måndag 4 februari 2008

Dell Latitude D430 Användarrecension

Dell Latitude D430 Användarrecension
av Greg Ross A-A 2008/02/04

av Greg Ross

Dell Latitude D430 är Dells nuvarande ultraportabel erbjudande som har Ultra Low Voltage (ULV) Core Solo, ULV Core Duo, ULV Core 2 Duo, och en mängd andra tekniker för att skapa en av de minsta 12,1 "maskiner som fortfarande upprätthåller en respektabel mängd batteritid och datorkraft. Med så många frågor och detaljer för att täcka över ultraportabla bärbara datorer, fortsätta läsa denna fullständiga omdöme!


Orsaker till att köpa

Ungefär två månader efter handel min 15,4 "HP nc8430 för en 17" HP 8710p under en garanti ersättare (se mina användaruppgifter anteckningar omdömen på båda bärbara datorer), en del av mitt college arbetsbelastning krävs ständig tillgång till min personliga dator. Efter flera veckor att utföra runt min 17 "notebook med alla mina böcker och anteckningar, var jag mer än redo att överväga att få en mindre anteckningsbok.

The 8710p är fortfarande en av de lättaste 17 "bärbara datorer där ute, men jag behövde något drastiskt lättare att resa insidan av min väl-fyllda bookbag.

Efter att ha tittat på de lägre kostnaderna lösningar som finns, bestämde jag slutligen att om jag ville ha en riktigt liten, riktigt bärbar dator med min budget jag skulle behöva få en svagt använt en. Jag hade mitt öga på en nedre ände D430 från vägguttaget, och när jag nabbed en 15% rabatt kupong från eBay (med köp av en uppgradering till tre års guld supportgaranti) Jag var redo. I till Dell Outlet, och ut med D430.

Pris & Modell Specifikationer

Den D430 börjar i en inte-så-lätt $ 1.199 ... vilket är faktiskt ett fantastiskt pris för mig med tanke ultrabärbara brukar bära ett högre pris för sina smala design. Från Dell Outlet är D430 regelbundet tillgängliga för runt $ 1000 och kan innebära vissa uppgraderade hårdvara.

Min specifika enheten har konfigurerats enligt följande:

  • Intel Core Solo U1400 processor (Santa Rosa, 1.2GHz, 2MB L2-cache, Ultra Low Voltage)
  • Microsoft Genuine Windows XP Professional
  • 12,1 "WXGA display (1280 x 800)
  • 1GB DDR2 533MHz RAM (uppgraderas till 2 GB eftermarknaden)
  • 80GB 4200rpm Toshiba 1,8 "HDD
  • Extern D-Port CD-RW/DVD-ROM optisk enhet
  • 802.11a/b/g WiFi, Ethernet och modem
  • 6-Cell 42Whr Batteri
  • 3-års nästa arbetsdag At-Home & Gold Technical Support Garanti
  • Mått: 11,6 "W x 8,25" D x 1 "H
  • Vikt: £ 3,2 (med batteri, utan optisk enhet)

Helt ny och utan min extra garanti uppgradering, skulle denna konfiguration av D430 kostar $ 1.640 före skatt. Med min garanti uppgradering skulle systemet kosta ca $ 1.800 - $ 1.900 helt nya. Dessutom är enkelkärniga D430 endast tillgänglig i Stora Business avsnitt i www.dell.com .

Small Business sektionen (där konsumenterna kan köpa från också!) Är endast dual core-varianten finns. En liknande dual-core konfigurerade bärbara kostar ca $ 1.650, så det finns praktiskt taget ingen prisskillnad mellan en U1400 laptop och en U7600 laptop.

Jag fick enkel kärna version eftersom jag behövde en lägre kostnad maskin, och detta var den lägsta jag kunde få. Jag köpte garantin uppgraderingen bara dra nytta av 15% rabatt Latitudes på Dell Outlet kupongen, och betalade $ 883 för hela paketet. Inte illa för nästan 50 procent av!

Bygg och Design

Bärbara företagsdatorer är tänkta att vara top-of-the-line bärbara datorer, med den högsta byggkvalitet och top notch stöd. Mina två sista anteckningsböcker var både högkvalitativa bärbara företagsdatorer, och jag har kommit att förvänta det bästa i mina anteckningsböcker.

Med ultraportabla maskinerna finns en ännu högre vikt och dessa bärbara datorer måste byggas så fast som möjligt. De blir transporteras runt mer, används mer, knackade runt mer, och måste byggas för väg krigare. Har leverera D430?


(Se stor bild)

Otvivelaktigt. Den D430 kan möjligen vara den mest solida bärbara jag någonsin haft i mina händer trots sin fjäderlätt vikt. Hela chassit är konstruerat av magnesiumlegering, men några av den bärbara datorns svarta exteriör "plating" Jag tror fortfarande gjord av en mycket stabil plastmaterial. Andra delar av den bärbara datorn, som bas chassit eller insidan ramen på LCD-skärmen är fast metallegering. Den bärbara datorn chassi är mycket välbyggd och kan inte vridas eller pressas runt alls. Handlovsstödet är den enda delen av basen som flexar, men jag tror att det beror enbart batteriet finns under den platsen. När du trycker på och petade runt resten av den bärbara basen blev det mycket tydligt för mig att D430 är mycket väl packade inuti och har en mycket stark ram för att stödja / skydda hela chassit.


När den är stängd verkar den bärbara datorn praktiskt taget oförstörbara. (Se stor bild)

Skärmen konstruktionen är också imponerande, men inte lika mycket som chassit "konstruktion. Som med de flesta bärbara skärmar kan displayen vridas lite ... men inte alls lika mycket som andra bärbara datorer jag har stött på. Ramen har en liten svag punkt på insidan vertikala kanter, och när man trycker in på LCD-skärmen från uppe kan jag ge några krusningar på skärmen. Är antingen mycket? Skulle det vara möjligt räcker för att skada skärmen? Nej på båda dessa punkter, men som med alla bärbara datorer inte agerar ut någon av dina drömmar släppa tegel direkt på den bärbara datorn. När min ryggsäck eller annan knipa, jag behövde inte oroa sig för skydd för skärmen. Jag har tagit en video som visar squeeze effekt, men jag trycker mycket hårt för att producera krusningar.

Detta är den enda svag punkt i ramen.

Andra delar av den bärbara datorn är tåliga också. Hårddisken på D430 funktioner hårdvarubaserad stötskydd (jag har aldrig sett bevis på en hårdvara och mjukvara lösning som Fujitsu E8410, HP 8710p eller HP nc8430) och tangentbordet / musmatta området har absolut ingen flex så alla datordelar direkt nedanför ditt arbetsområde är helt säker.

Kommer in på en mager 12 "i storlek, är D430 definitivt en fjäder-of-a-anteckningsbok. När den placeras i min ryggsäck, jag verkligen märker inte den extra vikten och det är inga problem att ta med mig varje dag. Det enda dåliga med en sådan lätt bärbar dator är att om du lämnar det bakom någonstans, du kommer inte att märka en enorm tyngd lyfts från dina axlar. Av erfarenhet har jag fått lära att kontrollera lite mer noggrant för att se till den bärbara datorn inte är kvar.

En annan funktion som behöver nämna är DVD-enheten, eller brist på sådan. Det D430 lyckats uppnå sin otroliga tunnhet genom dikning en intern DVD-enhet och gå med en extern Dell-specifik-version-of-USB extern USB DVD-enhet som kan köra ut den bärbara datorn elnätet för att minimera kabelkrav. För användare som inte behöver en optisk enhet ofta kommer detta att vara helt bra. Användare som behöver det oftare får finna sig undrar om de skulle vilja bära med sig en andra utrustning. Jag själv tycker inte det irriterande att missa en enhet som helst, som jag sällan behöver använda en optisk enhet under normal användning. Jag älskar att ha möjlighet att sprida lite ryggsäck vikt och lämna DVD-enheten hemma, men vissa kan inte.


(Se stor bild)

Såvitt framträdanden går, är detta en verksamhet anteckningsbok. Lämpligt så, D430 har en mestadels svart och gun-metal grå visuell design. Vid en jämförelse med utformningen av HP Compaq bärbara företagsdatorer, skulle jag säga att (1) utsidan av Latitudes inte ser så skarp men (2) inre delarna av D430 ser mer professionell och skarpare.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Utsidan av D430 (aka baksidan av LCD-skärmen och notebook-datorns) tycks vara nästan 100 procent pistol-metall grå, vilket är en design funktion som vi har sett i Latitudes under en lång tid. Det blir typ av gamla, men det fortfarande ser trevligt. Men en uppdatering vore trevligare. Interiören i D430 är verkligen vad ser trevlig och professionell. Linjerna är skarpare och det allmänna utseendet är mer visuellt tilltalande än vad jag har använt under det senaste året och en halv. Kanter är mer av en rundad form, till skillnad från HP är fysiskt skarpare och raka kanter.

När den är stängd påminner D430 dig av en tunn arbetsbok eller lärobok. Faktum är nära måtten på D430 ganska till standard 8,5 "x11" papper och jag regelbundet göra min D430 insidan av en bunt sedlar och böcker. För en högskolestudent, detta är verkligen trevligt som du kan flytta runt med allt detta i händerna och inte har problem med något av det. Prova att flytta en 17 "notebook med några papper anteckningsböcker på toppen och se hur besvärligt det är, och då du kommer att förstå varför man kan uppskatta storleken på 12" D430.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

Skärm och högtalare

Den D430 har en standard 12 "WXGA-skärm med en total upplösning på 1280x800 pixlar. Widescreen blivit ganska mycket standard för alla bärbara datorer, och jag måste säga att det är trevligt att ha denna mycket övergripande fastigheter.

Skärmupplösningen själv är precis rätt för en 12 "notebook-datorns bildskärm, som för mig all text och grafik lättläst. Om du vill se en 12 "skärm för dig själv, gå till en lokal butik som bär bärbara datorer och försöka hitta någon 12" notebook där.

Skärmen i sig är tillverkad av Samsung (SEC), som är en 12,1 "WXGA-skärm med en upplösning på 1280x800. Många läsare kommer att undra hur en 12,1 "skärm skulle kunna vara produktiv. Med en liten, bärbar dator kan du arbeta nästan var som helst, vilket är bättre än att ha en större skärm i mina ögon.

Men jag erkänner jag att en mindre skärm kräver några multitasking uppoffringar. De flesta program behöver vara maximerad för att verkligen få en effektiv layout av GUI och undantag är få och långt mellan. Word, Outlook, Firefox, osv ... alla av dem måste maximeras för bästa prestanda när du gör dina individuella uppgifter. Multitasking kommer att kräva tabbar igenom alla fönster eller använda musen för att navigera. Personligen tycker jag detta sätt att arbeta acceptabelt med tanke på de uppgifter som normalt kommer att köras på D430.

Huvud, är själva skärmen mycket hög kvalitet. Text och grafik är mycket vassa och motljuset verkar vara mycket även för alla nivåer av ljusstyrka.


Inte så illa jag kan säga ... (se stor bild)

På tal om nivåer av ljusstyrka, är D430 ganska imponerande i detta avseende. Som ett minimum inställning, inte skärmen blir ganska mörkt men det är fortfarande lätt att arbeta med under de flesta förhållanden kontorsbelysning (eller klassrummet ljusförhållanden). När mer ljusstyrka krävs kan skärmen leverera säkert. På den ljusaste nivån kan du läsa lätt skärmen från icke-utemiljö. Utanför kan man behöva kämpa lite för att se skärmen beroende på vädret och solen. I själva verket gör den ljusaste skärmen inställning skärmen även ljusare än min fiancà © e s D820 laptop på hennes högsta inställningen.

Bild som jämför D430 till en HP 8710p visas nedan. Min kamera älskar att korrigera för belysning problem, så de mörkaste (vänster) och ljusaste (höger) bilder ser faktiskt ungefär samma. Men märker att ljusstyrkan mellan 8710p och D430 är ungefär samma.


Darkest inställningar (se stor bild)

Ljusaste inställningar (se stor bild)

Med HP 8710p upp mot D430 i en skärm tävling. Mörkast till vänster, ljusaste till höger.

Slutligen har skärmen en inbyggd sensor för omgivande ljus som automatiskt kan justera ljusstyrkan på skärmen. När du använder den funktionen, har jag funnit att sensorn exakt avgör hur ljus skärmen skall vara för mig att arbeta effektivt. Detta är en välkommen förbättring på HP ljussensorn, som konsekvent har satt skärmen för mörk för en inställning för mig att arbeta effektivt för det gångna året och en halv. Jag kan faktiskt lämnar sensorn aktiverat på D430 istället för att inaktivera det som jag gjorde med HP maskiner.

Betraktningsvinklarna är lite av en blandad historia. Vertikala betraktningsvinklarna är lägre än genomsnittet, men med en så liten skärm jag har svårt att föreställa sig att användarna skulle vara ute i från dessa riktningar. Horisontella betraktningsvinklarna är genomsnittliga, men grafiken på skärmen tenderar att vitt ute bara lite när du tittar från sidan. Om och när du delar en skärm vy med en medarbetare eller kompis, ni båda bör ha en relativt anständig vy. Bilder är värda mycket mer än ord, så se bilden nedan för en illustration.


(Se stor bild)

Lägg märke till titeln på det här avsnittet var "Skärm och högtalare." Det beror på att D430 har bara en högtalare, och inte en mycket bra sådan. Även om det fungerar tillräckligt bra för att släppa ut tillfällig "Du har mail" ljudklipp eller göra "Windows prompten" pip, det är allt det är bra för. Lyssna på alla typer av film eller musik på D430 interna högtalaren är en smärtsam upplevelse, och min fiancà © e faktiskt bad mig att sluta spela musik på D430 minst en gång.

Högtalarnas volymnivåer är bra för den bärbara datorn, men högtalaren har en utomordentligt tinny aura till den. Och det finns ingen bas alls. Jag förväntar mig även en genomsnittlig högtalare för att kunna låta en liten bit av de lägre anteckningar i musik, men här misslyckas helt. Varje gång jag lyssnar på ett musikspår eller film ljudet har ingen djup och det känns och låter som något saknas.

Att försöka komma runt detta, jag försökte på D430 via hörlursuttaget med ett par Creative hörlurar som är kända för att fungera bra nog för att min tillfredsställelse på andra maskiner. Även då det D430 s ljudsystem besviken så jag vet att det är inte bara bristen på anständiga högtalare. Det är bristen på en bättre än låg kvalitet integrerat ljudkort. Visst, en person som företag förmodligen inte kommer att ha mycket användning för den inbyggda högtalaren när du gör presentationer, men jag är säker på att någon skulle uppskatta att kunna lyssna på musik. Dessutom, om en användare ansluten denna laptop till en extern högtalare som för en presentation att användaren bättre att inte tänker använda komplexa ljud och musikklipp. Jag tror inte att detta ljudsystem skulle klippa det.

Den enda intressanta gripe som jag har är att drivrutinen för ljudsystemet tycks ibland självförstörande. Jag var tvungen att installera om drivrutinerna fem gånger sedan jag började använda den bärbara datorn, och allt jag någonsin gjorde var omstart ibland och utvärdera datorn. Lyckligtvis drivrutinerna verkar alltid installeras automatiskt vid nästa omstart. Men denna aktivitet är irriterande. (En vän föreslog nyligen jag installera olika audio codec, så det är möjligt att förarna är känsliga för era codec-paket. Alla användare med Realtek C-dur Ljudsystem kanske vill ha det i åtanke.)

Dell fixa högtalaren innan du släpper en uppdatering till D430. Och fixa föraren.

Processor och prestanda

Som en ultraportabel maskin, de D430 features Intels senaste ULV (Ultra Low Voltage) processorer. De är utformade från grunden för att köras på en minimal mängd ström matas inte ut mycket värme och prestanda definitivt ett sekundärt intresse för batteriets livslängd. Ännu mer intressant är ULV-serien är en av de få Intel-processorer som fortfarande erbjuder enkel-core processorer som förbrukar ännu mindre ström.

Den D430 är U1400 är den senaste singel-core ULV från Intel och förbrukar cirka 5,5 W, medan den senaste ULV dual-core U7600 förbrukar ungefär 9W. Mer kraftfull processor innebär mindre batteritid och mer värme, och dessa två skäl är exakt varför jag väljer U1400 över U7600 vid köp den här bärbara datorn. Ultraportabel största bekymmer är övergripande batteritid och bara få dem â € ~ relativt enkla "saker gjorda i farten utan att behöva bära runt en skrymmande anteckningsbok. Man behöver inte mycket kraft för de allmänna kontorsuppgifter, vilket är vad D430 marknadsförs för.

Single-core-processor? Är det inte en ganska gammal (och nästan föråldrad) teknik? För vanliga bärbara datorer, ja. Men D430: s inre kärna U1400 är definitivt kapabel att utföra till min tillfredsställelse, och en single-core processor är en perfekt lösning för att förlänga batteriets livslängd.

Innan riktmärken gjordes, var en ny kopia av XP installerat och systemet uppdateras. Det var alltid inkopplad och inställd på "alltid på" power-profil.

PCMark05 är en syntetisk riktmärke som ger användarna en allmän uppfattning om hur kraftfull en processor är, och D430 kom in med en slutlig värdering av 1454. Lite mer optimering skulle förmodligen ha gett en något högre poäng, men man bör räkna med att vara inom 100 punkter i detta riktmärke under de flesta förhållanden.


(Se stor bild)

Förutom den råa PCMark poäng från riktmärket har D430 följande detaljerade betyg.


(Se stor bild)

SuperPi och wPrime är program som är användbara för att testa den datorkraft förmåga processorer, men wPrime är inte lika användbar för enstaka core processorer.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

SuperPi, vilket tvingar processorn att beräkna de första 2M siff, klockor i med en sista gång för 1m 57s. wPrime, som finner en ton av primtal, kommer in med en total tid av 148.344s. Varken poäng är särskilt imponerande, men kom ihåg att D430 är byggd för kontorsuppgifter och portabilitet, inte extrema siffertuggande (även om du kan göra det om du var beredd att ge processorn tid att avsluta). Kontor / allmän användning användare kommer att märka någon prestanda problem.

Från en lite forskning jag har gjort, verkar det som dessa två poäng tyder på att 1.2GHz U1400 är ungefär lika kraftfull som en Pentium M-processor på 1,8 GHz eller Pentium 4 löper någonstans i 2,5-3.0GHz intervall. Jag vet inte säkert vad motsvarande AMD-processorer skulle vara, men jag skulle uppskatta att en AMD Turion@1.8-2.0GHz sortiment förmodligen skulle göra lika bra.

En annan sak om ultraportabla bärbara datorer är att de oftast har bara 1,8 "hårddiskar, varav de flesta utför på bara 4200rpm hastigheter. Den mindre storleken på hårddisken hjälper verkligen hålla storleken på dessa bärbara datorer ned, samt hålla en låg vikt. Flera 5400RPM hårddiskar finns nu i 1,8 "formfaktor, men de kommer att dränera mer batteritid och genererar mer värme.


(Se stor bild)

Såsom visas, är överföringshastigheten för D430 s 4200rpm enhet ganska låg, men detta kan förväntas för en mindre och långsammare enhet. SSD-enheter finns tillgängliga för D430 och skulle eliminera denna flaskhals. En annan sak att nämna är att hårddisken är en PATA / IDE-enhet, vilket innebär att du måste uppmärksamma att du får en kompatibel enhet om du någonsin uppgradera någonting.

Slutligen kommer D430 utrustad med Intel GMA 950 IGP. Märkligt nog, Intel väljer att behålla GMA 950 som IGP val för ULV-plattformen. Prestandan hos GMA 950 är väl dokumenterad sedan den kom ut för en tid sedan, men vi sammanfatta lite här med ett riktmärke poäng.


(Se stor bild)


(Se stor bild)

Med ett resultat på 348, är det uppenbart att D430 inte kommer att spela de senaste spelen. Visst kommer den att spela Grand Theft Auto: Vice City, Final Fantasy VII och VIII, den ursprungliga Neverwinter Nights, och kanske även den ursprungliga Halo spelet. Men något som inte minst ett par år gamla kommer att kväva detta kort. Halo driver den, som vid de lägsta inställningarna är det knappt spelbart, så jag tror jag ska hålla mig till Solitaire tack så mycket.

Denna speciella IGP eller någon IGP är valt att inte spela spel utan att göra dess grundläggande kontorsjobb när du ritar en minimal mängd ström. Den D430 är inget undantag, och medan du kan ha lite kul med denna laptop är det främst en kontorsmaskin.

Tja, kan alla dessa benchmark program inte riktigt säga hur den genomsnittlige användaren kommer att känna om en dator, så på med mina personliga åsikter om prestanda.

Även om processorn är bara en enkel kärna 1,2 GHz-processor (som dessutom löper runt 800MHz när själva downclocking med sin SpeedStep-teknik), under allmän användning jag inte känner att den bärbara datorn är långsam. Alla Microsoft Office-program fungerar bra nog, men Outlook gör ibland frysa upp i början. Spela upp musik och skriva det här omdömet inte innebära några problem, och Firefox körs lika snabbt som det skulle på min stationära system. I själva verket börjar FF bara har problem med 10 + flikar öppna och avlopp ca 256-512MB minne ... men det kan vara delvis beror på caching (där HDD hastighet visar) eller någon annan okänd prestationsrelaterad fråga. Åh, och nämnde jag att jag kör Norton 2008 på datorn? Ja, ni hörde rätt ... och under tomgång processorn för det mesta håller sig på 0% användning med enstaka spikar upp till 10% utnyttjande.

På daglig basis jag använder Microsoft Office, flera FTP-och SSH program, ett Xserver program (som är en Linux / Sun motsvarande version av Windows Remote Desktop Connection) som är känd för att vara en processor svin, WMP10, och några andra lite tillämpningar. Dessa applikationer kan alla köra sida vid sida utan att det blir â € ~ långsam "och i all verklighet de springa omkring, liksom mitt skrivbord kunde köra dem. Visst, om jag skulle köra en teknisk applikation eller MATLAB jag är säker saker skulle köra långsammare än ett kraftfullt system ... men det är inte vad den här datorn är avsedd för. Men om jag skulle någonsin behöver dessa program i farten är jag säker på att jag kunde tolerera den relativa långsamheten.

Jag har inte använt programmet mycket ännu, men GIMP definitivt tar sin söta tid belastning jämfört med min stationära eller 8710p bärbar dator. Processorn är definitivt den begränsande faktorn här, och några av de mer komplexa fotoredigering tekniker kommer säkert att ta lite tid på denna laptop. Men återigen, "en 12 ultraportabel inte är tänkt att vara en foto-entusiaster huvud rigg. Men du kan köra det om du någonsin behöver i en hast och kan inte vänta. Hittills om processorn har hanterat mina behov på GIMP helt bra, men jag inte begär för mycket av det just nu.

Såvitt hårddisken går, gör dess långsamhet visas ibland. Stora filöverföringar tenderar att sakta hela systemet ned något (FTP begränsas av internet hastighet, så jag inte riktigt se avmattning där), så kopiera över 40GB av data från en USB-anslutning kommer att ta tid (jag provat det). XP startar upp ganska snabbt trots 4200rpm enheten, och operationer viloläge är förvånansvärt snabbt. Om du planerar att köra ett stort antal HDD applikationer dock överväga att köpa en 1,8 "5400RPM enhet med den bärbara datorn i stället om du är villig att offra en del kylning och batteritid.

Sammantaget utför systemet mycket väl med kontor och uppdrag studenter trots den uppenbara bristen på makt. Detta är återigen bevis på att många datorer idag bara är alltför mäktiga!

Värme och buller

Den D430 har flera saker som arbetar mot den i kyl avdelning, och jag är säker på att Dell hade en utmaning att försöka få allt att köra tillräckligt kallt. Ramen för D430 är liten och kan inte avleda mycket värme, och det finns bara en liten fläkt inne i den bärbara datorn direkt bredvid eller ovanpå processorn. Den enda luftventilen är inte mycket brett heller.

Kom ihåg de prestanda nackdelar jag nämnde med hårddisken och ULV-processor men? Det är där du får betala för handeln av!

Som tidigare nämnts är den senaste serien av Intels ULV-processorer upp ute på 9W ... och min processor ett 5,5 W CPU. Även lilla kylsystemet och tunn ram kan lyckas hålla processorn springer runt 50-60C under de flesta förhållanden. Däremot att D430 blir riktigt varmt i övre högra kvadranten av anteckningsbok där processorn finns. Tangentbordet blir lite varm nära backsteg och specialtangenter karaktär, men botten av den bärbara datorn (som görs av samtliga legering metall) blir toasty. Antingen lägga ett par byxor på (inte shorts) eller sätta en mapp eller anteckningsbok mellan dig och datorn när den är i ditt knä, och du kommer att beräkna mycket mer bekvämt. En platta av metall med 50-60C direkt på huden kommer inte att känna sig bekväma.

För att sätta lite mer vetenskapliga data bakom mina uttalanden har följande temperatur inspelningar gjorda med bärbara Hårdvara kontroll under benchmarking och testning av D430.


(Se stor bild)

Merparten av tiden, behöver processorns fläkten på D430 inte köra alls (eller endast i mycket låg hastighet) för att behålla 50-60C temperaturer. Det innebär att under allmän användning den bärbara datorn är praktiskt taget ljudlös, och du kommer bara att få höra enstaka hårddisk klickar ljud. Under lektioner eller affärsmöten, kommer denna laptop vara död-tyst för det mesta.

Men när denna laptop kommer igång med en processor intensiv jobb det kommer att klaga hörbart. Du kommer att höra det, och så är alla andra ett par meter bort från dig. Det är ganska gällt eftersom fläkten är fysiskt mindre, och du kommer att märka det. Men du är bara kommer att märka det om du trycker den bärbara datorn ganska hårt, vilket inte kommer att hända under normal kontorsanvändning.

Tangentbord och pekplatta

Det råder ingen tvekan i mitt sinne att D430 tangentbord är bland det bästa jag någonsin har skrivit på. Det kan även vara det bästa jag någonsin har använt. Det är lite mer feedback i de centrala pressar än mina 8710p eller nc8430, och Dell lyckades att passa i en fullstort tangentbord i 12 "ram. Tangentbordet känns oerhört fast, och det finns ingen flex någonstans på tangentbordet när du använder den.


(Se stor bild)

Tangentbordet har även en något annorlunda layout än vad jag är van vid, men jag har lärt mig och justeras. Den största skillnaden är att PageUp och PageDown knapparna ovanför piltangenterna i det nedre högra hörnet av tangentbordet, men de är inom räckhåll för lillfingret, och jag föredrar att använda dem i stället för att rulla nu. F1-F12 upp toppen är lite för tunn för min smak men som är på Esc, Home, End, Infoga och ta bort nycklar som finns i funktionsknappen raden. Dell skulle förmodligen ha gjort dessa 17 tangenter full storlek hade sin designavdelning tänkte lite mer kreativt.

Pekaren stick är också glatt överraskande, och jag har funnit det vara mycket lyhörd för min beröring. Styra riktade musens rörelser är ganska flytande, och jag har funnit det vara mindre otymplig än de pinnar som finns på HP Compaq bärbara datorer.


(Se stor bild)

Den dubbla musknappar är också tyst under drift, men musmatta är inte lika trevligt som jag skulle ha velat. Jag missa mitten (tredje) musknappen visas på HP Compaq maskiner. Men jag upptäcker nyligen att Dell mus-enheten tolkar en vänster + högerklick som mellanchef klick, så kanske jag ska justera. Men jag tvivlar på att det någonsin kommer att bli detsamma.

Köra mina fingrar över styrplattan känns bra, och musmattan är ganska lyhörd så rörelser är släta. Vid första jag var tvungen att justera lite vid beröring och drift av denna styrplattan, eftersom jag skulle flytta från HP bärbara datorer till D430, men i slutändan har jag hittat styrplattan är mycket lyhörda och användbar.

In-och utgång, trådlöst och batteri

Med en så liten ram, skulle man inte förvänta sig många portar finns på D430, men den bärbara datorn klarar att klämma in det väsentliga.


Vänster sida (se stor bild)

Från vänster till höger: Kensingtonlås, audio-in/microphone, audio-out/headphones, PCMCIA-kortplats, SmartCard-läsare under PCMCIA-kortplats och en SD-kortplats.


Höger sida (se stor bild)

Från vänster till höger: WiFi vippbrytare, strömbrytaren.


Tillbaka (se stor bild)

Från vänster till höger: Ethernet, modem, 2x USB, VGA-ut, 1x USB (även för DVD-enhet anslutning), IEEE 1394 FireWire 400-port, och nätuttaget.

Intel 3945 802.11a/b/g WiFi-kort fungerar alldeles utmärkt. Jag har inga problem med att ansluta till nätverk jag ofta, ingen frånkopplingar och få problem alls. Det enda problemet är att från vänteläge eller viloläge, jag ibland måste â € ~ omstart "WiFi-kortet (via en reparation alternativ tillgängliga genom att högerklicka på WiFi-ikonen aktivitetsfältet) för att få den att ansluta igen. Men jag tror inte att detta är D430-specifik, eftersom jag har sett detta hända på många andra bärbara datorer.

En annan intressant funktion om WiFi-kortet är en maskin omkopplare som kan växla kortet på och av, och en snabb snärt med växeln kan göra en popup lista visas med alla visade lokala nätverk. När den är avstängd, berättar omkopplaren ljus förment dig om det finns ett oskyddat nätverk i närheten, men eftersom jag bara använder krypterade nätverk kan jag inte ännu testa den funktionen. Däremot växeln kräver lite för mycket av en knuff för att växla på / av omkopplarläge.


(Se stor bild)

Jag tycker växeln att vara mer irriterande än något för mig. Jag kan inte dra nytta av det, och det ger lite för mycket mellan "On" och "Kolla nätverk" positioner. Ännu mer så är knappen svårt att växla till "Off" och ändå alltför lätt att slå på den igen "On". Sammantaget är denna knapp en värdelös funktion för den bärbara datorn och utrymmet borde ha använts för att installera en sida USB-port som skulle ha varit mer användbar.

I den senaste månaden eller så, har jag var tvungen att resa mycket med den bärbara datorn, och ofta utan hjälp av en stickkontakt i närheten. Som tidigare nämnts är detta en av de stora fördelarna med att ha en ULV processor och låg strömförsörjning delar. Även med den relativt spinkiga 6-cells batteri, kramar den bärbara datorn fortfarande en otrolig batteritid.

Med skärmen med maximal ljusstyrka, trådlöst PÅ, i presentationen energisparläge (som håller processorn ner till 800MHz), och när de utför måttligt svåra uppgifter på D430, lyckades den bärbara datorn till klockan in på en batteritid på ca 2 timmar och 16 minuter. Tanke på att jag ofta använde datorn, åtkomst till data och spela musik, etc, etc, är det ett ganska bra liv. Uppskattningar visade att under tung belastning laptop fortfarande bör pågå under en timme åtminstone, kanske mer än 90 minuter.

Med skärmen vid minsta ljusstyrka, trådlöst PÅ, presentationsläge och lämnar datorn på tomgång för det mesta medan ibland skriver denna översyn och surfa på Internet, lyckades den bärbara datorn för att göra poäng imponerande 3 timmar och 18 minuter.

Under andra tester, det fanns tider att mitt beräknade batteritid var 4-5 timmar, men jag har aldrig kunnat faktiskt uppnå det beräknade batteritid. Men potentialen är tydligen där.

En oro som jag är säker på att användarna kommer att få är strömbrytaren på sidan av den bärbara datorn. Det skulle kunna vara lätt att slå när den bärbara datorn är i en ryggsäck eller bagage eller portfölj. Alla vet att en aktiv laptop är en så liten yta kan orsaka värmerelaterade fel, och Dell var medveten om detta. Lyckligtvis Dell programmerat BIOS den bärbara datorn till inte på om den bärbara datorn är stängd. Om du trycker på strömbrytaren och D430 stövlar medan stängd, kommer POST-sekvensen inser att datorn behöver stängas, som skyddar den bärbara datorn.

Operativsystem och programvara

Tack och lov, kommer D430 med ett minimum av extra programvara och bloatware att täppa till systemet. Den D430 kan utrustas med antingen XP eller Vista, men jag kan inte föreställa mig varför någon skulle vilja Vista på den här maskinen.

XP prestanda var definitivt snappier då testet Vista installationen hade jag kör på den bärbara datorn. Det finns ingen återställningspartition på D430 men (eftersom hårddiskar konfigurationsalternativen kan vara så liten som 30 GB), men detta uppvägs av det faktum att alla återställningsskivor kommer med den bärbara datorn. Det finns bara tre: XP-CD, drivrutiner CD och PowerDVD-programvara CD. Unless you purchase a notebook with the fingerprint reader or require the business security suites that should be all you get with the D430. Less really can be more!

Customer Support

In the past few weeks, I have had numerous contacts with Dell's Customer Support teams regarding both my D430 notebook and my XPS 420 desktop. While I have not needed to contact them about technical issues yet, I will say that Dell more than impressed me during the purchasing phases of both systems. Furthermore, when I needed to have some CDs and information sent to me they did so without hesitation.

Given how well they responded then, and how easily available the technical support is both by phone and online in the Dell chat rooms, I believe that if I ever do have a support related question with either system Dell will definitely respond in a timely and professional manner to solve the issue at hand.

Also, for those interested: Dell does maintain its own customer forums in which Dell customers can help other Dell customers. Even non-Dell owners can sign up, help, and ask questions. There is a good amount of information on those forums regarding specific systems and circumstances, which has proven to be very useful when setting up all my systems or troubleshooting them.

Overall, my future experiences with Dell look to be very promising, which is a welcome turnaround considering how far in disrepair I felt Dell's services were a few years ago. Times have changed and Dell definitely has turned their act around for the better.


Conclusion

Overall, I would have to say that the Dell D430 has plenty of positive aspects to the notebook, but there are also a few flaws evident as well. Most laptops are not going to be perfect, and it is simply a matter of user preferences that determine what features of the notebook you love, and what flaws you cannot live with at all.

As an ultraportable machine though, the Dell D430 strikes a great balance between features, portability, and price. The amount of power inside of the laptop, even though it is a meager amount, is more than enough power to run 95% of your daily/average computing tasks. And for those who need more power, there are dual-core options available. Sure, the laptop admittedly has flaws like the horrid speaker and the slightly-below-average screen, but the D430 has too many good things going for it to turn it away as a potential system.

But notebooks in this category are largely evaluated on portability, longevity, and build quality. The Dell Latitude D430 definitely managed to excel in all three categories. This laptop is the best built I think I've ever owned, the battery life is respectable given the notebook's size, and the notebook's size itself is a huge boon to portability. I cannot stress enough how much easier a 12.1" system is on a student's backpack (or a business professional's briefcase), and how easy it is to just take the notebook around and be prepared for any situation.

Business professionals, college students, and even home users should seriously consider the Latitude D430 notebook, as it always delivers when you need it to most.

Fördelar

  • Cheap when purchased used from Dell Outlet.
  • Still a good value when purchased new from Dell.
  • Excellent chassis sturdiness, above average LCD bezel sturdiness.
  • Top notch keyboard, average touchpad.
  • Incredibly tiny laptop that still packs a respectable punch.
  • Sharp screen when viewed head on.
  • Ambient light sensor actually works well.
  • Low powered single core and dual core processors available, all of them being speedy enough for general usage.
  • Respectable battery life, smart BIOS that prevent notebook from booting when closed.

Nackdelar

  • External DVD drive (for some this may be a pro though).
  • Average to below-average viewing angles.
  • HDD transfer speeds
  • Worthless WiFi switch, could have been another USB port.
  • Needs another USB port, only three on the system.
  • Horrid speaker.


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar