz AMD Turion 64 X2 TL-60, NVIDIA 8400M GS) 1.551 3DMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100)
504 3DMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 4.332 3DMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 2.905 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks

Alla 3DMark06 poängen för alla de system som anges ovan kördes vid 1280 x 800 eller 1280 x 768 upplösning. Uppenbarligen lider denna konfiguration av Studio 15 från användningen av under-drivna Intel X3100 integrerad grafik.

HDTune resultat:


(Se stor bild)

Värme och buller

The Studio 15 gör en rimlig jobb att hålla värmen under kontroll. Systemet fläkt och kylflänsar i Studio 15 gör ett bra jobb att hantera värme när systemet är under belastning ... som vi upptäckte när vi körde flera riktmärken rygg mot rygg. Fläkten förflyttar en betydande mängd av varm luft men buller är tämligen låg och är inte märkbar över bakgrundsbrus det mesta. Medan Studio 15 kommer att värma upp när du är stressad, det blir aldrig för varmt att använda som en "laptop".


(Se stor bild)

(Se stor bild)


Som tidigare nämnts, var buller inte mycket av ett problem med Studio 15. Facket-optisk enhet gjort vissa ljud när du sätter i eller mata ut en skiva, men det var en av de tystaste slot-loading enheter som vi har haft i vårt kontor.

Hårddisken var också tyst och det verkar som om Dell har gjort ett bra jobb att hitta sätt att minimera bullret från hårddisken.

Batterilivslängd

Den 6-cells litiumjonbatteri ger rimlig batteritid för Studio 15. Med Vista strömhantering körs i "balanserad"-läge, ljusstyrka inställd på 50 procent och trådlöst på levererade 6-cells batteri ungefär 3 timmar och 41 minuter batteritid.

Om dessa siffror är inte imponerande nog för dina behov så Dell erbjuder också en 9-cells 85WHr Li-Ion batteri för längre batteritid. Den enda potentiella negativa till 9-cells batteri är att de ytterligare celler sticker ut från botten av den bärbara datorn som bidrar till den totala tjockleken på Studio 15 och höjer den bärbara datorn ytan av skrivbordet.

Slutsats

I slutet av dagen Studio 15 är en solid erbjudande i 15-tums konsument bärbar kategori. Den byggkvalitet, olika anpassningsbara alternativ, utbyggbarhet, stil och pris gör detta till ett utmärkt val om du är i marknaden för en 15-tums bärbar dator. Ändå skulle vi ha velat se fler grafikkort alternativ än bara den integrerade Intel X3100 och dedikerade ATI Radeon HD 3450.

Frågor som brist på VGA inlägg Kabelförskruvning, dedikerad dockningsstation kontakt, eller brist på en enkel RAM-luckan är små, och många erfarna användare kan hitta allt-i-ett luckan på undersidan av den bärbara datorn för att vara till stor hjälp. Den förkonfigurerade modell vi testat lidit av svag integrerad grafik som förstört en annars trevlig upplevelse, men konfigurationer med dedikerade grafik är tillgängliga från Dell.com.

Som sagt, vi är lite upprörd över den fördröjda leverans av vår ursprungliga order från Dell.com och om andra kunder kan förvänta sig en fördröjning av en månad eller mer än några back-to-school shoppare kommer att bli besvikna i år. Förhoppningsvis Dell kan lösa dessa rederier förseningar.

Bottom line, om du är i marknaden för en 15-tums stationär dator bärbar dator med fina multimedia alternativ då Dell Studio 15 förtjänar allvarligt övervägande. Även om budgeten konfiguration vi granskat är långt ifrån en multimedia powerhouse, gör det fortfarande ett utmärkt laptop för genomsnittlig användning.

Fördelar

  • Vacker design
  • Fast urval av tillgängliga konfigurationer
  • Rimlig batteritid
  • Trevlig Tangentbord, pekplatta och media knappar
  • Stora komponentlayout ger enkla uppgraderingar / reparation
  • Bra värde för priset

Nackdelar

  • Inga klackar / inlägg Skruv för VGA-kabel och ingen Dockningsstationskontakt
  • Allt-i-ett luckan på undersidan av den bärbara datorn är antingen bra eller frustrerande
  • HDMI med integrerad Intel-grafik ... dåligt drag
  • Inget alternativ för bättre grafik än ATI Radeon HD 3450 vid denna tidpunkt


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar